גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

5 בעיות שיקים עלינו פירוק פריזמה

פירוק בית ההשקעות, מסתבר, אינו הבעיה הקשה של לובש, ואינו רק הבעיה שלו

מעגל קסמים

רון לובש, מנכ"ל מרקסטון ויו"ר פריזמה, אוהב מאוד את השימוש בטרמינולוגיה צבאית: נסתער, נכבוש, נתצפת, נאסוף מודיעין. להתרחשויות האחרונות סביב פריזמה יש דווקא ביטוי צבאי מסוג אחר: הנפת דגל לבן.

לובש ואמיר קס, שותפו לניהול מרקסטון, הבינו היטב את המבוי הסתום אליו נקלעה פריזמה: מעגל קסמים של נכסים מתכווצים, פדיונות, מוניטין בעייתיים ותשואות גרועות. ומעל לכל: חוב בנקאי ענקי של כמיליארד שקל, הלוואות שנלקחו בזמנו למימון רכישות קרנות הנאמנות וקופות הגמל וכיום הן משקולת מכבידה שמחקה בפועל את ההון העצמי של פריזמה.

החלום של לובש וקס, ובעצם החלום של ועדת בכר, התפוגג בסוף השבוע. בית ההשקעות החדש, יציר כפיה של ועדת בכר, הכריז למעשה על סופו. מיליארד שקל הושקעו בפריזמה, עוד מיליארד שקל נלקחו כחוב, לובש וקס חלמו על הקמת בית השקעות מוביל, דיברו על גולדמן זאקס הישראלית, על הכנסת שותף בינלאומי ויצירת פריזמה אינטרנשיונל, בית השקעות גלובלי. הם שברו את נורמות התגמול בענף עם ג'יפים וחבילות שכר נדיבות בדומה לוול-סטריט.

מה נותר מכל החלומות? השותפים הזרים לא באו, במקום גולדמן זאקס מדברים עם מיטב ועשרות עובדים ישלמו עתה את מחיר המשבר והכישלון הניהולי בפריזמה.

המספרים מדברים בעד עצמם: פריזמה רכשה נכסים בהיקף 55 מיליארד שקל וכיום נותרו לה 30 מיליארד בלבד. מול נכסים השווים כיום פחות ממיליארד שקל עומד חוב בהיקף דומה. כלומר, פריזמה לא שווה דבר במקרה הטוב.

הבעיה של מרקסטון

פריזמה היא הבעיה הקטנה של לובש וקס. חשובה ממנה היא ההשפעה האקוטית שתהיה להפסד בהשקעה בפריזמה על תשואת קרן מרקסטון. קרן פרייבט אקוויטי מתחייבת למשקיעיה לתשואה של לפחות 10% בשנה. את הכסף יספרו אמנם רק בשנת 2015 או 2017 אבל פריזמה היא השקעת דגל ומהווה שליש מנכסי מרקסטון. אם התשואה על ההשקעה בפריזמה היא אפס או למצער שלילית, הסיכוי של מרקסטון להשיג את יעד התשואה נמוך ביותר.

לובש עושה היום את מה שאמור לעשות כל מנהל שנקלע לאותה סיטואציה - לנסות להציל מה שאפשר. אין מתווה מוסכם וישנן אפשרויות רבות אבל הכיוון הכללי ברור - פריזמה במבנה הנוכחי שלה הגיעה לסוף הדרך. על הפרק פיצול החברה לשניים תוך מכירת חלק החיסכון ארוך טווח (קופות גמל) לפסגות ובמקביל הקמת גוף חדש לחיסכון טווח קצר (קרנות נאמנות, תעודות סל וניהול תיקים) שימזג לתוכו גופים קטנים יותר בשוק ההון. בסוף הדרך יהיו למרקסטון שתי אחזקות בשוק ההון: כ-40%-50% בגוף הממוזג וכ-23%-25% מפסגות.

הקשיים והאגו

הרצון של לובש להמציא את פריזמה מחדש אינו קל למימוש. זהו מהלך מורכב הטומן בחובו קשיים רבים. השלמתו אינה מובנת מאליה וסיכויי ההצלחה לא ברורים. החיבור לפסגות הוא שילוב מצוין: פסגות תקבל נכסי גמל נוספים ותנהל אותם יותר טוב מפריזמה, היתרון לגודל יגרום לייעול וכולם ירוויחו יותר.

מצד שני, הסיכון של החוב נותר בפריזמה בעוד הנכסים יעברו לפסגות. החלק השני של המהלך, מיזוג כמה בתי השקעות, הרבה יותר בעייתי. מעורבים בו כסף, אגו, בעיות של תרבות ארגונית ובעיות פרסונליות.

שני הגופים עליהם מדובר כרגע - מיטב וגאון - אינם שילוב אופטימלי. גאון אינה מותג חזק ומביאה למיזוג רק נכסים ללא ערך מוסף. למיטב מוניטין מצוינים שמגובים באינטגריטי של צבי סטפק. אבל בשנים האחרונות ביצועי מיטב לא הצדיקו את המוניטין שלו. גאון ומיטב מגיעים למיזוג עם הגב אל הקיר וקשה לראות כיצד שילוב של שלושה גופים חלשים יחסית יצליח ליצור ערך מוסף ויהפוך לגוף חזק.

הנה כמה מהקשיים בדרך: ראשית על לובש להתגבר על בעיית החוב האדיר של מיליארד שקל. מי יישא בחוב של פריזמה ואיך יתחלקו בו שותפיה החדשים? האם מיטב תסכים לקבל על עצמה 200 מיליון שקל מחוב פריזמה? אם כל החוב של הגמל יישאר בפריזמה, האם יספיקו הדיבידנדים מפסגות לשרת את החוב?

מעבר לכך יש את הבעיות שעולות בכל מיזוג. מבעיות של תרבות ארגונית שונה ועד לבעיות פרסונליות כמו איוש בעלי התפקידים. יובל גביש, מנכ"ל פריזמה, יישאר כנראה מנכ"ל הגוף המאוחד אבל ייתכן שיצטרף אליו מנכ"ל משותף, אולי אבנר סטפק, וניהול בזוגיות הוא כבר פתח לצרות. ומה עם כל בכירי פריזמה? האם יישארו במבנה החדש? ובאיזה תפקיד? למשל גיל גרשלר, מנכ"ל הגמל - האם יימצא לו מקום בפסגות? כנראה שלא. ובכירי בתי ההשקעות שיצטרפו לפריזמה, מה עליהם? למשל, גדי גרינשטיין מגאון.

תהליך המיזוג והשינוי המבני ייקח חודשים רבים ובינתיים פריזמה צריכה להמשיך לתפקד, לשמור על מעמדה בשוק כשכולם יודעים כי היא לפני איבוד עצמאותה והיטמעות בגוף אחר. צריך להמשיך לפעול מול לקוחות ומול יועצי ההשקעות. איך יגיבו הלקוחות? האם יהיה גל נטישות ופדיונות? והעובדים? מה עליהם? ברור שמיזוג יגרור פיטורים של עשרות רבות של עובדים. בקיצור, לגביש יהיה אתגר ניהולי גדול בחודשים הקרובים.

השוק מסתבך והולך

ומה יאמרו הרגולטורים? לפחות שני רגולטורים, המפקח על הביטוח ידין ענתבי והממונה על ההגבלים רונית קן, צריכים לתת את הסכמתם. זה אינו טריוויאלי. על פניו אין אמנם בעיה: גם אחרי רכישת קופות הגמל של פריזמה, תחזיק פסגות בפחות מ-15% משוק החיסכון ארוך הטווח. אבל הרגולטורים בישראל הוכיחו בעבר שהם מתערבים גם כשהעסקה עומדת כביכול בכל הכללים.

הנה רשימה של בעיות שהקים עלינו פירוק פריזמה:

  1. איחוד בין גופים גדולים - הגופים השני והשלישי בשוק הגמל מתמזגים ויצרו את הגוף מספר אחת, הגדול ב-50% מהגוף השני (כלל ביטוח).
  2. הקטנת כמות השחקנים בשוק - פריזמה תפסיק את פעילותה העצמאית בתחום הגמל וכך ייצא שחקן חשוב מהשוק.
  3. שיתוף פעולה בין מתחרים ובעלויות צולבות - לאחר עסקת הגמל תחזיק פריזמה או הבעלים שלה מרקסטון במניות של פסגות. אבל פריזמה היא גם מתחרה של פסגות בקרנות נאמנות ולפריזמה/מיטב יהיו קופות גמל שיתחרו בקופות פסגות.
  4. הובלה בשווקים - פסגות תוביל כעת גם את שוק הגמל וגם את שוק קרנות הנאמנות, בשניהם בפער אדיר על מתחרותיה. אמנם שוק החיסכון ארוך הטווח כולל גם ביטוח ופנסיה ושם פסגות לא נמצאת, אבל קן עלולה שלא לראות את זה כך.
  5. ניגוד עניינים - מרקסטון תהיה בעלת מניות בפסגות ולכן שותפה של יורק. יורק היא בעלת מניות גדולה בבנק הפועלים. הפועלים הוא נושה מרכזי של פריזמה, שנמצאת בבעלות מרקסטון.

ואחרי שמרקסטון תקבל אישור רגולטורי יש עוד שותפים למהלך שלהם זכות וטו. אלו הם שלושת הנושים הגדולים של פריזמה - בנק הפועלים, בנק לאומי ודיסקונט. על הבנקים לתת את הסכמתם לכל שינוי מבני בפריזמה, שכן כל נכסיה משועבדים לטובתם. נכון שבעיני הבנקים מניות בפסגות עדיפות כביטחונות מאשר קופות גמל בפריזמה אבל לא בטוח שכך המצב בקרנות נאמנות. ניסיון העבר מוכיח כי כאשר בנקים נדרשים לתת הסכמתם הם נוטים להוסיף התניות שונות. *

עוד כתבות

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות ; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה הישראלית החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר