גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצד האחר של יצחק תשובה

כך יעשה למנכ"ל אשר מניית החברה איבדה בתקופת כהונתו 70% מערכה בבורסה

איך הייתם מתגמלים מנכ"ל על הביצועים הבאים:

  1. בתקופת כהונתו כארבע שנים, איבדה המניה כ-70%, השמדת ערך של מאות מיליוני שקלים.
  2. בתקופת כהונתו ביצע המנכ"ל שורה של עסקאות יקרות שהכבידו על מאזנה של החברה והובילו אותו, בתחילה, לסכסוך עם הבעלים ובהמשך הובילו אותו החוצה.

ובכן, מה אתם חושבים? כמה המנכ"ל הזה שווה בעיניכם? כמה הייתם משלמים לו, בחוכמה שבדיעבד? האם הייתם מצ'פרים אותו עם מצנח מוזהב ומפנק כדי להקל עליו את כאבי ההדחה? טוב, צריך לשלם משהו למנהל, זה ברור: מיליון ומשהו שקל לשנה, זה מספיק? מספיק-מספיק, די והותר, אתם בוודאי מהנהנים בחיוב. 4-5 מיליון שקל ברוטו לאורך הכהונה זה ממש לא רע ואפילו מכובד מאוד.

21 מיליון שקלים

או-קיי, אז יהלי שפי, מנכ"ל הפניקס לשעבר, המנכ"ל שתיארנו את ביצועיו בתחילת המאמר, יצא מהפניקס עם חבילה של 21 מיליון שקל, ממוצע של כ-440 אלף שקל עלות שכר חודשית. מה נגיד, שפי סידר לעצמו את החיים תוך 4 שנים בלבד. הוא נהנה משכר של 4 מיליון שקל לשנה, מהם בונוס של מיליון שקל לשנה ללא תלות בביצועי החברה. לקינוח, הוא קיבל מענק פרישה כפול בגובה 5 מיליון שקל, והנה הגענו לחבילת שכר מהחלל. וכל זה בשביל להפוך את הפניקס לשק החבטות של ענף הביטוח. לתומנו חשבנו ששכר מנהלים חייב להיות קשור בצורה כלשהי לביצועי המניה והחברה. במקרה של שפי זה בדיוק להיפך.

לגבי רוב בני התמותה, לאבד מקום עבודה זה לא דבר של מה בכך. אבל בשנים האחרונות מתברר שבשביל המנהלים לפעמים זה דבר די מענג: איזה כיף להיות מתפוטר, מועזב או מודח. שפי נעלב מאוד מחוסר הגיבוי של יצחק תשובה, בעל השליטה בהפניקס, אבל אנחנו בטוחים שכמה מיליונים בכיס עזרו מאוד לשפר את תחושת המועקה שלו. בקיצור, האיתות ששפי קיבל מתשובה לעבר הדלת לא כאב כפי שהיה עלול לכאוב.

אנחנו מניחים ששפי "מאשים" את התוצאות העגומות של הפניקס בתקופת כהונתו ביד אלוהים, ביד הגורל וביד המשבר ששיבש את העניינים. אנחנו גם משוכנעים ששפי היה זוקף לזכותו את ההישגים, לו היו כאלה. כך זה עובד תמיד: כישלונות הם בגלל "המצב", הצלחות הן בזכות הניהול היצירתי.

אבל למה, בעצם, אנחנו שופכים אש וגופרית על שפי? הוא דרש ולקח בשמחה, אבל היה מי שנתן ואישר. בתחילה זה היה יעקב שחר, בעל השליטה הקודם בהפניקס, ועכשיו זה היה תשובה שהחליט לצ'פר את שפי במענק פרישה כפול מהמקובל. וכמובן, המוסדיים ישבו בצד, עצמו עין ולא השמיעו קול.

מרשרשים לבטן דואבת

לכאורה, ההתנהגות של תשובה מוזרה: מדוע תשובה, שאיבד את אמונו בשפי, מחליט להעמיס עליו עוד כמה מיליונים? מדוע הוא לא עושה את זה מכיסו הפרטי ורותם לשם כך את קופתה של הפניקס? אולי כי תשובה יודע היטב את התשובה: אין כמו מרשרשים עמוק בכיס כדי להשקיט את בטנו המלאה והעומדת להתפוצץ של מנכ"ל מאוכזב ומריר.

פרשת הפניקס-אקסלנס חשפה גם תשובה אחר, רחוק מאוד מהדימוי החמים והנעים שלו. תשובה, למעשה, רומז ששפי בישל לו דייסה (יחד עם גיסו, רוני בירם), שבירם ודויטש "בישלו" לו דו"חות וגם "בישלו" לו נוסחת הסכם, כך שתכניס לכיסם כמה שיותר כסף מקופתה של הפניקס. אלה האשמות חמורות וראוי שיחקרו ברשות ני"ע. אם ההאשמות הללו הופרחו באוויר רק כדי ללחוץ על בירם ודויטש להתפשר, אנחנו נשארים עם הטעם המר מהמסר שתשובה מעביר בפרשה: הסכם חתום נחשב בשבילו למסמך עם המלצה ולא מסמך עם התחייבות, רק משום שנוסח וגובש בצורה לא אחראית לטענתו על-ידי המנכ"ל שלו.

פתאום מתברר שתשובה הוא לא בדיוק הסבא החביב מ"ארץ נהדרת" שמתמוגג מעל כל במה אפשרית מתגלית הגז מול חיפה ומפזר הצהרות פטריוטיות. פתאום מתברר שזה לא תשובה עם לחיצת היד הסחבקית והדיבור הרך. פתאום זה תשובה אחר, ייתכן שתשובה האמיתי, קילר עסקי ששובר את הכלים ושובר הסכמים בבום-טראח.

ייתכן שאנחנו נאיבים וקנינו את התדמית הנעימה של תשובה. כנראה אנשים לא מגיעים לאן שהוא הגיע רק בגלל עודף נחמדות.

הסדין האדום של ענתבי

הראל של יאיר המבורגר משתוקקת לרכוש את הפניקס. גם מנורה היתה שמחה לבלוע את החברה. שתיהן גיששו לאחרונה עם ידין ענתבי, המפקח על הביטוח, וחזרו בידיים ריקות: תשכחו מזה, אמר להן ענתבי. בשביל ענתבי, מיזוג בין חמש החברות הגדולות בענף, זה כמו סדין אדום.

הגישה של ענתבי אופיינית מאוד לחבורת הכלכלנים והמשפטנים שיושבת במגדל השן של המשרדים הממשלתיים: תחרות בשבילם יכולה להתקיים רק כשיש כמה שיותר מתחרים, אף שמספר מתחרים בשוק מסוים לעתים בכלל לא רלוונטי לרמת התחרותיות (כפי שאנחנו רואים בענף הביטוח).

כפי שראינו בשוק ההון, הנטייה של הרגולציה לבנות מגרש משחקים עם יותר מדי שחקנים יוצרת את האפקט ההפוך בסופו של דבר: גל גדול של מיזוגים, כיוון שמרבית השחקנים לא מסוגלים לשרוד לאורך זמן. בשביל ענתבי וחבריו בירושלים תחרות היא גביע קדוש ומקודש.

ומה עם הישרדות? אה... בזה נזכרים רק אחרי שהחברות מגמגמות או קורסות ונאלצות להתמזג. זה הרגע, מר ענתבי, לאפשר להפניקס להיבלע בקרבן של המתחרות. אל תדאג, זה ממש לא ישנה לצרכן וממש לא ישנה את פני התחרות בשוק הביטוח.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

אמנון שעשוע, מייסד ומנכ''ל מובילאיי / צילום: מובילאיי

נותנת עודף מ-10 דולר: מדוע צללה מניית מובילאיי לשפל של כל הזמנים

חברת האוטוטק שמוביל אמנון שעשוע פרסמה תחזית מאכזבת, ונפלה לשווי של 8 מיליארד דולר - פחות ממחצית השווי בהנפקה ● אמנון שעשוע: "פותחים את שנת 2026 עם מומנטום חזק"

קמפיין של לוריאל

100 מיליון שקל על הכוונת: קבוצת לוריאל יוצאת למכרז פרסום ומדיה

תקציב הפרסום והמדיה של ענקית הטיפוח והיופי לוריאל הוא מהגדולים בשוק ומוערך בכ-100 מיליון שקל ● המכרז החדש הוא לשלוש שנים, כך נודע לגלובס ● כיום מטופל התקציב במקאן ת"א

חדשות הביומד / צילום: יח''צ דליברז אייאיי, שאטרסטוק

מ-45 דקות ל-13: ניסוי הרובוטים המעניין שהושק בבית החולים שיבא

נובו נורדיסק סגרה חודש של עליות חדות בעקבות השקת גלולת ווגובי ● חברת Converge Bio, המפתחת פלטפורמת AI להאצת גילוי ופיתוח תרופות, השלימה סבב גיוס בהיקף של 25 מיליון דולר ● בריינסוויי רושמת עליות שיא ומקבלת המלצת קנייה ● ואם תסתובבו בבית החולים שיבא בתקופה הקרובה תוכלו לראות שלושה רובוטים ● השבוע בביומד

תחנת הכוח אשכול שעתידה להיבנות / הדמיה: דליה חברות אנרגיה/יחצ

דליה קיבלה רישיון לפריסת סיב תת-ימי מאשדוד לאירופה

משרד התקשורת העניק לחברת האנרגיה אישור להקמת תחנת עגינה לכבל אופטי תת-ימי במתחם אשכול ● דליה זקוקה גם לאישור ממינהל התכנון, שמעדיף פריסת סיבים בנקודות הקיימות, טירת כרמל ותל אביב

רכב צה''לי בדרך לכיוון הגבול עם עזה / אילוסטרציה: Associated Press, Ohad Zwigenberg

בעלי החברה הביטחונית הכי חשאית בת"א מכר מניות ב-345 מיליון שקל

דניאל בלום, בעל השליטה בחברת מוצרי המיגון פמס, ניצל את הזינוק במחיר המניה כדי למכור נתח מהחזקותיו  ● גם לאחר המהלך ימשיך בלום להחזיק במעל מחצית מהמניות ובשווי של 1.35 מיליארד שקל ● בחודשים ינואר-ספטמבר רשמה פמס רווח של 31 מיליון דולר

עמירם שחר, מנכ''ל אפווינד ומייסד שותף / צילום: Upwind

הופכת לחד־קרן: אפווינד גייסה 250 מיליון דולר לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

אפווינד פועלת בתחום אבטחת הענן - שוק שנחשב כיום לקטגוריה הצומחת ביותר בעולם הסייבר ● עמירם שחר, מנכ"ל ומייסד שותף: "בקצב הנוכחי אנחנו צפויים להכפיל את גודל החברה במהלך השנה וחצי הקרובות"

יפתח רון-טל / צילום: יוסי וייס חברת החשמל

אחרי שנתיים ללא יו"ר: הממשלה אישרה את מינוי יפתח רון-טל ליו"ר רשות שדות התעופה

מינויו של יפתח רון-טל ליו"ר מועצת רשות שדות התעופה אושר היום בישיבת הממשלה, לאחר שוועדת המינויים אישרה את מועמדותו בכפוף להסדר ניגוד עניינים ● המינוי מגיע לאחר תקופה ממושכת שבה לא כיהן יו"ר קבוע לרשות

מימין לשמאל: יובל פרחי, נועה לוטן־יעקבי ואורי עיני / צילום: יח''צ

מאמינים בצפון: קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי פותחת שלוחה בגליל העליון

השלוחה החדשה של קבוצת הפרסום אדלר־חומסקי תפעל במרכז היזמות Hubayta של תנועת "הביתה חוזרים לגליל", הממוקם באגמון מרקט, ותתמקד בתחומי הקריאייטיב

המיתוג החדש של אגד / צילום: קבוצת אגד

קבוצת אגד יוצאת במהלך מיתוג מחדש בהשקעה של מיליוני שקלים

אגד משיקה זהות מותגית חדשה תחת המסר "Flexibility in Motion", במטרה לשקף את השינוי מקואופרטיב תחבורה ישראלי לקבוצה גלובלית עם מספר זרועות ● המהלך, שכולל גם לוגו חדש, בוצע באמצעות Eureka, יחידת המיתוג העצמאית מקבוצת גיתם BBDO

משמרות המהפכה באיראן / צילום: Vahid Salemi

בעקבות הטבח: צעד "שובר השוויון" שהאיחוד שוקל לבצע נגד איראן

עד כה, שורה של מדינות אירופיות, ביניהן ספרד, צרפת ואיטליה, התנגדו לביצוע מהלך מיידי נגד איראן ● יחד עם זאת, ממדי הטבח באזרחים מצד משטר האייתולות בשבועות האחרונים, כך נראה, שינו את התמונה

פרויקט הגדנ''ע בתל אביב / אילוסטרציה: שלומי יוסף

יזמים בתחום השכירות המוסדית לא ממהרים למכור דירות

מבדיקת גלובס עולה כי יזמי נדל"ן הפועלים במסלול "דירה להשכיר" החלו לחזור לענף רק במכרזי רמ"י האחרונים, אך יידרשו שנים עד שישכירו את הדירות ● במסלול חוק עידוד השקעות הון יזמים ירד מספר הדירות להשכרה עקב שינוי החוק, אך גם נמכרות מעט דירות שהושכרו בעבר

מכוניות בנמל בסין / צילום: Shutterstock

המותגים הסיניים מסתערים על עסקי הליבה של ב.מ.וו ומרצדס

עם זינוק של 99% במסירות באירופה ב–2025 ושבירת שיאים היסטוריים, תעשיית הרכב הסינית מתחרה גם מול מכוניות היוקרה ביבשת ● בזמן שיבואנים ישראלים בונים על "אקזיט" באירופה, מותגי הענק מיפן ומקוריאה מאבדים אחיזה, וגם בשוק היוקרה האירופי נאבקים על הטריטוריה

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

ירידות קלות באירופה ובחוזים העתידיים בוול סטריט

וול סטריט לקראת שבוע דרמטי: דוחות של ענקיות הטכנולוגיה והחלטת הריבית, אבל טלטלה מאיימת ממקום רחוק - יפן • מחיר הזהב פרץ הבוקר את רף ה-5,000 דולר לאונקיה ● הדולר נחלש בעולם, היין היפני מתחזק ב-1%

מנהל בתי המשפט, השופט צחי עוזיאל / צילום: דוברות הרשות השופטת

הנהלת בתי המשפט: לבלום את החוק שיפגע בשכר השופטים

ועדת הכנסת צפויה לדון השבוע בהצעת החוק של ח"כ בוארון, ולפיה ועדה ציבורית תקבע את שכר נושאי המשרה הבכירים במגזר הציבורי כאחוז משכר נשיא המדינה ● על רקע ההערכות כי ההצעה תוביל לפגיעה בשכר השופטים, בהנהלת בתי המשפט מתריעים: השכר מבטא את האינטרס בעצמאות השופטים, ופגיעה בו תשליך על איכות השירות לציבור"

תיק הנכסים של הציבור / אילוסטרציה: Shutterstock

לישראלים יש 7 טריליון שקל בשוק ההון. איפה הם נמצאים?

בנק ישראל מפרסם מדי רבעון את תיק הנכסים של הציבור • בכמה הוא מסתכם, ומה הנכסים המועדפים על הישראלים? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

אורי אלון וטוני בלייר / צילום: תמונה פרטית

​ערב עם טראמפ ובלייר: יו"ר לאומי היה הישראלי היחיד במפגש המנהיגים העסקיים בדאבוס

במסגרת הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס שהתקיים בשבוע שעבר, נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ערך מפגש סגור לכ-100 מבכירי המגזר העסקי הגלובלי - אורי אלון מבנק לאומי היה הישראלי היחיד ● בכירי משק האנרגיה נפגשו באילת, והספרייה הלאומית נחנכה סוף-סוף באופן רשמי ● אירועים ומינויים

רן גואילי ז''ל

אחרי 843 ימים: רני גואילי אותר - אין יותר חטופים בעזה

לאחר 843 ימים הושב החטוף האחרון רן גואילי ז"ל - בכך הושבו כלל החטופים משטח רצועת עזה ● בכיר אמריקאי: מעבר רפיח צפוי להיפתח לקראת סוף השבוע ● צה"ל תקף תשתיות צבאיות של חיזבאללה במספר מרחבים בלבנון ● דריכות שיא לתקיפה אפשרית באיראן ● עדכונים שוטפים

בניין משרדים של חברת מבנה. ''סמוך לתחנה של הקו הירוק'' / הדמיה: אלכס לובימוב

"רובע עירוני חדש": המלונות ומגדלי המסחר שייבנו בשדה דב, והמחירים

לצד 16 אלף דירות שחלקן כבר בתכנון מתקדם, יהיו בשדה דב גם 3,000 חדרי מלון ● בעוד שבתחום המגורים המחירים מגוונים, בתחום המלונאות היזמים מכוונים רק לפלח היוקרה ולתיירות עסקית

בנימין נתניהו, דונלד טראמפ, עלי חמינאי / עיבוד: AP

"הדולר עשוי לרדת לרמות של 2 שקלים": 4 תרחישים במקרה של עימות עם איראן

המתיחות בין ארה"ב לאיראן מגיעה לשיא עם השלמת פריסת הכוחות האמריקאים במזרח התיכון ● מומחים משרטטים כיצד יושפעו שוק ההון בישראל ושער הדולר־שקל ● ליאו ליידרמן, לשעבר ראש חטיבת המחקר בבנק ישראל: "ייתכנו שערי חליפין הרבה יותר נמוכים ממה שראינו עד עכשיו"

צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חגיגה בבנקים: כמה הכניסו להם העמלות במחצית הראשונה של 2025?

החגיגה בבורסה מנפחת את עמלות ניירות הערך בבנקים: דוח הפיקוח על הבנקים מגלה כי ההכנסות מהעמלות שגבו הבנקים ממשקי בית ומעסקים קטנים בששת החודשים הראשונים של 2025 הסתכמו ב-3.1 מיליארד שקל