גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בחירות 2009: פתק לבן לעולם הבלוגספירה

בליכוד, בעבודה ובקדימה אוהבים לספר שהחיבור שלהם לרשת כולל את הבלוגים, אבל האמת היא שהמפלגות הגדולות ממש לא שם. נראה כי הפוליטיקה הישראלית עוד לא עשתה היכרות אמיתית עם עולם הבלוגים, כי אולי כשיש תקציבי פרסום גדולים - נוח להישאר באמצעי המדיה המסורתיים. לבד מבלוגים יח"צניים של המועמדים לראשות הממשלה, בבלוגספירה הישראלית הפעילות המובילה היא של חד"ש והתנועה הירוקה-מימ"ד. תמונת מצב

יש אלמנט מרכזי שמשותף לפוליטיקה ולעולם הבלוגים - דעתנות מתוך רצון להשפיע. כשבחירות 2009 נמצאות לפני קו הסיום, מעניין לבדוק עד כמה התממשקה הדעתנות הוותיקה מבתי הליכוד, העבודה וקדימה עם זו החדשה - הבלוגספירה.

בדיקה בנושא מגלה שאין התאמה של ממש בין מאזן הכוחות במערכת המפלגתית לזו של עולם הבלוגים. באופן אחר ניתן לומר, כי גולש מחו"ל, לו היה נוחת באתרים הישראליים, היה חושב כי המפלגות המובילות בישראל הן התנועה הירוקה-מימד (תי"מ) וחד"ש. כך למשל, באתר בשם אפלטון, שקיבץ אליו יותר מ-100 בלוגרים פוליטיים, מסתמן כי הרוב הגדול הולך לשתי המפלגות הללו, ורק מיעוט מבוטל מזדהה עם המפלגות הגדולות.

הבלוגרים ופעילי הרשת האחרים משתי המפלגות הללו הם בוגרי הקרבות לראשות עיריית ת"א. רובם היו שם למען ח"כ דב חנין, ורשמו יחד איתו הישג מפתיע, כשרשימתו קיבלה 34% מקולות הבוחרים. עכשיו, לקראת הבחירות, הם התפצלו לתי"מ ולחד"ש.

אחת התופעות המרשימות או המוזרות, היא בחירת נציגי מפלגות אלה, לא לתקוף זה את רעהו במסגרת הקמפיין, אלא אף ממש לפרגן. אולי יחסי הגומלין בין הבלוגרים שונים מאלו שבפוליטיקה המסורתית שבצמתים ובכנסים, ואולי פשוט נשאר משהו מאחוות הבלוגרים שלחמו שכם אל שכם מול רון חולדאי. שוקי גלילי, עיתונאי ופעיל ברשת שמייעץ לתי"מ, מסביר: "התנועות לא תוקפות אחת את השנייה. יש מספיק מקום לכולם".

כשהדברים מגיעים לשאלה של מידת ההשפעה של הבלוגים, אין להם אשליות: הבחירות לכנסת הן לא מה שהיה בת"א. לדברי יואב לרמן, בלוגר שעובד עם תי"מ,"בת"א יותר מחוברים לבלוגספירה מאשר בכל ישראל, לכן בבחירות הכלליות מידת ההשפעה של הבלוגים תהיה פחותה מזו שהייתה בת"א".

מעט בלוגרים משפיעים

עם כל הכבוד לחד"ש ולתי"מ, מעניין לדעת איפה ממוקמות המפלגות הגדולות בעולם החדש הזה. לרמן וגלילי מנסים להסביר למה הליכוד, העבודה, קדימה, והכוכבת העולה בבחירות, ישראל ביתנו, לא נמצאות בעולם הבלוגים. גלילי: "יש בישראל עשרות אלפי בלוגרים פעילים, אבל מספר הבלוגים הפוליטיים, שהם משפיעים ופופולריים, קטן מאוד, אולי מאות בודדות. אומרים שהבלוגיספירה היא שמאלנית, אבל זה לא נכון. היא פשוט יותר רגישה לנושאים חברתיים. רוב הבלוגים הבולטים רגישים למצוקות של אנשים שלא באות לידי ביטוי במקומות אחרים.

"בבחירות 2006 העבודה הובילה בבלוגספירה, כי היא הלכה עם מצע חברתי. היא השיגה 7-8 מנדטים חדשים וזה לא היה הכול מעמיר פרץ, כי המנגנון של המפלגה עבד גרוע. מנגד, לדומיננטיות ברשת היה תפקיד חשוב בהבאת מנדטים, אבל עכשיו העבודה אינה חברתית, אז מצבה בבלוגים שונה".

לרמן מסביר מדוע הבלוגים של המפלגות הבולטות אינם בלוגים באמת, אלא בעצם המשך מלאכת הדוברות באמצעים אחרים: "במפלגות הגדולות אמנם הקימו בלוג למועמד מהרשימה ולראש המפלגה, אבל לא הוא כותב אותו ולכן זה לא אמיתי. פוסטים כאלו הם יותר 'מלמעלה למטה' ולא להיפך, כמו הבלוגרים. זה נראה אחרת לגמרי כשבלוגרים, עם השפעה - כי עשרות אלפים קוראים אותם בחודש - מחליטים שהם תומכים במפלגה מסוימת".

* המפלגות הבולטות לא ניסו להיכנס לעולם הבלוגים?

לרמן: "היה ניסיון להיכנס לזה, כמו למשל עם מר"צ, אבל זה לוקח זמן מרגע שבלוג נובט ועד שהוא משפיע. את מפגש הבלוגרים שלה היא עשתה בסוף ינואר, בעוד חד"ש, למשל, עשו מפגש כזה כבר בנובמבר אשתקד".

גלילי: "כל המפלגות עשו או ניסו לעשות מפגשי בלוגרים. אז או שהן ניסו ולא הצליחו, או שהן עשו ולא הייתה לזה תהודה גדולה והן הפסיקו. מצד שני, יכול להיות שגם אם לבלוגיספירה יש כוח של 10 מנדטים, אפילו במצב שאותן מפלגות היו מסתערים עליה, זה לא היה מביא תועלת, כי הן לא אהודות שם.

"מובן שיכול להיות שהמפלגות הבולטות לא סופרות את הבלוגספירה, כי מי שיש לו מיליוני דולרים לשפוך על שלטי חוצות, לא צריך להתאמץ באינטרנט. הן נשארו בפוליטיקה שקשורה לתקשורת ישנה, של הטלוויזיה, שבה מי שנראה יפה, מדבר יפה או מפחיד, הוא החזק".

* מה לבלוגרים דווקא עם חד"ש ותי"מ?

"בלוגרים, שאכפת להם מהעניין החברתי, משתפים פעולה עם מי שהם יכולים".

מתנדבים און-ליין

בעבודה, בליכוד ובמידה מסוימת גם בקדימה, לא מקבלים את התיאור הזה. שם טוענים בתוקף שהם לגמרי נמצאים גם בעולם הבלוגים, ולא מזלזלים בחשיבותם.

אלון מוליאן, מנכ"ל-משותף והבעלים של חברת המחקר Twisted Fly, מרגיש שמפלגת העבודה יכולה לקחת חלק במשחק הזה. החברה שלו, שמנטרת שיחות של גולשים ברשת ומספקת מידע ואסטרטגיות לפעולה, מנהלת את קמפיין העבודה באינטרנט. הוא לא רוצה להיכנס לפרטים לגבי הפעילות עם הבלוגרים, אבל טוען: "יש לנו עבודה נרחבת עם המון בלוגרים מקושרים ומשפיענים. אנחנו שולחים להם מוצרים וקומוניקטים".

מוליאן מוסיף כי: "אנחנו מפעילים קהילה של 1,000 מתנדבי און-ליין. מיפינו מכל המתנדבים בשטח את החבר'ה הכי אינטרנטיים, והם עוסקים בפעילות הסברה, בהקמת קבוצות בפייסבוק וחלקם גם בלוגרים. מאחר שאנו גם מנטרים את השיחות, ביכולתנו לראות את העבודה של הפעילים ושהם מחוברים למסרים של המפלגה".

לדברי מוליאן, הפעילות ברשת היא נושא הרבה יותר רחב מעיסוק בבלוגרים לבדם. הוא צודק, אבל נדמה כי הלהט שלו לפרט על הפעילות בתחומים אחרים ולא על הבלוגים, היא גם, ואולי בעיקר, בגלל שבהם מפלגת העבודה פעילה באמת, בעוד בבלוגספירה היא מצליחה פחות, בניגוד ל-2006.

גם בליכוד יש התפעלות עצמית מהפעילות ברשת. מסקירת הפעילות של המפלגה ניתן לומר כי ניכרת פעילות אנרגטית למדי באינטרנט, בהשראת יו"ר המפלגה, בנימין נתניהו. אבל כשהדבר מגיע לבלוגים, המצב ברור הרבה פחות.

סאני סנילביץ', מנהל קמפיין האינטרנט של הליכוד, מתאר את הפעילות ברשת: "הקמפיין שלנו כולו מתבסס על אנשים. בעזרת הבאנר הראשון של הקמפיין, שבו נתניהו ביקש עזרה מאנשים, גייסנו אלפי מתנדבים ואז מיינו אותם - מי בשטח, מי בקמפיין ומי ברשת כותב בלוגים. יש לנו באינטרנט מאגר נתונים ובו מאות אלפי אנשים, ממתעניינים ועד פעילים ממש. בנינו גם רשת חברתית, שמשמשת מקום להתדיינות, וכן שנועדה לנהל קבוצות, וכך למשל אפשר בעזרתה ליידע אנשים שלנו על הפעילות. הקמפיין הוא על תקשורת אנשים. אגב, גייסנו יותר מ-1,000 משקיפים ליום הבחירות, וכך חסכנו יותר ממיליון שקל, כי הם יעבדו בהתנדבות".

"זה הכול מגיע מנתניהו, שרואה באינטרנט כלי דמוקרטי להעברת מסרים. הוא נפגש או מדבר איתי בנושא האינטרנט כמה פעמים ביום, ואחרי שיוצא משהו, הוא מתקשר אליי לראות מה הפידבקים. למשל, היום צילמנו אותו למסר היומי באינטרנט, שזה רעיון שלו. הוא מבין את הכלי ואת האפשרויות שיש בו".

לדברי סנילביץ', העניין של נתניהו מגיע גם לבלוגרים של המפלגה: "היו לו מפגשים עם בלוגרים. ברמה האישית מסקרן אותו מי הם, כמה קוראים את הבלוגים שלהם, ובנוסף זו שיחה פתוחה. הם שואלים אותו על המדיניות ואחר-כך כותבים על המפגש". בליכוד דווקא יש בלוגרים: "אנחנו עובדים עם הרבה בלוגרים. רק בציבור הרוסי יש לנו 30-40 בלוגרים. זה לא נושא צדדי", אומר סנילביץ'. "אם זה לא העיקר, אז זה אחד העיקריים".

כניסה למתחם הבלוגרים בליכוד מגלה, שאמנם יש שם מי שכותבים בלוגים, אבל רובם אינם בלוגרים פעילים ומשפיעים בעולם שמחוץ למערכת הבחירות, וגם היקף התגובות שואף לאפס.

שיחה עם איתן בכר, שמוגדר במפלגה כבלוגר, מותירה אותו רושם: פעילות ברשת בהחלט יש, אבל בלוגרים משפיעים שמשכנעים קולות צפים - הרבה פחות. הבלוגספירה הליכודניקית היא בעיקר עוד כלי לחיזוק הקשר בין הפעילים.

"לפני כמה שנים הקמתי קבוצה בפייסבוק שתומכת בנתניהו, וזה הלך והתרחב. אז יצרו איתי קשר מהלשכה שלו", אומר בכר על תחילת הרומן שלו עם הליכוד. "היה השבוע כנס עם 1,500 איש, ואני מכיר חלק גדול מהם דרך הקבוצות והבלוגים באינטרנט".

* מציעים לך מהמפלגה על מה לכתוב?

"כל אחד רשאי לכתוב ככל העולה על רוחו, אבל אני מסונכרן עם הלשכה עצמה, כי זה מופיע באתר של נתניהו. ככה אני מביע גם דעה רשמית וגם אישית".

* אתה רואה השפעה למה שאתה כותב?

"בוודאי. ככה אני מכיר את כל הפעילים וכך משיגים משקיפים ליום הבחירות דרך פייסבוק. למשל, הערב מופיע נתניהו בירושלים וכבר 600 פעילים אישרו דרך פייסבוק שיגיעו".

* מקבלים תשלום על העבודה הזו?

"אנו חיים בעידן שאנשים רוצים לקבל את שכרם, אבל פה זה קיים מעט. אני עובד בהתנדבות".

לא מאמינים בבלוגרים בתשלום

אייל ארד, מנהל הקמפיין של מפלגת קדימה, טוען כי הוא לא מאמין בתופעה של בלוגרים בתשלום. "הגולשים היום מתוחכמים וקולטים מהר שמדובר בתעמולה לכל דבר. זה גם לא אפקטיבי ומשליך לרעה על כל הפעילות האינטרנטית. אלו פשוט דברים שנאמרים בתחפושת".

* אתם מפתחים מערכת יחסים כלשהי עם בלוגרים?

"בהחלט. הצענו לבלוגרים להתחבר לקמפיין במספר דרכים התנדבותיות. כך, למשל, הזמנו אותם, דרך רשתות חברתיות או שירות הטוויטר, לקבל מידע על הקמפיין שלנו, ולהיחשף לפעילות הוויראלית שלנו. חלק בוחרים להפיץ את זה הלאה ואחרים רק מסתכלים על זה, אך לא עושים כלום.

"יש גם בלוגרים שפנו אלינו והציעו את שירותם בתשלום, אולם סירבנו. היו גם בלוגרים ששלחו אלינו שאלות וצירפו לינקים לטקסטים שלהם".

* אתם פעילים ברשתות חברתיות, בטוויטר וביו-טיוב. אולי אתם לא מאמינים בבלוגים ככלי משפיע?

"אנחנו מדינה קטנה, עם בלוגוספירה עוד יותר קטנה, והזירה הזו רק בראשית דרכה בישראל, כמו כל הפעילות החברתית ברשת. אין הרבה בלוגים שמתייחסים לנושאים פוליטיים, או שניתן להגדירם על בסיס הצד הפוליטי שלהם. ישראל היא לא אמריקה, שם יש בלוגרים פוליטיים שמעלים סקופים". לדברי ארד, בשונה מקדימה, בקמפיין של הליכוד מעורבים בלוגרים שמקבלים כסף עבור עבודתם - טענה שמוכחשת בליכוד.

בהיעדר שימוש בבלוגרים פוליטיים, או שיתוף פעולה הדוק עימם, בקדימה מתגאים בבלוג האישי של ציפי לבני. "יש שם קטעי וידיאו, טקסטים, ואף אפשרות לשאול אותה שאלות ישירות, ולקבל ממנה תשובות אישיות דרך המייל, אשר מופיעות גם בבלוג שלה".

לדברי ארד, מעל ל-4,000 שאלות שונות הועלו לבלוג שלה, שעוסקות במגוון נושאים, כולל אישיים, ומעל ל-110 אלף גולשים שונים ביקרו באתר ב-5 השבועות האחרונים. "חשוב לא רק לדעת מה הגולשים חושבים אלא ליצור דיאלוג, שמאפשר לפתח את מצע המפלגה בצורה אינטראקטיבית. זה כמו ויקיפדיה, רק הפוך: התשובות נבנות לפי העניין של הגולשים".

מלבד הבלוג של לבני, בקדימה הקימו גם בלוג נשים, שקורא למגזר הנשי להעלות פוסטים ולהסביר מדוע הן תומכות בלבני, לצד בלוג שמכוון לקהל הבוחרים הצעיר. בנוסף, לבני פתחה גם בלוג באתר ערוץ הילדים, במטרה לנהל דיאלוג עם שכבה שאינה יכולה לממש עדיין את זכות הבחירה. "זהו בלוג שמותאם לילדים, ומעורר עניין רב. כשאתה יוצר שיחה עם ילדים, גם ההורים מתרשמים", מסביר ארד את הרציונל שמאחורי הצעד - להגיע לבוחרים פוטנציאליים בדלת האחורית. *

עוד כתבות

מטה s&p בניו יורק / צילום: valeriy eydlin

חברת S&P הורידה את דירוג האשראי של ישראל: "המלחמה תימשך כל 2024"

בהודעה שלא מן המניין, הורידה החברה את הדירוג של ישראל מרמה של AA- ל-A+ ● התחזית להמשך נותרה "שלילית", כך שבחברה מאותתים שבעתיד הדירוג עשוי להיפגע שוב ● "רואים עלייה נוספת בסיכונים הגיאו-פוליטיים"

ספינה צבאית איראנית נעה במימי איראן לפני תחילת תרגיל ימי משותף של איראן, רוסיה וסין באוקיינוס ההודי / צילום: Associated Press, ASSOCIATED PRESS

בחשש רב: כך נערכה איראן למתקפה הישראלית

בטהרן איימו כלפי חוץ והזהירו מתגובת ישראל, אך ביצעו שורת מהלכים המעידים על החשש מתקיפה ● גם בחיזבאללה ובסוריה נערכו

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

מסורק תת קרקעי ועד רחפנים: הכירו את 10 הסטארט-אפים המבטיחים לשנת 2024

גלובס בוחר את הסטארט-אפים המבטיחים של ישראל השנה ה-18 ברציפות: חברות הייטק הצומחות והמסקרנות ביותר, אלה שמייצרות אימפקט על תעשיות וצרכנים רבים, ונמצאות על המסלול הבטוח להנפקה ● הרשימה מתבססת על בחירות של קרוב ל-70 קרנות השקעה מקומיות וזרות מובילות בהייטק הישראלי ● החשיפה המלאה

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

כבר לפני חודשיים: איראן תירגלה שיגור טילים בליסטיים נגד בסיס פלמחים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: התרגיל הצבאי של איראן שהתקיים כבר לפני חודשיים, איראן מצליחה לשבור את האמברגו על הנפט וגוגל פיטרה עובדים שמחו נגד ישראל במשרדים בניו יורק ● כותרות העיתונים בעולם 

עגלת קפה הקבינה בכפר הס / צילום: שני בריל

ארבע הצעות לטיולי יום שרק המקומיים מכירים - ומשהו טעים ליד: מדור מיוחד לפסח

תצפית מרהיבה אל המדבר בשקיעה, פארק שמרגיש כמו ההיי ליין בניו יורק, האחות הקטנה של מקדש הבשרים משוק הכרמל וקרם לימון ומסקרפונה לקינוח ● יצאנו לארבעה מקומות שונים בארץ כדי לשמוע מהתושבים מהי פינת החמד שרק הם מכירים ומה יש לאכול שם, שגם כשר לפסח

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

חנות Hַ&O kids בקניון עזריאלי מודיעין / צילום: יח''צ

רשת H&O משיקה תת־רשת חדשה לאופנת ילדים, עם כ־20 סניפים

הרשת תאגד את המותגים האמריקאים Carters ,Oshkosh ו־Skip Hop ואת מותג הבית H&O Kid, ותציע אופנת ילדים מניו בורן ועד גיל 12 ● הקבוצה מתכננת לפתוח כ־20 חנויות בקונספט החדש, בעיקר בקניונים ובמרכזי קניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

פס ייצור החרפנים של XTEND / צילום: כדיה לוי

שורות הצבא התמלאו ברחפנים וברובוטים ואלה המרוויחים הגדולים

שורות צה"ל התמלאו במהלך המלחמה ברחפנים וברובוטים מתוצרת סטארט־אפים ישראליים קטנים, שעד כה נדחקו מהתחום הביטחוני על ידי השחקניות הגדולות ● כעת, משקיעים פרטיים שבעבר נרתעו מהרגולציה הכבדה ומהיקף האקזיטים הנמוך, מגלים עניין בטכנולוגיה צבאית

בית חולים חדש ייבנה בבאר שבע / אילוסטרציה: Shutterstock

בית חולים ראשון בבעלות הקופות הקטנות: לאומית ומאוחדת יפעילו את בית החולים בבאר שבע

בית החולים שיבא יהיה שותף של הקופות בהקמת בית החולים ● הלו"ז להשקה מוערך בלפחות 8-6 שנים ותקציב ההקמה בלפחות מיליארד שקל ● בשבועות הקרובים צפויה להתקבל החלטת ממשלה התומכת בהחלטת משרדי הבריאות והאוצר שהתקבלה היום

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

מתכות / צילום: Shutterstock

החברה שמנסה לחולל מהפכה בתעשייה שלא השתנתה אלפי שנים: Magnus Metal מגייסת 74 מיליון דולר

"מקצרת את תהליכי העבודה, מפחיתה את עלויות היצור והזיהום, ומשפרת את איכות המוצר" ● עם שווי מוערך של כ-160 מיליון דולר, מגנוס מטאל הישראלית יוצאת לסבב גיוס חדש

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נאסד"ק ננעל בירידות יום שישי ברציפות; מניית אנבידיה צנחה ב-10%

ה-S&P 500 רשם את השבוע השישי ברציפות של ירידות - ברצף ההפסדים הארוך ביותר שלו מזה למעלה משנה, הנאסד"ק סגר יום שישי ברציפות של ירידות לראשונה מאז אוקטובר 2022 ● הדיווחים על תקיפה ישראלית באיראן שלחו את בורסות אסיה לירידות: הניקיי ננעל בירידה של כ-2.5% ושנזן ננעל בירידה של אחוז ● הזינוק במחירי הנפט התמתן ● בורסות אירופה ננעלו במגמה מעורבת

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

הבורסה ננעלה בעליות חדות אבל ירדה ב-1.1% בסיכום שבועי; מדד הבנקים זינק ב-1.8%

ת"א 35 עלה ב-1.3% ● סיכום השבוע: מדדי ת"א-35 ות"א-90 ירדו בכ- 1.1% ובכ-0.6%, בהתאמה, ירידות שערים אפיינו את מרבית המדדים הענפיים, בראשם מדד ת"א-ביומד שירד השבוע בכ-7.6% ● ב-2 במאי יתווספו למדד ת"א-35 מניות פתאל ושופרסל, יגרעו קבוצת אשטרום ושיכון ובינוי ● תשואת האג"ח הממשלתי ל-10 שנים עלתה השבוע בכ-0.1% והגיעה לכ- 4.8% בסוף השבוע