גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית 

בדיקת G: כך הגיע מנכ"ל בנק הפועלים לשעבר ואחד האנשים החזקים בישראל, גיורא גזית, לבקשה לפשיטת רגל

גזית הסתכסך עם לא מעט משותפיו במשך השנים, וחלקם אף העלו טענות כי הונה אותם: "כל מי שעבד איתו חשב שהוא מקושר ושיגיע איתו רחוק. המציאות, גילינו אחר כך, הייתה שונה" ; הצצה ראשונה למגזין G

יולי 1986 - שלושה חודשים בלבד לאחר פרסום דוח ועדת בייסקי על שערוריית ויסות מניות הבנקים, שאילצוהו להתפטר מתפקיד יו"ר בנק הפועלים, בישרו כותרות העיתונות הכלכלית על יציאתו של גיורא גזית לדרך חדשה: חברת השקעות וייעוץ פיננסי ש"תנצל את ניסיונו רב השנים" וש"תסייע לעסקים כושלים".

ינואר 2009. לאחר כמעט 25 שנים של פעילות עסקית פרטית, פונה גזית בן ה-75 לבית המשפט בבקשה להכריז עליו כפושט רגל, עם חובות של למעלה מ-18 מיליון שקל לבנקים ולנושים נוספים. גזית ורעייתו סימה, נכתב בבקשה, "חיים בצנעה" ופעולות הנושים "מדרדרות בצורה חמורה את מצבו הנפשי והפיזי (...) לאור המשבר הכלכלי, הקשחת המדיניות למתן אשראי וגבייתו על-ידי הספקים והבנקים, (הוא) לא יוכל לעמוד בהחזר החובות וההלוואות שנטל".

כיצד הגיע גזית ("ג'ורי", בפי מכריו), מי שבשנות ה-80 אחז במשרה החזקה והנחשקת ביותר במשק, למצב קשה כל-כך לעת זקנה? לגרסתו הוא נפל קורבן לנוכלים: מנכ"ל חברה שהקים בפולין מעל בכספיה, ואילו שותפו העסקי במרוקו עשה לו תרגיל עוקץ. בדיקת G מעלה כי זה לא כל הסיפור: גזית גם הסתכסך עם לא מעט משותפיו במשך השנים, וחלקם אף העלו טענות כי הונה אותם.

הטענות ההדדיות התבררו או יתבררו בבתי משפט בישראל, באירופה וגם באפריקה. בינתיים, בקרב מכריו יש גם מי שסבור שסיפורו של גזית הוא סיפורו של אדם שהגיע לצמרת הכלכלית של ישראל בעידן טרום ההפרטה, ולא זכה להצלחה בעידן העסקי השונה כל-כך שבא אחריו. "ג'ורי לא השכיל להבין את עולם העסקים החדש", אומר אחד משותפיו-לשעבר, "הוא חי בסרט אחר. הלכתי איתו כי חשבתי, 'הוא יו"ר בנק הפועלים לשעבר, זה בטח אחד שיודע איך לעשות ביזנס'. הרקורד שלו שכנע לא רק אותי: כל מי שעבד איתו חשב שהוא מקושר ושיגיע איתו רחוק. המציאות, גילינו אחר כך, הייתה שונה".

אופציות ב-2.5 מיליון שקל

ניצול שואה שעלה ארצה לאחר מלחמת השחרור, גזית עשה את צעדיו הראשונים בשירות הציבורי - במכס ובמינהל הכנסות המדינה. קשריו במשרד האוצר סייעו לו להתמנות למשנה למנכ"ל אוטוקרס, יצרנית הסוסיתא שהייתה בשנות ה-60 גורם משמעותי בתעשייה הישראלית. חילוקי דעות עם המנכ"ל החזירו אותו לאוצר כסגן החשב הכללי, ומאוחר יותר מונה לחשב הכללי. אף שלא היה איש מפלגת העבודה, נהנה גזית מתמיכתם של שרי האוצר באותן שנים, פנחס ספיר ויהושע רבינוביץ. ב-1980 התפטר גזית מהתפקיד, ויעקב לוינסון, היו"ר הכול-יכול של בנק הפועלים ומהדמויות החזקות במשק, בחר בו ליורשו. גזית עצמו, בוועדת בייסקי, תיאר את המעבר הזה כך: "בתקופת עבודתי באוצר סברתי כי הבנקים הם מעין סניף של המדינה. בבואי לבנק הפועלים נדהמתי לגלות כי התפיסה בבנקים היא אחרת, וכי המדינה היא סניף שלהם".

באותן שנים היה המשק ההסתדרותי חלק ניכר מהכלכלה הישראלית. בנק הפועלים היה המממן הראשי שלו, מה שהפך את תפקידו של גזית למוקד כוח כלכלי ופוליטי עצום. לא מעט גורמים ניסו להניא את לוינסון מהמינוי, ובהם איתן רף, האיש שהחליף אותו בתפקיד החשכ"ל, ולימים יו"ר בנק לאומי. העסקונה המפלגתית הייתה מאוכזבת במיוחד אבל לוינסון התעקש: "אף שלא צמח בתוך תנועת העבודה", אמר, "(...) הפגין לויאליות, חברות והבנה מקצועית".

איש לא יכול היה לחזות אז את העתיד להתרחש בשנים הבאות. הקרבות רוויי השנאה וההשמצות בין גזית לבין מי שהעלה אותו לגדולה יכולים למלא כרכים מדממים שלמים. תמציתם היא כי לוינסון שאף לשמר את השפעתו בבנק, ואילו גזית ביקש את עצמאותו כמנהל. "הבנק היה קרוע בין שני מחנות", משחזר בכיר לשעבר. "לוינסון הפעיל שטינקרים, וג'ורי נאלץ להתמודד איתם. זה היה יותר גרוע ממלחמות רבין-פרס".

בפברואר 1984 הגיעו המלחמות לסופן הטרגי: לוינסון התאבד בירייה, בעקבות סדרת פרסומים שקשרו את שמו בפרשיות שחיתות שונות. "מי שמכהן כיו"ר הנהלת בנק הפועלים אמר לי כמה פעמים: 'רוצים אותך תחת לוח שיש'", כתב במכתב ההתאבדות, והוסיף שגזית היה חלק מ"כנופיה" שקשרה קשר נגדו. בשל כך, אלמנתו של לוינסון דרשה שגזית (והאחרים) לא יגיעו להלוויה. גזית, מצדו, טען שפעל למען טובת הבנק: "לפי הכרתי ומצפוני", הוא אמר אז, "נהגנו בהתאם לחובתנו". הפצע הזה, כך נראה, מלווה אותו מאז: אנשים שעבדו עם גזית אומרים כי הוא מספר עד היום על לוינסון ועל תקופתו.

במקביל התפוצצה פרשת ויסות מניות הבנקים, שהולידה את המשבר הכלכלי הגדול בתולדות המדינה. גזית התפטר בעקבות דוח ועדת בייסקי, בילה לא מעט שעות במשרדי היחידה הארצית לחקירות הונאה, ובהמשך אף הורשע בגין חלקו בפרשה (פירוט עלכך במסגרת).

מעניין לגלות, כי הכתם הזה לא הפריע לו לפתח את הקריירה העסקית. "זה לא פגע באמינות האישית שלו בעסקים", מסביר מכר קרוב, "כי כך התנהלו אז כל הבנקאים. ויסות היה שם המשחק".

הפרשה אולי לא פגעה בהשתלבותו של גזית במגזר הפרטי, אך מסיבות אחרות פעילויותיו בשנים שלאחריה לא הוכתרו כהצלחה מסחררת. בנובמבר 1986, חצי שנה לאחר שהכריז כי "בתקופה הנראית לעין לא אעסוק בבנקאות", הוא מונה ליו"ר בנק הבנייה של התאחדות הקבלנים. שם הסבירו, כי גזית נבחר "כחלק מתהליך הבראה וחיזוק הבנק". אלא שגם בראשותו הוסיף בנק הבנייה לסבול מהפסדים כבדים, וכעבור זמן קצר עזב גזית, והצדדים צללו לקרב משפטי.

התחנה הבאה הייתה תפקיד יו"ר חברת הביטוח צור-שמיר של משפחת שניידמן. "המשפחה לקחה אותו כי היא לא הבינה בבורסה", מספר מזכיר החברה, עו"ד בנימין אדר, "אבל זה היה לזמן קצר מאוד". נסיבות הפרישה נותרו מעורפלות.

הקדנציות הנ"ל היו אמנם קצרות, אבל סייעו מאוד למצבו הפיננסי של גזית: לאחר שבבנק הפועלים הסתכם שכרו החודשי ב-1,200 דולר נטו בלבד (נתון הממחיש טוב מכול את השוני העצום בין ימיו בצמרת לבין שנות השמנת של המנהלים הנוכחיים), מימש גזית אופציות שהוענקו לו בחברות הפרטיות, בכ-2.5 מיליון שקל, ששימשו כבסיס להתנעת עסקיו הפרטיים.

אלה התפרשו על-פני תחומים שונים ומגוונים: הוא הקים את "אחריות", חברה ששיווקה קרנות נאמנות. באותה תקופה הייתה הבורסה בשפל, וגזית הסביר כי דווקא בזמן הזה כדאי להשקיע במניות. בזכות קשריו גייס לוועדת ההשקעות שלה דמויות בכירות כמו מנכ"ל משרד האוצר היוצא, עזרא סדן, והמנכ"ל לשעבר של בנק אגוד, יעקב סגל, אבל למרות זאת החברה התקשתה להתרומם. מאוחר יותר מונה ליו"ר ישראוולגה, שותפות בינו לבנק רוסי שביקשה לקדם סחר בין המדינות. גם המיזם הזה סבל מהפסדים, עד שהשותפות פורקה. אחד ממנהלי החברה אמר אז שהרוסים אינם מרוצים מניהולו של גזית.

מי רימה את מי

עם השנים גזית התרחק והלך מאור הזרקורים, עד שנעלם כליל מהשיח התקשורתי. מאחר שעסקיו פרטיים לחלוטין קשה לאמוד את מצבם לאורך השנים. ביתו ברמת השרון, בכל מקרה, משדר צניעות ומתבלט דווקא על רקע הווילות המפוארות בהרבה שסביבו.

חברה מרכזית בפעילותו הייתה לוגכים, שעסקה בסחר בכימיקלים ושעבדה, בין השאר, עם חברות בורסאיות כמו גניגר מפעלי פלסטיקה ופריגת. לפני שנים אחדות הוא בחר להיכנס לתחום חדש - דלתות ומנגנוני נעילה - והקים ב-2000 או ב-2002 (הצדדים חלוקים לגבי התאריך) חברה משותפת עם יעקב (קובה) קירשהולץ, ישראלי שהקים בפולין חברת מנעולים לפני כעשרים שנה. כאן, לפי פנייתו לבית המשפט, גם החלה הנפילה הגדולה: קירשהולץ, לטענתו, ביצע-לכאורה מעילה שסיבכה אותו בחובות של למעלה ממיליון דולר.

הטענות נגד קירשהולץ, שמת לפני כשנה וחצי, הועלו במסגרת תביעות שהגיש נגדו גזית בארץ ובפולין להשבת הלוואות בהיקף של כ-300 אלף דולר (קירשהולץ חויב להשיבן). יוסף שפטר, מנכ"ל לוגכים, הצהיר בבית המשפט שהשותפות נוצרה לאחר שקירשהולץ פנה "על בסיס חברי (...) וביקש את עזרתי, לאור קשיים כלכליים שאליהם נקלע". קירשהולץ, מצדו, טען שהחברה שלו שגשגה ושלאור הצלחתה פנה אליו גזית ו"ביקש לרכוש מניות".

כך או כך, השותפות הוקמה. קירשהולץ מונה למנכ"ל, וניתנה לו זכות החתימה הבלעדית בחשבונותיה, לפי שפטר, "על בסיס האמון המוחלט" בו. שפטר גם הצהיר שהחברה הייתה "בהפסד מתמיד ועל סף פשיטת רגל", מאחר שקירשהולץ השתמש בכספיה כבשלו, "עשה בהם שימוש לצרכיו הפרטיים", תוך ניצול העובדה שהיה בעל זכות החתימה היחיד, וכן העובדה ששפטר וגזית ישבו בישראל, הרחק מפולין.

"הכול מוכחש", הגיב השבוע עו"ד שלמה וקנין, שייצג את קירשהולץ המנוח, "להפך - ללקוח שלי היו טענות רבות נגד גזית". למשל, הוא טען שגזית "הערים עליו" וכי לוגכים "ניצלה את כוחה הכלכלי העצום על מנת להשחיר את פניי ולפגוע בי בצורה קשה והרסנית", ו"השתלטה שלא כדין" על השותפות.

כיצד עשתה זאת? השותפות הייתה שווה, הצהיר קירשהולץ, עד שגזית "פנה אליי (...) בבקשה שאעביר לו 1% ממניות החברה (...) גזית הסביר לי כי בקשתו נובעת מהעובדה שהוא חייב להראות בישראל שהוא בעל השליטה בחברה. לא הייתי מודע למשמעות המשפטית של העברה של 1% של המניות, ובתום לב העברתי לתובעת 1% ממניות החברה, וכך הונתה אותי התובעת והפכה לבעלת השליטה בחברה".

הסיפור המלא - היום במגזין G

עוד כתבות

ישראל מנגיסטו / צילום: אסף אברהם

היזם שלא קיבל זימון ל-8200 "בגלל שם המשפחה" והיום חולם על הנפקה

ישראל מנגיסטו היה בין התלמידים המובילים בכיתה, אבל כשהחברים שלו קיבלו זימונים לממר"ם ו־8200, הוא נשאר בחוץ: "מי שלא היה במיינסטרים לא התקבל ליחידות החשובות" ● מאז הוא הכשיר דורות של מתכנתים, הפך ליזם ומחכה להנפקה ● שיחה קצרה עם מייסד־שותף הסטארט־אפ Trado

אמיר ברעם, מנכ''ל משרד הביטחון וראג'נאת' סינג, שר ההגנה ההודי / צילום: אגף דוברות וקשרי ציבור במשרד הביטחון

הברית הביטחונית מתהדקת: רפאל תייצר מיירטי כיפת ברזל בהודו

לפי דיווח בהודו, רפאל צפויה לייצר מיירטי כיפת ברזל במדינה ● הודו תהיה המדינה הראשונה באסיה שתייצר מיירטי כיפת ברזל, כשבשנים האחרונות הרחיבה רפאל את הייצור לארה"ב

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה בת״א סוגרת שבוע שלילי ומתרחקת מהשיא; הדולר מתחת ל-3 שקלים

הלחץ באחד העם נחלש לקראת הנעילה, כאשר מדדי הביטוח והבנקים קיזזו את חולשת המניות הביטחוניות • הדולר נחלש בכ-0.45% ונסחר בקידומת 2 • בסיכום שבועי: מסך אדום באחד העם, ת"א 125 רחוק מהשיא ● קבוצת רימון גייסה 400 מיליון שקל מכלל ביטוח • קרן פימי חתכה את שווי ההנפקה של מעבדות רפא ב-30% ● החוזים בוול סטריט מתנהלים במגמה מעורבת והמסחר באירופה מתנהל במגמה חיובית

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

"נתיב אמצעי": הפתרון שנשקל למשבר בהורמוז

טראמפ מאיים במקרה של ניסיון התנקשות בו: "הפקודות כבר ניתנו - הצבא מוכן להשמיד את איראן לחלוטין" ● סוכנות ידיעות המקורבת למשמרות המהפכה: נמל חיפה - אחת מהמטרות לתגובה על המתקפה האמריקנית ● ארה"ב באולטימטום חדש לאיראן: הצהירו בפומבי שמצר הורמוז פתוח ושלא תתקפו ספינות ● מוג׳תבא ח׳אמנאי: נקמה על מות אבי היא דרישת האומה ● עדכונים שוטפים

ההמצאות שהתגלו בטעות ושינו את העולם / אילוסטרציה: Shutterstock

10 המצאות ששינו את העולם והתגלו בטעות

מהקורנפלקס ועד קוצב הלב, כמה מהמוצרים האהובים והשימושיים ביותר בעולם נולדו דווקא משגיאות, תקלות וגילויים מקריים

ארלינג האלנד מכה בתוף והקבוצה הנורבגית מבצעת תנועות חתירה של ספינה ויקינגית / צילום: ap, Frank Franklin II

הוויקינג שאוסף תיקי בירקין ורוצה לחנך את הילדים לקרוא: ארלינג האלנד הוא כוכב כדורגל מסוג אחר

חלוץ נבחרת נורווגיה מרתק את אוהדי הכדורגל, בייחוד לאחר שהעיף את נבחרת ברזיל מגביע העולם עם צמד שערים שכבש ● גם מי שלא עוקב אחרי התוצאות מגלה בו עניין: החל מחיבתו לתיקי יוקרה בעשרות אלפי דולרים, ועד הצעה מפתה במיוחד לתלמידים כדי שיקראו ספרים – ארלינג האלנד משגע את העולם ואת מיליוני עוקביו

הסנטימנט בשווקים מתקרב לרמה של ''שוריות קיצונית'' / צילום: Shutterstock

שני אינדיקטורים מרמזים: למשקיעים יש בעיה

מדד פופולרי של בנק אוף אמריקה מרמז על אופוריה מוגזמת בשווקים ומאותת כי כדאי לשקול הפחתת סיכון. והוא לא היחיד

עמוס שוקן / צילום: אביב חופי

קבוצת הארץ דה מרקר תפטר 35 עובדים

באסיפה שנערכה הערב עם הועד נמסר כי 19 עיתונאים בהסכם קיבוצי יפוטרו בחודש הקרוב והיתר עובדים שאינם בהסכם קיבוצי ● החלוקה הפנימית טרם התבררה אולם על פי הערכות דה מרקר צפוי להיפגע ומחלקת החדשות של הארץ וכן האנגלית ייפגעו פחות ● 5 משרות נוספות יצומצמו ללא פיטורים

משרדי SK hynix / צילום: Shutterstock

המשקיעים כבר מסתערים: הכירו את ענקית השבבים שעושה בכורה בוול סטריט

הביקושים בהנפקת הנאסד"ק של ספקית הזיכרון המרכזית של אנבידיה היו גבוהים פי 7 מההיצע • מחיר תעודת ADR נקבע על 149 דולר, המשקף שווי שוק של כטריליון דולר • זוהי ההנפקה השנייה בגודלה אי-פעם, מיד אחרי SpaceX ● האם הגישה הכלכלית הישירה לוול סטריט תתקן את המכפיל המעוות של החברה?

מצר הורמוז / צילום: Reuters, Stringer

מדוע איראן תקפה השבוע ספינות שעברו במצר הורמוז?

לפי מחקר חדש מהו התחום עם השכר הגבוה ביותר בהייטק? ● לאיזו חברה יש את פעילות הנדל"ן הרביעית בגודלה בישראל? ● חושבים שאתם בקיאים בכל מה שקרה השבוע בכלכלה בארץ ובעולם? בואו לבחון את הידע שלכם • החידון הכלכלי של גלובס

מטוס של חברת איזי ג'ט / צילום: מיכל רז חיימוביץ

אחרי שהסכימה להצעה בתחילת השבוע: איזיג'ט משנה כיוון

דירקטוריון חברת הלואו-קוסט איזיג'ט נתן אור ירוק להצעת רכש חדשה מקרן ההשקעות האמריקאית אפולו, על פני ההסכם העקרוני למכירתה לקאסל-לייק עליו הכריזה רק בתחילת השבוע ● מניית איזיג'ט זינקה עם פתיחת המסחר בלונדון בשיעור של עד 14%

ילדי עשירים לומדים איך לא לשרוף את הירושה / צילום: GEMINI-AI

הריטריט היוקרתי שבו ילדי עשירים לומדים איך לא לשרוף את הירושה

הצצה למפגש בן שלושה ימים, שבו קבוצת יורשים בעלי הון של 7 מיליארד דולר לומדת את סודות השמירה על העושר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה חיובית בוול סטריט; SK Hynix זינקה ב-12%

קבלת פנים חמה: SK Hynix טסה בנאסד"ק ביום המסחר הראשון שלה ● חברת השבבים השלימה אמש את הנפקת המניות הגדולה ביותר אי פעם של חברה זרה בארה"ב ● סוכנות האנרגיה הבינלאומית מדווחת כי הביקוש העולמי לנפט צפוי להצטמצם השנה ב-1 מיליון חביות ביום

יבגני ודרינה בל / צילום: פרטי

הזוג שמחזיק כבר 4 דירות להשקעה ועדיין חולם על דירה משלו למגורים

כשיבגני ודרינה בל התחתנו, כל אחד מהם החזיק בדירה. מאז הם הספיקו לרכוש עוד שתי דירות - ואת כולן הם משכירים ● למרות הרצון לרכוש בית מגורים משלהם, הם מכוונים כעת דווקא להשקעה חדשה ואחרת

חנויות ג'אמפ ועונות בבאר שבע / צילום: בר - אל

חובות של 38 מיליון שקל: עונות וג’אמפ מבקשות הקפאת הליכים

הרשתות, המפעילות 37 סניפים ברחבי הארץ, מבקשות להמשיך לפעול למשך 60 יום במטרה לאתר רוכש או משקיע ● לבבקשה נטען כי המלחמה, הפגיעה במכירות והקשיים התזרימיים הובילו לחדלות פירעון

מה קורה בראש  של ג'נסן הואנג? / אילוסטרציה: אלישע נדב

מתכנן לעבוד עד גיל 80 ושולח עשרות מיילים ביום: הצצה לשיטות של המנכ"ל המדובר בעולם

אובססיבי לניצחון, בטוח שהצלחה כרוכה ב"מנות גדושות של סבל", מנהל כל יום כמו על סף פשיטת רגל, מתכנן לפרוש בגיל 80 ומאמין גדול בישראל, בעיקר בזכות מלאנוקס ● ספר חדש שופך אור על דמותו המורכבת של מי שהפך את אנבידיה מחברה שדשדשה שני עשורים לבעלת השווי הגבוה בעולם

יריב לוין, שר המשפטים ויצחק עמית, נשיא ביהמ''ש העליון / צילום: נועם מושקוביץ' - דוברות הכנסת, רפי קוץ

המשבר החוקתי: השופטים שלפו סעיף מפתיע - ושלחו מסר חד לכל עובדי המדינה

מאז שנות ה־50 נרשמו מקרים של אי־ציות לבג"ץ, אבל מומחים מסבירים שהמגמה הולכת ומתעצמת ● בהתאם, גם התגובות של ביהמ"ש נהיות חריפות יותר - והשבוע נזרק כלי חדש למערכה ● המשרוקית של גלובס מסבירה

ליאור פרנקל בשיחה עם בילי רובין / צילום: פרטי

ההצעה מיצחק תשובה, החברה שהוציאה מהפסד: בילי רובין - אשת הנדל"ן הכי לא שגרתית שיש

עם מי מדברים? בילי רובין, קבלנית ביצוע מהבודדות בישראל ● על מה מדברים? ההצעה המפתיעה מיצחק תשובה, איך הביאה חברה מהפסד לאיזון ואז נשלחה הביתה, הישיבה שבה 20 גברים חשבו שהיא המזכירה והתוכנית המקורית לשיקום אסירים ● פופקורן

פרופ' אבי שמחון / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

מענק לכל אזרח וסבסוד משכנתאות: כך נשחק מעמדה של המועצה הלאומית לכלכלה

המועצה הלאומית לכלכלה הוקמה כגוף אסטרטגי שאמור לנווט את מדיניות הממשלה, אך תחת כהונתו של פרופ' אבי שמחון היא ניצבת בלב מחלוקות מקצועיות ופוליטיות ● בעוד בכירי עבר מזהירים מפני שחיקת מעמדה, שמחון הודף את הביקורת ומדגיש: "אני מביא מומחיות יוצאת דופן"

ספינה של גורדון על נהר הריין / צילום: יחצ

3,500 אירו לשבוע: הצצה לצד הפחות מוכר של עולם הקרוזים

הפלגה בספינת נהר שונה לחלוטין מספינת יוקרה בים - לא רק בגלל המסלול אלא גם בשל מספר הנוסעים המצומצם ● האחים שירי וגיא גורדון, שהפכו השנה לישראלים הראשונים שחוכרים ספינות כאלה, חושפים את העלויות מאחורי ההנאות, ולמה חשובים הקשרים עם קרנות פרייווט אקוויטי