גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הצד האחר של יצחק תשובה

כך יעשה למנכ"ל אשר מניית החברה איבדה בתקופת כהונתו 70% מערכה בבורסה

איך הייתם מתגמלים מנכ"ל על הביצועים הבאים:

  1. בתקופת כהונתו כארבע שנים, איבדה המניה כ-70%, השמדת ערך של מאות מיליוני שקלים.
  2. בתקופת כהונתו ביצע המנכ"ל שורה של עסקאות יקרות שהכבידו על מאזנה של החברה והובילו אותו, בתחילה, לסכסוך עם הבעלים ובהמשך הובילו אותו החוצה.

ובכן, מה אתם חושבים? כמה המנכ"ל הזה שווה בעיניכם? כמה הייתם משלמים לו, בחוכמה שבדיעבד? האם הייתם מצ'פרים אותו עם מצנח מוזהב ומפנק כדי להקל עליו את כאבי ההדחה? טוב, צריך לשלם משהו למנהל, זה ברור: מיליון ומשהו שקל לשנה, זה מספיק? מספיק-מספיק, די והותר, אתם בוודאי מהנהנים בחיוב. 4-5 מיליון שקל ברוטו לאורך הכהונה זה ממש לא רע ואפילו מכובד מאוד.

21 מיליון שקלים

או-קיי, אז יהלי שפי, מנכ"ל הפניקס לשעבר, המנכ"ל שתיארנו את ביצועיו בתחילת המאמר, יצא מהפניקס עם חבילה של 21 מיליון שקל, ממוצע של כ-440 אלף שקל עלות שכר חודשית. מה נגיד, שפי סידר לעצמו את החיים תוך 4 שנים בלבד. הוא נהנה משכר של 4 מיליון שקל לשנה, מהם בונוס של מיליון שקל לשנה ללא תלות בביצועי החברה. לקינוח, הוא קיבל מענק פרישה כפול בגובה 5 מיליון שקל, והנה הגענו לחבילת שכר מהחלל. וכל זה בשביל להפוך את הפניקס לשק החבטות של ענף הביטוח. לתומנו חשבנו ששכר מנהלים חייב להיות קשור בצורה כלשהי לביצועי המניה והחברה. במקרה של שפי זה בדיוק להיפך.

לגבי רוב בני התמותה, לאבד מקום עבודה זה לא דבר של מה בכך. אבל בשנים האחרונות מתברר שבשביל המנהלים לפעמים זה דבר די מענג: איזה כיף להיות מתפוטר, מועזב או מודח. שפי נעלב מאוד מחוסר הגיבוי של יצחק תשובה, בעל השליטה בהפניקס, אבל אנחנו בטוחים שכמה מיליונים בכיס עזרו מאוד לשפר את תחושת המועקה שלו. בקיצור, האיתות ששפי קיבל מתשובה לעבר הדלת לא כאב כפי שהיה עלול לכאוב.

אנחנו מניחים ששפי "מאשים" את התוצאות העגומות של הפניקס בתקופת כהונתו ביד אלוהים, ביד הגורל וביד המשבר ששיבש את העניינים. אנחנו גם משוכנעים ששפי היה זוקף לזכותו את ההישגים, לו היו כאלה. כך זה עובד תמיד: כישלונות הם בגלל "המצב", הצלחות הן בזכות הניהול היצירתי.

אבל למה, בעצם, אנחנו שופכים אש וגופרית על שפי? הוא דרש ולקח בשמחה, אבל היה מי שנתן ואישר. בתחילה זה היה יעקב שחר, בעל השליטה הקודם בהפניקס, ועכשיו זה היה תשובה שהחליט לצ'פר את שפי במענק פרישה כפול מהמקובל. וכמובן, המוסדיים ישבו בצד, עצמו עין ולא השמיעו קול.

מרשרשים לבטן דואבת

לכאורה, ההתנהגות של תשובה מוזרה: מדוע תשובה, שאיבד את אמונו בשפי, מחליט להעמיס עליו עוד כמה מיליונים? מדוע הוא לא עושה את זה מכיסו הפרטי ורותם לשם כך את קופתה של הפניקס? אולי כי תשובה יודע היטב את התשובה: אין כמו מרשרשים עמוק בכיס כדי להשקיט את בטנו המלאה והעומדת להתפוצץ של מנכ"ל מאוכזב ומריר.

פרשת הפניקס-אקסלנס חשפה גם תשובה אחר, רחוק מאוד מהדימוי החמים והנעים שלו. תשובה, למעשה, רומז ששפי בישל לו דייסה (יחד עם גיסו, רוני בירם), שבירם ודויטש "בישלו" לו דו"חות וגם "בישלו" לו נוסחת הסכם, כך שתכניס לכיסם כמה שיותר כסף מקופתה של הפניקס. אלה האשמות חמורות וראוי שיחקרו ברשות ני"ע. אם ההאשמות הללו הופרחו באוויר רק כדי ללחוץ על בירם ודויטש להתפשר, אנחנו נשארים עם הטעם המר מהמסר שתשובה מעביר בפרשה: הסכם חתום נחשב בשבילו למסמך עם המלצה ולא מסמך עם התחייבות, רק משום שנוסח וגובש בצורה לא אחראית לטענתו על-ידי המנכ"ל שלו.

פתאום מתברר שתשובה הוא לא בדיוק הסבא החביב מ"ארץ נהדרת" שמתמוגג מעל כל במה אפשרית מתגלית הגז מול חיפה ומפזר הצהרות פטריוטיות. פתאום מתברר שזה לא תשובה עם לחיצת היד הסחבקית והדיבור הרך. פתאום זה תשובה אחר, ייתכן שתשובה האמיתי, קילר עסקי ששובר את הכלים ושובר הסכמים בבום-טראח.

ייתכן שאנחנו נאיבים וקנינו את התדמית הנעימה של תשובה. כנראה אנשים לא מגיעים לאן שהוא הגיע רק בגלל עודף נחמדות.

הסדין האדום של ענתבי

הראל של יאיר המבורגר משתוקקת לרכוש את הפניקס. גם מנורה היתה שמחה לבלוע את החברה. שתיהן גיששו לאחרונה עם ידין ענתבי, המפקח על הביטוח, וחזרו בידיים ריקות: תשכחו מזה, אמר להן ענתבי. בשביל ענתבי, מיזוג בין חמש החברות הגדולות בענף, זה כמו סדין אדום.

הגישה של ענתבי אופיינית מאוד לחבורת הכלכלנים והמשפטנים שיושבת במגדל השן של המשרדים הממשלתיים: תחרות בשבילם יכולה להתקיים רק כשיש כמה שיותר מתחרים, אף שמספר מתחרים בשוק מסוים לעתים בכלל לא רלוונטי לרמת התחרותיות (כפי שאנחנו רואים בענף הביטוח).

כפי שראינו בשוק ההון, הנטייה של הרגולציה לבנות מגרש משחקים עם יותר מדי שחקנים יוצרת את האפקט ההפוך בסופו של דבר: גל גדול של מיזוגים, כיוון שמרבית השחקנים לא מסוגלים לשרוד לאורך זמן. בשביל ענתבי וחבריו בירושלים תחרות היא גביע קדוש ומקודש.

ומה עם הישרדות? אה... בזה נזכרים רק אחרי שהחברות מגמגמות או קורסות ונאלצות להתמזג. זה הרגע, מר ענתבי, לאפשר להפניקס להיבלע בקרבן של המתחרות. אל תדאג, זה ממש לא ישנה לצרכן וממש לא ישנה את פני התחרות בשוק הביטוח.

eli@globes.co.il

עוד כתבות

נשיא חברת טבע העולמית, ריצ'רד פרנסיס / צילום: סיון פרג'

מניות בעשרות מיליוני דולרים: התגמול לבכירי טבע על הקפיצה הגדולה

מניית טבע קפצה בקרוב ל-60% בשנה החולפת ובכירי החברה זוכים לתגמול על הביצועים החזקים ● חמישה בכירים יזכו לתגמול בסך 68 מיליון דולר

עופר ינאי, בעלי נופר אנרג'י / צילום: נועם גלאי

עופר ינאי נגד המנכ"לים שלו לשעבר: הקמת החברה החדשה – "הפרת חוזה"

בעל השליטה בנופר אנרג'י דורש לעצור את הכניסה לבורסה של החברה החדשה של נדב טנא ושחר גרשון , שניהלו עד לפני חצי שנה את החברה בבעלותו, אותה עזבו כשבכיסם הון עתק ● גרשון וטנא: "הטענות מופרכות, נעדרות בסיס משפטי, ומשקפות ניסיון שקוף ובלתי ראוי להפעיל לחץ "

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ משוחח עם עיתונאים / צילום: ap, Evan Vucci

מדוע הודיע טראמפ שלא יגיע לסופרבול 2026?

כיצד הפך פופקורן לחטיף הרשמי של בתי הקולנוע, מתי ביטלה סין את מדיניות הילד היחיד, ומה פירוש שם המועצה המקומית דיר אל־אסד? ● הטריוויה השבועית

צילומים: AP- Alex Brandon, Ahn Young-joon, Chung Sung-Jun

לא רק איראן: האיום החדש של טראמפ על מדינה במזרח התיכון

לאחר ניסוי מוצלח צפון קוריאה מציגה תוכניות לחיזוק ההרתעה הגרעינית • טראמפ שולח איום חריג לעיראק • והגברת הראשונה של דרום קוריאה בדרך ל־20 חודשי מאסר • זום גלובלי, מדור חדש

לסחור בשוק ההון מהבית / צילום: GEMINI-AI

"התחלתי לפני 16 שנה והיום יש לי בית פרטי בהרצליה": האנשים שמתפרנסים ממסחר במניות

הם עזבו משרות אטרקטיביות כדי לשבת בבית ולתת לשוק ההון לעבוד בשבילם ● עכשיו הם יכולים להשקיע במשפחה ובתחביבים ובעיקר לנהל את הזמן של עצמם: "זה החופש האמיתי" ● העליות בבורסה אולי מסבירות את ההייפ, אבל מומחים מזהירים: "רבים מהם יישאר בלי כסף במפולת הבאה"

מוזגת בבית קפה בברלין. רוב העבודות החלקיות הן במגזר השירותים / צילום: Reuters, IMAGO/photothek.de

גרמניה נגד הטרנד: "לא נצליח לשגשג עם שבוע עבודה של ארבעה ימים"

הקנצלר פרידריך מרץ יוצא למלחמה בטרנד ה"איזון–בין–חיים–לעבודה" ובמודל התעסוקה החלקי שהפך לסימן ההיכר של הכלכלה הגרמנית ● עם שוק עבודה קשיח, אוכלוסייה מזדקנת וגירעון אקטוארי בפנסיות, בברלין דורשים מהאזרחים: "מי שיכול לעבוד יותר - חייב לעבוד יותר"

אילוסטרציה: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא זינקה בכ-10%, מיקרוסופט נפלה ב-9%

נעילה מעורבת באירופה, בורסת פרנקפורט נפלה במעל 2% ● הדולר מתאושש מעט ● מחירי הנפט מזנקים, על רקע דיווחים על תקיפה אמריקאית אפשרית באיראן ● הפדרל ריזרב השאיר את ריבית ארה"ב ללא שינוי, ולא סיפק רמזים לגבי ההמשך ● אפל תדווח היום את תוצאותיה הכספיות לאחר נעילת המסחר

אילון מאסק / צילום: ap, Jae C. Hong

אימפריית ה-X מתאחדת: האם זה המהלך שיזניק את SpaceX לשווי של 1.5 טריליון דולר?

מהלך תאגידי חריג עשוי לאחד בין חברת החלל הפרטית של אילון מאסק לבין טסלה או חברת הבינה המלאכותית xAI ● המהלך הוא חלק מחשיבה רחבה על ארגון מחדש של האימפריה העסקית של מאסק, כך לפי בלומברג

יהלי רוטנברג, החשכ''ל היוצא, בכנס גלובס השבוע / צילום: שלומי יוסף

בהסתדרות כועסים על דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס

דברי החשכ"ל היוצא יהלי רוטנברג בכנס תשתיות לעתיד של גלובס שהכעיסו את ההסתדרות ● גינדי גלובל עלתה בקמפיין נדל”ן חדש בלימסול בכיכובו של רון שחר ● ד”ר ציפי איסר־איציק מקימה משרד למשפט סביבתי ואקלים ● פקטורי 54 ומאיה קלרה-בהרב במכירה פומבית משותפת של יצירות אומנות ● וגם: מינויים חדשים בAT&T וב-iTalent ● אירועים ומינויים

פינוי פסולת. מסתמכים על הטמנה / צילום: גלעד קוולרצ'יק

הקטסטרופה כבר כאן: משבר התשתיות שאפילו הפקקים מתגמדים לידו

יש מצב לא רע שאוטוטו לא יהיה לנו לאן לפנות את הזבל ● המשבר בניהול משק הפסולת מאיים על היציבות התברואתית, הכלכלית והסביבתית של המרחב הציבורי כולו, אבל מי רוצה לטפל בסירחון הזה בחצר האחורית שלו

דוחא, קטאר / צילום: ap, Alex Brandon

המדינה המפתיעה שהחליטה לנקום באיראן על מתקפת טילים

UVISION הישראלית ממשיכה להגיע להישגים משמעותיים בשוק האמריקאי ● היעדרות איראנית חריגה מתערוכה ביטחונית יוקרתית בדוחא על רקע המתיחות האזורית ● חשיפת רחפנים וטכנולוגיות חדשות מצד רוסיה והשקעות עתק של סין ביכולות קוונטיות צבאיות ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

סיור באלנבי בעקבות כנס תשתיות לעתיד של גלובס / צילום: כפיר זיו

"רחוב אלנבי לא בתקופה הכי זוהרת שלו": כך משפיעות עבודות התשתית על תל אביב

משתתפי כנס תשתיות לעתיד של גלובס, זכו לסיור ברחוב אלנבי בתל אביב, שהציג את האתגרים הנגרמים מהעבודות על רשת הרכבות הקלות והמטרו ● הסיור הדגיש את הצורך לאזן בין שיפור איכות החיים והתשתיות, לבין שמירה על הצביון, הפעילות והמורכבות שמגדירות את העיר עצמה

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מליאת הכנסת, 28.01.26 / צילום: יצחק קלמן

סמוטריץ' לא לבד: שרי האוצר שדחקו בנגיד להוריד ולהעלות ריבית

שר האוצר הכריז שיש להאיץ את הורדות הריבית, ולא בפעם הראשונה ● אבל כשרואים איך באמת מתקבלות ההחלטות על גובה הריבית, מבינים שזה לא עניין של מה בכך ● ועדיין, המתיחות בין שר אוצר לנגיד הבנק המרכזי לא נולדה בתקופת סמוטריץ', ואפילו לא בישראל

אתר בנייה בישראל / צילום: שלומי יוסף

אף אחד לא רוצה ללכלך את הידיים: הכשל שמותיר את ענפי הבנייה והתעשייה עם מחסור בעובדים

העדפת השכלה אקדמית על פני הכשרה מקצועית, לצד צמיחת ההייטק והיעדר עובדים פלסטינים בעקבות המלחמה, יצרו מחסור חריג בעובדי כפיים בישראל ● גם כשהמעסיקים בשטח מציעים שכר יותר גבוה ותנאים משופרים, הבעיה נותרת ללא שינוי ● בכירים במשק מזהירים: "כל עוד לא יהיה שינוי עמוק יותר, המחסור יהפוך לבעיה אסטרטגית לכלכלה"

אביעד מייזלס / צילום: צילום מסך יוטיוב

יתחלקו ב-2 מיליארד דולר: היזם שמכר לאפל חברה פעמיים והקרן הישראלית

אביעד מייזלס עומד מאחורי אקזיט ענק: מכירת הסטארט-אפ Q.ai לאפל בכמעט 2 מיליארד דולר ● מייסדי החברה והעובדים יתחלקו בכמיליארד דולר, בעוד משקיעים עיקריים בחברה צפויים לרשום החזרים של מאות מיליונים ● העסקה, השנייה בגודלה בתולדות אפל, מדגישה את ההימור שלה על בינה מלאכותית מבוססת ראייה ושמיעה

טראמפ וחמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

כוננות שיא לתקיפה: משחתת אמריקנית נוספת הגיעה לאזור

לפי הדיווח, נשיא ארה"ב שוקל לתקוף באיראן כדי להצית מחדש את המחאות ● בכיר במערכת הביטחון: נתניהו סירב 11 פעמים לחסל את סינוואר ● האיחוד האירופי צפוי להגדיר את משמרות המהפכה באיראן כארגון טרור ● יועצו של חמינאי: כל תקיפה של ארה"ב באיראן תיענה בתגובה לת"א ● "מתקפה אנטישמית": אדם התנגש עם רכבו בבית כנסת של חב"ד בברוקלין ● עדכונים שוטפים

טלי בן עובדיה / צילום: ערן לוי

לפני כניסת הדירקטורים החדשים: בחדשות 13 אישרו את המינוי הקבוע של המנכ"לית טלי בן עובדיה

מינוייה אושר לאחר עזיבת הדירקטורית ד"ר יפעת בן חי שגב ונותר רק מתנגד אחד ● ברשת 13 מיהרו להחליט בטרם כניסת הדירקטורים החדשים מטעם הרשות השנייה וכדי למנוע התנגדות אפשרית ● תגובת רשת 13: "הישיבה על ההצבעה נקבעה עוד בטרם יצאה ההודעה על מינוי הדירקטורים"

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Harun Ozalp

טראמפ הודיע רשמית: זה יהיה יו"ר הפד הבא

הנשיא דונלנד טראמפ הודיע רשמית שקווין וורש, חבר פד לשעבר שהפך במרוצת השנים לאחד ממבקריו המרכזיים, יהיה יו"ר הפד הבא ● יחליף את ג'רום פאוול שיסיים את תפקידו במאי

העיר עזה / צילום: ap, Jehad Alshrafi

צה"ל תוקף ברצועה: דיווחים פלסטיניים על לפחות 12 הרוגים

שר ההגנה הסעודי למנהיגים יהודים: אם טראמפ לא יפציץ את איראן, המשטר בטהראן יתחזק ●  יועצו הבכיר של המנהיג העליון של איראן ח'אמנאי לערוץ אל-מיאדין הלבנוני: "כל פעולה עם כוונה עוינת מצד האויב - תיענה בתגובה הולמת ● עדכונים שוטפים

סוכנות דירוג האשראי מודי'ס / צילום: Shutterstock, Daniel J. Macy

מודי׳ס מעלה את תחזית הדירוג של ישראל

חברת הדירוג הבינלאומית הודיעה הלילה כי היא משנה את התחזית מ"שלילית" ל"יציבה" ● הטיעונים של מודי׳ס להחלטה הם בראש ובראשונה ירידת הסיכון הביטחוני