גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שפרה, בובליל והאח הגדול באמת

כמה מילים על הפרידמניזם והבובליזים כתופעה ועל מעמדה החדש של הפרטיות

כשהתחלתי לשמוע או לקרוא בעת האחרונה על "תופעת הפרידמנים" או את שמו של פרידמן בהקשרים בלתי מובנים, תהיתי שמא החמצתי משהו מהיוזמות החדשות של שר המשפטים פרופ' דניאל פרידמן. פשפשתי בזכרוני ובעיתונות ולא העליתי דבר. רק מאוחר יותר התברר לי, למבוכתי, שפרידמן הוא מושג שאול מעולמות אחרים, מוזרים ומביכים, שלא ידעתים. הסתבר, שפרידמן הוא מושג מהוויית "שפרה" ו"בובליל". המושג הפך למטבע לשון תקשורתי.

הדיבוק שאחז בקהל הצופים והעיתונים, שהקדישו לתופעת ה"אח הגדול" ו"כוכביה" (במרכאות כפולות ומכופלות) איננו מובן לי.

אני מקווה, שהוא לא מצביע על פרצופנו החברתי (מהמעט מאוד שצפיתי באקראי. הצצתי ונפגעתי). אשר למושג ה"פרידמניזם", אודה על האמת שעדיין לא תהיתי על קנקנו. כל שידוע לי הוא, שאין בינו לבין שר המשפטים דבר וחצי דבר.

ואגב ה"אח הגדול" - לא למותר לציין, שהאח הגדול ומצלמותיו נקרים בדרכנו ופוגעים בפרטיותנו, על כל צעד ושעל; למין מצלמות הרחוב, הכניסה לבניינים, לובי המשרדים, האינטרנט, המחשבים, כרטיסי האשראי, הטלפונים הסלולריים ועוד כהנה וכהנה. אנחנו חשופים.

בעולם המודרני נמוגה הפרטיות וצריך להסתגל לתורת חיים חדשה וחושפנית יותר, כששמנו, תולדותנו, מאווינו, הלכותינו, דפוסי התנהגותנו וממוננו הם במידה לא מבוטלת, לפחות פוטנציאלית, נחלת הכלל ועלולים להיחשף תחת כל עץ רענן. מחיר הקידמה. אך קידמה לחוד וסדרה טלוויזיונית רדודה לחוד.

מגבלות השליטה של בעל שליטה

האם "בעל השליטה" בחברה ציבורית, כשמו כן הוא? כלום ידו המשפטית והסמכותית רבה לו בפעילות החברה? היש בכוחו המשפטי לכוון את פעילותו של התאגיד או דילמא מוגבלת סמכותו ונגישותו של בעל שליטה לרובד החברה?

האם בעל שליטה רשאי להיות אקטיבי? האם בעל שליטה יכול להיות פסיבי? האם לנוכח קוצר ידו המשפטי של בעל השליטה (עד כמה שזה נשמע מוזר) הוא נושא באחריות לנעשה בתאגיד, אשר לגביו הוא נעדר סמכויות?

הדין בעניין זה מביך ובעל מגמות סותרות. חל כרסום הולך וגדל בסמכויותיו ובכוחותיו המשפטיים של בעל שליטה ברובד התאגיד מחד גיסא, בעוד שבד בבד, ובאופן פרדוקסלי, מתגברת אחריותו המשפטית לנעשה בו. בהקצנה: אחריות ללא סמכות. האומנם? דומה שכן.

קוצר ידו המשפטי של "בעל שליטה", בתור שכזה, בחברה ציבורית הוא מאושיות האישיות המשפטית הנפרדת, הנובע מההפרדה הסטטוטורית בין רובד ההנהלה בחברה לבין רובד בעלי המניות. לחברה שלושה אורגנים נפרדים, בעלי סמכויות ותפקודים שונים, שאינם מסיגים (זולת בחריגים) זה את גבולו של זה. האורגן האחד הוא האסיפה הכללית, על בעלי מניותיה ועל בעלי השליטה בה.

עיקר תפקידה בשינוי תקנון ההתאגדות, מינוי דירקטורים וכל כיוב'. האורגן השני הוא הדירקטוריון. לדירקטוריון נועדו בעיקר תפקידי מדיניות ופיקוח, להבדיל מניהול שוטף של החברה. ואילו האורגן השלישי, אשר מנהל בפועל את החברה יחד עם צוות הנהלה, הלא הוא המנכ"ל. על הפרדה "אורגנית" וארגונית זו כבר עמד בזמנו נשיא בית המשפט העליון, פרופ' אהרן ברק בהאי לישנא: "על הפרדה זו בין הניהול העקרוני לבין הניהול היומיומי שומר חוק החברות בקפדנות".

בעלי המניות, אשר אינם מופקדים על ניהול החברה, אינם רשאים להתערב בפעולתם של המנהלים. יתרה מזאת, מבחינת הדין בעלי השליטה אף אינם רשאים וגם אינם יכולים להורות ולהנחות את הדירקטוריון כיצד לפעול ברובד החברה. שומה על הדירקטוריון להיות עצמאי בדעותיו, סוברני ואוטונומי, לשקוד על טובת החברה בלבד, ולא לשמש כ"דירקטור קש" לבעלי המניות. אחת התמנה דירקטור לכהן בחברה ציבורית, הוא איננו שלוחו של בעל המניה. לא ייפלא אפוא, שבפרשת בזק קבע ד"ר יורם דנציגר (כיום, שופט בית המשפט העליון) שישיבות נציגי בעלי השליטה בבזק אינן יכולות להיחשב כישיבות של מי מהאורגנים של החברה ואין להחלטות שמתקבלות בהן כל מעמד חוקי בחברה.

לנוכח הפרדת הרשויות בין אורגני החברה, אין כרגיל לבעלי מניות זכות לקבל אינפורמציה מהחברה, למעט מידע ספציפי וצר מידות, שנקבע בסעיף 184 לחוק החברות. כפועל יוצא מכך, גם אין כרגיל לבעל מניות שליטה, בתור שכזה, זכות לדעת על אירועים מהותיים ועל דיווחים מיידיים בחברה, טרם שהם מתרחשים ומדווחים (אלא, לעיתים, בתפקידו כדירקטור, אם בעל השליטה ראה לנכון לכהן בדירקטוריון). בעלי המניות אינם רשאים להתערב בהליך הפקת הדיווחים המיידיים והתקופתיים של החברה.

המעשה בחברת הנפט

ומעשה שהיה כך היה: חברת הנפט הידועה Shell הצטוותה למסור מסמכים שהיו ברשותה של חברת בת בשליטתה המלאה. דירקטוריון חברת הבת סירב להעביר את המסמכים לחברת האם, מהטעם שאין זה לטובתה של חברת הבת. הערכאה השיפוטית הגבוהה באנגליה פסקה בשנת 1980, שאכן זה הדין ואין ביכולתם של בעלי השליטה לכפות על חברת הבת למסור את גילוי המסמכים, אלא אם: (א) תשנה את תקנון ההתאגדות של חברת הבת (דבר בלתי ריאלי בחברות ציבוריות) או (ב) תחליף את דירקטוריה של חברת הבת (ומי תקע כף לידה, שהדירקטורים החדשים יחליטו אחרת?). אכן, קוצר יד משפטי בולט של בעל שליטה.

ביטוי מובהק נוסף לקוצר ידו המשפטי של בעל שליטה נעוץ בשני תיקוני חקיקה. כה חזקה ומבוססת היא הפרדת הרשויות האורגנית הקבועה בדיני החברות וכה מוגבלת השליטה המשפטית האפקטיבית התאגידית ברובד בעלי המניות, עד אשר הביאה את ממשלת ישראל לכדי סיכול (ותסכול) ביחס ליכולתה להפעיל את מדיניות ההפרטה שביקשה לאמץ ביחס לחברות ממשלתיות, אף כאשר החזיקה המדינה בשליטה תאגידית מלאה בחברות אלה. כדי להשליט את שליטתה, היה צורך לתקן את חוק החברות הממשלתיות ואת חוק המניות הבנקאיות בהוספת הוראות חוק ייחודיות, חריגות, "חודרות סוברניות", המתירות למדינה, כבעלת מניות, "להכתיב" לדירקטוריון החברה הממשלתית, בסוגיות מסויימות של הפרטה, את דרך פעולתה. זוהי "הודאת המחוקק" בקוצר ידו המשפטי של בעל שליטה (אפילו) בחברה ממשלתית נשלטת. מעבר לכך לא נפרט, שהרי אין המדובר במסה משפטית.

לנוכח מגבלות השליטה של בעל שליטה , בתור שכזה, לא מובנת לי מגמת החמרת אחריותם של בעלי שליטה נטולי שליטה. באופן פרדוקסלי, כופים על בעלי השליטה אחריות, הר כגיגית, הן לדוחותיה ודיווחיה של החברה הציבורית והן לשאר פעולותיה הפיננסיות והפיסקליות, בעוד שאין לאל ידם ואין בסמכותם לקבל אינפורמציה או לכוון את אופן פעילותה של החברה בפעולותיה המשפטיות.

פעולות החברה ודיווחיה נעשים בראש וראשונה ברובד המנכ"ל וההנהלה ולעיתים גם ברובד הדירקטוריון, אך כמעט לעולם לא ברובד בעלי המניות. לבעלי המניות, כמו גם לבעלי השליטה אין שם דריסת רגל. אם כך, מדוע שתוטל עליהם "חזקת אחריות" על מעשים ועוולות לא להם ולא לסמכותם? אמנם כן, יש באפשרות בעלי השליטה להדוף את "רוע החזקה" אם הם יוכיחו (נטל ההוכחה הוא עליהם), כי לא ידעו או עשו די כדי למנוע את ההפרות, אך כמוסבר לעיל, אין לבעלי השליטה נגישות וזכויות לעסוק בכגון דא ברובד החברה. סמכותם נעצרת מקום שהיא נעצרת. בלית סמכות - לא צריכה להיות אחריות. בוודאי שלא צריכה להיות חזקת אחריות. עם כל המוזרות, ניתן לומר בהיבט המשפטי האנליטי בהקצנה כי "בעל שליטה - ורע לו".

ידידי, פרופ' אמיר ברנע, איננו מסכים איתי בעניינים אלה והזדמן לנו לא אחת ולא שתיים לחלוק בהרצאות זה על זה. דעתי לא השתנתה. ה"בע"מ" המפורסם של חברות הוא בעירבון מוגבל.

פרדוקס בעל השליטה בעינו עומד, או בנימה של צניעות, בעיניי עומד.

עוד כתבות

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

יאיר כץ, יו''ר ועד עובדי התעשייה האווירית / צילום: איל יצהר

מה יעלה בגורל הבונוס של עובדי תע"א? דיל חדש עשוי לשחרר את הפלונטר

בתעשייה האווירית מבקשים לנתק את החיבור בין הדיבידנד שמשלמת החברה למדינה ובין חלוקת בונוס לעובדיה ● רשות החברות מעוניינת לנצל את המחלוקת כדי לרקום עסקה שתביא לפתרון כמה סכסוכים, ובראשם האשמות הממונה על השכר על חריגות שכר בתע"א

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

דב קוטלר, מנכ''ל בנק הפועלים / צילום: תמר מצפי

אחרי חמש שנים: מנכ"ל בנק הפועלים דב קוטלר פורש

דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים, הודיע על החלטתו לסיים את תפקידו ● דירקטוריון הבנק החליט למנות ועדת דירקטוריון לאיתור מנכ"ל, בראשה יעמוד יו"ר הדירקטוריון ראובן קרופיק

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בתל אביב; מדד הבנקים מזנק בכ-2.6%, השקל מתחזק מול המטבעות הזרים

מדד ת"א 35 עולה בכ-1.2% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח