גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותפנחס רובין

הלוואת בעלים ושיברה

פסק דין חדש בעליון מתווה איזונים חדשים ביחסים שבין נושים חיצוניים לנושים פנימיים

כל בעל שליטה בחברה, שהוא בר דעת, צריך לשקול בחיוב רישום שיעבוד כדי להבטיח את פרעון "הלוואת הבעלים" ביום פקודה (ככל שנותרו בחברה נכסים בלתי משועבדים). בכך מבטיח לעצמו בעל השליטה - המלווה - את בכירות החוב כלפיו, לבל "יסבסד" את מיעוט בעלי המניות. כך מומלץ לעשות מימים ימימה. אפילו סלומון (מסלומון נגד סלומון) השכיל לעשות כך. בכך נבדלת הלוואת הבעלים (נשיית הבעלים) מהון הבעלים. הלוואה שכזו עשוייה במקרים רבים גם להועיל לנושים בחברה על דרך הענקת "חמצן" נוסף לתפקודה של החברה ולסיכויי הישרדותה. כדי להיטיב עם החברה, חזון נפרץ הוא, שהלוואות הבעלים ניתנות ללא ריבית או דלות ריבית.

אלא מאי? סעיף 6 לחוק החברות מאפשר במקרים מיוחדים את הרמת מסך ההתנגדות של החברה ולעתים, כוואריאציה, גם את הדחיית/השעיית החוב לבעל השליטה. לצד ההדחייה של החוב, מושעה גם השיעבוד, אלא אם כן בזכות קיומו לא יהיה החוב בר הדחייה. סיטואציה כזו פוגעת באינטרסים הלגיטימיים של בעל השליטה, אשר נחלץ לטובת החברה והעמיד לרשותה הלוואה שהיתה נחוצה לה.

כאשר המלווה הינו בעל שליטה הוא עלול במקרים מסויימים להידחות לסוף תור הנושים ותחת אשר להיות מועדף עליהם, הוא יהיה נחות להם, אם יילכד במצודת סעיף 6(ג) לחוק החברות. מלווה ורע לו. בפסק דין מקיף ומרתק (אל תחמיצו) הכריע לאחרונה בית המשפט העליון בפרשת קיבוץ משמר העמק, כי מקום שיש בחברה "הון דק" צפוי בעל השליטה לעמוד בפני הסיכון, שהלוואותיו המיטיבות תהיינה נחותות משאר הנושים. זהו סיכון, שאין להקל בו ראש והוא מתווה איזונים חדשים ביחסים שבין הנושים החיצוניים לחברה (שהופכים להיות מועדפים) לבין נושים פנימיים, המה בעלי השליטה שהלוו לחברה "הלוואת בעלים" (שהופכים להיות נחותים). במקרה של הדחיית נשייתו של בעל השליטה הוא יוצא מקופח. מחד גיסא, חובו כורסם או נדחה, כאילו היה הון; ומאידך גיסא, אילו בהון עסקינן הוא היה אמור לקבל בהקצאה שיעור נוסף מהון המניות של החברה. בעל המניות, שהעמיד הלוואת בעלים כמיטיב יוצא איפוא קירח מכאן ומכאן. אפשר ורישומו של שיעבוד מאיין או מחליש את הדחיית החוב כלפי בעל השליטה, ואם כך הדבר - יהיה זה אינטרס חשוב (נוסף) לבעל השליטה לרשום שיעבוד כדי למנוע אפשרות הדחייה.

כדי למלט את נפשו מאימת הדין של הדחיית ההלוואה ישקול מן הסתם בעל שליטה בחברה לדאוג, שתחת אשר תהיה הלוואתו הלוואת בעלים ישירה ("פנימית"), הוא יעקוף את גזירת הדין על ידי כך שמוסד פיננסי (מתווך פיננסי) יעמיד את ההלוואה לרשות החברה (בבחינת נושה חיצוני, שלא חלה כלפיו סנקציית ההדחייה); ואילו בעל השליטה יערוב או יפקיד את הכספים כבטוחה בידי המוסד הפיננסי. כידוע, אין הדחיית חוב כלפי המוסד הפיננסי (נושה חיצוני) וכמובן שאין הדחיית חוב בין המוסד הפיננסי לבין בעל השליטה. המתווך הפיננסי יתחייב, כי טרם שיממש את הבטוחות שיש לו מבעל השליטה בחברה הוא ימצה את כל כוחות הפירעון שלו - של המתווך הפיננסי - כלפי החברה. או אז לא יצטרך בעל השליטה להיכנס לנעלי המתווך הפיננסי ולהיהפך לבעל חוב, העשוי להיות מושעה מתוקף מעמדו כבעל שליטה. בכך תינתן "חסינות" מסויימת ל"הלוואת הבעלים" (הכלכלית) מפני הדחייה, תודות לכך שהיא לא נחשבת ככזו במובן הפורמלי (בבחינת "הבה נתחכמה לו").

המתעשר ממהלך העקיפה יהיה המתווך הפיננסי. על חולשותיו של מתווה זה, ועל התחרות המסורתית של נושי חברה מול בעלי מניותיה, בהזדמנות אחרת.

גם שופט הוא אדם

אני מיודד עם דליה. דליה היא כבוד השופטת דליה גנות, מבית המשפט המחוזי בתל אביב. והנה, בבוקרו של יום 22 באוקטובר 2008, קראתי את עמודו הראשון של אחד מעיתוני הארץ וחשכו עיניי. וכך נאמר בכותרת העמוד הראשון בצד תמונתה של השופטת: "שופטת: טבעי שסרסור יכעס על זונות שלא רוצות לעבוד בגלל המחזור החודשי". הכותרת היתה קשה ומכפישה, לא פחות מתוכן הכתבה. השופטת, אליבא דאותה עיתונות, הפכה להיות שוחרת זנות ומעודדת התעמרות בזונות. הדבר לא התיישב עם היכרותי אותה. נהפוך הוא. את שנכתב לא ניתן היה להסיג לאחור. מצהלות העיתונים ולאחריהם גם קיטונות הרותחין בהם שיפדו את השופטת כלי התקשורת האחרים והמפגינים מול ביתה היו קשים מנשוא. עד כדי כך היה הדבר קשה בעיניי, שהתביישתי לטלפן אליה ולעודדה, וכי מה אומר לה?

ידוע ידעתי שלדברי השיקוצים אין שחר, אבל האמת ניתנת להיאמר, כי לא טרחתי לקרוא ולדקדק בדברים. שמעתי מפי חברים, שהאמור בעיתונות הם דברי איוולת חסרי שחר ונטולי הבנה.

בינתיים נקפו הימים ונשכחו הדברים, עד שהתפרסמה לאחרונה בקרן זווית עיתונאית, החלטתו של השופט אליעזר גולדברג, אשר מכהן כיום כנציב תלונות הציבור על שופטים. בהחלטתו הוא דוחה מכל וכל את תלונתה של יו"ר המטה למאבק בסחר בנשים, ומסביר, כי השופטת גנות גינתה את ההתנהגות של הנאשמים שלפניה, תוך ציטוטים כהנה וכהנה מדברי התרעומת שהביעה השופטת כלפי אותם נאשמים. הנציב קובע בין השאר כי "קריאת ההחלטה במלואה אינה מותירה ספק בכך, כי כב' השופטת לא לימדה כף זכות על הנאשמים. נהפוך הוא, היא מציינת בהחלטה, בין היתר, כי.... "התנהגותם של המשיבים הינה בזויה ומתועבת בעיניי...".

לא היה בדברי הקטרוג העיתונאיים ובדברי ההשמצה של מטה המאבק בסחר נשים כל מאומה. לא דובים ולא יער. רק בורות. אי הבנת הנקרא.

אך לא על השופטת באתי לכתוב, אלא על העיתונות.

זהו כוחה של תקשורת וזוהי לעיתים גם רשעותה של תקשורת, להלבין פני אדם ברבים (וגם שופט הוא אדם) לחינם וללא בדל אמת. היזהרו בכתיבתכם.

* עו"ד פנחס רובין מייצג, בין היתר, בעלי שליטה.

עוד כתבות

תמונה מתוך סרטון התעמולה שפרסם איתמר בן גביר / צילום: צילום מסך מרשת X

התשובה לאחוז החסימה: בינה מלאכותית

נתוני השבוע האחרון מלמדים: המפלגות הקטנות מסתערות על הבינה המלאכותית ● ולמה לפיד וגולן נאלצו להסיר פוסטים? ● ה־AI שמאחורי הבחירות, מדור חדש

מטוס אל על / צילום: עידו וכטל

אחרי שעות באוויר: איך תפצה אל על את הטסים למיאמי שהוחזרו לישראל?

טיסה LY017 של אל על המריאה היום מנתב"ג בדרכה למיאמי, אך לאחר מספר שעות באוויר הסתובבה ושבה לישראל עקב תקלה בלתי צפויה ● לצד הפיצוי שתעניק החברה, הנוסעים יוכלו לבחור אם לצאת בטיסה חלופית או לקבל החזר כספי ● כמה כסף יקבלו הנוסעים בכל מחלקה?

בנין משרד הבריאות ירושלים / צילום: בר - אל

"סכנה חמורה למטופלים": משרד הבריאות סוגר בית חולים פרטי בת"א

משרד הבריאות גילה בביקורת פתע במרכז הרפואי "מדיקה" ברמת החייל מקרים שבהם בוצעו פעולות רפואיות בניגוד לסמכויות המקצועיות ולהוראות המחייבות • רופאת המחוז הוציאה צו שבמסגרתו הורתה על הפסקת הפעילות עד להודעה חדשה

אילוסטרציה: Shutterstock

הטלטלה בשוק האג"ח מתחילה לזלוג למניות

שוק האג"ח האמריקאי שולח סימני אזהרה, עם תשואה של 5.2% באג"ח הממשלתיות • בינתיים שוקי המניות כמעט לא מגיבים, אבל בגולדמן זאקס מזהירים כי עליית התשואות עלולה להצית גל מימושים • גם האג"ח הישראליות מתחילות להרגיש את הלחץ

מיצג לתמיכה במשטר האיראני בטהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

לא טילים ולא נפט: הנשק האמריקאי שמכאיב לאיראן

כותרות העיתונים בעולם: הרשת החשאית של איראן באירופה, הנשק הכלכלי של ארה"ב נגד טהרן והדרך שבה חיזבאללה מנסה לשקם את כוחו ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

חיים אתגר / צילום: טל גבעוני

חיים אתגר מלמד איך לא להפוך לקורבן הבא: "כמות ההונאות היא פסיכית"

שנים אחרי שהפך את המרדף אחר מתחזים לתוכנית בפריים־טיים, חיים אתגר מוציא ספר חדש שנועד למנוע מכם ליפול בהונאה ● בראיון לגלובס הוא מספר למה "עקיצות" הן מזמן לא לקשישים בלבד, על אתגרי ה־AI ומדוע המשטרה לא מצליחה להתמודד: "השמיכה שלה קצרה"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בת"א; פאלו אלטו ואלקטרה נדל"ן זינקו, אלביט ירדה

ת"א 35 ננעל ללא שינוי, מדדי הנדל"ן בלטו לטובה ● שינוי כיוון באלקטרה נדל"ן? זינקה ב-10% לאחר שנפלה אתמול ב-16% ● פאלו אלטו זינקה לאחר שחזרה בפער ארביטראז' חיובי מוול סטריט ● אירוע סייבר בזירה המקומית: ניסיון פריצה לחשבונות מיטב טרייד ● השקל שינה כיוון לקראת הנעילה והתחזק בכ-0.5% ל-3.06 שקלים לדולר

צילום: reuters-Lucas Jackson, AP-Ng Han Guan,AP-Richard Drew

שישה מומחי השקעות מנתחים את הזינוק בתשואות האג"ח ואיך כדאי לפעול בעקבותיו

ריק רידר מבלקרוק מזהה הזדמנויות באג"ח, ריי דליו ממליץ על זהירות

מיכאל בן יעקב, פרופאונד בית השקעות / צילום: עמי ארליך

"שיא של כמעט 20 שנה": מנהל ההשקעות שמסמן את הלהיט הבא בבורסה

מיכאל בן יעקב, מנהל השקעות ואנליסט בפרופאונד, הגיע לשוק ההון בניגוד לאזהרות אביו, שנכווה ממשבר מניות הבנקים ● זה לא מפריע לו להמליץ על סקטור הפיננסים, הודות לפוטנציאל ההתייעלות שהוא טומן ● וגם לאנרגיה המתחדשת והתשתיות הוא חוזה עתיד ירוק

מחסום משטרתי ליד בסיס פיירפורד בבריטניה, שבו נמנע פיגוע גדול / צילום: ap, Alastair Grant

איראן "נוקמת" באירופה על שיתוף הפעולה עם ישראל

כותרות העיתונים בעולם: איראן מנסה לפגוע באירופה וניסיון הפיגוע בבריטניה עשוי להיות רק ההתחלה, מה חושבות מדינות האזור על הבחירות בישראל, ומה יעשה טראמפ עם איראן? ● גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל  

דריו אמודיי, מנכ''ל אנתרופיק / צילום: Reuters, Denis Balibouse

לקראת הנפקת אנתרופיק: ההכנסות זינקו פי 12, ההפסד הנקי הגיע ל־42 מיליארד דולר, ועדיין החברה מזהירה מסכנה לאנושות

לפי תשקיף ההנפקה שהגיע לידי רויטרס, מפתחת קלוד רשמה ב-2025 הכנסות של 4.6 מיליארד דולר והפסד נקי של כ-42 מיליארד דולר ● עם זאת, כ-34 מיליארד דולר מההפסד נובעים משינוי חשבונאי בשווי התחייבויות הקשורות לגיוסי הון קודמים, ולא מכסף שהחברה הוציאה בפועל ● ההפסד התפעולי הסתכם בכ-8 מיליארד דולר, והחברה נערכת להנפקה לפי שווי שעשוי לחצות את רף 2 טריליון הדולר

עידן נוריק, אהוד שניאורסון / צילום:  חן גלילי, יח''צ, רועי פלדה

השותפים לשעבר של אהוד ברק בדרך להקמת חברת סייבר חדשה

לגלובס נודע כי מנכ"ל פאראגון עידן נוריק מתכנן להקים חברת סייבר חדשה, כשאליו צפוי להצטרף שותפו אהוד שניאורסון וגם סא"ל מכהן בהליכי שחרור ● החברה העתידית קיבלה התחייבות עקרונית להשקעה מקרן סקויה ומקרן סוויש של עומרי כספי ● ברקע: פאראגון מתכננת לצאת למיזוג ספאק בניו יורק

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

מגמה מעורבת בוול סטריט; מחירי הנפט יורדים

הנאסד"ק מטפס בכ-0.3% ● מגמה חיובית גם באירופה ● מחירי הנפט מאבדים גובה, נפט מסוג ברנט נסחר סביב 104 דולר לחבית ● בורסות אסיה ננעלו בעיקר בירידות ● שיין צללה ברקע הדיווח על צניחה ברווח הנקי המותאם שלה לרבעון השני

נועה ארגמני בגאלה של מגזין ''TIME'' (ארכיון) / צילום: ap, Evan Agostini/Invision

שורדת השבי נועה ארגמני מצטרפת לקרן ההון סיכון ויין ונצ'רס

ארגמני, שתצטרף לקרן כמנהלת פלטפורמה, אמרה לאתר ביזנס אינסיידר: "בשלב זה, אם אני רוצה ללמוד ולהשפיע, קרן הון סיכון היא המקום עבורי - אני רוצה להיות מוקפת באנשים עם חלומות גדולים"

יריב לוין, שר המשפטים / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

כמה התקדמנו תחת יריב לוין במשרד המשפטים?

מהמשאבים שניתנו לרשות השופטת ועד ליחס הציבורי אליה: בדקנו את הביצועים של שר המשפטים יריב לוין ● מצבת השופטים נפגעה, התיקים בבתי המשפט נערמים - אבל דווקא האמון במערכת המשפט התחזק ● רמזור הביצועים, מדור חדש

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

אנבידיה יוצאת למהלך היסטורי של 150 מיליארד דולר

יצרנית השבבים הודיעה כי תגדיל את תוכנית רכישת המניות העצמית שלה ב־150 מיליארד דולר לסכום של 235 מיליארד - התוכנית הגדולה ביותר בתולדות אנבידיה ואי־פעם בוול סטריט ● המנכ"ל ג'נסן הואנג: "הצמיחה מונעת משינוי שמתרחש פעם בדור"

הפגנות מחאה נגד ישראל בהולנד / צילום: Reuters, Anadolu

עד 6 שנות מאסר: מה עומד מאחורי המהפך ביחס של הולנד לישראל

אכיפה מחמירה בשדה התעופה, עונשי מאסר לחורגים וסיכון רחב לכלכלה הישראלית ● הולנד, שנחשבה בעבר לתומכת ישראל ויעד אטרקטיבי לתיירים, הפכה לחלוצה באיסור מוחלט על מוצרי התנחלויות ● כך המלחמה בעזה שינתה את הפוליטיקה ההולנדית

חניון תת קרקעי / צילום: איל יצהר

פערי החניה בתל אביב: 156 שקל ליום, באותה שכונה

אפליקציה חדשה מסייעת לבעלי רכבים להשוות את מחיר החניה בחניונים פרטיים ● בדרך נחשפים הפערים החריגים בין תעריפי חניונים באותן שכונות ● ולמה כדאי לשים לב

רצועת עזה / צילום: ap, Abdel Kareem Hana

גורמים במערכת הביטחון: "לא יהיה מנוס מפעולה רחבה ברצועת עזה"

מערכת הביטחון מוטרדת מניסיונות חמאס לשקם את המשילות ברצועה ● נתניהו: "יש סימנים שלקראת הבחירות אויבינו ינסו לתקוף אותנו" ● בישראל מאשרים: צה"ל חיסל את מח"ט צפון הרצועה בחמאס ● צה"ל ומג"ב פעלו במהלך הלילה בכפר ג'אלוד שבחטיבת שומרון בעקבות התפרעות של יותר מ-100 ישראלים ● שר החוץ של ארה"ב מרקו רוביו: איראן איימה לפגוע בנכסים אמריקאים ● עדכונים שוטפים

אנדי ברנהאם, ראש ממשלת בריטניה / צילום: ap, Kin Cheung

דיווח: בריטניה הרחיבה משמעותית את אמברגו הנשק על ישראל

כחלק מה"אתחול מחדש" של היחסים בין הממשלה החדשה בבריטניה לישראל, הורחב באופן משמעותי אמברגו הנשק המוטל על ישראל - כך שבנוסף ל-30 רישיונות יצוא של מערכות נשק שהוקפאו בעבר, התווספו לרשימה כ-50 רישיונות נוספים ● שר החוץ הבריטי: "אני עובר באופן אישי על כל רישיון יצוא" כדי להבטיח את יישום המדיניות