גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טושיבה שואפת להיכנס לשוק הסלולר הישראלי - האם יש מקום בשוק?

כדאי לטושיבה להסתכל אחורה במכונת הזמן על סימנס ופיליפס - שתי חברות שניסו להילחם בהגמוניה השלטת של החברות הגדולות כמו נוקיה וסמסונג ונכשלו

שוק מכשירי הסלולר ידוע בתחרותיות הגבוהה שלו ובקושי הרב של יצרנים חדשים להיכנס אליו. מדי שנה מנסות עשרות יצרניות סלולר קטנות להיכנס לשוק הצפוף, שנשלט על-ידי חמש ענקיות: נוקיה , סמסונג, מוטורולה , סוני-אריקסון ו-LG. חלקן אמנם מצליחות, אך בדרך יש לא מעט חברות שנכשלות. חלקן אפילו מגיעות עד לפירוק או הפסקת הפעילות.

לקראת כניסתה של טושיבה לשוק הסלולר הישראלי דרך פלאפון, בדקנו את ההיסטוריה של היצרניות הקטנות בענף, ומה גרם להן להיעלם כלא היו ממדפי המכירה.

SK פשוט התאיידה

חברת סולגוד הייתה אחראית במשך שנים על ייבוא לישראל של מספר מותגי יצרנים שהלכו ונעלמו מסיבות שונות. בין המותגים אפשר לציין את פיליפס , סימנס, SK ו-i-mate.

SK הקוריאנית היא דוגמה לחברה שהייתה בשנת 2004 אחת היצרניות החשובות ברשת פלאפון אבל היום אינה קיימת כלל.

"SK נרכשה על-ידי חברת פנטאק והחלה לייצר רק תחת המותג הזה, אומר מנכ"ל סולגוד, שמוליק כהן, שהיה אחראי באותה תקופה על חטיבת הסלולר של סולגוד. "ההשפעה של המהלך הייתה מהירה בכל העולם ובאותו ביום נמחק המותג SK בארץ. אחר-כך גם פאנטק נכנסה לקשיים כלכליים וגם היא נעלמה מהשוק, והיום לא ניתן למצוא מכשירים שלהם".

לדברי כהן, הכישלון של רוב היצרניות הקטנות בארץ הוא מדגם מייצג למה שקורה בעולם. "החברות הללו לא הצליחו להעמיד מוצרים שיוכלו להתחרות עם חמש היצרניות הגדולות בשוק. לא ברמות המחיר, לא ברמה הטכנולוגית ולא ברמת העיצוב של המכשיר. גם אם מישהו מתקרב ומדגדג את שלושת הפרמטרים האלה, הוא עדיין נחשף לבעיה שהוא אינו מותג מוכר. אם אותו יצרן ילך לחברת סלולר, יגידו לו שם שאם הוא לא מביא בשורה חדשה, ואין הבדל בינו לבין יצרן אחר שכבר על המדף, אין סיבה שהלקוח יקנה את המוצר שלו ולא את המותג המוכר".

i-mate מלקקת את הפצעים

חברה אחרת שניסתה את מזלה בארץ היא i-mate. הסיפור של יצרנית הסלולר הסקוטית מתחיל ונגמר בשיתוף הפעולה הפורה שהיה לה עם חברת HTC, שייצרה ועיצבה עבורה את המכשירים שנמכרו תחת המותג של i-mate. חמש שנים בדיוק החזיק השת"פ, עד שב-2006 החליטה HTC לצאת לדרך עצמאית ולשווק מכשירים תחת המותג של עצמה.

i-mate, שזכתה לשבחים על הסמארטפונים המוצלחים שיצאו מהשת"פ עם HTC, נותרה לבד ומאז היא מלקקת את הפצעים. בדו"ח השנתי שלה, שפורסם באוקטובר השנה, הודתה החברה כי השנה החולפת הייתה קשה במיוחד בשל הפסקת השת"פ עם HTC. כך, למשל, קוצצו עלויות השכר בחברה מ-18 מיליון דולר בשנה ל-8 מיליון דולר בלבד ופוטרו כ-130 עובדים.

בישראל הנפילה של i-mate הייתה דומה. בעקבות הפיצול מ-HTC, הודיעה היבואנית סולגוד בנובמבר 2007 כי היא מפסיקה לשווק את מכשירי i-mate בישראל. בראיון ל"גלובס" מספר חודשים קודם לכן אמר סטפנו בסאלטי, האחראי על פעילות i-mate ב-EMEA (אירופה, מזרח התיכון ואפריקה), כי לחברה אין כוונה להתרחב לשוק הצרכני אלא להתמקד בשוק העסקי. "אנחנו חברה קטנה שלא יכולה להתחרות בסמסונג או בנוקיה ואין לנו היכולת לבזבז משאבים על חדירה לשוק הזה".

בפברואר השנה קיבלת חברת ח.י בארץ, יבואנית LG, את הזיכיון למותג i-mate בארץ, אולם לדברי יעל רוט, מנהלת השיווק בח.י, תוכניותיה של החברה לשווק את מוצרי i-mate בארץ נגנזו עקב הפסקת פעילותה באירופה. בינתיים, מנסה i-mate להתרומם ובשבועות האחרונים הצליחה לחדור לראשונה לשוק הסלולר היפני עם מכשיר משלה.

טליט בשביתה איטלקית

חברת טליט (Telit), שכיכבה בפלאפון עד לפני כשנתיים, נעלמה מהשוק הישראלי בשנה האחרונה. פעילותה בארץ המוצא שלה, איטליה, הופסקה לאחר שהחברה נרכשה בסוף 2007 על-ידי אחת המפעילות המקומיות. למרות ההיעדרות מהשוק בארץ, אבי ישראל, מנכ"ל דאי טלקום, נציגתה של טליט בארץ, מבטיח שהחברה מתכננת קאמבק בישראל ב-2009.

"המכשיר האחרון שהושק בפלאפון היה לפני יותר משנה. אנחנו מתכננים להשיק עוד טלפונים בישראל ולאו דווקא בפלאפון, מכיוון שאין לנו כבר מגבלה טכנולוגית למכור רק אצלה". לגבי פעילות טליט באיטליה, אומר ישראל כי "הפעילות של טליט בעולם הסלולר מתרכזת היום בישראל בלבד".

הפנטזיות של פיליפס

גם ענקית האלקטרוניקה פיליפס לא הצליחה לחדור לשוק הסגור של יצרניות הסלולר בארץ ובעולם. ב-2003 נשמע מנכ"ל פיליפס ישראל, עומרי לוין, אופטימי מאוד לקראת כניסת מכשירי הסלולר של החברה לשוק הישראלי. "בכוונתנו להפוך למותג ה-GSM (Global System for Mobile Communications) הדומיננטי בישראל", פנטז אז לוין. אבל השוק הישראלי, כמו גם השוק בעולם, לא התלהב ממכשירי הסלולר של פיליפס.

עוד קודם לכניסת החברה לארץ, החלו שיחות על מכירת חטיבת הסלולר של פיליפס לחברה הסינית China Electronic Corporation (CEC), שיחות שהבשילו לכדי עסקה סופית באפריל 2007. את הרבעון הראשון של 2007, והאחרון תחת ניהולה של פיליפס, סיימה חטיבת הסלולר עם מכירות של 55 מיליון אירו, ירידה של 45% לעומת הרבעון המקביל ב-2006.

"כשנה לאחר שפיליפס החלה לשווק בישראל טלפונים ניידים, ולאחר שהשיקה מספר דגמים, הודיעה החברה העולמית שהיא יוצאת מקטגוריית הטלפונים הסלולריים ומתמקדת בתחומי מוצרים אחרים", מסבירים בפיליפס ישראל, "כתוצאה מכך, הופסקה הפעילות גם בארץ".

סימנס הולכת לאיבוד

ב-1999 נראה העתיד של ענקית הטלקום הגרמנית סימנס בתחום הסלולר ורוד. החברה רכשה אז את חטיבת הסלולר של חברת Bosch ב-500 מיליון דולר מתוך שאיפה להצטרף לליגה של הגדולים ולהתחרות בנוקיה ובמוטורולה.

כחלק ממגמת ההתרחבות, נכנסה החברה גם לשוק הישראלי דרך סלקום ופרטנר. אבל עם הזמן, משהו לא עבד והחברה-האם החליטה להיפטר מחטיבת הסלולר שלה, שצברה הפסדים של כ-600 מיליון דולר.

אחרי מו"מ ממושך, שכלל גם הצעה מ-LG, נרכשה חטיבת הסלולר של סימנס ב-2005 על-ידי יצרנית הסלולר הגדולה בטיוואן, BenQ.

כדי לנצל את המוניטין של החברה הגרמנית, החליטה החברה המאוחדת שקמה, BenQ Mobile, לשווק את המכשירים תחת המותג BenQ Simens. "אם אתה רוצה למכור מכשירים של BenQ בחנות וודאפון בלונדון, מותג סימנס יקדם את המכירות", אמר אז בן אגלואו, אנליסט בבנק ההשקעות האמריקני מורגן סטנלי.

עם השלמת העסקה, הכריזה BenQ מובייל ביומרנות רבה כי הרכישה תעזור לה לכבוש את המקום הרביעי בעולם בשוק יצרניות הסלולר.

אבל המיזוג לא עזר לה. 11 חודשים בלבד אחרי רכישת חטיבת הסלולר של סימנס, הגישה BenQ מובייל בספטמבר 2006 בקשה לפשיטת רגל אחרי שהחברה-האם הפסיקה את מימונה.

בפברואר 2007 נסתם הגולל על החברה, לאחר שלא נמצא לה קונה וכ-2,000 עובדים פוטרו.

לא רק נוקיה

למרות הכישלונות הרבים, חברות הסלולר בארץ ובעולם דווקא אוהבות להכניס לשוק יצרניות קטנות, שיתחרו בענקיות הגדולות כמו נוקיה או סמסונג, והן לא חוששות לנסות שוב ושוב שיווק של מותגים לא מוכרים. לדברי בכיר באחת מחברות הסלולר הישראליות, הכישלונות הם צירוף מקרים ואין סיבה גורפת להפסקת פעילותן של כל היצרניות הקטנות.

"כל מקרה לגופו", מסביר הבכיר. "למשל, Sendo פעלה בארץ והצליחה בנישה של המכשירים הזולים, אך היא פשטה את הרגל בחו"ל ופעילותה הופסקה בארץ". דוגמה אחרת שהבכיר מציין היא של NEC, שהביאה דגם אחד לארץ לקטגוריית ה-i-mode של סלקום ונעלמה לאחר שבאה. "NEC היא שחקנית בעיקר ביפן. בצפון אמריקה היא לא שחקנית בכלל ובאירופה מכרה החברה כמות קטנה מאוד וגם שם הם לא הצליחו להתחרות בשחקנים הגדולים כמו LG או סמסונג".

לדברי הבכיר, "קשה יותר ליצרניות הקטנות להיכנס לישראל בגלל שהן נורא קטנות גם באירופה. מפת היצרניות פה דומה מאוד לזו שבאירופה, כששם חמש היצרניות הגדולות מחזיקות מעל ל-80% מהשוק. כשיצרנית קטנה מגיעה לארץ והיא יודעת שהיא צריכה לפתח מכשיר בעברית, יש לה חסם יותר קשה להיכנס לכאן.

"בעיה אחרת היא התחרות מול היצרניות הגדולות. הן מאוד תחרותיות ויותר קל להן להציג קו מוצרים יותר מתקדם וגם מכשירים יותר זולים. אחת הסיבות לכך הוא יתרון הגודל, שמאפשר להן לקנות את החלקים במחיר יותר זול. לכן, ליצרניות הנישה יותר קשה לא רק בישראל, גם באירופה. למשל, היצרנית Sagem (ששווקה בפרטנר), מוכרת בעיקר בצרפת, כי זה שוק הבית שלה".

האם ליצרנית חדשה כמו טושיבה יש סיכוי להצליח בישראל? "קל יותר להיכנס לשוק שהיא מנסה להיכנס אליו, מכיוון שזהו שוק נישה", מסביר הבכיר. "הבעיה, שלחברות הגדולות יותר זול לפתח טלפון חכם בגלל שהן עובדות על כמויות. מצד שני, יש מקום גם ליצרניות הקטנות והן מצליחות להישאר בנישה הזו. המפעילות לא פוסלות יצרנית בגלל שהיא קטנה, להיפך. ההיסטוריה מלמדת שתמיד הקטנות כן הצליחו להיכנס לישראל".

הבעיה העיקרית, אם כך, שיצרניות הצליחו אמנם להיכנס לישראל אבל לא הצליחו ממש להישאר לאורך זמן. האם עתיד המכשירים של טושיבה יהיה זהה? בשביל התחרות, נקווה שלא.

עוד כתבות

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

תחקירי שחיתויות ותרומות בקריפטו: האופוזיציה הרוסית נלחמת בפוטין בכל דרך

לפני כשלוש שנים הוציאה רוסיה מהחוק את הקרן למלחמה בשחיתות שהקים מנהיג האופוזיציה אלכסיי נבלני בטענה שהיא קיצונית ● כיום פעיליה עובדים שעות נוספות ממדינות שונות בעולם, ומגיעים ל־17 מיליון צופים בחודש ● האם זה יעזור להם להחליש את פוטין, שהשיג 88% בבחירות האחרונות?

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר הייצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון" אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית