גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותפנחס רובין

הלוואת בעלים ושיברה

פסק דין חדש בעליון מתווה איזונים חדשים ביחסים שבין נושים חיצוניים לנושים פנימיים

כל בעל שליטה בחברה, שהוא בר דעת, צריך לשקול בחיוב רישום שיעבוד כדי להבטיח את פרעון "הלוואת הבעלים" ביום פקודה (ככל שנותרו בחברה נכסים בלתי משועבדים). בכך מבטיח לעצמו בעל השליטה - המלווה - את בכירות החוב כלפיו, לבל "יסבסד" את מיעוט בעלי המניות. כך מומלץ לעשות מימים ימימה. אפילו סלומון (מסלומון נגד סלומון) השכיל לעשות כך. בכך נבדלת הלוואת הבעלים (נשיית הבעלים) מהון הבעלים. הלוואה שכזו עשוייה במקרים רבים גם להועיל לנושים בחברה על דרך הענקת "חמצן" נוסף לתפקודה של החברה ולסיכויי הישרדותה. כדי להיטיב עם החברה, חזון נפרץ הוא, שהלוואות הבעלים ניתנות ללא ריבית או דלות ריבית.

אלא מאי? סעיף 6 לחוק החברות מאפשר במקרים מיוחדים את הרמת מסך ההתנגדות של החברה ולעתים, כוואריאציה, גם את הדחיית/השעיית החוב לבעל השליטה. לצד ההדחייה של החוב, מושעה גם השיעבוד, אלא אם כן בזכות קיומו לא יהיה החוב בר הדחייה. סיטואציה כזו פוגעת באינטרסים הלגיטימיים של בעל השליטה, אשר נחלץ לטובת החברה והעמיד לרשותה הלוואה שהיתה נחוצה לה.

כאשר המלווה הינו בעל שליטה הוא עלול במקרים מסויימים להידחות לסוף תור הנושים ותחת אשר להיות מועדף עליהם, הוא יהיה נחות להם, אם יילכד במצודת סעיף 6(ג) לחוק החברות. מלווה ורע לו. בפסק דין מקיף ומרתק (אל תחמיצו) הכריע לאחרונה בית המשפט העליון בפרשת קיבוץ משמר העמק, כי מקום שיש בחברה "הון דק" צפוי בעל השליטה לעמוד בפני הסיכון, שהלוואותיו המיטיבות תהיינה נחותות משאר הנושים. זהו סיכון, שאין להקל בו ראש והוא מתווה איזונים חדשים ביחסים שבין הנושים החיצוניים לחברה (שהופכים להיות מועדפים) לבין נושים פנימיים, המה בעלי השליטה שהלוו לחברה "הלוואת בעלים" (שהופכים להיות נחותים). במקרה של הדחיית נשייתו של בעל השליטה הוא יוצא מקופח. מחד גיסא, חובו כורסם או נדחה, כאילו היה הון; ומאידך גיסא, אילו בהון עסקינן הוא היה אמור לקבל בהקצאה שיעור נוסף מהון המניות של החברה. בעל המניות, שהעמיד הלוואת בעלים כמיטיב יוצא איפוא קירח מכאן ומכאן. אפשר ורישומו של שיעבוד מאיין או מחליש את הדחיית החוב כלפי בעל השליטה, ואם כך הדבר - יהיה זה אינטרס חשוב (נוסף) לבעל השליטה לרשום שיעבוד כדי למנוע אפשרות הדחייה.

כדי למלט את נפשו מאימת הדין של הדחיית ההלוואה ישקול מן הסתם בעל שליטה בחברה לדאוג, שתחת אשר תהיה הלוואתו הלוואת בעלים ישירה ("פנימית"), הוא יעקוף את גזירת הדין על ידי כך שמוסד פיננסי (מתווך פיננסי) יעמיד את ההלוואה לרשות החברה (בבחינת נושה חיצוני, שלא חלה כלפיו סנקציית ההדחייה); ואילו בעל השליטה יערוב או יפקיד את הכספים כבטוחה בידי המוסד הפיננסי. כידוע, אין הדחיית חוב כלפי המוסד הפיננסי (נושה חיצוני) וכמובן שאין הדחיית חוב בין המוסד הפיננסי לבין בעל השליטה. המתווך הפיננסי יתחייב, כי טרם שיממש את הבטוחות שיש לו מבעל השליטה בחברה הוא ימצה את כל כוחות הפירעון שלו - של המתווך הפיננסי - כלפי החברה. או אז לא יצטרך בעל השליטה להיכנס לנעלי המתווך הפיננסי ולהיהפך לבעל חוב, העשוי להיות מושעה מתוקף מעמדו כבעל שליטה. בכך תינתן "חסינות" מסויימת ל"הלוואת הבעלים" (הכלכלית) מפני הדחייה, תודות לכך שהיא לא נחשבת ככזו במובן הפורמלי (בבחינת "הבה נתחכמה לו").

המתעשר ממהלך העקיפה יהיה המתווך הפיננסי. על חולשותיו של מתווה זה, ועל התחרות המסורתית של נושי חברה מול בעלי מניותיה, בהזדמנות אחרת.

גם שופט הוא אדם

אני מיודד עם דליה. דליה היא כבוד השופטת דליה גנות, מבית המשפט המחוזי בתל אביב. והנה, בבוקרו של יום 22 באוקטובר 2008, קראתי את עמודו הראשון של אחד מעיתוני הארץ וחשכו עיניי. וכך נאמר בכותרת העמוד הראשון בצד תמונתה של השופטת: "שופטת: טבעי שסרסור יכעס על זונות שלא רוצות לעבוד בגלל המחזור החודשי". הכותרת היתה קשה ומכפישה, לא פחות מתוכן הכתבה. השופטת, אליבא דאותה עיתונות, הפכה להיות שוחרת זנות ומעודדת התעמרות בזונות. הדבר לא התיישב עם היכרותי אותה. נהפוך הוא. את שנכתב לא ניתן היה להסיג לאחור. מצהלות העיתונים ולאחריהם גם קיטונות הרותחין בהם שיפדו את השופטת כלי התקשורת האחרים והמפגינים מול ביתה היו קשים מנשוא. עד כדי כך היה הדבר קשה בעיניי, שהתביישתי לטלפן אליה ולעודדה, וכי מה אומר לה?

ידוע ידעתי שלדברי השיקוצים אין שחר, אבל האמת ניתנת להיאמר, כי לא טרחתי לקרוא ולדקדק בדברים. שמעתי מפי חברים, שהאמור בעיתונות הם דברי איוולת חסרי שחר ונטולי הבנה.

בינתיים נקפו הימים ונשכחו הדברים, עד שהתפרסמה לאחרונה בקרן זווית עיתונאית, החלטתו של השופט אליעזר גולדברג, אשר מכהן כיום כנציב תלונות הציבור על שופטים. בהחלטתו הוא דוחה מכל וכל את תלונתה של יו"ר המטה למאבק בסחר בנשים, ומסביר, כי השופטת גנות גינתה את ההתנהגות של הנאשמים שלפניה, תוך ציטוטים כהנה וכהנה מדברי התרעומת שהביעה השופטת כלפי אותם נאשמים. הנציב קובע בין השאר כי "קריאת ההחלטה במלואה אינה מותירה ספק בכך, כי כב' השופטת לא לימדה כף זכות על הנאשמים. נהפוך הוא, היא מציינת בהחלטה, בין היתר, כי.... "התנהגותם של המשיבים הינה בזויה ומתועבת בעיניי...".

לא היה בדברי הקטרוג העיתונאיים ובדברי ההשמצה של מטה המאבק בסחר נשים כל מאומה. לא דובים ולא יער. רק בורות. אי הבנת הנקרא.

אך לא על השופטת באתי לכתוב, אלא על העיתונות.

זהו כוחה של תקשורת וזוהי לעיתים גם רשעותה של תקשורת, להלבין פני אדם ברבים (וגם שופט הוא אדם) לחינם וללא בדל אמת. היזהרו בכתיבתכם.

* עו"ד פנחס רובין מייצג, בין היתר, בעלי שליטה.

עוד כתבות

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

רוצים לדעת מה קורה בשוק הנדל״ן? תסתכלו על חג׳ג ופרשקובסקי

מבצעי "דירה במתנה", מכרזים דיגיטליים והנחות ענק: הקיפאון המתמשך והמלאי הגדל בשוק הדיור דוחפים את היזמים לצעדים חסרי תקדים ● אלא שהרוכשים זהירים, המניות מגיבות בספקנות, והבנקים מתחילים לבחון כל עסקה בזכוכית מגדלת ומסרבים להכיר במכירות "על הנייר"

פט גלסינגר (מימין) ואמנון שעשוע בהנפקת מובילאיי / צילום: Nasdaq, Inc

"צריך לגייס יותר בחו"ל": אמנון שעשוע משרטט את העתיד של מובילאיי ביום שאחריו

ההודעה של פרופ' אמנון שעשוע על פרישתו מתפקיד המנכ"ל תפסה את השוק בהפתעה ● במובילאיי נערכים לתהליך איתור למציאת מנהל עם כישורי מסחור ושיווק שייקח את החברה לשלב הבא, ושעשוע חשף בשיחה עם העובדים כי המנכ"ל הבא עשוי להיות לא ישראלי ● ועם אילו אתגרים יתמודד?

מטוס של אתיופיאן איירליינס / צילום: Shutterstock

עם 26 טיסות בשבוע: החברה שעברה מהפכה ולא עזבה את נתב"ג ליום אחד

בשעה שהשחקניות הזרות נזהרות, אתיופיאן איירליינס מגדילה את תדירות הטיסות מנתב"ג ל־26 בשבוע ● מהפכת השירות והשינוי הניהולי, לצד הזינוק בביקוש הנוסעים הישראלים ליעדים באפריקה ובמזרח, מסבירים כיצד היא הפכה לאחת מחברות התעופה הנאמנות והחזקות בישראל

הטיל ''ח'ייבר שכן'' מוצג בעת מצעד בטהרן / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl/NurPhoto

זול, מדויק וקטלני: הטיל המוצלח ביותר של איראן הופך למסוכן יותר

טיל ח'ייבר שכן משלב מסלולי טיסה, תמרונים ומהירויות שונות כדי לבלבל את מערכות ההגנה האווירית

רכבת ישראל / צילום: Shutterstock, YKD

דירקטוריון הרכבת מחזיר את אבשלום אלמליח לתפקיד מ"מ המנכ"ל

אבשלום אלמליח, סמנכ"ל תכנון והפעלה ברכבת ישראל ומ"מ המשנה למנכ"ל, יכהן כמנכ"ל הרכבת בפועל - כך החליט אתמול דירקטוריון החברה ● מאז התפטרותו של המנכ"ל הקבוע האחרון משה (שיקו) זנה, ובמשך שנה, החברה מתנהלת עם ממלאי-מקום בתפקיד המנכ"ל ● ועדת האיתור צפויה לצאת לסבב איתור נוסף

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הלמ"ס: ירידה חדה במשקי הבית שמתכננים לרכוש דירה

סקר של הלמ"ס מצביע על ירידה חדה בשיעור משקי הבית שמתכננים לרכוש דירה – מ-8% ל-3.6% ● לדברי מנהל תחום מדדי הדיור בלשכה, הנתונים משקפים את ההאטה בשוק

אילוסטרציה: Shutterstock

השותפות בקרקע פורקה. למי שייכות זכויות בנייה עודפות בעקבות הריסת מבנה?

שני שותפים החזיקו קרקע בחלקים שווים ברמת גן במשך שנים, ועל חלק ממנה הקים אחד השותפים בית צמוד קרקע ● כאשר פורק השיתוף עלתה השאלה - למי שייכות זכויות הבנייה לאחר שצמוד הקרקע ייהרס?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

מניות השבבים העבירו את הבורסה לירידות של יותר מ-2%; המניה שצנחה בכ-15%

המניות הדואליות ומניות הביטחון מושכות את ת"א 35 למטה ● מנגד, עליות בביטוח ובפיננסים ● תנודות חדות במניות הבודדות: גילת צונחת, נייס עולה ● קבוצת אקרשטיין רוכשת שליטה בחברה שעוסקת בתחום פתרונות החיפוי ומוצרי הגמר לבנייה ● אינטר תעשיות: בעלי השליטה מוכרים את מלוא החזקתם לרימון תמורת כ־67 מיליון שקל

תובענות ייצוגיות / איור: גיל ג'יבלי

הרפורמה שתגן על עסקים קטנים מפני תובעים סדרתיים תקודם באופן חריג

הקואליציה והאופוזיציה הגיעו להסכמה לקיים דיונים בוועדת החוקה בזמן פגרת הכנסת כדי לקדם את התיקון לחוק התובענות הייצוגיות ● המהלך יחייב פנייה מוקדמת לעסקים בעילות קלות, ימנע חלוקת קופונים בהסדרי פשרה ויגביל את שכר־הטרחה של עורכי הדין

שריפה בשדרות / צילום: כבאות והצלה לישראל

שריפה במפעלים באזור התעשייה בשדרות; נשלל החשד לדליפת אמוניה

שריפה פרצה במפעלי שטראוס ותפוגן באזור התעשייה בשדרות, והמפעלים פונו ● רשות הכבאות וההצלה שללה דליפת אמוניה

מירנדה טולדנו, מנכ״לית אנטרה ביו / צילום: יח''צ

מהפך באנטרה: מגייסת 275 מיליון דולר בגיוס פרטי

הגיוס, הגדול פי יותר משניים משווי השוק של החברה ערב ההודעה, צפוי לממן את פעילותה עד 2030 ● בין הקשרים הישראליים: שיתוף-פעולה עם אופקו והחזקה של קנדה ישראל מלונות

חיילי צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הממשלה אישרה 70 מיליארד שקל לרכש צבאי, אך לא מצאה מקור תקציבי לכך

לגלובס נודע שוועדת שרים להצטיידות אישרה את התחייבויות צה"ל לרכש בעלות של 70 מיליארד שקלים, רגע לפני הבחירות ● אלא שעל פי ההחלטה, הממשלה נדרשת להציג מקור תקציבי מול התחייבויות העתק - שכרגע נתון בסימן שאלה

חי גאליס, מנכ''ל ביג / צילום: ביג מרכזי קניות

ביג מממשת נכסים בחו"ל: מכרה מרכזי קניות בארה"ב ובצרפת

הקבוצה דיווחה על השלמת מכירת מרכז קניות בנבאדה בארה"ב ועל הסכם למכירת פעילות האחסנה והלוגיסטיקה שלה בצרפת ● המימושים הם חלק ממהלך אסטרטגי של ביג להתמקדות בליבת העשייה בחו"ל - מרכזי קניות במדינות הבלקן ובמזרח אירופה

אזור התחנה המיועדת של המטרו ברח' אחוזה ברעננה / צילום: אריק מירובסקי

רחוב אחוזה ברעננה יצמח פי 4, וזה רק הפרומו לעידן המטרו בגוש דן

בימים אלה מקודמת במהירות תוכנית ברחוב אחוזה ברעננה שתקפיץ את הצפיפות במאות אחוזים ● זו רק סנונית למה שצפוי בגוש דן: סביב המטרו מקודמות כ-100 תוכניות שיוסיפו 300 אלף דירות

מושגים לאזרחות מיודעת. בועה פיננסית / צילום: Shutterstock

איך מזהים בועה בשווקים? אלה כלי העזר שכלכלנים משתמשים בהם

עליית מחירים מהירה מדי ומכפילי שווי גבוהים יכולים לנבא בועות בשווקים, אבל גם לכוח שלהם יש גבול ● בעולם שבו העתיד הטכנולוגי לא בהיר, אפשר לצפות לעוד ועוד בועות שיתפוצצו ● המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

בתי הזיקוק של בז''ן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

שתי מניות "אפורות" זינקו ביותר מ-100% מתחילת השנה: זו הסיבה

חברות הזיקוק המקומיות חוו שנה קשה עם השבתה של פעילותן ואירועים טרגיים שגרמו תקלות וטילים איראניים ● אלא שזינוק במרווחי הזיקוק, בעקבות המלחמות ברוסיה ובמפרץ הפרסי, הוביל להכפלה בשווי בזן ובז"א מתחילת השנה - ולרווחים נאים לבעלי המניות שלהן

השריפות בצרפת / צילום: Reuters, Mohamad Salaheldin Abdelghani Alsayed

שריפת הענק בצרפת: 162 נעצרו בחשד להצתות

גלי חום קיצוניים ויובש ממושך מלבים שריפות ענק בצרפת שהגיעו כבר לפאתי העיר בורדו ● מאות אלפי תושבים ותיירים פונו מבתיהם, אלפי כבאים נאבקים בלהבות, והביקורת על היערכות הרשויות הולכת וגוברת בעקבות הקיצוץ הממשלתי בתקציב כיבוי האש

אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה איבדה את התואר הנחשק; ירידות שערים מסביב לעולם

ירידות בסקטור השבבים מטלטלות את השווקים: אנבידיה ירדה אמש ב-5% ואיבדה לאפל את תואר החברה עם השווי הגבוה בעולם ● ירידות שערים הבוקר באסיה וצפי לירידות קלות בוול סטריט ● מה צפוי בשבוע המסחר המטלטל שלפנינו?

מטה CXMT בשנחאי / צילום: Reuters, Ying Tang

מניית השבבים שזינקה ב-470% ביום המסחר הראשון שלה

ההנפקה השנייה בגודלה בתולדות סין הפכה את CXMT לאחת מחברות השבבים הבולטות במדינה ● היא נחשבת ל"הימור הסיני" המרכזי על שבבי DRAM שינגוס בשוק הנשלט כיום ע"י סמסונג, SK Hynix ומיקרון

פיזור השקעות בחו''ל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

רוצים להשקיע בחו״ל וחוששים מה-S&P 500? אולי זה המדד בשבילכם

מבחינת הישראלים יש בדרך-כלל רק שתי זירות השקעה רלוונטיות: ארה"ב וישראל ● אך האם זה נכון להתעלם מ-40% מהכלכלה העולמית? ● לאחר הריצה בשנים קודמות ל-S&P 500, כדאי להכיר את היתרונות של מדדי MSCI