גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

היצע גדול, הבדלים קטנים: האם אנו באמת צריכים כל-כך הרבה דגמים של טלפונים ניידים?

מכשירים שדומים בתכונותיהם, שמות מבלבלים וניסיון לעשות קופה על גב הצרכן: נוקיה, סמסונג, סוני-אריקסון, מוטורולה, LG ועוד ייפגשו בשבוע הבא בכנס הסלולר בברצלונה וינסו לחדש ולרגש את תעשיית הסלולר העולמית

יצרניות המכשירים הסלולריים נוקיה, סמסונג, סוני-אריקסון, LG, מוטורולה ואחרות ייפגשו בשבוע הבא בברצלונה וינסו לחדש ולרגש את תעשיית הסלולר העולמית בכנס Mobile World Congress. אלפי מבקרים בכנס החשוב של התעשייה יבואו לראות את הטלפונים החדשים שיציגו יצרניות הסלולר הגדולות בעולם מתוך תקווה שהפעם יהיה משהו באמת שונה וחדש.

בפועל, הם עלולים להתאכזב ולמצוא הרבה דגמים, אבל מכשירים שיהיו דומים האחד לשני עם שינויים קלים בלבד בפנים ובחוץ - ההיצע רחב, המגוון דל. כמו כל פריט צרכני או אופנתי, הלקוחות מעדיפים את הטלפונים הסלולריים שלהם בולטים וחדשניים. מכשירים רבים שמוציאות יצרניות הסלולר דומים האחד לשני וכמעט תואמים האחד של השני. האם שוק הסלולר והצרכנים באמת זקוקים לעוד דגמים של טלפונים שכבר ראינו כמותם?

שוק הסלולר תחרותי במיוחד, ופועלות בו עשרות יצרניות. לכן, היצע רחב של מכשירים בשוק כזה הוא דבר ברור מאליו. כל יצרנית רוצה להגדיל את נתח השוק שלה על חשבון המתחרות ועל-ידי הוצאת עוד ועוד דגמים מתוך מחשבה שיותר מכשירים יביאו בגרף ישיר ליותר מכירות. יוצא, שהיצרניות עושות קופה על גב הצרכנים שכן הן משדרות חדשנות במסווה של הגדלת המכירות.

40 דגמים בשנה

אצל נוקיה, ששולטת מספר שנים ביד רמה על שוק הסלולר העולמי ובשנה החולפת מכרה 468 מיליון מכשירים ברחבי העולם, המצב בולט במיוחד. כדי לשמור על נתח שוק של כ-40%, מוציאה יצרנית המכשירים הפינית מדי שנה מעל 40 דגמים חדשים באירופה, כשההבדלים המהותיים ביניהם מינוריים. מכשיר אחד מגיע עם מצלמה, האחר מגיע עם זיכרון משופר והשלישי פשוט מגיע עם שניהם. השמות של שלושתם כמעט זהים.

סמסונג שמזנבת בה, הוציאה מעל ל-60 דגמים באירופה בשנה החולפת. המגוון העצום של המכשירים של נוקיה מחייב את הצרכנים בחלק מהמקרים להתעמק באופן רציני במפרט הנתונים, רק כדי להבין מה השוני בין דגם אחד למשנהו. E63 שהושק לאחרונה בעולם זהה בעיצוב ל-E71, אולם הוא בעל יכולות פחות מרשימות מאלה של אחיו הבוגר. המצלמה ירדה מ-3.2 מגה פיקסל ל-2 מגה פיקסל וה-GPS נעלם.

גם ל-E51 יש אח תאום - אחד הגיע עם מצלמה והשני ללא. מוטורולה הלכה על קו דומה והשיקה שלל גרסאות של מכשירי ה-V3 - כולם זהים עיצובית, אולם עם הבדלים באיכות המצלמה או באפשרות להרחיב את הזיכרון.

סוני-אריקסון השיקה באמצע 2006 את ה-K800, דגם השייך לקטגוריית הצילום שלה, הכולל מצלמה באיכות 3.2 מגה-פיקסל וכיסוי לעדשה שבלט החוצה בצורה שהצרכנים פחות חיבבו. אחרי חצי שנה החברה ניסתה לתקן והוציאה את ה-K810 - דגם הדומה מבחינה עיצובית וטכנולוגית לדגם הקודם, רק שכאן הכיסוי כבר לא בלט החוצה. שאר היכולות נותרו כמעט זהות.

עוד מכשיר של סוני-אריקסון הוא W595 הדומה מאוד גם בעיצוב וגם ביכולות ל-W760, מלבד היעדר של התקן GPS. התחושה בדגמים אחרים, גם של סוני אריקסון וגם של חברות אחרות, שמלבד שינוי בנפח הזיכרון או במצלמה, אין יכולות חדשות שבאמת מצדיקות הוצאה של דגם חדש.

מהצד של יצרניות המכשירים, אפשר להבין את הרציונל העומד מאחורי דגמים דומים עם שינויים מינוריים ביכולות. לפעמים הוספה של GPS או של יכולת קריאת קובצי אופיס מאפשרת לייעד אותו לקהל העסקי וכאשר אורזים את המכשיר עם נגן מוזיקה וכפתור ייעודי שמזניק אותו, אפשר לכוון אותו לפלח השוק של הצעירים. ללקוח זה אולי עוזר למצוא בדיוק את המכשיר המתאים לו, מבחינת יכולות ומחיר, אבל זה גם מוריד מהיצרנית את המוטיבציה להשקיע במכשיר עם יכולות אמיתיות חדשות לאותו קהל יעד ומוביל אותה להסתמך על אותו דגם שהיא כבר ייצרה.

בעזרת השם

הלקוחות לא צריכים להתמודד רק עם מבחר רחב של מכשירים דומים אלא גם עם שמות מבלבלים. מרבית הלקוחות לא יורדים לנבכי המפרט הטכני ולכן יתקשו להבדיל בין נוקיה 2323 לבין נוקיה 2330 או בין דגם C903 של סוני אריקסון לדגם C901 של אותה החברה.

נוקיה השיקה לאחרונה בישראל דגם בשם 6600 Fold ואת 6600 Slider. כשהחברה מתקשה להמציא מספרים חדשים לדגמים היא פשוט מוסיפה את המילה "קלאסיק" לחלק מהדגמים, כמו ה-3120 הישן, או 1680 ו-6212.

מנתונים שפרסמה בחודש שעבר חברת Strategic Name Development (שצריך לזכור שהיא אינטרסנטית שכן על לקוחות החברה, המייעצת במיתוג, נמנות גם חברות סלולר), עולה שיש קשר בין מתן שם קליט, חדשני ומודרני לבין נתח השוק של אותו יצרן.

מנתוני החברה עולה כי בעוד שברבעון השלישי של 2005 החזיקו סמסונג ו-LG בנתח שוק של 16% כל אחת, ברבעון השני של 2008 נתח השוק של שתי הראשונות עלה ל-20%. ההסבר לכך לדברי החברה טמון בכך שסמסונג ו-LG החליטו להוציא מכשירים בעלי שם קליט ולא עם שם מספרי. לעומתן, כך הטענה, נתח השוק של נוקיה בארה"ב ירד באותה תקופה ב-9%, בין היתר, בגלל שלא הלכה גם היא בעקבות אסטרטגית השמות.

הניתוח הוא כנראה פשטני מדי, אבל מאיר זרקור לנושא חשוב מבחינה צרכנית. החברות הפנימו את המסר, ובשוק הסלולר הושקו בשנים האחרונות טלפונים עם שמות כמו RAZR של מוטורולה, Soul ו-BlackJack של סמסונג או Chocolate ו-Viewty של LG. "אנשים לא יודעים מה זה סמסונג i900, הם מבקשים את Omnia כי זה יותר קליט", אומר דוידי פיאמנטה, מנכ"ל סאני תקשורת, יבואנית סמסונג בישראל.

פיאמנטה מציין שהשם של המכשיר עולה כתוצאה מקבוצות מיקוד שונות שהחברה מקיימת. "סמסונג מנסה בעזרת השם להשלים את המוצר. למשל, ה-Omnia זה בלטינית 'הכול כלול' ובערבית זה 'משאלה'. אי אפשר לתרגם את השם לעברית כי אז אובד האפקט. אין בעיה לקרוא למכשיר בשם לועזי בישראל", הוא אומר.

יניב בדלוב, מנהל תחום LG סלולר בארץ, אומר ששינוי שם המכשיר ממספר הדגם לכינוי הינו מהלך שצובר תאוצה אצל חלק מיצרניות הסלולר בעולם. "שינוי המגמה נובע מכך שכל יצרן מעוניין בחקיקה תודעתית שתלווה את הלקוח בתהליך הרכישה. הכינוי למוצר צריך להיות שם קליט, אשר ייחרט בזיכרונו של הלקוח החל מהחשיפה הראשונית, דרך קבלת ההחלטה ועד לרכישה בפועל".

LG השיקה בשבוע שעבר בסלקום את ה-KC910, אשר ניתן לו הכינוי רנואר (RENOIR). "הכינוי הניתן לדגם הזה על שם הצייר הצרפתי פייר אוגוסט רנואר שחי במאה ה-19 והיה ידוע כאחד מעמודי התווך באמנות הציור", אומר בדלוב. "המטרה היא ליצור בתודעתו של הלקוח את ההקשר שזהו מכשיר מולטימדיה, שיפיק עבורו תמונות אמנותיות ואיכותיות".

גם אם ההצלחה של יצרניות הסלולר לא הגיעה בעזרת השם, אבל הוא נתן רוח גבית טובה. בלי שם קליט, קשה לייצר באזז סביב מכשיר שקוראים לו Apple 8923, למשל. אבל סביב מוצר שקוראים לו iPhone, זה כבר קל יותר.

עוד כתבות

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

במצרים מעריכים: נתניהו יכול להכריז על ניצחון בימים הקרובים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הערכות המצריות להמשך המלחמה, איך ניצחון של טראמפ ישפיע על התמודדות מול איראן ומה הפך את איראן וישראל לאויבות ● כותרות העיתונים בעולם 

אנדראה אורקל, מנכל בנק יוניקרדיט האיטלקי / צילום: Reuters, Massimo Di Vita

במשך שנים משקיעים נכוו ממניות הבנקים האירופיים. עכשיו הן ממש לוהטות

לאחר שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים, הודות לניקוי מאזנים וצמצום עלויות, לצד רווח מוגדל ממתן הלוואות ● מניות הענף דוגמת UniCredit מזנקות גם בציפייה לחלוקות דיבידנדים בעד כ-130 מיליארד דולר, ועוקפות את מקבילותיהן מארה"ב

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

אזעקות בגליל המערבי, צה"ל בגל תקיפות נרחב בלבנון

צה"ל ערך תקיפות נרחבות בלבנון • במטולה דווח על פגיעה ישירה, לא הופעלה התרעה • ישראל פתחה מחדש את מעבר כרם שלום, לאחר שנסגר בתחילת השבוע אחרי המטח הקטלני לאזור שגרם למותם של 4 לוחמי צה"ל • עדכונים בולטים

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

הטירה הצרפתית שזמינה על המדף / צילום: whisperauctions.com

"לו הייתי רוטשילד": טירה שהייתה בבעלות המשפחה היהודית נמכרת בסכום של 454 מיליון דולר

בטירה הצרפתית מהמאה ה-12 החולשת על פני 2,500 מ"ר יש 17 חדרי שינה, דיור נפרד לאנשי צוות, שלוש מעליות ואורוות היכולות להכיל עד 50 סוסים ● בעבר הטירה הייתה שייכת למשפחת הבנקאים היהודית, אותה הם מכרו למלך מרוקו - חסן השני ● כעת היא צפויה לעמוד למכירה פומבית ועשויה אף להפוך לאחד הנכסים היקרים שנמכרו אי פעם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות קלות בתל אביב; פריון קופצת לאחר הדוחות

מדד ת"א 35 יורד ב-0.1% ות"א 90 משיל מערכו 0.4% ● השקל מתחזק מול המטבעות הזרים על רקע המגעים בעסקת החטופים ● אנבידיה נסחרה בירידות לאחר שהמיליארדר סטנלט דרוקנמילר חתך את השקעתו במניה ● אפל השיקה דגמי טאבלט חדשים ● בבלקרוק ממליצים להישאר בשוק המניות במאי

''זו כנראה ההשקה הכי חזקה שנעשתה למוצר מציאות מדומה לטיפול נפשי אי פעם'' / אילוסטרציה: Shutterstock

טייס הקרב שהקים חברת מציאות מדומה וגייס אותה לטיפול בנפגעי המלחמה

ערן אור הקים את XRHealth ב-2016 בעקבות פריצת דיסק שחווה. מאז החברה פועלת בעיקר בארה"ב ומציעה טיפולים בתחום הפיזיותרפיה, הכאב והטראומה באמצעות מציאות מדומה ● כשפרצה המלחמה, הוא החליט להשיק במהירות את המוצר גם בישראל, מוקדם מכפי שתכנן

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

בנין בנק הפועלים יהודה הלוי 63 ת''א / צילום: איל יצהר

מתוך הבנק או מבחוץ? המועמדים שעשויים להחליף את דב קוטלר בפועלים

מנכ"ל בנק הפועלים הודיע במפתיע על עזיבה לאחר חמש שנים, ובכך נפתח המרוץ לאחת המשרות הבכירות והנחשקות במשק הישראלי ● בין השמות שמוזכרים בתוך הבנק נמנים המשנים למנכ"ל, דלית רביב, ידין ענתבי ורם גב ● בשוק מעריכים כי קיימת אפשרות למינוי חיצוני, כשגולן שרמן, שיצא לחל"ת מהבנק לפני כשנתיים, הוזכר כמועמד אפשרי

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

כפר סבא / צילום: Shutterstock

שתי שכונות ישנות סמוכות: המיקום שווה הרבה במחיר

שכונה אחת קרובה לרכבת והשנייה למרכז העיר, ובשתי השכונות מקודמים פרויקטים של התחדשות עירונית ● איפה יותר משתלם לרכוש דירות קטנות?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

מטוס של יונייטד איירליינס / צילום: Shutterstock

פעם נוספת: יונייטד איירליינס מבטלת את הטיסות עד יוני

חברת התעופה האמריקאית חזרה לפעילות בישראל במרץ האחרון והפעילה טיסה יומית לניו יורק ● בסמוך למתקפה האיראנית היא השהתה את הפעילות בארץ עד תחילת מאי, ולאחר מכן האריכה את תוקף ההשהיה למספר ימים נוספים ● כעת עולה מלוח הטיסות של יונייטד איירליינס כי היא מבטלת את הטיסות עד תחילת יוני

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

אסתר חיות, לשעבר נשיאת בית המשפט העליון / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

התפקיד החדש של נשיאת העליון לשעבר אסתר חיות

מפעל הפיס הכריז על מינויה של נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, השופטת אסתר חיות, ליו"ר ועדת פרס ספיר לספרות ● חיות תחליף בוועדה את העיתונאי אורן נהרי

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה ב-2%, טסלה בכ-4%

הנאסד"ק ירד ב-0.1% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות חדות ● לאחר 10 ימים של עליות, ההנג סנג ירד ב-0.5% ● אפל תחל לייצר שבבי AI ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר" • עונת הדוחות בארה"ב: הרווח הממוצע למניה זינק ל-5% ● הבנק המרכזי של אוסטרליה הותיר את הריבית ללא שינוי, 4.35%