גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קפיצה קטנה לחו"ל

נמאס לכם לכסוס ציפורניים לגבי סוגיות כמו רשת הביטחון וגורלם של הטייקונים המקומיים?

לפני כשנה ניתחנו כאן מוצר ייחודי להשקעה באג"ח, מבית מיטב. המוצר, שנקרא פיקס A2, הוא למעשה איגרת חוב הנסחרת בשקלים באופן רציף בבורסה של ת"א, והוא מיועד בעיקר למשקיעים המחפשים דרך יעילה, פשוטה ונוחה להשקיע באג"ח קונצרניות צמודות לדולר ו/או ליורו.

נחזור בקצרה על מאפייני המוצר, ששמו המלא הוא פיקס A2 דולר 09 (סדרה א'). המוצר מהווה למעשה אג"ח צמודה למטבע חוץ (דולר או יורו) בריבית קבועה, המדורגת A2. האג"ח מגובה על ידי סל של לפחות 40 אג"ח קונצרניות בעלות דירוג אשראי בינלאומי A כדוגמת: Bank of NY, HSBC, Caterpillar Coca Cola ועוד. האג"ח המגבות הן בריבית קבועה, ומונפקות על ידי חברות הרשומות במדינות מפותחות בלבד (G7/OECD). מועד הפדיון שלהן חופף לזה של פיקס A2.

המוצר, שאין בו דמי ניהול, נפרע בסדרה של פירעונות חלקיים במהלך 24 החודשים הקודמים לפירעון הסופי. הפירעון הסופי יתקיים ב-19.12.09, כלומר בעוד שנה.

לפני כשנה כתבתי כי המוצר מתאים למשקיעים סולידיים. אמנם ההגדרה של "סולידי" עברה שינוי קל במהלך השנה האחרונה בעקבות הזעזועים שפקדו אותנו, אך לטעמי עדיין מדובר בהשקעה שמרנית שיש לה סיכוי גבוה מאוד להגיע לפירעון מלא.

ציינתי בעבר כי אחת התופעות בהן אני נתקל לפעמים היא משקיעים אשר תיק ההשקעות שלהם בחו"ל, שאמור להיות סולידי כביכול, מורכב ברובו מאיגרות חוב בדירוגים גבוהים (נניח A ומעלה) כדוגמת האג"ח המגבות את המוצר של מיטב.

ההבדל הוא שמאחר שמשקיעים אלו רוכשים את האיגרות באופן ישיר, לא משתלם להם לרכוש כמות רבה של אג"ח בסכומים נמוכים, וכך כמות האיגרות בתיק נותרת נמוכה. התוצאה היא תיק אג"ח בדירוג גבוה, אך מאוד לא מפוזר, כשמספר אג"ח בודדות מהוות את רוב או את כלל התיק.

אמנם מדובר באג"ח בעלות דירוג גבוה, כלומר הסיכוי לחדלות פירעון כאן הוא נמוך, אך במידה שהוא בכל זאת יתממש, הנזק לתיק ההשקעות יהיה משמעותי (מכיוון, שכאמור, כל אג"ח מהווה אחוז נכבד מכלל התיק). המשקיעים הללו חיים באשליה מסוימת לפיה התיק שלהם אינו מסוכן, והמוצר של מיטב פותר להם למעשה את הבעיה הזאת, ומאפשר להם להשיג פיזור גבוה גם בסכומים נמוכים יחסית.

לא צריך לשבור את הראש

אז היתרון הראשון שיש לנו כאן נוגע לפיזור, אבל אילו עוד פתרונות המוצר מספק? קודם כל, הוא פותר את הבעיה של קבלת ההחלטה באילו איגרות חוב להשקיע. הבעיה הזאת, אגב, נוגעת לא רק למשקיעים פרטיים אלא גם ליועציי השקעות. יועץ השקעות מן השורה אינו מתמחה באיגרות חוב, ולא מקדיש את זמנו לניתוח כל אחת מהחברות. זה אינו תפקידו.

יתרון נוסף נוגע למסחר. בניגוד לשוק המקומי, המסחר באיגרות חוב בחו"ל אינו מתבצע באופן רציף בבורסה אלא באמצעות ברוקרים. המשמעות היא שהמסחר אינו שקוף למשקיע מאחר שהקונה המוכר אינם "נפגשים" ביניהם אלא דרך מתווך. חוסר השקיפות מתבטא בכך שקשה לדעת מהי עמלת התיווך שגוזר לעצמו אותו ברוקר.

כיצד בכל זאת ניתן לדעת? פונים למספר ברוקרים ועושים סקר שוק. ההבדלים בתשואות שניתן לקבל על אותה איגרת אצל ברוקרים שונים, נובעים מגובה המרווח שהם לוקחים לעצמם. הדבר דומה במידה מסוימת לרכישת מטבע חוץ בבנק. הבנק למעשה מתווך בין קונים ומוכרים של מט"ח והמרווח בין שער הקניה ושער המכירה נתון לשיקולו.

שערי הקניה והמכירה מתפרסמים באופן שוטף, ולכן קל יחסית להשוות בין המתווכים, ולמרות זאת, רובנו לא טורח לעשות זאת. ואם אלה הם פני הדברים בעניין פשוט יחסית, ברור שבכל הנוגע למסחר באג"ח בחו"ל, משקיע פרטי (ובמידה מסוימת גם משקיעים מוסדיים) אינו יכול למעשה לבצע סקר שוק מקיף לפני רכישת אג"ח.

התוצאה של המצב הזה היא כמובן עלויות עסקה גבוהות מאוד. מאחר שמלכתחילה התשואה על איגרות החוב הללו אינה גבוהה במיוחד (הסיכון בהן הוא הרי נמוך יחסית), עלות העסקה מהווה חלק קריטי בכדאיות שלה.

יתרון נוסף הוא שההשקעה במוצר מאפשרת גם חיסכון בעלויות המרת המטבע, כשגם כאן, העובדה כי ההמרה מתבצעת על ידי גוף העושה זאת באופן שוטף בסכומים גדולים, מסייעת לחיסכון.

הדבר נכון, אגב, לכל תעודות הסל הנסחרות בשקלים וצמודות למטבע זר. עם זאת, העובדה כי התעודה נסחרת בשקלים ובבורסה המקומית מהווה חיסרון למי שכבר מחזיק במט"ח ומעוניין לפזר את השקעותיו מחוץ לישראל.

היתרון המשמעותי של המוצר על פני השקעה בקרן נאמנות מקבילה, הוא כמובן העלות, מאחר שכאן, בניגוד לקרנות, אין דמי ניהול. היצרן כמובן אינו עובד בחינם והרווח שלו נגזר מן הפער בין מחיר הרכישה של כל אג"ח, ובין מחיר המכירה של המוצר, אך הפער הזה אינו יכול להיות גבוה מדי מכיוון שהוא יפגע בתשואה לפדיון ובתחרותיות של המוצר. יתרון נוסף על פני קרנות הנאמנות הוא בכך שלמוצר שלנו יש תאריך פדיון (הנגזר מתאריכי הפדיון של אגרות החוב המגבות).

מה התשואה בפועל? איפה הסיכון?

מה בעצם גורם לנו לחזור למוצר הזה דווקא עכשיו? הסיבה היא שכעת הוא מעניין במיוחד. כתוצאה ממשבר האשראי והקשיים בנזילות, האיגרת נסחרת בתשואה לפדיון של כ-14% (כפי שמופיע בנתוני הבנקים). מדובר בתשואה לפדיון במונחים שקליים, כלומר במחיר שכבר משקלל את תנועת הדולר ביחס לשקל. לכן, למרות שהדולר התחזק מול השקל באופן משמעותי בחודשים האחרונים, האג"ח עדיין נסחרת בתשואה גבוהה יחסית.

יחד עם זאת, נתון התשואה לפדיון הוא מטעה מאחר שהקרן צמודה לשער הדולר, שעדיין נמוך בכ-13% מרמתו המקורית בעת ההנפקה. בהנחה ששער הדולר ביום הפדיון יישאר ברמתו הנוכחית הרי שבמונחים שקליים יקבל המשקיע כ-87% מהשקעתו המקורית. בחישוב כזה, התשואה לפדיון כבר יותר הגיונית - מעט יותר מ-6%.

ואיפה בכל זאת נמצאים הסיכונים? כפי שנכתב כבר פעמים רבות על שוק האג"ח בארץ ובעולם - וגם לאחר השיפור הקל בחודש האחרון - מחירי האג"ח עדיין משקפים תסריטי קיצון של קריסה מערכתית. הסיכון שמרבית החברות המגבות את האיגרת של מיטב יפשטו את הרגל, קיים כמובן, אך אני עדיין חושב שהסבירות לכך היא נמוכה מאוד.

אם אני צריך לבחור בין השקעה באיגרות חוב של חברות ישראליות לבין השקעה בסל של החברות שמגבות את האג"ח של מיטב - אני בוחר באפשרות השנייה.

סיכון נוסף הוא כמובן סיכון המטבע, מאחר שאין לדעת מה יהיה יחס החליפין בין השקל לדולר בעוד שנה. אך אם ההשקעה במוצר נעשית ממילא מתוך כוונה לפזר את החשיפה המטבעית, אז הסיכון הזה פחות רלוונטי לטעמי.

עוד סיכון נוגע למחזורי המסחר הנמוכים. הדבר אמנם מאפיין איגרות חוב רבות הנסחרות בבורסה בתל-אביב, אך מחזור יומי ממוצע נמוך (מאות אלפי שקלים בודדים ביום), מקשה מאוד על ההשקעה, ואף עלול לנגוס בתשואה לפדיון בעת הקניה. עם זאת, בבדיקה מדגמית שערכתי היום, המרווח בין מחיר הקניה למחיר המכירה ברצף, עמד על כ-1%.

השורה התחתונה כאן היא שלא חייבים להתחבט כל הזמן בשאלה האם תהיה או לא תהיה רשת ביטחון, מה יהיה היקפה, האם הטייקונים ישרדו וכדומה. יש בשוק אלטרנטיבות. *

דוד טמיר הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ניירות ערך או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

ירידות בוול סטריט; מניית נייס מזנקת ב-12%, דיר ב-11%

נאסד"ק יורד ב-0.5% ● ירידות באירופה ● לאחר חופשת ראש השנה הירחי, הקוספי זינק בכ-3.1%; גם הניקיי הוסיף לערכו כ-0.7% ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים ירידות קלות ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאד לא צפוי ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ביל גייטס, וורן באפט, ביל אקמן, קתי ווד / צילום: ap, Brendan McDermid, Richard Brian,  Andres Kudack, Nati Harnik,

משקיעי העל חושפים את ההשקעות שלהם, לפחות על מניה אחת הם חלוקים

וורן באפט ודיויד טפר מכרו את אמזון, וביל אקמן כהרגלו חושב אחרת ● מגמות סותרות נרשמו גם במניות אלפאבית, אך על מטא נרשמה הסכמה גורפת ● קת'י ווד לא מפסיקה להאמין בקריפטו ● ומי שוב רוכש מניות של עיתון?

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, עפ"י הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

גם בארה"ב מתכוננים למתקפה אפשרית וטוענים - זה מה שטראמפ לא מבין לגבי איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: איראן מוכנה להקריב הרבה בשביל שהשלטון ישרוד וזו בעיה לארה"ב, חמאס מתחזק בעזה, והתוכנית הביטחונית של טראמפ לעזה נחשפת • כותרות העיתונים בעולם

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

עדי חבשוש בקמפיין בנק מזרחי טפחות / צילום: צילום מסך יוטיוב

כזה דבר לא ראינו הרבה זמן: שישה בנקים בטבלת הזכורות והאהובות

הפרסומת הזכורה ביותר השבוע שייכת לבנק לאומי - שגם אחראי להשקעה הגדולה ביותר, לפי יפעת בקרת פרסום - כך עולה מדירוג הפרסומות הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת של בנק הפועלים היא האהובה ביותר זה השבוע הרביעי

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

קופת חולים כללית / צילום: Shutterstock

ועדת הבדיקה של משרד הבריאות לקופ"ח כללית מתקרבת לפרסום מסקנותיה

ועדת הבדיקה שמינה משרד הבריאות לבחינת הממשל התאגידי בקופת חולים כללית תפרסם את מסקנותיה בשבועות הקרובים ● עדיין לא ידוע לאיזה כיוון הולכת הוועדה, אך משרד הבריאות דרש בעבר הגבלה משמעותי של תפקיד יו"ר הקופה יוחנן לוקר

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי