גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הרתך הרובוטי: חברת אורביטל מכניסה לתחום הרתכות את הרובוטיקה

רתכות היא עבודה מסוכנת ולכן יקרה ; "הרתך עובד עם אש חיה בתוך סבך של מתכת - זה לא מקום לבן אדם להיות בו"

חיתוך של צינורות בגודל תעשייתי וריתוכם לא נראה על-פניו כתחום סבוך. לו היינו מקדישים לכך מחשבה, היינו כנראה מגלים שמדובר בתהליך מאוד מסובך ואף מסוכן. לפעמים הוא כרוך אפילו בסכנת חיים. "הרתך עובד עם אש חיה בתוך סבך של מתכת. זה לא מקום לבן אדם להיות בו", אומר עמי קרוננברג, יזם חברת Orbital Robotics.

"הרתכים הם אנשי מקצוע, אומנים שגם עובדים קשה מאוד. רובם קבלנים עצמאיים שמקבלים משכורות גבוהות, פשוט כי איש אינו רוצה לבצע את העבודה. גם לא כל אחד מצליח - לא ברור איך אחד הוא רתך מעולה ואצל השני זה תמיד יוצא עקום", הוא מסביר. העבודה היא חיונית ומוערכת, אבל גם מסוכנת, שחורה ופיזית.

הקבלנים, מצידם, ממורמרים על המשכורות הגבוהות שדורשים הרתכים ועל זמן ההשבתה של עבודות הבניה עד לביצוע המשימה. כאשר דרוש ריתוך בצינור שכבר נמצא בשימוש, הבעיה מחמירה כי יש להפסיק את הזרימה עד ביצוע הפעולה.

הרעיון ליצור רתך רובוטי עלה בראשו של קרוננברג כבר לפני כעשר שנים, אולם היה אז בלתי אפשרי טכנולוגית. בזמן שעבר חלו שינויים רבים בתחום. מחשבים ומנועים עברו תהליך מואץ של מזעור וגם הייצור של מכונות רובוטיות הפך מהיר וזול משמעותית. "כאשר שבתי לרעיון, הייתי בטוח שבינתיים מישהו כבר פיתח אותו אבל לא, כולם נרדמו בשמירה".

הרובוט עצמו אינו נראה כמו רובוט מהסרטים, אלא כמו קטר של רכבת צעצוע, שנוסע על הקוטר של הצינור ומבצע את החיתוך או הריתוך. הקטר יכול להתחבר לצינור כמו מגנט, ואם הדבר לא מתאפשר בגלל סוג הצינור או העבודה שרוצים לעשות בו, ניתן להסיע את הרובוט על שרשרת המוצמדת לצינור.

"הקרונית הזו עושה מה שאומרים לה. זה הקטע הפשוט", אומר אורי קירי, מנכ"ל החברה. "האתגר הוא להציב אותה בדיוק על נקודת התחלה הנכונה ולתת לה את המידות המדויקות של הצינור ואת המסלול המדויק בו היא צריכה לנוע". זה מאוד פשוט אם רוצים רק לחתוך צינור גדול לשניים בקו ישר, ומוצרים כאלה כבר קיימים בשוק, אבל הרובוט של אורביטל תוכנן לעמוד גם באתגרים גדולים יותר, למשל חיתוך צינור בזווית, חיתוך של עיגול בצד של הצינור שאליו יתחבר צינור אחר וחיתוך של צינור שאינו גלילי לגמרי.

חלק בלתי נפרד מהמערכת של החברה הוא תהליך המדידה והגדרת המסלול לרובוט. המדידה נעשית באמצעות סמן לייזר פשוט, כאשר המערכת מנחה את המודד בדיוק היכן הוא צריך לעמוד ולהיכן לכוון כדי לקבל את כל הנקודות ההכרחיות לגיבוש תמונה תלת-ממדית מלאה. בסופו של התהליך, המערכת מפיקה שרטוט אשר ניתן להשוותו למציאות.

החברה פיתחה שיטת חישוב המאפשרת לייצג בהצלחה גופים צינוריים על-ידי מערך נתונים שאינו תובעני, הן מבחינת מספר הנתונים שצריך המודד להביא והן מבחינת העומס על המערכת המייצרת את המודל התלת-ממדי.

על השרטוט המופק בסוף התהליך, מופיעה הנקודה בה יש להניח את הרובוט. "המדידה בשלב זה היא מדויקת, אבל אם המודד מוטרד, הוא יכול לבקש שהמערכת תבצע קודם סימון של מה שהיא עומדת לעשות, ורק אחר כך תבצע".

כיום קיימת רובוטיקה בחיתוך ועיצוב של צינורות, אך מדובר רק במכונות ענק רובוטיות שממוקמות במפעלים. אם רוצים, למשל, לחתוך חור בצינור ולחבר אליו צינור אחר, נוהגים לגזור החוצה חלק מהצינור ולשלוח אותו למפעל. אחרי התהליך מוחזר הצינור לשטח, שם הוא מחובר בחזרה למקומו. כמובן שהתהליך הזה תובעני בזמן ובעייתי לוגיסטית.

אורביטל בעצם מעוניינת להביא את המכונות הללו לשטח. כך שבעצם הצורך במוצר הוא כפול - הרחקת האדם מן הסביבה המסוכנת וחיסכון בזמן ועלות עבודתו ובו זמנית העברת חלק מהעבודה המתבצעת היום במפעלים אל השטח, תוך חיסכון בתיאומים ובזמן.

נוט-קלינטק

קרוננברג הוא מהנדס מכונות בוגר הטכניון אשר עבד לדבריו "כמעט בכל תחום". בין היתר הוא עבד כמכונאי וכמהנדס במוסכים של BMW וגם ניהל נגריה משלו. במקביל שימש כיועץ לחברות סטארט-אפ בתחום התעשייתי.

בשנת 2000 הצטרף לפרויקט חממת יוזמות העמק. "כשחשבתי האם אני מכיר פרויקטים נוספים המתאימים לחממה - מיידית עלה שוב הרעיון הזה. "לא היה קל למצוא חממה שתאמץ את הפרויקט. רובן השקיעו בתחומים יותר 'נקיים', כמו אקולוגיה ורפואה. רק ביוזמות העמק הבינו את הפוטנציאל". קירי הוא מהנדס מכונות וחומרים מעולם המתכת התעשייה וניהול הפרויקטים.

"ברגע שיש את הצורך, הדברים האחרים נראים פשוטים", אומר קרוננברג. "מערכות שיודעות למדוד ולשרטט את מקום העבודה - יש או ניתן לפתח, טכנולוגיות חיתוך ניידות - יש. היה רק צריך 'מכונת CNC שיכולה לרדת לשטח' וכל הרכיבים האחרים הסתדרו מעצמם".

*נחזור לאותו רתך אומן שמוכן להסתכן בתאונה בתמורה לכסף הגדול שאפשר להשיג בתחום. הוא לא יירתע מכך שלוקחים לו את הפרנסה?

"הרתכים הללו הופכים יותר ויותר נדירים, אבל תמיד יצטרכו אותם, בשביל כמה נקודות לא סטנדרטיות שבהן המכונה לא יכולה לפעול. הלקוח של המוצר יכול להיות הקבלן או הרתך עצמו. אם הרתך רוכש את המכונה, הוא יכול להקל על עבודתו ולמנוע סיכון. אם הקבלן רוכש אותה הוא יכול לחסוך חלק מעבודת הרתך, לקצר תקופות השבתה ולמנוע מקרים של תאונות באתר שלו".

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות בבורסה; אלארום מזנקת ב-20%, נובה ב-4%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7%, המניות הדואליות עולות ב-2% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צונחת ב-13% ● השקל מתחזק בכ-0.6% ונסחר סביב 3.76 שקלים ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות" ● היום ומחר המסחר יינעל ב-14:30

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לאישור תובענה ייצוגית, נטען כי האחים יוסי ושלומי אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק לבעלי המניות מהציבור בסכום הנע בין 146-232 מיליון שקל

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

איילת שקד / צילום: שלומי יוסף

מיליון וחצי שקל על משרה חלקית: איילת שקד מציגה - כך מכינים נקניקיות גם בעסקי הנדל"ן

איילת שקד השוותה בין מינוי בכירים במערכת המשפט להכנת נקניקיות ("מי שלא עומד בחום, שלא ייכנס למטבח") ● מעניין מה הייתה אומרת על מינוי פוליטיקאית לתפקיד בכיר במגזר העסקי

במשרד המשפטים סבורים כי התיקון יעודד הגשה של תובענות ייצוגיות ראויות / אילוסטרציה: Shutterstock, Morakot Kawinchan

הסוף למסחרה? משרד המשפטים מקדם חוק שמבקש לטלטל את מוסד התובענות הייצוגיות

ברקע הסערה הציבורית בנוגע לתובענות ייצוגיות, משרד המשפטים הפיץ תזכיר חוק בנושא ● בתזכיר מוצע להגביל את מספר התובענות הייצוגיות שיכול אדם להגיש בשנה, לקבוע תקרות ברורות לגמול ושכר הטרחה, וגם לאפשר לשופטים לפסוק הוצאות משפט אישיות לחובתם של עורכי הדין במקרים של תביעות סרק

קרית שמונה / צילום: אייל מרגולין

בערב החג: רצף אזעקות בגליל העליון והמערבי

מוקדם יותר: מטרה אווירית יורטה באזור קריית שמונה ● יותר מחצי שנה אחרי 7 באוקטובר - ראש אמ"ן חליוה פורש מצה"ל • "לעד אשא איתי את הכאב האיום של המלחמה", כתב לרמטכ"ל • אלוף פיקוד מרכז יסיים את תפקידו בקיץ ● צה"ל פתח במבצע סיכול במסדרון החיץ ברצועה: מחבלים חוסלו, תשתיות טרור אותרו והושמדו • דיווח בניו יורק טיימס: ישראל תכננה מתקפה גדולה יותר נגד איראן, גם בטהראן - אך היא נבלמה ברגע האחרון ● כל העדכונים