גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גויסו למערכה: בלי תמונות זוועה מעזה, הסיקור העולמי פחות עוין

[חמ"ל גלובס למבצע "עופרת יצוקה"] אופי הדיווחים בתקשורת העולמית ממבצע "עופרת יצוקה" מצביע על היפוך מגמה באופן הצגתה של ישראל, אבל זה לא שהעולם התאהב בנו לפתע: ברגע שניטלה מהכתבים הזרים האפשרות לשדר תמונות זוועה, הם נאלצו להתיישר לפי הנרטיב הישראלי

המלחמה בעזה יצרה בישראל תחושה סובייקטיבית שהפעם העולם "קצת פחות" נגדנו מבדרך-כלל, במיוחד בזמנים שבהם פעולות של צה"ל מקבלות את התיאור "פשעי מלחמה" בתקשורת העולמית, במעין גינוי אוטומטי.

זה כמובן לא החל בזמן האחרון, ועוד זכור המשפט של דוד בן-גוריון, שאמר פעם בנחישות אופיינית, "לא חשוב מה יאמרו הגויים, חשוב מה יעשו היהודים". המשפט הזה שימש לא פעם כסיסמה של ההנהגה הישראלית במקרים דומים למצב שבו מצאנו את עצמנו בצהרי שבת לפני שבועיים, עת החל מבצע "עופרת יצוקה" ברצועת עזה.

בעבר, במקרים דומים, התקשורת הזרה מילאה תפקיד בולט בהעברתן של תמונות הילדים הפלסטינים הפצועים והמדממים אל בית החולים נטול המשאבים. התמונות הקשות האלה הועברו אל הסלון של הצופים בפריז, בלונדון ובאטלנטה, והמראות לכאורה, "דיברו בעד עצמם", ונגד ישראל, כמובן, שהואשמה שוב ושוב כי היא מפעילה כוח "בלתי סביר" כלפי אוכלוסייה אזרחית וגורמת להרג של חפים מפשע.

הנרטיב הפלסטיני דבק בהצגת המאבק של החלש, הנכבש, נטול הזכויות הבסיסיות, כשהוא משתמש במדיה העולמית לייצג את הסיור העצוב הזה בגילומו של ילד או של דמות חסרת אונים אחרת, מול מכונת מלחמה אדירה של שריון וכוחות רגלים מאומנים היטב. האהדה הבינלאומית נתונה לרוב לפלסטינים, שגם מקבלים יותר זמן מסך לספר בו על הסבל שלהם.

לדעתו של ד"ר רון שלייפר, חוקר בכיר במרכז בגין-סאדאת למחקרים אסטרטגיים באוניברסיטת בר-אילן ומומחה ללוחמה פסיכולוגית, בהחלט יש שינוי מגמה בקרב הכתבים הזרים ביחס לסיקור של הסכסוך הישראלי-פלסטיני. מצד שני, שלייפר לא רואה בשינוי הזה משהו בעל משמעות מרחיקת לכת בעולם שבו הנרטיב הפלסטיני אומץ למעשה על-ידי הכתבים הזרים המוצבים בארץ.

"זה לא שינוי. זו תופעה", אומר שלייפר. "להערכתי, הסיבה היא מאוד פשוטה. במישור האידיאולוגי, כולם רוצים להפיל את שלטון חמאס, כולל בעולם הערבי. במישור הטכני, ישראל מנעה, או לפחות צמצמה מאוד את המעבר של התמונות, ובכך היא שלחה מיד את המומחים באקדמיה לכתוב מחדש את הקורסים שלהם בתקשורת המונים, כולל אותי, אגב. כי אני האמנתי תמיד שהמצב הטכנולוגי החדש לא יאפשר צנזורה, שהצנזורה מתה. אלא שעכשיו מתברר שהצנזורה לא מתה, והיא אפילו אפקטיבית".

הצנזורה עדיין רלוונטית

למעשה, אפשר להבין מכך, שחופש הפעולה היחסי שישראל זכתה לו ב-12 הימים הראשונים של המלחמה, נובע קודם כל מהגינויים הרפים שהגיעו מהקהילייה הבינלאומית. אבל זה לא כל הסיפור. יש מעבר לאינטרס הפוליטי שמחבר הפעם בין גורמים מתונים בעולם הערבי, כולל אבו מאזן, לאיחוד האירופי ולארצות-הברית של סוף ימי בוש - הרצון להכניע את חמאס ולסלקו מהזירה המזרח-תיכונית.

הפעם, בניגוד לעימותים קודמים, מסכי הטלוויזיה בבתים במערב לא התמלאו כבר מהיום הראשון בתמונות זוועה שהכילו את המסר ש"צריך לעצור את ישראל", מה שלא הפך כל-כך מהר לקריאות של המדיה בעולם, ואיתה של דעת הקהל, ללחוץ על המעצמות "למנוע אסון הומניטרי בעזה".

איך קרה הנס הזה? האם הכתבים הזרים שמסקרים כבר שנים את הסכסוך תוך העדפה של הצד הפלסטיני, שינו גישה? התשובה המתבקשת היא, במיוחד לאור הסקירה של תחנות הטלוויזיה בצרפת ובבריטניה (ראו מסגרת), היא שלא התקשורת עשתה פניית פרסה, אלא האנשים שישראל מעמידה מול הכתבים הזרים.

מבחינתו של שלייפר, יש מישהו שראוי לשבחים על העניין הזה. "רואים פה את טביעות האצבע ואת ההנחיות של אבי בניהו, שהוא אחד הגיבורים של המלחמה הזו". בניהו הרוויח את המחמאות הללו בזכות גישה תקיפה שהוא ניסה הפעם מול הכתבים הזרים.

"כל אדם מטבעו משתחווה לשררה, וזה כולל גם את כתבי החוץ", מסביר שלייפר, "וזה למרות שהם דווקא הצליחו כל-כך הרבה שנים שזה יהיה ההיפך, שהממשלות בישראל ישתחוו להם. אבל ברגע שהגורמים הרשמיים הציגו בפניהם עמדה ברורה ומוצקה, ושידרו שיש כאן הפעם ממשלה שיודעת מה שהיא רוצה, אפילו כתבי החוץ צמצמו את הקיטורים שלהם למינימום".

* ביום רביעי כבר נתנו אישור לכתבים זרים להיכנס לעזה, ומיד החלו להגיע לסוכנויות הגלובליות תמונות זוועה בסגנון הישן.

"על זה צריך להודות לבג"ץ. צריך גם לזכור שהלחצים מצד המערכות הם בלתי-אפשריים. הרי האנשים האלה, כתבי החוץ, עולים הון עתק לאלה ששלחו אותם, והם צריכים לספק את הסחורה. אז עד יום רביעי הם רק סיפקו צילומים ממרחק של הבזקים ועשן. מעט תמונות והרבה מאוד מלל".

* אבל בכל זאת, עם טלפון סלולרי ואיש קשר בתקשורת הזרה, כל אזרח עזתי יכול להעביר את התמונות החוצה.

"זה נכון בתיאוריה, אבל בפועל, הפעם, זה לא התממש. זו הסיבה שאני חושב שהרבה תיאוריות יידרשו לעבור התאמה למה שראינו בימים האחרונים. אני בוודאי לא רוצה לתת עצות לחמאס מעל דפי העיתון, אבל מה שקורה הוא שהאיכות של תמונות כאלה היא כל-כך נמוכה, שזה ממש לא בר-שידור, למעט מקרים שבהם החומר מאוד מיוחד ונדיר".

* מה לגבי הנרטיב שהתקשורת הזרה הציגה במשך שנים בפני הצרכנים שלה, שאנחנו גוליית והפלסטינים הם דוד המסכן שיש לו רק את האבן כנשק, האם זה השתנה?

"המלחמה הזאת מאוששת את התזה הישנה שלי, שאין פה עניין של סנטימנטים, אלא בעובדה שמי שיספק את התמונות המרגשות ביותר, האיכותיות ביותר, הוא זה שיזכה בתשומת לבה של המדיה".

אין צילומים - אין סיפור

שלייפר מסביר שבהתאם למדיניות החדשה של ישראל, החלו להציף את הכתבים הזרים במידע שהגיע מדובר צה"ל, "כולל הרבה מאוד חומרי מודיעין 'מולבנים' - צילומים ממזל"טים שהוכיחו שישראל תוקפת במקומות שבהם חמאס יורה, ומה לעשות שהוא יורה מתוך אוכלוסיה אזרחית?"

* כל-כך פשוט לנצח בקרב הזה?

"כן, הכלל הוא פשוט מאוד: אין צילומים - אין סיפור. מי שיוציא את הצילומים קודם, ישלוט בסיפור. זו ההזדמנות של ישראל להוציא רע את חמאס, שיורה מתוך ריכוזי אוכלוסייה, להראות את העשן שיוצא שם מפיצוצי המשנה. זה מחזק את התמה הזו שאומרת שחמאס הוא ארגון שיורה תוך שהוא מסתתר מאחורי ילדים ויורה בכוונה מתוך בתי ספר".

המצב שבו פרצה המלחמה בזמן שבו נמנע מהכתבים הזרים לסקר את האירועים מעזה עצמה, העניק לישראל יתרון. "זו הזדמנות פז לחשוף את השיטה שבה יורים מבתי חולים ומבתי ספר תוך ידיעה שאנחנו נירה אל מקורות הירי, ואז הם רצים להראות לתקשורת הזרה כמה הם מסכנים", מבאר שלייפר. "בעבר לא יכולנו לעשות את זה, כי התמונות היו שלהם, של הנפגעים. היום בזכות הטכנולוגיה, אנחנו יכולים שוב לשלוט בסיפור".

* אז בעצם היתרון התעמולתי שלנו לא נובע משינוי של העדפה בקרב התקשורת העולמית, אלא כי טכנית הצלחנו לשים פילטרים במקומות הנכונים?

"בהחלט, לוקח עשרות שנים לבנות נרטיב. פעם הוא היה שלנו, אבל ב-20 השנים האחרונות ויותר, הפלסטינים עבדו כדי לשנות אותו יום-יום ושעה-שעה. לעצב את הנרטיב או את ה'סופר-סטורי' לוקח זמן רב".

נראה כי מי שחיסל את היתרון הזה של ישראל הוא בית המשפט, שדרש מהמדינה ביום רביעי להתיר את כניסתם של הכתבים הזרים לתוך השטח. "עכשיו, תודות לבג"ץ, הכתבים יכולים לסקר את הזוועות באיכות טובה, כפי שהם יודעים", אומר שלייפר ומצביע על העניין הזה כאלמנט מכריע שבעצם החל את הספירה לאחור לקראת הפסקת אש.

* האם ייתכן שמרגע שהכתבים הזרים נכנסו, גבר הלחץ על ישראל להסכים להפסקת אש?

"באופן טבעי, הדרישה הזו מגיעה דרך דעת הקהל. הקהל מקבל את התמונות מהמלחמה, והוא בתורו, לוחץ על הדרג הפוליטי שלו, ואז סרקוזי ואחרים באים לדרג הפוליטי אצלנו, ואז הצבא והממשלה מתחילה להשמיע ביטויים כמו 'חלון זמן מתקצר' ועל 'שעון החול האוזל' ביחס להמשך הפעולה. כולם ידברו בהבעת פנים חמורת סבר על הצורך להיענות לדרישה של הקהילה הבינלאומית, ואז המנהרות יחדשו את ימיהן כקדם".

* עד יום רביעי היה נראה שהקריאות של האמריקנים והאירופים להפסקת אש היא משהו שנאמר מהשפה לחוץ.

"נכון, וזה כשהממשלה חופשייה מדעת הקהל, ויש את דמדומי הממשל היוצא בארצות-הברית והכריסטמס - הכול עבד הפעם לטובתנו. אגב, באינתיפאדה הראשונה, ב-1987, זה גם נפל על כריסטמס, ואז זה שיחק לידי הפלסטינים. התקשורת בעולם הייתה פנויה לעסוק בהם, כי לא היו הרבה חדשות אחרות, בגלל החג".

* אז בעצם העולם לא התחיל לאהוב אותנו פתאום.

"לא, ממש לא. העולם הנוצרי מתעסק ביהדות כבר אלפיים שנה ותמיד פוזל לראות מה היהודים עושים עכשיו. זה לא השתנה, עכשיו פשוט זה נעשה על המסכים בתוך הבית. גם מפת האינטרסים לא השתנתה, להיפך, היא רק החמירה. המוסלמים באירופה רק מתחזקים והכוח היהודי, גם בארצות-הברית, נשחק יותר ויותר. וכאן גם הביטחון העצמי של המוסלמים הופך את זה לנבואה שמגשימה את עצמה".

* ואין סיכוי שההתחזקות של המוסלמים בתוך מדינות המערב תוביל להתקרבות לצד שלנו?

"אתה מתכוון שהם יהפכו לפרו-ישראלים, בבחינת האויב של אויבי הוא ידידי? יכול להיות, זו תזה ששווה בדיקה, כמו ששווה לבדוק למה התמיכה בישראל עולה באיטליה דווקא, והעוינות לישראל בבריטניה מתחזקת. אבל הכי חשוב להבין שהאימוץ של העמדות הפלסטיניות הוא תוצאה של עבודה סיזיפית שהם עושים, מאז שערפאת דיבר באו"ם, ב-1974. מערך ההסברה שהם בנו בשנות ה-70 היה גדול יותר מהפריסה של הנציגויות הרשמיות של משרד החוץ הישראלי.

"אש"ף פרש אז נציגויות בכל העולם, מאפריקה ועד ארצות-הברית דרך אירופה, בכל בירות המערב. אצלנו סומכים על דמויות כמו אוריאנה פלאצ'י המנוחה, שחושפים את חולשתו של הצד הפלסטיני, ומחכים שזה יפעל לבד. העניין הוא ששום דבר לא 'בא לבד', והגישה שהפגנו הפעם מוכיחה זאת".

עוד כתבות

אילוסטרציה: shutterstock

החשש מחלחל לשווקים: פרמיית הסיכון של ישראל בשיא של 11 שנים, ומרווחי האג"ח ממשיכים להתרחב

מדד ה-CDS הישראלי, המגלם את עלות הסיכון שמדינת ישראל לא תצליח לשלם את חובותיה, עלה ב-18% בשבוע האחרון ● במקביל, המרווחים של איגרות החוב הדולריות של ישראל מול ארה"ב קופצים

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

אלפי עסקים עלולים לגלות בקרוב שהם חייבים לביטוח לאומי מיליוני שקלים

אלפי מעסיקים קיבלו לאחרונה מכתב מהמוסד לביטוח לאומי, שממליץ להם לדווח מרצון על ניכוי הוצאות עובדיהם השכירים מהברוטו לצורכי תשלום דמי הביטוח הלאומי ● הדיווח יהיה רטרואקטיבי, משנת 2017 ואילך ● מעסיק שלא יעשה זאת חשוף לביקורת ולקנסות

איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו? / עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

לאמיצים בלבד: איך עובד מדד הפחד והאם אפשר להרוויח ממנו?

המתיחות בין איראן לישראל הביאה את מדדי הפחד בארץ ובחו"ל להיסחר סביב שיא של חמישה חודשים ● ממה מורכבים מדד הפחד הישראלי והאמריקאי? איך משקיעים בהם? ואיזה פרדוקס גלום בתוכם? ● גלובס עושה סדר

עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: יח''צ, איל יצהר

בדיקת רשות ניירות ערך והשאלה: מה שמותר לנתן חץ ולדוד פורר, אסור לאחים אמיר?

האחים יוסי ושלומי אמיר משופרסל התקפלו השבוע בפני הרגולטור והחילו על עצמם "וולונטרית" את ההגבלות של בעלי שליטה ● אבל האחים אמיר הם לא היחידים שהתנהלו כמו בעלי שליטה ללא ההגבלות, אז מדוע דווקא הם תפסו את תשומת-הלב של רשות ניירות ערך?

אווטאר של חברה וירטואלית ב־Replika / צילום: מתוך אתר החברה

לא רק ChatGPT: שישה כלי AI שכדאי להכיר

בשוק יש היום שורה של צ'אטבוטים ייעודיים למשימות נקודתיות ● אלה יכולים לסייע הן בחיים האישיים והן בחיים המקצועיים - מכתיבת קורות חיים, דרך חבר וירטואלי ועד שיווק

איך המוסדיים מחליטים איפה תשב הפנסיה שלכם / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

הבכיר שחושף באופן נדיר את הסודות על איך משקיעים את הפנסיה שלכם

הצצה אל מאחורי הקלעים של דיוני ועדת ההשקעות של גוף מוסדי: היכן להגדיל סיכון, כמה פיצוי נדרש עבורו, עד כמה משפיעים השווקים העולמיים על החוסך הישראלי, ואילו אתגרים ייחודיים עומדים בפני מנהלי קופות הגמל וקרנות הפנסיה וההשתלמות המקומיים

משרדי חברת השבבים TSMC, בטייוואן / צילום: ap, Chiang Ying-ying

התחזית האופטימית של ענקית השבבים מטייוואן: ההכנסות יזנקו פי 2

יצרנית השבבים TSMC הציגה דוחות רבעוניים חזקים ועקפה את תחזיות האנליסטים בשורת ההכנסות והרווח ● המומנטום החיובי צפוי להימשך כשעל פי ההערכות החברה צפוי להכפיל את הכנסותיה

בנק ישראל מכר 8 מיליארד דולר, אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר מזנק לשיא של חמישה חודשים. אלה הסיבות

המתיחות הביטחונית בין ישראל לאיראן לצד התחזקות הדולר בעולם הובילה לתיסוף חד מול השקל ● שער הדולר-שקל נסחר ברמה של כ-3.8 שקלים, שיא של חמישה חודשים

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: יח''צ

כמעט 100 מיליון שקל בשנה: זה שיאן השכר החדש בבורסת ת"א

עלות שכרו של מנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס בשנת 2023 עמדה על כ-26 מיליון דולר, רוב הסכום ניתן כתגמול הוני ● פרנסיס עקף בכך את ברק עילם, מנכ"ל נייס והפך לשיאן השכר בבורסה המקומית ● בשנה שעברה הביעו בעלי המניות של טבע מחאה על התגמולים הגבוהים לעומת ביצועי המניה באותה עת ● בתוך כך, טבע קיבלה אישור FDA לתרופת ביוסימילר

קניות אונליין / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: התאוששות בענפי התיירות והבילויים

חג הפסח שיחול בקרוב מחולל רכישות בתחום החופשות והמופעים ● אתר KSP מרחיב את שיתוף־הפעולה עם שטראוס לצד מותגים כמו ויסוצקי ולוואצה ● הדירוג החודשי של אתרי האונליין

מדפי חלב בסופרמרקט / צילום: גלובס

האם ישראל תחזור לייבא חלב? תלוי את מי שואלים ומתי

העלייה הצפויה במחירי החלב הניגר מעלה את השאלה האם המנגנון שקובע מכסים ומחירים מפוקחים לא מיותר ● כיצד ייראה השוק אם התחרות תיפתח, ואיך כדאי לפתור מחסור בפעם הבאה?

איראן נערכת למתקפת תגמול ישראלית/ עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP,shutterstock

כך נערכת איראן למתקפת תגמול ישראלית

ארה"ב ומדינות אירופה לוחצות על ישראל למתן כל תגובה למתקפה שביצעה איראן בסוף השבוע, בתקווה לצנן את המתיחות ● משמרות המהפכה וחיזבאללה צמצמו את נוכחותם של הקצינים הבכירים שלהם בסוריה ● על פי דיווח הוול סטריט ג'ורנל, ישראל תזהיר את בעלות בריתה הערביות לפני שתגיב, ותגביל את התקפותיה למתקנים בסוריה הקשורים לאיראן

סם אלטמן / צילום: כדיה לוי

המיזם החדש של סם אלטמן במפרציות ואיך יכול להיות שישראל נותרה בחוץ

הדיווחים על ביקוריו של מנכ"ל OpenAI באיחוד האמירויות ובסעודיה נמשכים, ולפי הערכות המטרה היא הקמת תשתיות לפיתוח שבבי בינה מלאכותית ● ישראל לא חלק מהתוכניות, אבל בענף לא דואגים: "אם אלטמן יחפש את ההון האנושי, ישראל עשויה להיות חלק מהתמונה"

עלות היירוט של ישראל של כמחצית מהמטח האיראני בסוף השבוע נאמדת ב-2.1 מיליארד שקל / צילום: Reuters, IMAGO/Bashar Taleb\ apaimages

הטקטיקה של רוסיה נגד אוקראינה ובעיית המיירטים שיכולה להגיע גם לישראל

המתקפה של איראן על ישראל מצביעה על הביקוש הגובר למיירטים ואת ההמתנה הארוכה עד להשגתם ● "אין ספק שהעומס על מלאי התחמושת עומד להיות בעיה, עבור כולם", אומר טום קראקו, מנהל צוות חשיבה אמריקאי בפרויקט הגנה מפני טילים במרכז למחקרים אסטרטגיים ובינלאומיים

שירי הייסר ואסף גריס, מנכ''לים משותפים בראובני-פרידן

תקציב הפרסום של ישראכרט, בהיקף 25 מיליון שקל, עובר לראובני-פרידן

ב-12 השנים האחרונות טופל תקציב ישראכרט בקבוצת פובליסיס ● זהו התקציב הראשון בעידן המנכ"לים החדשים בראובני-פרידן, שירי הייסר ואסף גריס

יו''ר בית הנבחרים, מייק ג'ונסון / צילום: ap, J. Scott Applewhite

4 מיליארד דולר לכיפת ברזל: חבילת הסיוע האמריקאית בדרך להצבעה

בוושינגטון, סוגיית חבילת הסיוע לישראל, אוקראינה וטייוואן עשויה להתקדם כבר בימים הקרובים ● יו"ר בית הנבחרים מייק ג'ונסון בשיתוף רפובליקנים נוספים הציגו אמש חבילת סיוע הכוללת 26.4 מיליארד דולר לישראל ● דיווח: ארה"ב הסכימה לתמרון ישראלי ברפיח, בתמורה לתגובה לא נרחבת נגד איראן

טיל איראני ליד ים המלח, ששוגר לעבר ישראל ויורט / צילום: Reuters, ALON BEN MORDECHAI

איראן אוזרת אומץ ולוקחת הימור מסוכן בעימות גלוי מול ישראל

ההתקפה של טהראן על ישראל סימנה שינוי אסטרטגי בעימות בין המדינות ●  מלחמת הצללים הפכה לעימות ישיר, ולא ברור עדיין מה יהיה הצעד הבא ● ברקע, הלחץ על איראן להוכיח כי היא מובילה את 'ציר ההתנגדות' מתגבר

עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברת רובי קפיטל / צילום: דין אהרוני רולנד

"עד עכשיו יזמים לא יצאו עם פרויקטים שכבר מוכנים, מכאן נראה מבול"

חברת המימון החוץ־בנקאי רובי קפיטל משיקה קרן השקעות שנייה, במטרה לגייס חצי מיליארד שקל לפחות ● עומר אלפרן, מנהל השקעות ושותף בחברה: "בקרוב הרבה מאוד יזמים בתחום ההתחדשות העירונית יוציאו הרבה מאוד פרויקטים לשוק"

המדינה מאפשרת יבוא הולך וגובר של חומרי מחצבה ממחצבות פלסטיניות / צילום: Shutterstock

"סכנה של ממש": מה נחשף בתביעה של מפעילת מחצבה ישראלית?

תביעה של מפעילת מחצבה באזור בית שאן חשפה כי היקף חומרי המחצבה שנכנסו לישראל דרך מעבר ג'למה שבצפון זינק בשנתיים האחרונות ● על פי ההערכות, 15% מכלל החצץ המשמש בישראל מגיע מהרשות - שיעור שצפוי עוד לגדול

חנן מור / צילום: אייל טואג

חנן מור מכר מניות ב-2 מיליון שקל, המניה נפלה ב-37%

המשקיעים של חברת הנדל"ן שנמצאת בהסדר חוב הרימו גבה כשראו את בעל השליטה לשעבר מוכר מניות, בהיקף של 78% ממחזור המסחר ביומיים, מה שהפיל את המניה ● ניתן להניח שמור היה מוכר עוד לולא עו"ד גינדס שביקש שיעצור