גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יו"רית מוזילה, שפיתחה את הדפדפן פיירפוקס: "לגייס כסף? זה יהרוס את החברה"

מיטשל בייקר: "אנחנו חייבים את קיומנו למפתחים; אם נהפוך לארגון למטרות רווח, המהנדסים שתורמים לנו ייעלמו ונהיה אבודים" ; פיירפוקס מתגאה בנתח של 20% ממשתמשי האינטרנט - יותר מ-200 מיליון משתמשים בעולם

Mozilla היא אחת מהתופעות המעניינות באטמוספירה האינטרנטית. 5 שנים אחרי הקמת הארגון שהוקם על חורבות Netscape, אותו דפדפן מיתולוגי שלא שרד במלחמה מול מיקרוסופט. מוזילה היא ארגון קוד פתוח ללא מטרות רווח המציע, בין היתר, את דפדפן Firefox, שהצליח במקום שבו נטסקייפ נכשלה: לנגוס לאורך זמן במונופול של מיקרוסופט.

פיירפוקס מתגאה בנתח של 20% ממשתמשי האינטרנט - יותר מ-200 מיליון משתמשים בעולם בוחרים בדפדפן האלטרנטיבי. שלא כמו באקספלורר, הדפדפן המיקרוסופטי, לא הושקעו בפיירפוקס עשרות מיליוני דולרים בפיתוח ושיווק. ובכל זאת, כבודו של האקספלורר במקומו מונח: הוא הפופולרי ביותר, עם 69% מהמשתמשים.

מי שמכהנת כיו"רית מוזילה היא מיטשל בייקר (52). השבוע היא השתתפה בכנס האינטרנט האירופי DLD במינכן והייתה חלק מפאנל שניהל יוסי ורדי, במטרה להבין איך מצליחים לגרום למאות מיליוני משתמשים לבחור במוצר כזה או אחר. בייקר הייתה יוצאת דופן, כמי שמייצגת ארגון לא מסחרי - המוטיבציה המרכזית של מוזילה, שלא כמו ארגונים אחרים היא לא לעשות כסף.

בדיון אפשר היה לראות מדוע בייקר זכתה לכינוי החיבה Lizard Wrangler, שהוא אף שם הבלוג שלה, שמשמעותו: הלטאה המתווכחת בלהיטות ובכעס. בעברית היו קוראים לה בחיבה "ג'ינג'ית".

נכס של הקהילה

בראיון בלעדי ל"גלובס" מסבירה בייקר איך מוזילה הפכה להיות כוח שאי אפשר להתעלם ממנו באינטרנט, ואחד הסיפורים המעניינים ביותר בתולדות המרחב המקוון. כיצד הצליחה להיות הצד השני של המטבע של מיקרוסופט - בלי להפוך לתאגיד ענק, בלי מיליארדים של דולרים ובלי מסעות שיווק אגרסיביים.

"מוזילה מנסה לבנות נכס ציבורי ששייך לקהילה ומופעל על-ידי כוחות השוק ולא על-ידי מונופול. האינטרנט הוא תשתית - כמו כבישים. רק שהם נשלטים על-ידי רשויות מפקחות. אין סיבה שתשתית האינטרנט תישלט באופן בלעדי על-ידי תאגידים מסחריים. האינטרנט הוא נכס ציבורי ולא צריך בהכרח להפיק ממנו תועלת פרטית או ארגונית", היא אומרת.

זה נשמע יפה. זה ריאלי בעולם שבו אנחנו חיים?

"מתברר שכן. אמרו לנו שזה בלתי אפשרי והנה, אנחנו עדיין כאן. יש לא מעט פרויקטים של קוד פתוח שמנסים להיות מסחריים ומתקשים להיות רווחיים ולכן אנחנו גוף יוצא דופן גם בקהילת הקוד הפתוח".

ב-2005 מוזילה הקימה חברה-בת, Mozilla Corporation שהיא זאת שמפתחת ומתאמת את יישומי האינטרנט בקוד הפתוח. זאת חברה פרטית שלדברי בייקר נהנתה בשנה האחרונה מהכנסות של 75 מיליון דולר. על רווח לא מדברים שם. מוזילה מעסיקה היום כ-200 עובדים, אך עשרות אלפי מתנדבים ברחבי העולם הם המפתחים האמיתיים של המוצרים, שכן נוסף לדפדפן יש גם שירות דואר אלקטרוני ויישומים נוספים.

"אנחנו קטנטנים ביחס למתחרים שלנו, אבל זה אפשרי. עובדה", אומרת בייקר. זה היה אפשרי גם לפני שנה, כשהיו לנו רק 100 עובדים ולפני-כן, עם רק 50. הגרסה הראשונה של המוצר הושקה בזכותם של 13 עובדים וכל המתנדבים-מפתחים ברחבי העולם שתרמו. 40% מהקוד נכתב על-ידי אנשים שתורמים מזמנם החופשי ולא מקבלים שכר תמורת עבודתם".

"לא רוצים להתעשר"

יכולתם לגייס ולהפוך לתאגיד.

"זה מנוגד למשימה ולחזון שלנו, אנחנו לא רוצים לקנות צמיחה בכסף. המוצר עובד וחי בגלל התרומה של החברים בקהילה שתורמים לקוד, או לבדיקות האיכות או לעיצוב. כסף יהרוס את הארגון".

יכול להיות שתהפכו להיות ביום מן הימים ארגון מסחרי?

"זה לא על השולחן שלנו, יש לנו משימה, שהיא יצירת אלטרנטיבה, בתקווה ליצור חיים טובים יותר. להשפיע באופן חיובי כדי להפוך את האינטרנט למקום טוב יותר. הגענו לאן שהגענו בזכות המשתמשים ולא בזכות קמפיין מאסיבי. הקהילה גורמת לכך שאנחנו לא יכולים להתקלקל ולרצות להתעשר פתאום.

"אנחנו מבינים שאם מוזילה תהפוך לארגון למטרות רווח, המהנדסים שתורמים למוצר ייעלמו. לא תהיה להם סיבה להיות חלק מהמיזם. בנינו ארגון שמתבסס על ערכים ובלי זה נהיה אבודים".

חלק מהקהילה האינטרנטית

אם לא כסף, אז מה המוטיבציה של המפתחים?

"המוצר. הם רואים אחר-כך שזה עובד, שאנשים משתמשים בזה. זה יוצר תחושה של שותפות וגאווה. המפתחים בכל העולם רוצים להיות חלק מהאינטרנט, לבנות ולפתח אותו - אבל לא לשלוט בו.

"יש גם את סוגיית ה'אח הגדול' ואנחנו מציעים אלטרנטיבה: שימוש בטוח, בלי שהמידע הפרטי והאישי של כל אחד יזלוג החוצה. אנחנו לא רוצים לעשות מניפולציה אבל רוצים להיות אלטרנטיבה. שמי ששולט במידע לא יהיה זה שמושך בחוטים".

זה סותר את הקביעות על הדור הצרכני.

"נכון שרוב המשתמשים רוצים רק לצרוך ולהשתמש, אבל יש מספיק אנשים שרוצים לקחת חלק ולתרום. לא כולם מחויבים ברמה יומיומית, אך יש מספר לא מבוטל של חברים בקהילה שבודקים כל יום מה נעשה ותורמים את חלקם. האתגר של ההנהלה הוא לדאוג לגיבוי ולמנוע מראש בעיות".

לטענת בייקר, ללא הקהילה, אין למוזילה זכות קיום: "זכות הקיום שלנו נובעת מכך שיש מיליוני אנשים שמורידים את הדפדפן פיירפוקס למחשב שלהם. יש לנו 225 מיליון משתמשים וכל אחד מהם בנפרד החליט שהוא רוצה להשתמש בדפדפן שלנו ולא באחר". מוזילה השקיעה כ-10 מיליון דולר בשיווק הדפדפן שלה. "לא היו לנו 100 מיליון דולר להשקיע בקמפיין שיווקי. זה חלק מהסיפוק הגדול".

מה התכניות לעתיד?

"הפרויקט לחיבור מכשירי הטלפון הניידים הוא הדבר הבא. לאפשר לאנשים לנהל את המידע בביטחון ובפרטיות. כל מוצר הוא משימה גלובלית והרעיון הוא לנהל מידע קריטי שיכול להיות שירות. גם החיבור לשירותי ענן המחשוב נמצא על סדר היום שלנו".

איך צולחים את המשבר?

"מאחר שאין לנו מניות או אופציות, אנחנו לא חווים את ההייפ וגם לא את המשבר. אנחנו מרגישים את המחזוריות באופן עקיף, אבל אנחנו לא מתכוונים לפטר אנשים. יותר מזה - יש לנו תוכניות לגייס מעט עובדים. אנחנו בפוזיציה נוחה, במיוחד בימי משבר".

בייקר היא עו"ד בהשכלתה, שמגזין "טיים" דירג כאחת מ-100 הנשים המשפיעות בעולם. ב-1994 הפכה לאחת העובדות הראשונות של נטסקייפ, שנרכשה בידי AOL ב-1998 בסכום בועתי של 4.2 מיליארד דולר. לימים, עם ההחלטה לסגור את נטסקייפ, מוזילה הפכה למלכ"ר, ובייקר מונתה לתפקיד הנשיאה. בשנה שעברה פינתה את הכיסא לג'ון לילי.

עוד כתבות

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

לידיעת המתווכים / איור: Shutterstock

לידיעת המתווכים: חובת הדיווח החדשה שבדרך

הצעת חוק חדשה שהפיץ משרד המשפטים תחייב מתווכי מקרקעין לזהות את הלקוחות, לדווח ולנהל רישומים בכל העברת כספים ● לחוק יהיו כמה השלכות משמעותיות, בהן הפחתת היכולת לבצע עסקאות פיקטיביות או להסוות את זהות הנהנים האמיתיים בעסקאות נדל"ן

מוצרי שסטוביץ על מדפי סופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

פרשת תיאום המחירים במזון: כתב אישום נגד סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ

רשות התחרות הגישה כתב אישום נגד משה גוזלי, סמנכ"ל מכירות בשסטוביץ, בגין השמדת ראיות ושיבוש מהלכי משפט ● בחודש פברואר האחרון הגישה רשות התחרות כתב אישום ראשון בפרשה נגד רשתות הקמעונאות ויקטורי, יוחננוף, סופר ברקת ומנהליהן ● עורך דינו של גוזלי: "טוב היה לו כתב האישום הזה לא היה בא לעולם"

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה בבורסה: מדד ת"א 35 לראשונה מעל 3,000 נקודות; מדד הבנקים זינק במעל 2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.9%, חצה לראשונה את רף ה-3,000 נקודות ● השקל נסחר ביציבות, הפניקס: השקל החזק יפוגג את הלחץ על האינפלציה ● שוק האג"ח המקומי מתמחר: הסתברות של קרוב ל–100% לשתי הורדות ריבית עד סוף השנה ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

הסכם ממון / אילוסטרציה: Shutterstock, Elnur

האם ניתן להגיש תביעת נזיקין נגד בן או בת זוג שבגדו?

בני זוג רשאים לערוך ביניהם הסכם ממון הכולל ענישה כלכלית על בגידה ● בדרך-כלל הסכם זה מתווסף על רקע ניסיון עגום קודם שבו נחשף חוסר הנאמנות הזוגי של מי מהם ● כמסקנה מפסקי דין בנושא מהעבר, חשוב להגדיר מה ייחשב בעיני בני הזוג "כבגידה" המצדיקה את הפעלת הסנקציה הכלכלית

תיקון והתנצלות

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר שמחה רוטמן לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו, זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של בני לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, העובדים מתנגדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

הריסות ברצועת עזה, ארכיון / צילום: ap, Ariel Schalit

דיווח מצרי: זו ההצעה האמריקנית לעסקת החטופים החדשה

מחצית מהחטופים, ב-5 פעימות: זו העסקה שנרקמת ● ארה"ב במגעים לחידוש המו"מ עם איראן - כבר בשבוע הבא ● כתב אישום הוגש נגד שני חשודים נוספים בריגול למען איראן ● מקורות מקורבים לחמאס: ארגון הטרור ימסור את תשובתו למתווכות לפני יום שישי ● הפנטגון: התקיפות על מתקני הגרעין האיראניים החזירו לאחור את תוכנית הגרעין בין שנה לשנתיים ● 50 חטופים - 636 ימים בשבי • עדכונים שוטפים 

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה חיובית בבורסת ת"א בהובלת מניות השבבים; השקל בשיא חדש

מדד ת"א 35 עולה ב-0.7% ● השקל לא עוצר: הדולר עומד על 3.36 שקלים ● לומברד אודייר: ממליצים על חשיפה עודפת לאג"ח בדירוג גבוה בארה"ב ● "צלב מוזהב" ב־S&P 500: האם זה סימן לתשואה גבוהה יותר בעתיד? ● היום יתקיים מסחר מקוצר בוול סטריט - עד השעה 20:00 שעון ישראל ● וגם: המשקיעים מחכים לדוח התעסוקה בארה"ב שישפוך אור על כיוון הריבית

יירוט טיל מעזה / צילום: ap, Tsafrir Abayov

תבעו את הקבלן על איחור במסירת דירה, ובית המשפט קבע: מלחמת "חרבות ברזל" היא כוח עליון

בית המשפט המחוזי דחה ערעור של רוכשי דירה על איחור במסירה, וקבע כי הנחיות פיקוד העורף והשלכות המלחמה מהוות נסיבות בלתי צפויות, שמצדיקות את הדחייה בקיום החוזה

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

כוחות צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

1 מכל 3 צעירים בסיכון להתמכרות: חיילים בסדיר ומילואימניקים צעירים בסיכון מוגבר

נתוני המרכז הישראלי להתמכרויות ולבריאות הנפש מגלים שמאז 2018 קפץ מספר המדווחים על בעיית התמכרות בכ־150% ● ובקרב בני 18־26 התופעה רחבה עוד יותר ● מנהלי המרכז מסבירים כיצד רצף המשברים בארץ מרחיב את מעגל ההתמכרויות ואיזה טיפול יחולל שינוי אמיתי