גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איחוד וחלוקה: פינוי ופיצוי

בית המשפט העליון קבע לראשונה כי ככל שהקרקע לא הושבחה במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה, זכאי בעליה לפיצויים בגין החלק שניטל ממנו מעבר ל-40%; הפיצוי ישולם על-פי כלל הפיצוי הדו-שלבי: פיצוים לפי סעיף 197, ופיצויי הפקעה

תוכניות לאיחוד וחלוקה כמנוף להתחדשות אורבאנית ולמימון פיתוח ציבורי הפכו בשנים האחרונות לשכיחות יותר ויותר. במקביל, אחת הסוגיות שהטרידו את מוסדות התכנון, ושחלקו את העוסקים בתחום לשני מחנות, היא המגבלה במקרה של הפקעה.

על רקע זאת, ניתן להבין עד כמה הכבידה העובדה כי הדין נותר עמום באחת הסוגיות המרכזיות. ב-25 לספטמבר ניתן בבית המשפט העליון פסק הדין בעניין בראון. בית המשפט העליון דן לראשונה בשאלה, אם ניתן במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה להקצות קרקע לצרכי ציבור בשיעור העולה על 40%, ללא פיצוי.

זכורים בעניין שני פסקי דין מנוגדים שניתנו בסמיכות זמנים בבית המשפט המחוזי בת"א: פסה"ד של הנשיא גורן בעניין הרטבי, שבו נקבע כי אין מניעה שבמסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה תופרש קרקע לצרכי ציבור בשיעור העולה על 40%; ופסק דין השופט קלינג בעניין מסיקה, שקבע כי ההפרשה בשיעור העולה על 40% מביאה לבטלות התוכנית. כ-10 שנים חלפו מאז, והעניין הוכרע סוף סוף בביהמ"ש העליון.

שופטי העליון היו ערים לגישות השונות, ועמדו על הקושי בקביעת ההלכה. ברור כי לתשובה לשאלה, האם הפרשה לצורכי ציבור במסגרת איחוד וחלוקה היא בגדר הפקעה, יש השלכות מעשיות שונות. השופטת נאור, שכתבה את פסק הדין, אינה מכריעה במפורש בשאלה אם יש לראות בהקצאת קרקע לצורכי ציבור, בתוכנית לאיחוד וחלוקה, כדרך אחרת שאינה בגדר הפקעה; אולם גם אם לא נראה בהפרשה כאמור משום הפקעה, ראוי, לגישתה, להחיל את המגבלות החלות על-פי הוראות חוק התכנון והבנייה העוסקות בהפקעה גם על תוכנית לאיחוד וחלוקה.

העליון קובע כי אם ניטלו מעל 40% משטחי הבעלים ללא פיצוי, התוצאה תהא שלבעלים תעמוד זכות לפיצוי ש"עליו יוחלט בהליך מתאים". אין לקבוע כי הפגם מביא לבטלות התוכנית, אולם לבעל הקרקע הזכות לפיצוי בגין חלק הקרקע שניטל מעימו מעבר ל-40%. נקבע עוד, כי במידה וערך המגרש יעלה בעקבות התוכנית לא יהיה זכאי בעל הקרקע לפיצוי.

דהיינו, על-פי פסק דין בראון, ככל שהקרקע לא הושבחה במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה, זכאי בעליה לפיצויים בגין החלק שניטל ממנו מעבר ל-40%. בית המשפט אף מוסיף וקובע, כי הפיצוי ישולם על-פי כלל הפיצוי הדו-שלבי: פיצוים לפי סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה, ופיצויי הפקעה.

כך או כך, בית המשפט לא נתן דעתו ואף לא קבע הלכה בעניין הכפפת הנטילה במסגרת חלוקה מחדש לכל המגבלות שבדיני ההפקעות. נראה, כי בית המשפט היה מודע לקשיים ונמנע מלקבוע הלכה גורפת בדבר החלת דיני ההפקעות על נטילה לצרכי ציבור במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה.

פיצוי לפי סעיף 197

לנטילה במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה יתרונות רבים לעומת נטילה במסגרת הליכי הפקעה מסורתיים. נראה כי בתי המשפט לא מודעים די הצורך ליתרונות הגלומים בשיטה. עיון בפסקי הדין הרבים שיצאו מבתי המשפט המחוזיים מלמד כי בדרך כלל נאחזו בתי המשפט בנימוק ההשבחה שמצדיק את הנטילה לצרכי ציבור: שהרי התוכנית בדרך כלל מביאה להשבחה בדרך של הגדלת זכויות הניצול של הקרקע או שינוי הייעוד לייעוד ששוויו רב. אלא שנעלמה מעיני בתי המשפט העובדה שאפילו התוכנית לא הביאה עימה השבחה, זכאי בעל הזכויות לפיצוי מלא לפי סעיף 197.

תוכנית לאיחוד וחלוקה מעבירה למעשה את הנפגע כתוצאה מנטילת הקרקע ממשטר הפיצוי הדו-שלבי למשטר הפיצוי החד-שלבי. דהיינו, פיצוי מלא לפי הוראת סעיף 197 בלבד. אמנם בדרך כלל התוכנית מביאה עימה השבחה, ואכן ברוב מדינות העולם שבהן קיים הליך של חלוקה מחדש ללא הסכמת בעלים יסוד ההשבחה הינו תנאי הכרחי, אולם תנאי זה איננו נחוץ בשיטתנו, שכן לנפגע עומדות הוראות הפיצוי לפי סעיף 197.

במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה לא ניתן באמת ובתמים לזהות את אלה מבעלי הקרקע שמהם הופקעה קרקע בשיעור העולה על 40% במובן הפשוט של המילה. במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה זכויות הבעלים פושטות ולובשות צורה. למעשה הקרקע המקורית ניטלת כמעט מכל בעלי הזכויות. מנגד, זוכים בעלי הזכויות להקצאת מגרשים בשטח אחר ולעיתים בייעוד אחר בתחום התוכנית. כמו כן, כנגד הקרקע שניטלה זכאים הם בחלק מהמקרים לדמי איזון, ובמקרים נדירים לפיצוי לפי סעיף 197. לא ניתן אפוא להשקיף על נטילת חלק מהקרקע לצרכי ציבור בראי ההפקעה המסורתית.

בעלות ההפרשה לצרכי ציבור חולקים כל בעלי הזכויות בתחום התוכנית, וזאת באופן פרופורציונאלי למידת ההנאה שהם מפיקים מהתוכנית. חלוקה של נטל המימון לפי מידת האינטרס של בעלי הזכויות תואמת השקפות מקובלות של צדק ושל יעילות כלכלית. עקרון השוויון במימון, שכמעט לא ניתן להשיגו במסגרת ההפקעות המסורתיות, מקודם באופן אופטימאלי בהפרשה במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה.

הפקעה כרוכה בתחושת קיפוח מצד זה שהקרקע ניטלת ממנו. בנטילת קרקע במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה, בעל הזכויות אינו חש כי הקרקע ניטלת ממנו לטובת אינטרס של אחרים. במלוא התועלת של התוכנית, לרבות בתועלת הנובעת מהפרשת שטחים לציבור, חולקים בעלי הזכויות שיחדיו הפרישו קרקע לצרכי ציבור. הקשר הישיר בין ההפרשה לבין טובת ההנאה שמפיק בעל הזכויות עצמו מן התוכנית מביא ליצירת אמון בין הפרט לבין הרשות, ולהסרת החשש שמא נתון הוא לקפריזה של הרשות - תחושה המלווה לעיתים קרובות בעלי קרקע שהופקעה במתווה המסורתי.

בפסק דין בראון נקבע כאמור, כי בעל הקרקע זכאי לפיצוי דו-שלבי. בכל הנוגע לזכות לפיצויי הפקעה ההלכה מעוררת קשיים. הזכות לפיצוי לפי סעיף 197 אינה מוגבלת רק לחלק שמעל 40%. אפילו ניטל חלק קטן מ-40%, זכאי בעל הקרקע לפיצוי שתמיד ייקבע על-פי ההפרש שבין שווי החלקה המקורית לבין שווי מגרש ההקצאה (בתוספת או בניכוי תשלומי האיזון). הפיצוי לפי סעיף 197 מעמיד אפוא את בעל הקרקע במצב בו היה ערב התוכנית.

בעוד שבעל קרקע אשר הופקעה בדרך המסורתית איננו זוכה לפיצוי בגין 40% מן הקרקע, נטילה במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה, אפילו איננה משביחה, מצמיחה בידי בעל הזכויות פיצוי בגין אבדן ערך לפי סעיף 197 למן המטר הראשון שהופקע ממנו. תשלום נוסף, פיצויי ההפקעה בגין הנטילה, יעמידו במצב של פיצוי יתר. כל ניסיון לערוך הפרדה בין מרכיב הפיצוי לפי סעיף 197 לבין הפיצוי בגין הנטילה הינו מלאכותי, ואינו אפשרי במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה. מבעל הקרקע, במסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה, לא ניטל שטח מסוים מחלקתו המקורית. תמורת החלקה המקורית זוכה הוא להקצאת מגרש, בדרך כלל במיקום אחר. אין אפוא דרך ממשית, ואין בה כל צורך, ליצירת אבחנה בין מרכיב הפיצוי לפי סעיף 197 לבין פיצויי ההפקעה בגין הנטילה בפועל.

אי התאמה

כשם שבמסגרת תוכנית לאיחוד וחלוקה משביחה ההפקעה נבלעת בתוספת הערך, כך במקרה של תוכנית פוגעת נבלעת ההפקעה במסגרת הזכות לפיצוי לפי סעיף 197. אפילו רצינו לחייב את הרשות בפיצויי הפקעה, שיביאו כמובן לפיצוי יתר, לא ברור כיצד יקבע שיעורם. האם יש לשלמו לכל בעלי הזכויות, או רק לאלה שנלקח מהם ביותר מ-40%? כלום יש להבחין בין מי שנותר עם מגרש קטן עם קיבולת בנייה רבה, לבין מי שנותר עם מגרש גדול עם קיבולת בנייה נמוכה? האם במסגרת טבלת האיזון יש להתחשב בזכות לפיצויי הפקעה?

נראה כי קיימת אי התאמה בין דיני ההפקעות לבין דיני החלוקה מחדש. מספר כללים מחייבים את השבת הקרקע המופקעת לבעליה. כך לדוגמא, הדבר נדרש עקב זניחת המטרה הציבורית שעמדה בבסיס ההפקעה. כידוע, במסגרת איחוד וחלוקה בעל הקרקע שניטלה לצרכי ציבור זוכה להקצאת שטח במקום חליפי. הכיצד ניתן להשיב את הקרקע לבעליה מבלי להביא לבטלות התוכנית כולה? השבת הגלגל לאחור איננה אפשרית בנוגע למקצת הבעלים בתחום התוכנית. ובכלל, במה נבדל זה שחלקתו המקורית יועדה לצרכי ציבור, לעומת אחר שחלקתו המקורית נועדה לשימוש פרטי? שניהם זכו להקצאת מגרש אחר.

מורכבות הליך החלוקה מחדש ואופיו השונה אינם מאפשרים יישום הוראות פרק ח' על דיני החלוקה מחדש ויש לכך משמעויות נוספות. לדוגמא, לא תוכל רשות ליטול חזקה בשטח בהתאם לפקודת הקרקעות. יהיה עליה לפנות בתביעה לסילוק יד נגד המחזיק שלא כדין. מובן כי חלק מההוראות ראוי ליישום בדרך אנאלוגיה, אולם נראה כי אין לקבוע באופן גורף שנטילת קרקע לצרכי ציבור במסגרת איחוד וחלוקה כמוה כהפקעה לכל דבר. *

* הכותב מחבר ספר "איחוד וחלוקה".

עוד כתבות

אירוע חציית הביטקוין / צילום: Shutterstock

פעם בארבע שנים: כל מה שכדאי לדעת על האירוע הגדול של הביטקוין

אירוע חציית הביטקוין שמתרחש אחת לארבע שנים צפוי לצאת לדרך היום בשעות הערב (שעון ישראל) ● בפעמים הקודמות זה הוביל לקפיצה גדולה בערכו של המטבע, אך בשוק לא תמימי דעים שזה יקרה גם הפעם ● מה קורה בפועל ולמה הוא כה דרמטי עברו משקיעים הקריפטו?

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נטפליקס / צילום: Shutterstock, Vantage_DS

נטפליקס עקפה את הציפיות; המניה יורדת במסחר המאוחר

ענקית הסטרימינג דיווחה על הכנסות של 9.37 מיליארד דולר לעומת צפי של 9.28 מיליארד דולר ● הרווח זינק ב-86%, לעומת צפי לעלייה של 56% ● החברה הוסיפה כ-9.3 מיליון מנויים ברבעון, ב-80% יותר מהצפי ● למרות התוצאות המדהימות, התחזית המאכזבת של החברה מפילה את המניה במסחר המאוחר

מטוס אל על / צילום: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחות הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● עפ"י דיווח c"וול סטריט ג'ורנל", ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לראשונה בהיסטוריה: הממשלה אישרה קיצוץ בתקציב בניגוד לעמדת שר האוצר

הקיצוץ בתקציב, בהיקף של כ-225 מיליון שקל, אושר לדרישתו של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר, ובתום מאבקים בשבועות האחרונים מול שר האוצר בצלאל סמוטריץ' ● הקיצוץ נועד למימון הקמת מתקני כליאה לאכלוס העצורים הביטחוניים הרבים שנעצרו מאז תחילת המלחמה

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים / איורים: גיל ג'יבלי

ספר יעדי הממשלה: איך להתחמק מכישלונות קודמים ולשחק בנתונים

הממשלה פרסמה את יעדיה השנתיים לשנת 2024, אך הפירוט הארוך כולל אינספור דוגמאות להתחמקות מהצגת יעדים קודמים, שינויי מתודולוגיה חשודים, מניפולציות במספרים או תוכניות לא ריאליות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

מספר מניות אירופיות יכולות להציג תשואות עודפות למשקיעים / צילום: Shutterstock

פתיחת מסחר אדומה באירופה; השקל מתייצב מול הדולר

הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט מתמתן: מחיר חבית ברנט עומד על 88 דולר ● מחיר הזהב בשיא של כל הזמנים

עמיקם בן צבי, יו''ר דירקטוריון אל על / צילום: דוברות אל על

יו"ר דירקטוריון אל על נחקר בחשד למעורבות בפרשת שחיתות בנתיבות

משטרת ישראל אישרה כי עמיקם בן צבי, יו"ר דירקטוריון אל על, נחקר בחשד למעורבות בפרשה בתחום טוהר המידות שבה נחקר גם ראש העיר נתיבות, יחיאל זוהר ● בא כוחו של בן צבי, עו"ד נתי שמחוני: "מר בן צבי מכבד את רשויות אכיפת החוק, משתף פעולה באופן מלא והוא סמוך ובטוח כי בסופה של הבדיקה יוברר שלא דבק כל רבב בהתנהלותו"

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמי נדל"ן לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ראשי ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"