גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

על שלושה דברים

הבשורה הרעה היא שיהיה קשה לכלכלת ארה"ב להתאושש, הבשורה הרעה עוד יותר היא שארה"ב עלולה לאבד את ההגמוניה שלה

הנשיא הנבחר ברק אובמה מקבל כלכלה מרוסקת ופגועה קשה הן במישור המקרו הכלכלי והן בשוק ההון. אובמה מקבל את כלכלת ארה"ב לטיפולו בעת שהיא נמצאת בעיצומו של תהליך מיתון עמוק עם אבטלה של למעלה מ 7.2% ושעלולה לסיים את שנת 2009 עם יותר מ 9% מובטלים ! כלכלה שצמיחה כמעט רצופה של 16 שנים נעצרה כמעט כליל ב 2008 וצפויה להצטמצם ב 2009 ב 1% עד 3% נוספים.

הבשורה הרעה היא שיהיה קשה לכלכלת ארה"ב להתאושש, הבשורה הרעה עוד יותר היא שארה"ב עלולה לאבד את ההגמוניה שלה ולמצוא את עצמה חלשה מתמיד מול שווקי ההון והכלכלות של מדינות אסיה.

כך שאובמה עומד בפני משימה קשה של הצלת כלכלת ארה"ב המרוסקת, בתנאי התחלה קשים מאוד, ותוך שעליו לנווט את ארה"ב לשמירת ההגמוניה שלה ומזעור הנזק במישור הבינלאומי.

אמנם משרד האוצר והבנק המרכזי נרתמו להצלת הכלכלה ונקטו בשורת צעדים דרסטיים הכוללים הזרמה מאסיבית של כספים לשוק ולמוסדות פיננסיים פרטניים בהיקף שיכול להעלות על טריליון דולר בשנת 2009, והורדת ריבית לזמן קצר לרמה הקרובה לאפס אחוז נומינלי לשנה.

ואמנם ברק אובמה נכנס לשוק עם צוות כלכלי מיומן הכולל את גייתנר (המנהל כיום את הבנק הפדרלי של ניו יורק) ופרופסור לארי סמרס שהיה מראשי הבנק העולמי ותת שר האוצר ובן ברננקי הממשיך בתפקידו כראש הפד. אולם, למרות כל זאת, יש להבין שהכלכלה האמריקאית נמצאת במצב שהוא טראומטי ושאינו ניתן לתיקון מיידי באמצעות קוסמים וקסמים.

לאחר 16 שנות צמיחה כמעט רצופות, הכלכלה הריאלית נעצרה בחריקת בלמים, והעודפים והשומנים שהצטברו בה הם שגרמו בשנה האחרונה למשבר העמוק. הטיפול הנדרש לפיכך הוא טיפול שורש עמוק, יסודי וממושך. אין מדובר כאן בטיפול של "זבנג וגמרנו", ולכן אין גם לצפות לתוצאות מיידיות.

ראשית, יש לפתור את הבעיות הבסיסיות בשוק הכספים וההון. הבנקים עדיין אינם יציבים וסובלים מהפסדים כבדים מצד אחד ומחוסר אמון בסיסי מצד שני. סיטי בנק ובנק אוף אמריקה דיווחו השבוע על הפסדים עצומים ברבעון האחרון, ובנק אוף אמריקה אף פנה לסיוע ממשלתי בסך של 25 מיליארד דולר!
צריך איפה למצוא פתרון ובהקדם למבנה החדש של הבנקאות האמריקאית, ללא בנקי השקעות מתמחים. יש להחזיר את האמון ביכולת של המערכת להתמודד עם הבעיות הכלכליות של 2009 ו 2010 כולל מתן הלוואות קצרות מועד בין בנקים וכן מתן הלוואות לחברות עסקיות במחירי הון סבירים.

שנית, יש לפתור בעיות מבניות במשק האמריקאי ולבחון מה יהיו מנועי הצמיחה שלו לעשור הקרוב. תעשיית הרכב היא דוגמא שתצריך החלטות אמיצות מצד הממשל. מבחינה כלכלית יהיה קשה מאוד לתעשיית הרכב להתמודד עם החדשנות והטכנולוגיה של ארצות אסיה ועם מחירי העבודה הזולים שם.

מצד שני, סגירה לאלתר של ענף הרכב תביא לפטורי מאות אלפי עובדים ולהגדלת האבטלה בשיעור ניכר. להערכתנו אתגר ענף הרכב צריך להיות בראש קדימויות הממשל.

שלישית, כל נושא הרגולציה יצטרך לעבור רפורמה יסודית. ראשית להחליט מי מפקח על מה ומדוע, כלומר, להסדיר את הנושא בין הגופים הרגולטרים הרבים, כדי לראות מה תפקידם ולבחון שנושאים חשובים לא נופלים בין הכיסאות. צריך לבחון כלים לאור הלקחים מהמשבר הנוכחי אין ספק שהמשבר הדגיש את כשלון הרגולציה לא פחות מכישלון הבנקים והמוסדות הפיננסיים.

הנושא הנבחר ברק אובמה לא יזכה להרבה ימי חסד, אך מצד שני אסור לצפות ממנו לקסמים מהירים. הבעיות הכלכליות העומדות בפניו הן קרדינליות, דורשות טיפול יסודי לטווח ארוך ואסור להתפתות לפתרונות קצרי מועד. יש לצפות לרע יותר לפני שיהיה טוב. צריך להתאזר בסבלנות ולבחון את קצב ההתקדמות בפתרון הבעיות היסודיות. אי פתרון בעיות יסודיות רק יחמיר את המשבר הבא.

דן גלאי הוא פרופסור למימון ובנקאות בבית הספר למנהל עסקים באוניברסיטה העברית בירושלים ויו"ר סיגמא בית השקעות

עוד כתבות

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

בוגרי אגף תקציבים מוחים נגד המדיניות הכלכלית של הממשלה

בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר יתאספו מחר (ג') למחות על כך שהאגף אינו שומר על הקופה הציבורית ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מימין: אריאל ארליך, יריב לוין, עוזי פוגלמן, רון סולקין / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק