גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עו"ד צלרמאיר, פרקליטם של אילי ההון: "לנכדים שלנו כבר לא תהיה מדינה - ולא בגלל הערבים"

"ראש הממשלה הבא לא יחזיק יותר משנה ואז יהיו שוב בחירות - וכך זה יימשך עד סוף המדינה" ; "היציאה מהמשבר הפיננסי קרובה. בעלי המזומנים יחפשו ויקבלו מחירי שחיטה. יהיו ניצנים בין מארס למאי 2009, ואז זה יתפוס כמו אש בשדה קוצים" ; "זאת מדינה מטומטמת שרצה להציל כל מי שעושה נזק. לא חובה להציל את קרנות הביטוח והפנסיה"

עו"ד מיקי צלרמאיר, שבישל ותפר בשנים האחרונות כמה מעיסקאות הענק במשק, ביניהן אייפקס-תנובה ואייפקס-בזק, שובר שתיקה ארוכה בראיון ראשון ובלעדי ל"גלובס" ויורה לכל הכיוונים: "יש הרס טוטאלי בכל מערכות השלטון. ראש הממשלה הבא לא יחזיק יותר משנה, ואז יהיו שוב בחירות, וזה יימשך כך עד שלא תהייה לנו מדינה".

"אני חושש שלנכדיי כבר לא תהיה מדינה. לא בגלל מדינות ערב, אלא בגלל היהודים. משנה לשנה הבחירות שלנו נעשות יותר עלובות, המנהיגים מתחלפים יותר מהר, ורמת הפוליטיקאים כל הזמן יורדת. אנחנו רק יורדים ויורדים. כמה עוד אפשר לרדת? כשאתה מסתכל על חברה שיורדת למטה כל שנה, אתה יודע מה יהיה בסופה".

את נבואת הזעם הזו מספק עו"ד מיקי צלרמאיר, ראש משרד עוה"ד צלרמאיר-פילוסוף ומהדיל-מייקרים המובילים בישראל, שניצח בשנה האחרונה על עסקאות בשווי של יותר ממיליארד וחצי דולר - בהן עסקת הענק תנובה-אייפקס - אך עד עתה נמנע בקנאות מחשיפה.

בראיון נדיר, ראשון ובלעדי שהתפרסם אתמול (ב') בערב במדור "דין וחשבון" ב"גלובס", פותח צלרמאיר את הפה, ומנסה לפקוח למקבלי ההחלטות במדינה את העיניים. פחות מחודשיים לפני הבחירות לראשות הממשלה, הוא חוזה שחורות למדינה, שלהערכתו, הפסימית להכאיב, לא תזכה לחגוג 100 שנות קיום. ועל ההתמודדות שלה עם המשבר- אין מה לדבר בכלל.

צלרמאיר: "אם ייבחרו ציפי לבני או אהוד ברק, לא יהיו שוב בחירות עוד שנה-שנה וחצי? אני מוכן להבטיח שיהיו. זה קורה כל הזמן, וגם אחרי הבחירות הבאות יקרה מה שקרה עכשיו. ראש הממשלה הבא לא יחזיק יותר משנה, 18 חודש לכל היותר, ואז יהיו עוד פעם בחירות, וזה יימשך כך עד שלא תהיה לנו מדינה. לאף אחד מהמועמדים אין בשורה חדשה, רק סחורה משומשת".

- אינך מגזים מעט?

"בכלל לא. הדבר שהכי מפחיד ומדאיג אותי במדינה הוא הירידה בכושר ההחלטה והביצוע של הדרג המבצע. מכיוון שאיש לא מקבל החלטות ולא מבצע, אין משרד אחד בישראל שמתפקד. לא חינוך, לא בריאות, לא מערכת המשפט, לא תשתיות, שום דבר. בכל המערכות יש הרס טוטאלי".

גם את המשטרה, הפרקליטות והיועץ המשפטי לממשלה, שנותרו לאסוף את השברים שמותירים הפוליטיקאים בשטח, מעלה צלרמאיר על מוקד. "משטרת ישראל היא מוסד כושל לחלוטין, שלא מבטיח את ביטחון האזרח, לא נותן תשובה לשום בעיה ולא מתפקד. אני מבין שיש להם המון בעיות של תקציב וכוח-אדם, אך לא ייתכן שיגיעו למצב של חוסר תפקוד מוחלט. ולפרקליטות יש את הבעיה הכי גדולה - בעיה של אובדן שכל ישר. אין להם שכל ישר ולא שיקול דעת עם אחריות ציבורית, עם מחשבה קדימה".

הדוגמה שמספק צלרמאיר להמחשת דבריו היא הודעתו האחרונה של היועץ המשפטי לממשלה, עו"ד מני מזוז, שלפיה החליט להעמיד לדין את ראש הממשלה, אהוד אולמרט, בפרשת "ראשונטורס", בכפוף לשימוע. "הודעת מזוז שהוא שוקל בחיוב להגיש טיוטת כתב אישום נגד ראש הממשלה היא פשוט ביזיון. מה זה צריך להיות? קודם כול, מה איכפת לך לחכות 70 יום, מה קרה. עכשיו צריך להכניס עוד מהומה במערכת? בשביל מה פתחת את הפה, מה ההודעה הזו באה לתת לך?

"מיועץ משפטי לממשלה הייתי מצפה שיהיה לא רק משפטן אלא שתהיה לו גם את התבונה שמצופה מיועץ, שיקול דעת ושכל ישר, ובהודעה הזו לא היה שכל ישר. ההודעה הזאת, זה קשקוש, גן ילדים. וזה לא בגלל שמזוז מטומטם, זה בגלל שאין לו שכל ישר. כל המערכת הזאת מתפקדת בלי טיפת שכל ישר".

מלבד ליווי אייפקס ברכישת השליטה בתנובה, בשווי של 1.025 מיליארד דולר, ייצג צלרמאיר בשנה וחצי האחרונות את חיים סבן, אייפקס ומורי ארקין במימוש אופציה לרכישת 10% נוספים (על ה-30% שהיו להם) בבזק, לרבות בעסקת המימון מול הבנקים, בשווי 1.1 מיליארד שקל.

בנוסף, ייצג את סבן בעסקת מכירת מניותיו בקשת תמורת כ-15 מיליון דולר; את קבוצת גורס ברכישת גילת לוויינים (ובמחלוקות שהתעוררו לאחר חתימת העסקה), בשווי של 475 מיליון דולר; את אהוד בן-ש"ך ברכישת חברת קניאל מצדיק בינו, לפי ערך של 220 מיליון שקל; ואת קרן שמרוק ברכישת חברת אהבה, בשווי 13 מיליון דולר, וברכישת סקיי ויז'ן, בשווי של 17 מיליון דולר. ואז הגיע המשבר העולמי וטרף לו את הקלפים.

- איך המשבר משפיע על העבודה בתחום שלך?

"היו לי 4 עסקאות שהתבשלו בתחילת 2008, שכל אחת מהן הייתה בשווי של יותר ממיליארד וחצי דולר, ועכשיו הן דורכות במקום. הלקוחות אומרים לי 'זה לא מת, אבל כרגע זה לא הזמן'. יש גופים שיושבים עדיין על המון מזומנים, אבל הם חושבים שהשוק ימשיך לרדת והם יכולים לקנות יותר בזול מחר".

צלרמאיר, שכבר חווה כמה משברים כלכליים בימיו, רואה איך השוק הישראלי משתגע בעקבות המשבר הנוכחי, וסופק כפיים בצער. "השוק הגיב בפראות גם לחברות שיש להן תזרים מזומנים מצוין וגם לחברות שבאמת נמצאות בקשיים. לשניהן ניתן בשוק אותו טיפול. לחברות כי"ל, מכתשים-אגן, בזק או טבע מגיע לרדת ככה? זה פשוט טירוף".

- מתי להערכתך ההיסטריה תירגע, ויחזרו לעשות שוב עסקאות?

"בקרוב. אנשים יושבים על מזומנים ולא מרוויחים כסף על המזומנים האלה, ויש להם התחייבויות, למשקיעים אחרים או לעצמם, אז אין להם ברירה, והם יתחילו לעשות עסקאות. הם יחפשו מחירי שחיטה, והם יקבלו. אני מאמין שנראה ניצנים ראשונים בתוך 3-4 חודשים מהיום. לא הרבה, אבל ברבעון הראשון של 2009, בין מארס למאי, יתחילו ניצנים, וכשזה יתפוס זה יתפוס כמו אש בשדה קוצים. יתחילו לרוץ כמו משוגעים. הזיכרון שלנו לקטסטרופות מאוד קצר, ותהליך ההדחקה שלנו מהיר".

- איך אתה שורד את תקופת המשבר והקיפאון במשק?

"אני מנסה ליצור עכשיו חמש עסקאות גדולות, שלכל אחת מהן תהיה השפעה מהותית במשק. ואני אצליח".

- מה אתה חושב על ההתמודדות של המדינה עם המשבר?

"זאת מדינה מטומטמת. כל מי שעושה נזקים שמובילים אותנו למשבר, הממשלה רצה להציל אותו. אין פה שכר ועונש. אנשים שעשו פה טעויות נוראיות, שגרמו לאנשים הפסדים, הדבר היחיד שהם יודעים לעשות היום, זה לפנות ולהגיד לממשלה 'תצילו אותי'. העזרה הזאת צריכה להיות בידיעה שהמדינה עושה משהו שהיא לא צריכה לעשות אותו. זה הבסיס. שקרנות הביטוח וקרנות הפנסיה יסתדרו. לא חובה לרוץ ולהציל אותן. ראשיהם עשו יופי של בוננזות בשנים האחרונות, ולכן לא יכול להיות שכשהם מפסידים הם באים אלינו.

"לאף שר כמעט לא אכפת מה יקרה בעוד שנה או ארבע שנים במדינה, ולכן הוא לא מקבל החלטות. הדבר היחיד שמעניין את השרים היום, ואת כל הגורמים במערכת, זה מה יהיה כתוב עליהם בעיתון. מערכת שאיננה יכולה לקבל החלטות גוועת, מתה, היא לא יכולה להסתגל למציאות המשתנה, בוודאי-ובוודאי לא לטפל במשבר עולמי".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות; מטא צוללת ב-10%, אנבידיה עולה ב-4%

נאסד"ק יורד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM צוללת ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן מזנקת לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"