גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בריטניה במיתון, אך הפוטסי סיים בעליה זעירה; לונדון ירדה ב-2.3% בשבוע

[למדור שוקי עולם] בריטניה נכנסה רשמית למיתון ; יום המסחר באירופה ננעל ברובו בירידות - מדד מניות הדאו ג'ונס 600 נסוג לרמתו מ-2003 ; הקאק בפריז נפל השבוע ב-5.6% ; סאמיט גרמניה זינקה ב-25.4% ; מרק טיפסה ב-8.9% בגרמניה ; PSP בשוויץ ירדה ב-5.8% ; פיאט ירדה ב-4.4% ; אטלס נכסים קפצה ב-18.8% ; ילמולי עלתה ב-1.6%

גולת הכותרת של יום המסחר האחרון לשבוע זה ביבשת האירופאית היא כניסתה של בריטניה למיתון. כידוע, ההגדרה של מיתון מתייחסת לנסיגה (להבדיל מצמיחה) כלכלית במשק במשך שני רבעונים רצופים, והתכווצות התוצר המקומי הגולמי בבריטניה ברבעון שחתם את 2008 אכן סיפקה היום את "חותמת הגומי" הדרושה לכך.

שוק המניות בבריטניה מוגזר זה מכבר כ"שוק דובי" (ירידה של 20% ויותר מרמת השיא), כך שההגדרה של כלכלת הממלכה המאוחדת לא באמת הפתיעה אף אחד; מה שמפתיע הוא, שיעור התכווצותה - אשר לא נצפה כמותו (1.5%- ברבעון) מאז 1980.

"אבדון ודיכאון נמצאים בכל מקום", כינה זאת אני בראו, מנהל קרנות בשרודר הלונדונית (הידועה גם בהשקעותיה בארץ, למשל בכי"ל). בתגובה לערוץ הטלוויזיה העסקי של סוכנות הידיעות "בלומברג" הוא אומר: "קשה יותר לחברות לצאת ולאמר שהן כן שמו לב לשיפור במשהו".

אם כן, הירידות ביבשת האירופאית צפויות למדי. אם מדד מניות הדאו ג'ונס 600 משמש כמדד ייחוס ליבשת הישנה בכללותה, הרי שהוא ירד היום לרמתו הנמוכה ביותר מזה למעלה מ-5 שנים - מאז 2003. אין ספק: החששות כי המיתון העולמי ישחוק את רווחי החברות הציבוריות ממשיכים לכרסם בקרב המשקיעים.

ועם זאת, נסכם בנקודת מבט אופטימית. ההכרזה הצפויה על כניסתה של בריטניה למיתון (לראשונה מאז 1991) הביאה את מדד המניות המוביל במדינה לעליה זעירה וזעומה בנעילה. בכך, הצטרפה בריטניה לבלגיה ואירלנד - המדינות הבודדות מקרב מדינות מערב היבשת שם ננעל המסכים כשצבעם של המסכים ירוק.

מדד פוטסי 100 בלונדון עלה ב-0.01% ל-4,052.47 נקודות ; מדד קאק 40 בפריז ירד ב-0.71% ל-2,849.14 נקודות ; מדד דאקס 30 בפרנקפורט ירד ב-0.96% ל-4,178.94 נקודות.

בסיכום שבועי, ירד הפוטסי ב-2.3%, הקאק ב-5.6% והדאקס איבד 4.3% מערכו.

זירת המאקרו

בבריטניה פורסם היום נתון התמ"ג הרבעוני שירד ב-1.5% לעומת צפי לירידה של 1.3% בלבד. ברבעון הקודם נרשמה ירידה של 0.6% - דבר שהופך את המיתון בבריטניה לרשמי. בחישוב שנתי ירד התמ"ג בבריטניה ב-1.8% מתחת לצפי לירידה של 1.5% בלבד, ולאחר שברבעון הקודם עוד הצביעה הממלחה המאוחדת על צמיחה שנתית של 0.3%.

לעומת התוצר המקומי הגולמי, המכירות הקמעונאיות במדינה עלו ב-1.6% בדצמבר למרות שהצפי היה לירידה של 0.7%. לשם השוואה, בנובמבר הן עלו ב-0.3% בלבד. במונחים שנתיים, מדובר בעלייה של 4% - כמעט פי 3 מהצפי (1.5%), שזהה גם לנתון השנתי נכון לנובמבר.

בצרפת פורסם מדד אמון העסקים שנותר ברמה של 73 נקודות בינואר, לאחר שחזו כי ירד ל-71 נקודות.

בגרמניה פורסם היום מדד מנהלי הרכש שירד בהתאם לתחזית ל-32 נקודות, בהתאם לצפי מ-32.7 נקודות בינואר.

בגוש האירו פורסם היום מדד מנהלי הרכש שעלה ל-42.5 נקודות, גבוה מתחזית האנליסטים ל-41.7 נקודות ומדד דצמבר, 42.1 נקודות. במגזר השירותים ירד המדד מתחת לצפי (45.5 נקודות) ל-45.4 נקודות מ-46.6 נקודות. במגזר היצרני, הוא הפתיע לטובה ועלה ל-34.5 נקודות בעוד התחזית הסתכמה ב-33.5 נקודות והמדד בדצמבר על 33.9 נקודות.

מניות בכותרות

פורטיס בנק, זרוע הבנקאות של ענקית הפיננסים פורטיס , שהולאם על ידי ממשלת בלגיה הודיע כי הפסיד ב-9 החודשים הראשונים של 2008 14.1 מיליארד אירו כשהוא צופה ברבעון האחרון של 2008 הפסד של 4 עד 5 מיליארד אירו נוספים.

נוקיה יצרנית הטלפונים הסלולריים הגדולה בעולם, מצויה בעיצומו של משבר קשה. החברה דיווחה אתמול ירידה של 69% בהכנסות הרבעון הרביעי ל-576 מיליון אירו, או 15 סנט אירו למניה, מ-1.84 מיליארד אירו, או 47 סנט אירו למניה ברבעון המקביל אשתקד.

חברת האחזקות Exor של משפחת אגנלי עשויה להגדיל את ההון העצמי של פיאט ב-2 מיליארד דולר כדי לשמור על אחזקה משמעותית בחברה במקרה של מיזוג עם פיג'ו סיטרואן . כך דיווח עיתון "לה רפובליקה". גורמים בפיאט וקרייזלר החלו בסבב פגישות לתכנון עיצוב החדש של דגמי החברה הממוזגת.

סוכנות הדירוג פיץ' עוקבת אחרי אופק דירוג האשראי של קרדיט סוויס , ועשויה להפחית אותו בשל חשש לגבי רווחיו העתידיים של הבנק.

ילמולי השוויצרית (סימול: JEL.S בבורסה בשוויץ), שעלתה לכותרות בעבר על רקע העסקה-שלא-רקמה-עור-וגידים עם דלק נדל"ן ויגאל אהובי, הגיעה לפשרה עם טיבונה, במסגרתה תשלם 60 מיליון פרנק שוויצרי ו-80 אלף ממניותיה לרכישת 55.5% מחברת הנדל"ן.

מרק KGaA הגרמנית (סימול: MRCG.DE בגרמניה) הקדימה את נוברטיס במירוץ לפיתוח הגלולה הראשונה לטיפול בטרשת נפוצה, כשהיא מתכננת להגיש את ה-Cladribine (קלדריבין) לאישור במחצית 2009.

ישראליות באירופה

סוכנות דירוג האשראי הבינלאומית פיץ' הודיעה היום (ו') כי משבר האשראי מפעיל לחץ על חברות השקעה בנדל"ן מסחרי באירופה, כך שהיא חוזה למגזר בכללותו תחזית שלילית. בין החברות אותן מכסה הסוכנות ניתן למנות את אטריום הווינאית בעלת דירוג "+BB" בתחזית דירוג יציבה ואת PSP השוויצרית בדירוג הגבוה יותר, "-A", ובאותה תחזית.

מניות נדל"ן ישראליות באירופה בלטו גם הן, אם לוקחים בחשבון את אפ"י פיתוח בבורסה הראשית של לונדון, את אטלס נכסים בבורסה המשנית של אותה בירה (ה-AIM) ובוורשה, את פלאזה סנטרס הנסחרת בבורסה הראשית וגם בוורשה, ואת סאמיט גרמניה , אף היא מה-AIM.

כן בלטה במסחר גם פלייטק , המרכזת כהרגלה מחזורים גדולים ובעקבות דו"חותיה המקדמיים שפורסמו אתמול (ה').

עוד כתבות

טדי שגיא / צילום: יונתן בלום

טדי שגיא חוזר לבורסה בת"א: אולטרייד מיחזור הנפיקה לפי שווי של 300 מיליון שקל

חברת מיחזור האלקטרוניקה של טדי שגיא ועודד רייכמן גייסה 150 מיליון שקל בהנפקה ראשונית, ומניות החברה יחלו להיסחר בת"א בימים הקרובים ● כספי הגיוס ישמשו לפריעת הלוואה מבנק ולהקמה ובנייה של מפעלי מיחזור

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: ap, John Locher

תצא מהקיפאון? אנבידיה תצטרך להציג יותר מדוחות טובים כדי להרשים את המשקיעים

ענקית השבבים צפויה להכות שוב את התחזיות, אך בשוק ההון כבר התרגלו, והמניה מדשדשת מאחורי המתחרות ● המבחן האמיתי של ג'נסן הואנג ביום רביעי לא יהיה רק שורת הרווח, אלא היכולת להוכיח ששולי הרווח המפלצתיים שלו חסינים מתחרות

איור:  Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

התרגיל שנכשל: עקף את המתווך דרך אשתו - וישלם דמי תיווך כפולים

המחוזי בת"א מציב תמרור אזהרה לרוכשי הדירות: חתמתם על סעיף "פיצוי מוסכם"? בית המשפט עשוי לחייב אתכם לשלם אותו, גם אם טענתם שהמתווך לא היה "הגורם היעיל" בעסקה ● השופטת אביגיל כהן: "במקרה זה המערער ניסה בחוסר תום־לב למנוע מהמשיב להשתלב בקידום העסקה ולהפוך ל'גורם יעיל'"

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

העלמת הכנסות / אילוסטרציה: Shutterstock, Andre Boukreev

חשד: העלים 12 מיליון שקל מהכנסות משכירות

רשות המסים מנהלת חקירה נגד תושב ביתר עילית החשוד כי העלים הכנסות בסך 12 מיליון שקל מהשכרת דירות לחברות כוח-אדם ● בבדיקה צולבת בין דיווחיו של החשוד לרשויות המס לבין חשבונות הבנק שלו נמצאו הפקדות בסך מיליוני שקלים שלא דווחו

שמן זית / צילום: דרור מרמור

סמל יוקר המחיה משנה כיוון, ומחירו מאבד 35%

בזמן שסל הקניות הישראלי מתייקר כמעט בכל קטגוריה, מחיר שמן הזית יורד בעקביות בזכות הקטנת המכסים ● למרות עונת מסיק מקומית דלה ומחסורים, התחרות אילצה את היצרניות הגדולות להוריד מחירים ● כדי לאפשר זאת, המדינה סבסדה את החקלאים ב־30 מיליון שקל

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

וול סטריט / צילום: ap, M. Spencer Green

הדוח האפוקליפטי שהפחיד את המשקיעים בוול סטריט

דוח ויראלי של חברת המחקר Citrini Research הצית גל ירידות חריג בוול סטריט והעמיק את חשש המשקיעים כי האצה חדה בהתפתחות הטכנולוגיה והבינה המלאכותית עלולה לערער את השוק

השופט דוד מינץ / צילום: שלומי יוסף

בג"ץ נגד המוסכים: "מרוויחים על חשבון המבוטחים"

בג"ץ דחה את עתירת המוסכים לחייב את חברות הביטוח לשלם על חלקי החילוף לפי מחירון של חברות יבוא חלקי החילוף לרכב (חלפים) - שגבוה במאות אחוזים ולפעמים יותר מ"מחיר השוק" ● השופטים תקפו את משרד התחבורה: "כשל שוק. מצב מעוות"

ליסה סו, מנכ''לית AMD / צילום: Shutterstock

עסקת הענק עם מטא שהקפיצה את מניית השבבים בוול סטריט

מטא תרכוש שבבי AI ועוצמת מחשוב מ-AMD בהיקף של עד 100 מיליארד דולר ותקבל אופציה להחזיק עד 10% מהחברה ● המהלך נתפס בין היתר כהבעת אמון ביכולת של AMD להתחרות באנבידיה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

חוששים מהשתלטות הימין? לגארד ונשיא צרפת מקרון / צילום: ap, Francois Walschaerts

"צעד פוליטי מכוער": דיווח על פרישה של כריסטין לגארד מעורר סערה באירופה

דיווח על פרישה מוקדמת של הנגידה כריסטין לגארד מעורר סערה, בשל הערכות שהתזמון נועד לאפשר לעמנואל מקרון להשפיע על מינוי היורש לפני הבחירות בצרפת ● המהלך מציף שאלות לגבי עצמאות הבנק המרכזי, בעוד המועמדים לתפקיד חלוקים לגבי סוגיית החוב המשותף

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

עבודה מהבית / צילום: Shutterstock

עדכון המס שיכול לשים סוף לכדאיות הרילוקשיין

ה־OECD אישר לאחרונה עדכון לאמנת המס הקובע מתי עבודה מרחוק במדינה זרה עלולה לחשוף חברות לחיוב במס ● לפי ההחלטה, אם העובד עובד למעלה מ־50% מזמן מהבית, והעבודה במדינה הזרה חיונית לפעילות העסקית - התאגיד ישלם מס של עשרות ואף מאות מיליוני דולרים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת