גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האם הגיעה העת להפסקת אש?

אין ספק שהמלחמה מוצדקת, אך אין מטרות ולא יעדים שיצדיקו את התמשכותה

במלחמת המפרץ הראשונה, 1991, כשתל-אביב חטפה במשך שבועות בודדים כמה טילים בודדים, שנקראו אז סקאדים ולא גראדים, כתב הוגה הדעות ומבקר הספרות הנחשב פרופ' דן מירון מאמר, כזה המכונה היום מכונן, שכותרתו: "אם יש צה"ל - יופע מיד". ההמשך הלא כתוב, למי שאינו יודע, הוא: ואם לא - ימוגר כיסאו לעד.

מבחן מירון

תושבי תל-אביב היקרים חוו פרומיל ולהרף עין ממה שחווים תושבי שער-הנגב, שדרות, ניר-עם או נחל-עוז במשך שבע שנים. פרופ' מירון, איש מחנה השלום, שביכה אז את האומללות התל-אביבית ואת חוסר הישע, קבע שהיעדר תגובת מחץ ישראלית נגד עיראק יוצרת חוויית חולשה שתהווה את המכשול החמור ביותר לשלום. ללא תגובה כוחנית מרבית ומיידית, טען, אפשר כבר להספיד את הביטחון העצמי הישראלי, הריבונות והחוסן.

על-פי מבחן מירון, צריכה הייתה ישראל לפעול בעזה כבר לפני שנים, ובעוצמה כפולה ומכופלת מזו שהופעלה השבוע. מה גם, שמאז ועד הלום התגבשה במרחב פירמידה מאיימת, שבה חיזבאללה חזק מחמאס, סוריה חזקה מחיזבאללה, ואיראן חזקה מכולם.

כך או אחרת - חמאס יישאר בעזה

שלוש שנים ורבע לא מתגורר עוד ברצועת עזה ישראלי אחד. הפלשתינים קיבלו כברת ארץ ויכלו לממש בה ולתרגל ניהול עצמי, שיקום ופיתוח. אך הם בחרו בחמאס, אשר בחר להשקיע את משאביו במערכי טילים לתפארה. זכותו. יש לו אמונה, יש לו אמנה ויש לו, מסתבר, אמצעים למימונה. זכותו לתקוף וזכותנו וחובתנו להתגונן בתקיפות.

אין שום בעיה עם צדקת המלחמה, למעט לאלה שצדקנותם אמנותם, אבל יש בעיות בתבונת התמשכותה ומטרותיה. חמאס יישאר לשלוט בעזה, עד להודעה חדשה, בלי קשר לכמות הנפגעים וההרס. ישראל, שאינה חפצה לחזור לשלוט שם, נותרת עם השאלה חסרת המענה, "למי למסור את המפתחות?"

לכן חייבת הממשלה לא להתבלבל, להתמקד ולשמור קשר-עין עם המטרה המרכזית - שקט מוחלט ולאורך זמן לתושבי הנגב. כל המטרות האחרות הן אולי ראויות כשלעצמן, אך מחירן האנושי והמדיני גבוה מדי.

מלחמה גורמת לדברים רעים, לנפגעים, לפוגעים וגם למשקיפים מהצד. כל אחד הוא מה שהוא, רק קצת יותר. לכן ניתן לסלוח לימנים קיצוניים ולשמאלנים קיצוניים, שלרגל המלחמה עוד מקצינים.

איפה היו ערביי ישראל עד היום?

טלו, לדוגמה, ערבים ישראלים. מחאתם נגד המבצע היא, לפי שעה, מתונה ושקטה מהצפוי. בוודאי על רקע העמדה במלחמת לבנון השנייה. ערב פתיחת המערכה ההיא ניצבה ישראל על הגבול הבינלאומי כדת וכדין, באישור מדוקדק וחתום של האו"ם ושל ממשלת לבנון. האויב היה שיעי ולא סוני, לבנוני ולא פלשתיני, פרו-איראני ולא פרו-ערבי, ובכל זאת היו רבים מערביי ישראל שתמכו בו בגלוי.

המקרה השמור לשמצה הוא מקרהו של מר טלוזי, תושב נצרת, שטיל של נסראללה קטל את שני ילדיו הקטנים והוא, כג'סטה גזענית, הפך את ילדיו המתים לשאהידים, הודה לנסראללה וביקש אותו לדייק יותר בירי הבא כדי שיפגע ביהודים ולא בערבים.

חמאס הוא שלוחה פלשתינית של האחים המוסלמים. אמנתו מצמררת, תפישת-עולמו מחרידה. אין לישראל, חרף ניסיונה המגוון, ואין למדינות מערביות בכלל, ניסיון רב בהתמודדות עם האחים המוסלמים. מצרים טובה בזה, וירדן ואלג'יר. סוריה של חאפז אל-אסד חשה מאוימת בראשית שנות ה-80 על-ידי החמאס של חומס, האחים המוסלמים בעיר חמה, ובאמצעות תותחים וטנקים בכינון ישיר שמה להם סוף, אגב הכנסת שינויים בתב"ע (תוכנית בניין עיר) של חמה וקטילה למוות של כ-20 אלף איש, אישה וילד.

ד"ר עזמי בשארה, ח"כ ישראלי לשעבר, היום עבריין נמלט, מאוד התפעל מהיעילות הסורית ומקיצור ההליכים, ובהספידו את חאפז אל-אסד, כינה אותו "איש אציל, ארך-אפיים ורב חסד".

אפשר בהחלט להבין לליבם של ערבים ישראלים המזדהים עם תושבים בעזה. קשה יותר להבין היכן הם היו עד השבוע, כשחמאס משתלט ושולט על עזה השתלטות קניבלית.

הבולטים שבין אישי הציבור הערבי היו השבוע חברי הכנסת מוחמד בראכה וד"ר אחמד טיבי. בראכה, קומוניסט, וטיבי, ליברל ואבו מאזניסט מוצהר, הם בדיוק מסוג האנשים שחמאס מתעב כשהוא נכשל במאמציו להחזירם בתשובה. כצעד בונה אמון נוהג חמאס, לא אחת, לערוך לאנשים מסוגם מסדרי ירי לברכיים. אבל עת בחירות היא בישראל, ובראכה וטיבי צריכים להתפרנס.

זמן להפסקת אש

ההיסטוריה הישראלית מלאה בדוגמאות של מניפולציה פוליטית של הכוח, ימינה ושמאלה. כבר בשנות ה-50 דובר על "פונקציות לטנטיות", או בעברית עכשווית - שימושים סמויים במבצעים צבאיים לצורך ספין, לניתוב דעת הקהל לטובת מפלגה או איש פוליטי זה או אחר.

כאשר צירף ראש הממשלה משה שרת את יריבו דוד בן-גוריון כשר ביטחון לממשלתו אשר אישרה את פעולת התגמול בעזה, כתב שרת ביומנו המפורסם: "צר לי, אך התגמול ייזקף לזכותו של בן-גוריון".

ייחוס, אמיתי או מדומה, של זיקה בין שימוש בכוח ופוליטיקה, בעיקר ערב בחירות, ליווה, למשל, את מנחם בגין, שהורה על הפצצת הכור הגרעיני בעיראק, ערב בחירות 1981. או את שמעון פרס, שלפני בחירות 1996 אישר לחסל את מהנדס האינתיפאדה, "המהנדס", יחיא עייאש, ולאחר מכן הורה על מבצע "ענבי זעם" נגד החיזבאללה בלבנון.

נעזוב לרגע את העובדה שבמקרה זה גררו ההחלטות פיגועי התאבדות, פיגועי טרור המוניים, שגמרו את פרס, ואת העובדה שהתוצאה שייכת יותר לגורל העגמומי של פרס מאשר לגורל הקשר בין מבצעים צבאיים ופוליטיקה.

מנקודת מבט פוליטית, די נחותה, אין לדעת כרגע לטובת מי ולרעת מי ישחק המבצע הזה, או בלשון התקשורת, מרוויחים ומפסידים. אך אין ספק שניתוק קשר-עין ממטרתו העיקרית, יגרום בין השאר גם למה שוועדת וינוגרד כינתה במלת ביקורת אחת, "דשדוש".

השבוע אהבו לשחק עם המילים: גראד, וינוגרד, מסגראד (מסגד עם גראדים) ועזהגראד (מתחרז עם לנינגרד). המילים מוצו, המטרות הושגו, החמאס הוכה מכה קשה, חרף דברי הרהב והאיום. ראש השב"כ דיווח לממשלה, שמפקדיו, שלא הצליחו לברוח אל מחוץ לרצועה, התחפשו לרופאים ולאחיות בבתי חולים.

זה הרגע ליזום הפסקת אש. ישראל מספיק חזקה כדי להרשות לעצמה להיות היוזמת. *

אמנון אברמוביץ' הוא פרשן חדשות ערוץ 2

עוד כתבות

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

השקל נחלש בחדות מול המטבעות הזרים. אלו הסיבות

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; בשוק ממתינים לפרסום התחזיות להמשך

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● המשקיעים ממתינים לפרסום התחזיות להמשך שיתפרסמו היום בשעה 16:00 ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר, מתוכם 100 מיליון דולר יוקצו לשימור יזמים ועובדים ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"