גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דמי ניהול בשביל קרן שרוב נכסיה בשחר?

על הקרנות שכמעט 100% מהתיק שלהן מושקעים בשחר 2671

הריבית ירדה, ובעקבותיה התשואה הגלומה במכשירים השקליים משקפת משהו כמו 1.5% לשנה. זו גם פחות או יותר התשואה שיניבו הקרנות הכספיות, שאחראיות היום על שליש מתעשיית קרנות הנאמנות - הן מנהלות כ-35 מיליארד שקל מתוך כמעט 105 מיליארד שקל (מעודכן לסוף ינואר).

ספק גדול אם הקרנות הכספיות יצליחו לעשות יותר, אבל גם אם כן, זה לא יהיה בסדרי גודל משמעותיים. בשלב זה, נראה שתשואה של 2% בשנה תהיה בהחלט הישג עבורן, בהנחה שהבנצ'מרק - תשואת המק"מ - נמוך מכך.

ובכל זאת, למרות שאבסולוטית מדובר בתשואה שנראית נמוכה, המשקיעים בחודשים האחרונים נוהרים לאפיק הזה והסיבה ברורה: הפחד מהפסדים באפיקים אחרים. אחרי הטראומה של החודשים האחרונים וההפסדים בכל האפיקים למעט השקלי, אנשים רוצים לישון בשקט. ובגלל שהרבה אנשים רוצים עכשיו לישון בשקט, החודשים האחרונים התאפיינו בהחלפה של קרנות נאמנות מנייתיות ואג"חיות לקרנות נאמנות שקליות וכספיות.

המגמה הזו תרמה, כמובן, לירידות באפיקי המניות והאג"ח הקונצרניות, ובמקביל גרמה לעלייה במק"מים ובאג"ח השקליות. ברקע, בנק ישראל מפחית את הריבית ותורם את חלקו לעליית המק"מים ולירידת התשואה.

פסגות מסמנת: נגמרו ארוחות החינם

וכך, אחרי שהניבו תשואה של מעל 4% בשנת 2008, צפויות הקרנות הכספיות להניב 2% בקושי ב-2009. ודווקא כשהתשואה הצפויה נחתכת, מנהלי הקרנות מבקשים לגבות דמי ניהול. זה מגיע להם. הם לא צריכים לעבוד בחינם כמו שהיה עד עכשיו. הם עשו את זה במשך שנה כדי להגדיל את זרימת הכספים לקרנות הכספיות שלהם, ועכשיו, בזה אחר זה הם החליטו להעלות את דמי הניהול.

בשבוע שעבר, אחרי שמנורה מבטחים, כלל פיננסים וחברות קרנות נוספות דיווחו על העלאת דמי הניהול, החליטו גם בפסגות, הגוף המוביל בתעשיית הקרנות, להתיישר עם המגמה, ובעצם סימנו לכולם שנגמרו ארוחות החינם.

בפסגות העלו את דמי הניהול בארבע קרנות כספיות מ-0% ל-0.125%. למרות שמדובר בעלות נמוכה יחסית לעלות בקרנות באפיקים אחרים, ולמרות שמדובר בסוג של כיסוי הוצאות (מנהלי הקרנות משלמים עמלות הפצה לבנקים) - מדובר בכסף גדול.

קחו, למשל, את פסגות כספית שקלית, הקרן הכספית הגדולה בתעשייה. נכון לסוף דצמבר היא מנהלת כ-9.4 מיליארד שקל, וככל הנראה היא גדלה כיום ליותר מ-10 מיליארד שקל. עד עכשיו, כאמור, לא שולמו בקרן דמי ניהול, אך משלשום, ה-1 בפברואר, דמי הניהול עלו ל-0.125%. בכסף, זה סדר גודל של 12 מיליון שקל. לא עניין זניח גם בשביל פסגות הגדולה.

בשביל המשקיעים מדובר בעלות גבוהה יחסית. אחרי הכול, 0.125% מתשואה של 1.5%-2% זה לא עניין של מה בכך. אבסולוטית, כמובן, זה לא נורא, ואופטית הסכום נראה נמוך - שברור שהמשקיעים יקבלו את הגזרה הזאת. זאת ועוד - כולם מסביב העלו את דמי הניהול (ומי שלא העלה כנראה בדרך), אז אין באמת אלטרנטיבה.

מה התמורה?

כלל לא בטוח שזה סוף הסיפור. בתחילת ינואר העלתה מנורה מבטחים את דמי הניהול בקרן הכספית שלה ל-0.13%, והחל מאתמול, ה-2 בפברואר, עלו דמי הניהול ל-0.25%.

במקביל, דיווח עוד גוף גדול, כלל פיננסים, על העלאת דמי הניהול בקרן השנייה בגודלה בתעשיית הקרנות הכספיות, כלל פק"מ פלטינום, שמנהלת כ-5.3 מיליארד שקל, מ-0% ל-0.2%. במקרה הזה מדובר על תוספת של 10 מיליון שקל לשורת ההכנסות - שוב, לא עניין של מה בכך. כך או אחרת, דמי הניהול בשני המקרים עשויים ללמד שהמגמה של עלייה בדמי הניהול יכולה להימשך.

ומה מחזיקות הקרנות הכספיות? ובכן, הנכסים (שכצפוי חוזרים על עצמם בכל הקרנות) הם המק"מים, גילונים (אג"ח לא צמודות למדד בריבית משתנה על בסיס תשואת המק"מ) ושחרים (אג"ח לא צמודות בריבית קבועה).

השחר הפופולרי ביותר הוא שחר מספר 2671. הקרן של פסגות מחזיקה (נכון לעדכון האחרון בסוף נובמבר) בסכום של 663 מיליון שקל באג"ח האלו - כ-7.1% מהיקף נכסיה. בסוף החודש הקודם החזיקה הקרן באג"ח האלה בכ-1.1 מיליארד שקל - 13.6% מהיקף נכסיה. מדובר על מכירה של כ-400 מיליון שקל, כשמנגד הגדילה הקרן את אחזקותיה בפיקדונות בבנקים.

הקרן השנייה בגודלה בתעשייה, כלל פק"מ פלטינום, מחזיקה בשחר 2671 בהיקף של 1.07 מיליארד שקל (נכון לסוף נובמבר), המהווים כ-21% מהיקף נכסיה. גם כלל מימשה את השחר הזה: חודש קודם היא החזיקה בו בכ-1.3 מיליארד שקל, שהיוו כ-29% מנכסיה. מנגד, הקרן הגדילה את אחזקותיה בסדרות המק"מ.

המימוש באג"ח האלו הצדיק את עצמו. האפיקים השקליים האחרים סיפקו תשואה מעט גבוהה יותר מהאג"ח. הסיבה היא, ככל הנראה, המחיר הגבוה יחסית אליו הגיעו האג"ח במקביל לתשואה הנמוכה הגלומה בו, בחודשים האחרונים של 2008 - וזאת, בגלל הנהירה לשחרים.

גם בשקליות מחזיקים בשחר 2671

אותו שחר מככב גם בקרנות השקליות. אבל קודם נסביר מה ההבדל הדק בין קרן שקלית לקרן כספית. קרן כספית משקיעה באפיקים סולידיים לטווח קצר. הקרנות הכספיות שקמו בתחילת 2008 הן בעלות רמת הסיכון הנמוכה ביותר מבין כל קרנות הנאמנות.

הן יכולות להשקיע במק"מים, פיקדונות בנקאיים לתקופה של עד 30 יום, אג"ח שקליות בדירוג AA ומעלה לטווח של עד שנה, כאשר המח"מ (משך החיים הממוצע) של כלל נכסי הקרן הוא עד 90 יום.

מדובר, למעשה, בסוג של תחליף לפיקדונות בבנקים, אם כי קיימים מספר הבדלים, לרבות הסיכון של כל אחד מהאפיקים ועיתוי מימוש ההשקעה. אבל ההבדל העיקרי הוא ככל הנראה בתשואה: התשואה שהמשקיע מקבל בקרן צפויה להיות גבוהה יותר מאשר בפיקדון הבנקאי, בעיקר מכיוון שיכולת המיקוח של הקרן מול הבנק גדולה יותר. הבנק ייתן לגוף שמפקיד אצלו מיליארדים תשואה גבוה יותר מאשר למפקיד שמעוניין לסגור בפק"מ כמה אלפי שקלים.

הקרנות השקליות הן ייצור דומה לקרנות הכספיות, רק שאין הגבלה על המח"מ של כלל נכסי הקרן. וההבדל הזה, מסתבר, קריטי בדמי הניהול. הקרנות השקליות גובות משמעותית יותר מהקרנות הכספיות: בעוד שבכספיות התחילו רק עכשיו לגבות דמי ניהול של 0.125% -0.25%, בקרנות השקליות נעים דמי הניהול בין 0.3% ל-0.8%.

והנה שני מקרים שמחזירים אותנו לשחר 2671. הראשון הוא פריזמה חיסכון שקלי 2009 - קרן שקלית קצרה (עד שנה) של פריזמה, שמחזיקה נכון לסוף נובמבר ב-99.6% מנכסיה בנכס אחד - שחר 2671. היקף האחזקה הוא 414 מיליון שקל. חודש קודם היא החזיקה 98.2% מהיקף נכסיה בשחר 2671, בהיקף של 416.5 מיליון שקל. אם נמשיך לבדוק לאחור נמצא את שחר 2671 מככב בתיק הנכסים. לא סתם מככב. שחר 2671 הוא התיק כולו. כך, למשל, לפני כשנה, בתחילת 2008, שחר 2671 היה 99% מהתיק, עניין של כ-588 מיליון שקל.

98.5% מהנכסים בשחר

הקרן השנייה, מנורה מבטחים שקלית קצרה, מחזיקה נכון למועד העדכון האחרון בסוף נובמבר כ-98.5% מנכסיה באג"ח שחר, בהיקף כספי של כ-82 מיליון שקל. בחודשים הקודמים שיעור האג"ח מסך הנכסים היה אפילו גבוה יותר.

סידרת שאלות מתעוררת כאן: איפה הניהול השוטף, האם צריך בכלל ניהול שוטף, והאם ייתכן שאין כאן ניהול שוטף ובכל זאת נגבים דמי ניהול משמעותיים? הנה התשובות לפי הסדר: אין כאן ממש ניהול שוטף כי השחר הוא לב ליבו של התיק. כנראה שלא צריך ניהול שוטף, כי במקום להשקיע בקרן אפשר לרכוש ישירות את האג"ח, וכן, למרות שאין כאן ממש ניהול שוטף נגבים כאן דמי ניהול של כ-0.7% עד 0.8%. עבור מה בעצם? *

אבישי עובדיה עורך את אתר התכנים www.bursaplus.com ואתר הרכבי הקרנות www.hon.co.il

עוד כתבות

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

צילומים: יריב כ''ץ (ידיעות אחרונות), יח''צ, shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המילון העכשווי של ענף השיווק, הפרסום והמדיה

גלובס מציג את המושגים, האנשים, הרשתות והחברות שמסעירים בעת הנוכחית את אנשי השיווק, הפרסום והמדיה ● מהאחים אמיר והשרים ניר ברקת ושלמה קרעי, דרך האיום הסיני משיין - ועד רשתות המזון שעשו עלייה והבינה המלאכותית שכולם מתאמצים לייצר איתה מציאות חדשה