גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל זה בעונת כדורגל אחת?!

הנחיתה של אנשי המפרץ הפרסי במנצ'סטר סיטי שעשויה לשנות את מפת הכדורגל האירופי; ה"טיקי-טאקה" של נבחרת ספרד; העלייה המטאורית של הכדורגל הרוסי שהביאה קריסה מטאורית; חזרתו של מוריניו לעניינים; וכמובן, הסיבוב המוזר של אברם גרנט בצ'לסי ; 2008 תיזכר כאחת מעונות הכדורגל האירופי הכי מרתקות

השחקן החדש מאבו-דאבי

מנצ'סטר סיטי לא תשאיר חותם על 2008 עם הכדורגל ששיחקה. זו היתה עוד עונה סתמית בשבילה. אבל המהלך שהביא לרכישת הקבוצה בספטמבר השנה עשוי להתברר כאחד המשמעותיים בכדורגל בשנים הבאות. דווקא בעידן בו בעלי קבוצות כדורגל מחפשים את דרכם החוצה מההשקעה המטורפת אליה נכנסו, ואחרים מחפשים דרכים להקטין את ההשקעה בגלל המצב הכלכלי, נרכשה הקבוצה על ידי גוף השקעות של שליטי אבו-דאבי (ADUG) תמורת 200 מיליון ליש"ט. הצעדים שהגיעו בהמשך מצד המפרץ הפרסי הבהירו שהרכישה הזאת שינתה בין לילה את מאזן הכוחות בכדורגל העולמי - האוליגרכיה הרוסית חדלה להיות כלי המשחק המשמעותי ביותר. לרומן אברמוביץ', עוד לפני המהלומות שספג, אין שום יכולת כלכלית להתמודד מול גוף שנכסיו עולים על שלו פי 31.

הצהרת הכוונות למה שעתיד להתרחש הגיעה עם רכישתו של רוביניו עבור 34 מיליון אירו, ועכשיו נשאר עוד עניין קטן לצפות אליו: האם בחלון ההעברות החורפי תשחק החבורה מאבו-דאבי על כל הקופה, בדיוק כפי שהבטיחו, על מנת להפוך את הסיטי לקבוצה הטובה בעולם. אם כן, כדאי יהיה גם להתייחס ברצינות להמשך התהליך עליו הצהירו: רשת מזון מהיר של מנצ'סטר סיטי, טלפונים סלולריים מנצ'סטר סיטי, תחבורה ציבורית מנצ'סטר סיטי - הכל נמצא בתוכנית האב של המועדון, שבתוך שנים ספורות צפוי להפוך להרבה יותר ממועדון כדורגל ויותר למכונה שיווקית משומנת.

הכדורגל היפה חזר

הזכייה של יוון ביורו 2004, חודש בלבד אחרי זכייתה של פורטו הממושמעת של מוריניו בצ'מפיונס ליג, הכניסה את עולם הכדורגל לסחרור. חשש כבד התגנב שמא הכדורגל ההגנתי יחזור לתת את הטון ויצניח אותו שוב לתהומות מונדיאל 1990. הגיעה שנת 2008 ופירקה את החששות מעל כל במה אפשרית. מנצ'סטר יונייטד זכתה באליפות אירופה ואליפות אנגליה תוך כדי כדורגל מרהיב. היא זו שהציתה את השינוי המיוחל, שהגיע לשיא עוצמתו ביורו עם הכדורגל ההתקפי ושיטת ה"טיקי-טאקה" של אראגונס ונבחרת ספרד. ספרד כתשה את היריבות עם 19.5 בעיטות לשער בממוצע למשחק, והכניעה אותן עם הגאונות של אינייסיטה, צ'אבי וטורס, שהתבררה כמשמעותית הרבה יותר מיכולת הבלימה של טריאואנס דלאס היווני.

הטורניר הזה הדגיש את מה שקצת נשכח אחרי 2004 - את הכישרון והיכולת של האינדיבידואל הטכני על המגרש לגבור על מכונות מאורגנות. בחלק השני של 2008 הביאה ברצלונה של פפ גווארדיולה את התהליך לשיאו, עד כדי כך שהיא מוזכרת באותה נשימה עם הקבוצה הגדולה של יוהאן קרוייף. בארסה כבשה 66 שערים ב-22 משחקים בצ'מפיונס ליג ובליגה, וכרגע לא נראה שיש מישהו שיוכל לעצור אותה בדרך לאחת העונות הגדולות בתולדותיה.

אבל הסיפור הגדול יותר של הכדורגל ההתקפי השנה היא הופנהיים הקטנה, שכבשה את פסגת הבונדסליגה עם 42 שערים ב-17 משחקים.

הבועה הרוסית מתפוצצת

כמו יונייטד, ברצלונה ונבחרת ספרד, גם זניט סט. פטרסבורג עלתה לגדולה בזכות כדורגל התקפי. הנציגה הרוסית הדהימה את אירופה כשזכתה בגביע אופ"א, כשבדרך נתנה כמה תצוגות תכלית, כולל 1-4 על לברקוזן בחוץ ברבע הגמר ו-0-4 מול באיירן מינכן הגדולה בחצי הגמר. אחר כך הגיע יורו 2008 ואיתו הנבחרת המלהיבה של רוסיה אותה הובילו חוס הידינק ואנדריי ארשאבין עד חצי הגמר.

בקיץ עוד הספיקו הקבוצות בליגה הראשונה ברוסיה ליהנות מהרוח הגבית ומחוסר היכולת של האוליגרכים לאמוד את המשבר הקרב, וההוצאה על רכש הסתכמה ב-100 מיליון אירו - הסכום הגבוה באירופה מחוץ לחמש הליגות הגדולות. את אחת ההעברות הגדולות והמופרכות ביותר ביבשת ביצעה זניט, שרכשה תמורת 30 מיליון אירו מדינמו מוסקבה את דני, שחקן פורטוגלי אלמוני שאפילו לא השתתף ביורו האחרון.

אלא שנראה שעונת השיא של 2008 תיזכר גם כעונה בה הבועה של הכדורגל הרוסי חזרה לממדיה הטבעיים. בשבוע שעבר דווח ב"בלומברג" כי האוליגרכים הרוסים הגישו לקרמלין בקשת סיוע של 78 מיליארד דולר בשל המשבר הכלכלי. ההמשך הגיע מהר מאוד: דיווחים על בעיות בתשלום המשכורות; ענקית הגז "גזפרום" שמחזיקה בזניט צפויה למכור את מרבית כוכבי הקבוצה בינואר, ביניהם ארשאבין, בגלל הפסדי החברה ובגלל הכישלון של המועדון להעפיל לשמינית גמר הצ'מפיונס. ייקח גם זמן רב עד שלאוניד פדון, יבגני גינר וניקולאי נאומוב, המיליארדרים שמחזיקים בקבוצות הגדולות של מוסקבה - ספרטק, צסק"א ולוקמוטיב, יכניסו שוב את היד לכיס כפי שהתרגלו בשנים האחרונות. על אוליגרכים שיחפשו את דרכם להשקיע במועדונים מחוץ לאמא רוסיה אפילו אין טעם לדבר.

הירשם לניוזלטר והתראות ספורט

שובו של הפה הגדול

האיש שהכי חסר לכדורגל האירופי ב-2007/08 היה ז'וזה מוריניו. לא רק בגלל יכולות האימון. החתימה של הפה הגדול באינטר, יחד עם המעבר של רונאלדיניו למילאן, הציתו מחדש את הכדורגל האיטלקי שהיה קצת רדום בשנים האחרונות. אחרי כמה חודשים, התברר שהפה הגדול מגבה את עצמו בתוצאות על המגרש. בעוד מילאן של רונאלדיניו לא מצליחה להתרומם, אינטר משחקת כדורגל מכוער ומנצחת.

גם מחוץ למגרש התברר שמוריניו לא איבד כלום מהיכולות שלו. על מטחי הביקורות נגדו בעיתונות, אמר לאחרונה כי "אני אמנם מדבר איטלקית שוטפת אבל קורא קצת פחות טוב, ככה שממש לא מעניין אותי מה הזקנות מקשקשות בעיתונים". ולמי שהתגעגע לקצת דם רע בין יריבים, יכול לקבל אותה מהחזית שפתח מוריניו עם מאמן יובנטוס קלאודיו ראניירי, אותו החליף בזמנו בצ'לסי: "הוא כמעט בן 70 ויש לו מנטליות של אחד שאין לו צורך לנצח. הוא זכה בסופרקאפ ובעוד גביע אחד קטן. הוא יותר מדי זקן בשביל לשנות את המנטליות של עצמו".

אינטר של מוריניו כנראה תחזק את הביטחון העצמי שלו ושוב תזכה בסקודטו. לגבי הצ'מפיונס, שם נראה שאפילו הפה הגדול בכושר מלא לא יספיק. אבל מה שבטוח ב-100% זה שיהיה מעניין בדרך. כי גם אם ייכשל וגם אם יצליח, מוריניו מבטיח לא לשעמם אותנו אפילו לשנייה אחת. החזרה שלו למרכז הבמה היא אחד הדברים הטובים ביותר שקרו לכדורגל האירופאי השנה. מצד שני, אם לא היה מסולק מהבמה האירופית, לא היינו מקבלים את הסיפור המוזר של אברם גרנט.

סיפורי אברם

הסיפור הכי לא ברור של 2008. 21 במאי, מוסקבה, 1:30 בלילה. ג'ון טרי ניגש לבעוט פנדל שיכול להכריע את גמר ליגת האלופות בין מנצ'סטר יונייטד לצ'לסי. החמצה. יונייטד זוכה בתואר האירופי השלישי שלה. אבל התמונה שהופיעה כמה רגעים לאחר מכן תיזכר לעולם: טרי, הקפטן של צ'לסי ואותו אחד שהנהיג מרד שחקנים נגד אברם גרנט (מנע ממנו להיכנס לחדר ההלבשה כשהשחקנים ערכו ישיבה), ממרר בבכי על כתפו של... גרנט.

האמת, השידוך הזה היה מלאכותי מלכתחילה. בדיוק כמו הבכי של טרי על הכתף של גרנט. לכולם היה ברור כי הקשרים האישיים של גרנט עם רומן אברמוביץ' הם אלו שהביאו את המאמן הישראלי לבמה הכי גדולה של אירופה. מה שלא היה ברור זה שגרנט כל כך יצליח, חרף התנגדות מצד האוהדים, התקשורת, ואפילו שחקנים ועובדים במועדון.

יותר מהכל, המינוי של גרנט סימל את חוסר המשמעות למקצוענות בעידן הבעלות הפרטית. מצד שני, הוא נתן למאמנים את התחושה ואת ההבנה שקיצורי דרך יכולים להיעשות דרך עבודת שטח יסודית דווקא מחוץ למגרש.

בסופו של דבר גם אברמוביץ' התפכח. כמות הביקורת השלילית שספג בעקבות המינוי המופרך הביאה גם אותו למסקנה שאי אפשר להעסיק שחקנים ברמתם של דרוגבה, למפארד וטרי, ולהכריח אותם לקבל הוראות ממאמן שהעביר את כל הקריירה בליגה כל כך נחותה כמו הליגה הישראלית.

sharon-b@globes.co.il

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות בבורסות אירופה; סנאפצ'אט מזנקת ב-24.5% במסחר המוקדם

אינטל נופלת ב-7% במסחר המוקדם לאחר שהחמיצה את הציפיות למכירות ברבעון הראשון של 2024 ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● בהמשך היום יתפרסם בארה"ב מדד מחירי ההוצאה הפרטית (PCE), מדד האינפלציה המועדף על ידי הפד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?