גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ממשלת גם וגם

המחסום העיקרי בדרך לשיתוף פעולה בממשלה אחת הוא האגו של ביבי והאגו של ציפי

במהלך מערכת הבחירות התקשר פעיל ותיק של הליכוד באשקלון למטה הבחירות של המפלגה בתל-אביב, וביקש לקבל כרזות של הליכוד ושל נתניהו על מנת לתלותן בעיר ולחלקן למי שיחפוץ לעטר בהן את מרפסת ביתו. "תיכנס לאתר האינטרנט ותזמין", הייתה התשובה. האיש, שאין מחשב בביתו, לא ידע את נפשו. זהו, בתמצית, סיפור מערכת הבחירות בליכוד: ההשקעה העצומה באינטרנט בניסיון לחקות את קמפיין הבחירות של ברק אובמה, על חשבון הפעילות בסניפים ובשטח.

הליכוד היא מפלגה שהנוכחות בשטח הייתה תמיד חלק בלתי נפרד מפעילותה. במערכת הבחירות הזו הסניפים הורדמו. נתניהו, שהעמיד את עצמו בראש הקמפיין שלו, הקצה 7 מיליון שקל לאינטרנט בתקווה לסחוף תומכים צעירים. בפועל הדבר לא קרה. נתניהו גם הסתיר את רוב רובה של הנבחרת שמאחוריו. הליכוד זה לא רק בגין, מרידור ויעלון. גם לגדעון סער, רובי ריבלין וגלעד ארדן יש מה להציע, אך הם הוסתרו.

בכירי הליכוד שבטנם מלאה לא רק על הרחקתם, אלא על גם האופן שבו נוהל הקמפיין, שותקים עכשיו. נתניהו ירכיב כנראה את הממשלה הבאה ורובם תלויים בו. זו לא העת לומר מה הם חושבים על ניהול הקמפיין. בפועל איבד הליכוד בתוך חודשיים עשרה מנדטים. מהימים שבהם המקום ה-36 של משה פייגלין היה נראה ריאלי בסקרים, ועד מספר המנדטים שבהם זכה.

גם הפעם הצליח נתניהו לרכז סביבו לא מעט טינה, על אף שכהונתו כשר אוצר והשנים שעברו מאז איבד את ראשות הממשלה ריככו אותו.

שני הקמפיינים המוצלחים בבחירות היו של קמפיינים של פחד ושנאה. האחד, מבית מדרשו של ארתור פינקלשטיין, פגע בפחד ובשנאה לערבים; והשני, מבית היוצר של אייל ארד וראובן אדלר, פעל על בלוטות הטינה לבנימין נתניהו. הראשון העלה את ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן למפלגה השלישית בגודלה, והשני הביא להצלחתה של ציפי לבני.

זו לא הפעם הראשונה שקמפיינים של שנאה נוחלים הצלחה. ש"ס ושינוי עשו זאת בעבר, וגם ישראל בעלייה מול החרדים. מי שמצוי בהלכות קמפיינים פוליטיים, יודע שנגטיב עובד טוב יותר מפוזיטיב. החוכמה היא לדעת איפה לעצור.

השיטה או החולשה?

מאז הסתיימה מערכת הבחירות, נשמעות זעקות שבר פופוליסטיות של פוליטיקאים ועיתונאים שיש לשנות את שיטת הממשל, ובהקדם. לאנשי האקדמיה ולמחוקקים בכנסת היוצאת שטרחו ועמלו בשנים האחרונות ברצינות על רעיונות לשיפור השיטה, הצטרפו עכשיו מי שהחליטו לרכוב על הגל, כי זה כרגע הבון-טון, ומה שהציבור אולי רוצה לשמוע.

אבל לפני שממהרים לשנות את השיטה הקיימת מאז קום המדינה, כדאי לעצור לרגע ולעשות חושבים. משך שישה עשורים נעשו כאן לא מעט דברים: הסכמי שלום, ומלחמות, ורפורמות כלכליות מרחיקות לכת והינתקות מעזה ונסיגה חד-צדדית מלבנון. כל הפעולות האלה נעשו בשיטה הפרלמנטרית הקיימת, שאליה נוספה שלוש פעמים הבחירה הישירה של ראש הממשלה, בשיטת שני הפתקים. משראו הפוליטיקאים כי השיטה פוגעת באנושות בכוחן של המפלגות הגדולות, שבו לשיטת הפתק האחד. במקביל שיפרו אותה והעלו את אחוז החסימה, וכך קטן מאוד את מספרן של המפלגות בכנסת. אין בכנסת הנכנסת מפלגות בנות מנדט אחד או שניים. מספרן ירד ל-12.

לפני שמשנים שוב את השיטה, מותר להרהר האם הבעיה היא בשיטה או ברמת המנהיגים. אריאל שרון, לדוגמה, נבחר ב-2001 לראש ממשלה כשלליכוד היו רק 19 מנדטים. נתניהו חשש אז להתמודד אם לא ישונה הרכב הכנסת, ואפשר לשרון להביס את ברק. בכוח מנהיגותו יצר שרון בשתי הקדנציות שלו שתי קואליציות שונות שאפשרו לו לממש את מדיניותו - הקואליציה נגד הטרור וקואליציית הנסיגה מעזה. דקה לפני שהושבע אמונים, ביטלה הכנסת ביוזמתו את הבחירה הישירה לראש ממשלה, אף שהוא עצמו נבחר באותה שיטה. בכוח מנהיגותו הצליח שרון ליזום מדיניות ולזכות ברוב הן בקבינט, הן בממשלה, וכמובן גם לגבש רוב בכנסת.

מותר לבחון אם הפופוליזם לשינוי שיטת הממשל הוא לא כסות למנהיגות חלשה. שיפורים ושינויים מן שראוי שייבחנו ויבוצעו במשורה, גם אם נדמה שבאבחת רפורמה אחת בממשל, תשכון יציבות במערכת הפוליטית.

אם תורכב ממשלה מוצלחת שתתפקד ותזכה ללגיטימציה ציבורית ולתמיכת רוב העם, אין כל סיבה שלא תצליח למשול. יצחק שמיר, שמעון פרס ויצחק רבין הרכיבו יחדיו שתי ממשלות בשנות ה-80 וכיהנו בתפקידים השונים משך כמעט שבע שנים. הם לא חשבו רק על טובתם האישית, אלא גם על טובת המדינה.

ציפי או ביבי?

גם יריביה הפוליטיים מודים: ציפי לבני השיגה הישג אישי מרשים בבחירות. היא שידרה רעננות, פתיחות, אמונה ולהט. מי שעקב אחריה מימי הפריימריז מול שאול מופז ועד יום שלישי השבוע, ראה כיצד לבני הולכת ומשתנה. הולכת ומשתחררת. היא נטשה את הנאומים הכתובים ודיברה מהבטן, תוך שהיא משכנעת קהלים רבים שהיא הדבר הבא, שהיא התשובה לנתניהו. שרת החוץ ידעה לגייס לצדה נשים וצעירים, והצליחה לגזול מאהוד ברק ומרצ את הובלת מחנה מתנגדי נתניהו.

אבל לצערה של לבני המשטר הישראלי הוא משטר פרלמנטרי, ובסופו של דבר מי שמגבש סביבו רוב של חברי כנסת מרכיב את הממשלה. למרות ההישג המדהים שלה, אחרי שבועות שגם בקדימה היו מי שהספידו אותה, נחל המחנה שהיא עומדת בראשו מכה קשה. תומכי ההינתקות בכנסת היוצאת מנו 70 חברי כנסת, ובכנסת הנבחרת רק 55. לבני, מופז, דיכטר, שטרית ובר-און צריכים להחליט בקרוב החלטה כואבת - האם לעבור להגיש שאילתות והצעות דחופות לסדר היום מספסלי הח"כים, או להצטרף לבנימין נתניהו כשותף חשוב בממשלה.

בניגוד למערכות בחירות בעבר, הפעם לא היה מועמד לראשות ממשלה שהציע לציבור לכרות איתו חוזה. היו ראשי ממשלה שנהגו אחרת: רבין הציע ב-1992 חוזה שבו הסעיף העיקרי היה אוטונומיה לפלסטינים תוך תשעה חודשים. אהוד ברק הציע ב-1999 חוזה שבמסגרתו יצא צה"ל מלבנון, וב-2006 הציע אהוד אולמרט לציבור את תוכנית ההתכנסות שלו. לנתניהו, כמו ללבני, לא היה סעיף מרכזי בחוזה שכזה. מערכת הבחירות התמקדה באופי השונה בין השניים. ואולם, הפער בין בני בגין לדן מרידור גדול בהרבה מזה שקיים בין נתניהו ללבני. משום כך המחסום העיקרי בדרך לשיתוף פעולה בממשלה אחת הוא לא המדיניות, אלא האגו.

הריחוק ממערכת הבחירות מאפשר לאגו לשוב ולהתכווץ, וככל שיחלפו הימים ייתכן שיקל על השניים למצוא דרך לשילוב ידיים. נתניהו באמת ובתמים חפץ בממשלה רחבה. הוא ראה איך הצליח שרון באמצעות ממשלת אחדות ב-2001 לחתור ללב הקונצנזוס הישראלי. מבחינתו, שרון הוא מודל מוצלח לחיקוי. משום כך יהיה נתניהו מוכן להבטיח ללבני שמים וארץ, כולל תיקי החוץ (ללבני) והביטחון (למופז). הוא יודע שמהלך כזה עלול לפתוח לו חזית מול ח"כ סילבן שלום, אך מוכן לשלם את המחיר.

טיבן של ממשלות בישראל שהן אינן מוקמות בן-לילה. למרכיב הזמן יש תפקיד משמעותי. תחילה בהעלאת דרישות מופרכות ומופרזות, ואחר-כך בירידה הדרגתית מהעץ. זה כנראה מה שצפוי לנו גם הפעם.

ציפי או ביבי? כנראה שגם וגם.

המודל של ברק

ראשי מפלגת העבודה החליטו להוליך את אהוד ברק אחר כבוד לאופוזיציה. ברק, כדרכו של ברק, ניסה בנאומו ב-1:00 אחר חצות שלאחר פרסום מדגמי הטלוויזיה, לשמור לעצמו את כל האופציות פתוחות. גם להצטרף כשר ביטחון בכל ממשלה שתקום וגם ללכת לאופוזיציה אם לא תהיה ברירה, לראשונה מאז נטש את מושבי האופוזיציה לטובת הממשלה ב-1999. מקורבו, השר שלום שמחון, המליץ לו להודיע בנאומו שהעבודה תשרת את הציבור באופוזיציה. ברק דחה את ההמלצה. כשהתעורר בבוקר גילה שאם ילך לאופוזיציה יוכל לשמור על מעמדו כיושב ראש המפלגה, לפחות ב-14 החודשים הקרובים. לפי חוקת העבודה, בתוך פרק הזמן הזה צריכות להתקיים בחירות לראשות המפלגה, אם היושב ראש לא מצליח להיבחר לראשות הממשלה. תג המחיר של יחימוביץ', כבל ופינס היה ברור: אופוזיציה תמורת אי הדחה. ברק, שרואה את מודל שובו של נתניהו לראשות הממשלה לאחר שהוכה בבחירות וזכה רק ב-12 מנדטים, מקווה עכשיו לחקות אותו.

אגב, אותו שמחון היה זה שאמר לאחר החלטת ברק לא להתפטר מהממשלה כפי שהבטיח עם הגשת דו"ח וינוגרד, כי העבודה גוזרת על עצמה כליה אם תישאר בממשלת אולמרט.

בחלוף שנה גילה שמחון, המפוכח בפוליטיקאים במפלגת העבודה, שלמגינת ליבו - צדק. *

הכותב הוא הפרשן הפוליטי של הערוץ הראשון, ומגיש התוכנית "הכל דיבורים" ברשת ב'

עוד כתבות

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

ד''ר אלמוג שמחון / צילום: דני מכליס - אוניברסיטת בן גוריון בנגב

החוקר שמגלה איך הבוטים הרוסיים הפכו אותנו לכלי משחק

ד"ר אלמוג שמחון, פסיכולוג חישובי מאוניברסיטת בן גוריון, חוקר את השימוש בשפה ברשתות ואת האופן שבו היא מובילה לקיטוב חברתי ● בראיון לגלובס, הוא מסביר איך בוטים רוסיים הופכים אותנו לכלי משחק, מה קורה לשיח אחרי פיגועים ומי משתף יותר פייק ניוז ● ויש לו אזהרה לעתיד: "בינה מלאכותית יכולה לייצר טענות לא פחות משכנעות משל בני אדם, ואפילו יותר"

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה