גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להזדקן או לא להזדקן

קשה להזדקן בכבוד. קשה עוד יותר להזדקן בכבוד על הבמה. למרות שהזיקנה הגברית נראית על הבמה טוב יותר מזו הנשית, עדיין השחקניות המבוגרות, למרות מיעוט התפקידים שמוצעים להן, הופכות לדיוות ואילו השחקנים המבוגרים, שמקבלים יותר תפקידים אינם זוכים למעמד דומה. משחק החיים שאחרי גיל 60

"המוות כשלעצמו לא מפחיד. למעט אולי הפחד הנובע מכך שאתה לא יודע מה זה מוות באמת. ברור שבמוות עצמו לא סובלים. מה שמפחיד זה הסבל שכרוך בתהליך". הבמאי מיקי גורביץ' - המנהל האמנותי של תיאטרון החאן, הוגה את המשפט בהתייחסו להצגה מקורית חדשה שכתב וביים.

היצירה - "אהובת הדרקון", שתעלה במוצ"ש בתיאטרון "החאן", היא "בבושקה" של הצגה בתוך הצגה. חיים בתוך חיים, מוות אמיתי, בימתי ומיתולוגי.

אין צורך לקלף שכבות רבות כדי להגיע אל אחד מהטאבואים הגדולים שבו היא עוסקת: ההזדקנות.

כדי לא להשחית את הצפייה בהצגה מפתיעה זו, לא נסיר כעת את לוט המסתורין מעל העלילה. נאמר רק כי גורביץ' חוזר לנושא הקרוב לליבו, המיתוס של "אורפיאוס", וכי בין עמודי התווך על המחזה נמנים גבר ואישה קשישים, ודרקון בעל שלושה ראשים.

צריך לחפש בנרות

החורף עלתה בתיאטרון "הבימה" ההצגה - "כל החיים לפניו", עיבוד בימתי לרומן מאת אמיל אז'אר (רומן גארי) שבמרכזה נער צעיר ואישה זקנה. את הדמות האחרונה, מאדאם רוזה, יהודייה פולנייה ניצולת שואה וזונה בדימוס, מגלמת כלת פרס ישראל ליא קניג, ילידת שנות ה-30. איציק ויינגרטיין, במאי ההצגה, ומחזאי ושחקן בפני עצמו, מלווה את קניג מזה שנים. הוא מגלה כי לא קל למצוא תפקידים עבור אחת מקיסריות התיאטרון הישראלי: "אין הרבה תפקידים מורכבים של נשים מאוד מבוגרות. זה לא פשוט, לשחקנית בסדר גודל של ליא, שהיא כל-כך מופלאה. צריך לחפש בנרות את התפקידים הגדולים שנכונים לה, שמתאימים לה, שמעניינים אותה, שמאתגרים אותה. מידי פעם במחזאות הישראלית יש זקנות מרתקות. אבל זקנה שמובילה בתפקיד מורכב? כמעט לא נגעו בזה". אל חשש. לא מאיימת על קניג סכנת אבטלה - היא עדיין מככבת ב"הנהג של מיס דייזי", ואסור לשכוח את הצגת היחיד "אוסקר דודה רוזה". אבל ויינגרטיין נאלץ לאמץ את מוחו כדי למצוא מחזות מקוריים עם תפקידי קשישות ראויים לשחקניות הישראליות הגדולות. למשל, "מכתב אהבה", הצגת יחיד אחרת של שחקנית ישראלית גדולה בגיל הזהב, ארנה פורת, מבוסס על יצירה של הסופר והמחזא י הספרדי, פרננדו ארבאל. ויינגרטיין מצליח להיזכר בשליפה רק במחזה ישראלי מתאים אחד: "אלזה" מאת מוטי לרנר, על המשוררת היהודייה - גרמנייה המחוננת-מופרעת שהגיעה לישראל בשנות ה-70 לחייה - אלזה לסקר שילר, אותה גלמה כלת פרס ישראל נוספת - מרים זוהר.

המצב בעולם שפיר מעט יותר מאשר בארץ - בין המחזות המפורסמים שעלו בארץ בכיכובן של שחקניות מבוגרות נפלאות ניתן למנות את "מירל'ה אפרת", "שלוש נשים גבוהות", "מה עושים עם ג'ייני", ו"הרולד מוד". גם סמואל בקט, הנריך איבסן ופדריקו גרסייה לורקה עסקו בזיקנה במגדרים שונים. ישנם גם מחזות ישראלים העוסקים בזיקנה, כמו "כתר בראש", "נתניה" של שמואל הספרי, "הימים הבאים" של יהושע סובול (שבו גילמו שחקנים צעירים את דמויות הזקנים), ודמויות חשובות ביצירותיו של חנוך לוין. אבל מרביתם, למעט אולי יצירותיה של שולמית לפיד, כמו "רחם פונדקאי" ו"רכוש נטוש", שבו מככבת "הגברת הראשונה" גילה אלמגור, אינם מספקים תפקידים ראשיים הולמים לשחקניות בגיל מתקדם.

כאשר חוקר התיאטרון, המשורר, השחקן והמתרגם פרופסור גד קינר, מהרהר בתפקיד הזיקנה הנשית בתיאטרון, הוא נזכר במכשפות ב"מקבת", באלמנה המטייחת ב"רוחות" של איבסן, או בדמות השוטה הזקנה ב"הכיסאות" מאת יוג'ין יונסקו. לעומת זאת, הוא מסביר כי "זיקנה גברית, כאשר אנחנו מדברים בעיקר על טרגדיה, היא זיקנה נשגבת, אצילה ופתטית. למשל המלך ליר, אותלו ופאוסט. בכל היצירות הקלאסיות הללו, הגיבור הזקן הוא עיוור, במובן הרוחני או הפיזי. אבל יש משהו נשגב ונעלה, תחושה שהזקן שמאבד הכל גם מוצא את הכל, במובן הרוחני. בקומדיה, הזקן הוא בדרך-כלל דמות נלעגת, הוא נציג הסמכות שבולמת את הצעירים. על-פי רוב, יש לו איזושהי אובססיה, והוא קבצן או חולה מדומה או אשמאי זקן".

בנשים מבוגרות בתיאטרון תמיד יש מן האפל. כמו הסבתא ב"בית ברנרדה אלבה" שהיא קצת רוח רפאים." ד"ר אסתר לבנון מרדוך, חוקרת מגדר בתיאטרון הישראלי, מספרת כי בשעה שערכה את מחקרה על הדמות הנשית בתיאטרון הישראלי, "עלתה מראיונות עם שחקניות הטרוניה על זה שאין מספיק תפקידים טובים לדמויות מבוגרות. האלמנט המובלט אצל דמויות נשיות הוא המיני או האימהי, אז אם זה נגמר, הן יכולות להיות רק חמות מעצבנת או מכשפה מהאגדות. כשכבר יש נשים מבוגרות בתיאטרון, אז חלק ניכר מהדימוי שלהן זה חרדת אבדן המשיכה. בנוסף, נראה כי מחזאיות נשים כותבות יותר תפקידים לנשים בשלהי חייהן".

גורביץ', מצידו, טוען שמדובר בבעיה כוללת הקשורה לזיקנה בתיאטרון, לאו דווקא בחלוקה מיגדרית: "אין לי תחושה שיש הבדל מהותי בין גברים ונשים בעניין הזה. באופן כללי יש יותר תפקידי גברים בעולם התיאטרון מתפקידי נשים. מהבחינה הזו אין הבדל גדול בין תפקידי צעירים וזקנים או תפקידי צעירות וזקנות".

מרד הנפילות

הקונפליקט המרתק בשאלת הזיקנה הנשית מול הזיקנה הגברית בתיאטרון, הוא הסתירה בין מיעוט התפקידים לבין המקום הנכבד עד מאוד שתופסות שחקניות בגיל הזהב על במות ישראל. מי לא מכיר את הדיוות הגדולות: ליא קניג, חנה מרון, אורנה פורת מרים זוהר, זהרירה חריפאי, הקומיקאית דבורה קידר, או הדור הצעיר יותר - רבקה מיכאלי וגילה אלמגור? לעומתן, כמה שמות של שחקנים גדולים ממין זכר ניתן לירות בצרורות?

"הפנים של התיאטרון הישראלי תמיד היו פנים נשיות", טוען קינר. "כמו חנה רובינא, אורנה פורת וחנה מרון, גילה אלמגור ויונה אליאן. היו שחקנים גברים נפלאים, אבל בעוד שעד העשור האחרון אלו שמושכים בחוטים, הבמאים והמחזאים הגדולים, היו גברים, והרפרטואר לנשים היה תמיד יותר קטן מאשר לגברים, התפקידים הבולטים והמכוננים בתיאטרון הישראלי הם נשיים. "מן המפורסמות הוא שרובינא המשיכה לגלם תפקידים של נערות בגיל ההתבגרות גם כשעברה את גיל 60. פרקטיקה שלמרות שהיפוכה - שחקנית צעירה המגלמת זקנה, מקובלת מאוד, ודאי לא הייתה מתאפשרת היום. מאידך, בעוד שלרובינא הקשישה קמו יורשות ראויות, האם ניתן לומר זאת גם על מייסדי "הבימה" ממן זכר, כמו אהרון מסקין, שמעון פינקל ויהושע ברטונוב? כבודם של יוסי גרבר, שלמה בר-שביט, יוסף כרמון, אריה אליאס, ונפילי במה אחרים במקומו מונח, אבל נראה כי בתיאטרון, ידן של הדיוות על העליונה".

הגיל והמוות הם הדמוקרטים הגדולים של היקום. יש בהם דרמה, יופי, כיעור, טרגדיה וקומדיה - חומר תיאטרלי משובח לכל הדיעות. יותר מכך, דמות קשישה - ממין זכר או נקבה, מכילה בחובה ניסיון חיים שלמים. עושר ורוחב יריעה בלתי נתפס. מדוע, אם כך, מספר המחזות הגדולים העוסקים בזיקנה, נשית וגברית כאחד, עדיין זניח כל-כך?

הזקנה היא איפור

"התיאטרון כן עוסק בזיקנה", טוען קינר, "אבל בדרך-כלל דרך הכחשתה. חלק גדול מאוד ממחזות הזקנים הם מחזות על זקנים שנותרו צעירים ברוחם ומתמרדים נגד המסגור והקיבוע שלהם על-ידי הצעירים בתדמית הסטראוטיפית של הזיקנה. כפי שאמר יהושע ברטונוב: 'הבלים, הזקנה, הזקנה היא איפור'".

ייתכן שדווקא הרלוונטיות הגורפת של הזיקנה, היא המונעת את העיסוק בה. אבל אם לשפוט על-פי המסר הטמון ב"אהובת הדרקון"- הדחקה כזו משמע מוות בעודך בחיים.

על-פי המיתולוגיה, אורפיאוס, גדול המוסיקאים ביוון, ירד אל השאול כדי לחלץ משם את אהובתו, אורידיקה, שמתה כשהוקשה על ידי נחש בהימלטה מניסיון אונס. אורפיאוס מצליח לשכנע את אל השאול, האדס, להתיר לה לחזור לעולם החיים, אך מאבד את מחמל נפשו לנצח כשהוא מפר את התנאי היחיד שהוצב לו: להימנע מלהביט לאחור. ביצירתו הטרייה של גורביץ', אורפיאוס הוא זכר ונקבה. צעיר וזקן. אבל שערי שאול תחתיות נפערים הרבה לפני שהגיע השעה למות. "הדרך היחידה לחיות באמת היא רק על ידי הכרה של המוות", אומר גורביץ', "כי המוות הוא חלק בלתי נפרד מהחיים. אני מרגיש שאורפיאוס מבטא משהו נורא מהותי בשבילי, במובן שבו בכל רגע נתון אתה צריך להציל את אורידיקה מהשאול. ואורידיקה יכולה להיות יצירה, ויכולה להיות אהובה, ויכולה להיות תחושת החיים שלך וכך הלאה. בעצם, המוות המהותי והמסוכן הוא לא המוות של סוף החיים, שנגדו אין מה לעשות, אלא השגרה, השעמום, חוסר תשומת הלב, חוסר הריכוז, המובן מאליו, ההרגל. המוות בעודך בחיים". *

עוד כתבות

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות