גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גל קור

חלון ההעברות האירופי, שהסתיים בליל שני, הראה כי המיתון נמצא עמוק בתוך הכדורגל: 312 מיליון אירו הוציאו ב-5 הליגות הגדולות עבור רכישת שחקנים - ירידה של 17% לעומת השנה שעברה ; טוטנהאם ומנצ'סטר סיטי אחראיות ליותר משליש מסך העסקאות; באיטליה, גרמניה וצרפת נרשם קיפאון מוחלט

איך יודעים שיש משבר כלכלי בעולם? רואים שהבורסה נופלת. ואיך יודעים שהמשבר הכלכלי הגיע גם לכדורגל? צופים בצניחה חדה בביקוש לשחקנים בחלון ההעברות החורפי.

בלילה של יום שני, אחרי 33 ימים, נסגר החלון של ינואר 2009. המסקנה הראשית מהחודש הזה שהיא שהכדורגל האירופאי, על שלל האוליגרכים והשייחים שלו, אינו חסין מהמיתון. סך ההעברות בחמש הליגות הבכירות ביבשת (אנגלית, איטלקית, ספרדית, גרמנית וצרפתית) הסתכם בכ-312.4 מיליון אירו. סכום יפה כשלעצמו, אבל מחוויר לעומת ה-373.5 מיליון אשתקד. למעשה, זוהי הפעם השנייה בלבד מאז הנהיגה פיפ"א את חלון ההעברות בשנת 2003, שבה לא נרשם זינוק בסך ההעברות הכולל (ובכל אופן, הירידה הקודמת ב-2006 היתה מינורית, בסך של כ-8 מיליון אירו בלבד).

הסיבות להאטה הן, כאמור, פיננסיות גרידא. בימים שבהם התותחים הכבדים אינם רועמים (רומן אברמוביץ' וצ'לסי, למשל), אפילו אקדחי קפצונים מפחדים להכניס את היד לכיס. מצד שני, יש שתי קבוצות שהן בגדר טעויות סטטיסטיות בדגימה של חורף 2009: מנצ'סטר סיטי וטוטנהאם. שתיהן גם היו אלו שדאגו כי המסורת תישמר, והפרמיירליג שוב תהיה הליגה הכי בזבזנית בינואר, ריטואל שחוזר על עצמו בקביעות מאז הונהג החלון החורפי.

אנגליה: שתיקת הגדולות

סך ההוצאות על רכש בינואר: 198.4 מיליון אירו; שינוי לעומת השנה שעברה: 2.5%+; המבזבזת הגדולה: מנ. סיטי - 57 מיליון אירו; השחקן היקר: נייג'ל דה-יונג - 19.5 מיליון אירו (מהמבורג לסיטי)

אם העברתו של קאקה למנצ'סטר סיטי היתה יוצאת לפועל, כל הקלפים של חלון ההעברות היו נטרפים. שורות אלו היו מספרות על חלון היסטורי שבו נשברו כל השיאים הכספיים האפשריים. בסוף הברזילאי העדיף להישאר עם הלב במילאנו, אבל גם בלי העברת ה-100 מיליון אירו הזו הצליחה סיטי, בחלון ההעברות המלא ראשון שלה תחת הבעלים האמידים מאבו-דאבי, להוציא סכום מכובד של 57 מיליון אירו על ארבעה שחקנים חדשים. חשוב לציין שאף אחד מהם אינו בקליבר שאותו הבטיחו אנשי המפרץ הפרסי להביא.

ויש גם את טוטנהאם. אחרי שבחורף הקודם חשבנו שהם השתגעו, אחרי שהוציאו 30.8 מיליון אירו על טאלנטים, השנה אפשר להבין שהשיגעון נמצא בווייט הארט ליין כדי להישאר. הפעם הספרס עלו מדרגה ובזבזו 51.3 מיליון אירו, בין היתר על שני שחקנים שכבר היו אצלם בידיים בשנה שעברה: ג'רמיין דפו שעבר בחורף הקודם לפורטסמות' עבור 9.3 מיליון בלבד, אבל חזר תמורת 16.4 מיליון אירו; ורובי קין, שנמכר בקיץ לליברפול בשביל 24 מיליון, ושב תמורת מחיר מציאה של ממש: 16.7 מיליון אירו.

אגב, טוטנהאם וסיטי הן גם שתי הקבוצות שהוציאו הכי הרבה כסף על רכש בכלל העונה הנוכחית, גם אם מכניסים את יתר הליגות לתמונה: הסיטיזנס (158.8 מיליון אירו) והתרנגולים (140.5 מיליון אירו) מקדימים בפער אדיר את ברצלונה, שהוציאה 90.5 מיליון אירו.

ומה קרה בחורף עם הגדולות? לא הרבה. יונייטד קנתה ילד מסרביה ב-7 מיליון אירו, ארסנל הסתפקה באנדריי ארשאבין אחד (16.7 מיליון), צ'לסי השאילה מאינטר את ריקארדו קווארסמה, וליברפול לא עשתה כלום.

איטליה: קדחת בקהאם? קדחת בצלחת

סך ההוצאות על רכש בינואר: 36.7 מיליון אירו; שינוי לעומת השנה שעברה: 48%-; המבזבזת הגדולה: מילאן - 10 מיליון אירו; השחקן היקר: טיאגו סילבה - 10 מיליון אירו (מפלומיננזה למילאן)

באיטליה היו עסוקים בעיקר בהגעתו של בקהאם למילאן, ובהשאלה שכבר בחודש הבא תיגמר. התנודות בשוק היו מינוריות לחלוטין, ורק חמישה שחקנים נרכשו בסכום של למעלה ממיליון אירו.

פיורנטינה, שבקיץ הוציאה סכום שיא בתולדותיה על רכש - 50.8 מיליון אירו, החליטה לאזן קצת את הספרים עם מכירתם של ג'יאמפולו פאציני לסמפדוריה (8 מיליון אירו) ופאבלו אוסבאלדו לבולוניה (7 מיליון). אלו הן גם ההעברות מספר 2 ו-3 בגודלן החורף באיטליה, אחרי זו שהביאה למילאן את הברזילאי טיאגו סילבה בן ה-24, בלם פלומיננזה בשנתיים האחרונות.

ואם שאלתם איך אין בכתבה הזו מילה אחת על אינטר, רומא, יובנטוס או לאציו, אז התשובה היא שארבעתן הוציאו יחד 150 אלף אירו בלבד על שחקנים חדשים.

ספרד: דממה בבארסה, בושות בריאל

סך ההוצאות על רכש בינואר: 53.1 מיליון אירו; שינוי לעומת השנה שעברה: 130%+; המבזבזת הגדולה: ריאל מדריד - 41.5 מיליון אירו; השחקנים היקרים: דיארה - 20 מיליון אירו (מפורטסמות' לריאל מדריד), הונטלאר - 20 מיליון אירו (מאייאקס לריאל מדריד)

אחרי השיממון של ינואר 2008, המצב הכלכלי הבעייתי של מרבית הקבוצות בליגה הספרדית עושה את שלו גם השנה. החובות של המועדונים, לפי מחקר שפורסם בחודש שעבר ב"לה ואנגווארדיה", מסתכמים ב-3.3 מיליארד אירו, כאשר רק ארבע קבוצות הצליחו לסיים את העונה הקודמת עם איזון תפעולי. והרכישות? בהתאם.

ריאל מדריד הראתה שגם מועדונים גדולים לא חסינים מטעויות מביכות, כשהחתימה בחלון גם את לסאנה דיארה וגם את יאן קלאס-הונטלאר עבור 40 מיליון אירו, ואחר-כך גילתה שהיא יכולה לרשום רק אחד מהם למשחקי הצ'מפיונס ליג העונה. לפחות ריאל אוששה את שוק ההעברות ב"לה ליגה" - מלבדה רכשו כלל הקבוצות שחקנים בשווי כולל של 11.6 מיליון אירו בלבד.

ברצלונה כנראה מרוצה מהיכולת שלה העונה, ולכן העדיפה כלל לא לפעול החורף. העברה רצינית שבכל זאת התרחשה בספרד היא זו של ריקארדו אוליביירה, החלוץ הברזילאי שחזר לבטיס אותה עזב ב-2006, עבור 9 מיליון אירו שנכנסו לחשבון הבנק של סראגוסה מהליגה השנייה.

צרפת וגרמניה: חוסכים לימים קשים

גרמניה: סך ההוצאות על רכש בינואר: 24.2 מיליון אירו; שינוי לעומת השנה שעברה: 51%-; המבזבזת הגדולה: בורוסיה מנשנגלאדבך - 5 מיליון אירו; השחקן היקר: טימו גבהארט - 3.2 מיליון אירו (ממינכן 1860 לשטוטגרט)

צרפת: סך ההוצאות על רכש בינואר: 23.7 מיליון אירו; שינוי לעומת השנה שעברה: 38%-; המבזבזת הגדולה: מארסיי - 6.3 מיליון אירו; השחקן היקר: ברנדאו - 6.3 מיליון אירו(משחטאר דונייצק למארסיי)

גם בליגות מספר 4 ו-5 באירופה, נרשמה האטה משמעותית בקצב הרכישות. בבונדסליגה, תעיד על כך העובדה שמנשנגלאדבך הקטנה, שרק השנה עלתה לליגה, הוציאה יותר מכולן על שחקנים חדשים.

המוליכה הופנהיים איבדה את הבוסני ודאד איביסביץ' שכבש 19 פעמים וגמר את העונה בעקבות פציעה, והביאה במקומו תחליף זול מוורדר ברמן - בובקאר סאנוגו מחוף השנהב, שעלה 250 אלף אירו בלבד (אבל כבר הספיק לכבוש בבכורה בשבת).

באיירן מינכן, שבקיץ 2007 הוציאה 70 מיליון אירו על רכש, בזבזה ב-3 החלונות שעברו מאז 12 מיליון אירו בלבד (על שחקן אחד, ברנו, שהגיע באוגוסט).

בליג 1 רושמים את החורף הכי חלש מבחינת העברות מאז 2006. אפילו ליון העשירה לא עשתה שום דבר הפעם. רק 9 שחקנים נרכשו בינואר על ידי הקבוצות הצרפתיות.

הירשם לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock

פסק הדין החדש שכל זוג נשוי צריך להכיר. וההשלכות

בית המשפט העליון קבע השבוע באופן תקדימי כי ניתן לחלק בין בני זוג המתגרשים גם נכס שהיה שייך לאחד מהם לפני הנישואים ● כל מה שכדאי לדעת על הסכסוך שמאחורי ההלכה החדשה, ההשלכות וגם - למה מעכשיו "חייבים לעשות הסכם ממון"

תשואות קרנות הפנסיה והגמל / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

זו הייתה מחצית פנומנלית לחוסכים לפנסיה, חוץ ממסלול אחד

למרות המכסים, המלחמות, הנפט והיחלשות הדולר - הקפיצה של הבורסה המקומית סידרה לחוסכים תשואות נאות מאוד ● גם הקאמבק של וול סטריט מהשפל של תחילת אפריל סייעה ● היחלשות הדולר פגעה בכולם אך בפרט במסלולים מחקי מדד ה-S&P 500

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר / צילום: ap, Tsafrir Abayov

בעקבות רפורמת הנשק של בן גביר: כמות התלונות על המשרד לביטחון לאומי גדלו פי 6

רפורמת הנשק של השר בן גביר הביאה לגל של 370 אלף בקשת לרישיון נשק מתחילת המלחמה, שהביאה לעומס בירוקרטי יוצא דופן ● 1,436 תלונות על המשרד לביטחון לאומי הוגשו בשנה החולפת, לעומת 226 תלונות בלבד בשנה שעברה ● רבות מהתלונות הן של חיילים בחזית שלא הצליחו להוציא רישיון נשק אזרחי

מנכ''ל הבורסה לני''ע, איתי בן זאב / צילום: ניקי וסטהפל

שתי בעלות המניות הגדולות בבורסה לני"ע מוכרות מניות ב-700 מיליון שקל

קרן מאניקיי האוסטרלית וקרן נובו נורדיסק, שתי בעלות המניות הגדולות של הבורסה לניירות ערך, מוכרות חלק גדול מהחזקותיהן בסכום מצטבר של 700 מיליון שקל

עידן דוד / איור: גיל ג'יבלי

השר אמסלם מקדם: מנכ"ל עיריית אשקלון לשעבר ימונה ליו"ר נתיבי איילון

עידן דוד יהיה אחראי במסגרת תפקידו על תקציב של כ־3 מיליארד שקל ● בענף יש מי שכבר מרימים גבה על המינוי, בשל חוסר הניסיון שלו בתחום

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

הון שחור / צילום: דוברות המשטרה

ועדת השרים אישרה את החוק נגד ארגוני פשיעה במכרזים ציבוריים

התוכנית החדשה תעניק לחשב הכללי במשרד האוצר סמכות לפסול ספקים ממכרזים ציבוריים על בסיס מידע משטרתי ● המנגנון החדש יחול על תחומים שבהם זוהתה מעורבות משמעותית של גורמי פשיעה, ותוקם ועדה מקצועית בראשות בכיר מאגף החשכ"ל שתגבש המלצות לפסילת ספקים ספציפיים

מטוסים בנתב''ג / צילום: תמונה פרטית

מחירי הטיסות יקרים היום? חכו שתראו מה מצפה לכם בעוד עשור

נתב"ג צפוי להגיע לקצה גבול הקיבולת שלו בשנת 2035, והפתרון הנדרש הוא הקמת שדה תעופה חדש ● בעוד שהמומחים מסכימים שהמיקום המתאים ביותר הוא ברמת דוד, סגן השר אלמוג כהן מנסה לקדם במקום שדה בנבטים ● כעת גם נתניהו נכנס לתמונה, ודחה את הדיון בשדה הצפוני ● אם המשחקים הפוליטיים לא יפסקו, התוצאה תהיה שאף אחד משדות התעופה לא יוקם, והציבור ישלם את המחיר

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; טסלה ואנבידיה ירדו ומשכו את נאסד"ק למטה

נאסד"ק ירד ב-0.8% ● תשואות האג"ח האמריקאיות טיפסו לאחר שפאוול אמר שלולא מלחמת הסחר, הריבית בארה"ב הייתה יורדת ● נעילה מעורבת באירופה ● הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים • S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות • גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: עמוס בן גרשום לע''מ

ראש הממשלה ביטל דיון בהקמת שדה תעופה ברמת דוד

המועצה הארצית לתכנון ובניה לא תדון היום בהקמת שדה התעופה ברמת דוד שבעמק יזרעאל והליכי התכנון יעוכבו ● הביטול מגיע אחרי שסגן השר אלמוג כהן התפטר מהממשלה במחאה על התכנון לקדם שדה תעופה בצפון ולא בדרום