גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אירופאיות שישרדו את המיתון: מנהלי קרנות אמריקניות ואירופאיות ממליצים על 10 מניות כאלה

[להרשמה לניוזלטר עסקים מתעוררים] אמנם המיתון מכה קשות באירופה, ובמיוחד בבריטניה וספרד, אבל יש חברות - גם בריטיות וספרדיות - שייצאו מהמשבר בריאות

הדברים קודרים באירופה - אבל המצב היה יכול להיות חמור יותר. החורף קר בצורה יוצאת דופן, וגם התחזית הכלכלית נכנסה לקיפאון עמוק. האיחוד האירופי צופה נפילה של 1.9% השנה בצמיחה בכל 16 המדינות במרחב האירו - הירידה הראשונה מאז הושק האירו לפי כעשור. כלכלנים רבים לא שותפים לתחזית של האיחוד, להתאוששות של 0.4% בצמיחה ב-2010.

גם בבריטניה העניינים קודרים, והממשלה נאבקת להגן על הבנקים ועל הכלכלה, שעכשיו רשמית נמצאת במיתון. גורו ההשקעות האמריקני ג'ים רוג'רס, אמר ללקוחותיו בשבוע שעבר להוציא את כל כספם מבריטניה.

כמובן, קשה למצוא מניות אירופאיות שיתחמקו לחלוטין מהמשבר איתו מתמודד העולם כולו. אבל מנהלים עם מנדט להשקיע באירופה מזהים כמה מניות, שכמו מגדלורים, יסייעו בתמרון בים הסוער הזה.

"אנחנו לא יודעים על איזו מניה שלא תושפע מהשפל כלל", אומר וויליאם דייוויס, ראש מניות אירופאיות בחברת Threadneedle הלונדונית. "אנשים בדרך כלל מדברים על מניות דפנסיביות ואיך הן לא יושפעו. אנחנו מאמינים שהן כן יושפעו. השאלה היא באיזו מידה - והשאלה הזו מעולם לא הייתה חשובה יותר".

"מה שראינו בחודשיים האחרונים", הוא מוסיף, "הוא שהשווקים התאוששו כשאנשים חיפשו את השלכות חבילות ההאצה ואת הריביות. חלק מהמניות שהכי הושפעו מהשפל או ספגו צמיחה שלילית, הציגו ביצועים די טובים בחודשיים האחרונים. ואנחנו חושבים שאולי עכשיו זה זמן טוב לקנות כמה מהמניות האלה".

קית' וולטר, מנהל שותף בקרן האמריקניתArtio Global Equity (סימול: BJGQX) טוען שמניות דפנסיביות - אלה שנוטות להחזיק מעמד בתנאים כלכליים קשים, כמו מניות מזון, חשמל ותרופות - הן המשחק היחיד בעיר. "אני לא חושב ש-2009 תהיה נקודת מפנה משמעותית. לכן אנחנו נמשיך לתחזק פוזיציות דפנסיביות - לא רק סקטורים דפנסיביים, כמו בריאות ומוצרים בני קיימא, אלא גם השקעה דפנסיבית בחברות עם מאזנים חזקים, מינוף נמוך וחוסר תלות בוול סטריט למימון".

וולטר מחפש גם את החברות בעלות היסטוריה של תשלומי דיבידנד נדיבים, ומזכיר שתשואת הדיבידנד הממוצעת באירופה היא 6.6%. הדיבידנדים, הוא אומר, יהיו "בולם זעזועים נחמד מול המשך הירידה במחירי המניות". לפניכם עשר מניות אירופאיות שבחרו מנהלי קרנות אמריקניות ואירופאיות, שיוכלו לחזק את הפורטפוליו השנה:

Total

טוטאל , חברת הדלק והגז הגדולה בצרפת, היא האחזקה הגדולה ביותר בקרן Artio Global של וולטר. הוא אוהב את תשואת הדיבידנד של 5.7%, את רמת החוב הנמוכה ואת היחס בין החוב להון שקרוב ל-30%. נקודה חיובית נוספת היא שבטוטאל אין בעיות פנסיוניות - רוח נגדית בחברות שהוצאות הפנסיה שלהן גדלות ככל שהירידות בשוק מעמיקות.

סנופי-אוונטיס

גם סנופי אוונטיס היא חברה צרפתית. היא יצרנית התרופות השלישית בגודלה בעולם, מניה דפנסיבית קלאסית - ועוד בחירה של וולטר. "לסנופי אוונטיס יש תשואת דיבידנד חזקה מאוד של 4.5% שהיא תוכל לשמר, ואין לה חוב רב", אומר וולטר. בתוך התעשייה, הוא טוען שהיא בולטת כאחת שתצליח בסביבה שלה.

"2009 תהיה שנה ארוכה. יש סיכוי שהדברים יתחילו להשתנות ואנחנו נהיה ערניים לזה, אבל אני חושב שבכניסה למחצית הראשונה של השנה ישתלם להיות דפנסיבי", מסכם וולטר.

נסטלה

ענקית המזון והמשקאות השוויצריתנסטלה (סימול: NESR) הייתה הבחירה של כמה מנהלי קרנות, למרות שאחד מהם ציין שהמניה התחילה להיות יקרה. נסטלה היא הבחירה השנייה בגודלה של וולטר. "זו חברה קלאסית נהדרת לסביבה הכלכלית הנוכחית. היא רב-לאומית ונהנית מחשיפה בכל העולם, מציגה רווחיות עקבית ותשואת דיבידנד חזקה".

רויאל דאץ'-של

חברת אנרגיה נוספת, שמקבלת הנהון חיובי מצ'אד דיקינס, מנהל פורטפוליו ראשי בקרן RidgeWorth International Equity (סימול STITX). הוא מסביר שחברות כמורויאל דאץ'-של יכולות להציע לבעלי המניות מאזן יציב, חוב נמוך, רווחיות, דירוג חוב גבוה ותזרים מזומנים שופע. "בסביבה הנוכחית אנחנו רואים ברויאל דאץ'-של אחיזה בנתח שוק. יש להם תזרים מזומנים חזק משל שאר חברות האנרגיה ומאזן חזק יותר. בנקודת הזמן הנוכחית, כשחברות אחרות מתרחקות מפרויקטים או דוחות אותם, רויאל דאץ' של יכולה להיכנס ולהתחיל אותם".

BNP Paribas

בעוד שמשקיעים רבים לא יגעו במניות פיננסים עם מקל ארוך, דיקינס דווקא אומר ש-BNP פריבה שווה בדיקה. "אנחנו בתעלה עכשיו", הוא אומר, ומתכוון לשפל במניות הפיננסים האירופאיות. הוא מספר שהוא התחיל לאסוף את מניית BNP על גב הורדת הדירוג על ידי מריל לינץ' בסוף 2008.

"לצרפתים יש גישה מעט יותר תומכת בבנקים שלהם, מאשר ממשלות אחרות", הוא אומר. "תחזית הרווח של BNP חיובית השנה ויחסית יציבה".

Tesco

ענקית הקמעונאות הבריטית טסקו (סימול: TSCO) היא הבחירה של כריסטופר גארסטן, מנהל משותף בקרן 2CG European Capital Growth (TSCDY) הבריטית. "טסקו ללא ספק בדקה את הפורמט שלה בארה"ב, ותהנה מאוד משירותים פיננסיים ברחבי העולם ב-4-5 השנים הבאות", הוא אומר. עם זאת, הוא מזכיר שהמניה ירדה מעט בשל החשש שהמיתון יפגע בה.

Roche

דייוויס אוהב את יצרנית התרופות השוויצרית רוש (סימול: (סימול: RHHBY). נשיא ארה"ב, ברק אובמה, נחשב כמי שאינו אוהד את חברות התרופות ומחויב לרפורמה בשירותי הבריאות - עמדה שהובילה ללחץ כלפי מטה על מחירי מניות הבריאות.

בנסיבות האלה, אומר דיוויס, עדיף למשקיעים להיות חשופות לחברות שלא מוכרות בעיקר לרופאים - כמו רוש. "אם אתה מספק בעיקר לבתי חולים, סביר יותר שהמחירים יחזיקו טוב יותר, מאשר אם אתה מוכר לרופאים", הוא אומר.

מיוניך-רה

עוד חברה שדיוויס רואה כפחות מושפעת מהמיתון באירופה היא מיוניך-רה (סימול: MURGY). "בביטוחי משנה רואים עליית מחירים, כי קשה להשיג הון, ובביטוח אתה צריך הון כדי לשלם החזרים". מיוניק רה הייתה בביזנס זמן רב ולכן כבר יש לה את ההון. ככל שיהיה קשה יותר להשיג הון מיידי בשוק, אומר דיוויס, המחירים של מבטחי המשנה, כמו מיוניק-רה, ימשיכו להיות גבוהים.

Finmeccanica

מניה דפנסיבית מילולית הוא קבלנית ההגנה פינמקניקה - בחירה של ג'יימי ראמוס, שמנהל את הקרןEuropean Equity Growth בחברת Standard Life Investments הסקוטית. ראמוס מאמין שתקציבי ההגנה, שמממנים רכישת מוצרים ושירותים מחברות כמו פינמקניקה, יהיו יותר גמישים ממה שחושב השוק.

"פינמקניקה חשופה לתוכניות מסוימות עם מחויבויות ללקוחות צבאיים - כלומר מטוסי תובלה צבאיים, מסוקים - והתקציבים שלהם ייכנסו לשלב של גידול בשנתיים-שלוש הבאות.

טלפוניקה

ראמוס אומר שטלפוניקה היא מנצחת נוספת בסביבה הנוכחית. ברור שהשוק מוטרד ממצבה הכלכלי של ספרד ומהחשיפה של טלפוניקה לשווקים המתפתחים באמריקה הלטינית.

"הדאגות האלה, אנחנו מאמינים, הן ברורות. מה שלא ברור הוא היכולת של החברה לחתוך עלויות והוצאות כספיות אם תצטרך להגן על תזרימי המזומנים שלה", אומר ראמוס. בזה המשקיעים צריכים להתמקד, הוא אומר, כי "במקרה של טלפוניקה, ההנהלה מסוגלת להגיב לשוק ולהפתיע אותו". בנוסף הוא מזכיר את תשואת הדיבידנד הנדיבה שלה - 6.5%.

כל הזכויות שמורות ל-MarketWatch.com 2009

עוד כתבות

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

המיליארדר דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בסכסוך עם האחים גרטנר, בנימוק שאורנשטיין סבור כי גרטלר הוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות שלו עם יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה, מהן עולה חשש ליחסי "תן וקח" בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?