גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

סקיור פארמה בדרך המהירה לאשר טיפול לתופעות גיל המעבר במסלול הבוטני

הרשות האמריקנית למזון ותרופות, ה-FDA, עושה סדר בתוספי המזון הלא מפוקחים ויש חברה ישראלית אחת שמרוויחה מכך ; סקיור פארמה קיבלה אור ירוק להיכנס היישר לשלב השלישי של הניסויים הקליניים

בשנים האחרונות מבינות רשויות הבריאות בעולם כי תחום תוספי המזון וצמחי המרפא הפכו למתחרה הפרוץ, הלא מפוקח ושואב תקציבי הציבור של הרפואה הקונבנציונלית. רשות המזון והתרופות האמריקנית, ה-FDA, ורשויות דומות לה נמצאות בדילמה מול ההתפתחות הזו. מחד, יש ציבור שלם שמשתמש במוצרים הללו ויכול לכעוס מאוד אם הם יעלמו מחייו יום אחד, וכן גם לחלק מן המוצרים יש תועלות בריאותיות שחבל לפספס ובצמחים נוספים אולי יש מקור לתרופות חדשות - שמאוד חסרות בשוק.

מאידך, ה-FDA וגופים דומים לו הומצאו בדיוק בשביל שאנשים לא יצרכו חומרים רפואיים פעילים בלי פיקוח, והנה מתאספים להם הצמחים ושמים ללעג את כל מאמציהם. מה עושים?

מגמות אלה מצד אחד גורמות ל-FDA להקשיח את הפיקוח על תוספי המזון וצמחי המרפא הנמכרים כ"תרופה טבעית לא מזיקה", אבל מאידך להקל על מפתחי המוצרים הצמחיים שבוחרים ללכת במסלול הקשה של אישור המוצרים כתרופה.

מהמדיניות הזו נהנית גם SeCure Pharma הישראלית, שקיבלה אישור מהרשות האמריקנית להיכנס ישירות לשלב השלישי והאחרון של הניסויים הקליניים בתרופה שלה לטיפול בתופעות גיל המעבר, Femarelle. התרופה, שמשווקת באירופה כתוסף מזון, תהיה המוצר השני בעולם שייכנס לרגולציה מול ה-FDA בקטגוריה של Botanical Drug. "ההקלות שקיבלנו בניסויים נובעות מכך שהגענו ל-FDA עם מידע מניסויים קליניים שכבר ערכנו בתקופה בה הפמרל משווק באירופה", מסביר רון גוטרמן, מייסד ומנכ"ל החברה.

תרופות המופקות מצמחים קיימות כבר שנים ונרשמות כתרופה לכל דבר, ללא תלות במקור הצמחי שלהם, ובלבד שהחברה מצליחה לטהר את החומר ולייצר אותו כך שיופיע באותה כמות בכל כמוסה. תוספי מזון, לעומת זאת, מוגדרים כ"תמציתו של צמח X", כשאין הגדרה מחייבת שקובעת מהם החומרים הפעילים, וכמה מכל חומר נמצא בכל כמוסה, אם בכלל.

תה ירוק לטיפול בעור

המסלול של התרופות הבוטאניות ייחודי בכך שהחברה לא חייבת להראות שהיא מזקקת באופן טהור חומר מסוים. במקום זאת עליה להציג בדיקת מעבדה אשר מראה כי החומר נמצא בכל כמוסה בריכוז מסוים. זה נשמע הבדל פעוט, אך הוא מאפשר להביא לשוק הרבה תרופות חדשות ממקור צמחי, שלא ניתן היה עד היום לזקק אותן וגם לשמור על האפקט שלהן. חלקן נצרכו בתור תוספי מזון, וחלקן כלל לא הגיעו לשוק. "ה-FDA מחפש מקורות חדשים לתרופות", מסביר אבי גורדון, האחראי על הרגולציה בחברה. "תרופות המבוססות על צמחים ועל הידע הקיים לגבי פעולתם, הן מקור מצוין".

הפמרל, המופקת מצמח הסויה, היא התרופה השנייה בעולם שמועמדת להירשם לפי המסלול הזה. המוצר הקודם היה ה-Veregen של חברת Doak Dermatologics, מוצר חדש לטיפול בבעיות עור המופק מצמח התה הירוק. כיוון שהמוצר היה חדש לחלוטין, החברה העבירה את התרופה במסלול של כל שלושת הניסויים הקליניים. Doak הייתה חלק מקבוצת Bradley , שנרכשה בתחילת השנה על-ידי חברת Nycomed ב-326 מיליון דולר.

סקיור, לעומת זאת, מגיעה ל-FDA אחרי שהמוצר משווק מזה זמן מה בעולם כתוסף מזון והיא ערכה מגוון של ניסויים קליניים מבוקרים. רק לאחרונה סיימה החברה ניסוי נוסף ב-270 חולים, בו הראתה כי למוצר שלה פחות בעיות בטיחות בתחום קרישת הדם מאשר בתרופות הקיימות לטיפול בבעיות גיל המעבר, המבוססות על אסטרוגן סינתטי. בגלל עושר המידע אשר כבר קיים לגבי המוצר, יוגבל גם השלב השלישי של הניסויים ל-600 חולים.

ניתן היום לשווק את הפמרל כתוסף מזון בארה"ב, אך בעיני החברה הדבר פחות כדאי. לדברי גוטרמן, "כבר היום, בזכות המידע הקליני שלנו, אנחנו משווקים את המוצר שלנו כתרופה לכל דבר דרך רופאים, במרשם ועם מתח רווחים של 74%. המוצר משווק על-ידי מפיצים מובילים בעולם ובישראל טבע משווקת אותו. רישום המוצר כתרופה בארה"ב ישפר את מצבנו עוד יותר בכך שיאפשר לנו להשיג על המוצר גם שיפוי ביטוחי. כמו כן, ה-FDA הכריע שמרגע שהמוצר הוגש כתרופה, אף אחד לא יכול לרשום את אותו חומר בדיוק לא רק כתרופה, שזה ברור, אלא גם לא כתוסף מזון". סקיור מאמינה שהפמרל יגדיר את הדרך לרישום של תרופות נוספות בקטגוריית התרופות הבוטאניות ולה עצמה יש צנרת מוצרים עשירה בתחום.

בדרך לרווח

כל המאפיינים הללו דרושים כדי לאפשר לחברה לחתום על הסכם שיווק עם חברת תרופות מובילה. כפי שדווח לפני כשנה ב"גלובס", החברה נמצאת במו"מ עם ג'ונסון אנד ג'ונסון ועם שרינג פלאו, "ובינתיים הוספנו שני גורמים נוספים", מגלה גוטרמן. "הם התעניינו, והחלו לבדוק אם יוכלו בכל זאת להשיג שיפוי ביטוחי כלשהו, אבל היה ברור שאם נירשם כתרופה, הם לא יצטרכו להתאמץ אלא יהיה להם מסלול שיפוי ביטוחי ברור".

מוצרי החברה מיוצרים כבר היום במפעל החברה בדלתון, שקיבל אישור של ה-FDA כמפעל מורשה לייצור תרופות, לאחר השקעה משמעותית של החברה.

בכוונת החברה להעביר את השיווק בארה"ב לשותף, כאשר ביתר המדינות תמשיך סקיור לשווק לבדה, כפי שהיא עושה כבר היום. סקיור כבר רושמת מכירות בהיקף של כמה עשרות מיליוני דולרים, כאשר את 2008 היא תסיים ברווח. בעבר שקלה החברה לצאת לבורסה במיזוג עם שלד בורסאי, אך בסופו של דבר ויתרה על המהלך. "לא נצא לבורסה לפני שיוכל להראות כמה רבעונים של יציבות בהכנסות וברווחים", קובע גוטרמן. לא רק הדיווחים על תוצאות החברה צפויים להישאר חסויים מעיני הציבור, אלא גם זהות משקיעיה. אלו מעדיפים שלא להיחשף וכל שידוע הוא שמדובר במשקיעים ישראלים מוסדיים מבוססים.

שתי ציפורים במכה

ובחזרה למאבק החדש מבית ה-FDA. "הכוונה של הרשות האמריקנית למזון ותרופות בקביעת המסלול לתרופות בוטאניות היא לתפוס שתי ציפורים במכה אחת - לעודד רישום של תרופות על בסיס צמחי ובמקביל להגביר את הפיקוח על תוספי המזון", מסביר גוטרמן. "יש היגיון רב בשימוש בידע המסורתי לגבי כוח הריפוי של צמחים, שנצבר במשך מאות בשנים. הבעיה היא שמרגע שנפתחה הדלת, נכנסו בה גם מוצרים שאינם מבוססים על שום ידע, ואין שום גורם שמפקח על כך שרק מה שמבוסס על ידע אכן יגיע לצרכן. בניגוד למה שמקובל לחשוב, אין פיקוח על המוצרים הללו גם מבחינת הבטיחות ותופעות הלוואי".

כך, שייתכן שתוספי מזון כלל לא יכילו חומרים פעילים ובעצם הינם שווי ערך למים צבועים - ייתכן שהם אכן מכילים חומרים הידועים לפי מחקרים כפעילים לטיפול המחלה מסוימת, אך זה עדיין לא הופך אותם מוצלחים כתרופה. גורדון: "בתוספי מזון אין בקרה על המינון של החומרים הפעילים במוצר, ולא רק זה - בקבוקון אחד יכול להיות שונה לגמרי מהשני, בשל כך שקונים את הצמח במקום אחר, כי הוא גדל בעונה אחרת. חלק מהחומרים הפעילים בצמחים, מבוססים על תהליכים שמתרחשים בצמח במצבי קיצון, ולכן בקבוקון אחד יכול להיות אפקטיבי, ואילו אחר לא אפקטיבי או אפילו מזיק. המינונים יכולים להיות נטולי פעילות, או פתאום פעילים מדי. כשאוכלים את החומרים הללו במזון, הדברים מתאזנים. כשנוטלים כמוסות, ההשפעה חזקה יותר.

"ה-FDA מאוד מודאג מהמצב והוא הוציא רגולציה המחייבת את חברות תוספי המזון לשדרג את המפעלים לסטנדרטים מסוימים של ייצור ועתה הוא הולך גם להחריף את הביקורת עליהם. כחלק מהפעילות יוסרו רוב תוספי המזון מן המדפים. עם זאת, הרשות מודה שהיא תידרש ללא פחות מ-15 שנה לסיים את התהליך. אנחנו מאמינים שמה שקורה בארה"ב מסמל את התהליך שיתרחש בהמשך גם במדינות נוספות".

עוד כתבות

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: 'פרודוקטיביות איטית' בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בתל אביב; נובה קופצת בכ-5%

מדד ת"א 35 עולה ב-1% ות"א 90 מטפס בכ-0.6% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קולנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים על ידי משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס: ארה"ב תתחייב שהמלחמה תסתיים, גם ללא אישור ישראלי

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל״ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

החוקרת הישראלית שמפרקת את המיתוסים על אבי הקפיטליזם

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים