גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אדוני, שר התרבות הבא

הרבה עבודה לפניך אחרי 15 שנות טלוויזיה מסחרית, החוכא ואיטלולא שעשתה מ"איכות"

שלום אדוני השר.

ברגעים אלה עדיין אין לי מושג למי אני כותב, לגבר או לאישה ומאיזו מפלגה. אך כך או כך, יש לי דברים לומר בשם אותם אנשים רבים שתרבות אינה מוצר מותרות עבורם, אלא צורך קיומי ממש. אותם אנשים המהווים ציבור שמזמן חדלו להתחשב בו וברצונו, בטעמו והעדפותיו, בשל שלל שיקולים זרים וקלוקלים.

אתחיל בסלוגן שנוהגים לצטט, במעין התנצלות ביישנית: "איכות היא לא מילה גסה". מוזר, לא? מה דעתך, אדוני השר? לא מוזר? שהרי "איכות היא לא מילה גסה" זה בדיוק כמו לומר: "יופי הוא לא דבר מכוער", או: "אומץ והגינות אינן תכונות מגונות".

הייתי מצפה ממך, אדוני השר, שבראש ובראשונה תטאטא את הביטוי הזה אל מחוץ ללקסיקון של אנשי תקשורת המנסים להנחיל תרבות, אך מרגישים צורך להתנצל על כך. שהרי, בינינו, הסיבה שהסלוגן הזה, "איכות היא לא מילה גסה", תפס חזק בישראל היא פשוטה: בעיני רוב הישראלים "איכות" נתפסת כסוג של סכנה. כמשהו רע ומאיים.

אדוני השר. 15 שנות טלוויזיה מסחרית שעושה חוכא ואיטלולא ממושגים בהירים וברורים כגון "יצירת איכות" ו"סוגה עלית", 15 שנות גלגלצ, תחנת רדיו שולטת וממלכתית שנעלה את דלתות הפלייליסט בפני כל כישרון מיוחד ומקורי, 15 שנות ערוץ 1 מקרטע שלא מצליח לתת תשובה הגונה ואיכותית למפלי הזבל השוטפים את הציבור מכל עבר - 15 השנים הארורות הללו הביאו לכך שיש על שולחנך, כרגע, עבודה רבה וקשה לעשותה.

בולשביזם של בעלי ההון

עם מה להתחיל? ראשית, בהגדרת האיכות כסוג של ערך עליון. איכות כמו מצוינות. כמו מקצוענות. אם איכות בלתי מתפשרת תזכה למעמד של כבוד, ולא ליחס מזלזל, אולי אפשר יהיה להציל את הדור הבא מעילגות לשונית, מבורות תהומית, מחורים שחורים בהשכלה הכללית של אנשים שצורכים בידור וקוראים לו תרבות.

לא מאוד מסובך, אדוני השר, לצאת למסע בעקבות אותה איכות. היא הייתה נוכחת בחיינו פעם, לפני שנפרצו הכלובים ומתוכן דהרו מפלצות חמדניות שלנגד עיניהן רייטינג בלבד, היא היתה קיימת באותה תפיסת עולם שקראו לה "בולשביזם תרבותי".

אבל בינינו, אדוני השר, מה עדיף? בולשביזם של עורך חמור סבר המשבץ דרמות אנגליות וקונצרט פעם בשבוע, פסטיבל שירי משוררים ותוכניות תעודה רציניות וסרטי איכות, או הבולשביזם הנוכחי, של בעלי הממון וההון, הקובעים את סדר היום התרבותי של מדינת ישראל?

ונקנח בשאלה: האם מסעדות מצליחות הן בהכרח מסעדות גרועות שמוכרות מזון ברמה ירודה ואף מקולקלת?

האם חנות שמוכרת בגדים, מוכרחה למכור בגדים רעים, בגזרות איומות, כדי להצליח מאוד ולהרוויח כסף?

האם רק סרטים טיפשיים וצפויים מראש יכולים להצליח אצל הקהל הרחב?

כמובן שלא.

אבל אם התשובה לשלוש השאלות הנ"ל היא "כמובן לא", צריך לנסות ולשאול את השאלה הבאה: מדוע נתפסת כאן האיכות כמשהו מסוכן? מקבלי ההחלטות שבויים בתפיסה שאיכות היא התנשאות. שאיכות היא אנטי-הצלחה. שאיכות היא "רעל לרייטינג".

העניין הזה לא מטריד רק אותי. ד"ר יובל כהן כתב פעם על כך ש"מחסום מנטאלי גורם לכישלון בהבאת מהפכת איכות אמיתית לישראל". כהן התייחס לאיכות ומצוינות בעסקים, אבל אותו מחסום נכון לגמרי גם ביחס לתרבות. לדעתי האישית, יש כאן טישטוש גמור בין "מכנה משותף רחב" לבין "מכנה משותף נמוך". אני חושב שמדובר בשני מושגים שונים.

כשבעיתון מסוים, ערוץ טלוויזיה או תחנת רדיו מגלים שיש ירידה כלשהי במספר הקוראים/הצופים/המאזינים - הצעד המיידי הוא להוריד את הרמה. לנסות ולקלוע אל "המכנה המשותף הרחב", שהוא גם הנמוך ביותר. אף אחד לא חושב, משום מה, שהקוראים/הצופים/המאזינים נעלמו מפני שהרמה ירדה, או מפני שהרמה לא מספיק גבוהה. איכשהו, כלי התקשורת תמיד מגיבים באופן אוטומטי לסקרים מדאיגים. הם מוותרים על האיכות. זה לא חשוב ש"הבורגנים" ו"החמישייה הקאמרית" הצליחו להביא גם רייטינג. זה לא מעניין אף אחד ש"בטיפול" היא סדרה מצליחה ומוערכת. הם לא נותנים לעובדות לבלבל אותם ובפעם הבאה שמישהו יניח מיזם שאפתני נוסח "בטיפול" על שולחנו של קברניט זה או אחר בטלוויזיה, הוא שוב ייתקל בסירוב. אכן: מחסום מנטאלי. אנשים מסרבים להאמין שמשהו איכותי בישראל יכול להניב גם הצלחה בקרב הקהל.

מסקנות ולקחים

לא תמיד זה היה כך. ערוץ 1, בתקופת שלטון היחיד שלו, שידר סרטים מופלאים על מחזאים (נסים אלוני) ציירים (רפי לביא) ומשוררים (יונה וולך), קונצרטים קלאסיים וסדרות מופת מבית הבי.בי.סי, דרמות של רם לוי ודן וולמן וסרטי קולנוע מצוינים. העיתונים היומיים נלחמו על כותבים מעולים וחשקו בשירותיהם של עורכים ברמה גבוהה. גלי צה"ל היתה תחנת רדיו מעולה עם תכניות יוצאות מן הכלל ורשת ג' היתה רשת פופ מצטיינת ומעודכנת.

אז מה צריך לעשות, ויפה שעה אחת קודם?

  1. הנחלת הקריאה הרהוטה והשליטה בשפה העברית: זו אחת המטרות המיידיות שאמורות לעמוד לנגד עינייך. מחקרים מוכיחים שאנשים השולטים בשפתם הם האנשים שמצליחים להתברג למשרות הטובות יותר, לעמדות בכירות יותר, אלה אנשים שמסוגלים לנמק את בחירותיהם, ולא לירות מהבטן.
  2. השבת הכבוד האבוד לבעלי ההשכלה על חשבון נציגי "העם": אין לי שום דבר נגד "העם". גם אני חלק מאותו "עם", אבל גם דב אלבוים, אהוד בנאי, עוזי וייל וארי פולמן הם חלק מהעם. אלא שמשום מה אף פעם לא שואלים את החלק הזה מה דעתו. "העם", לפי רבים מן הפוליטיקאים, נמצא אך ורק בחצרו של הבאבא, במסעדה של מסעודה משדרות, במונית של זה או בחנות החמוצים בשוק ההוא. דחיקת רגליה של האליטה האינטלקטואלית של מדינת ישראל אל מחוץ לזרם המרכזי הוא הרה אסון.
  3. החינוך של היום הוא העתיד של מדינת ישראל: זו קלישאה שחוקה, אבל נכונה. ככל שיתעלמו מהצורך לקדם ולהעשיר את הילדים והנערים בתרבות גבוהה (וכן, יש דבר כזה "תרבות גבוהה", ולא - השירים של שירי מימון, נינט ומיכל אמדורסקי לא נכנסים לקטגוריה הזאת), כך נלך אחורה בתחומים רבים. אין שום סכום כסף ששווה בגללו להפסיד את העתיד. אם צריך להילחם כדי לארגן תקציבים להוראה, כדי להזרים לתוך המערכת העייפה והעצובה של החינוך בישראל דם חדש רענן ואיכותי - עשה זאת.
  4. יש מודלים נפלאים לאמץ אותם: אלה מודלים פרטניים, שפועלים באופן עצמאי, על-ידי אנשים חזקים ובעלי אמביציה וחזון הפועלים ברמה המוניציפלית. בחולון, בבאר-שבע ובהרצליה, למשל - יש ראשי עיריות שפועלים באופן מעורר השתאות למען הנחלת התרבות, ולא הבידור, לתושבים. התגובות לאספקת התרבות הגבוהה הן אוהדות ונלהבות, בניגוד למה שחושבים פוליטיקאים רבים. יש צמא גדול לאיכות, למהות ולמשמעות, לצד הבידור הזול והזמין ששוטף אותנו ללא הרף. הסינמטקים בחולון ובהרצליה, היכל התרבות ובית העם של באר-שבע, הפעילויות הנפלאות שמתרחשות שם צריכות לתת לך השראה, אדוני השר, לאמץ את ההתנהלות הזאת ברמה הארצית.

  5. שינוי מפת ההישגים: פרופ' ויקטור לביא מהאוניברסיטה העברית פירסם לפני כמה שנים נתונים שלפיהם מדורגת ישראל במקום ה-72 מתוך 83 מדינות מבחינת הישגי תלמידי התיכון במתמטיקה ובהבעה, נמוך יותר מכל מדינות הארגון לשיתוף פעולה כלכלי (OECD), נמוך גם מתאילנד, מלזיה, רומניה וקפריסין. ד"ר דן בן דוד מאוניברסיטת תל-אביב פירסם ניתוח דומה, שבו הגיע גם הוא למסקנה שבשנות ה-60 היו לילדי ישראל הישגים טובים יותר מלילדי כל המדינות המתועשות, אבל בשנות ה-90 התהפכה התמונה. למרות הסכומים שהושקעו בחינוך הישראלי, ילדי חטיבות הביניים והתיכונים דורגו במקום ה-39 מתוך 53 מדינות - מתחת לכל המדינות המתועשות ומתחת למדינות עם רמת חיים נמוכה בהרבה מישראל.

במחקר הבינלאומי של ארגון IEA, שנערך ב-1999 ובדק את הישגי כיתות ח' ב-38 מדינות, דורגה ישראל במקום ה-28 במתמטיקה ובמקום ה-26 במדעים. צניחת ההישגים נמשכת גם ב-2008: ממבחנים שערך הארגון השווייצרי PISA עבור האו"ם, עולה כי במבחן בהבנת הנקרא השיגו תלמידי תיכון בישראל ציון נמוך ודורגו במקום ה-30 מבין 41 מדינות. שליש מתלמידי ישראל בגיל 15 חסרים מיומנויות קריאה בסיסיות. בפרק היידע המתמטי - הגיעו הישראלים למקום ה-33 מבין 41 מדינות. במבחן היידע במדעים דורגנו במקום ה-33 המביך.

על הרדידות

רדידות משתלטת על החברה ועל מערכת החינוך הישראלית ולא נראה שלמישהו חשוב לעצור את התהליך ההרסני. רוב התלמידים אינם יודעים כלום על תקופת הרנסנס, הקולנוע הצרפתי והאיטלקי או המהפכה התעשייתית ואין להם מושג קלוש מי היה מרקו פולו או תומס אדיסון. במקביל עלתה מאוד רמת האלימות בחברה.

אדוני השר, יש צורך בהגדרת האיכות מחדש. ללא יחסיות תרבותית וללא תקינות פוליטית. הגדרת מערכת איכותית שלא מנסה להתפשר ולחתוך פינות, אלא דורשת ותובעת מצוינות וגורמת להורים ולתלמידים לשאת את עיניהם אליה כאל מושא שאיפה. בלי מערכת שתשים במקום הגבוה ביותר את המצוינות והאיכות אין לנו מה לחפש בקרב על עתידנו כאן. בלי יתרון תרבותי, אינטלקטואלי לא נוכל לשרוד פה. וזה, אדוני השר, כבר אינטרס קיומי.

לטיפולך המהיר אודה. *

עוד כתבות

שכונת בית וגן ירושלים / צילום: אוריה תדמור

לא תמיד ניתן להגיע לחלוקה שוויונית בפרויקט תמ"א 38

כל תכנון פרויקט מסוג תמ"א 38 כולל אילוצים תכנוניים, אולם בפרויקטים מסוג חיזוק ועיבוי, האילוצים התכנוניים רבים, שכן הבינוי נעשה על גבי הבניין הקיים, על מגבלותיו ● כך דחתה ועדת הערר המחוזית בירושלים התנגדות של שני דיירים לתכנון של פרויקט

פעילות צה''ל במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

אזעקות הופעלו באשקלון, לראשונה מזה כשבועיים

שני טילי נ"ט פגעו במרחב קיבוץ יראון, לא היו נפגעים אך נגרם נזק ● ארה"ב מטילה עיצומים חדשים על איראן בעקבות המתקפה על ישראל ● בהודעת ביידן נכתב: "איראן ביצעה נגד ישראל את אחת ממתקפות הטילים והכטב"מים הגדולות שהעולם ראה אי פעם" ● גם האיחוד האירופי צפוי להטיל עיצומים ● שר החוץ האיראני נחת בניו יורק ● עדכונים שוטפים 

אביב ומתיאו שפירא, אדיר טובי ורובי ליאני, חברת XTEND / צילום: כדיה לוי

עפים כמו פרפר, עוקצים כמו דבורה: הרחפנים שמשנים את תורת הלחימה

הרחפנים של אקסטנד הפכו פופולריים במלחמה בעזה, ואף הצילו חיים • עכשיו היא עובדת על מערכת משולבת שתיקח את יכולות הרובוטים קדימה ותסייע להם לפעול בצוות ● הסטארט-אפים המצליחים, פרויקט מיוחד

ניסוי שיגור בטילי SM-3 / צילום: Reuters, U.S. Navy/Handout

מספינה בלב ים: הכירו את המתחרה החדש של חץ 3

חברת עין שלישית ביצעה מסירה ראשונה של "חייל רפאים", רחפן זעיר בעל יכולות AI, שמטרתו לסייע לכוחות קרקעיים לגלות אויבים בשטח פתוח ● חץ 3 כבר אינו המיירט המבצעי היחיד מחוץ לאטמוספירה ● עשות אשקלון רוכשת את אי.די.סי ב-40 מיליון שקל  ● ארה"ב אישרה מכירה של מערכות תקשורת בסך כ־100 מיליון דולר לסעודיה, וחיל האוויר האמריקאי רוצה להקים טייסות שיורכבו ממטוסי קרב בלתי־מאוישים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

איל וולדמן / צילום: פרטי

איל וולדמן מגלה: "עברו עליי ימים כואבים וקשים מאוד"

"אני כל הזמן חושב מה דניאל הייתה עושה, איך זה היה אם היא הייתה פה עכשיו", מספר איל וולדמן על בתו דניאל שנרצחה בנובה. מאיפה הוא שואב כוח? ● פרויקט מיוחד 

אסף זגריזק / צילום: כדיה לוי

הם איבדו קרובים, פונו מבתיהם או ראו את מפעל חייהם קורס: 13 אנשים מספרים מה נותן להם כוח

איל וולדמן מנסה להמשיך לבלות כי זה מה שבתו דניאל הייתה רוצה ● ירדן גונן, אחות של רומי החטופה בעזה, לובשת חולצת קשת בענן בימים קשים במיוחד ● חיים ילין ממלא מצברים רק בבית בבארי, למרות הזיכרונות השחורים משם ● ואבישג שאר-ישוב מחפשת קרני אור בצילומים שלה ● 13 אנשים משתפים מהי מכונת ההנשמה שלהם בחצי השנה האחרונה ● פרויקט מיוחד

עלי חמינאי, המנהיג העליון של איראן, בתפילת עיד אל–פיטר בטהרן / צילום: Associated Press

איך בוצעה התקיפה באיראן ומה היה היעד?

מהבסיס הצבאי שהותקף בוצעו במוצ״ש שיגורים לעבר ישראל ● איך ככל הנראה בוצעה התקיפה ומה יקרה עכשיו? ● וגם: התגובה בשווקים והקפיצה במחיר הנפט

מייסדי טורק. מימין: אלדד לבני (CINO), לאוניד בלקינד (CTO) והמנכ''ל עופר  סמדרי / צילום: גיא חמוי

הטייס האוטומטי שרוצה להחליף את צבא מומחי הסייבר

האנליסטים במרכזי בקרת הסייבר של הארגונים הגדולים נאלצים להתמודד עם אלפי התרעות מדי יום, והטכנולוגיה של טורק מאפשרת להפוך את התהליכים לאוטונומיים למחצה • האם ה"טייס האוטומטי" של החברה יצליח לשלול איומים חמורים? ● הסטארט-אפים המבטיחים

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

מה מקור המילה דרדלה ואיזו מערכת הגנה אווירית של ישראל העליונה ביותר?

באיזה שנה הוקם סניף מקדונלד'ס הכשר הראשון, לאיזו מדינה הגבול הארוך ביותר עם צרפת ולמה שחקן ה-NBA החטיא השבוע זריקת עונשין בכוונה? • הטריוויה השבועית

הדגם OMODA 5 של צ'רי / צילום: יח''צ

האם הסיניות יתחילו להגיע אלינו מאירופה? צ'רי תייצר כלי רכב בספרד, יצרנים נוספים בדרך

כך מתכוונים הסינים לעקוף את המכס האירופי ● ג'יפ אוונג'ר משיקה בישראל דגם היברידי ● ​נחשף הקרוס־אובר החשמלי החדש של GEELY ● ועוד חדשות מענף הרכב

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: Reuters, RONEN ZVULUN

לא רק בגלל איראן: S&P קנסו את ישראל גם על סימני השאלה בתקציב הביטחון

אם עד לפני התקיפה האיראנית על ישראל עוד הייתה תקווה מסוימת במדינה שהדירוג הגבוה יישמר, זו התמוססה בשבוע האחרון עם התרחבות מפת האיומים ● אלא שלא רק האיומים על ישראל נלקחו בחשבון בהורדת הדירוג ● מה נכתב בין השורות של הודעת S&P והאם ישראל עומדת בפני סכנה של הורדה נוספת?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

"שחקנית מרכזית במזרח התיכון": למה הבכירים הישראליים מתייצבים לתדרך את התקשורת בארצות הברית?

משעות הבוקר המוקדמות, גורמים ישראליים בכירים מתייצבים בתקשורת האמריקאית כדי לתדרך על התקיפה באיראן ● כך בוחרים את גופי התקשורת מולם הם עובדים בארה"ב ומה הם מנסים להשיג?

עילית רז, טרבור מילטון ואליזבת הולמס / צילומים: AP - Lawrence Neumeister, Jeff Chiu, Brittainy Newman, איל יצהר

תעשיית הטק מגייסת את הבינה המלאכותית למאבק בהונאות משקיעים

בשנים החולפות נרשמו מקרי הונאה רבים בהייטק, בהם יזמים גייסו כספים ממשקיעים, ללא בדיקת נאותות מספקת ● במטרה לצמצם את ההונאות הבאות, חברות רותמות כיום כלי בינה מלאכותית לשלל אוטמציות בהתנהלות החברה ● במקביל, גורמים בענף חוששים מההשלכות

לקסוס LBX / צילום: יח''צ

ב-200 אלף שקל תקבלו רכב עם סטטוס יוקרתי. ומה לגבי הביצועים?

לקרוס–אובר הקומפקטי ביותר שהשיקה לקסוס יש עיצוב אטרקטיבי ומוניטין יוקרתי. השאלה אם מיתוג הפרימיום יחפה על הפשרות בשימושיות

היועצת המשפטית לממשלה, עו''ד גלי בהרב-מיארה / צילום: יונתן זינדל/פלאש 90

היועמ"שית מתייצבת לטובת וולט: יש לדחות את התביעה הייצוגית להכרה ביחסי עובד-מעביד

לעמדת בהרב-מיארה לא היה מקום לאשר את התביעה הייצוגית מאחר וזו אינה הדרך היעילה וההוגנת להכריע במחלוקת לאור גודלה של הקבוצה הכולל כ-10,000 שליחים ● עוד  נטען כי לא ניתן להכריע בעניינם של כל השליחים על בסיס נתוניו של התובע הייצוגי

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

רגע לפני שנפרדים מהחמץ: מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: יוסי זמיר

משרד הכלכלה מציג: כשאין יעדים, אין כישלונות

במקום לעמוד ביעדים, משרדי הממשלה פשוט מוחקים אותם ● בפיקוד העורף שלפו הודעה לילית שהותירה את הילדים באוויר ● והמסעות לפולין התרוקנו מערך ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

משפחות חטופים חוסמות את כביש 1 בדרך לירושלים

משפחות חטופים חסמו את כביש 1: "כל חטוף חייב לשוב"

שרי החוץ של מדינות ה-G7: נמשיך לפעול למניעת הסלמה של הסכסוך בין ישראל לאיראן • הקרמלין: "קוראים לצדדים להפגין איפוק" • דיווח: ביידן שוקל לשלוח סיוע ביטחוני בסך מיליארד דולר לישראל • בפעילות סמוך לטול-כרם: ארבעה לוחמים נפצעו בינוני וקל, מפקד גדוד טולכרם של גא"פ חוסל • עדכונים בולטים 

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה מעורבת בוול סטריט; S&P 500 ירד זה היום החמישי ברציפות

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● סולאראדג' בשפל של 5 שנים ● מחיר הקקאו זינק לשיא כל הזמנים ● למה טראמפ מדיה זינקה ב-22% ● ליתיום אמריקס צללה ב-25% ● טסלה בשפל של שנה, מתחת ל-150 דולר, בדויטשה בנק צופים לה ירידה נוספת של 30% ● נטפליקס ניפצה את התחזיות, אבל תחזית מאכזבת מפילה את המניה במסחר המאוחר

פרויקט מתחם אילת של אאורה ברמת השרון / הדמיה: 3dvision ltd טרי די ויז'ן בע''מ

פינוי בינוי: אאורה שילמה היטל חריג עבור הדיירים לעיריית רמת השרון והם נדרשים להחזיר לה את הכסף

פרויקט הפינוי בינוי של אאורה במתחם אילת בשכונת מורשה, נבנה בשני שלבים ויכלול בסופו של דבר 687 יח"ד בשישה מגדלים עם שטחי מסחר ● כדי לא לעכב את הפרויקט וקבלת היתר הבנייה, החברה שילמה לפני כארבע שנים את התשלום וכעת מבקשת את הכסף ששולם בחזרה מהדיירים