גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ונעבור לחדשות הטובות - מותגי רכב חדשים צפויים לנחות בקרוב בארץ למרות המיתון וחלקם בגללו

שוק המכוניות הישראלי נוח במיוחד לשיווק מותגים חדשים. ואכן, חמש מכוניות כאלה עשויות לעלות לארץ בקרוב ; היכרות עם היצרניות הבריטית, ההודיות, הסינית והרוסית שעשויות לשווק כאן את התוצרת שלהן בקרוב

[להרשמה לניוזלטר רכב]

שוק הרכב הישראלי הוא אחד הצפופים והשוויוניים בעולם. בישראל אין תעשיית רכב, ולפיכך אין בה העדפה "לוקאל פטריוטית". כלי רכב אמריקאיים, קוריאניים, יפניים ואירופאיים מתחרים כאן ראש בראש, ומותגים חדשים ואלמונים מצליחים להתגבר על סטיגמות ולבנות מעמד איתן בשוק בפרק זמן קצר הרבה יותר מאשר באירופה או בארצות הברית. לקוחות הרכב הפרטיים בארץ, ובוודאי המוסדיים, מוכנים לתת הזדמנות, כל עוד יש למכונית יחס טוב של תמורה לכסף ומוניטין טובים בחו"ל.

זו אולי הסיבה לכך שכמעט כל היבואנים הוותיקים בשוק הרכב הישראלי, וגם הרבה יזמים חדשים ונמרצים, חורשים את העולם לאורכו ולרוחבו בתקווה למצוא מותג רכב חדש, שעדיין לא מיוצג בישראל. הסיירים האמיצים של שוק הרכב נודדים במדינות נידחות בעולם השלישי, טסים בחברות תעופה מפוקפקות, קובעים פגישות בערי ספר, מנהלים תכתובות במשך שנים, ומוכנים לקחת סיכונים עסקיים לא קטנים. חלק מהיוזמות האלה עשויות להבשיל השנה או בתחילת השנה הבאה, ולהעשיר את השוק המקומי במותגי רכב חדשים. **

אסטון מרטין: רכב של ג'יימס בונד במיליון וחצי שקל

אסטון מרטין

פורשה הייתה עד כה הנציגה היחידה בישראל של פלח מותגי מכוניות הספורט האקזוטיות, אבל שני אנשי עסקים ישראלים מנסים לעשות שינוי ולייבא רשמית את אסטון מרטין, כבר השנה.

לאסטון היסטוריה ארוכה ומפוארת, והיא מצליחה לשמור על פרופיל גבוה הודות לחשיפה עולמית בסרטי ג'יימס בונד החדשים, ולדגמי הספורט המתוחכמים שפותחו עוד כשפורד הייתה בעלת הבית (הנדיבה) שלה. יש עוד כמה בעיות קטנות עד שהיא תגיע לארץ, למשל המחירים שצפויים להתחיל בסביבות 1.2-1.5 מיליון שקל אחרי מס לדגמים הבסיסיים, אבל בעיית המחיר אינה מרתיעה את הוגי המיזם. זאת, אולי, לאור העובדה שבשלוש השנים האחרונות נמכרו בישראל, ביבוא רגיל או אישי, בין 150 ל-200 מכוניות בפלח השוק של מיליון שקל ומעלה (אם כי רק מיעוטן ספורטיביות).

בעיה דחופה יותר היא סיכויי ההישרדות של אסטון מרטין עצמה. החברה סיימה את השנה שעברה עם ירידה של 28% במכירות, וכנראה גם עם הפסדים לא קטנים, ואף שהיא נמצאת כיום בשליטת בעלי בית עם כיסים עמוקים - כולל כמה עשירים מכוויית - היא מקצצת פעילות ועוברת לשבוע עבודה בן שלושה ימים. אם תגיע לישראל, אחד הלהיטים המקומיים עשוי להיות דווקא דגם הספורט סדאן החדש "רפיד", עם ארבע דלתות ועם ארבעה מקומות ישיבה, שאמור להיות מושק רשמית השנה.

אם-ג'י של סאיק: הסינית הראשונה?


למרות הקשיים שחווה לאחרונה תעשיית הרכב הסינית בישראל, ניטשים קרבות עזים בין היבואנים על השגת זיכיונות למותגי רכב סיני ועל התואר היוקרתי "הרכב הסיני הראשון שישווק בארץ". רבים הימרו בהתחלה על צ'רי, שנחשבת לחברה המתקדמת והמקושרת ביותר לשלטון בתעשיית הרכב שם. אלא שתוכניות היצוא של צ'רי מתעכבות, ולפיכך נראה שהמותג הסיני הראשון בישראל עשוי להיות אם-ג'י של קונצרן סאיק, שיגיע לכאן, כנראה, בסוף השנה.

סאיק הוא יצרן הרכב הגדול ביותר בסין, אבל את קפיצת הדרך בדרך ליצוא הוא השיג כאשר רכש את נכסי רובר המתפוררת ואת המותג שלה MG, ומאוחר יותר גם את סנגיונג הקוריאנית. הרכישות העניקו לו טכנולוגיות מערביות, בסיסי פיתוח ועיצוב בקוריאה ובאנגליה, ובעיקר מה שדרוש כדי לשווק רכב לפי תקנים אירופיים.

שתי המכוניות הראשונות של אם-ג'י שמיועדות ליצוא הן מכונית הספורט אם-ג'י טי-אף והמשפחתית החדשה 550. שני הדגמים מבוססים על פלטפורמות ותיקות של רובר/אם-ג'י, אבל עברו תהליך מקיף של שדרוג ושל עדכון, ומצוידות במיטב הרכיבים הבינלאומיים שניתן לרכוש בכסף. המחירים הם עדיין נעלם, אפילו עבור היבואן, אבל אסור לצפות למחירי רצפה.

טאטא: כשפורד פוגשת את יגואר

טאטא

לחטיבת הרכב של טאטא ההודית היו בישראל כמה גלגולים קודמים, שרובם הסתיימו במפח נפש עסקי וכמה בדיחות חדשות למאגר ההומור המוטורי המקומי. השנה אפשר להפסיק לצחוק. קונצרן טאטא מגיע למשבר העולמי הנוכחי כשבכיסו יותר מזומנים מאשר כל יצרניות הרכב האמריקאיות גם יחד. יש לו בסיסי ייצור ופיתוח זולים ברחבי הודו, והחל מ-2008 הוא גם נהנה מנגישות למשאבי טכנולוגיה ואיכות ייצור מהמתקדמים בעולם, שאותם קיבל כנדוניה בעת רכישת יגואר ולנדרובר מפורד.

לטאטא ייקח זמן עד שתתחיל לגזור קופונים מהרכש החדש, אבל סוגיות התקינה מטופלות כיום, ובמרכזי הפיתוח של החברה כבר נמצאים כמה דגמים שפותחו ליצוא - וביניהם מיניוואן, משפחתית וג'יפון. ועוד לא הזכרנו את "מכונית המיתון" האולטימטיבית, ה"נאנו", שמחירה נמוך מ-3,000 דולר לצרכן.

לטאטא יש גם זכיינים חדשים בישראל, עם קשרים הדוקים לשוק ציי הרכב, ונציגי החברה ההודית ערכו כאן לאחרונה ביקור לימודים. לפיכך לא נופתע אם המותג יעשה "קאמבק" רשמי בשוק הישראלי כבר בסוף 2009 או בתחילת 2010.

מהינדרה: בחסות הקשרים הביטחוניים

מהינדרה

מהינדרה היא אחת הקבוצות העסקיות הגדולות בהודו, ויש לה לא מעט עסקים משותפים בישראל - בעיקר בתחום הביטחוני. הקשר הביטחוני גם סיפק "דלת אחורית" לכניסה אפשרית של מותג הרכב שלה לשוק הישראלי, ומספר רכבי כביש-שטח של החברה נבחנים כיום בצה"ל. אם הניסיון יצליח, לא נופתע אם כלי הרכב יוצעו גם לקהל הרחב.

בשנה שעברה החלה החברה לחדור לאירופה. רכב היצוא העיקרי שלה הוא הכביש-שטח סקורפיו, שנושא באירופה את השם הפציפיסטי GOA. יש לו בסיס מיושן למדי, שעבר תהליך של מודרניזציה ושל שדרוג קוסמטי, ושמצויד (באירופה) במנוע טורבו דיזל עדכני בנפח 2.5 ליטרים בהספק 109 כ"ס.

הרכב מוצע בגרסה סגורה ובגרסאות טנדר, ויש לו שני יתרונות מרכזיים. האחד הוא חוסן מבני יוצא דופן ועמידות בתנאי שטח קשים, שהפכו אותו לרכב העבודה הנמכר ביותר בקטגוריה שלו בהודו, עם יותר מחמישים אלף מכירות רק בשנה שעברה. היתרון השני הוא המחיר: דגם דיזל 4X4 סגור ומאובזר עולה בצרפת כ-19 אלף אירו, כמעט 30% פחות מהמתחרים האירופים/אמריקאים בקטגוריה. בישראל ייתכן שהשיווק שלו יסופח כעסק צדדי על-ידי אחד היבואנים הגדולים.

לאדה: "מותג מיתון" פוטנציאלי

לאדה

אחת מנסיעות המבחן הקצרות והמרתקות ביותר שערכתי הייתה באמצע שנות ה-90, על סיפונו של רכב השטח "ניבה" של לאדה הרוסית. עשר דקות לאחר שאספתי את רכב ההדגמה החדש מהסוכנות, ובעודי משייט בנתיבי איילון בגשם שוטף, צנח החלק התחתון של לוח המחוונים ונשר על ברכיי תוך שהוא מנתק את כל החיווט החשמלי. קרטעתי בחזרה לסוכנות, ללא אורות, כששרוול המעיל משמש כתחליף מאולתר למגבים. לאנשי המכירות המודאגים אמרתי שעם כל המחויבות המקצועית - יש גבול. כמה חודשים לאחר מכן הופסק הייבוא הסדיר של לאדה לישראל.

מאז עברה החברה כמה תהפוכות. הייצור שלה עבר מודרניזציה, היא ניהלה שיתוף פעולה פורה עם ג'נרל מוטורס, ובתחילת השנה שעברה גם חתמה על הסכם עם רנו. במשך כל השנים הללו היה לה זכיין רשמי בישראל, אבל היצע הדגמים שלה היה מיושן, לא עמד בתקנים, או שסבל ממחירים גבוהים מדי.

כיום הדגם המודרני ביותר של לאדה מבוסס על אופל קורסה מדור קודם, ולפיכך אפשר להניח שלא יתחיל יבוא רציני עד שיופיע דור דגמים חדש.

ייתכן שבעצם זה כבר קורה: דגם התצוגה C-Cross הוצג השנה בתערוכת מוסקבה, ואם הכלכלה הרוסית לא תתרסק, הוא עשוי להיות מועמד בולט ליבוא לישראל.

עוד כתבות

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת תל אביב לבינלאומיות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק קפץ ב-1.5% ● אירופה ננעלה במגמה חיובית ● נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● מחירי הנפט עלו ● הביטקוין עומד על כ-66.27 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1% ● מדד מנהלי הרכש במגזר הייצור בארה"ב ירד והוביל לירידה בתשואות האג"ח הממשלתיות

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת בצעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לאמריקה וכיצד תושפע הפעילות בישראל

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

מפגינים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Lev Radin

ההפגנות הפרו-פלסטיניות באוניברסיטאות העילית בארה"ב צוברות תאוצה

כניסתו של פרופסור שי דוידאי, ישראלי המרצה באוניברסיטת קולומביה, נחסמה ● עשרות נעצרו באוניברסיטת ייל לאחר שהקימו מחנה אוהלים בקריאה לשחרור עזה