גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ועדה בלי שיניים

כיצד יכול אזרח, שזכה בפסק-דין לטובתו, בוועדות הערר לתכנון ובנייה, לגבות את חובו מרשות מקומית, המתחמקת מתשלום חובה? הוא לא כל-כך יכול, מסתבר. רשויות רבות מנצלות לאקונה בחוק ומצפצפות על פסקי דין של ועדות ערר, שניתנו מכוח סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה. לעורכי דין בתחום נמאס מהמצב והם יוצאים למאבק

לביורוקרטיה ולטופסולוגיה ברשויות המקומיות יצא כבר מזמן שם רע. אזרחים רבים שנקלעים למאבק מול רשות מקומית, חשים שלרוב, במובן של התשתם לפחות, ידה של הרשות על העליונה. הליכים מתמשכים, תשובות שניתנות לאחר חודשים או שנים, תורים מתארכים, טפסים רבים ומסובכים שצריך למלא, ומקרים רבים שבהם האזרח נותר תלוי באוויר - אלו מנת חלקם של רבים.

לעיתים, הדרך היחידה שנותרת לאזרחים למצות את זכויותיהם היא פנייה לבתי המשפט או לוועדות רלבנטיות שהוסדרו בחוק לטיפול בנשוא עניינם כדי לשים קץ לסחבת. אולם מתברר, שגם שם לא תמיד ימצאו מענה הולם לבעיותיהם. תמונה עגומה זו היא מציאות מרה של אזרחים רבים שפנו לוועדות התכנון והבנייה ברשויות המקומיות.

הסיטואציה: "האזרח הקטן" פנה לוועדה המקומית, או הגיע כבר לוועדת הערר לתכנון ובנייה לקבלת פיצוי מכוח סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה (המאפשר לבעל מקרקעין, או לבעל זכות בהם, לתבוע פיצויים מהרשות במקרה שבו נפגעו מקרקעיו עקב תוכנית שלא בדרך של הפקעה), זכה בפסק-דין לטובתו ונגד הרשות המקומית, אך הרשות מושכת זמן, מתחמקת ולא משלמת לו.

השאלה: כיצד הוא יכול לאכוף פסק-דין שלא הוגש עליו ערעור לבית המשפט המחוזי? התשובה: אין דרך לעשות זאת. אין הוראה המאפשרת לו לפנות לגביית החוב דרך לשכות ההוצאה לפועל, והוא נתון לגחמותיה ולטוב ליבה של הרשות המקומית שחויבה לשלם לו. כך מתלוננים היום עורכי-דין העוסקים במקרקעין ובתכנון ובנייה, ונאלצים לנהל מלחמות עקובות מנייר כדי להשיג ללקוחותיהם את הכספים המגיעים להם על-פי פסק-דין של ועדות התכנון והבנייה מהרשות המקומית.

"לוועדות המקומיות ולוועדות הערר לתכנון ובנייה אין שיניים בכל מה שקשור לאכיפת פסקי-דין שלהן שניתנו לטובת האזרחים", אומר עו"ד פז רימר, ממשרד עוה"ד רימר, ארנון, פלדה, המתמחה במשפט אזרחי-מסחרי, בנדל"ן ובתכנון ובנייה. בשבוע שעבר פנה עו"ד רימר לשר המשפטים, דניאל פרידמן, בבקשה לתקן את העיוות הזה בחוק (ראו מסגרת). לדבריו, לקוחותיו עוברים מסע תלאות מפרך בטרם יראו את כספם. "הרשות המקומית לא משלמת את הפיצוי שנקבע, אין אפשרות לאכוף את פסק-הדין בהוצאה לפועל והלקוח נמצא מול שוקת שבורה. אנחנו, עורכי-דינו, משיגים לו את הכסף בקומבינות, באיומים, במכתבים, באמצעות פניות למבקר המדינה. אבל די נמאס להתקמבן. חייבים לתקן את החוק".

איך גובים את הכסף בלי קומבינות?

"במקרים קיצוניים פונים לבתי המשפט ומקבלים 'פסק-דין על פסק-דין'. זה ממש אבסורד. לוקחים את פסק-הדין של ועדת הערר או של הוועדה המקומית, מגישים תביעה בסדר דין מקוצר על סמך אותו פסק-דין לבית המשפט. הרשות לא יכולה להתגונן נגד זה, כי זה פסק-דין חלוט שהיא לא ערערה עליו, ומקבלים פסק-דין שניתן לאכוף אותו בהוצאה לפועל.

"בפועל, האזרח משלם סתם עבור עוד אגרה. מה קורה כשזוכים ב-25 מיליון שקל פיצוי, מי יכול לשלם אגרה על סכומים כאלה? אלה חלכאים ונדכאים שאין להם שקל להוציא לשמאי או לאגרה, אז העיריות מנצלות את זה. הן יודעות שהן יכולות לסחוב אותם עוד ועוד. אני משתדל לא להגיע עם הלקוח לבית משפט, כי אין לו את הכסף, אבל לפעמים אין ברירה והולכים לבתי משפט".

רימר מעריך, כי מדובר בפסקי-דין בהיקפים עצומים. "יש מאות מיליוני שקלים שאמורים להיות משולמים כפיצוי לאזרחים, וקיימות עשרות תביעות עומדות ותלויות שהיקפן הכספי מיליארדי דולרים. זה מקומם".

מה שעוד יותר מקומם בעיני רימר זה שהמצב עבור העיריות הפוך לגמרי. להן, יש אמצעי אכיפה נגד האזרח, מה שמייצר אפליה פסולה לטובת הרשות. "אם המצב היה הפוך והיו דוחים את התביעה של האזרח בוועדות המקומיות ובוועדות הערר, ופוסקים הוצאות לטובת העירייה, אז לעירייה יש כלים לגבות את החוב. היא רשאית וזכאית לפעול באמצעי אכיפה וגבייה כדי לגבות את המגיע לה. לאזרח הקטן אין לא כלים ולא משאבים פיננסיים להתמודד עם הרשות המקומית, לאחר שעבר מסכת משפטית קשה עד לקבלת פסק-דין בוועדת ערר, ולרשות יש. לגבי העירייה, פתאום לוועדות התכנון והבנייה יש שיניים. לכן אנחנו מתרעמים".

ביניים

גם מירי דונין, המייצגת מאות בעלי קרקע בהליכי תכנון ובנייה, מתרעמת על התופעה. לדבריה, "רשויות לא מכבדות פסיקה של ועדות תכנון ובנייה ומושכות זמן. אני פונה אליהן עם דרישה, נותנת שיערוך של הסכום ואומרת אנא שלמו, והם מושכים, מושכים, מושכים. הן אומרות זה בבדיקה, בטיפול, אנחנו ניפגש ועוד. זה משחק מבחינתן. במקרה של כל חייב אחר, ברגע שהוא לא משלם את יכולה להפעיל הוצאה לפועל, וגובים בדרך שגובים. במקרה של האזרח, בפועל יש לי פסקי-דין, אך בלי כסף. זה אבסורד וזה מתסכל, אבל איש לא עושה כלום, כי יש מי שמגן על השלטון המקומי".

מי מגן על השלטון המקומי?

דונין: "משרד הפנים, שלא עושה כלום כדי לשנות את חוסר השוויון בינם לאזרח. גם בתי המשפט לא מתייחסים בדרך-כלל אל הרשויות באופן שונה כשמגיעה אליהם תביעה לחייב אותן לשלם את הפיצוי על-פי פסק-דין של ועדות תכנון ובנייה. בתי המשפט לא אומרים להן 'אינכן בסדר, איך עשיתן את זה? מדוע גרמתן לאזרח להגיע לבית המשפט כדי לקבל את מה שמגיע לו?'. השופטים שומעים את ההגנות שלהן ונותנים, במקרה הטוב, פסק-דין לטובת האזרח. הם לא אומרים 'מה קורה פה? זה לא אמור להגיע לסיטואציה הזאת'. לא עושים דרמה מהסיטואציה".

צריך לעשות דרמה?

"כן. יש פה עיוות. יש לי עכשיו לקוחות שנמצאים בסיטואציה הזאת. לפני שנים הם שילמו היטל השבחה לרשות, ונקבע שמגיע להם החזר בסך 2 מיליון שקל. בזמנם הם לקחו מימון בנקאי, בסכום לא קטן, לתשלום ההיטל. עכשיו הודעתי להם שצריך ללכת להליך משפטי כדי לקבל את הכסף מהרשות. זה יימשך עוד שנה, במקרה הטוב, ובינתיים הם מוציאים עוד ועוד כספים. אם הם היו חייבים כסף לרשות, היא הייתה מיד גובה אותו. כשמגיע לאזרח כסף אנשיה לא משלמים, אבל כשמגיע להם כסף - הגלגלים נעים מהר מאוד, והם גובים את הכסף בדרכים שונות. אז ברור שצריך לעשות 'דרמה' כדי לתקן את זה".

ביניים

עו"ד אייל מאמו, שכיהן 8 שנים כיו"ר ועדת הערר המחוזית לתכנון ובנייה של מחוז המרכז ומוביל היום (ביחד עם עו"ד פורטן) את מחלקת הנדל"ן והתכנון והבנייה במשרד עוה"ד אגמון, לא חושב שצריך לעשות דרמה. "נכון שאין דרך להגיש פסקי-דין של ועדות התכנון והבנייה להוציאה לפועל, אבל אין הרבה מקרים שבהם בסופו של דבר האזרח לא מקבל את כספו. אני מכיר מעט מאוד מקרים שהגיעו לבתי המשפט".

'בסופו של דבר' זה מספיק טוב?

"להערכתי, יש עיכובים של כמה חודשים מצד הרשויות. זה לא כל-כך נורא. ישבתי 8.5 שנים כיו"ר ועדת ערר, דנתי בהמון תביעות פיצויים, ואני מכיר רק שני מקרים שהגיעו לבתי המשפט לצורכי גבייה. אנשים כותבים לרשויות ומדברים עם מי שצריך, עד שהם מקבלים את כספם".

לדברי מאמו, במקרים רבים הרשות אינה אחראית בלעדית לעיכוב. "זה יותר מורכב מסתם סירוב של הרשות לשלם. במקרים רבים, בתביעות פיצויים לפי סעיף 197 יש חובת שיפוי של מי שיזם את התוכנית. כשיש החלטה של ועדת ערר, הוועדה המקומית אומרת ליזם 'נא תשלם, כי התחייבת לשפות אותנו'. ואז מתחילה התחשבנות של היזם עם הוועדה המקומית על הנושא של היטל השבחה ונושאים אחרים.

"היזם אומר לוועדה, 'או.קי אני צריך לשפות, אבל אתם חייבים לי על תשלום יתר ששילמתי על עבודות פיתוח ועל היטל השבחה שגביתם' ועוד כל מיני דברים. מתחיל ויכוח בין היזם לוועדה המקומית, ולכן הוועדה - מסיבות אלה - מתחמקת מהתשלום או מעכבת אותו לאזרח עד שלא תדע כמה היזם ישלם לה".

עם זאת, ולמרות שאינו חושב שהמצב חמור כפי שסבורים הקולגות שלו, גם מאמו סבור שצריך לתקן את החוק, כך שיאפשר אכיפת פסקי-דין של ועדות התכנון והבנייה. "היום המצב לא ראוי. לא ראוי שאזרח ירדוף אחר כספו. צריך לתקן את החוק. זה תיקון פשוט. צריך לגרום לכך שיהיה פשוט יותר, נוח, קל ונכון לגבות את תשלום הפיצוי המגיע לאזרח לאחר שנפסק תשלום חלוט וסגור. *

"אנו נערכים למאבק ממושך. אין ברירה"

במכתב ששיגר עו"ד פז רימר לשר המשפטים בשבוע שעבר, קרא רימר לתיקון חוק ההוצאה לפועל וחוק התכנון והבנייה, כך שיאפשרו אכיפת פסקי-דין של ועדות התכנון והבנייה. "קיים אבסורד מהותי בעובדה שעל-פי הוראות סעיף 197 לחוק התכנון והבנייה, הרשות המקומית היא גם הרשות השופטת, גם 'הגורם המפצה', גם הגורם המתכנן, גם אחראי על פרויקטים ארציים", כתב רימר והוסיף: "ייתכן ששורת המשפט אינה עולה בקנה אחד עם המונח 'צדק' , אך היא עולה בשורה אחת עם המונח שוויון - תיקון לאקונה זו בחוק, יוצרת דין אחד ושווה לאזרח מול הרשות".

לדברי רימר, זהו תיקון פשוט. "צריך להכניס להגדרה של בתי משפט והוצאה לפועל גם ועדות ערר לתכנון ובנייה, זה כל הסיפור".

עיתוי הפנייה לשר המשפטים, שבועיים לפני בחירות, בעייתי משהו, אך רימר סבור שהבעיה היא לא הבחירות הקרבות, אלא בעיה שורשית יותר. "הלובי של הרשויות המקומיות בגוף המחוקק, הכנסת, חזק, וניכר בהוראות החוק. מי הן העיריות? אלה ראשי ערים ומפלגות. הלובי הזה מנע כל הזמן את התפתחות סעיף 197, וביקש ללכת בכיוון של ביטול סעיף 197 כי הם ראו שהוא עושה להם נזק. מכיוון שלא הצליחו לבטל אותו, הם משתדלים למנוע את האכיפה של פסקי-הדין של הוועדות לתכנון ובנייה. עד שלא יקום מישהו אמיץ ויתקן את החוק, המצב יישאר כפי שהוא היום".

אז אתה לא מצפה ששר המשפטים יפעל לשינוי המצב בעקבות מכתבך?

"השר לא ישיב למכתב ולא יעשה דבר, ולא בגלל הבחירות. גם אחרי הבחירות הוא או מי שיחליף אותו, לא ישיב לי. מה שיקרה בסוף זה שנצטרך לפנות לבג"ץ, אבל גם בג"ץ לא יוכל לעשות כלום. אין לו סמכות להורות למחוקק לתקן את החוק. הוא יגיד להם 'תנמקו', 'תסבירו' וכו', אבל הלובי לא יעשה כלום".

אם גם בג"ץ לא יעזור, מה אתה מצפה שיקרה בעקבות פנייתך?

"אנחנו מצפים לעשות גלים ורעש, כך שהלובי של העיריות יתחיל לרחוש ואנחנו ניצור את הלובי הנגדי של כל אלה שהגישו תביעות במיליארדי שקלים, וננסה למצוא את הדרך לסדר את זה. אנחנו נערכים למאבק משמעותי בעניין הזה. אין לנו ברירה".

לדברי רימר, המצב המשפטי היום, המחייב בעל דין שזכה בהחלטה חלוטה של ועדה מקומית או ועדת ערר לפנות לבית משפט מוסמך ולשלם שוב אגרה למדינה - למרות שבגין אותה תביעה שילם כבר אגרה במועד פנייתו לגוף המעין-שיפוטי הדן בנושא, ועדת התכנון והבניה - הוא בלתי נסבל.

רימר רומז במכתבו לכיוון נוסף שאליו המאבק עומד להתרחב: הזירה הייצוגית. "תשלום כפל אגרות, שבו מחויב האזרח, יוצר אבסורד שיפוטי ואף פתח לתובענה ייצוגית נגד המשיבה בעניין השבת תשלום כפל אגרות בגין אותה תביעה", כתב רימר בפנייתו לשר. לדבריו, "זה רמז שיבינו מה אנחנו הולכים לעשות בהמשך. הם יחזירו את כל הכסף שהאזרח שילם סתם".

ייתכן שהבעיה תיפטר הרבה יותר מהר ממה שחשב רימר. לדברי עו"ד ענת בירן, ממשרד טויסטר, בירן, יגנס, "בהצעת החוק לתיקון מספר 90 לחוק התכנון והבניה ישנו תיקון, שלפיו תינתן האפשרות לאכיפת החלטות ופסקי דין של ועדות הערר לתכנון ובניה בלשכות ההוצאה לפועל".

עוד כתבות

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת

וול סטריט / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; רובינהוד קפצה ב-13%, פלנטיר בכ-4%

נאסד"ק עלה ב-0.5% ● אירופה ננעלה בירידות קלות ● פעילות הייצור בסין התכווצה בחודש יוני זה החודש השלישי ברציפות ● קנדה מבטלת את המס על שירותים דיגיטליים "מתוך ציפייה" להסכם סחר כולל עם ארה"ב ● סין מזהירה את ארה"ב כי לא תסבול הסכמי סחר עם מדינות אחרות אשר מנוגדים לאינטרסים שלה ● בוול סטריט, שבוע המסחר יהיה מקוצר ויסתיים ביום חמישי ב-20:00 שעון ישראל

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

משמאל לימין: מייסדי אימג'ין, יהונתן צלח, דין ביתן ושחר פורת / צילום: אייל טואג

גיוס של 23 מיליון דולר לחברת אימג'ין AI בהובלת לארי אליסון

גיוס סבב נוסף בהיקף של 23 מיליון דולר לאימג'ין AI, שפיתחה טכנולוגיה לגילוי מהיר של סרטן, שאותו מוביל, כמו את סבב הגיוס הקודם, מייסד חברת אורקל והמשקיע לארי אליסון ● בעקבות הגיוס הנוכחי, סך ההשקעות בחברה מגיע ל-45 מיליון דולר

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

התרסקות מניית OST, איבדה 93% ביום / צילום: Shutterstock

הונאה על הונאה: אחרי שגרמו להפסדים עצומים, הם מציעים "פיצוי"

נוכלים ברשתות החברתיות הצליחו לגרום למשקיעים ישראלים לרכוש מניה סינית - ואז מכרו את מניותיהם ברווח עתק כשהגיעה לשיא ● כעת הם חוזרים עם הצעה "לפצות" את הקורבנות באמצעות הונאה חדשה ● אלו הסימנים שכדאי להכיר כדי לא ליפול בפח

יצחק מירילשוילי, בעלי רוטשטיין וערוץ 14 / צילום: wikimedia ,RONENGOLDMAN.COM

קבלת פנים צוננת: המניה שנפלה ביומה הראשון במסחר

אנשי העיר, חברת הנדל"ן שבשליטת רוטשטיין, ירדה בחדות בבורסה בתל אביב, לאחר שהשלימה הנפקה ראשונית לפי שווי של רבע מיליארד שקל

יעקב לוקסנבורג / צילום: סיון פרג'

המהלך הכפול שהניב ליעקב לוקסנבורג תוספת שווי של 400 מיליון שקל

בשבוע שעבר ניצל יעקב לוקסנבורג את מחירי השיא בבורסה בת"א כדי למכור מניות בחברת הבנייה דניה סיבוס, ובמקביל הגדיל את החזקותיו בלפידות קפיטל השולטת בה ● התוצאה: שווי החזקותיו בלפידות זינק ל-3.2 מיליארד שקל

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

טל יעקובסון, מנכ''ל פריון / צילום: אוהד דיין

איך לדבר על שיווק בשפה שסמנכ"לי כספים מבינים, והקשר ל-AI

תעשיית הפרסום הדיגיטלי צמאה לא רק ליצירתיות, אלא גם לאופטימיזציה ומדידה עסקית, אומר טל יעקובסון מנכ"ל פריון, שרכשה את Greenbids המתמחה ברכש מדיה מבוסס בינה מלאכותית ● "עכשיו אנחנו בשוק של 750 מיליארד דולר, שמחבר קריאייטיב, מדיה וטכנולוגיה"

ספי זינגר, יו''ר רשות ניירות ערך / צילום: יוסי כהן

החמרה בפיקוח על הנפקות בבורסה: מפיצים יידרשו להירשם ולדווח לרשות ני"ע

בעקבות העלייה בפעילות המפיצים בשוק ההון, רשות ניירות ערך תחייב גופים שפעלו עד כה בענף ללא פיקוח להירשם במרשם החתמים – גם אם אינם מציעים חיתום ● מרבית המפיצים כבר רשומים, אך ברשות פועלים להגביר את הפיקוח על גורמים נוספים הגוזרים קופון מהנפקות

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

ועדת חוץ וביטחון / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

דרמה פוליטית: גדי איזנקוט פורש מהמחנה הממלכתי ויתפטר מהכנסת

איזנקוט אמר בשיחות סגורות כי "הפריימריז כפי שהתגבשו במחנה הממלכתי לא מאפשרים התמודדות אמיתית, ואינם מבטאים עקרונות דמוקרטיזציה שנדרשים בראייתי למפלגת שלטון" • בתחילת החודש, סיעת המחנה הממלכתי קיימה ישיבה שבסופה הוחלט כי ייערכו בחירות לראשות המפלגה

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

עסקים סגורים בקניון ערים כפר סבא בזמן מבצע ''עם כלביא'' / צילום: רמי זרנגר

"לעג לרש": ביקורת חריפה במשק על מתווה הפיצויים לעסקים

במשק טוענים כי המתווה שפורסם לא יספק מענה לנזקים האמיתיים שנגרמו לעסקים כתוצאה ממלחמת "עם כלביא" - ובמיוחד לעסקים הקטנים והזעירים ● "גם אם הפיצוי יגיע, עבור עסקים קטנים וזעירים ככל הנראה זה יהיה מעט מדי ומאוחר מדי"