גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

קפיצה קטנה לחו"ל

נמאס לכם לכסוס ציפורניים לגבי סוגיות כמו רשת הביטחון וגורלם של הטייקונים המקומיים?

לפני כשנה ניתחנו כאן מוצר ייחודי להשקעה באג"ח, מבית מיטב. המוצר, שנקרא פיקס A2, הוא למעשה איגרת חוב הנסחרת בשקלים באופן רציף בבורסה של ת"א, והוא מיועד בעיקר למשקיעים המחפשים דרך יעילה, פשוטה ונוחה להשקיע באג"ח קונצרניות צמודות לדולר ו/או ליורו.

נחזור בקצרה על מאפייני המוצר, ששמו המלא הוא פיקס A2 דולר 09 (סדרה א'). המוצר מהווה למעשה אג"ח צמודה למטבע חוץ (דולר או יורו) בריבית קבועה, המדורגת A2. האג"ח מגובה על ידי סל של לפחות 40 אג"ח קונצרניות בעלות דירוג אשראי בינלאומי A כדוגמת: Bank of NY, HSBC, Caterpillar Coca Cola ועוד. האג"ח המגבות הן בריבית קבועה, ומונפקות על ידי חברות הרשומות במדינות מפותחות בלבד (G7/OECD). מועד הפדיון שלהן חופף לזה של פיקס A2.

המוצר, שאין בו דמי ניהול, נפרע בסדרה של פירעונות חלקיים במהלך 24 החודשים הקודמים לפירעון הסופי. הפירעון הסופי יתקיים ב-19.12.09, כלומר בעוד שנה.

לפני כשנה כתבתי כי המוצר מתאים למשקיעים סולידיים. אמנם ההגדרה של "סולידי" עברה שינוי קל במהלך השנה האחרונה בעקבות הזעזועים שפקדו אותנו, אך לטעמי עדיין מדובר בהשקעה שמרנית שיש לה סיכוי גבוה מאוד להגיע לפירעון מלא.

ציינתי בעבר כי אחת התופעות בהן אני נתקל לפעמים היא משקיעים אשר תיק ההשקעות שלהם בחו"ל, שאמור להיות סולידי כביכול, מורכב ברובו מאיגרות חוב בדירוגים גבוהים (נניח A ומעלה) כדוגמת האג"ח המגבות את המוצר של מיטב.

ההבדל הוא שמאחר שמשקיעים אלו רוכשים את האיגרות באופן ישיר, לא משתלם להם לרכוש כמות רבה של אג"ח בסכומים נמוכים, וכך כמות האיגרות בתיק נותרת נמוכה. התוצאה היא תיק אג"ח בדירוג גבוה, אך מאוד לא מפוזר, כשמספר אג"ח בודדות מהוות את רוב או את כלל התיק.

אמנם מדובר באג"ח בעלות דירוג גבוה, כלומר הסיכוי לחדלות פירעון כאן הוא נמוך, אך במידה שהוא בכל זאת יתממש, הנזק לתיק ההשקעות יהיה משמעותי (מכיוון, שכאמור, כל אג"ח מהווה אחוז נכבד מכלל התיק). המשקיעים הללו חיים באשליה מסוימת לפיה התיק שלהם אינו מסוכן, והמוצר של מיטב פותר להם למעשה את הבעיה הזאת, ומאפשר להם להשיג פיזור גבוה גם בסכומים נמוכים יחסית.

לא צריך לשבור את הראש

אז היתרון הראשון שיש לנו כאן נוגע לפיזור, אבל אילו עוד פתרונות המוצר מספק? קודם כל, הוא פותר את הבעיה של קבלת ההחלטה באילו איגרות חוב להשקיע. הבעיה הזאת, אגב, נוגעת לא רק למשקיעים פרטיים אלא גם ליועציי השקעות. יועץ השקעות מן השורה אינו מתמחה באיגרות חוב, ולא מקדיש את זמנו לניתוח כל אחת מהחברות. זה אינו תפקידו.

יתרון נוסף נוגע למסחר. בניגוד לשוק המקומי, המסחר באיגרות חוב בחו"ל אינו מתבצע באופן רציף בבורסה אלא באמצעות ברוקרים. המשמעות היא שהמסחר אינו שקוף למשקיע מאחר שהקונה המוכר אינם "נפגשים" ביניהם אלא דרך מתווך. חוסר השקיפות מתבטא בכך שקשה לדעת מהי עמלת התיווך שגוזר לעצמו אותו ברוקר.

כיצד בכל זאת ניתן לדעת? פונים למספר ברוקרים ועושים סקר שוק. ההבדלים בתשואות שניתן לקבל על אותה איגרת אצל ברוקרים שונים, נובעים מגובה המרווח שהם לוקחים לעצמם. הדבר דומה במידה מסוימת לרכישת מטבע חוץ בבנק. הבנק למעשה מתווך בין קונים ומוכרים של מט"ח והמרווח בין שער הקניה ושער המכירה נתון לשיקולו.

שערי הקניה והמכירה מתפרסמים באופן שוטף, ולכן קל יחסית להשוות בין המתווכים, ולמרות זאת, רובנו לא טורח לעשות זאת. ואם אלה הם פני הדברים בעניין פשוט יחסית, ברור שבכל הנוגע למסחר באג"ח בחו"ל, משקיע פרטי (ובמידה מסוימת גם משקיעים מוסדיים) אינו יכול למעשה לבצע סקר שוק מקיף לפני רכישת אג"ח.

התוצאה של המצב הזה היא כמובן עלויות עסקה גבוהות מאוד. מאחר שמלכתחילה התשואה על איגרות החוב הללו אינה גבוהה במיוחד (הסיכון בהן הוא הרי נמוך יחסית), עלות העסקה מהווה חלק קריטי בכדאיות שלה.

יתרון נוסף הוא שההשקעה במוצר מאפשרת גם חיסכון בעלויות המרת המטבע, כשגם כאן, העובדה כי ההמרה מתבצעת על ידי גוף העושה זאת באופן שוטף בסכומים גדולים, מסייעת לחיסכון.

הדבר נכון, אגב, לכל תעודות הסל הנסחרות בשקלים וצמודות למטבע זר. עם זאת, העובדה כי התעודה נסחרת בשקלים ובבורסה המקומית מהווה חיסרון למי שכבר מחזיק במט"ח ומעוניין לפזר את השקעותיו מחוץ לישראל.

היתרון המשמעותי של המוצר על פני השקעה בקרן נאמנות מקבילה, הוא כמובן העלות, מאחר שכאן, בניגוד לקרנות, אין דמי ניהול. היצרן כמובן אינו עובד בחינם והרווח שלו נגזר מן הפער בין מחיר הרכישה של כל אג"ח, ובין מחיר המכירה של המוצר, אך הפער הזה אינו יכול להיות גבוה מדי מכיוון שהוא יפגע בתשואה לפדיון ובתחרותיות של המוצר. יתרון נוסף על פני קרנות הנאמנות הוא בכך שלמוצר שלנו יש תאריך פדיון (הנגזר מתאריכי הפדיון של אגרות החוב המגבות).

מה התשואה בפועל? איפה הסיכון?

מה בעצם גורם לנו לחזור למוצר הזה דווקא עכשיו? הסיבה היא שכעת הוא מעניין במיוחד. כתוצאה ממשבר האשראי והקשיים בנזילות, האיגרת נסחרת בתשואה לפדיון של כ-14% (כפי שמופיע בנתוני הבנקים). מדובר בתשואה לפדיון במונחים שקליים, כלומר במחיר שכבר משקלל את תנועת הדולר ביחס לשקל. לכן, למרות שהדולר התחזק מול השקל באופן משמעותי בחודשים האחרונים, האג"ח עדיין נסחרת בתשואה גבוהה יחסית.

יחד עם זאת, נתון התשואה לפדיון הוא מטעה מאחר שהקרן צמודה לשער הדולר, שעדיין נמוך בכ-13% מרמתו המקורית בעת ההנפקה. בהנחה ששער הדולר ביום הפדיון יישאר ברמתו הנוכחית הרי שבמונחים שקליים יקבל המשקיע כ-87% מהשקעתו המקורית. בחישוב כזה, התשואה לפדיון כבר יותר הגיונית - מעט יותר מ-6%.

ואיפה בכל זאת נמצאים הסיכונים? כפי שנכתב כבר פעמים רבות על שוק האג"ח בארץ ובעולם - וגם לאחר השיפור הקל בחודש האחרון - מחירי האג"ח עדיין משקפים תסריטי קיצון של קריסה מערכתית. הסיכון שמרבית החברות המגבות את האיגרת של מיטב יפשטו את הרגל, קיים כמובן, אך אני עדיין חושב שהסבירות לכך היא נמוכה מאוד.

אם אני צריך לבחור בין השקעה באיגרות חוב של חברות ישראליות לבין השקעה בסל של החברות שמגבות את האג"ח של מיטב - אני בוחר באפשרות השנייה.

סיכון נוסף הוא כמובן סיכון המטבע, מאחר שאין לדעת מה יהיה יחס החליפין בין השקל לדולר בעוד שנה. אך אם ההשקעה במוצר נעשית ממילא מתוך כוונה לפזר את החשיפה המטבעית, אז הסיכון הזה פחות רלוונטי לטעמי.

עוד סיכון נוגע למחזורי המסחר הנמוכים. הדבר אמנם מאפיין איגרות חוב רבות הנסחרות בבורסה בתל-אביב, אך מחזור יומי ממוצע נמוך (מאות אלפי שקלים בודדים ביום), מקשה מאוד על ההשקעה, ואף עלול לנגוס בתשואה לפדיון בעת הקניה. עם זאת, בבדיקה מדגמית שערכתי היום, המרווח בין מחיר הקניה למחיר המכירה ברצף, עמד על כ-1%.

השורה התחתונה כאן היא שלא חייבים להתחבט כל הזמן בשאלה האם תהיה או לא תהיה רשת ביטחון, מה יהיה היקפה, האם הטייקונים ישרדו וכדומה. יש בשוק אלטרנטיבות. *

דוד טמיר הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ניירות ערך או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

בממשלה מפקפקים בסיכוי של סמוטריץ' להטיל מכס של 100% על טורקיה

הצעד שמבקש לקדם סמוטריץ' דורש אישור של הממשלה כולה, וההערכות הן ששני מוקדי ההתנגדות המרכזיים עשויים להיות בלשכת ראש הממשלה ואצל שר הכלכלה ● גורמים במגזר העסקי מפעילים על הממשלה לחץ לסגת מהרעיון, שעלול לגרור עליות מחירים שיתגלגלו לכיס של הצרכן הישראלי

בניין עיריית תל אביב־יפו / צילום: Shutterstock

חשד לשחיתות בהיקף מאות מיליוני שקלים, במעורבות משפחות פשע: עובדים בעיריית ת"א נעצרו

13 חשודים, בהם עובדי אגף התברואה בעיריית ת"א, נעצרו בחשד לעבירות שחיתות ציבורית, הלבנת הון וקיזוז חשבוניות פיקטיביות ● מהחקירה עולה כי עובדים בחברות ניקיון המספקות שירותים לעירייה פעלו להטיית מכרזים, תוך מתן שוחד וטובות הנאה לעובדי אגף התברואה ולמקורביהם

יובל זילבר ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

קרן חדשה להנצחת קצין שנפל במלחמה תסייע לחיילי מילואים בעלי עסקים

"הקרן של יובל", להנצחת יובל זילבר ז"ל, הוקמה ע"י אפרת פלד, יו"ר ומנכ"לית אריסון השקעות, שבנה היה חברו הטוב מילדות ● כעת מבקשים בקרן לגייס עוד חצי מיליון שקל להלוואות לעצמאים ● ישראל מתגייסת

דב קוטלר, המנכ''ל היוצא של בנק הפועלים / צילום: כדיה לוי

ברקע מכתב המפקח: הפועלים עם רווח של 1.9 מיליארד שקל ויחלק 40% כדיבידנד

שבועיים אחרי שמנכ"ל הבנק דב קוטלר הודיע על פרישה, הפועלים מפרסם דוחות ומגלה תשואה להון של 14.6% ברבעון הראשון של השנה ● בתיאום עם בנק ישראל יחלק הפועלים דיבידנד של 775 מיליון שקל, ימים ספורים אחרי שהמפקח על הבנקים קרא לחלוקת רווחים שקולה על רקע המלחמה

אמיר ירון. צילום: איל יצהר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

ניצחון לחברות התשלומים מול בנק ישראל: יוכלו להתחייב לריבית קבועה

למרות התנגדותו של בנק ישראל, רשות לניירות ערך אישרה את ההוראה שצפויה להכנס לתוקף ביוני ● חברות תשלומים יוכלו להציע ללקוחות שיפקידו אצלן כספים ריבית מובטחת ● הרשות: "חברות התשלומים נועדו לקדם תחרות מול מערכת הבנקאית ולכן נדרש לאפשר להן להציע ללקוחותיהן ריבית, בדומה לזו שהמערכת הבנקאית"

חברות המזון הפרטיות. האם תהיה שקיפות? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בג"ץ מאותת: חברות מזון ייאלצו לחשוף רווחיות של מוצרים

ויסוצקי, אסם, שטראוס, קימברלי קלארק, סוגת, יוניליוור, סנו והחברה המרכזית למשקאות קלים עתרו לבית המשפט העליון במטרה להימנע מחשיפת נתוניהן ● מסתמן כי העתירות יידחו, והרכב השופטים קבע: למפקח על המחירים יש סמכות לדרוש את הנתונים

אילוסטרציה: shutterstock

רוב שוקי המניות בשיא כל הזמנים. זה מה שחושבים האנליסטים

שוקי המניות ב-14 מתוך 20 הכלכלות המובילות בעולם נמצאים כעת בשיא כל הזמנים או קרובים אליו ● רינת אשכנזי, הכלכלנית הראשית של הפניקס בית השקעות: הראלי התרחש לא רק בשוק המניות השנה, אלא כמעט בכל אפיקי ההשקעה

מנכ''ל חברת נייס ברק עילם / צילום: שלומי יוסף

המנכ"ל עזב והמניה נפלה: האם זה הזמן להשקיע בנייס?

בתוך יומיים לאחר הודעת הפרישה של המנכ"ל ברק עילם, איבדה מניית הטכנולוגיה הישראלית כ־15% ● האנליסטים הופתעו ובג'פריס הפחיתו את מחיר היעד למניה בכ־18% ● באופנהיימר מזהים הזדמנות השקעה "לאור מובילותה של נייס בענן ו־AI"

רסול סעדה, ד''ר ספא אבורביעה, מוחמד ח'לאילה, רנין מרדי ושאדי חדאד, בפאנל בין פשיעה לצמיחה / צילום: תמר מצפי

"יש בחברה הערבית 30% צעירים, זה הון אנושי עצום"

בפאנל שעסק בפשיעה בחברה הערבית, שוחחו מומחים ודנו בשורשי הבעיות במגזר ובמניעים לצמיחה ● "ארגוני הפשיעה מעניקים משמעות ותחושת שייכות"

מוחמד מוחבר, צפוי להיות ממלא מקום הנשיא באיראן / צילום: Reuters, Pacific Press

מפעילות גרעינית ועד טילים בליסטיים: הכירו את הנשיא הזמני של איראן

כאשר נשיא מת או אינו כשיר למלא את תפקידו, החוק באיראן קובע כי ממלא מקומו יהיה הסגן הראשון ● עם מותו של איברהים ראיסי מונה סגנו הראשון מוחמד מוחבר ● בחירות לנשיאות יש לקיים תוך פרק זמן מקסימלי של 50 יום

מיינה הודית בפארק הירקון בתל אביב / צילום: י.ש

פחות פרפרים, יותר מינים פולשים: המצב המדאיג של הטבע בישראל

מיני הטבע בישראל נמצאים תחת מתקפה רב חזיתית: פולשים, זיהום, צמצום שטח, אקלים ועוד. גם המלחמה כנראה לא עוזרת ● תמר דיין, יו"ר מוזיאון הטבע: "מספר קטן של ממצאים חיוביים מראה שכשמתאמצים אז יש תוצאות"

כרים חאן, התובע הראשי בבית הדין הפלילי הבין-לאומי / צילום: AP-Mary Altaffer, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המסר המסוכן של האג: אין הבדל בין מנהיג טרור למנהיג דמוקרטי

כרים חאן, התובע הכללי של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג, התייצב בפני המצלמות והודיע לראשונה בראיון ל-CNN על כוונתו להעמיד לדין את ראשי חמאס מחד ואת נתניהו וגלנט מאידך ● אבל הניסיון ליצור השוואה בין הצדדים מסוכן למעמד הדמוקרטיה

ווסימוזי מדונסלה (מימין), נציג דרום אפריקה בדיון בהאג / צילום: Reuters, Yves Herman

המשטר בדרום אפריקה פותח מערכה לשלילת ההכרה בזכות הקיום של ישראל

עיון באוצר המילים והדימויים של נציגי המשטר הדרום אפריקאי בבית הדין בהאג מראה כי הם מתרחקים במהירות משאלת עזה ועוברים אל שאלת הלגיטימיות של קיום ישראל ● אפשר להגיד שהיחסים עם משטר ה–ANC במדינה הגיעו אל סוף הדרך

האם עישון במרפסות ייאסר? / צילום: Shutterstock

העתירה למניעת עישון בבתי מגורים: האם שופטי בג"ץ יתערבו?

בג"ץ דן היום בעתירה הדורשת לאסור עישון בדירות מגורים החודר לדירות הסמוכות ● השופטים הציגו את ההתלבטות שלהם אם להתערב בנושא, בשל הקושי להגדיר מתי קיים מפגע שיש לאכוף אותו

נשיא איראן איברהים ראיסי שנהרג בתאונת מסוק / צילום: Reuters

"תזמון רגיש במיוחד": כך סיקרו בעולם את מותו של נשיא איראן

הידיעה על התרסקות המסוק בה נהרגו איברהים ראיסי ושר החוץ האיראני תפסה את הכותרות הראשיות במרבית אתרי החדשות הזרים ● "איראן נותרה ללא שניים ממקבלי ההחלטות החשובים ביותר שלה, במהלך זמנים מטלטלים", נכתב בניו יורק טיימס ● וגם: כך הגיבו מנהיגי העולם למות הנשיא האיראני

מוחמד מג'אדלה, אורי יוגב וד''ר סמיר מחאמיד בפאנל על תוכנית ''החומש־תקאדום'' / צילום: תמר מצפי

ראש עיריית אום אל־פחם: "כבר שנה וחצי שאני לא מקבל כסף לפרויקטים"

ראש עיריית אום אל־פחם סמיר מחאמיד, ויו"ר קרן אלומה ומנהל אגף התקציבים לשעבר אורי יוגב, שוחחו בכנס גלובס על תוכנית החומש לחברה הערבית ● "הממשלה לא מנהלת נכון סדרי עדיפויות"

חנן מור / צילום: אייל טואג

אחרי חצי שנה: ביהמ"ש אישר את הסדר החוב בחנן מור

עיקרי הצעת ההסדר הם השלמת פרויקטים של בנייה, מכירה ואכלוס של מאות יחידות דיור, מה שיאפשר פירעון חובות לחלק מהנושים ● כחלק מההליך ידוללו חנן מור ושותפו מאור לאחוזים בודדים בחברה הציבורית ● ביהמ"ש: "המרת החוב להון תאפשר לקבוצה לצאת לדרך חדשה תחת מינוף מוקטן"

בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת / צילום: Shutterstock

הביקוש לעובדים ממשיך לעלות, אך רק למשרות במיומנות נמוכה

שיעור התעסוקה על פי נתוני הלמ"ס המשיך לעלות בחודש החולף ● על פי הנתונים בניכוי העונתיות לחודש אפריל, ישנם 137 אלף משרות פנויות - לעומת 134 אלף בחודש מרץ ● יחד עם זאת, בענף הבנייה נרשמת מצוקת עובדים ניכרת

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

האם נתניהו וגלנט לא יוכלו לטוס לחו"ל? כל המשמעויות של ההחלטה הדרמטית המסתמנת

התובע של בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג הגיש היום בקשה להוצאת צווי מעצר נגד ראש הממשלה בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט ● מה המשמעות של צווי המעצר, מי יכריע בבקשה ומה הסיכוי שהיא תתקבל? ● גלובס עושה סדר

סין שורפת את כל הגשרים עם ישראל, וחמאס מתחזק ביהודה ושומרון

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איך תיראה איראן אחרי מותו של ראיסי, היחסים של ישראל וסין במשבר ולמה חמאס מתחזק ביהודה ושומרון ● כותרות העיתונים בעולם