גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

רומנטיקה זולה

הפולקלור הבריטי הידוע מספר על הקבוצת הקטנות עם הדוורים, הרתכים והחלבנים שמעיפות את הגדולות מהגביע האנגלי. רק שבפועל, גם בליגות הנמוכות משחקים בעיקר מקצוענים. והסנסציות? הולכות ונעלמות

לא מפסיקים להקרין את הפרסומות האלו ברחבי אנגליה. באחת מהן, חלבן עם כובע לבן ומעיל סוחב חבילת בקבוקי חלב, ומצליח להימנע מתאקל של כדורגלן קשוח באצטדיון כדורגל מפוצץ. הסלוגן: "הגביע האנגלי: המקום שבו כל האנשים שווים".

בפרסומות אחרות בסדרה, ניתן לצפות בכבאי וברתך נאבקים על המגרש עם סופרסטארים. כל הקידומים האלו הם לגביע האנגלי, ואם להיות ספציפים יותר - הם מכוונים למסורת קטילת הענקיות שמייחדת אותו. קטילת הענקיות השנתית נפתחה רשמית שלשום (שבת), עם כמות שיא של שמונה קבוצות שאינן מהפרמיירליג שהתמודדו בסיבוב השלישי של הגביע.

כמו הכריסמס, שמתרחש בדיוק לפניה, קטילת הענקיות בגביע האנגלי הומצאה על-ידי הוויקטוריאנים ובסופו של דבר צמחה למסורת אנגלית אדירה. אנגלים רבים יכולים לתת דוגמאות לקבוצות של חלבנים, כבאים ורתכים שטבחו בקבוצות עשירות ומקצועניות: יאוביל עשתה את זה לסנדרלנד ב-1949, הראפורד לניוקאסל ב-1972, היסטון ללידס לפני כמה שבועות. למרות זאת, כמו כל המסורות האנגליות האדירות, קטילת ענקיות מבוססת על מיתוסים.

מיתוס מספר אחד: אנשים אנגלים פשוטים הם עדיין חלבנים וכבאים.

כל המדינה התרגשה כשהתברר שכובש שער הניצחון של היסטון מול לידס, מאט לאנגסטון, הוא דוור. הרי זוהי חלק מהמסורת - קוטלי הענקים הם בעלי מקצועות פשוטים, שהיו נפוצים לפני מלחמת העולם השנייה. כמו כל המסורות האנגליות האדירות, קטילת הענקים אמורה לסמל את אנגליה שאף פעם לא משתנה.

לתת לקוטלי הענקים את התפקיד של אנשים פשוטים ושל אנשים עניים, זו האסטרטגיה שהולכים עליה הפרסומאים. "יש כאן אלמנט של השפלה", מסביר סיימון וקסנר, מנהל קריאייטיב במשרד הפרסום BBH, שאחראי לפרסומות הנ"ל. "הרקע הוויזואלי יותר מלהיב אם אנחנו מראים אנשים פשוטים מנצחים כוכבים מיליונרים". אך עם זאת, פרסומת החלבן מסגירה את ההצגה שמנסים ב-BBH להציג: אף אחד לא לובש תלבושת חלבן כזאת כבר כמה עשורים. גם החלבנים. ולרוב הבריטים המודרנים יש עבודות מודרניות. למרות זאת, אתה אף פעם לא תשמע על מעצב אתרי אינטרנט שכובש בגביע.

מיתוס מספר 2: קוטלי הענקים הם אנשים רגילים, והם בכלל לא שחקני כדורגל מקצוענים.

הראפורד שניצחה את ניוקאסל ב-1972 מוזכרת ברומנטיות כקבוצה של כפריים. אבל מי שכבש את שער הניצחון, ריקי ג'ורג', מספר: "כולנו היינו שחקני כדורגל מקצוענים במשרה מלאה. אני הייתי הצעיר ביותר, בן 25, וכל יתר החברים לקבוצה היו חבר'ה מקצועניים לגמרי. באופן די ביזארי, ככל שאתה מתחיל לרדת בסולם ובקבוצות שאתה משחק בהן, אתה מקבל את ההזדמנות להראות למשפחה שלך למנג'רים שרצו להיפטר ממך, שאתה שחקן ראוי. דווקא זה מדרבן אותך להמשיך ולשחק".

בעניין הזה, וקסנר מוסף כי להבדיל ממה שחושבים, "שני שלישים מהמועדונים הבכירים ב-non-league football (ליגת חמישית ומטה), היו שחקנים מקצוענים לכל דבר. זה בהחלט מפתיע. ככל שיורדים משם כלפי מטה, כבר אפשר למצוא אנשים שעובדים כדוורים, אבל אפילו הם מקבלים כסף כדי לשחק. אלו שחקנים מקצוענים, וזה מסביר את העובדה מדוע המון קבוצות מליגות כאלה מנצחות לאורך השנים".

ש כאן הקבלה לכוכבי ריאליטי, שבסופו של דבר חלק גדול מהם גומרים כמנקי חלונות או זמרים שהיו להם חוזים עם חברות תקליטים אבל מעלם לא הצליחו לפרוץ.

מיתוס מספר שלוש: קוטלי ענקיות תמיד יישארו כחלק מהמסורת האנגלית.

למען האמת, קוטלי הענקיות לאט לאט מתים. זה קורה במקביל לכך שמועדוני הכדורגל הופכים היום לעשירים יותר וכמעט בלתי ניתן להפתיע אותם. סטפן סזימנסקי, פרופסור לכלכלה בבית ספר למינהל עסקים בלונדון, מציין: "אם נקבע שקוטלות ענקים הן כאלו שמנצחות קבוצה שמצאת לפחות שתי ליגות מעליהן, הרי שבשנות השבעים היו בממוצע ארבע קוטלות ענקיות מדי עונה. אבל בשנות התשעים כבר ירד המספר לשתיים בלבד, בגלל שהמועדונים הגדולים רוכשים כמעט כל כישרון שנראה לעין".

בקיצור, ההגדרה הזאת של קוטלות ענקים מתאימה יותר לאנגליה שוויונית, חובבנית וכפרית: מדינה שבה החלבנים ממהרים לסיים את הבוקר שלהם כדי לרוץ ולעלות על בגדי משחק ולפרק את מנצ'סטר יונייטד. ברור שהמדינה הזאת כבר לא קיימת עוד.

אבל כמו הרבה עניינים שקשורים למסורת, המיתוס של קוטלות הענקיות עדיין חי בגלל שאנשים בסופו של דבר עושים מזה כסף. ג'ורג', כובש השער ההוא שמיהר לבטל את המיתוס, מתקן את עצמו: "אני לא צריך להתלונן".

הוא לא צריך להתלונן כי בזכות אותה מסורת ומיתוס שהפכו אותו ל"קוטל ענקים" בינואר לפני 37 שנים, הוא מודה כי "חיי השתנו". הוא עזב את בית הספר בגיל 16, ולא הצליח להיות כדורגלן מקצועני, אבל השער ההוא מול ניוקאסל הפך את השם שלו למותג. אחרי אותו שער הוא פתח עסק ללבוש ספורט שרץ 20 שנה, כתב אוטוביוגרפיה, ואחר כך הפך לעיתונאי. "חשבתי שיום אחד הכל יישכח, אבל זה לא מפסיק להפתיע אותי: זה נמשך ונמשך. הייתי מאוד רוצה לחשוב שהייתי מצליח בכל מה שעשיתי גם בלי השער ההוא, אבל אני מודה שזה בהחלט מאוד עזר. בגלל שהשם ריקי ג'ורג' לא היה אומר כלום לאף אחד בלי השער ההוא".

הירשם לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

הדאקס עולה ב-0.5%, בלונדון לא מתקיים היום מסחר ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר לב-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית טרונג מיי לאן הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה

דורון כהן / צילום: איל יצהר

דורון כהן הוא המועמד המועדף על סמוטריץ' לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

פרויקט ''העיר הלבנה'' של יובל אלון בחיפה / צילום: חברת AVA STUDIO

עסקת הנדל"ן שמוכיחה: לחיפה כללים משלה

דירת 4 חדרים בשטח 117 מ"ר נמכרה בפרויקט "העיר הלבנה" של יובל אלון בחיפה, המשתרע על כ־26 דונם ● העסקה התעכבה כשלוש שנים, והדירה נמכרה ב־2.5 מיליון שקל, נמוך מהמחיר הנוכחי בפרויקט

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"