גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל העולם כולו פס רחב סלולרי אחד

כנס GSMA מעביר מסר ברור: למרות החגיגיות, מספר המשתתפים והביתנים בתערוכה ירד ; איך נורטל מנסה להראות שהיא בכל זאת בחיים, למה הטמעת הדור הרביעי המסחרי לא תתרחש בקרוב ולמה זה היה מוקדם מדי לקבור את הווידיאו הסלולרי

היום הראשון של תערוכת הסלולר השנתית בברצלונה (GSMA) אינו מותיר מקום לספק: למרות המסיבות והחגיגות, ניכרת ירידה משמעותית בהיקף המשתתפים בתערוכה. הדבר בא לידי ביטוי לא רק בירידה במספר המשתתפים, אלא גם בכמות הביתנים, שמוכיחה שהמשבר השנה ינגוס בתעשיית התקשורת והסלולר.

אולם 8 בתערוכה נחשב ליוקרתי ביותר, משום שהוא מאכלס באופן מסורתי את החברות הגדולות בתעשייה. הפעם, אפילו את האולם הנחשק הזה לא הצליחו מארגני התערוכה למלא עד הסוף, וחלק מהשטחים נותרו מיותמים. התורים הארוכים, שאפיינו בעבר את פתיחת התערוכה, נעלמו וכבר לא צריך להגיע מוקדם כדי להספיק להגיע לפגישות בזמן.

אינדיקציה נוספת היא שבשנים עברו, ברצלונה הייתה מוצפת בשלטי חוצות, וכל יצרניות המכשירים היו נלחמות להפגין נוכחות ברחובות העיר. השנה המצב הרבה פחות מלהיב, הרבה פחות שלטים.

דור רביעי - בינתיים על הנייר

בכנס GSMA 2009 מודגשות המגמות של השנה שעברה, אך ביתר שאת. התעשייה צועדת בבטחה לכיוון הדור הרביעי בסלולר - LTE (Long Term Evolution - אבולוציה לטווח רחוק). כל היצרניות הגדולות, דוגמת אריקסון, נוקיה-סימנס, מוטורולה ואלקטל-לוסנט, מציעות פתרונות לרשתות מהדור הבא. הדור הרביעי בסלולר כבר כאן, אבל לא בטוח שהטמעתו והפיכתו למסחרי, תקרה במהרה.

נכון שהטכנולוגיה הקיימת ישנה, אבל הכסף עדיין לא בטוח והסיכונים גדולים ולכן המפעילות מעדיפות לשבת על הגדר בשנתיים-שלוש הקרובות, לפני שיעשו את הצעד לכיוון הקמת רשת דור רביעי חדשה במקום הרשתות הקיימות.

דגש חזק מושם על הקמת רשתות IT מקצה לקצה אצל מובילי התעשייה, ומצד שני, הם שמים דגש חזק על אפליקציות, שכן ברור שהצינורות לבדם לא מספיקים וצריך לדעת גם איך לייצר מזה כסף. איך להגדיל את התוכן העובר בצינורות ולייצר הכנסות שיכסו את ההשקעה בתשתיות.

גם בקרב החברות הישראליות ניכרת האטה. אף שהביתן הישראלי בגודל דומה לשנים קודמות, האולם שבו הוא נמצא, מאוכלס רק באופן חלקי. בין הישראליות המציגות נמצאות רנקום, אסוקס, ITS , וגלרי IP. כבר ביום הראשון הצליחו ארגון IMA ומכון הייצוא לארגן לחברות הישראליות עשרות פגישות והאזור הישראלי ממשיך לרכז תשומת לב כפי שהיה בשנים קודמות.

חזית מול נוקיה

בקרב יצרניות המכשירים הסלולריים, הוקדשה פתיחת התערוכה להשקות של דגמים חדשים והמגמה המסתמנת ברורה: רוב היצרניות עוברות לייצור מכשירים עם מסכי מגע. מובילות המגמה הן היצרניות הקוריאניות סמסונג ו-LG שעם הדגמים האטרקטיביים החדשים שלהן הן יוצאות בגלוי לתחרות מול נוקיה. שתי החברות שכרו שטחים גדולים באולם 8 באזורים מרכזיים במטרה להלהיב את המבקרים מהמכשירים החדשים שהן משיקות. (ראו ידיעה נפרדת).

כמו בשנים האחרונות, גם השנה, היצרניות הסיניות ZTE ו- Huawei חולשות על שטחים בכנס ונדמה שמשנה לשנה המעמד שלהן הולך ומתחזק על חשבון יצרניות כמו נורטל, שנמצאת במצב של הקפאת הליכים ובכל זאת בחרה להקים ביתן בתערוכה, כדי לנסות ולשדר עסקים כרגיל.

היצרניות הסיניות מציעות את מה שמציעות החברות המערביות - אמנם עם קצת פחות שיק וקסם, אבל הביתנים שלהן וכנראה גם היכולות, לא נופלים משל היצרניות המערביות הגדולות. השנה, בעיקר על רקע הקשיים של חברות ענק כמו נורטל, מוטורולה ונוקיה-סימנס, הפנייה לפתרונות מצד היצרניות הסיניות תלך ותגבר.

התעשייה - לאן?

התעשייה מחפשת כיוונים חדשים אחרי שהקרב בין טכנולוגיות הדור הרביעי (LTE נגד WiMAX) כבר הוכרע כנראה לטובת ה-LTE. ריבוי ההודעות בשבועות האחרונים מאשר גם שפס רחב סלולרי (Mobile Broadband) הוא הדבר הבא בעולם הטלקום.

מהפיכה זו אמורה לחולל שינוי בתרבות הפנאי שלנו, בדומה למה שחולל הטלפון הסלולרי והאינטרנט הנייח. הנתונים שנחשפים נשמעים כלקוחים מעולם אחר: על-פי סיסקו, הנפח של תנועת הדאטה ברשתות הסלולריות בחמש השנים הבאות ישבור את כל השיאים וכל ההערכות המוקדמות יתבדו, בעיקר בגלל היקפי הווידיאו הסלולרי.

הצפי של סיסקו הוא שהווידיאו הסלולרי יגדל פי 66 עד 2013. במונחי מדידה מדובר על 2 אקסה-בייט (ביליון ג'יגה-בייט, יחידת מידה גדולה מאוד לאחסון או לקיבולת נתונים).

בהתאם לתחזית, התנועה החודשית תגיע ל-500 אלף טרה-ביט ב-2011 ותכפיל עצמה ב-2012, ושוב ב-2013. נפח התנועה בדאטה הסלולרי יגדל מ-1 פטה-בייט (יחידת מידה לאחסון מידע השווה ל-1,024 טרה-בייט) לחודש לאקסה-בייט בחודש, בחצי הזמן ממה שלקח לדאטה ברשתות הנייחות.

גם אם המונחים הללו לא אומרים כרגע דבר למשתמש הפרטי, המגמה ברורה: הווידיאו הסלולרי בעלייה תלולה. סיסקו לא לבד - אריקסון, יצרנית רשתות הסלולר הגדולה בעולם, צופה שעד 2013 כ-80% מ-3 מיליארד מנויי פס רחב בעולם יהיו ניידים.

מאז החלו לדבר על הדור הרביעי בסלולר הופכת התערוכה לנושאת הבשורה הראשית של הטכנולוגיה. כאן מפגינים השחקנים את כל הכוח שלהם ולמרות המיתון וההיקף הנמוך יותר של המשתתפים בהשוואה לשנה שעברה, המגמות הולכות ונהיות ברורות יותר ומשכנעות את המפעילים, שבתורם משכנעים את ציבור המשתמשים.

זה חוזר על עצמו כל שנה, אבל הפעם נראה כי מהירות ה-Mobile Broadband משקפת את ההתנהגות הצרכנית, כפי שהאינטרנט שינה את סגנון החיים של מיליונים בכל רחבי העולם.

נוחות ונגישות

לילדים בגיל העשרה, תקשורת מיידית כמו מסרים מיידיים ורשתות חברתיות, הן כבר חלק מהחיים, והשימוש בהם הוא טבעי ממש כמו לדבר בטלפון ולשלוח אימייל בקרב הוריהם. הדור הצעיר שגדל לתוך תקשורת מיידית, מוזיקה, וידיאו ורשתות חברתיות, מצפה ליהנות מאינטראקטיביות ויכולות פרסונליזציה בכל מקום, בכל התקן ובכל זמן, בין אם מדובר ב-PC, מחשב נייד, טלפון סלולרי, טלוויזיה או כל התקן מחובר אחר.

גם בעולם העסקי אנשים מצפים לקבל גישה מהירה לאינטרנט מכל מקום, ממחשבים ניידים ומטלפונים סלולריים, כך שנוחות הפכה להיות פקטור גדול בהפנמה של הכיוון.

בביתן של אריקסון פורסם סקר שנערך באנגליה ובארה"ב על השימוש בסלולר. לפי ממצאיו, משתמשי iPhone של אפל משתמשים במכשיר שלהם לצריכת תוכן סלולרי פי 2 יותר מאשר במכשירים אחרים. הסקר שהקיף 4,000 לקוחות מצא ש-86% מבעלי ה-iPhone השתמשו בו לצורך גלישה סלולרית, 81% השתמשו בו לשליחת מיילים (לעומת 39%) ו-79% השתמשו בו לשירותים מבוססי מיקום.

דפוס זה יילך ויתחזק. הראשון שדיבר על זה בישראל הוא סמנכ"ל השיווק של סלקום, עדי כהן, שאמר לאחרונה ל"גלובס" שזהו המודל המנצח ושאין טעם לנסות ולסגור את האינטרנט הסלולרי כי כפי שמוכיחים משתמשי ה-iPhone, השימוש יילך ויגבר על-ידי אלפי אפליקציות סלולריות שמושקות במיוחד בשביל ה-iPhone ומכשירים בעלי יכולות דומות.

מסקנת הביניים מברצלונה השנה היא, שלמרות המשבר הכלכלי, היצרניות הגדולות הולכות להרוויח הרבה כסף. גם המפעילים. באשר לצרכנים, הם ירוויחו שירותים, אבל יצטרכו לשלם עליהם לא מעט. מישהו הרי צריך לממן את כל החידושים הללו.

הכותב הוא אורח חברת מוטורולה בתערוכה

עוד כתבות

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: מיטל שטדלר

הממשלה עסוקה במילה "טבח", אך יש לה משימות הנצחה ממשיות

הממשלה עוסקת בשינויים טקסטואליים של חוק ההנצחה לשבעה באוקטובר ● אבל היא כבר הייתה אמורה לבצע שלל משימות לטובת העניין: מהקמת מאגר ארכיוני ועד קידום הפקות תכנים ● מדור "המוניטור" של גלובס והמרכז להעצמת האזרח עוקב אחרי מורשת והנצחה ל־7 באוקטובר

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

נשימה / צילום: Shutterstock

​קחו אוויר: מה הנשימה שלנו מגלה עלינו?

למה אנחנו מקבלים "דום נשימה" בכתיבת אימייל, איך בדיקה פשוטה מנבאת מי יתעורר מתרדמת והאם אף אלקטרוני יוכל לאבחן מחלות רק מלהריח את הבל הפה שלנו? חוקרי נשימה וריח מגלים עד כמה מורכבת הפעולה הכי אגבית שאנחנו עושים ● וגם: לא תאמינו איזה איבר עשוי להחליף את הריאות כמקור לחמצן

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

קיה ספורטאז' ''לונג'' הייבריד / צילום: יח''צ

החל מ-190 אלף שקל: הרכב שלא מפסיק להשתדרג

הספורטאג' הוותיק, קיה ספורטאז' "לונג" הייבריד, מקבל חיים חדשים בזכות עיצוב עדכני ● הוא משמר את מערכת ההנעה ההיברידית החסכונית שלו ויש לו תא נוסעים שלא נופל מזה של מותגי פרימיום. לא בטוח שזה יעזור מול הסיניות בטווח הארוך

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ת"א ננעלה בירידות; מדד הקלינטק נפל ב-3%, הדולר התחזק מול השקל

מדד ת"א 90 ירד בכ-1.3%, ת"א 35 איבד מערכו כ-0.5% ● נייס זינקה לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

נגיד בנק ישראל, פרופ' אמיר ירון / צילום: יוסי כהן

בתחילת השבוע ההסתברות להורדת ריבית בישראל הייתה 80%. המצב השתנה

הערכות בשוק התהפכו לקראת החלטת הריבית בשני הקרוב ● עד לפני יומיים ההסתברות להפחתה עמדה על 80%, אך רוחות המלחמה באיראן טרפו את הקלפים

אהרונוביץ', אנגלמן, כץ / צילום: יוסי זמיר, ניב קנטור, עמית שאבי-ידיעות אחרונות

רשות המסים פוזלת לרווחים מפולימרקט, אבל שוכחת דבר בסיסי בפלטפורמה

הרשות רוצה נתח מרווחי השחקנים בפולימרקט, אבל איך היא תאתר אותם ● הבירוקרטיה מכה באזרחים חולים ● ומה לא נלמר מפגיעת הטיל בבזן ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

נשיא סין שי ג'ינפינג / צילום: Reuters

חיזור שקט בארץ, מתקפה פומבית בבייג'ינג: המשחק הכפול של סין מול ישראל

בעוד שבזירה הבינלאומית סין משמרת קו ביקורתי נגד ישראל כדי להתבדל מוושינגטון, בשטח היא מנמיכה להבות ● המטרה, לפי המומחית קאריס וויטי: ליהנות מהיכולות הישראליות בלי לשלם את המחיר הפוליטי הכרוך ביחסים גלויים ● במקביל, היא ממשיכה לחבק את טהרן

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות