גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עולם של פינוקים

רונאלדיניו ויתר על כסף עצום כדי לבוא למילאן; קאקה ויתר על חוזה של פעם בחיים בבארות הנפט של מנצ'סטר סיטי כדי "להזדקן במועדון החלומות שלי"; ובקהאם הגיע לכמה ימים לסן סירו והתאהב מיד ; מה הסוד הגדול שהופך את מילאן למועדון שכולם נשבים בקסמיו?

היא לא זכתה באליפות כבר ארבע עונות. הגביע האיטלקי נעדר מהארון שלה כבר למעלה מחמש שנים. פרשת הקליצ'יפולי המביכה פגעה בה מקצועית ותדמיתית, והעובדה שראש הממשלה המכהן הוא הבעלים שלה מעולם לא הוסיפה לה נקודות זכות בקרב אוהבי הכדורגל האובייקטיבים. והיא אפילו לא משתתפת בצ'מפיונס ליג השנה.

ועם כל אלו, מילאן - שעדיין לא מצליחה באמת לדגדג את אינטר בצמרת ויש סיכוי סביר פלוס שגם השנה לא תזכה בסקודטו - היא הסיפור הגדול של הכדורגל באיטליה. רוב הכותרות הגדולות בחודש האחרון מגיעות מהחלק האדום של סן סירו.

סיפור ענק, כי שחקנים גדולים מוותרים על כסף גדול כדי לשחק בה העונה; הקהל שלה שובר העונה שיאים של צפייה; ואפילו אחוזי הצפייה בה בטלוויזיה נוסקים.

הרוסונרי מצליחים להוכיח שכוחו של מותג בעולם הכדורגל יכול להמשיך להתקיים גם בשנים שבהן הקבוצה מואשמת בשחיתויות, ולא עושה חיל מבחינה הישגית. אמנם מילאן הגיעה בעשור הנוכחי לשלושה גמרים בליגת האלופות, ואף ניצחה בשניים, אבל צריך לזכור שבאיטליה, בניגוד לשאר היבשת, מייחסים חשיבות עליונה קודם כל לסרייה A ורק אחר כך לבמה האירופית. אריגו סאקי, שזכה פעמיים עם הקבוצה בגביע האלופות, ב-1989 ו-1990, אמר פעם על המפעל הזה: "ההתרגשות בזכייה באלופות מתגמדת לעומת הסיפוק שאני מרגיש אחרי חמישה ניצחונות רצופים בליגה. הסקודטו תמיד המטרה מספר 1 של מילאן".

לכל הסיפורים הגדולים של מילאן השנה יש מכנה משותף אחד: הרוסונרי מפעילים כוח כמעט מאגי על שחקנים שבוחרים לשחק בסן סירו גם בלי הצעות כספיות גרנדיוזיות. היום כולם מדברים על קאקה, שוויתר על חצי מיליון ליש"ט בשבוע ממנצ'סטר סיטי, "על מנת להזדקן במילאן, מועדון החלומות שלי", לדבריו. אבל כולם שוכחים איך בקיץ האחרון אותה מילאן, אותה סיטי וברזילאי אחר היו מעורבים בסאגה אחרת. רונאלדיניו ויתר על הצעת שכר של 200 אלף ליש"ט לשבוע מהקבוצה האנגלית, והסתפק במחצית מהסכום במילאנו. "זה המועדון הגדול בעולם. לא היססתי לרגע כשחתמתי", אמר לאחר מכן.

וכמובן הסיפור הענק של דייויד בקהאם, שהגיע להשאלה מוזרה בת חודשיים, התאהב במועדון כמעט באופן מיידי וכעת בודקים במילאנו כמה כסף יעלה כדי לשחרר אותו מהחוזה בגלאקסי. בקס עצמו מוכן לסכן הרבה מאוד כסף שמובטח לו מספונסרים במידה שיצליח לעזוב את לוס אנג'לס.

אז מה גורם לרונאלדיניו, בקהאם וקאקה לוותר על מיליונים ולהעדיף קודם כל את הרוסונרי? הסיבה העיקרית היא פשוטה: במילאן תמיד שמים את השחקנים במרכז. אחרי החתמתו של רונאלדיניו בקיץ, אמר פרשן ה "לה רפובליקה", אנדראה סורנטינו: "רונאלדיניו בחר בקבוצה שתהפוך אותו למלך". איך הופכים את השחקנים במילאן למלכים? הנה שלוש הסיבות העיקריות:

פינוק מס' 1: המילאנלו

מרכז האימונים של הקבוצה המשתרע על 163 דונם הוא כנראה המתחם המפנק ביותר בעולם הכדורגל. מעבר לכל הפינוקים (6 מגרשי כדורגל, שף צמוד, 2 בארים, מועדון סנוקר, מסכי ענק, צוות מסז'יסטים וכו' וכו') המילאנלו מכיל גם חדר כושר משוכלל וממוחשב, שעוקב אחרי ההתקדמות האתלטית והשינויים הפיזיולוגיים של כל שחקני מחלקת הנוער והקבוצה הבוגרת. מדובר במתקן כל כך משוכלל ומפואר, עד כדי כך שהנבחרת האיטלקית משתמשת בו לעיתים קרובות, בעיקר בהכנות לקראת מונדיאלים או אליפויות אירופה.

מבחינת שחקן כמו בקהאם, שבגיל 33 נמצא בשלהי הקריירה, במילאן יכולים להציע לו מה שבלוס אנג'לס הוא לא יוכל לקבל לעולם. קודם כל חזרה למשחק ברמות הגבוהות ובעקבות כך שמירה על מעמדו בנבחרת אנגליה. אבל יותר מזה, במילאן מציעים לו מה שאף מועדון באירופה לא יכול: הארכת הקריירה למקסימום. 15 שחקנים שכבר עברו את גיל 30 משחקים ברוסונרי. אפשר לבקר את המדיניות של מילאן לצאת למלחמה עם סוסים ותיקים. עובדה שמבחינה מקצועית זה לא ממש הולך לה טוב בשנים האחרונות. אבל אי אפשר להתעלם מכך שפאולו מאלדיני יורד לתאקלים בגיל 40, אינזאגי כובש בגיל 35 וזאמברוטה חורש את הקווים בגיל 32.

ז'אן-פייר מירסאמן, המנהל של "המילאן לאב" - המעבדה הרפואית המתקדמת והמפורסמת שנחשבת לסוד הגדול של מילאן - הצהיר לאחרונה כי "בקהאם יכול וצריך לשחק עד גיל 40. יש לו נתונים טבעיים שבעזרת עבודה נכונה ישאירו אותו בכדורגל עוד הרבה שנים טובות".

פינוק מס' 2: הכסף

חוץ מהמילאנלו, גם הכסף משחק תפקיד בעובדה שמילאן נשארה יעד מבוקש. אמנם היא מציעה פחות כסף ממנצ'סטר סיטי שהתיישבה לאחרונה על באר נפט גדולה במיוחד, אבל השכר אצלה עדיין מכובד מאוד. קאקה הוא עדיין המרוויח הגדול ביותר בעולם הכדורגל, עם חוזה של כ-11 מיליון אירו בשנה (עם עלייה הדרגתית שתבטיח לו בעוד ארבע שנים 15.5 מיליון אירו).

סך משכורות השחקנים במילאן עומד על כ-120 מיליון אירו בשנה, הכי גבוה באיטליה יחד עם אינטר. כדי להבין איפה עומדת מילאן בנושא זה, צריך להבין שמדובר בסכום גבוה יותר אפילו מזו שמשלמת מנצ'סטר יונייטד לשחקניה (כ-115 מיליון אירו בעונה), וזה למרות שהכנסותיה השנתיות של יונייטד גבוהות מאלו של מילאן כמעט לכל אורך העשור הנוכחי.

פינוק מס' 3: הקהל

עוד דרך של מילאן לשמור על המותג שלה היא האוהדים שלה. האגדה המסורתית באיטליה טוענת כי יובנטוס היא הקבוצה בעלת כמות האוהדים הגדולה ביותר במדינה. מקורות האגדה הן בעובדה שיובה היא הקבוצה המצליחה ביותר בתולדות הליגה האיטלקית, ועל כך אין עוררין; אבל בפועל, דווקא מילאן היא מושכת הקהל מספר 1 במדינה. ממוצע הקהל במשחקי הבית שלה העונה עומד על 60,067 צופים למשחק, הרבה לפני יריבתה העירונית אינטר, שנהנית בשנים האחרונות מהצלחה מסחררת על הדשא אבל מסתפקת ב-51,637 צופים למשחק. יובה? היא מסתפקת בממוצעים של 22,251 אוהדים בלבד.

גם בעונה הקודמת, אולי הגרועה ביותר של מילאן במילניום הנוכחי (לא הצליחה לסיים במקום שמוביל לצ'מפיונס ליג), היא הובילה את הסרייה A בממוצעי הקהל, ולמעשה מובילה בפרמטר הזה ברציפות מאז 2002. אלא שהשנה מתברר שהאהדה למילאן לא נעצרת רק בשערי סן סירו. במחצית הראשונה של העונה צפו במשחקיה בטלוויזיה 1,079,725 אנשים בממוצע - יותר מכל קבוצה אחרת.

רוברטו דונאדוני, עד הקיץ האחרון מאמן נבחרת איטליה וסמל מילאנזי מובהק, אמר על אוהדי מילאן, לאחר שעזב את הקבוצה ב-1996 לטובת ה-MLS: "הנאמנות שלהם חסרת גבולות, אבסולוטית. ויש כל כך הרבה מהם. הם הכוח של המועדון הזה והם אלו שתמיד ישאירו אותו בפסגה".

הירשם לניוזלטר והתראות ספורט

עוד כתבות

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום