גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ברוח התקופה: מוצרים פיננסיים המבוססים על אסטרטגיית הפרפר - תנודתיות מובטחת

דוד טמיר, מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל, מציג שני מוצרים שהשיקו בנקים בעלי דירוג גבוה שסוחרים, למעשה, בתנודתיות ; במילים אחרות: חיפשנו תחנת ביניים למזומן - ומצאנו את עצמנו מבצעים short על תנודתיות

לפני כשלושה שבועות, תחת הכותרת "משק כנפי הפרפר", הצגתי מוצר מובנה של בנק EFG, המבוסס על אסטרטגיית מסחר הנקראת פרפר. המוצר הזה, למקרה ששכחתם, ניסה לספק מענה לשילוב של חוסר היכולת לנבא את כיוון השוק ושל סביבת הריבית הנמוכה. מאחר ואסטרטגיית פרפר מסוגלת, באופן עקרוני, להניב רווחים בשוק עולה ובשוק יורד מחד, ולהגביל את ההפסד מאידך, מוצר המבוסס על אסטרטגיה זו מתאים כביכול לרוח התקופה.

כתבתי אז שהחיסרון העיקרי של המוצר הוא בחשיפה לסיכון המנפיק, ובכך שכדי להרוויח, תנועת נכס הבסיס (מדד Dow Jones Eurostoxx במקרה זה) צריכה להיות מוגבלת. כלומר על תנודתיות המדד לאורך תקופת חיי המוצר (שנה) להיות מוגבלת.

השבוע אציג שני מוצרים מובנים נוספים שמבוססים על תנודתיות מוגבלת של נכסי הבסיס, ואקנח בהתנצלות קטנה לקוראים.

המוצרים

המוצר הראשון הוא HSBC 3 Months Double No Touch on EUR/USD. הוא הונפק לאחרונה על ידי HSBC France (שנהנה מדירוג Aa3 של מודי'ס), לתקופה של שלושה חודשים.

המוצר דולרי וסכום ההשקעה הראשוני מובטח כמעט במלואו (99.5%). נכס הבסיס הוא שער החליפין דולר/אירו. ביום הנפקת המוצר עמד השער על 1.2910 דולר לאירו.

לפניכם תנאי התשלום:

*אם במשך כל התקופה (3 חודשים) שער החליפין נע בטווח של 1.22-1.42 דולר לאירו, לא כולל, המשקיע מקבל ריבית דולרית של 7.80% במונחים שנתיים - כלומר 1.95% לכל התקופה. בסה"כ בתסריט זה מקבל המשקיע בחזרה 101.45 דולר על כל 100 דולר השקעה. במונחים שנתיים מדובר בריבית של 5.8%.

*אם במהלך התקופה שער החליפין חרג מהטווח הנ"ל, המשקיע יקבל בסופה 99.5% מהקרן בלבד.

HSBC שיווק את המוצר הזה כאלטרנטיבה לפיקדונות לטווח קצר. כשהריבית על פיקדונות דולריים לשלושה חודשים היא קרוב לאפס, הסיכון של אובדן הריבית האלטרנטיבית - סיכון הכרוך ברובם המכריע של המוצרים המובנים - כמעט ואינו משמעותי.

המוצר השני הוא Julius Baer 8% per annum Forex CoY - Currency or Yield. המנפיק הוא בנק Julius Baer, שנהנה מדירוג Aa3 של מודי'ס, ולמען הגילוי הנאות, פיוניר משווקת את מוצריו.

גם מוצר זה דולרי לשלושה חודשים, וגם בו נכס הבסיס הוא שער החליפין דולר/אירו. עם זאת, המוצר הזה מורכב מעט יותר מהמוצר של HSBC וגם מסוכן יותר. ביום הנפקת המוצר עמד השער על 1.2740 דולר לאירו.

תנאי התשלום לפניכם:

*אם בתאריך פקיעת המוצר (4/5/09) שער החליפין שווה ל-1.2085 דולר לאירו או גבוה ממנו, המשקיע מקבל את סכום ההשקעה הראשוני במלואו וקופון של 8% במונחים שנתיים. כלומר 102 דולר על השקעה של 100 דולר, בטווח של שלושה חודשים.

*אם שער החליפין יורד מתחת ל-1.2085 דולר לאירו, המשקיע מקבל את השווי באירו של סכום ההשקעה הראשוני ואת הקופון הדולרי, לפי שער המרה של 1.2085.

נסביר: על השקעה של 100 דולר המשקיע מקבל בשני המקרים 102 דולר. במקרה השני, ה-102 דולר מומרים לאירו לפי שער המרה של 1.2085 והמשקיע מקבל את הסכום באירו (כלומר 84.4 אירו). הסיכון הוא בכך שאם המשקיע מעוניין להמיר בחזרה את האירו לדולר (ההשקעה היא דולרית במקור), עלול להיווצר לו הפסד כתוצאה מירידת שער החליפין דולר/אירו.

נניח שביום פקיעת המוצר שער החליפין עומד על 1.10 דולר לאירו, והמשקיע שמקבל 84.4 אירו מעוניין להמירם בחזרה לדולרים. הסכום הדולרי שיתקבל הוא כ-93 דולר, כלומר הפסד של 7% במונחים דולריים על השקעה לטווח של שלושה חודשים.

נכס הבסיס במוצרים: תנודתיות

מה שמשותף לשני המוצרים הוא שלא הייתי נוגע באף אחד מהם. מדוע? מפני שבפועל, נכס הבסיס בשניהם הוא תנודתיות, ומי שמשקיע בהם מוכר תנודתיות.

מאחר והתנודתיות הנוכחית בשווקים בכלל, ובשוק המטבעות בפרט, גבוהה, התנודתיות כנכס נסחרת כיום ביוקר. כלומר, מי שמוכר כיום תנודתיות מקבל תשלום גבוה עבור הנכס שהוא מוכר. הביטוי לכך בשני המוצרים הוא הריבית הגבוהה מאוד שהם מציעים - בערך פי 3-4 מהריבית בפיקדונות רגילים.

כדי שהעסקה תהיה רווחית למי שמוכר היום תנודתיות, התנודתיות העתידית צריכה להיות נמוכה יותר - כלומר מחירה צריך לרדת. כך מוכרים היום נכס במחיר גבוה, מתוך תקווה שמחירו בעוד שלושה חודשים יהיה נמוך יותר.

במילים אחרות: חיפשנו תחנת ביניים למזומן ומצאנו את עצמנו מבצעים short (מוגבל) על תנודתיות. אם במקרה של HSBC ההפסד הדולרי מוגבל ולכל היותר מדובר בסתם מוצר לא זול, עם "דמי ניהול" של 2% במונחים שנתיים על רווח של 8% במונחים שנתיים, הרי שבמוצר של Julius Baer ההפסד הדולרי לא מוגבל. המוצר הזה בוודאי שאינו אלטרנטיבה מתאימה לפיקדונות.

מאחר שסיווגנו את ההשקעות האלו כ-short קצר טווח על תנודתיות, השאלה היא אם יש למשקיע פרטי ממוצע סיבה לבצע short על תנודתיות? האם יש למישהו סיבה מספיק טובה להאמין שהתנודתיות בשוק המטבעות צפויה להתמתן בתקופה הקרובה?

בהיבט של הקצאת נכסים בתיק ההשקעות (Asset Allocation), השקעות אילו צריכות להיות מסווגות באותה קטגוריה של קרנות גידור, לא כתחליף לפיקדונות. אם כך, נשאלת השאלה האם הן עדיפות על קרנות גידור שסוחרות באופן אקטיבי בנכס הנקרא תנודתיות? ייתכן, לא בטוח. ושאלה נוספת, אולי החשובה מכולן: נניח שההימור הצליח והכול נהדר. מה בדיוק עושים עם הכסף בעוד שלושה חודשים?

בחזרה לפרפר והתנצלות

אותו מוצר של EFG המבוסס על אסטרטגיית הפרפר הוא למעשה וריאציה על אותו עיקרון של תנודתיות כנכס בסיס, אם כי באופן מעודן יותר: נכס הבסיס הוא מדד מניות ולא שער חליפין (כלומר מעט פחות תנודתי), טווח התנועה רחב יותר (כלומר פחות רגיש לתנודתיות גבוהה), וטווח הזמן ארוך יותר.

אך בסופו של דבר, זהו בן דוד רחוק מאותה המשפחה. ציינתי אז כי באופן כללי איני נלהב מהשקעה במוצרים כאלה, והסיבה היחידה שבגינה ניתן לשקול השקעה בהם היא הריבית האלטרנטיבית הנמוכה.

עוד ציינתי שהסיכון העיקרי הוא בחשיפה ליכולת ההחזר של המנפיק. נכון שגם מי שמחזיק מזומן בבנק חשוף לסיכון האשראי של הבנק, אך במידה וממשלה צריכה להתערב, אני מעדיף להיות משקיע ש"איבד" מזומן או פיקדון פשוט, ולא משקיע שאיבד השקעה בפיקדון ספקולטיבי מתוך רצון להרוויח רק קצת יותר. אין שום בסיס מדעי לטענה שאני מעלה פה, סתם תחושת.

על מה ההתנצלות, אם כן? על כך שגם בהקשר של מוצר הפרפר של EFG הייתי צריך להיות נחרץ יותר: במקום "לא מוכרחים אבל אפשר", לומר פשוט "לא".

דוד טמיר הוא מתכנן פיננסי בפיוניר קרנות תבל. אין לראות בכתבה המלצה לרכישת ני"ע או תחליף לייעוץ השקעות אישי

עוד כתבות

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים