גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

יעקב פרנקל בראיון למגזין G: "אם מציעים לעובד בכיר להרוויח יותר והוא מסכים - אז הוא חמדן?"

סגן יו"ר AIG העולמית אמנם היה משוכנע שהדובים יגדלו קרניים, אך גם עכשיו מסרב להודות שטעה: "לא שיניתי תחזיות, התחזיות השתנו" ; דעה/אלי ציפורי: הסלאלום של פרנקל

טרקלין האח"מים בפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, פרופ' יעקב פרנקל חש כמו דג במים. עינו קולטת כל התרחשות באולם ההומה, שאין למצוא בו שולחן וכיסא פנויים ושהתנועה בו ערה. בערנות, כמעט בתזזיתיות, הוא מזנק מדי פעם ממקומו, מברר אצלי שוב ושוב אם אני בטוחה שאני לא רוצה עוד כריך, עוגה, קפה, משהו. הנה עמר מוסא, נשיא הליגה הערבית מתקרב, ושם עוברת אשת שר האוצר הטורקי, מטפחתה לראשה ("חברה מאוד טובה שלנו"), והנה נשיא אוניברסיטה סינגפורית, ידיד קרוב גם הוא, וסנאטור גרהאם האמריקאי. אבל בעיקר נתונה תשומת לבו לשולחן בפינה, שם מסב בנימין נתניהו עם פמלייתו. מדי פעם פרנקל נזכר, רגע, יש לי משהו דחוף להגיד לביבי, הוא מתנצל וניגש להמתיק סוד עם מי שאולי יהיה ראש הממשלה ושהבטיח שיחפש "שר אוצר מקצועי". שר האוצר ההודי נכנס, ופרנקל מיד מארגן מיני-התוועדות בין נתניהו ובינו.

נגיד בנק ישראל לשעבר, יועצם הכלכלי של ראשי מדינות רבים, שחלקם אף העניקו לו תואר אבירות על תרומתו, יו"ר G-30. פרנקל הוא גם סגן היו"ר לאסטרטגיות כלכליות עולמיות של AIG; אותה ענקית ביטוח שהסתבכה בביטוח משכנתאות הסאבפריים ובמכשירים פיננסיים מסובכים שנבנו על גב המגדל רעוע היסודות הזה, ושחולצה באמצעות קו אשראי של 85 מיליארד דולר שהעניק לה הבנק הפדרלי האמריקאי. החברה שלו (שאליה אסור לו להתייחס באופן ספציפי בגלל "תקופת השקט" שנגזרה על בכיריה) וענקי פיננסים אמריקאיים אחרים הוחזקו בחיים רק כי הבנק הפדרלי והאוצר האמריקאיים פחדו שנפילתם תגרור אחריהם שבר בלתי הפיך. אבל אחריות אישית של מנהלים? "קשה לי להצביע על כך", אומר פרנקל בראיון מיוחד ל-G בדאבוס. "כל אחד עבד לפי הספר וקיבל תגמול לפי הצבעות של ועדות במועצת המנהלים. זה כשל מערכתי, כשל של הנורמה".

האמונה של פרנקל בתבונת השווקים ובכוחה של הכלכלה העולמית הביאה אותו גם לסדרה של תחזיות אופטימיות לגבי מצב השווקים. בוועידת דאבוס לפני שנתיים, מול נבואות הזעם של פרופ' נוריאל רוביני, הפגין פרנקל אופטימיות, שלא לומר זחיחות. הוא סיפר על "דובים מכוערים" שמגדלים קרניים וש"הופכים לשוורים", והתגאה כי "כפי שמארק טוויין אמר על ואגנר, הכלכלה הגלובלית טובה מכפי שהיא נראית". בוועידת ישראל לעסקים של "גלובס", בדצמבר 2007, עדיין עמד על דעתו שאינו רואה סכנה של ממש למערכת הבנקאית האמריקאית. באפריל 2008 התראיין לרשת בלומברג, והצהיר כי "הצמיחה העולמית מחוץ לארצות הברית תעמעם את עוצמת המשבר". עכשיו הוא כבר פורש בפנינו את התחזית העגומה המקובלת לשנת 2009. "אני רואה ששינית תחזיות", אני אומרת לו, והוא עונה, "לא שיניתי, התחזיות השתנו".

בעיתוי מופלא, בדיוק ברגע שאני מזכירה את עימות התחזיות שלו מול רוביני, עובר מולנו רוביני עצמו, חיוך מרוצה מרוח על פניו. השנה התגשמו כל תחזיותיו הפסימיות, והוא הפך למרואיין מבוקש ולסלבריטי, הנינט של הוועידה. "נוריאל", צוהל לקראתו פרנקל, "בדיוק דיברנו עליך, היא שאלה על הוויכוח בינינו". רוביני, בעצמו פוליטיקאי לא קטן, מרעיף מיד שבחים על פרנקל, אומר שלמד ממנו הרבה ושפרנקל הוא הרול-מודל שלו. פרנקל מלכסן אליי מבט ושואל, "רשמת את זה?" ומיד מוסיף, "את יכולה לרשום את זה".

אבל על מה כל האושר? פספסת בגדול בתחזית לשנת 2008, לא כך?

"לא במקרה, תשע שנים התחזיות שלי נבחרו לאלה שקלעו הכי טוב. לגבי שנת 2008, צריך להבין, אי-אפשר ליצור תחזיות על סמך משהו שלא ידוע בעת מתן התחזיות. תחזיות נעשות על סמך המידע הקיים. הן לא ניחושים, אלא תחזיות מדעיות. מה שעקבי זה הניתוח. לא צריך להסתכל על התוצאות ולשפוט לפיהן את הניתוח".

אז התחזיות הפסימיות של אנשים כגון רוביני הסתמכו על הנחות לא נכונות ורק במקרה קלעו?

"לא, לגבי שנת 2008 אני מוכרח לומר שנוריאל - שכפי שאת ראית אנחנו גם חברים וגם מוקירים - חזה נכון הרבה יותר מאחרים את מה שקרה. אחת הנקודות המיוחדות בסיטואציה הנוכחית הייתה שהיה משבר עמוק בשוק הדיור, שכולם חזו אותו, כולל אני, אבל מה שלא חזו היה שהוא יגרור משבר עמוק בכל המערכת הפיננסית כלכלית".

"לקחו סיכוני יתר"

פרנקל אמנם מנסה לשמור על עמדת הפרשן-מנתח ואיש הפורומים הכלכליים היוקרתיים, אולם הוא בכיר מאוד באחת מחברות הענק שהסתבכו, אחד מאנשי וול-סטריט - אותו מגזר שנאשם בחמדנות, בחוסר אחריות, בדהירה קדימה בלי להתחשב בתוצאות. עם זאת, נבהיר כי תפקידו - סגן יושב ראש לאסטרטגיות כלכליות עולמיות, איננו אקזקוטיבי ובוודאי לא הפגיש אותו עם החברה-הבת הלונדונית של AIG שביטחה משכנתאות. לזכותו ייאמר שהוא אחד היחידים מבין בכירי הגופים הפיננסיים שהסתבכו, שמוכן היה להשתתף בפאנלים בדאבוס ולספוג את הביקורות הקשות. והוא אכן ספג מתקפה בפאנל שערכה רשת הטלוויזיה BBC ונשאל רבות על אחריות אישית של בכירים, על המשכורות המנופחות ועל הבונוסים העסיסיים שאפיינו את ענף הפיננסים.

אתה אומר שהכשל הוא מערכתי, אולם הנשיא האמריקאי אובמה אמר שהמערכת הונעה על-ידי חמדנות וחוסר אחריות.

"ברור שאלה אמירות פופוליסטיות. מה זאת חמדנות? אם באים לעובד בכיר ושואלים אותו כמה הוא רוצה להרוויח, ומציעים לו עוד, אז אם הוא מסכים הוא חמדן? אם יבקשו ממני להגדיר חמדנות, לא אוכל. אבל אם משהו הולך כמו ברווז ונראה כמו ברווז ומשמיע קולות של ברווז, כנראה שזה ברווז. אז כנראה יש פה תגמול יתר.

"לא תמצאי אותי מגן על הנורמה של התשלומים החריגים, אבל לא תשמעי אותי יוצא חוצץ נגדה. אני לא רואה בזה משהו בעייתי מבחינת החוק, אלא מבחינת הנורמות, ואת הנורמות צריך להגדיר מחדש".

לשיטתך כולם היו בסדר. אבל אם אין להנהלות הללו אחריות אישית, מדוע ראשיהן שילמו במשרותיהם?

"ישנם גם כללים שצדק צריך שייראה, לא רק שייעשה. ולכן, אם אחזת בהגה של יחידה שקרסה, ביש מזל. לא יכניסו אותך לבית הסוהר אבל יפטרו אותך. אין היום במערכת בארצות הברית, וגם לא באירופה, מנכ"ל אחד של בנק גדול שהפסיד הרבה כסף, שנשאר בתפקידו. בדרך כלל מחליפים את המנכ"ל, את סמנכ"ל הכספים, ולעתים גם את יו"ר מועצת המנהלים ואת חברי מועצת המנהלים".

קל להסתתר מאחורי מערכת. אבל מערכת מורכבת מאנשים, ואת הנורמות יוצרים אנשים - במקרה הזה, המנכ"לים שהיו רבי כוח של המערכת הפיננסית, שלמעשה די שלטו במועצות המנהלים.

"צעדים ננקטים על-ידי אנשים, לכן, במובן הפורמלי, כל דבר אישי. אבל תחשבי על מערכת מורכבת של כבישים, שבהם כל נהג נוהג במהירות המותרת, אבל אף אחד לא יודע ששינו את מספר המסלולים בכביש האחר, או שעלו יותר נהגים על הכביש. אז למרות שבכל מכונית היה נהג אחד שהחזיק את ההגה ביד, הכשל היה מערכתי.

"כנ"ל בנושא התגמול. שם ברור מעבר לכל ספק שנעשו חריגות מעל ומעבר לסביר. אבל יש להבחין בין חמדנות ובין עבריינות. אף אחד מאלה שקיבלו תגמול, בעיקר ראשי מערכת הבנקאות להשקעות (בענף הביטוח לא היו חריגות מהסוג הזה, ש' ל'), אף אחד מהם לא עבר על החוק. מובן שאף אחד לא קבע את המשכורת של עצמו. מועצת המנהלים של החברה קבעה משכורות, ואז מועצת המנהלים של החברה המתחרה הבינה שכדי שלא 'יגנבו' לה אנשים, גם היא לא יכולה לתת פחות, ונוצרה נורמה שבדיעבד התבררה כלקויה".

ובכל זאת, היו הבדלים גדולים בין הבנקים. היו בנקים שקרסו לחלוטין, והיו כאלה שנפגעו פחות. אז בכל זאת היה מקום לשיקול דעת לגבי רמת הסיכון.

"ברור שהיה שיקול דעת. אבל על אף שלא כל הבנקים זהים, על-גבי גרף כולם עלו יחד וכולם ירדו באותו זמן".

אם אתה אומר, כל המערכת שגתה - בכיוונים, בנורמות - אזי נראה שכל השיטה שאתה מגונן עליה פשטה בעצם את הרגל.

"זה מוגזם. מה שקרה בשנים האחרונות זה מה שקרוי בעגה 'הנדסה פיננסית'. התפתחו כלים פיננסיים מאוד מתוחכמים, שהרבה אנשים שהשתמשו בהם לא הבינו אותם עד תום. המכשירים האלה משולים למכוניות מפיתוח חדש, שכאשר לוחצים על הדוושה הן נוסעות במהירות גבוהה בהרבה ממה שידע מי שתכנן את הכבישים ואת הרמזורים. זה מה שקרה בשנים האחרונות, לקחו סיכוני יתר".

מה הלקח שנלמד היום ב-AIG ובמוסדות פיננסיים אחרים?

"כידוע, האתגרים והמשברים במשבר הנוכחי הם של כל המערכת הפיננסית, והאתגר מאוד דומה אם זה סיטי בנק, בנק אוף אמריקה, ווקוביה, ואם זה AIG. בדיעבד מתברר לכל מי שהיה בתוך המערכת הזאת, שהיא הייתה חשופה מדי לסיכונים שלא הייתה צריכה לקחת על עצמה. כשיש מערכת מסובכת של נגזרות ושל כל מיני מוצרים מורכבים, לפעמים אתה לא רואה את הסיכונים שקיימים במערכת".

זאת, לדעתך, הייתה הבעיה?

"כן, זה ברור. אין ספק. אני לא חושב שיש מוסד פיננסי אחד מאלה שהזכרתי שהיה לוקח על עצמו את הסיכונים ביודעין. לכן אני גם לא חושב שיש מישהו שמדבר על הזנחה פושעת של סיטי בנק או של מישהו אחר".

איך מרגישים היום במוסד פיננסי בוול סטריט?

"במשברים זה לא הזמן להתאבל, אלא לזהות מאיפה באה הרעה ומה צריך לעשות. אין זמן להרגשות רעות. וול סטריט זה מקום מאוד קטן ומאוד צפוף, אבל כולם מסתובבים שם, וזה דווקא טוב, כי כך אפשר לראות שהבעיה היא לא של מוסד מסוים אלא של מערכת. והפתרון לכן הוא לא פתרון של מוסד מסוים אלא של מערכת. ומערכת היא אותה תזמורת של הרבה כלים, שתנגן בקקופוניה אם לא יהיה מנצח".

אז מי המנצח?

"הבנק הפדרלי, הרגולטורים, והרפורמה שיש לבצע".

אתם לא מסוגלים לשמור על עצמכם לבד? אלה חתולים ושמנת?

"זה לא לשמור. זה התפקיד הקלאסי של עושי המדיניות ושל הממשלה".

אתה נשאר ב-AIG?

"נכון לעכשיו כן. מי שנשאר בחברה לא מוגדר כחלק מהבעיה. לא היה אפילו סיכוי שזה ישפיע עליי, כי לא היה לי קשר לביצועים האופרטיביים של החברה. בימים אלה אני בקבוצה שמטפלת בנושא הארגון מחדש של החברה, שכולל מכירה של מספר חברות בנות בעולם, וחלקי בנושא הוא ההידברות עם הרגולטורים השונים בעולם".

"אני מקורב לכולם"

השנים לא החלישו את הצורך של פרנקל בהכרה חוזרת ונשנית. לאחרונה נשמע שמו כמועמד אפשרי לשר אוצר בממשלתו של נתניהו.

"עכשיו אני לא מעוניין להתייחס לזה", מודיע פרנקל. "בעבר, ב-1996, נתניהו הציע לי להיות שר אוצר - הוא דיבר על שרים מקצועיים. אבל אז ראינו שלמשרה הזאת יש ביקוש אצל פוליטיקאים". דן מרידור מונה אז לשר, פרנקל מונה לקדנציה שנייה כנגיד. הצעה נוספת הגיעה מצד אריאל שרון, כמה שנים מאוחר יותר, "אבל חשבתי אז שאני לא מעוניין ובשל להיכנס".

אני רואה כאן שאתה מאוד מקורב לביבי.

"אני מקורב לכולם. שירתי תחת חמישה ראשי ממשלה - מוניתי על-ידי שמיר, הייתי עם רבין, עם פרס, עם נתניהו ועם ברק. אני נטול צבע פוליטי, אני עם צבע כלכלי".

מה דעתך על כהונתו בעבר כשר אוצר?

"אני חושב שביבי היה שר אוצר מעולה, והאינסטינקטים הכלכליים שלי מאוד תומכים במדיניות שלו, של הורדת חסמים".

מה דעתך על התוכנית הכלכלית שלו?

"ברור לי שמדיניות של רפורמות מבניות, שמשמעותה בשפת בני אדם הסרת חסמים מהכלכלה, היא חשובה ונכונה. ומהדברים ששמעתי מנתניהו אני מבין שהוא שם משקל מאוד כבד ונכון על הסרת חסמים. מעבר למדיניות מוניטרית ופיסקלית, והורדת מסים, שהן חשובות, חשוב שהתמריצים שנוצרים עקב הורדת ריבית והורדת מסים, והגדלת הוצאות הממשלה, יתבטאו בכלכלה. ולשם כך חשובה הורדת החסמים".

שר האוצר רוני בר-און תקף השבוע בכנס הרצליה את מדיניותו של נתניהו בעבר.

"אני חושב שכל אנליסט אובייקטיבי יגדיר את המדיניות הכלכלית של נתניהו בתקופתו כשר אוצר כמשקפת אסטרטגיה כלכלית נכונה. זה לא אומר שלא ניתן היה למתן בצורה מסוימת את הנטל שנפל על השכבות החלשות במיוחד. אבל גם זה חוכמה שלאחר מעשה. ומה שחשוב הוא לוודא שאת הנטל הזה לא פותרים על-ידי הגדלת גירעונות ממשלתית אלא על-ידי הקטנת בזבוז והפניית מקורות תקציביים נכונים לשימוש יותר נכון. כלומר, השקעה במערכת החינוך".

מה עלינו ללמוד מתוכנית החילוץ האמריקאית?

"בוודאי שבנק ישראל מודע עד תום למצב ועושה עבודה מצוינת בנושא. אלה ימים שאינם כתיקונם, והכלים והתפיסה חייבים להתאים לצוק העתים. עם זאת, אני חושב שבאיזשהו שלב יצטרכו לשאול, בכל העולם, איך יורדים מהעץ הגבוה שבו הגירעונות גדלים בצורה כה משמעותית, החוב הלאומי גם גדל, הריביות הופכות לנמוכות מאוד, והמערכת מוצפת נזילות".

לאן אתה מכוון?

"הרי היום, הסיבה שהבנקים לא מלווים אינה חוסר נזילות אלא חוסר אמון וביטחון ביכולת הלווים להחזיר. ברגע שהביטחון יחזור, פתאום הנזילות שנכנסה למערכת תמצא את ביטויה בהגדלת האשראי, ואז נצטרך למצוא דרך לשאוב בחזרה את הכסף. הצפה כזאת, בדרך כלל פירושה אינפלציה. היום בגלל ההאטה הכלכלית הגלובלית לא רואים לחצים אינפלציוניים, אבל כשההאטה תחלוף יתחילו המחירים לעלות ותהיה משימה לסגור את המעגל".

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

השופט בדימוס איתן אורנשטיין, לשעבר נשיא בית המשפט המחוזי תל אביב / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

אורנשטיין דחה בקשה להתפטר מבוררות המיליונים גרטנר-גרטלר

דן גרטלר ביקש לפסול את השופט בדימוס איתן אורנשטיין מתיק הבוררות בנימוק כי הבורר סבור שהוא זה שעומד מאחורי חשיפת השיחות עם יו"ר לשכת עורכי הדין לשעבר אפי נוה - מהן עולה חדש ליחסי תן וקח בין השניים • אורנשטיין, שכבר כתב את פסק הבוררות, דחה את הבקשה

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת