גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נהרס בית המרקחת ההיסטורי של המושבה הטמפלרית שרונה

רשימת המבנים לשימור בתל אביב אומנם מרשימה וכוללת למעלה מאלף מבנים, אך בכל זאת היו פספוסים ובתים מיוחדים, בני מאה שנה ויותר, נותרו מחוץ לרשימה ונמצאים בסכנת הריסה ; הבוקר הרסה עיריית ת"א אחד מהם: בית מרקחת ממלוק, ברח' דוד אלעזר 14, סמל לדו קיום טמפלרי-יהודי

תוכנית השימור של תל אביב נחשבת למקיפה ולפורצת דרך בכל הנוגע לשימור במדינת ישראל. התוכנית עברה גלגולים שונים במשך 15 שנה, ולבסוף אושרה ובה כאלף מבנים, רובם מבני באוהאוס שנבנו בשנות ה-30 וה-40, וכן בתי המושבה הטמפלרית שרונה והמושבה האמריקאית.

למרות היקף התוכנית, ישנם מספר מבנים בעלי ערך היסטורי ואדריכלי רב שהושמטו מהתוכנית שנעשתה בזמנו, בגלל טעויות, מידע שגוי וכיו"ב. גופי שימור, והמועצה לשימור אתרים בראשם, מתקשים להיאבק על הצלת מבנים שלא נכללים ברשימה הסגורה, בגלל הביורוקרטיה.

השריד המקורי היחידי

כך הוא סיפורו של מבנה מקורי מתקופת אחוזת בית, המצוי ברח' לילנבלום 28, בו שוכנת כיום המסעדה הגרוזינית ננוצ'קה. הבניין נרכש לא מזמן ע"י חברת משולם לוינשטיין שבשליטת שאול לוטן, תמורת 9 מיליון שקל. לפי התוכנית הבניין ההיסטורי ייהרס (כחוק), כדי לפנות מקום למבנה משרדים חדש בן 6 קומות עם מרתף חניה של שישה מפלסים. המסעדה הוותיקה תעבור לבניין השכן, בלילינבלום 30.

הבית מכונה בית שבתאי מירקיס, והינו שריד מהימים הראשונים של תל אביב, החוגגת השנה 100 שנה להיווסדה. הבית נבנה בימיה הראשונים של השכונה אחוזת בית, בשנת 1910, והוא היחיד מבין 66 מבני השכונה ששרד בצורתו המקורית. בסרט על חיי היהודים בארץ ישראל, שצולם בל אביב בשנת 1913, ניתן לראות את הבית המקורי, שנותר על תילו ללא שינויים בחזיתו מאז הימים של טרום מלחמת העולם הראשונה.

בונה הבית, המורה שבתאי מירקיס, ממייסדי אחוזת בית, מכר את ביתו בשנת 1913 לסוחר בחומרי בניין בשם שאול לוי. לעומת המייסד שלא הותיר עקבות, שאול לוי הונצח בספרי ההיסטוריה בזכות סטירה שנתן לראש העיר מאיר דיזנגוף בשל קנס מפקחי העירייה.

מיקום הבית ברחוב לילינבלום, במתחם בו עברו מספר מבנים תהליך שימור (מתחם בנק דיסקונט), מחזק את חשיבות שימורו הן מבחינה אדריכלית והן היסטורית. למרות חשיבותו הוא אינו מוכרז לשימור במסגרת התב"ע, אלא נמצא במסגרת תב"ע מאושרת רגילה, לפיה יכול בעל המקרקעין לבקש היתרי בנייה בעוד הבית אינו מוגן.

הסיבה לכך היא שהבניין נפל "בין תוכניות בניין עיר" - בזמנו ניסו להכניס אותו לתב"ע של מגדל דיסקונט, שהיא תב"ע מקומית (מס' 3217). היוזמה נכשלה עקב התנגדות הבעלים. התב"ע הכללית של תוכנית השימור של ת"א (2650ב) לא הכלילה אותו כדי שלא יהיה כפל תב"עות.

המועצה לשימור אתרים פנתה לגורמים בעיריית תל אביב ובוועדה המחוזית לתכנון ובנייה בבקשה להגן על המבנה באמצעות הכרזה מיידית של סעיפים 77, 78 לפי התוספת הרביעית לחוק, על מנת למנוע את הריסתו ובמקביל להכין תוכנית לשימורו. על-פי התוספת הרביעית, ועדת השימור העירונית נדרשת לדון בכל מקרה בו נמצא כי קיימת סכנה למבנה לשימור או לכל מבנה אחר בעל ערכים אדריכלים ו/או היסטוריים.

המועצה לשימור אתרים מסרה ל"גלובס": "אנו במועצה מעוניינים להתייחס לעניין העקרוני של הצלת מבנים שהושמטו מרשימות השימור, אל אף שהינם חשובים וראויים לשימור. מטרתנו היא למצוא פיתרון כולל, ולא להיאבק בכל מבנה באופן פרטני מול עירייה זו או אחרת, במטרה למצוא דרך להכניס מבנים נוספים לתוך רשימות השימור הקיימות. באשר לשני הבתים שהוזכרו, אנו קוראים לעירייה וליזמים למצוא פתרון שישלב את שימור הבתים עם היזמות העסקית".

בית מרקחת ממלוק נהרס

26 מיליון שקל השקיע מינהל מקרקעי ישראל בהעתקת 5 מבנים היסטוריים מהמושבה הטמפלרית שרונה בקריה, לצורך הרחבת רחוב קפלן. התוצאה של העתקה זו ושל פרויקט דרום הקריה בכללותו תהיה פארק יוצא דופן שישלב גינות ירק ומבנים היסטוריים משומרים, הכל למרגלות גורדי שחקים. לאור ההשקעה המושכלת הזו, בולט חוסר האונים לגבי בניין היסטורי אחר של המושבה - בית המרקחת ממלוק.

עם סגירת הגיליון נודע, כי המבנה ההיסטורי שנודע כבית המרקחת של תיאודור ממלוק, הממוקם ברחוב דוד אלעזר 14, נהרס ביום א' בבוקר ע"י החברה העירונית אחוזות חוף. המועצה לשימור אתרים, שהובילה את ההתנגדות למהלך, תמכה בפיתרון חלופי שיאפשר פתיחת מעבר בלב המבנה, שישמש כאתר תצוגה ייחודי וגם מעין שער בלב הציר הירוק של שרונה.

המדובר במבנה חד קומתי שהוקם ב-1925 ע"י ועד המושבה הטמפלרית בלב הרחוב הראשי של המושבה (רחוב כריסטוף הופמן דאז). המבנה הוקם עבור בית המרקחת של איזידור יצחק ממלוק, יהודי ציוני ורוקח מומחה דובר גרמנית, יליד 1877 ויהודי כמעט יחיד בלב מושבת הטמפלרים.

ממלוק שירת כקצין רוקח בצבא הפרוסי במלחה"ע הראשונה, וכשחזר ארצה היה הרוקח במושבה הגרמנית ביפו. הוא התמחה ברפואה אלטרנטיבית והיה מהראשונים שעסקו בה. כישוריו ואופי השירות שהעניק קסמו לטמפלרים, שדחקו בו להפעיל בשרונה בית מרקחת. בית המרקחת היה פעיל עד לגירוש הטמפלרים לאוסטרליה ב-1944. לדברי בנו של ממלוק, המדריך במקום קבוצות תיירים, עם השלמת הבנייה בשרונה אביו שתל שני עצי וושינגטוניה, שעומדים זקופים בחזית הבית עד היום.

המבנה סומן במקור לשימור ע"י עיריית תל אביב, אך בשלב מסוים הוחלט להוציאו לצורך פתיחת הציר הירוק בעת פיתוח המתחם הציבורי של שרונה. בידי מקבלי ההחלטה לא היו הנתונים המתאימים המציגים את ייחודו וסיפורו המיוחד של המקום, השוקק מטיילים.

עם זאת, לאור אישור תב"ע בה לא כלול המבנה ברשימת השימור, נערכים בימים אלה להריסתו כשם שנהרסו בשנים האחרונות מבני משק היסטוריים ומבנים שלא נכללו בתוכנית, כגון מבנה חיל האוויר.

המועצה לשימור הציעה פיתרון חלופי לצרכי הגישה אל הציר הירוק, ודורשת לעצור מיידית את מהלך ההרס, ולא לקבוע עובדות בלתי הפיכות. הפיתרון המוצע מאפשר פתיחת מעבר בלב המבנה הקיים, באופן שייוצר מעין שער בלב הציר הירוק המתוכנן לעבור במקום, ובדרך זו לאפשר מעבר חופשי ומבטים חופשיים (בדומה לציר השערים בפריז), ומאידך תיווצר פינת תצוגה מקורית למבקרי המקום. מומחי המועצה קבעו כי המבנה במצב הנדסי טוב וניתן בנקל לבצע פעולה שכזו, שכן מדובר במבנה בטון (להבדיל מבתי הכורכר השכנים). כן ניתן לגייס גורם מסחרי למימון שיפוץ האתר והקמת התצוגה.

במכתב מרגש שהתקבל לאחרונה במועצה, מאת קלאוס פיטר הופמן מגרמניה, נינו של מייסד ההתיישבות הטמפלרית בפלשתינה כריסטוף הופמן, מזכיר הופמן את זכרונותיו הנעימים מהרוקח ממלוק, ומציין את היות הבניין סמל לשיתוף פעולה וידידות בין הטמפלרים ליהודים, אשר לרוב נדחק מספרי ההיסטוריה. "יהיה זה אובדן היסטורי גדול אם בית המרקחת ייהרס ולא ישומר", כותב הופמן, "אני בטוח כי תיירים רבים מגרמניה ישמחו מאוד לשמוע מפי המדריך את סיפור הבניין. אני מקווה מאוד שרשויות התכנון בת"א ישקלו מחדש את תוכנית ההריסה. התועלת בשימורו גדולה מהתועלת שבשחזור תוואי הדרך המקורי במושבה, שכפי שנטען עבר במקום".

הוספנו 600 מבנים

עיריית ת"א מסרה ל"גלובס" בתגובה: "מבנה בית ממלוק יושב על דרך היסטורית של הטמפלרים. העירייה, בתוכנית דרום הקריה הכוללת את פארק גני שרונה, רצתה לשחזר את תוואי הדרך המקורי של המושבה, ולכן המבנה אינו נכלל ברשימת השימור. נציין, כי המבנה הינו מאוחר יותר ואינו מהתקופה הראשונה של המושבה.

"לתוכנית השימור נוספו עד כה כ-600 מבנים שלא נכללו בתוכנית המקורית. המבנה ברחוב לילנבלום 28 נכלל בתוכנית השימור המקורית, אך הוצא ממנה על-ידי בעליו ואושרה לו תב"ע חדשה".

משרד הפנים מסר בתגובה: "בתוכנית דרום הקריה, שבה מצוי הבניין, שומרו 37 בתים לאחר שנעשתה בחינה כוללת של כל המבנים במתחם. הבניין ברחוב דוד אלעזר 14 מעולם לא הומלץ לשימור. ההצעה לשימור המבנה לא הועברה להתייחסות מתכננת מחוז ת"א, אדר' נעמי אנג'ל, ובאם תועבר הצעה שכזו, היא תוכל להתייחס אליה". *

עוד כתבות

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

גדודי עז א־דין אל־קסאם של חמאס / צילום: Shutterstock

דיווח: ההתעקשות של חמאס בתגובה לטראמפ - והאיתות החיובי

ב-AP מדווחים כי ארגון הטרור "לא השיב בחיוב", אך טרם מסר תגובה רשמית ● המהלך לסיכול עסקה: פניית בן גביר לסמוטריץ' וזעם המשפחות ● טראמפ מזהיר: "מקווה שיקבלו את ההסכם" ● הרמטכ"ל זמיר: החמאס ארגון מת, עכשיו צריך לשחרר חטופים ● פעילות חריגה בדרום סוריה: צה"ל עצר חוליית מחבלים איראנית ● 50 חטופים - 635 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנה להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

עליות קלות בת"א; מדד הביטוח עולה ב-2%, מניית הבורסה נופלת בכ-8%

מדד ת"א 35 עולה ב-0.5% ● השקל ממשיך להפגין חוסן מול המטבעות הזרים ● הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

איור: גיל ג'יבלי

"המדינה שלנו זקוקה לאלטרנטיבה": הסכסוך בין טראמפ למאסק עולה שלב

איל ההון תקף ברשת החברתית X את חוק התקציב הענק והשנוי במחלוקת של הנשיא, ושוב איים בהקמת מפלגה מתחרה ● התגובה של טראמפ לא איחרה לבוא: "מאסק קיבל יותר סובסידיות מכל אדם אחר בהיסטוריה" ● החוק צפוי להגדיל את הגירעון האמריקאי ב־3.8 טריליון דולר

מתקרבים לגיל פרישה? החיסכון שיכול לתת לכם קצבה פטורה ממס

"תיקון 190" נשמע טכני, אך הוא מאפשר ניהול כסף פרטי דרך קופת גמל - עם שיעור מס שונה, גמישות בהשקעה וגם כמה מגבלות שחשוב להכיר ● למי הוא מתאים ומתי זה משתלם? לפני שמפקידים - חשוב להבין את כל המשמעויות

האם בסקנדינביה יותר מ-80% מהעובדים מאוגדים לעומת 20% בישראל?

מה מצב ההתאגדות בישראל לעומת סקנדינביה? לא מדהים, אך יש לכך סיבות ● המשרוקית של גלובס

ראש ממשלת בריטניה קיר סטארמר ושרת האוצר רייצ'ל ריבס / צילום: ap, POOL

הטבת מס בת 200 שנה בוטלה והמיליונרים נוטשים את בריטניה

כ־16 אלף מיליונרים זרים עזבו את בריטניה מאז תחילת השנה, בעקבות ביטול הטבת המס בת 200 שנה שפטרה אותם מתשלום על הכנסות מחוץ למדינה ● כעת שרת האוצר רייצ'ל ריבס שוקלת לצמצם את הרפורמה - שהייתה הבטחת בחירות מרכזית של מפלגת הלייבור

דן ברונר מנכ''ל חברת ורינט פותח את יום המסחר בנאסד''ק / צילום: יח''צ

דיווח: קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט

על פי דיווח שפורסם בבלומברג, קרן תומא בראבו מנהלת משא ומתן לרכישת ורינט, המספקת פתרונות למוקדי שירות ● מטעם החברות סירבו להגיב

תקיפות צה''ל ברחבי איראן / צילום: Reuters, SOCIAL MEDIA

סיפקו מפת מודיעין עשירה: הלווינים הכינו את מכת הפתיחה באיראן

המראות של האיראנים מצלמים מל"טים בשמי טהרן שיקפו במהלך המערכה סיטואציה שבה צה"ל, במידה כזו או אחרת, הפך את איראן לרצועת עזה ● כעת משרד הביטחון חושף את הנתונים שהובילו לשליטה של צה"ל בשמי איראן

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום