גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמי ניהול בשביל קרן שרוב נכסיה בשחר?

על הקרנות שכמעט 100% מהתיק שלהן מושקעים בשחר 2671

הריבית ירדה, ובעקבותיה התשואה הגלומה במכשירים השקליים משקפת משהו כמו 1.5% לשנה. זו גם פחות או יותר התשואה שיניבו הקרנות הכספיות, שאחראיות היום על שליש מתעשיית קרנות הנאמנות - הן מנהלות כ-35 מיליארד שקל מתוך כמעט 105 מיליארד שקל (מעודכן לסוף ינואר).

ספק גדול אם הקרנות הכספיות יצליחו לעשות יותר, אבל גם אם כן, זה לא יהיה בסדרי גודל משמעותיים. בשלב זה, נראה שתשואה של 2% בשנה תהיה בהחלט הישג עבורן, בהנחה שהבנצ'מרק - תשואת המק"מ - נמוך מכך.

ובכל זאת, למרות שאבסולוטית מדובר בתשואה שנראית נמוכה, המשקיעים בחודשים האחרונים נוהרים לאפיק הזה והסיבה ברורה: הפחד מהפסדים באפיקים אחרים. אחרי הטראומה של החודשים האחרונים וההפסדים בכל האפיקים למעט השקלי, אנשים רוצים לישון בשקט. ובגלל שהרבה אנשים רוצים עכשיו לישון בשקט, החודשים האחרונים התאפיינו בהחלפה של קרנות נאמנות מנייתיות ואג"חיות לקרנות נאמנות שקליות וכספיות.

המגמה הזו תרמה, כמובן, לירידות באפיקי המניות והאג"ח הקונצרניות, ובמקביל גרמה לעלייה במק"מים ובאג"ח השקליות. ברקע, בנק ישראל מפחית את הריבית ותורם את חלקו לעליית המק"מים ולירידת התשואה.

פסגות מסמנת: נגמרו ארוחות החינם

וכך, אחרי שהניבו תשואה של מעל 4% בשנת 2008, צפויות הקרנות הכספיות להניב 2% בקושי ב-2009. ודווקא כשהתשואה הצפויה נחתכת, מנהלי הקרנות מבקשים לגבות דמי ניהול. זה מגיע להם. הם לא צריכים לעבוד בחינם כמו שהיה עד עכשיו. הם עשו את זה במשך שנה כדי להגדיל את זרימת הכספים לקרנות הכספיות שלהם, ועכשיו, בזה אחר זה הם החליטו להעלות את דמי הניהול.

בשבוע שעבר, אחרי שמנורה מבטחים, כלל פיננסים וחברות קרנות נוספות דיווחו על העלאת דמי הניהול, החליטו גם בפסגות, הגוף המוביל בתעשיית הקרנות, להתיישר עם המגמה, ובעצם סימנו לכולם שנגמרו ארוחות החינם.

בפסגות העלו את דמי הניהול בארבע קרנות כספיות מ-0% ל-0.125%. למרות שמדובר בעלות נמוכה יחסית לעלות בקרנות באפיקים אחרים, ולמרות שמדובר בסוג של כיסוי הוצאות (מנהלי הקרנות משלמים עמלות הפצה לבנקים) - מדובר בכסף גדול.

קחו, למשל, את פסגות כספית שקלית, הקרן הכספית הגדולה בתעשייה. נכון לסוף דצמבר היא מנהלת כ-9.4 מיליארד שקל, וככל הנראה היא גדלה כיום ליותר מ-10 מיליארד שקל. עד עכשיו, כאמור, לא שולמו בקרן דמי ניהול, אך משלשום, ה-1 בפברואר, דמי הניהול עלו ל-0.125%. בכסף, זה סדר גודל של 12 מיליון שקל. לא עניין זניח גם בשביל פסגות הגדולה.

בשביל המשקיעים מדובר בעלות גבוהה יחסית. אחרי הכול, 0.125% מתשואה של 1.5%-2% זה לא עניין של מה בכך. אבסולוטית, כמובן, זה לא נורא, ואופטית הסכום נראה נמוך - שברור שהמשקיעים יקבלו את הגזרה הזאת. זאת ועוד - כולם מסביב העלו את דמי הניהול (ומי שלא העלה כנראה בדרך), אז אין באמת אלטרנטיבה.

מה התמורה?

כלל לא בטוח שזה סוף הסיפור. בתחילת ינואר העלתה מנורה מבטחים את דמי הניהול בקרן הכספית שלה ל-0.13%, והחל מאתמול, ה-2 בפברואר, עלו דמי הניהול ל-0.25%.

במקביל, דיווח עוד גוף גדול, כלל פיננסים, על העלאת דמי הניהול בקרן השנייה בגודלה בתעשיית הקרנות הכספיות, כלל פק"מ פלטינום, שמנהלת כ-5.3 מיליארד שקל, מ-0% ל-0.2%. במקרה הזה מדובר על תוספת של 10 מיליון שקל לשורת ההכנסות - שוב, לא עניין של מה בכך. כך או אחרת, דמי הניהול בשני המקרים עשויים ללמד שהמגמה של עלייה בדמי הניהול יכולה להימשך.

ומה מחזיקות הקרנות הכספיות? ובכן, הנכסים (שכצפוי חוזרים על עצמם בכל הקרנות) הם המק"מים, גילונים (אג"ח לא צמודות למדד בריבית משתנה על בסיס תשואת המק"מ) ושחרים (אג"ח לא צמודות בריבית קבועה).

השחר הפופולרי ביותר הוא שחר מספר 2671. הקרן של פסגות מחזיקה (נכון לעדכון האחרון בסוף נובמבר) בסכום של 663 מיליון שקל באג"ח האלו - כ-7.1% מהיקף נכסיה. בסוף החודש הקודם החזיקה הקרן באג"ח האלה בכ-1.1 מיליארד שקל - 13.6% מהיקף נכסיה. מדובר על מכירה של כ-400 מיליון שקל, כשמנגד הגדילה הקרן את אחזקותיה בפיקדונות בבנקים.

הקרן השנייה בגודלה בתעשייה, כלל פק"מ פלטינום, מחזיקה בשחר 2671 בהיקף של 1.07 מיליארד שקל (נכון לסוף נובמבר), המהווים כ-21% מהיקף נכסיה. גם כלל מימשה את השחר הזה: חודש קודם היא החזיקה בו בכ-1.3 מיליארד שקל, שהיוו כ-29% מנכסיה. מנגד, הקרן הגדילה את אחזקותיה בסדרות המק"מ.

המימוש באג"ח האלו הצדיק את עצמו. האפיקים השקליים האחרים סיפקו תשואה מעט גבוהה יותר מהאג"ח. הסיבה היא, ככל הנראה, המחיר הגבוה יחסית אליו הגיעו האג"ח במקביל לתשואה הנמוכה הגלומה בו, בחודשים האחרונים של 2008 - וזאת, בגלל הנהירה לשחרים.

גם בשקליות מחזיקים בשחר 2671

אותו שחר מככב גם בקרנות השקליות. אבל קודם נסביר מה ההבדל הדק בין קרן שקלית לקרן כספית. קרן כספית משקיעה באפיקים סולידיים לטווח קצר. הקרנות הכספיות שקמו בתחילת 2008 הן בעלות רמת הסיכון הנמוכה ביותר מבין כל קרנות הנאמנות.

הן יכולות להשקיע במק"מים, פיקדונות בנקאיים לתקופה של עד 30 יום, אג"ח שקליות בדירוג AA ומעלה לטווח של עד שנה, כאשר המח"מ (משך החיים הממוצע) של כלל נכסי הקרן הוא עד 90 יום.

מדובר, למעשה, בסוג של תחליף לפיקדונות בבנקים, אם כי קיימים מספר הבדלים, לרבות הסיכון של כל אחד מהאפיקים ועיתוי מימוש ההשקעה. אבל ההבדל העיקרי הוא ככל הנראה בתשואה: התשואה שהמשקיע מקבל בקרן צפויה להיות גבוהה יותר מאשר בפיקדון הבנקאי, בעיקר מכיוון שיכולת המיקוח של הקרן מול הבנק גדולה יותר. הבנק ייתן לגוף שמפקיד אצלו מיליארדים תשואה גבוה יותר מאשר למפקיד שמעוניין לסגור בפק"מ כמה אלפי שקלים.

הקרנות השקליות הן ייצור דומה לקרנות הכספיות, רק שאין הגבלה על המח"מ של כלל נכסי הקרן. וההבדל הזה, מסתבר, קריטי בדמי הניהול. הקרנות השקליות גובות משמעותית יותר מהקרנות הכספיות: בעוד שבכספיות התחילו רק עכשיו לגבות דמי ניהול של 0.125% -0.25%, בקרנות השקליות נעים דמי הניהול בין 0.3% ל-0.8%.

והנה שני מקרים שמחזירים אותנו לשחר 2671. הראשון הוא פריזמה חיסכון שקלי 2009 - קרן שקלית קצרה (עד שנה) של פריזמה, שמחזיקה נכון לסוף נובמבר ב-99.6% מנכסיה בנכס אחד - שחר 2671. היקף האחזקה הוא 414 מיליון שקל. חודש קודם היא החזיקה 98.2% מהיקף נכסיה בשחר 2671, בהיקף של 416.5 מיליון שקל. אם נמשיך לבדוק לאחור נמצא את שחר 2671 מככב בתיק הנכסים. לא סתם מככב. שחר 2671 הוא התיק כולו. כך, למשל, לפני כשנה, בתחילת 2008, שחר 2671 היה 99% מהתיק, עניין של כ-588 מיליון שקל.

98.5% מהנכסים בשחר

הקרן השנייה, מנורה מבטחים שקלית קצרה, מחזיקה נכון למועד העדכון האחרון בסוף נובמבר כ-98.5% מנכסיה באג"ח שחר, בהיקף כספי של כ-82 מיליון שקל. בחודשים הקודמים שיעור האג"ח מסך הנכסים היה אפילו גבוה יותר.

סידרת שאלות מתעוררת כאן: איפה הניהול השוטף, האם צריך בכלל ניהול שוטף, והאם ייתכן שאין כאן ניהול שוטף ובכל זאת נגבים דמי ניהול משמעותיים? הנה התשובות לפי הסדר: אין כאן ממש ניהול שוטף כי השחר הוא לב ליבו של התיק. כנראה שלא צריך ניהול שוטף, כי במקום להשקיע בקרן אפשר לרכוש ישירות את האג"ח, וכן, למרות שאין כאן ממש ניהול שוטף נגבים כאן דמי ניהול של כ-0.7% עד 0.8%. עבור מה בעצם? *

אבישי עובדיה עורך את אתר התכנים www.bursaplus.com ואתר הרכבי הקרנות www.hon.co.il

עוד כתבות

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

בזמן המלחמה מול איראן: הבורסה אישרה את המעבר למסחר בימי שישי

לפני כשבועיים החליט דירקטוריון הבורסה על שינוי התקנון - באופן שהמסחר בה יתקיים החל מהשנה הבאה בימים שני עד שישי, במקום ראשון עד חמישי כיום ● IBI: "זהו מהלך חשוב הן בהיבט של חיבור שוק ההון הישראלי והבורסה לני״ע לעולם והן מבחינת בפעילות חבר הבורסה מול הלקוחות" ● איגוד בתי ההשקעות: "מדובר במהלך מורכב הכרוך בשורה של סוגיות רגולטוריות ותפעוליות שטרם הוסדרו"

טקס זיכרון ל-45 ההרוגים באסון מירון / צילום: ap, Oded Balilty

פשרה: משפחות נספים באסון מירון יפוצו בכ-2 מיליון שקל

המדינה הגיעה להסכם ולפיו תשלם בשלב הראשון את הסכומים למשפחות הנספים מתחת לגיל 24 – בנוסף לכ-500 אלף שקל ששולמו למשפחות כמקדמה ● יימשכו המגעים לגבי פיצוי למשפחות נוספות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

אילון מאסק / צילום: Shutterstock

ניסיון לחזור למירוץ ה-AI: גיוס הענק של של אילון מאסק

בנק ההשקעות מורגן סטנלי הודיע כי סטארט-אפ הבינה המלאכותית xAI, שלפי מאסק, שוויו מוערך בכ-80 מיליארד דולר, גייס 10 מיליארד דולר בחוב ובמניות ● גיוס ההון יאפשר לחברה לקדם את מודל ה-AI של החברה, Grok, ולהשיג יתרון מול המתחרות שלה, OpenAI ו-Anthropic

מבנה נטוש בחיפה / צילום: תמר מצפי

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים. לעירייה יש יוזמה להשמיש אותם

בחיפה יש כ-700 בניינים נטושים, הגורעים מהכנסות הארנונה כ־33 מיליון שקל בשנה ● כעת בעירייה נוקטים במספר צעדים להילחם בתופעה, בין היתר בעירייה יסייעו בקידום תוכניות או היתרי בנייה, כמו גם קידום חקיקה על פיה יחויבו בעלי הנכסים לשלם עליהם ארנונה לאחר 3 שנים

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

כסף בקיר. עם שחר שני / צילום: פרטי

תכנון המס אפשר לו לקנות שתי דירות להשקעה, והוא רק בן 23

שחר שני עבד כנער בצביעת בתים ובשיפוצים, ולכן לא נבהל מקניית דירה שזקוקה לשיפוץ ● לאחר מכן מינף את הניסיון שצבר בבית ואת מבצעי הקבלנים - כדי להחזיק שתי דירות בגיל שבו רוב הצעירים עוד חוסכים לטיול אחרי צבא

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

ניצחה את הגרמנים והצרפתים: רפאל זכתה בעסקת ענק

לפי דיווחים שפורסמו, המערכת שרפאל צפויה לספק לרומניה בעסקת הענק היא ספיידר, המספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, אל מול מגוון איומים ● ככל שתיחתם, תהיה זו העסקה השנייה בגודלה אי פעם של מדינת ישראל, לאחר מכירת מערכת חץ 3 לגרמניה, תמורת כ-3.5 מיליארד דולר

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

מטוסים בנתב''ג / צילום: Shutterstock, Dmitry Pistrov

חברות התעופה מבקשות פטור רטרואקטיבי על הטיסות שבוטלו, איך זה ישפיע עליכם?

חברות התעופה פנו בבקשה דחופה להעניק להם פטור רטרואקטיבי מחובת מתן הטבות לנוסעים שטיסותיהם בוטלו או שונו בעקבות מבצע "עם כלביא" ● במקביל, אלפי ישראלים כבר תובעים את חברות התעופה על הפרת זכויותיהם במהלך תקופת המבצע ● נראה כי בחברות התעופה מנסים לדחוף לשינויים רגולטוריים כדי להימנע מתביעות הענק ● ומה קבעו בתי המשפט במשברי תעופה עולמיים?

בניין האיחוד האירופי / צילום: Shutterstock

אירופה מוכנס להסכם סחר עם ארה"ב, אך לא ללא תמורה

האיחוד שואף שהסכם הסחר עם ארה"ב יכלול מכס אחיד של 10% על חלק נרחב מהיצוא האירופי, אך מבקש מהאמריקאים התחייבויות להפחתת מכסים בתחומים מרכזיים כמו תרופות, אלכוהול, שבבים ומטוסי נוסעים

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

שרת התחבורה מירי רגב / צילום: עמית שאבי - ידיעות אחרונות

רגב הורתה להחרים את הדיונים על הקמת שדה תעופה בעמק יזרעאל

שרת התחבורה הורתה שלא לקדם את הקמתו של השדה הצפוני עד להצגת חלופות לשדה הדרומי לראש הממשלה ● בכך מצטרפת רגב לקריאתו של ח"כ אלמוג כהן שלא לקדם בינתיים את השדה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

חלוקת רכוש בגירושים / איור: Shutterstock

העליון בפסק דין תקדימי: גם נכסים מלפני הנישואים עשויים להתחלק שווה בשווה בגירושים

בפסק דין תקדימי נקבע כי הזכויות בחלקת קרקע שקיבלה האישה במתנה לפני הנישואים יחולקו בינה לבין בעלה לשעבר ● השופטת יעל וילנר הרחיבה בכך את הלכת השיתוף הספציפי וקבעה כי היא תחול אם ניתן להסיק מהתנהגות בני הזוג על הסכמה בפועל לשתף בנכס ● עוד נקבע כי הכלל עשוי לחול גם על נכס שאינו בהכרח דירת המגורים המשפחתית

נשיא אזרבייג'ן אילהם אלייב (מימין) עם נשיא איראן מסעוד פזשכיאן / צילום: ap

המל"ט שחשף ידידה ותיקה של ישראל להאשמות איראניות

על רקע קשריה ההדוקים עם ישראל, מוצאת את עצמה אזרבייג'ן מטרה לחשדות של טהרן בשיתופי-פעולה ביטחוניים עם ישראל בזמן המלחמה, לרבות תנועות של מל"טים על גבול איראן ● באקו מכחישה, אבל המשטר האיראני דורש הסברים - והמתיחות האזורית מתגברת