גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"ב-9 חודשים הקרובים נראה ראלי, ולאחר מכן השווקים שוב יירדו"

סמואל פינטו, יו"ר ניהול הנכסים בבנק רוטשילד העולמי, מעריך כי בתקופה הקרובה השווקים עשויים לעלות בכ-30%, אך בעקבות פרסום נתוני מאקרו חלשים, הם ישובו לרדת ; פינטו מתכנן לרכוש בתי השקעות, מאמין שלא יקרסו עוד בנקים, אך מציע שלא להשקיע עדיין במגזר הפיננסי

סמואל פינטו, יו"ר ניהול הנכסים בבנק רוטשילד העולמי, מנסה לשמור על אופטימיות, וזה לא קל בתקופה שכזו. ודאי לא כאשר יש על כתפיך אחריות גדולה של ניהול נכסים בהיקף של כ-100 מיליארד דולר. "אנחנו מגיעים מתקופה ארוכה של שגשוג, שלוותה ברמת נזילות גבוהה שהובילה לפעילות רבה של ספקולנטים. עכשיו צריך לשלם את החשבון, והוא יקר", אומר פינטו בראיון בלעדי ל"גלובס". "התנודתיות בשווקים תימשך, ומאוד קשה לנהל כך השקעות".

פינטו, הפעיל בשוק ההון יותר מ-30 שנה, אינו זוכר תקופה קשה כמו זו הנוכחית. "הפעם האחרונה בה היה קשה כל כך הייתה בשנת 1987, כשהבורסה התמוטטה. המצב בשווקים הפיננסיים היה אמנם גרוע יותר מאשר היום, אבל מצב המאקרו לא היה כזה קשה. מה שמייחד את התקופה הנוכחית הוא העובדה שזהו המשבר הכלכלי הגלובלי הראשון - בכל העולם סובלים ממנו היום".

ועדיין, פינטו מאמין כי בסופו של דבר כלכלת העולם תתאושש. "העולם לא יתמוטט", הוא סבור, "אבל ההחלמה לא תהיה מהירה. אני מעריך כי גם אחרי היציאה מהמיתון, הצמיחה לא תהיה חדה כמו בעבר. אנשים רוצים לחסוך, ומשנים את ההתנהגות הצרכנית שלהם".

*בראיון שהענקת ל"גלובס" בפברואר אשתקד, הערכת כי הגרוע בשווקים הפיננסיים מאחורינו. בפועל, שנת 2008 הייתה אחת הגרועות בבורסות העולם. מדוע לדעתך טעית?

פינטו: "מצב השווקים מאוד תלוי באנשים וברמת הביטחון והאמון שלהם בשוק, דבר שהתברר כמאוד נזיל במשבר האחרון. חשבנו שנוכל לשרוד את המיתון בדרך רגילה, שהיא ריבית ומחירי נפט יורדים - שבאמת התרחשו - שתוביל לכך שהחוב בארה"ב יירד ולתיקון בשווקים. לא לקחנו בחשבון שהבנקים וחברות הביטוח יגיעו למצב כה גרוע. לא ציפינו שהמאזנים שלהם יהיו בעייתיים, שההפסדים יהיו כבדים כל כך, ושחלקם יקרסו".

*לאחרונה יש שוב סנטימנט שלילי סביב המגזר הפיננסי, וחשש מהתמוטטות של גופים פיננסיים נוספים, כמו בנק אוף אמריקה. אתה מאמין שיהיו עוד קריסות?

"אני לא מאמין שיתמוטטו עוד בנקים. הממשלות עשו מה שצריך כדי שזה לא יקרה".

פינטו מוסיף כי קריסת נתוני המאקרו היא סיבה נוספת לכך שקשה היה לחזות את עוצמת המשבר. "אנחנו רגילים לתנודתיות בבורסה, אך לא במצב המאקרו. פתאום יש תנודתיות גבוהה בצמיחה ובאינפלציה, כשמאינפלציה של 5% בארה"ב עכשיו כבר מדברים על כך שתהיה דיפלציה", הוא אומר.

"הנתונים הפונדמנטאליים התמוטטו תוך זמן קצר. תוך שלושה חודשים הביקושים קרסו, ופתאום אנשים לא מוציאים כסף, וחברות מבטלות תוכניות השקעה. אנשים אפילו פחדו לשים את הכסף בבנק, מחשש שהוא יתמוטט. אחד מתוצרי הלוואי של המצב הזה הוא הקריסה בשווקים הפיננסיים. לטעמי, הייאוש והקיפאון מוגזמים, כי המצב לא עד כדי כך גרוע".

"המשקיעים אבודים כרגע"

*ומה להערכתך צפוי כעת בשווקים?

"להערכתי, בתשעת החודשים הקרובים נראה ראלי, והשוק יעלה בכ-30%, אך לאחר מכן הוא ישוב לרדת. במגמה החיובית יתמכו המינוי של אובמה לנשיא ארה"ב, וההתערבות המאסיבית של ממשלות בעולם. הממשלות משתמשות ב'נשק להשמדה המונית' ו'אמצעים לא קונבנציונאליים' במשבר זה, כמו רכישת אג"ח והורדת ריבית ל-0%. התוצאה היא שהמשקיעים יחשבו שחוזרים לשגרה, ונראה עליות בשווקים.

"הבעיה היא שעוד חצי שנה יתחילו לזרום נתוני מאקרו, ואז כולם יראו שהמשבר עמוק יותר ושהאמריקאים לא חוזרים לרמות הצריכה המוכרות. האכזבה מהנתונים תביא ודאי שוב לירידה בשווקים, אך ככל הנראה לא בעוצמה שראינו בשנה שעברה.

"דוגמה להתנהגות כזו בשווקים הייתה בשנות ה-70, כשבשנת 1974 הדאו-ג'ונס צנח ב-50%, ושנה לאחר מכן היה מיתון עמוק אבל הבורסה דווקא קפצה. בשנים 76-77 המשקיעים ראו שהמיתון עדיין לא נגמר והשווקים חזרו לרדת, אם כי לא לאותן רמות שפל".

*מהו הלך הרוח היום בקרב המשקיעים בעולם?

"מצב הרוח עדיין שלילי. המשקיעים מאוד אבודים, לא יודעים מה לעשות ומחפשים עצה טובה. רבים אומרים שיכול להיות ראלי, אבל לא שמים את הכסף איפה שהפה שלהם נמצא. המשקיעים לא רוצים לתפוס פוזיציה, ועדיין מעדיפים להישאר מאוד זהירים".

*נראה כי משקיעים רבים עדיין בטראומה מהנפילות החדות של השנה שעברה. איך הם יוכלו להניע עכשיו תהליך של עליות בשווקים?

"בחודשים האחרונים משקיעים חיפשו רק ביטחון ונזילות, אולם בקרוב הם יתחילו לחפש שוב את התשואות. מי שמפקיד היום כסף בבנק מקבל 1%-2% לשנה. עכשיו, הוא מתחיל לקחת בחשבון שיש אינפלציה וצריך גם לדאוג לילדים ולפנסיה, ובמצב הנוכחי אי אפשר להרוויח כך כסף. אנשים יחפשו איפה ניתן לצבור ביצועים, והכוונה אינה לתשואות גבוהות אלא אפילו 5%-6% בשנה. הם יבינו שזה קיים רק בשוק ההון, וכאשר תהליך זה יואץ, כספים רבים יחפשו השקעה והנזילות בשוק תגדל".

*אז מה כדאי למשקיע לעשות בתקופה שכזו?

"אפשר לעשות רווחים יפים השנה, אבל חשוב להיות זהירים בגלל התנודתיות. לטווח הקצר, זה זמן טוב להגדיל סיכון בצורה מבוקרת וזהירה. מבחינתנו, הגדלת הסיכון מתבטאת בהשקעה באג"ח קונצרניות ובמניות. בשנים האחרונות היה גידול מאסיבי בשימוש בפרייבט אקוויטי, נדל"ן וסחורות. אלו מוצרים מסובכים, לא שקופים ולא נזילים. היום זה הזמן להשקיע בצורה פשוטה, ולהתמקד במניות של חברות גדולות ושקופות עם תשואות דיבידנד טובות של 5%-6%.

"יש גם אג"ח קונצרניות עם מרווח אטרקטיבי מול הממשלתיות, אולם צריך להוסיף לתמחור שלהן פרמיית נזילות. גם אג"ח High yield (בתשואת זבל, ע.א) ירדו יותר מדי, אבל זו עדיין השקעה מסוכנת כמו מניות, ומיועדת רק למי שמשקיע לטווח ארוך.

"יש שחקנים שיכולים לנצל את הראלי הצפוי בשווקים, אך עדיין המצב יוסיף להיות בעייתי. המזומן והאג"ח עדיין אטרקטיביים, כי אנחנו לא יודעים את היקף המשבר. למי שמאמין שהמיתון יימשך מספר שנים, כדאי להתמקד באג"ח לטווח ארוך".

*יש שאומרים כי קיימת בועה באג"ח הממשלתיות, שעלולה לגרום למשקיעים הפסדי הון. האם אתה מסכים עם אמירה זו?

"אין בועה באג"ח הממשלתיות, אולי תהיה בעוד שנתיים-שלוש. הכי גרוע זה להגיד 'בועה' לפני שהיא באמת מתפתחת. התשואה על האג"ח הממשלתיות באירופה עומדת על כ-3.5%, בעוד האינפלציה היא סביב 0%. זו לא תשואה רעה בכלל".

*ומה עם הגידול הצפוי בהנפקות אג"ח, האם זה לא יגרום להפסדים אצל המשקיעים?

"זה נכון שהממשלות ינפיקו חוב וזה יגדיל את ההיצע, אבל זה לאו דווקא יגרום נזקים. ניקח לדוגמה את יפן: בשנת 1999 אמרו ששוק האג"ח הממשלתיות שם בועתי, בגלל התשואות הנמוכות והכוונה להגדיל גיוס, ובסוף התברר שלא הייתה בועה. תשואת האג"ח ירדה מ-6% ל-1%, בעוד שהנפקות האג"ח מאוד גדלו, והביקוש לאג"ח המשיך לגדול, בעיקר מהכיוון של המשקיעים המוסדיים".

*מה לגבי השקעה במגזרי הפיננסים והנדל"ן, שהיו המגזרים החבוטים ביותר בשנה האחרונה?

"עדיין מוקדם מדי להשקיע במניות הבנקים, ולהערכתי יעבור עוד הרבה זמן עד שיהיה כדאי להשקיע בהן. לעומת זאת, במניות הנדל"ן ניתן למצוא כבר היום חברות מעניינות להשקעה, שמנייתן נחתכה הרבה יותר מאשר הירידה במודל ה-NAV (מודל שווי נכסים, ע.א) שלהן".

*באילו מגזרים כדאי להשקיע?

"השקעה טובה תהיה בסקטורים שקופים, בהם ניתן לדעת את מצבן האמיתי של החברות, וכן בכאלה המתאפיינים בתשואות דיבידנד גבוהות. בין הסקטורים שאני ממליץ עליהם היום ישנם הפארמה והקמעונאות".

רוצים להתעורר? לכו לסין

בתקופת הגאות היו השווקים המתעוררים מאוד אופנתיים. שווקים אלה, ובראשם מדינות ה-BRIC (ברזיל, רוסיה, הודו וסין), קסמו למשקיעים רבים לנוכח התשואות הנאות שהניבו ותחזיות הצמיחה האופטימיות.

בנק רוטשילד הוא אחד הגופים שהאמין בשווקים אלה, וריכז בהם לא מעט מחקר והשקעות. ואולם, מאז תחילת המשבר הפכו השווקים המתעוררים מאפיק פופולרי למנודה, כשהחלו להיתפס כמסוכנים, ומשקיעים רבים משכו את כספיהם. כך, הבורסות שם נפלו בעשרות אחוזים, וגררו גם נפילה במטבעות המקומיים.

למרות הטלטלות בשווקים המתעוררים, פינטו ממשיך להאמין גם היום במגזר זה, אם כי הוא בררני יותר. "היום משקיעים לא רוצים סיכונים, ויש פחות תיאבון למדינות השווקים המתעוררים. אולם, אני חושב שיש מדינות עם סיפור אמיתי של צמיחה, כמו סין או ברזיל, שאמנם נמצאות במשבר לטווח הקצר, אבל הן לא ייעצרו", הוא מעריך. "שוק המניות הסיני אטרקטיבי היום, וכך גם שווקים נוספים שהפכו לאטרקטיביים גם בגלל המטבע שצנח. עם זאת, חשוב לעשות את ההשקעות במדינות האלה לאט ובזהירות. גם ההשקעה באג"ח קונצרניות באותן מדינות, מעניינת".

*מאילו מדינות עדיף להתרחק?

"רוסיה נמצאת בבעיה, וישנן מדינות חלשות ובמצב שברירי גם בדרום אמריקה ובמזרח אירופה. מבין מדינות אסיה - תאילנד לא אטרקטיבית במיוחד".

עוד כתבות

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסכים ירוקים בוול סטריט: נאסד"ק עולה באחוז וחצי

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● מניית אפל עולה במסחר המוקדם ב-6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ●  לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה