גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נהרס בית המרקחת ההיסטורי של המושבה הטמפלרית שרונה

רשימת המבנים לשימור בתל אביב אומנם מרשימה וכוללת למעלה מאלף מבנים, אך בכל זאת היו פספוסים ובתים מיוחדים, בני מאה שנה ויותר, נותרו מחוץ לרשימה ונמצאים בסכנת הריסה ; הבוקר הרסה עיריית ת"א אחד מהם: בית מרקחת ממלוק, ברח' דוד אלעזר 14, סמל לדו קיום טמפלרי-יהודי

תוכנית השימור של תל אביב נחשבת למקיפה ולפורצת דרך בכל הנוגע לשימור במדינת ישראל. התוכנית עברה גלגולים שונים במשך 15 שנה, ולבסוף אושרה ובה כאלף מבנים, רובם מבני באוהאוס שנבנו בשנות ה-30 וה-40, וכן בתי המושבה הטמפלרית שרונה והמושבה האמריקאית.

למרות היקף התוכנית, ישנם מספר מבנים בעלי ערך היסטורי ואדריכלי רב שהושמטו מהתוכנית שנעשתה בזמנו, בגלל טעויות, מידע שגוי וכיו"ב. גופי שימור, והמועצה לשימור אתרים בראשם, מתקשים להיאבק על הצלת מבנים שלא נכללים ברשימה הסגורה, בגלל הביורוקרטיה.

השריד המקורי היחידי

כך הוא סיפורו של מבנה מקורי מתקופת אחוזת בית, המצוי ברח' לילנבלום 28, בו שוכנת כיום המסעדה הגרוזינית ננוצ'קה. הבניין נרכש לא מזמן ע"י חברת משולם לוינשטיין שבשליטת שאול לוטן, תמורת 9 מיליון שקל. לפי התוכנית הבניין ההיסטורי ייהרס (כחוק), כדי לפנות מקום למבנה משרדים חדש בן 6 קומות עם מרתף חניה של שישה מפלסים. המסעדה הוותיקה תעבור לבניין השכן, בלילינבלום 30.

הבית מכונה בית שבתאי מירקיס, והינו שריד מהימים הראשונים של תל אביב, החוגגת השנה 100 שנה להיווסדה. הבית נבנה בימיה הראשונים של השכונה אחוזת בית, בשנת 1910, והוא היחיד מבין 66 מבני השכונה ששרד בצורתו המקורית. בסרט על חיי היהודים בארץ ישראל, שצולם בל אביב בשנת 1913, ניתן לראות את הבית המקורי, שנותר על תילו ללא שינויים בחזיתו מאז הימים של טרום מלחמת העולם הראשונה.

בונה הבית, המורה שבתאי מירקיס, ממייסדי אחוזת בית, מכר את ביתו בשנת 1913 לסוחר בחומרי בניין בשם שאול לוי. לעומת המייסד שלא הותיר עקבות, שאול לוי הונצח בספרי ההיסטוריה בזכות סטירה שנתן לראש העיר מאיר דיזנגוף בשל קנס מפקחי העירייה.

מיקום הבית ברחוב לילינבלום, במתחם בו עברו מספר מבנים תהליך שימור (מתחם בנק דיסקונט), מחזק את חשיבות שימורו הן מבחינה אדריכלית והן היסטורית. למרות חשיבותו הוא אינו מוכרז לשימור במסגרת התב"ע, אלא נמצא במסגרת תב"ע מאושרת רגילה, לפיה יכול בעל המקרקעין לבקש היתרי בנייה בעוד הבית אינו מוגן.

הסיבה לכך היא שהבניין נפל "בין תוכניות בניין עיר" - בזמנו ניסו להכניס אותו לתב"ע של מגדל דיסקונט, שהיא תב"ע מקומית (מס' 3217). היוזמה נכשלה עקב התנגדות הבעלים. התב"ע הכללית של תוכנית השימור של ת"א (2650ב) לא הכלילה אותו כדי שלא יהיה כפל תב"עות.

המועצה לשימור אתרים פנתה לגורמים בעיריית תל אביב ובוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בבקשה להגן על המבנה באמצעות הכרזה מיידית של סעיפים 77, 78 לפי התוספת הרביעית לחוק, על מנת למנוע את הריסתו ובמקביל להכין תוכנית לשימורו. על-פי התוספת הרביעית, ועדת השימור העירונית נדרשת לדון בכל מקרה בו נמצא כי קיימת סכנה למבנה לשימור או לכל מבנה אחר בעל ערכים אדריכלים ו/או היסטוריים.

המועצה לשימור אתרים מסרה ל"גלובס": "אנו במועצה מעוניינים להתייחס לעניין העקרוני של הצלת מבנים שהושמטו מרשימות השימור, אל אף שהינם חשובים וראויים לשימור. מטרתנו היא למצוא פיתרון כולל, ולא להיאבק בכל מבנה באופן פרטני מול עירייה זו או אחרת, במטרה למצוא דרך להכניס מבנים נוספים לתוך רשימות השימור הקיימות. באשר לשני הבתים שהוזכרו, אנו קוראים לעירייה וליזמים למצוא פתרון שישלב את שימור הבתים עם היזמות העסקית".

בית מרקחת ממלוק נהרס

26 מיליון שקל השקיע מינהל מקרקעי ישראל בהעתקת 5 מבנים היסטוריים מהמושבה הטמפלרית שרונה בקריה, לצורך הרחבת רחוב קפלן. התוצאה של העתקה זו ושל פרויקט דרום הקריה בכללותו תהיה פארק יוצא דופן שישלב גינות ירק ומבנים היסטוריים משומרים, הכל למרגלות גורדי שחקים. לאור ההשקעה המושכלת הזו, בולט חוסר האונים לגבי בניין היסטורי אחר של המושבה - בית המרקחת ממלוק.

עם סגירת הגיליון נודע, כי המבנה ההיסטורי שנודע כבית המרקחת של תיאודור ממלוק, הממוקם ברחוב דוד אלעזר 14, נהרס ביום א' בבוקר ע"י החברה העירונית אחוזות חוף. המועצה לשימור אתרים, שהובילה את ההתנגדות למהלך, תמכה בפיתרון חלופי שיאפשר פתיחת מעבר בלב המבנה, שישמש כאתר תצוגה ייחודי וגם מעין שער בלב הציר הירוק של שרונה.

המדובר במבנה חד קומתי שהוקם ב-1925 ע"י ועד המושבה הטמפלרית בלב הרחוב הראשי של המושבה (רחוב כריסטוף הופמן דאז). המבנה הוקם עבור בית המרקחת של איזידור יצחק ממלוק, יהודי ציוני ורוקח מומחה דובר גרמנית, יליד 1877 ויהודי כמעט יחיד בלב מושבת הטמפלרים.

ממלוק שירת כקצין רוקח בצבא הפרוסי במלחה"ע הראשונה, וכשחזר ארצה היה הרוקח במושבה הגרמנית ביפו. הוא התמחה ברפואה אלטרנטיבית והיה מהראשונים שעסקו בה. כישוריו ואופי השירות שהעניק קסמו לטמפלרים, שדחקו בו להפעיל בשרונה בית מרקחת. בית המרקחת היה פעיל עד לגירוש הטמפלרים לאוסטרליה ב-1944. לדברי בנו של ממלוק, המדריך במקום קבוצות תיירים, עם השלמת הבנייה בשרונה אביו שתל שני עצי וושינגטוניה, שעומדים זקופים בחזית הבית עד היום.

המבנה סומן במקור לשימור ע"י עיריית תל אביב, אך בשלב מסוים הוחלט להוציאו לצורך פתיחת הציר הירוק בעת פיתוח המתחם הציבורי של שרונה. בידי מקבלי ההחלטה לא היו הנתונים המתאימים המציגים את ייחודו וסיפורו המיוחד של המקום, השוקק מטיילים.

עם זאת, לאור אישור תב"ע בה לא כלול המבנה ברשימת השימור, נערכים בימים אלה להריסתו כשם שנהרסו בשנים האחרונות מבני משק היסטוריים ומבנים שלא נכללו בתוכנית, כגון מבנה חיל האוויר.

המועצה לשימור הציעה פיתרון חלופי לצרכי הגישה אל הציר הירוק, ודורשת לעצור מיידית את מהלך ההרס, ולא לקבוע עובדות בלתי הפיכות. הפיתרון המוצע מאפשר פתיחת מעבר בלב המבנה הקיים, באופן שייוצר מעין שער בלב הציר הירוק המתוכנן לעבור במקום, ובדרך זו לאפשר מעבר חופשי ומבטים חופשיים (בדומה לציר השערים בפריז), ומאידך תיווצר פינת תצוגה מקורית למבקרי המקום. מומחי המועצה קבעו כי המבנה במצב הנדסי טוב וניתן בנקל לבצע פעולה שכזו, שכן מדובר במבנה בטון (להבדיל מבתי הכורכר השכנים). כן ניתן לגייס גורם מסחרי למימון שיפוץ האתר והקמת התצוגה.

במכתב מרגש שהתקבל לאחרונה במועצה, מאת קלאוס פיטר הופמן מגרמניה, נינו של מייסד ההתיישבות הטמפלרית בפלשתינה כריסטוף הופמן, מזכיר הופמן את זכרונותיו הנעימים מהרוקח ממלוק, ומציין את היות הבניין סמל לשיתוף פעולה וידידות בין הטמפלרים ליהודים, אשר לרוב נדחק מספרי ההיסטוריה. "יהיה זה אובדן היסטורי גדול אם בית המרקחת ייהרס ולא ישומר", כותב הופמן, "אני בטוח כי תיירים רבים מגרמניה ישמחו מאוד לשמוע מפי המדריך את סיפור הבניין. אני מקווה מאוד שרשויות התכנון בת"א ישקלו מחדש את תוכנית ההריסה. התועלת בשימורו גדולה מהתועלת שבשחזור תוואי הדרך המקורי במושבה, שכפי שנטען עבר במקום".

הוספנו 600 מבנים

עיריית ת"א מסרה ל"גלובס" בתגובה: "מבנה בית ממלוק יושב על דרך היסטורית של הטמפלרים. העירייה, בתוכנית דרום הקריה הכוללת את פארק גני שרונה, רצתה לשחזר את תוואי הדרך המקורי של המושבה, ולכן המבנה אינו נכלל ברשימת השימור. נציין, כי המבנה הינו מאוחר יותר ואינו מהתקופה הראשונה של המושבה.

"לתוכנית השימור נוספו עד כה כ-600 מבנים שלא נכללו בתוכנית המקורית. המבנה ברחוב לילנבלום 28 נכלל בתוכנית השימור המקורית, אך הוצא ממנה על-ידי בעליו ואושרה לו תב"ע חדשה".

משרד הפנים מסר בתגובה: "בתוכנית דרום הקריה, שבה מצוי הבניין, שומרו 37 בתים לאחר שנעשתה בחינה כוללת של כל המבנים במתחם. הבניין ברחוב דוד אלעזר 14 מעולם לא הומלץ לשימור. ההצעה לשימור המבנה לא הועברה להתייחסות מתכננת מחוז ת"א, אדר' נעמי אנג'ל, ובאם תועבר הצעה שכזו, היא תוכל להתייחס אליה". *

עוד כתבות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק