גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טושיבה שואפת להיכנס לשוק הסלולר הישראלי - האם יש מקום בשוק?

כדאי לטושיבה להסתכל אחורה במכונת הזמן על סימנס ופיליפס - שתי חברות שניסו להילחם בהגמוניה השלטת של החברות הגדולות כמו נוקיה וסמסונג ונכשלו

שוק מכשירי הסלולר ידוע בתחרותיות הגבוהה שלו ובקושי הרב של יצרנים חדשים להיכנס אליו. מדי שנה מנסות עשרות יצרניות סלולר קטנות להיכנס לשוק הצפוף, שנשלט על-ידי חמש ענקיות: נוקיה , סמסונג, מוטורולה , סוני-אריקסון ו-LG. חלקן אמנם מצליחות, אך בדרך יש לא מעט חברות שנכשלות. חלקן אפילו מגיעות עד לפירוק או הפסקת הפעילות.

לקראת כניסתה של טושיבה לשוק הסלולר הישראלי דרך פלאפון, בדקנו את ההיסטוריה של היצרניות הקטנות בענף, ומה גרם להן להיעלם כלא היו ממדפי המכירה.

SK פשוט התאיידה

חברת סולגוד הייתה אחראית במשך שנים על ייבוא לישראל של מספר מותגי יצרנים שהלכו ונעלמו מסיבות שונות. בין המותגים אפשר לציין את פיליפס , סימנס, SK ו-i-mate.

SK הקוריאנית היא דוגמה לחברה שהייתה בשנת 2004 אחת היצרניות החשובות ברשת פלאפון אבל היום אינה קיימת כלל.

"SK נרכשה על-ידי חברת פנטאק והחלה לייצר רק תחת המותג הזה, אומר מנכ"ל סולגוד, שמוליק כהן, שהיה אחראי באותה תקופה על חטיבת הסלולר של סולגוד. "ההשפעה של המהלך הייתה מהירה בכל העולם ובאותו ביום נמחק המותג SK בארץ. אחר-כך גם פאנטק נכנסה לקשיים כלכליים וגם היא נעלמה מהשוק, והיום לא ניתן למצוא מכשירים שלהם".

לדברי כהן, הכישלון של רוב היצרניות הקטנות בארץ הוא מדגם מייצג למה שקורה בעולם. "החברות הללו לא הצליחו להעמיד מוצרים שיוכלו להתחרות עם חמש היצרניות הגדולות בשוק. לא ברמות המחיר, לא ברמה הטכנולוגית ולא ברמת העיצוב של המכשיר. גם אם מישהו מתקרב ומדגדג את שלושת הפרמטרים האלה, הוא עדיין נחשף לבעיה שהוא אינו מותג מוכר. אם אותו יצרן ילך לחברת סלולר, יגידו לו שם שאם הוא לא מביא בשורה חדשה, ואין הבדל בינו לבין יצרן אחר שכבר על המדף, אין סיבה שהלקוח יקנה את המוצר שלו ולא את המותג המוכר".

i-mate מלקקת את הפצעים

חברה אחרת שניסתה את מזלה בארץ היא i-mate. הסיפור של יצרנית הסלולר הסקוטית מתחיל ונגמר בשיתוף הפעולה הפורה שהיה לה עם חברת HTC, שייצרה ועיצבה עבורה את המכשירים שנמכרו תחת המותג של i-mate. חמש שנים בדיוק החזיק השת"פ, עד שב-2006 החליטה HTC לצאת לדרך עצמאית ולשווק מכשירים תחת המותג של עצמה.

i-mate, שזכתה לשבחים על הסמארטפונים המוצלחים שיצאו מהשת"פ עם HTC, נותרה לבד ומאז היא מלקקת את הפצעים. בדו"ח השנתי שלה, שפורסם באוקטובר השנה, הודתה החברה כי השנה החולפת הייתה קשה במיוחד בשל הפסקת השת"פ עם HTC. כך, למשל, קוצצו עלויות השכר בחברה מ-18 מיליון דולר בשנה ל-8 מיליון דולר בלבד ופוטרו כ-130 עובדים.

בישראל הנפילה של i-mate הייתה דומה. בעקבות הפיצול מ-HTC, הודיעה היבואנית סולגוד בנובמבר 2007 כי היא מפסיקה לשווק את מכשירי i-mate בישראל. בראיון ל"גלובס" מספר חודשים קודם לכן אמר סטפנו בסאלטי, האחראי על פעילות i-mate ב-EMEA (אירופה, מזרח התיכון ואפריקה), כי לחברה אין כוונה להתרחב לשוק הצרכני אלא להתמקד בשוק העסקי. "אנחנו חברה קטנה שלא יכולה להתחרות בסמסונג או בנוקיה ואין לנו היכולת לבזבז משאבים על חדירה לשוק הזה".

בפברואר השנה קיבלת חברת ח.י בארץ, יבואנית LG, את הזיכיון למותג i-mate בארץ, אולם לדברי יעל רוט, מנהלת השיווק בח.י, תוכניותיה של החברה לשווק את מוצרי i-mate בארץ נגנזו עקב הפסקת פעילותה באירופה. בינתיים, מנסה i-mate להתרומם ובשבועות האחרונים הצליחה לחדור לראשונה לשוק הסלולר היפני עם מכשיר משלה.

טליט בשביתה איטלקית

חברת טליט (Telit), שכיכבה בפלאפון עד לפני כשנתיים, נעלמה מהשוק הישראלי בשנה האחרונה. פעילותה בארץ המוצא שלה, איטליה, הופסקה לאחר שהחברה נרכשה בסוף 2007 על-ידי אחת המפעילות המקומיות. למרות ההיעדרות מהשוק בארץ, אבי ישראל, מנכ"ל דאי טלקום, נציגתה של טליט בארץ, מבטיח שהחברה מתכננת קאמבק בישראל ב-2009.

"המכשיר האחרון שהושק בפלאפון היה לפני יותר משנה. אנחנו מתכננים להשיק עוד טלפונים בישראל ולאו דווקא בפלאפון, מכיוון שאין לנו כבר מגבלה טכנולוגית למכור רק אצלה". לגבי פעילות טליט באיטליה, אומר ישראל כי "הפעילות של טליט בעולם הסלולר מתרכזת היום בישראל בלבד".

הפנטזיות של פיליפס

גם ענקית האלקטרוניקה פיליפס לא הצליחה לחדור לשוק הסגור של יצרניות הסלולר בארץ ובעולם. ב-2003 נשמע מנכ"ל פיליפס ישראל, עומרי לוין, אופטימי מאוד לקראת כניסת מכשירי הסלולר של החברה לשוק הישראלי. "בכוונתנו להפוך למותג ה-GSM (Global System for Mobile Communications) הדומיננטי בישראל", פנטז אז לוין. אבל השוק הישראלי, כמו גם השוק בעולם, לא התלהב ממכשירי הסלולר של פיליפס.

עוד קודם לכניסת החברה לארץ, החלו שיחות על מכירת חטיבת הסלולר של פיליפס לחברה הסינית China Electronic Corporation (CEC), שיחות שהבשילו לכדי עסקה סופית באפריל 2007. את הרבעון הראשון של 2007, והאחרון תחת ניהולה של פיליפס, סיימה חטיבת הסלולר עם מכירות של 55 מיליון אירו, ירידה של 45% לעומת הרבעון המקביל ב-2006.

"כשנה לאחר שפיליפס החלה לשווק בישראל טלפונים ניידים, ולאחר שהשיקה מספר דגמים, הודיעה החברה העולמית שהיא יוצאת מקטגוריית הטלפונים הסלולריים ומתמקדת בתחומי מוצרים אחרים", מסבירים בפיליפס ישראל, "כתוצאה מכך, הופסקה הפעילות גם בארץ".

סימנס הולכת לאיבוד

ב-1999 נראה העתיד של ענקית הטלקום הגרמנית סימנס בתחום הסלולר ורוד. החברה רכשה אז את חטיבת הסלולר של חברת Bosch ב-500 מיליון דולר מתוך שאיפה להצטרף לליגה של הגדולים ולהתחרות בנוקיה ובמוטורולה.

כחלק ממגמת ההתרחבות, נכנסה החברה גם לשוק הישראלי דרך סלקום ופרטנר. אבל עם הזמן, משהו לא עבד והחברה-האם החליטה להיפטר מחטיבת הסלולר שלה, שצברה הפסדים של כ-600 מיליון דולר.

אחרי מו"מ ממושך, שכלל גם הצעה מ-LG, נרכשה חטיבת הסלולר של סימנס ב-2005 על-ידי יצרנית הסלולר הגדולה בטיוואן, BenQ.

כדי לנצל את המוניטין של החברה הגרמנית, החליטה החברה המאוחדת שקמה, BenQ Mobile, לשווק את המכשירים תחת המותג BenQ Simens. "אם אתה רוצה למכור מכשירים של BenQ בחנות וודאפון בלונדון, מותג סימנס יקדם את המכירות", אמר אז בן אגלואו, אנליסט בבנק ההשקעות האמריקני מורגן סטנלי.

עם השלמת העסקה, הכריזה BenQ מובייל ביומרנות רבה כי הרכישה תעזור לה לכבוש את המקום הרביעי בעולם בשוק יצרניות הסלולר.

אבל המיזוג לא עזר לה. 11 חודשים בלבד אחרי רכישת חטיבת הסלולר של סימנס, הגישה BenQ מובייל בספטמבר 2006 בקשה לפשיטת רגל אחרי שהחברה-האם הפסיקה את מימונה.

בפברואר 2007 נסתם הגולל על החברה, לאחר שלא נמצא לה קונה וכ-2,000 עובדים פוטרו.

לא רק נוקיה

למרות הכישלונות הרבים, חברות הסלולר בארץ ובעולם דווקא אוהבות להכניס לשוק יצרניות קטנות, שיתחרו בענקיות הגדולות כמו נוקיה או סמסונג, והן לא חוששות לנסות שוב ושוב שיווק של מותגים לא מוכרים. לדברי בכיר באחת מחברות הסלולר הישראליות, הכישלונות הם צירוף מקרים ואין סיבה גורפת להפסקת פעילותן של כל היצרניות הקטנות.

"כל מקרה לגופו", מסביר הבכיר. "למשל, Sendo פעלה בארץ והצליחה בנישה של המכשירים הזולים, אך היא פשטה את הרגל בחו"ל ופעילותה הופסקה בארץ". דוגמה אחרת שהבכיר מציין היא של NEC, שהביאה דגם אחד לארץ לקטגוריית ה-i-mode של סלקום ונעלמה לאחר שבאה. "NEC היא שחקנית בעיקר ביפן. בצפון אמריקה היא לא שחקנית בכלל ובאירופה מכרה החברה כמות קטנה מאוד וגם שם הם לא הצליחו להתחרות בשחקנים הגדולים כמו LG או סמסונג".

לדברי הבכיר, "קשה יותר ליצרניות הקטנות להיכנס לישראל בגלל שהן נורא קטנות גם באירופה. מפת היצרניות פה דומה מאוד לזו שבאירופה, כששם חמש היצרניות הגדולות מחזיקות מעל ל-80% מהשוק. כשיצרנית קטנה מגיעה לארץ והיא יודעת שהיא צריכה לפתח מכשיר בעברית, יש לה חסם יותר קשה להיכנס לכאן.

"בעיה אחרת היא התחרות מול היצרניות הגדולות. הן מאוד תחרותיות ויותר קל להן להציג קו מוצרים יותר מתקדם וגם מכשירים יותר זולים. אחת הסיבות לכך הוא יתרון הגודל, שמאפשר להן לקנות את החלקים במחיר יותר זול. לכן, ליצרניות הנישה יותר קשה לא רק בישראל, גם באירופה. למשל, היצרנית Sagem (ששווקה בפרטנר), מוכרת בעיקר בצרפת, כי זה שוק הבית שלה".

האם ליצרנית חדשה כמו טושיבה יש סיכוי להצליח בישראל? "קל יותר להיכנס לשוק שהיא מנסה להיכנס אליו, מכיוון שזהו שוק נישה", מסביר הבכיר. "הבעיה, שלחברות הגדולות יותר זול לפתח טלפון חכם בגלל שהן עובדות על כמויות. מצד שני, יש מקום גם ליצרניות הקטנות והן מצליחות להישאר בנישה הזו. המפעילות לא פוסלות יצרנית בגלל שהיא קטנה, להיפך. ההיסטוריה מלמדת שתמיד הקטנות כן הצליחו להיכנס לישראל".

הבעיה העיקרית, אם כך, שיצרניות הצליחו אמנם להיכנס לישראל אבל לא הצליחו ממש להישאר לאורך זמן. האם עתיד המכשירים של טושיבה יהיה זהה? בשביל התחרות, נקווה שלא.

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פ עילות, רשת ארקפה תפנה ב־1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: ap, Jacquelyn Martin

דד־ליין המכסים של טראמפ מתקרב, אך הסכמי הסחר שהובטחו לא נראים באופק

התקופה שהגדיר נשיא ארה"ב טראמפ למשא ומתן על הסכמי סחר מתקרבת לסיומה ללא תוצאות, והאיומים במכסים כבדים על שותפות כמו יפן והאיחוד האירופי מתחדשים ● בכירים בממשל מנסים לרכך את הדד־ליין שנקבע, ה־9 ביולי ● בינתיים, השווקים לא מתרגשים מהבאות

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

ארז קמיניץ, לשעבר המשנה ליועמ''ש / צילום: אייל טואג

עו"ד ארז קמיניץ: "המדינה חייבת לעשות מסלול ירוק להיתרים"

על רקע הפגיעות בעורף, קמיניץ מציע מודל של שולחן עגול, בלי רפורמות חדשות, שנוטות להתעכב ואינן מתאימות למצב חירום ● "שיתוף פעולה בין מינהל התכנון, רשות המסים, רמ"י, משרד הפנים, משרד המשפטים וגופים נוספים הוא הכרחי. אין טעם להניע תהליכים ללא גיבוי ממשלתי רחב", אמר קמיניץ

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

האלוף (מיל') תמיר הימן / צילום: המכון למחקרי ביטחון לאומי, אוניברסיטת ת''א

בשיתוף ארה"ב וסעודיה: הפרויקט השאפתני של ראש אמ"ן לשעבר

האלוף (במיל') תמיר היימן מקדם קרן מחקר למחשוב קוונטי ל"נטרול השאיפות הסיניות" בתחום ● התקציב לפעילות בגובה 200 מיליון דולר יאפשר לחברות ישראליות, שנחשבות מובילות בתחום, לקחת חלק בפרויקטים חדשניים ● היוזמה לקרן היא על רקע היעדרות ישראל מהסכמי הבינה המלאכותית שנחתמו בין ארה"ב לאמירויות ולסעודיה

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"