גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האיש שפותח (ובעיקר סוגר) את השיבר

מתוך תקציב הספורט של מדינת ישראל, 60 מיליון שקל הגיעו ב-2008 למינהל הספורט. האיש שיושב על הברז, מחליט למי ולאן להזרים, הוא ד"ר אורי שפר שמונה על ידי השר ראלב מג'אדלה לראש מינהל הספורט. הריקושטים שהוא חוטף מהאיגודים השונים הם עצומים, כי כולם רוצים שיטפטף להם מיליונים. אבל לדבריו "המדיניות היא להשקיע דווקא בספורט עממי, בתשתיות ובבתי ספר". ומה יהיה עם הספורט המקצועני? "שהטוטו ידאג לו"

קשה להאמין, אבל איש האקדמיה החביב ונעים ההליכות, השחיין לשעבר וחובב הריקודים הסלונים שבתמונה, הוא האיש הכי פחות אהוד בתעשיית הספורט המקצועני בישראל. וזה בלשון המעטה. לא תמצאו כמעט מנכ"ל איגוד, עסקן, או מנהל כספים בענפי הספורט, שלא רוטן ומתמרמר כשהוא שומע את שמו של מי שניהל במשך 10 שנים את מכון וינגייט - ד"ר אורי שפר. מה חטא בוגר המסלול למינהל ספורט מאוניברסיטה בהונגריה שמונה לפני כשנה על ידי שר התרבות, המדע והספורט, ראלב מאג'דלה, לראש מינהל הספורט במשרדו? הוא אחראי על ברז המזומנים השני בחשיבתו לספורט הישראלי, שמטפטפים ממנו פחות ופחות שקלים מדי שנה.

וכשההקצבות מהטוטו בסכנת קיצוץ, המיתון מאיים לאכול את ההכנסות של האיגודים והקבוצות, והספונסרים לא מגלים עניין, אל תתפלאו ששפר, שחלש ב-2008 על תקציב שנתי של כ-115 מיליון שקל (מתוכם כ-60 מיליון שקל למינהל לבדו), חוטף ריקושטים על הקצבה זעומה של מיליוני שקלים בודדים לענפי הספורט.

כך למשל במהלך הקיץ הודיע יו"ר איגוד הכדורסל, שי שני, שהוא מתכוון להחזיר למינהל את הכסף שהקצה לו לטובת פעילות הנבחרות, משום שמדובר בסכום עלוב - כ-700 אלף שקל. ההתאחדות לכדורגל קיבלה אשתקד מהמינהל כ-100 אלף שקל והכדוריד 250 אלף. וזאת רשימה חלקית. איגוד הספורט המוטורי, לעומת זאת, זכה ל-1.4 מיליון שקלים, ולהתאחדות הצלילה הובטחו 700 אלף שקל. את הסכום הגדול ביותר קיבלו הרשויות המקומיות - 21.3 מיליון שקל.

"הטענות של האיגודים מוכרות לי", אומר שפר, שמונה השבוע על ידי מג'אדלה גם למ"מ היו"ר הזמני של הטוטו, "אבל עם כל הכבוד להם, לא אנחנו צריכים לדאוג לענפים המקצוענים".

* אז מי כן?

"יש את הטוטו, שעל פי חוק חייב להקצות להם כספים לפעילות. אגב אם היו שואלים אותי, עדיף שמאות המיליונים שהטוטו מחלק לספורט בשנה היו מגיעים אלינו ואנחנו היינו קובעים את הקריטריונים לחלוקה לענפים. ככה עושים למשל באנגליה".

כששפר נשאל במה המינהל שונה מהטוטו, הוא זז בכסאו ומנסה לברור את המלים בעדינות. "אנחנו, להבדיל מהטוטו, רואים את כל התמונה. בדירקטוריון הטוטו יושבים אנשים שחושבים בעיקר על טובת הענף שלהם. אנחנו היחידים שיכולים לפעול בחוסר פניות". למי שלא מבין את הרמז, כדאי אולי להזכיר שבדירקטוריון הטוטו יושבים בין היתר יו"ר ההתאחדות לכדורגל ויו"ר איגוד הכדורסל.

להתחיל מבית הספר

למרות העובדה שמינהל הספורט מחזיק תקציב שנתי ששווה כמעט למחצית מהכספים שמחלק הטוטו, שפר מסביר שלהבדיל מהטוטו למינהל יש מדיניות שונה לגמרי לחלוקת הכספים. "מדיניות המינהל, כפי שהחליט עליה השר, היא להשקיע את רוב הכסף במתקני ספורט, בעיקר בפריפריה ובמגזר הערבי, בתשתיות ספורט, בספורט עממי, ובפעילויות ספורט ברשויות המקומיות. הלוואי והיה לנו עוד כסף לתת לאיגודים, אבל עוד כמה אלפי שקלים לא ישנו את המצב".

* למה?

"כי כל הבסיס שעליו בנוי הספורט בישראל הוא רעוע. מי שמנהל את הספורט הישראלי היו אולי ספורטאים בעברם, אבל רובם המכריע לא אנשי ניהול וחזון. הם מבינים אולי את הצרכים של הספורטאי, אבל אין להם מחשבה קדימה. מה שמניע אותם זה לשרוד, וככה הספורט הישראלי לא יגיע לשום מקום. הגיע הזמן שהענפים המקצוענים יתחילו לייצר הכנסות בעצמם, ויפסיקו לבוא אלינו בטענות".

התשובה האחרונה של שפר לא מסתדרת עם המצב הקיים. הרי בכל שנה הספורט הישראלי מאבד עוד ספונסרים, ולכן קשה לו לגייס עוד כסף כדי להתקיים. "הספורט בצדק מאבד ספונסרים. מי רוצה בכלל להשקיע בענפים שבמתקנים שלהם אין מקומות מסומנים, שהשירותים מלוכלכים, ושיש אלימות ביציעים?", הוא תוקף. "אני אומר שהספורט המקצועני צריך לבוא בטענות רק לעצמו. אם הוא ישווק מוצר טוב, יהיו רבים שירצו לקנות אותו".

*זאת לא התנערות מאחריות מצידכם? מי יעזור להם אם לא המדינה?

"אני אומר את הדברים מתוך הבנה שהכל כאן חייב להשתנות. ואת זה עושים מהבסיס, ולא מקצה הפירמידה. בשביל ליצור תרבות ספורט שתקטין את האלימות והפשיעה, ושתייצר ספורטאים שאחר כך ירכיבו ענפים שיהיה כיף לצפות בהם, צריך לבנות כאן דברים מחדש. זה משהו שמתחיל הרבה יותר מוקדם - בשנים הראשונות של בית הספר. שם צריך להשקיע, ולשם אנחנו מפנים את מירב המשאבים שלנו. אם זה בפעילות ספורט ברשויות המקומיות באמצעות סל הספורט, אם זה בתוכניות לחינוך לספורט ואם זה בטיפול במתקנים".

* אתה מדבר במילים גבוהות. תן דוגמא איך בדיוק הכסף שלכם ישנה משהו?

"יש משהו שכמעט כל הורה בישראל מכיר - חוגי הספורט ובתי הספר לכדורגל או כדורסל. כל יחידה כזאת גובה סכומים לא מבוטלים מהורים, שבסך הכל רוצים שהילד שלהם יהנה, ואולי תצא לו מזה בעתיד קריירה. אבל רוב הילדים בחוגים האלה הם 'ילדי קופה', כלומר כאלה שהכסף שלהם מממן חוג שאולי ייצא ממנו ילד אחד מוצלח. הרי לא כל ילד מתאים לכל ענף. וכשאין יד מכוונת, יש חוסר סדר מוחלט.

"לכן השקענו בפרויקט במספר בתי ספר יסודיים, שבו הילדים מתנסים בארבע השנים הראשונות במיומנויות ספורט. בשנה הראשונה עובדים איתם על קואורדינציה, בשנה השנייה על כל סוגי משחקי הכדור וכן הלאה. בחזון שלנו בסוף ארבע השנים האלה, כל ילד יקבל הפניה שבה יכתב למה הוא מתאים מבחינת כישורים ונתונים פיזיים. ככה כל ילד שירצה יירשם לחוג הספורט שהוא מתאים לו, ולא יבזבז זמן וכסף על ענפים שהוא לא מתאים להם. לזה אנחנו קוראים השקעה בתשתית ספורט".

ביטחון, חינוך. איפה הספורט?

ההסברים הדידקטיים נשמעים טוב, אבל באותו זמן ששפר מדבר על מבחני קואורדינציה יש לא מעט ענפים שלא מצליחים להחזיק את הראש מעל המים. "אנחנו לא מנותקים", הוא אומר. "בגלל זה למשל אנחנו מקצים כסף לפעילויות ספורט שנופלות בין הכיסאות, כמו רשות הצלילה והתאחדות הספורט המוטורי. ועדיין, רוב הכסף שלנו צריך להגיע לדברים יותר חשובים. כמו למשל להקים מסלולים אקדמיים ללימודי מינהל ספורט, שאנחנו נמצאים כיום במו"מ עם אוניברסיטה גדולה ליישם אותו, או הקמת בתי ספר למאמנים לפי דרגות גיל ומיומנויות. כלומר, שיהיו בארץ כמה דרגות אימון, ולא שתיים".

* אתה מדבר על חזון ותרבות, ובינתיים משרד האוצר הגיש הצעה לקצץ ב-2009 את התקציב לספורט לכ-107 מיליון שקל, שמתוכם 53.5 מיליון בלבד יופנו למינהל.

"לצערי תקציב המינהל קוצץ בכל שנה, בעשר השנים האחרונות. אני יושב בקרוב עם אנשי האוצר כדי לנסות ולשנות את המצב. אנחנו חושבים שהתקציב שלנו צריך לנוע בין 120 ל-150 מיליון שקל בשנה".

גם לשפר ברור שיש עוד כמה נושאים בעלי עדיפות לאומית לפני הספורט, כך שהגדלת תקציב דווקא בספורט נשמעת מצחיקה. הוא דווקא לא צוחק. "זה נכון שלאוצר יש בדרך כלל סדר עדיפויות אחר כמו ביטחון וחינוך, אבל אם המינהל ימשיך להתנהל בתקציבים כאלה אפשר לסגור אותו. ואם אני לא אצליח לשנות את רוע הגזרה, אני אעזוב את התפקיד כי לא יהיה לי יותר מה לחפש פה".

עוד כתבות

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

עליות בת"א; הורדת הריבית בדרך? מניות הנדל"ן מזנקות בחדות אחרי נתוני האינפלציה

מדד הבנייה מזנק ב-3.5% ● האינפלציה בישראל ירדה, אך קיים ספק לגבי הורדת הריבית בשבוע הבא ● אופנהיימר מעלים את המלצתם לטאואר, מחיר יעד גבוה ב-25% ממחירה הנוכחי ● עין שלישית מזנקת לאחר אישור מכירת 30% ממניותיה בחברה לקונגלומרט האמירתי אדג' ● מהפכת ה-AI מטלטלת את מניות התוכנה, בגולדמן סאקס מסמנים את המנצחות והמפסידות ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט

הדמיות של המתקן ברמת חובב / צילום: שותפות שפיר־בלוג'ן־דקל

באירופה זה עובד: השיטה שתנסה לגמול את ישראל מהטמנת זבל בקרקע

המכרז להקמת המתקן בנאות חובב הוא רק הירייה הראשונה בתוכנית להקמת 13 מתקני השבת אנרגיה עד 2040 ● בזמן שהקרקע אוזלת והישראלי הממוצע מייצר שליש יותר זבל משכנו באירופה, המדינה מנסה לעבור ממיון ידני לטכנולוגיה מתקדמת - אך נתקעת בחסמים

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

המניות שמדשדשות בת״א ואלה שצפויות לעלות היום

האינפלציה בישראל הפתיעה לחיוב בינואר, האם ריבית בנק ישראל תרד בשבוע הבא? ● למה המניות הביטחוניות בת"א סופגות לחצים ● בהלת ה-AI בוול סטריט צפויה להתרחב עם פתיחת המסחר השבוע רק ביום שלישי בשל ״יום הנשיא״. וגם: הסקטור בוול סטריט שרושם בחודשים האחרונים את הביצועים החזקים ביותר שלו מזה 25 שנה ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

הדמיית שלט חוצות שיעלה השבוע במחלף ההלכה / הדמיה: אנשי העיר

החברה שמגרילה דירה במתנה (כדי למכור עוד דירות)

חברת ההתחדשות העירונית "אנשי העיר" מציעה לרוכשי דירות שלה במרכז ת"א להשתתף בהגרלת דירת שני חדרים סמוך לכיכר המדינה ● המנכ"ל רון חן: "יש עודף של פרויקטים ושוק רווי. החלטנו לבוא עם רעיון יצירתי שיזעזע את התחום" ● וגם: בשופרסל בוחרים פרזנטורית אחרי כמעט שנתיים של קמפיינים רזים ● אירועים ומינויים

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

המשקיע האינטליגנט / צילום: Shutterstock

מחקר חדש מגלה: זה לא הסיכון שצריך להדאיג אתכם בנוגע לשווקים

האם הדומיננטיות של מניות "שבע המופלאות" משפיעה לרעה על ה־ S&P 500 ? תלוי את מי שואלים ● מחקר מהעת האחרונה מדגים כי מבחינה היסטורית, ויתור על סיכון בכל פעם שהשוק נהיה ריכוזי יותר, גורר הפסדים ● אז אולי השקעה של 33% מהתיק שלכם ב־7 חברות לא כזו מסוכנת

שיעורי האינפלציה / צילום: Shutterstock

האינפלציה הפתיעה לטובה בינואר: הקצב הנמוך ביותר מזה 4.5 שנים; מחירי הדירות שוב עולים

האינפלציה ירדה בכ-0.3% בינואר, מה שמשקף קצב אינפלציה שנתי של 1.8% - מתחת לאמצע יעד היציבות של בנק ישראל ● הסעיפים הבולטים בהם נרשמו ירידות: הלבשה והנעלה, תחבורה ותרבות ובידור ● מחירי הטיסות לחו"ל ירדו ב-8.1%, לאחר העלייה המפתיעה שרשמו בדצמבר ● מחירי הדירות המשיכו במגמת העלייה שלהם והתייקרו בכ-0.8%

אלי גליקמן, נשיא ומנכ''ל צים / צילום: איתי רפפורט - חברת החדשות הפרטית

עשרות מיליוני דולרים למנכ"ל ולמתווך: המרוויחים מעסקת צים

ענקית הספנות הגרמנית הפג לויד וקרן פימי צפויות לרכוש את צים ● אם העסקה תצא לפועל, המנכ"ל אלי גליקמן ייהנה מכ-40 מיליון דולר, והוא לא בעל המניות היחיד שירשום תשואה משמעותית ● סאמר חאג' יחיא, לשעבר יו"ר בנק לאומי, שתיווך בעסקה, עשוי לגזור קופון של מעל 10 מיליון דולר

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

מתיחות שיא: משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז

הטליבאן הצהירו: איראן תותקף? אנחנו נעזור לה ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● שר החוץ של איראן נחת בז'נבה בשווייץ לקראת השיחות עם ארה"ב ביום שלישי ● נתניהו: "טראמפ חושב שהאיראנים רוצים הסכם אחרי הפספוס בפעם הקודמת. אמרתי לו: האיראנים משקרים" ● עדכונים שוטפים

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

מג'ד אל־כרום. תורחב דרומה? / צילום: Shutterstock

תקדים מסוכן או תיקון עוול: בג"ץ יכריע אם לאשר שכונה שנפסלה ארבע פעמים

ערכאת התכנון העליונה דחתה את הצעת ביהמ"ש ופסלה הכשרה בדיעבד של הבנייה הלא חוקית במג'ד אל־כרום, שגם כוללת פריצה של עקרונות תוכנית המתאר הארצית ● כעת הסוגיה חוזרת להכרעה עקרונית בבג"ץ ● בעולם התכנון חוששים: "האישור יהווה תקדים מסוכן"

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

אילוסטרציה: Shutterstock

"זעקת הקשישים נשמעת לרחוק": מאחורי החלטת העליון נגד חברות האשראי

ביהמ"ש העליון קיבל את הערעור בתביעה הייצוגית נגד ישראכרט, כאל ומקס, בטענה כי לא מנעו את התופעה הידועה כ"עושק הקשישים", והורה על החזרת ההליך לביהמ"ש המחוזי ● מה פסק המחוזי, מהן השלכות פסק הדין, וכיצד נפעל מעכשיו במקרה של הונאה? ● גלובס עושה סדר

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: היכולות של כלי המלחמה היקר ביותר בעולם

במקביל להתנהלות המשא ומתן בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים / צילום: Craig Cooper

העובדים והרגולציה: האתגרים הצפויים במכירת ענקית הספנות צים

קרן פימי והפג־לויד הגרמנית צפויות לרכוש את צים תמורת 3.7 מיליארד דולר, באופן שיותיר את חברת התובלה הימית תחת בעלות ישראליות ● ועד העובדים כבר הכריז על שביתה מחשש לפיטורים המוניים לאחר החתימה המסתמנת על העסקה ● כעת, הכדור צפוי לעבור לידיים של הממשלה שתבחן אותה

הממונה על התחרות, עו''ד מיכל כהן / צילום: כדיה לוי

רשות התחרות בוחנת הטלת סנקציות נוספות על החברה המרכזית למשקאות

לאחר שהודיעה כי תטיל סנקציות בסך 18 מיליון שקל בגין הפרות שקשורות למוצרי טרה, רשות התחרות מדווחת על ראיות חדשות שעשויות לגרור סנקציות נוספות נגד החברה המרכזית למשקאות - הפעם בגין הפרות בתחום המשקאות הקלים

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים