גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מדוע אנחנו תקועים עם "מכבי"

הנה הסבר למקור הפער העצום בין שוק היין המשגשג בישראל לשוק הבירה השומם שלנו

בנסיעתי האחרונה לניו-יורק ביליתי במספר לא מבוטל של בארים בלוויית שותפי חובבי הבירה. להפתעתי הרבה, בבארים רבים ניצבו עשרות ברזי בירה שהגישו בירה צוננת מהחבית, ורובה המכריע של הבירה היה מתוצרת תעשיית הבירה המקומית.

אם עד לפני זמן לא רב היה באר ממוצע בארצות הברית מציע בירות מהחבית במספר סוגים מצומצם, היום השוק רווי בעשרות סוגי בירה ובהם - פילס, סטאוט, בירות פירות ועוד. הפתעתי הייתה כפולה: הופתעתי הן ממספר סוגי הבירה והן מפני שרוב הסוגים היו של יצרנים מקומיים, בעוד שאני סברתי שהשליטה תהיה של מותגים של הקונצרנים הענקיים.

שוק בירות האיכות האמריקני גדל באופן משמעותי כתוצאה מגידול בהיקף יבוא בירות איכות ובמקביל כתוצאה מגידול משמעותי בייצור בירות איכות על ידי מבשלות בירה מקומיות. אם כן, מה קרה בשוק האמריקאי בעשור האחרון? והאם ניתן להשוות התפתחות זו למצב השוק הישראלי תוך הסתכלות על פרמטרים של כוחות שוק כלכליים ושל רגולציה?

הקר והחם

שוק הבירה מחולק לשניים: שוק "קר" (on-trade) ובו כל הבירות שנמזגות מחבית והבקבוקים שנצרכים צוננים בברים ובמסעדות; בארץ מהווה שוק זה 40% מהשוק.
שוק הבירה ה"חם" (off-trade) ובו כל הבירות שנמכרות לרשתות השיווק ולמרכולים וחלקו מהשוק בארץ 60%.

בתעשיית הבירה בארץ שולטים שני שחקנים גדולים: טמפו ומבשלות בירה ישראל, החולשות על יותר מ-85% משוק הבירה כולו, החם והקר.

עם זאת, בשוק הקר השליטה של שחקנים אלה גדולה יותר. בעוד שבשוק החם אין מגבלות כלשהן על התחרות בין יצרני הבירה המקומיים לבין בירות יבוא, שכן כל יצרן או יבואן יכול להתחרות על טעם הצרכן באמצעות פרסום ולהציע את המוצרים שלו לרשתות השיווק, הרי שהכללים בשוק הקר, בדגש על בירות מהחבית, הם שונים.

חלון ראווה לבירות חדשות

השוק הקר מהווה את חלון הראווה לפרסום ולשיווק עבור השוק החם. מקומות הבילוי (בעיקר ברים) הם ההזדמנות לחשוף את הצרכן למותגי בירה שונים, ובהתנסות בבירה חדשה הוא נסמך לא אחת על אנשי המקצוע, הלא הם הברמנים והמלצרים. צרכן שנחשף בבר לבירה מסוג חדש, יחפש את אותו המותג גם במכולת הביתית שלו.

כלומר: פריצה אמיתית של מותג בירה חדש חייבת לעבור דרך השוק הקר, ולכן החברות משקיעות כסף רב בשיווק אגרסיבי בכל נקודת מכירה.

שטף של יין

אם נסטה סטייה קלה מזרם הבירה, נשאר במסלול האלכוהול ונתבונן בנוף מפת היין הישראלית, נגלה תעשייה פורחת שבה יבוא יין האיכות גדל באופן משמעותי ובמקביל גם התעשייה המקומית גדלה באופן קבוע תוך ייצור יין מקומי איכותי שחלקו אף מיוצא.

התהליך שהתרחש בתעשיית היין הישראלית, הֵחל בגידול ביבוא יין איכותי, דבר שהביא לשידרוג בטעמו של הצרכן, והמשיך בדרישה גוברת ליין האיכותי. הדרישה יצרה שוק חדש שאותו מילאו יקבים ישראליים איכותיים לרבות עשרות יקבי בוטיק.

בד בבד, מס הקנייה על היין הופחת, המחיר לצרכן הוזל, החלה תחרות פתוחה לחלוטין בין יצרני היין המקומיים לבין יין היבוא, והפרמטרים היחידים שנותרו בתחרות היו טעם ומחיר.

פיתוח שוק הבירה

מה צריך לקרות בשוק הבירה הישראלית בכדי שהשוק יתפתח? כל נקודת מכירה של השוק הקר, בר או מסעדה, היא כלי שיווק של היצרנים והיבואנים של הבירה, ובה קיימת תחרות המהווה את הדרך לשוק החם.

אקח לדוגמה פתיחה של בר ישראלי כיום בסדר גודל בינוני:

בעל הבר צריך להחליט איזה מותגי בירה הוא סבור שיתאימו לקהל הלקוחות שלו, ובהתאם לפנות לאחת מחברות הבירה.

חברת הבירה מתקינה בבר מתקן למזיגת בירה ומתחייבת לתחזק את המתקן, פעולה שמצריכה טיפול דו-שבועי.

החברה אינה גובה כסף על המתקן או על התחזוקה ומבעל הבר נדרשת רק התחייבות לרכישה של מותגי הבירה.
לכאורה אין כל מגבלה, ומכיוון שכללים אלה תקפים לגבי כולם קיימת תחרות לגיטימית בין יצרני ויבואני הבירה. בפועל קיימת מגבלה פיזית מהותית שכן מִתקן בירה תופס מקום שלרוב חסר בברים ולכן בדרך כלל לא ניתן להתקין מתקנים נוספים.

על כן ברגע שחברת בירה התקינה מתקן אשר שעלותו כ-8,000 שקלים, בנוסף לעלויות תחזוקה חודשיות בגובה של כאלף שקלים, קשה לשלב כמה מותגי בירות של יצרנים מתחרים.

המודל הבלגי

בעולם קיימים מספר מודלים לפתרון סוגיה זאת ולאחר שבחנתי כמה מהם, לרבות המודל האמריקאי, הגעתי למסקנה שהמודל המתאים ביותר לישראל הוא המודל הבלגי. כיצד פועל מודל זה? לחברת בירה אשר מתקינה מתקן ומתחייבת בתחזוקתו על פי מה שהצגתי, ישנן הוצאות כספיות לא מבוטלות.

עם זאת על מנת לאפשר תחרות אמיתית על נקודות המכירה ועל טעמו של הצרכן, מחייב הרגולטור הבלגי את החברה שבבעלותה המתקן להשכיר לחברות בירה אחרות ברזי בירה במתקן זה.

כלומר, אם יצרן מתחרה משכנע את בעל הבר למזוג מהבירה שלו, הוא פונה לחברה שבבעלותה המתקן, שוכר ממנה אחד או כמה מברזי הבירה במתקן ומשלם עבורם. כך מתקיים מצב שמותגים שונים של חברות בירה מתחרות נמזגות באותו מתקן.

לכאורה, שינוי רגולטיבי פשוט, ועם זאת שינוי שהוא נקודת מפתח בתעשיית הבירה והוא שיכול להביא לפיתוח השוק. אוסיף ואומר שמס הקנייה על ליטר בירה הוא 1.91 שקלים, סכום שמגולם בסופו של דבר במחיר הבירה לצרכן, שבארץ הוא גבוה באופן משמעותי בהשוואה למערב אירופה ולארצות הברית.

שני צעדים שהמדינה צריכה לנקוט

האחד, שינוי הרגולציה במתקני הבירה בדומה למודל הבלגי; והשני, במקביל, הורדת מס הקנייה באופן הדרגתי הן על בירת יבוא והן על ייצור מקומי. שני צעדים אלה יביאו לשינוי מהותי בשוק הבירה המקומי ויאפשרו גידול אמיתי במספר יצרני הבירה המקומיים תוך ייצור בירת איכות לשוק המקומי ואולי אף לייצוא.

צמיחה בתעשייה תיטיב בסופו של דבר עם הצרכן ועם המדינה גם יחד.

אורי שרון עוסק בפיתוח עסקי וגיוס הון ומייצג בארץ את קרן הון הסיכון האוסטרית
"Danube Equity" לתגובות:
ecotec.isr@gmail.com

עוד כתבות

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

בהתאם לצפי: הפד הותיר את הריבית בארה"ב על כנה

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

מותג משקאות האנרגיה BLU / צילום: Shutterstock

זה משקה האנרגיה ששווה לבעלת יקבי כרמל עד 450 מיליון שקל

חברת המשקאות הבורסאית כרמל קורפ התקשרה במזכר הבנות לרכישת מותג משקה האנרגיה BLU בסכום הגבוה משמעותית אף משווי השוק שלה עצמה

אוניברסיטת UCLA / צילום: Associated Press, Jae C. Hong

עימותים אלימים בין פרו-פלסטינים ותומכי ישראל באוניברסיטת UCLA

באוניברסיטת UCLA שבקליפורניה הוחרפו העימותים בין המפגינים וכוחות הביטחון הגיעו על מנת להפריד בין הניצים ● באוניברסיטת קולומביה הגיעו אמש השוטרים מצוידים ברימוני הלם ופשטו על הבניין בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

אלי עזור / צילום: ניב אהרונסון-וואלהnews, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

זכיות הלוטו של אלי עזור: אקזיט טכנולוגי ענק בוול סטריט והשקעת גז בבורסה בת"א

בשבוע שבו ניצח עזור במאבק שניהל על זהות הדירקטורים בחברת תמר פטרוליום - השקעה שבה הוא מורווח מאות מיליוני שקלים - הושלמה מכירתה של חברת טכנולוגיות הלוטו נאוגיימס, בעסקה שהזרימה לכיסיו 178 מיליון דולר ● נאוגיימס תימחק מנאסד"ק שבה הונפקה ב־2020

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן