גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מגזין פירמה: איך הפכו הקיבוצניקים הצנועים אהוד ברק ורון חולדאי לסמלי הקפיטליזם?

האם מה שמניע את ברק ממגדלי אקירוב, את ראש עיריית תל-אביב ואת אלי גולדשמידט, סמנכ"ל התקשורת של האחים עופר, הוא הצורך לפצות על החיים הסגפניים בעבר?

"לא נחמד", "לא סימפטי", "לא סחבק", "לא טרנדי" - אלה שמות הגנאי שקושר לעצמו מועמד העבודה לראשות הממשלה, אהוד ברק. עם רוחות האנטיסולידריות, פרוהפרטה ויתר הטרנדים, "לא טרנדי" הוא אולי התואר המתבקש לכל יוצא קיבוץ באשר הוא. אבל להגיד על קיבוצניק לא נחמד, או לא סימפטי? לומר עליו שהוא לא סחבק?! קרה משהו לקבוצה מסוימת של קיבוצניקים לשעבר שהם היום רמי דרג ומעלה, השאלה היא מה בדיוק קרה. ראו את רון חולדאי, ראש עירית תל אביב-יפו, שהעיתונות המקומית בעיר מרבה להגדירו "אטום" ו"מלא מעצמו", והח"כ לשעבר אלי גולדשמידט, משרתם של שני אדונים (סמי ויולי), שבהופעותיו הטלוויזיוניות דווקא עושה רושם של נשמה. אבל לא על אופיים של הקיבוצניקים יש להתעכב, אלא על הדבר שהם באו לסמל בחברה הישראלית: שלושה קיבוצניקים לשעבר אלה ועוד כמה אחרים הם מסמליו של ההון הישראלי. הנחה מ-40 מיליון ל-20 מיליון על הדירה, סניגוריה תקיפה לטובת "החברה לישראל" והעומדים בראשה, המיליארדרים האחים עופר, בנייה אך ורק לעשירים ושירות של בעלי האמצעים בלבד - ככה נראה פועלם של כמה מבוגרי התנועה הקיבוצית המפורסמים ביותר היום. אהוד ברק, אלי גולדשמידט ורון חולדאי.

רון חולדאי, בן למייסדי קיבוץ חולדה, בעבר קצין בחיל האוויר, מפקד בסיס חצרים (יותר גדול מתל אביב-יפו, הוא נוהג להתלוצץ), מנהל בית הספר הגימנסיה הרצליה ועתה ראש העיר תל אביב-יפו, התקשה לנצח בסיבוב הראשון של הבחירות המקומיות האחרונות אחרי שקמו עליו תושבי העיר שחשו כי מדיניותו מקדמת ומשרתת את בעלי ההון על חשבונם. היעדר פיקוח על שכר הדירה, מדיניות מפלה על רקע מעמדי, גירוש ונישול בחסות מג"ב ביפו ובכפר שלם, הגירה שלילית של זוגות צעירים, שכונות סגורות לבעלי הון, מגדלי יוקרה בכל מקום, היעדר מדיניות בנייה לזוגות צעירים, מדיניות תעבורה בשירות בעלי המכוניות קבלנים, תושבי חוץ, ספקולנטים, בעלי חניונים, בעלי דירות להשכרה, חולדאי נחשב למשרתם. תושב שכונת תל ברוך צפון, הקיבוצניק שהפטיר "לא התאהבתי" על בני העיר שהוא משרת, נכנס עתה לקדנציה שלישית שעה שבבחירות לא היה מועמד שסימל יותר ממנו את האינטרסים של ההון וההפרטה הגורפת.

את ברק אין צורך להציג - לא את חברת "טאורוס" של נילי פריאל ולא את הדירה במגדלי אקירוב. אם יש רגע שאפשר להתעכב עליו באחרונה כדי לתאר את מצבו של הקיבוצניק לשעבר ממשמר השרון, יהיה זה המו"מ הקואליציוני הכושל שניהל עם ציפי לבני לקראת האפשרות של ממשלת אחדות נוספת עם התפטרות אולמרט ובחירתה של לבני לראשות קדימה. מתוך הכרה ששוררת תמימות דעים בין קדימה לבין העבודה בכל הנוגע לעמימות ולגרירת רגליים במו"מ עם הפלסטינים, הגיע ברק למפגש חוץ מו"מי עם לבני מלווה בכלכלנים המתמחים בפיננסים במטרה לקדם "אג'נדה" כלכלית לנוכח המשבר הפיננסי העולמי. ומי היו היועצים שהביא מנהיג מפלגת העבודה?

מי הם האנשים האמונים על הקיבוצניק לשעבר? עם אילו גישות כלכליות הוא מזהה עצמו? אז יחד עם סטנלי פישר היו שם המשנה לנגיד אביה ספיבק וראש המועצה הכלכלית חברתית מנואל טרכטנברג; היו שם יעקב שיינין, מקים חברת הייעוץ לטייקונים "מודלים כלכליים בע"מ"; איש קרנות הגידור אבי טיומקין; דני צידון, המשמש כראש חטיבת שוק ההון ב"בנק לאומי"; יו"ר דירקטוריון "פעילים שוקי הון" יורם גבאי; אפרים צדקה, חבר בדירקטוריון "בנק לאומי"; ואיש הרפורמות אבי בן בסט כולם מגובים בתארים אקדמיים נכבדים ומקדמים סדר יום כלכלי חברתי ימני למדי, בוודאי אם מביאים בחשבון את העולם שממנו הגיע הקיבוצניק.

על האחים עופר, מעסיקיו, אין עוד מה לספר הכול מוכר ומשוקשק (בקרוב על מסך הטלוויזיה בערוץ 1?). אבל סיפורו של אלי גולדשמידט, יפה הבלורית והעיניים, ראוי שיסופר: גולדשמידט, יליד תל אביב-יפו, עבר להתגורר בקיבוץ גינוסר (המופרט היום) שעל חופי הכנרת עם רעייתו ושלוש בנותיו. גולדשמידט היה בעבר ח"כ ממפלגת העבודה, ועם עזיבתו את החיים הפוליטיים היה למגיש תוכניות בוקר ותוכניות שיחות נינוחות בערוצי הטלוויזיה השונים. קולו הנעים ומזגו הנוח ודאי משכו את האחים עופר, שמינו אותו לסמנכ"ל התקשורת והרגולציה של "החברה לישראל". על אף שהוא נחשב סמן סוציאליסטי, ודאי גם עובדת היותו בעבר יו"ר ועדת הכספים של הכנסת תרמה להיכרות ולחיבה ההדדית.

הכוח רוצה כוח

ד"ר דוד גורביץ' מביה"ס לתקשורת המסלול האקדמי המכללה למינהל, מסביר איך הפכו הקיבוצניקים לנושאי הדגל של ההון בישראל: "קודם כול, הכוח רוצה כוח", גורביץ' פותח. "הכוח משנה אידיאולוגיות. פעם הוא במערכת הצבאית, פעם בקיבוץ ופעם במערכת הכלכלית. אהוד ברק וחולדאי היו בצבא ובקיבוץ - ואלה שני מושגים או מוסדות של כוח אידיאולוגי. בשלב מסוים, כשהחברה הישראלית החליפה קידומת, עם המהפך ועם התוכנית הכלכלית של שנות ה-80 הקואליציה של המערך והליכוד שינתה את הדברים, והכוח עבר מקום. הוא כבר לא בקיבוץ. רודפי הכוח ידעו למצוא אותו גם בביתו החדש - בהון הגדול. הרי מנהלים בכירים הם המחליפים של הקצונה הבכירה בכל מה שנוגע לפולקלור פופולרי היום. היום אהוד ברק, שהתהדר כחייל המעוטר ביותר בצה"ל, מתהדר ברווחים שגרף בתקופת הצינון שלקח לעצמו. אחרי שהוא נכשל כראש ממשלה, הוא עשה לביתו והפך מנהל בכיר בטיסות טרנסאטלנטיות בין ישראל לאמריקה. הכיוון החדש פשוט מתלבש עליו. כמו חליפה, אפשר לומר. כבר רבין היה במידה רבה דוגמה לזה. המילייה שלו היה אנשי עסקים, לא קיבוצניקים של מפ"ם. אפשר לראות את התופעה גם נפרשת בנוף שלנו".

למה הכוונה?

"שפיים למשל הוא ביטוי לשינוי האידיאולוגי. זה עבר מירחוב בשדות הצריכה האינסופיים של גן שמואל ושפיים, בצורת מרכזי קניות, אבל באיכות חיים. היום שפיים נאמר בנשימה אחת יחד עם הרצליה פיתוח, ארסוף ובני ציון. ההתחברות החדשה של האליטות - בין הכוח של הצבא להון - באה לידי ביטוי בדמותו של ברק. הברית בין הקפיטליזם למיליטריזם היא המעבר שעשו הקצינים יוצאי הקיבוצים כשהפכו להיות נציגי ההון. פעם, בשנות ה-60, זה היה בוהמה וצבא וקיבוץ; היום הדמויות האלה מצרפות את ההילה הצבאית ואת ההון - זו הברית החדשה".

ואיזה תפקיד עוד ממלא הקיבוץ בפועלן של דמויות דוגמת גולדשמידט, ברק וחולדאי?

"מלבד היותו פרבר איכות חיים, בתרבות הפופולריות היום התפקיד של הקיבוץ הוא לשמש פרודיה. פרודיה לערכים שנזנחו. השכונות לאיכות חיים בקיבוץ המופרט הן המציאות, אבל כדימוי הקיבוץ משמש כאנטיכריסטוס הפרודי. ב'ארץ נהדרת', בתוכניות כמו 'צחוק מהעבודה' וגם בסרטים דוגמת 'ילדי השמש' ו'אדמה משוגעת' יש התעקשות לבעוט בגוויה הזאת עדיין. גם כשהקיבוץ כקיבוץ לא קיים, צריך להמציא אותו כפרודיה דוגמת ה'גבעטרון שרים סאבלימינל' כדי להתמוד אתו".

ואיך אתה מזהה את היחס של נציגי ההון החדשים שבאו מהקיבוצים אל כור מחצבתם?

"תאבי כוח וכסף, הם אולי רוצים לפצות את עצמם על החיים הסגפניים בקיבוץ. כשהם אומרים 'אני' זו לא קריאה משחררת בזכות השוני אל מול הקולקטיב, אלא קריאת 'אני' אגואיסטית לפי המודל הכוחני הרציונלי של ההתעשרות".

אפרים דוידי, יו"ר ועד העיתונאים שניסה להפוך את "דבר" לקואופרטיב, ברק הוא הקיבוצניק בה"א הידיעה?

"רוב הקיבוצים לא נמצאים איפה שברק נמצא. רוב הקיבוצניקים הם אנשים עובדים - מובטלים ושכירים ברמות שכר נמוכות. הקיבוצניקים בשטח נשחקים. ההגנות שהם בנו לעצמם קרסו. אפשר לשים לב לכך שהקיבוצים העניים הם הקיבוצים המופרטים, והקיבוצים העשירים הם הקיבוצים ששמרו על מבנה שיתופי. יש כאן פרדוקס. התנועה הקיבוצית סיימה את תפקידה. כשאנחנו רצינו להקים את 'דבר' כקואופרטיב בבעלות העובדים, חיים רמון, שהיה אז מזכ"ל ההסתדרות, אמר לי: אני קורא 'הארץ'. שם אני מסכים עם מה שנכתב. למה אני צריך לשפוך כסף על עיתונות כמו 'דבר' ו'על המשמר'?''. בינתיים רמון עזב את המפלגה שלו לקדימה. אז עכשיו אני שואל אותך, איזה עיתון ברק קורא ומסכים עם מה שנכתב בו?".

עוד כתבות

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו"ל

אנו עומדים בקצה מכתש, צופים בשמש זורחת מעל הר, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים המתנפצים - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו ● ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה, והכול מתפוגג ● אבל זה לא חייב להיות ככה ● ארבעה דברים שאפשר לעשות כדי לשמור על הניצוץ

שאריות של טיל בליסטי שאיראן שיגרה לעבר ישראל / צילום: Reuters, Amir Cohen

בהשראת רוסיה: גילויים חדשים על התקיפה האיראנית וההצלחה הישראלית

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התקיפה של איראן תוכננה באופן ששיחזר במובנים רבים כמה מן התקיפות הרוסיות הגדולות באוקראינה, וכללו תחילה נחיל כטב"מים שנועדו להציף את ההגנה האווירית ● החולשה של היכולת הצבאית הקונבנציונלית של איראן עלולה להוביל את מקבלי ההחלטות באיראן לאופציה הגרעינית

יודר שפריר וגיא ברון, מייסדי סקיילאופס / צילום: בן יצחקי

החברה שחוסכת זמן וכסף לסטארט-אפים: זה חביב הקהל בדירוג המבטיחים של גלובס

סקר חביב הגולשים באתר גלובס זכה בשבועות האחרונים לכ-30,000 צפיות וצבר אלפי הצבעות ● על התואר התחרו השנה 30 חברות צעירות שדורגו במקומות הגבוהים ביותר ע"י עשרות קרנות השקעה הפעילות בישראל ● מי זכתה במקום הראשון?

שכונה ד' בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

מתל אביב עד באר שבע: השכונות עם הכי הרבה שוכרים בארץ

אמנם שיעור הבעלות על דירות בישראל גבוה, אולם יש אזורים שבהם שיעור השוכרים עולה כבר על 50% ● נתוני הלמ"ס מגלים איפה השכונות המבוקשות וכמה זה עולה למשקיעים ● כתבה שנייה בסדרה

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

פרופ' יוסי מטיאס / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל יוסי מטיאס עובר לתפקיד בכיר בגוגל העולמית

מנכ"ל מרכז הפיתוח של גוגל ישראל ב-18 השנים האחרונות, פרופ' יוסי מטיאס, צפוי לעבור לעמק הסיליקון ולנהל מארה"ב את פעילות המחקר של גוגל העולמית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

נהר הסיין בפריז / צילום: ap, Pavel Golovkin

הישג נועז באולימפיאדת פריז: הפיכת נהר הסיין לבטוח לשחייה

במשך עשורים לא הצליחה פריז לנקות את נהר הסיין, שמזוהם ממי ביוב ● לקראת האולימפיאדה, שתכלול שחייה ושיט בנהר, היא מוכרחה לעשות זאת ● אבל לא כולם מאמינים שזה אפשרי, "צריך תוכנית אחרת", אומרת האלופה האולימפית בשחייה במים פתוחים

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חברת TRULLION / צילום: TRULLION

"כמו מערב פרוע": חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 הקימו חברה מבטיחה

מאחורי חברת טרוליון עומדים חרדי אמריקאי וחילוני יוצא 8200 שחולקים חזון משותף: ייעול עבודה חשבונאית בארגונים באמצעות בינה מלאכותית • נגד מה הם מתחרים? "הלקוחות שדבקים באקסל" ● הסטארט-אפים המבטיחים

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

חיים ילין / צילום: פרטי

"אני לא מוצא את עצמי בתל אביב": חיים ילין לא מפסיק להתגעגע הביתה

הוא היה בממ"ד 12 שעות רצופות, שמע את הערבית, ראה את המלחמה ● אבל איכשהו זה המקום היחיד שעדיין נותן לחיים ילין כוח: "אני נמשך לשם כמו מגנט" ● פרויקט מיוחד 

מאחורי הציפייה לאירועים שליליים / צילום: Shutterstock

מדעי האימה: מה קורה למוח שלנו כשאנחנו מחכים לטיל איראני, או אפילו לזריקה

לא נרדמתם בציפייה לטילים האיראניים? מחקרים שעוסקים בציפייה לאירועים שליליים מגלים מה מתרחש במוח בזמן המתנה מורטת עצבים, מה הקשר בין ציפייה לזריקה להתנהגות כלכלית לא רציונלית, וגם איך מתמודדים עם תחושת האימה וחוסר השליטה