גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

למרות לחצים שהופעלו על הרוקי מורקמי שלא להגיע לישראל בשל המלחמה בעזה, הוא פתח את יריד הספרים הבינלאומי בירושלים

מורקמי, שחוגג השנה את יום הולדתו ה-60, הוא אחד מהסופרים הזרים האהובים ביותר על קהל הקוראים בישראל ובעולם כולו

בימים אלו רואה אור ספרו החדש של הרוקי מורקמי, "ערבה עיוורת, עלמה נמה", פרויקט מו"לות משותף של הוצאת כתר והוצאת כנרת זמורה-ביתן. מורקמי, זוכה פרס ירושלים לשנת 2009 הוא גם אורח הכבוד של יריד הספרים הבינלאומי שנפתח היום בירושלים.

למרות לחצים כבדים שהופעלו על הסופר היפני האגדי הרוקי מורקמי שלא להגיע לישראל בגלל המלחמה בעזה, מורקמי נחת כאן כדי לפגוש מקרוב את הקהל הישראלי. מורקמי, שחוגג השנה את יום הולדתו ה-60, הוא אחד מהסופרים הזרים האהובים ביותר על קהל הקוראים בישראל ועד כה תורגמו 10 ספרים שלו לעברית. האחרון שבהם הוא "ערבה עיוורת, עלמה נמה" שתורגם בידי עינת קופר ישירות מיפנית (ולא מאנגלית, כמו "קורות הציפור המכנית" ו"ארץ פלאות קשוחה וסוף העולם"). הספר כולל 24 סיפורים קצרים.

מורקמי נולד בקיוטו ב-1949, ארבע שנים לאחר תום מלחמת העולם השנייה.

"סבא אחד שלי היה נזיר בודהיסטי, סבא שני היה סוחר בעיר אוסקה, ושני ההורים שלי לימדו ספרות", סיפר בראיון. מורקמי הושפע מגיל צעיר מהתרבות המערבית, דווקא, ובמיוחד מהג'אז ומהרוקנרול. זו אחת הסיבות להצלחתו האדירה של מורקמי בעולם (ספריו תורגמו לכ-30 שפות), לעומת היחס החשדני לפעמים של בני עמו כלפי יצירותיו. "אין בספרים שלי יותר מדי מאפיינים יפניים", הסביר.

בשנת 1968 החל ללמוד תיאטרון באוניברסיטה בטוקיו, ואת התקופה הזו הנציח בספרו "יער נורווגי". הוא התחתן מוקדם, בגיל 22, בשנת 1971, וכמו האליל הגדול שלו, ג'ון לנון, גם לאשתו של הרוקי מורקמי קוראים יוקו. בשנת 1974 פתח מועדון ג'אז, שאותו ניהל עד שנת 1982.

"תעלומה ללא פתרון"

ביפן מורקמי ידוע מאוד כמתרגם, והוא זה שתירגם ליפנית יצירות אמריקניות חשובות של סלינג'ר, ריימונד צ´נדלר וריימונד קארבר. בראיון לעיתון היפני מניאצ'י, סיפר מורקמי כי "ארבע הקלאסיקות האמריקניות שתירגמתי השפיעו משמעותית על הכתיבה שלי. אלו הן 'התפסן בשדה השיפון' מאת ג'. ד. סאלינג'ר, 'גטסבי הגדול' מאת סקוט פיצג'רלד, 'השינה הגדולה' מאת ריימונד צ'נדלר ו'ארוחת בוקר בטיפאני' מאת טרומן קאפוטה".

לכתוב בעצמו החל מורקמי לקראת גיל 30, בסוף שנות ה-70. הרומן הראשון שלו יצא בדיוק לפני 30 שנה, בשנת 1979 בשם Hear the Wind Sing. שמונה שנים הוא שקד על הרומן השני, "יער נורווגי", שיצא ב-1987 ותיאר באופן מקסים את שנות ה-60 ביפן ואת סיפורו האישי ואהבתו הגדולה למישהי, באוניברסיטה.

ספרו השלישי היה "מרדף הכבשה" (A Wild Sheep Chase) שפורסם ב-1989.

מורקמי עזב הכל והחל להתמסר לכתיבה. ב-20 השנה האחרונות הוא פירסם, בין היתר, את "ספוטניק אהובתי", "אנדרגראונד", "קורות הציפור המכנית" ו"קפקא על החוף" - וגם כמה ספרים שטרם תורגמו לעברית.

כתיבתו של מורקמי נעה בין המציאות לבין הדמיון. "מה שבאמת רציתי לכתוב הוא תעלומה ללא פתרון", אמר על "קורות הציפור המכנית". כוחו של מורקמי הוא בכתיבתו הישירה, הקולחת, הפשוטה, שבו-זמנית מצליחה לשרטט עולם שלם ומלא פרטים ודימויים ציוריים, אבל גם להישאר מעט סוריאליסטית. הוא מרבה לתאר עולם מנוכר שבו סובבים גיבוריו תועים ואבודים ומחפשים גאולה, נחמה. אולי זה מה שהופך אותו למושא הערצתם של קוראים באנגליה, איטליה ובישראל גם יחד. מורקמי הצליח לתפוס קווים מאפיינים של דור שלם.

כך גם "קפקא על החוף", סיפור התבגרות מלנכולי, שבו הגיבורים הם נאקאטה שנפגע כילד בתאונה בלתי מוסברת בזמן מלחמת העולם השנייה, הושינו שהוא בחור שמצטרף לנאקאטה במסע מסתורי למקום לא ידוע וקפקא טאמורה, נער בן 15 הבורח מביתו ומעירו.

חורג ממגבלות זמן ומקום

מורקמי מאוהב בספרים, מאוהב במוזיקה, שונא טלוויזיה ומתעב את תרבות הצריכה המודרנית. ארבעת המרכיבים הללו מופיעים בכל אחד ואחד מספריו. הוא מלנכולי מצד אחד ומלא יצר בכל הקשור לאמנות המוזיקה והספרות. ברוב ספריו הוא אכן חורג ממגבלות של זמן ומקום ומצליח לזקק מסר אוניברסלי, בלי לוותר על תיאור החוויה הפרטית שלו, ביפן של סוף המאה ה-20. מורקמי הוא "סופר של דור", מפני שכמו הרמן הסה במחצית הראשונה של המאה ה-20, הוא מצליח לעסוק בחיפוש עצמי ומציאת מקום בעולם, כשסיפור ההתבגרות שאותו הוא כותב שוב ושוב, בצורות שונות ומרתקות, תמיד נפגש איכשהו עם המוות. מות הנעורים, מות החלומות, מותו של העולם הישן, שבו הביטלס שרו ואנשים חיו בקומונות והיו משוכנעים שהם הולכים לשנות את העולם ולהפוך אותו למקום טוב יותר.

לא מפליא, לכן, שהספר הנערץ עליו מכולם הוא דווקא לא אמריקני, אלא רוסי. "האחים קרמאזוב" של דוסטוייבסקי. "אם באופן אישי היה עלי לבחור סופר אחד שאני מחשיב לגדול ביותר בכל הזמנים, הייתי בוחר בדוסטוייבסקי", אמר מורקמי בראיון. "בעיקר בזכות שני ספרים שלו, 'האחים קרמזוב' ו'שדים', פשוט מפני שדוסטוייבסקי כל הזמן הלך והשתבח, הוא השתפר העמיק והשתכלל מספר לספר. כמו בטהובן, הוא פילס את דרכו אל היכל התהילה של כל הזמנים תוך כדי מאבק קשה במציאות, בכתיבה, בשדים שהשתוללו בתוך נפשו, הוא הצליח לבנות בהדרגה הישג אחר הישג ולבסוף להגיע ליצירה האחת, הגדולה, המושלמת. זו שיש לסגוד לה אני עדיין רחוק מזה ועדיין חולם שזה יקרה גם לי". *

היער של מורקמי

במבחר ספריו מציע מורקמי לקוראיו חוויות סוחפות, המושכות אל אזורי דימדומים בין מציאויות שונות.

בעושר של סמלים הלקוחים מעולמו הפנימי, מציע מורקמי מיתוסים של עידן שלאחר הוויה פוסט-מודרנית. כמתווה שנישזר בין ספריו השונים, הוא מציג גיבור, כדמות גברית, אשר נתקל באירועים שאותם הוא חווה כמוזרים, כבלתי מובנים, וכבלתי קשורים זה לזה. גיבורו של מורקמי נסחף כדמות פסיבית אל מצבים שעליהם אין לו שליטה, ומוצא את עצמו במקומות שאותם לא היה מנחש. גיבורו של מורקמי, בתוך ספריו השונים, מזכיר לנו את הגיבור הקפקאי כקורבן של נסיבות הכולאות אותו וקובעות את גורלו. מצב אנושי וקיומי שמחזיר אותנו אל המיתוסים שבהם מעביר האורקל את דבר האל, מולו נקלע האדם הבלתי-מודע למשברים קשים מנשוא. משמעותם של משברים אלה היא בתכליתם - טרנספורמציה של הגיבור. מורקמי מציע מהדורה מודרנית ועכשווית של טרנספורמציה עבור הגיבור שלו, ודרכו ובאמצעותו הוא מביא לפתרון של קיבעון הנמצא מחוץ לאזורי התודעה המוחשית, קיבעון המוביל לחיים שבשפה בודהיסטית נקראים "סמסרה". גיבורו של מורקמי נפגש בדמויות נשיות שונות, דמויות המזכירות את המושג שאותו טבע ק.ג. יונג של "אנימה" שהיא דמות נשית פנימית המושכת חבל של תשוקה ויצרים המרימים את אנרגית החיים, אנרגיה המספקת דלק למיפגשים פנ ימיים עוצמתיים ומתמירים. הדמויות הללו מופיעות כאהובה הנעלמת לתוך היער המרוחק ("יער נורווגי"), ספרנית המובילה אותו לקרוא חלומות ישנים מתוך גולגלות של חדי-קרן ("סוף-העולם וארץ פלאות קשוחה"), אם נעלמת ("קפקא על החוף"), אישה שהיא אישתו ואישה שהיא מתקשרת מדיומיסטית ("קורות הציפור המכנית"). דמות המתקשר/ת המדיומיסטי/ת מהווה דמות מפתח בעלילותיו, בדומה לאורקל במיתוסים העתיקים. המדיום - כשמו כן הוא. הוא מביא את רעיון המפתח שאותו מנסה מורקמי להעביר לקוראיו: מסר של חיבורי עולמות, כיסוד הכרחי הבא לאחר העידן הפוסט-מודרני המייצג את התפרקות הערכים הישנים. הוא מחבר בין רעיונות כלליים של זן בודהיזם לבין תרבות המערב המתנגנת לנו באמצעות שירי שנות ה-60 ולהקת החיפושיות, זמרי מוזיקת פופ מוכרים, כמו להקות ג'ז מוכרות יותר ומוכרות פחות. כך אנו מחברים בין תרבות המזרח העתיקה לבין תרבות המערב החדשה - כשאזורי התפר נופלים במזרח התיכון באמצעות סמלים מעולם האלכימיה שראשיתו במיצרים העתיקה, וסימבולים שכיחים של המיתולגיה המזרח-תיכונית.

חיבור נוסף הוא בתוך העולמות הבלתי מודעים - עולם הנפש העמוק ה"תת-מודע" ועולם הרוח הגבוה ה"על-מודע". ליד דמות המדיום המביאה מסרים ספיריטואליים, הוא מציג לנו חיות החוזרות ומופיעות ביצירותיו: החתול והעורב - שניהם מייצגים את הקשר בין עולמות עליונים לתחתונים. גיבורו של מורקמי נמצא במצב שבו אין לו ברירה - עליו להגיע לאינטגרציות שמשכללות ומרימות את תודעתו, עד להתבררות הקשר בין האירועים השונים המאפשר חיים שמשמעותם נעשית ברורה, ומזרימה "דם חדש" לגיבור. דמויות מישנה שאינן מצליחות להגיע לאינטגרציות הללו, בדומה ללוטננט ממיה ב"קורות הציפור המכנית", נדונות לחיי קליפה ריקים וחסרי משמעות, והם מכלים את חייהם בגעגוע לחווית הארה ומרגישים את עצמם קיימים אך חייהם ניטלו למקומות אחרים.

כך, באמצעות גיבוריו, אנחנו משוטטים בעולם שבו קיימת התמזגות בין חלום למציאות, בין מציאות פנימית למציאות חיצונית, ויחד עם דמויות ראשיות ודמויות מישנה אנו מיטלטלים בין אירועים חסרי פשר, משתאים לנוכח החפיפה והערבוב בין חלום למציאות. מורקמי משרטט לפנינו את הסכנה הכרוכה במצב שכזה, בו קיים כח השואב אל עולמות אחרים של מציאות אחרת. עולמות אלה מסכנות את הגיבור בהיתקעות במצב דמוי גן-עדן, שממנו אין יציאה לאינדיבידואליות ולהתפתחות רגשית ותודעתית. כך מיטלטל הגיבור שהיה מנותק מהמקורות המאפשרים משמעות הנותנת חיים, להתמזגות מוחלטת בעולם גן-העדן.

את הפתרון הוא משרטט לפנינו בספרו "קפקא על החוף" - באמצעות "אבן הכניסה" המזכירה לנו מעט את "אבן החכמים" שכאשר היא נהפכת - היא מאפשרת מעבר בין העולמות וחזרה לחיים המציאותיים, אך רק לאחר ביצוע משימה מסוכנת שבלעדיה לא היתה מתאפשרת הטרנספורמציה. *

ד"ר בתיה שטרן היא פסיכולוגית, ואנליטיקאית יונגיאנית

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

הרש גולדברג פולין

דיווח ב-CNN: בממשל ביידן קיבלו את הסרטון של החטוף גולדברג-פולין כבר ביום שני

מטוסי קרב תקפו תשתיות טרור של חיזבאללה ● פרסומים זרים: הוידאו הועבר ע"י הקטארים עקב לחץ אמריקני לקבלת אות חיים מהרש ומחטופים אמריקנים נוספים • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • אחרי פרסום הסרטון: מחאה בירושלים ובת"א להחזרת החטופים • סנטקום: הפלנו טיל בליסטי וכטב"מים ששיגרו החות'ים • עדכונים בולטים

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה תרכוש את דסי הישראלית

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI), חברה ישראלית שפיתחה מערכת הפעלה לניהול מעבדים גרפיים ולשיפור הניצולת שלהם, בכ-680 מיליון דולר

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

עליות קלות בנעילת הבורסה; נובה טיפסה ב-4%, נייס ב-3%

ההתפתחות הבטחונית בצפון העיבה על הבורסה ● השקל נסחר בתנודתיות מול הדולר ● אלארום זינקה ב-20% ● מאסיבית, יצרנית מדפסות התלת מימד צנחה ב-13% ● דלק חתמה על העסקה לכניסתה של ענקית האנרגיה ENI לאיתקה ● בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

מסילת 431. 6 ק''מ של גשרים / צילום: ענת דניאלי לב

30 ק"מ ב-4 מיליארד שקל: זה יהיה אחד הפרויקטים התקדימיים בישראל

מסילת הרכבת 431, שאמורה לחבר את ערי השפלה ומישור החוף הדרומי עם מודיעין וירושלים, הולכת ונבנית בימים אלה מעל המכוניות הנוסעות בכביש ● האתגרים הטכנולוגיים והמחסור בפועלים מחייבים פתרונות יצירתיים

אמיר כהנוביץ' / צילום: יח''צ

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בראיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי