גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכה חזקה בשאסי

סובארו בחוץ, סוזוקי בחוץ, וגם פיג'ו ומיצובישי כבר אינן. סבב אליפות העולם בראלי (WRC) סופג את החבטה הכי גדולה מהמשבר העולמי בתעשיית הרכב, ובמיוחד בזאת של יפן. כרגע נותרו בו שתי יצרניות בלבד - פורד וסיטרואן - אבל ממש לא בטוח שעד ינואר הן לא ישנו את דעתן. האם לסבב המירוצים נגד השעון נגמר הזמן?

הזמן לא עושה טוב לסבב אליפות העולם בראלי (WRC). אחד הפרויקטים השיווקיים הכי גדולים של יצרני הרכב אמנם סובל מנטישה עוד לפני שהם החלו להתחנן לגלגלי עזר כספיים מהממשלות, אבל הפעם הוא ספג מכה חזקה בשאסי. בתוך פחות משבוע פרשו שני יצרנים גדולים מהתחרות היוקרתית, והותירו סימן שאלה גדול מעל המשך קיומו של הענף.

ראשונה להרים ידיים היתה היצרנית היפנית סוזוקי. לאחר עונת בכורה חלשה יחסית בסבב הבכיר, החליטו קברניטי הקבוצה כי ההשתתפות גדולה עליהם והם חוזרים להתמקד בסבב הצעירים (JWRC). אם ההודעה של סוזוקי עוד התקבלה כצעד הגיוני, 24 שעות לאחר מכן הוכו המארגנים בהלם עם פרסום הודעת העזיבה הדרמטית של אחד מסמליו המרכזיים של הענף, קבוצת סובארו. מי שהיתה לשם נרדף לסבב, תסיים את דרכה בצורה טרגית כמו הנהגים האגדים שהצמיחה - ריצ'רד ברנס (נפטר ב-2005 מסרטן) וקולין מקריי (נהרג בהתרסקות מסוק ב-2007).

הודעת הפרישה של סובארו הגיעה שעות ספורות אחרי שכבר שלחה את טפסי הרישום לעונה החדשה לאישור ה-FIA (הפדרציה המוטורית העולמית). פניית הפרסה הזאת השאירה חותם של כניעה על העובדה כי ההשקעה ברכב לא תחרותי הניבה ליפנים רק כישלון כרוני. זאת למרות שתקציב סובארו הוא "רק" כ-22 מיליון אירו.

הקבוצה שסמלה המסחרי בשנים האחרונות היה הנהג הנורבגי הססגוני פטר סולברג, זכתה בשש אליפויות עולם (שלושה נהגים, שלושה יצרנים) ומכירות הרכב באירופה היו בהתאם. את אליפות העולם האחרונה שלה היא אומנם קטפה אי שם ב-2003, אבל זה ממש לא פגע במכירות. הודות להיותה מכונת שיווק יוצאת מן הכלל, נמכרו בשנות הבוסר האחרונות שלה באירופה, ובעיקר בבריטניה, יותר אימפרזות אפילו מאשר סיטרואן קסרה, וזאת למרות שנהגה של האחרונה הוא סבסטיאן לואב - כנראה הנהג הטוב בהיסטוריה. יתרה מכך. גם הסטטיסטיקה הצנועה יותר, זו של המרצ'נדייז, מלמדת כי הכחולים-זהובים תמיד היו ראשונים במכירות.

הגדולות נופלות מהר

סוזוקי וסובארו מצטרפות כעת לשתי יצרניות גדולות אחרות שנטשו את הסבב במילניום הנוכחי - פיג'ו ומיצובישי. הן היו הראשונות שהתלוננו על הנטל הפיננסי העצום בהרצת קבוצה ראלי, כשבמקביל מוטל על הקבוצות לחץ כפול ומעט סותר - גם לפתח רכב תחרותי ומצליח וגם לחסוך כמה שיותר בהוצאות על כך. ה-FIA נהנה לתחינות הקבוצות, והחל מ-2010 יכנסו לתוקף חוקי רגולציה חדשים האמורים להקל משמעותית את ההוצאות בענף. ועדיין לא ברור אם מהלך זה הוא כוסות רוח למת.

היום נותרו בסבב הראלי שתי קבוצות בלבד - היצרניות סיטרואן ופורד - שגם ככה היו סוג של ליגה בפני עצמן בשנים האחרונות. סיטרואן, הקבוצה המצליחה ביותר בסבב, היא בעלת תקציב של כ-54 מיליון אירו לעונה, והיא נסמכת בעיקר על מימון מהיצרן. בימים אלו שומרים שם על עמימות לגבי העתיד, אך לא מסתירים כי הקיצוצים כבר החלו. למרות שפרישה כרגע אינה עומדת על הפרק, מתקשים להסתיר שם כי החגורה סביבם מתהדקת עם כל יום שעובר, ועם העובדה כי לואב פוזל לכיוון מעבר לפורמולה 1.

בפורד, שלה תקציב דומה לזה של סיטרואן, מיהרו להצהיר כי הם לא יפרשו מהעונה הנוכחית. היצרן אומנם תלוי בנעשה בארה"ב ובאישור תוכנית הסיוע הכלכלית של הממשל הפדראלי, אך הוא אינו יכול להרשות לעצמו לאבד את מומנטום הפופולאריות באירופה של דגם הפוקוס. במקביל, הקבוצה נשענת על ספונסרים כבדים כמו חברת האנרגיה הבריטית BP, והיא נהנית בעיקר מתמיכה ישירה ויציבה של האמירות אבו דאבי.

ככלל, ההנחה הראשונית בספורט המוטורי היתה שהקבוצות הקטנות, אלו שבבעלות הפרטית של טייקונים למיניהם וללא הגב הכלכלי החזק של יצרן רכב כזה או אחר, יקרסו. אבל המציאות מלמדת כי דווקא היצרנים הגדולים הם הראשונים לחתוך. ספונסרים שמשקיעים מיליונים בודדים זה בסדר ונכון אסטרטגית, אבל יצרן שצריך להשקיע מיליונים רבים זה כבר סיפור אחר, כואב ולרוב רווחי הרבה פחות. שלא לדבר על בעלי המניות שאורבים בסיבוב עם איום לתביעות על התנהלות כספית בזבזנית הגובלת ברשלנות. "מה שנחוץ לנו זה חמצן, והפרישה תחסוך מיליארדי יין, בעיקר לאור הרווחים שצפויים לצנוח ב-46% ל-10 מיליארד יין (110 מיליון דולר)", הסבירו בסובארו.

היפניות מיישרות קו

היצרניות היפניות מיישרות קו עם מגמת הנטישה של התחום המוטורי בארצן. לאחר שחברת הונדה הודיעה לפני כשבועיים על פרישה מהפורמולה 1, השמועות הן שהמועמדת הבאה להיכנס לרשימה היא חברת טויוטה ששפכה טונות של כסף בפורמולה 1.

המצב הזה מעיד לא רק על מצבו הקשה של שוק הרכב ביפן, אלא גם על מציאות חדשה של אי ודאות בתעשייה המוטורית כולה. המקבילה המוטורית על שני גלגלים למשל, המוטוג'יפי, בנויה סביב קבוצות שהן כמעט ללא יוצא מן הכלל יפניות: הונדה, ימאהה, קוואסקי וסוזוקי.

בשורה התחתונה, ונכון לעכשיו, אף אחד מהיצרנים לא מסכים לחתום שהסטאטוס קוו ישמר עד פתיחת העונה בסוף ינואר. אין ספק כי 2009 הולכת להיות אחת השנים הקשות בהיסטוריה של הענף. "מה לנו להלין", אמרו השבוע בכירים בענף. "גם ככה 2009 הולכת להיות ככל הנראה אחת השנים הקשות בהיסטוריה של העולם האנושי, אז קטונו".

חלון הראווה של היצרנים

אליפות העולם בראלי (World Rally Championship) היא סבב תחרויות נגד השעון במגוון רחב של מסלולים: עפר, כביש, קרח, שלג, בוץ וכיו"ב, שנפרש על פני סוף שבוע ביעדים שונים ברחבי הגלובוס. בסך הכל 15 מרוצים נערכים במהלך השנה, 10 מהם ייערכו השנה באירופה. מרוץ אחד ייערך בירדן, שניים בדרום אמריקה.

למרות שהמרוצים אינם מועברים בשידור חי בטלוויזיה, נהנה הענף מפופולאריות גבוהה, הרבה הודות לאינטרנט, ולאורך המסלולים עצמם מתאגדים רבבות צופים (בארגנטינה למשל פוקדים את המסלול מיליוני אנשים).

מעבר להיבט הספורטיבי, למעשה זהו מעין חלון ראווה להצגת פלטפורמות רכב עתידיות. לאורך השנים את הסנונית הראשונה של דגמים בעלי שם כמו פיג'ו 205, 206 ו-307; טויוטה קורולה; מיצובישי לנסר; סובארו אימפרזה; פורד פוקוס וסיטרואן קסרה ו-C4.

בניגוד לפורמולה 1 שמוכרת בעיקר שואו מרהיב ומותג אוטופי, את דגמי הרכבים המשתתפים בתחרות ניתן לרכוש בשוק הפרטי זמן קצר לאחר חשיפתם בראלי. עם זאת הדמיון היחיד בין הרכבים הוא חזותם, כי עלות רכב ראלי שמשתתף בתחרויות היא כמיליון דולר.

הירשם לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

מפגין מניף שלט עם ''מהפכת אינתיפאדה'' בוושינגטון. תמיכות מפורשות באלימות / צילום: Associated Press, Lindsey Wasson

״אינתיפאדה עולמית״ מתפשטת בקמפוסים של ארה״ב אבל היא עשויה לחזק דווקא את הימין

זה מה שקרה למחאות הענק נגד מלחמת וייטנם ולמרד הסטודנטים בצרפת לפני 60 שנה ● התנועה הנוכחית מעתיקה בהצלחה גוברת את דפוסי הפעולה של המאבק נגד אפרטהייד לפני 40 שנה ● ישראל הופכת למנוף של שינוי

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון