גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עמוד הבית  דעותפנחס רובין

הלוואת בעלים ושיברה

פסק דין חדש בעליון מתווה איזונים חדשים ביחסים שבין נושים חיצוניים לנושים פנימיים

כל בעל שליטה בחברה, שהוא בר דעת, צריך לשקול בחיוב רישום שיעבוד כדי להבטיח את פרעון "הלוואת הבעלים" ביום פקודה (ככל שנותרו בחברה נכסים בלתי משועבדים). בכך מבטיח לעצמו בעל השליטה - המלווה - את בכירות החוב כלפיו, לבל "יסבסד" את מיעוט בעלי המניות. כך מומלץ לעשות מימים ימימה. אפילו סלומון (מסלומון נגד סלומון) השכיל לעשות כך. בכך נבדלת הלוואת הבעלים (נשיית הבעלים) מהון הבעלים. הלוואה שכזו עשוייה במקרים רבים גם להועיל לנושים בחברה על דרך הענקת "חמצן" נוסף לתפקודה של החברה ולסיכויי הישרדותה. כדי להיטיב עם החברה, חזון נפרץ הוא, שהלוואות הבעלים ניתנות ללא ריבית או דלות ריבית.

אלא מאי? סעיף 6 לחוק החברות מאפשר במקרים מיוחדים את הרמת מסך ההתנגדות של החברה ולעתים, כוואריאציה, גם את הדחיית/השעיית החוב לבעל השליטה. לצד ההדחייה של החוב, מושעה גם השיעבוד, אלא אם כן בזכות קיומו לא יהיה החוב בר הדחייה. סיטואציה כזו פוגעת באינטרסים הלגיטימיים של בעל השליטה, אשר נחלץ לטובת החברה והעמיד לרשותה הלוואה שהיתה נחוצה לה.

כאשר המלווה הינו בעל שליטה הוא עלול במקרים מסויימים להידחות לסוף תור הנושים ותחת אשר להיות מועדף עליהם, הוא יהיה נחות להם, אם יילכד במצודת סעיף 6(ג) לחוק החברות. מלווה ורע לו. בפסק דין מקיף ומרתק (אל תחמיצו) הכריע לאחרונה בית המשפט העליון בפרשת קיבוץ משמר העמק, כי מקום שיש בחברה "הון דק" צפוי בעל השליטה לעמוד בפני הסיכון, שהלוואותיו המיטיבות תהיינה נחותות משאר הנושים. זהו סיכון, שאין להקל בו ראש והוא מתווה איזונים חדשים ביחסים שבין הנושים החיצוניים לחברה (שהופכים להיות מועדפים) לבין נושים פנימיים, המה בעלי השליטה שהלוו לחברה "הלוואת בעלים" (שהופכים להיות נחותים). במקרה של הדחיית נשייתו של בעל השליטה הוא יוצא מקופח. מחד גיסא, חובו כורסם או נדחה, כאילו היה הון; ומאידך גיסא, אילו בהון עסקינן הוא היה אמור לקבל בהקצאה שיעור נוסף מהון המניות של החברה. בעל המניות, שהעמיד הלוואת בעלים כמיטיב יוצא איפוא קירח מכאן ומכאן. אפשר ורישומו של שיעבוד מאיין או מחליש את הדחיית החוב כלפי בעל השליטה, ואם כך הדבר - יהיה זה אינטרס חשוב (נוסף) לבעל השליטה לרשום שיעבוד כדי למנוע אפשרות הדחייה.

כדי למלט את נפשו מאימת הדין של הדחיית ההלוואה ישקול מן הסתם בעל שליטה בחברה לדאוג, שתחת אשר תהיה הלוואתו הלוואת בעלים ישירה ("פנימית"), הוא יעקוף את גזירת הדין על ידי כך שמוסד פיננסי (מתווך פיננסי) יעמיד את ההלוואה לרשות החברה (בבחינת נושה חיצוני, שלא חלה כלפיו סנקציית ההדחייה); ואילו בעל השליטה יערוב או יפקיד את הכספים כבטוחה בידי המוסד הפיננסי. כידוע, אין הדחיית חוב כלפי המוסד הפיננסי (נושה חיצוני) וכמובן שאין הדחיית חוב בין המוסד הפיננסי לבין בעל השליטה. המתווך הפיננסי יתחייב, כי טרם שיממש את הבטוחות שיש לו מבעל השליטה בחברה הוא ימצה את כל כוחות הפירעון שלו - של המתווך הפיננסי - כלפי החברה. או אז לא יצטרך בעל השליטה להיכנס לנעלי המתווך הפיננסי ולהיהפך לבעל חוב, העשוי להיות מושעה מתוקף מעמדו כבעל שליטה. בכך תינתן "חסינות" מסויימת ל"הלוואת הבעלים" (הכלכלית) מפני הדחייה, תודות לכך שהיא לא נחשבת ככזו במובן הפורמלי (בבחינת "הבה נתחכמה לו").

המתעשר ממהלך העקיפה יהיה המתווך הפיננסי. על חולשותיו של מתווה זה, ועל התחרות המסורתית של נושי חברה מול בעלי מניותיה, בהזדמנות אחרת.

גם שופט הוא אדם

אני מיודד עם דליה. דליה היא כבוד השופטת דליה גנות, מבית המשפט המחוזי בתל אביב. והנה, בבוקרו של יום 22 באוקטובר 2008, קראתי את עמודו הראשון של אחד מעיתוני הארץ וחשכו עיניי. וכך נאמר בכותרת העמוד הראשון בצד תמונתה של השופטת: "שופטת: טבעי שסרסור יכעס על זונות שלא רוצות לעבוד בגלל המחזור החודשי". הכותרת היתה קשה ומכפישה, לא פחות מתוכן הכתבה. השופטת, אליבא דאותה עיתונות, הפכה להיות שוחרת זנות ומעודדת התעמרות בזונות. הדבר לא התיישב עם היכרותי אותה. נהפוך הוא. את שנכתב לא ניתן היה להסיג לאחור. מצהלות העיתונים ולאחריהם גם קיטונות הרותחין בהם שיפדו את השופטת כלי התקשורת האחרים והמפגינים מול ביתה היו קשים מנשוא. עד כדי כך היה הדבר קשה בעיניי, שהתביישתי לטלפן אליה ולעודדה, וכי מה אומר לה?

ידוע ידעתי שלדברי השיקוצים אין שחר, אבל האמת ניתנת להיאמר, כי לא טרחתי לקרוא ולדקדק בדברים. שמעתי מפי חברים, שהאמור בעיתונות הם דברי איוולת חסרי שחר ונטולי הבנה.

בינתיים נקפו הימים ונשכחו הדברים, עד שהתפרסמה לאחרונה בקרן זווית עיתונאית, החלטתו של השופט אליעזר גולדברג, אשר מכהן כיום כנציב תלונות הציבור על שופטים. בהחלטתו הוא דוחה מכל וכל את תלונתה של יו"ר המטה למאבק בסחר בנשים, ומסביר, כי השופטת גנות גינתה את ההתנהגות של הנאשמים שלפניה, תוך ציטוטים כהנה וכהנה מדברי התרעומת שהביעה השופטת כלפי אותם נאשמים. הנציב קובע בין השאר כי "קריאת ההחלטה במלואה אינה מותירה ספק בכך, כי כב' השופטת לא לימדה כף זכות על הנאשמים. נהפוך הוא, היא מציינת בהחלטה, בין היתר, כי.... "התנהגותם של המשיבים הינה בזויה ומתועבת בעיניי...".

לא היה בדברי הקטרוג העיתונאיים ובדברי ההשמצה של מטה המאבק בסחר נשים כל מאומה. לא דובים ולא יער. רק בורות. אי הבנת הנקרא.

אך לא על השופטת באתי לכתוב, אלא על העיתונות.

זהו כוחה של תקשורת וזוהי לעיתים גם רשעותה של תקשורת, להלבין פני אדם ברבים (וגם שופט הוא אדם) לחינם וללא בדל אמת. היזהרו בכתיבתכם.

* עו"ד פנחס רובין מייצג, בין היתר, בעלי שליטה.

עוד כתבות

שיגור של ספייס איקס / צילום: ap, John Raoux

לנצל את המומנטום שהמוסדיים יוצרים: הסוד להשקעה מוצלחת בהנפקות חדשות

לקראת הנפקות הענק המתוכננות בוול סטריט, מומלץ למשקיעים המתעניינים בהן להתחמש באסטרטגיה שתסייע לצלוח את התקופה מותחת העצבים שלאחר ההנפקה ● בין היתר לחסוך את התנודתיות המוקדמת המאפיינת מניות חדשות, בעזרת "תקופת התבססות"

רפי עגיב / צילום: פרטי

רשות המסים דרשה מרפי עגיב 4.6 מיליון שקל. מה קבע בית המשפט?

איש העסקים רפי עגיב, שבעברו היה מבעלי קבוצת הפועל ת"א בכדורגל, ערער על גובה המס שנדרש לשלם על שלוש עסקאות נדל"ן שביצע: רכישת בניין ביהודה המכבי בת"א ורכישה ומכירה של אופציות במקרקעין חקלאיים ● ביהמ"ש המחוזי נדרש להכריע מתי מכירת נכס מקרקעין נחשבת למכירה עסקית - ומתי למכירה פרטית

עו''ד יוסף ויצמן, יו''ר הוועדה להגנת המקצוע בלשכה עורכי הדין ודוד פופביץ, מייסד LoFrayer / צילום:  עידן כהן, פרטי

סטארט-אפ ה-AI למד מהר: לשכת עורכי הדין תיאבק בכל הכוח לשמור על הגילדה

לשכת עורכי הדין הציגה אולטימטום למיזם LoFrayer, המציע פלטפורמת AI לביטול דוחות: תורידו את האפליקציה מהאוויר ● הנימוק: ייעוץ משפטי ניתן עפ"י חוק רק ע"י עו"ד ● בשוק מעריכים כי מדובר בתקדים שעשוי לאיים על מיזמים דומים ● הלשכה: "נילחם עד הסוף"

יריב יוריסטה, מנהל השקעות בקרנות הנאמנות האקטיביות של מיטב / צילום: באדיבות מיטב

מנהל ההשקעות שמסמן שני סקטורים שמומלצים דווקא עכשיו

יריב יוריסטה, מנהל השקעות בקרנות מיטב, מזהיר מיכולת מוגבלת של המוסדיים לספוג את גל ההנפקות המתרגש על וול סטריט ות"א ● על רקע הטלטלה בשווקים, הוא מציע דרכים להתמודד עם המצב בטווח הקצר והארוך ● וגם: למה הוא מאמין דווקא עכשיו באטרקטיביות של הבנקים ושל חברות התשתיות

עגורנים באתר בנייה. בעיגול: נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, רוני בריק / צילום: שאטרסטוק, תמר מצפי

להפעיל עגורנים מהקרקע בזמן מלחמה? היוזמה שנתקעה בצנרת

במהלך מבצע "שאגת הארי" הבטיח משרד העבודה מהפך שיאפשר הפעלת מנופים מהקרקע ויגן על חיי המפעילים בעורף ● אלא שלפי גורמים בענף הנדל"ן, הקריטריונים הקשוחים בלמו את המהלך: "הכללים החדשים פשוט לא מאפשרים עבודת מנוף ברוב האתרים בארץ"

מושגים לאזרחות מיודעת. ארביטראז' / צילום: Shutterstock

זה ידוע כ"רווח חסר סיכון", אבל לא כל־כך פשוט לעשות ממנו כסף

מהם פערי הארביטראז' שמזיזים את הבורסה? ● כשלנכס אחד יש שני מחירים שונים, נוצר פוטנציאל לגרוף רווחים • אבל כשהמתחרים בשוק הם אלגוריתמים, קשה מאוד לזכות בכל הקופה • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Mark Schiefelbein

טראמפ בן 80, והחגיגה שהוא מתכנן הפכה למחלוקת פוליטית

כלוב איגרוף במדשאה הדרומית של הבית הלבן, יציעים שיכילו אלפי צופים, ומחאות ענק ברחבי ארה"ב ● דונלד טראמפ חוגג 80 שנה, ומבטיח: "זה יהיה אירוע ייחודי מאוד, זה יהיה מדהים"

יחגוג החודש יום הולדת, דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Alex Brandon

טראמפ נערך ליום ההולדת ה־80 שלו, ושום מלחמה לא תעצור אותו

בניגוד לסבבים קודמים בין ישראל לאיראן שבהן הנשיא האמריקאי לא חשש מלהשתמש בשפה מאיימת, דווקא בהסלמה הנוכחית הוא נקט גישה פייסנית יותר ● להבעות השלום של טראמפ יש הסבר: הלחימה במזרח התיכון מתנגשת עם מספר אירועים בארה"ב, בהם יום הולדתו

העובדים בורחים מהמגזר הציבורי / צילום: Shutterstock

דוח חדש: השכר במגזר הציבורי נשחק, ושיעור העובדים המצטיינים ירד

נתוני משרד האוצר חושפים תמונת מצב עגומה: בעוד השכר במגזר הפרטי מזנק, שיעור המצטיינים בפסיכומטרי המשתלבים בשירות הציבורי צנח ב־25% בעשור האחרון ● העובדים סובלים משחיקה וירידה במיומנויות ● וגם: אחד מכל חמישה עובדי ממשלה משלים הכנסה בחוץ

מבקר המדינה מתניהו אנגלמן / צילום: כדיה לוי

דוח המבקר על הסייבר במלחמה: היעדר קטסטרופה – בזכות המזל ולא המוכנות

בדוח מבקר המדינה, מצביע מתניהו אגלמן על היעדר היערכות המדינה לאירועי סייבר ● מהדוח עולה פער עמוק ומדאיג בין חומרת האיום הקיים לבין רמת המוכנות בפועל ערב מלחמת "חרבות ברזל" ● נקבע כי ישראל חייבת לייצר מסגרת אחידה ותקציב רב-שנתי לאימוץ בינה מלאכותית ● "העובדה שמדינת ישראל לא חוותה אירוע משבית קטסטרופלי נובעת ממזל ולא ממוכנות מערכתית"

ירידות בוול סטריט / אילוסטרציה: Shutterstock

הירידות בוול סטריט מתמתנות, נאסד"ק משיל 1.5%

המסחר מתאפיין ברוטציה לסקטורים המסורתיים ● SOX, מדד השבבים נופל ב-8% ● ירידות חדות במחירי הנפט ● לקראת פרסום האינפלציה מחר, שוק האג"ח מאותת לוורש: הריבית בארה"ב עדיין נמוכה מדי ● פיוניר מזנקת ב-25%, חברת התשלומים הקנדית Nuvei מנהלת מגעים מתקדמים לרכישתה בשווי של כ־2.7 מיליארד דולר

חומרים: שאטרסטוק, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמש הנפקות נסגרו בהנחה של עד 26% על המחיר המבוקש. כך עובדת השיטה

חמש מבין שש החברות שהשלימו הנפקות בשבועות האחרונים - התפשרו משמעותית על השווי הראשוני שדרשו ● הרציונל: המנפיקים נותרים עם שווי אטרקטיבי, והמוסדיים יכולים להציג תמונת הצלחה בכיפופי הידיים ● מי הבעלים שנפגשו עם הכסף, המוסדיים שקנו את הסחורה, וההנפקה שבולטת במיוחד

הייטקיסטים קונים משמעותית פחות דירות דירות בתל אביב / צילום: shutterstock עיבוד: טלי בוגדנובסקי

נתונים חדשים מגלים: הייטקיסטים קונים פחות דירות בתל אביב

נתונים ראשוניים של האוצר חושפים צניחה חדה בשיעור ההייטקיסטים שרוכשים דירות בעיר, בעוד שמלאי הדירות הלא-מכורות הולך ונערם ● היזמים והמשווקים מודים: "רואים ירידה של עד 40% ביכולת הרכישה, רבים יושבים על הגדר"

קזואו אואדה,  נגיד הבנק המרכזי ביפן / צילום: Reuters, Kyodo

יפן דוחפת את הריבית לשיא של 30 שנה, ומכניסה את וול סטריט לחרדה

יפן, מתקרבת להעלאת ריבית שתביא אותה לרמה של 1% ● למרות שמדובר בריבית נמוכה ביחס למערב, ההעלאה הצפויה עשויה לפגוע בסוחרי הקרי טרייד, ואולי אף להעלים מאות מיליארדי דולרים מוול סטריט

אילוסטרציה / צילום: Shutterstock

כבר קניתם טלוויזיה חדשה למונדיאל? אלה הענפים שרושמים זינוק בהכנסות

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף המחשבים והסלולר רושם את העלייה הגדולה ביותר, לצד ענפי התיירות ומוצרי החשמל. ומי נפגע הכי הרבה?

האדריכל משה ספדיה והנשיא לשעבר ביל קלינטון. בקטן: מבנה המוזיאון בארקנסו / צילום:  Zach Hilty/BFA, טים הרסלי

ביל קלינטון ומרתה סטיוארט מריעים לאדריכל הישראלי

הרחבת מוזיאון קריסטל ברידג'ס שתכנן האדריכל הישראלי משה ספדיה נחנכה בארה"ב בנוכחות ביל והילארי קלינטון, מרתה סטיוארט, יורשת וולמארט אליס וולטון ובכירים נוספים מעולמות העסקים והתרבות ● וגם: תמונה שצולמה לאורך גבול ישראל זכתה בתחרות הצילום של קנט, וטיב טעם משקיעה כ־35 מיליון שקל במערך ליקוט רובוטי לפעילות האונליין שלה ● אירועים ומינויים

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן / צילום: Reuters, Anadolu

בדרך לחתימת הסכם ביטחוני, טורקיה ניסתה לשבש מטוסי בכירים באירופה

לפי דיווח בפוליטיקו, מטוסים שהטיסו את שרי ההגנה של צרפת, יוון והולנד לפסגת ביטחון בקפריסין סבלו מהפרעות בקשר, כשבמקביל מטוסי F-16 טורקיים עקבו אחריהם באוויר ● אנקרה מכחישה את הדיווח וטוענת כי מדובר ב"טענות פוליטיות" ● האירוע התרחש על רקע חתימת הסכם ביטחוני חדש בין צרפת לקפריסין, שמעורר התנגדות חריפה בצפון האי ובטורקיה

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה שלילית בת"א בהובלת מניות הביטוח

מדד ת"א 35 איבד 1.1% ● המניות הדואליות מכבידות על המסחר בת"א ● מניית T&M קופצת במחזור קטן יחסית ביום הראשון שלה בת"א ● מודיעין הודיעה על כוונתה לגייס הון כחלק ממימון עסקת רכישת הזכויות בשדה נפט במפרץ מקסיקו

כותרות העיתונים בעולם

דיווח: ישראל פגעה באחד ממרכזי הטילים החשובים של איראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה אפשר ללמוד על איראן מסבב הלחימה הקצר, דיווח שישראל תקפה במתחם "אחמד כאזמי" באיראן, ובצרפת טוענים שישראל מגינה על סוחרי קפטגון בסוריה • כותרות העיתונים בעולם 

נושאת המטוסים האמריקאית אברהם לינקולן במצר הורמוז / צילום: ap, Zachary Pearson

טראמפ: איראן הפילה מסוק אמריקאי - אנחנו חייבים להגיב

הרמטכ"ל בצפון: "התקיפה באיראן הייתה הכנה למהלומה משמעותית וכבדה" ● מחבל שחדר לשטח ישראל מדרום לבנון פתח באש לעבר כוח צה"ל שפעל במרחב ● מקור בממשלת לבנון: המשוואה של "תקיפת הדאחיה בביירות מול תקיפה איראנית לעבר ישראל" - קרסה ● בלבנון מדווחים על תקיפות בעיר צור; צה"ל פרסם התרעת פינוי ● עדכונים שוטפים