גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ההצתה המאוחרת של הפניקס

חשד הפניקס בנוגע לניפוח דו"חות אקסלנס אומר דבר מה על דוחותיה שלה

תחושה לא נעימה עולה מהמהלומות הפומביות בין אנשי הפניקס לגיל דויטש ורוני בירם, עדיין בעלי השליטה והמנהלים של בית ההשקעות אקסלנס. זה עדיין בקטן. סיבוב ראשון, אולי שני, של ההתגוששות, אבל איך שזה נראה כעת, זה הולך להיות ארוך ואכזרי.

זה התחיל כידידות מופלאה

הפניקס, אחת מחברות הביטוח הגדולות כאן, החליטה שזרוע ההשקעות שלה לא מספקת אותה, ועל רקע ועדת בכר, שנתנה לגופים הלא בנקאיים אור ירוק להפוך לגורילות השקעות, היא רכשה בסוף שנת 2005 41% מחברת אקסלנס, אחת מחברות ניהול ההשקעות המובילות, לפי שווי של 775 מיליון שקל.

במקביל, הפניקס קיבלה אופציה לרכוש 41% נוספים מהבעלים, גיל דויטש ורוני בירם, לפי שווי שנגזר מנוסחה שתלויה ברווח ובהון העצמי. נוסחת השווי, שהייתה במשך תקופה ממושכת נסתרת, נחשפה בשנה האחרונה - מכפיל 12 על הרווח השנתי הממוצע בשנים האחרונות בתוספת ההון העצמי.

אקסלנס, שהדו"חות שלה בינתיים (הרבעון האחרון של 2008 עדיין לא התפרסם) לא משדרים משבר, מרוויחה בקצב של 100 מיליון שקל בשנה. חשבון פשוט יעמיד את שוויה של אקסלנס לצורך העסקה על 1.5 מיליארד שקל לפחות. שווי נאה, במיוחד אם משווים לשווי השוק שמסתכם ב-420 מיליון שקל, משהו כמו רבע מהמחיר לפי העסקה.

וזה מסביר הכול. יש כאן מלחמה על כסף, כסף גדול, ובמלחמה הזו אין כללים. זה בדיוק כמו בקרב אגרופים בשכונה, רק שהבריונות הזו עטופה בעורכי דין שמספקים לקרב הזה תדמית נקייה. פשוט, במקום לפוצץ במכות, מפוצצים את העסקה.

והאמת שזה היה צפוי. הפניקס של קבוצת דלק של יצחק תשובה, מרגישה פראיירית. איך הצליחו שני היזמים המצליחים האלו לקבע תג מחיר כה גבוה. איך היא נפלה בפח עם נוסחה שערורייתית. לכאורה, הנוסחה הזו לא כל כך איומה, חברות ניהול ההשקעות נסחרו גם במכפילים גבוהים ממכפיל 12, אבל זה מעל הממוצע הרב שנתי ומעבר לכך - כאן בעצם מוסיפים את ההון העצמי לחישוב כך שמדובר על מכפיל של סביב 16, וזה כבר גבוה.

עם זאת, צריך לזכור שאת המנה הראשונה - 41% בסוף 2005 - רכשה הפניקס לכאורה במחיר נוח, לפי שווי של 775 מיליון שקל, שהיה קרוב למחיר השוק, כך שבמכלול (שני השלבים של העסקה) הפרמיה על השוק וגם מכפיל הרווח הנגזר מהעסקה הוא לא כל כך גבוה.

לפני שלוש שנים שילמה החברה כ-320 מיליון שקל, ואם היא הייתה נענית להפעלת אופציית המכר של דויטש ובירם היא הייתה משלמת 620-640 מיליון שקל נוספים - בסה"כ סביב 950 מיליון שקל בתמורה ל-82% מאקסלנס - כלומר, לפי שווי של 1.16 מיליארד שקל, וזה כבר "רק" פי 2.5 מהשווי בשוק, ו"רק" מכפיל 7-8 לרווח בתוספת ההון העצמי.

בראייה מצטברת זה פחות נורא, ובכלל, נראה שאלמלא המשבר הפיננסי, אלמלא המיתון העולמי, אלמלא הצרות של חברת הפניקס בדומה לצרות בכלל שעוברות על ענף הביטוח ותחום הפיננסים בכלל, הפניקס הייתה חותמת על הצ'ק. אולי ברעדה מסוימת, בטח לא באותה התלהבות כמו בצ'ק הראשון לפי שלוש שנים, אבל עושה זאת. אלא שמשהו קרה בעולם בחודשים האחרונים, העולם פשוט השתנה לנו. את השאלה אם יש כאן הצדקה לשינוי הסכמים נשאיר למשפטנים, אנחנו נעסוק בחשבונאות.

עכשיו נזכרים

יש כאן כמה סוגיות חשבונאיות או סמי חשבונאיות, אתרכז בשתיים. הראשונה - ואני חוזר לתחילת הטור - גורמת לתחושה מאוד לא נעימה. אומרים לנו בהפניקס שהם החליטו על ביטול העסקה באופן חד צדדי מכיוון שדויטש ובירם סירבו לספק מידע לגיטימי. איזה מידע? ובכן, מהפניקס פנו לשניים כדי לקבל נתונים כספיים שיאפשרו את ביצוע החישובים הנדרשים לצורך מימוש אפשרי של אופציית המכר מצד בירם ודויטש.

"חשבונאות אינה פיזיקה גרעינית", אמר לפני ימים אחדים אהוד שפירא, יו"ר הפניקס ל"גלובס", "אנו התעניינו בפרוצדורות החשבונאיות שיש שם - כיצד מכירים בהכנסות וברווחים - אבל בירם ודויטש עשו סחבת, וקצנו בזה. אנחנו קבוצה רצינית, ואי אפשר לנפנף אותנו בלך ובוא".

שפירא הסביר שההתחמקויות האלו עוררו חשד שמשהו לא תקין בדו"חות. "בעומק הבטן, כשמישהו לא רוצה לתת נתונים, אולי יש משהו", הוא אמר, והוסיף שהטענה כאילו להפניקס יש אינטרס להקטין מלאכותית את רווחי אקסלנס תמוהה מאוד. "דווקא בירם ודויטש הם אלה המשמשים כנושאי משרה בכירים באקסלנס, והם בעלי אינטרס אישי וכלכלי מובהק, וגם יכולת להגדיל את הרווחים של החברה לשם מימוש הזכויות מכוח ההסכם".

החשדות האלו הם חמורים, אבל העיתוי בהם הם מועלים גורם לתחושה לא נעימה. שפירא הוא לא חדש בעסק, ובעצמו מכהן כדירקטור באקסלנס. אמנם דירקטור טרי - מה-25 בספטמבר אשתקד - אבל על הדו"ח של תשעת החודשים הראשונים הוא עבר ואישר אותו. אם משהו לא נראה לו תקין, או שהוא רצה לוודא ולאמת את המספרים בדו"חות, למה הוא לא ביקש את המידע אז, רגע לפני פרסום הדו"חות? למה רק עכשיו? ובכלל, הפניקס מחזיקה יחד עם בירם ודויטש בשליטה באקסלנס, וזה לא מאתמול - זה למעלה משלוש שנים. איפה היא הייתה עד עכשיו? למה היא לא ביקשה נתונים ומידע שוטף בעניינים חשבונאיים כדי לאמת ולוודא את המספרים בדו"חות? איך זה שהחשד קיים רק עכשיו?

הכול חוזר אליך

ומעבר לזה, בטענה או ליתר דיוק ברמיזה שאולי הדו"חות של אקסלנס לא בסדר, ובמילים פחות יפות - המספרים מנופחים, יש טענה חוזרת כלפי הדו"חות של הפניקס עצמה. הפניקס לוקחת את רווחי אקסלנס לדו"חותיה. זה אומר שאולי גם הדו"חות של הפניקס לא תקינים.

וזה עוד לא הכול. בשביל מה יש רואה חשבון? נכון, זאת לא תעודת ביטוח לתקינות הנתונים. אבל אני בטוח שבקסלמן וקסלמן, רואי החשבון של אקסלנס (מינואר 2008), לא אהבו את הטענה/רמיזה של הפניקס. אחרי הכול, בהפניקס חושדים שאולי הדו"חות שהכינו בקסלמן לא תקינים. אם זה היה רואה החשבון שלהם (של קבוצת דלק) - קוסט פורר גבאי - הם גם היו באים ברמיזות כאלו? לא בטוח.

טוב, אז כל המורכבות הזו גורמת כאמור לתחושה לא נוחה, אבל יש כאן עוד עניין. אם תחזרו לדו"חות של הפניקס לתשעת החודשים הראשונים של השנה שעברה תראו בעמוד 27 את הפסקה הבאה - "על פי הערכת השווי, שוויין של מניות אקסלנס ליום 30 בספטמבר 2008 הינו 1.034 מיליארד שקל. השווי של מניות אקסלנס אשר ינבעו ממימוש האופציה (40%) כאמור הינו 414 מיליון שקל וזאת בהתבסס על הערכת השווי כאמור לעיל. ההפרש בין הערך הנוכחי של הסכום שישולם על פי אופציית הרכש לבין השווי ההוגן לפי מעריך השווי בסך של 138 מיליון שקל נרשם כהפרשה לחוזה מכביד...".

על פי הנתונים בדו"חות הכספיים, התשלום הצפוי בגין האופציה מסתכם בכ-552 מיליון שקל (ההפרשה להפסד היא ההפרש בין התשלום הצפוי על ה-40% לבין הערכת השווי מוכפלת ב-40%), והחברה כבר הפרישה בדו"חות בגין סכום זה. ההפרשה בדו"חות עשויה לרמז שהפניקס כן הייתה ערוכה ומוכנה לשלם את הסכום הזה (552 מיליון שקל) עבור ה-40% באקסלנס.

חוץ מזה, עד להשקעה בהיקף זה, החברה לא צפויה לרשום הפסד על מימוש האופציה. כך שעסקה במחיר הזה תשפיע על הדו"חות של הפניקס רק בהיבט של המזומנים שיוצאים מהקופה, כשלאחר הרכישה הפניקס כמובן תצטרך לאחד את תוצאות אקסלנס. במילים אחרות, הפניקס כבר רשמה את ההפסד על העסקה, עד לרף של הערכת השווי - 1.03 מיליארד שקל. *

עוד כתבות

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים