גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כל העולם כולו פס רחב סלולרי אחד

כנס GSMA מעביר מסר ברור: למרות החגיגיות, מספר המשתתפים והביתנים בתערוכה ירד ; איך נורטל מנסה להראות שהיא בכל זאת בחיים, למה הטמעת הדור הרביעי המסחרי לא תתרחש בקרוב ולמה זה היה מוקדם מדי לקבור את הווידיאו הסלולרי

היום הראשון של תערוכת הסלולר השנתית בברצלונה (GSMA) אינו מותיר מקום לספק: למרות המסיבות והחגיגות, ניכרת ירידה משמעותית בהיקף המשתתפים בתערוכה. הדבר בא לידי ביטוי לא רק בירידה במספר המשתתפים, אלא גם בכמות הביתנים, שמוכיחה שהמשבר השנה ינגוס בתעשיית התקשורת והסלולר.

אולם 8 בתערוכה נחשב ליוקרתי ביותר, משום שהוא מאכלס באופן מסורתי את החברות הגדולות בתעשייה. הפעם, אפילו את האולם הנחשק הזה לא הצליחו מארגני התערוכה למלא עד הסוף, וחלק מהשטחים נותרו מיותמים. התורים הארוכים, שאפיינו בעבר את פתיחת התערוכה, נעלמו וכבר לא צריך להגיע מוקדם כדי להספיק להגיע לפגישות בזמן.

אינדיקציה נוספת היא שבשנים עברו, ברצלונה הייתה מוצפת בשלטי חוצות, וכל יצרניות המכשירים היו נלחמות להפגין נוכחות ברחובות העיר. השנה המצב הרבה פחות מלהיב, הרבה פחות שלטים.

דור רביעי - בינתיים על הנייר

בכנס GSMA 2009 מודגשות המגמות של השנה שעברה, אך ביתר שאת. התעשייה צועדת בבטחה לכיוון הדור הרביעי בסלולר - LTE (Long Term Evolution - אבולוציה לטווח רחוק). כל היצרניות הגדולות, דוגמת אריקסון, נוקיה-סימנס, מוטורולה ואלקטל-לוסנט, מציעות פתרונות לרשתות מהדור הבא. הדור הרביעי בסלולר כבר כאן, אבל לא בטוח שהטמעתו והפיכתו למסחרי, תקרה במהרה.

נכון שהטכנולוגיה הקיימת ישנה, אבל הכסף עדיין לא בטוח והסיכונים גדולים ולכן המפעילות מעדיפות לשבת על הגדר בשנתיים-שלוש הקרובות, לפני שיעשו את הצעד לכיוון הקמת רשת דור רביעי חדשה במקום הרשתות הקיימות.

דגש חזק מושם על הקמת רשתות IT מקצה לקצה אצל מובילי התעשייה, ומצד שני, הם שמים דגש חזק על אפליקציות, שכן ברור שהצינורות לבדם לא מספיקים וצריך לדעת גם איך לייצר מזה כסף. איך להגדיל את התוכן העובר בצינורות ולייצר הכנסות שיכסו את ההשקעה בתשתיות.

גם בקרב החברות הישראליות ניכרת האטה. אף שהביתן הישראלי בגודל דומה לשנים קודמות, האולם שבו הוא נמצא, מאוכלס רק באופן חלקי. בין הישראליות המציגות נמצאות רנקום, אסוקס, ITS , וגלרי IP. כבר ביום הראשון הצליחו ארגון IMA ומכון הייצוא לארגן לחברות הישראליות עשרות פגישות והאזור הישראלי ממשיך לרכז תשומת לב כפי שהיה בשנים קודמות.

חזית מול נוקיה

בקרב יצרניות המכשירים הסלולריים, הוקדשה פתיחת התערוכה להשקות של דגמים חדשים והמגמה המסתמנת ברורה: רוב היצרניות עוברות לייצור מכשירים עם מסכי מגע. מובילות המגמה הן היצרניות הקוריאניות סמסונג ו-LG שעם הדגמים האטרקטיביים החדשים שלהן הן יוצאות בגלוי לתחרות מול נוקיה. שתי החברות שכרו שטחים גדולים באולם 8 באזורים מרכזיים במטרה להלהיב את המבקרים מהמכשירים החדשים שהן משיקות. (ראו ידיעה נפרדת).

כמו בשנים האחרונות, גם השנה, היצרניות הסיניות ZTE ו- Huawei חולשות על שטחים בכנס ונדמה שמשנה לשנה המעמד שלהן הולך ומתחזק על חשבון יצרניות כמו נורטל, שנמצאת במצב של הקפאת הליכים ובכל זאת בחרה להקים ביתן בתערוכה, כדי לנסות ולשדר עסקים כרגיל.

היצרניות הסיניות מציעות את מה שמציעות החברות המערביות - אמנם עם קצת פחות שיק וקסם, אבל הביתנים שלהן וכנראה גם היכולות, לא נופלים משל היצרניות המערביות הגדולות. השנה, בעיקר על רקע הקשיים של חברות ענק כמו נורטל, מוטורולה ונוקיה-סימנס, הפנייה לפתרונות מצד היצרניות הסיניות תלך ותגבר.

התעשייה - לאן?

התעשייה מחפשת כיוונים חדשים אחרי שהקרב בין טכנולוגיות הדור הרביעי (LTE נגד WiMAX) כבר הוכרע כנראה לטובת ה-LTE. ריבוי ההודעות בשבועות האחרונים מאשר גם שפס רחב סלולרי (Mobile Broadband) הוא הדבר הבא בעולם הטלקום.

מהפיכה זו אמורה לחולל שינוי בתרבות הפנאי שלנו, בדומה למה שחולל הטלפון הסלולרי והאינטרנט הנייח. הנתונים שנחשפים נשמעים כלקוחים מעולם אחר: על-פי סיסקו, הנפח של תנועת הדאטה ברשתות הסלולריות בחמש השנים הבאות ישבור את כל השיאים וכל ההערכות המוקדמות יתבדו, בעיקר בגלל היקפי הווידיאו הסלולרי.

הצפי של סיסקו הוא שהווידיאו הסלולרי יגדל פי 66 עד 2013. במונחי מדידה מדובר על 2 אקסה-בייט (ביליון ג'יגה-בייט, יחידת מידה גדולה מאוד לאחסון או לקיבולת נתונים).

בהתאם לתחזית, התנועה החודשית תגיע ל-500 אלף טרה-ביט ב-2011 ותכפיל עצמה ב-2012, ושוב ב-2013. נפח התנועה בדאטה הסלולרי יגדל מ-1 פטה-בייט (יחידת מידה לאחסון מידע השווה ל-1,024 טרה-בייט) לחודש לאקסה-בייט בחודש, בחצי הזמן ממה שלקח לדאטה ברשתות הנייחות.

גם אם המונחים הללו לא אומרים כרגע דבר למשתמש הפרטי, המגמה ברורה: הווידיאו הסלולרי בעלייה תלולה. סיסקו לא לבד - אריקסון, יצרנית רשתות הסלולר הגדולה בעולם, צופה שעד 2013 כ-80% מ-3 מיליארד מנויי פס רחב בעולם יהיו ניידים.

מאז החלו לדבר על הדור הרביעי בסלולר הופכת התערוכה לנושאת הבשורה הראשית של הטכנולוגיה. כאן מפגינים השחקנים את כל הכוח שלהם ולמרות המיתון וההיקף הנמוך יותר של המשתתפים בהשוואה לשנה שעברה, המגמות הולכות ונהיות ברורות יותר ומשכנעות את המפעילים, שבתורם משכנעים את ציבור המשתמשים.

זה חוזר על עצמו כל שנה, אבל הפעם נראה כי מהירות ה-Mobile Broadband משקפת את ההתנהגות הצרכנית, כפי שהאינטרנט שינה את סגנון החיים של מיליונים בכל רחבי העולם.

נוחות ונגישות

לילדים בגיל העשרה, תקשורת מיידית כמו מסרים מיידיים ורשתות חברתיות, הן כבר חלק מהחיים, והשימוש בהם הוא טבעי ממש כמו לדבר בטלפון ולשלוח אימייל בקרב הוריהם. הדור הצעיר שגדל לתוך תקשורת מיידית, מוזיקה, וידיאו ורשתות חברתיות, מצפה ליהנות מאינטראקטיביות ויכולות פרסונליזציה בכל מקום, בכל התקן ובכל זמן, בין אם מדובר ב-PC, מחשב נייד, טלפון סלולרי, טלוויזיה או כל התקן מחובר אחר.

גם בעולם העסקי אנשים מצפים לקבל גישה מהירה לאינטרנט מכל מקום, ממחשבים ניידים ומטלפונים סלולריים, כך שנוחות הפכה להיות פקטור גדול בהפנמה של הכיוון.

בביתן של אריקסון פורסם סקר שנערך באנגליה ובארה"ב על השימוש בסלולר. לפי ממצאיו, משתמשי iPhone של אפל משתמשים במכשיר שלהם לצריכת תוכן סלולרי פי 2 יותר מאשר במכשירים אחרים. הסקר שהקיף 4,000 לקוחות מצא ש-86% מבעלי ה-iPhone השתמשו בו לצורך גלישה סלולרית, 81% השתמשו בו לשליחת מיילים (לעומת 39%) ו-79% השתמשו בו לשירותים מבוססי מיקום.

דפוס זה יילך ויתחזק. הראשון שדיבר על זה בישראל הוא סמנכ"ל השיווק של סלקום, עדי כהן, שאמר לאחרונה ל"גלובס" שזהו המודל המנצח ושאין טעם לנסות ולסגור את האינטרנט הסלולרי כי כפי שמוכיחים משתמשי ה-iPhone, השימוש יילך ויגבר על-ידי אלפי אפליקציות סלולריות שמושקות במיוחד בשביל ה-iPhone ומכשירים בעלי יכולות דומות.

מסקנת הביניים מברצלונה השנה היא, שלמרות המשבר הכלכלי, היצרניות הגדולות הולכות להרוויח הרבה כסף. גם המפעילים. באשר לצרכנים, הם ירוויחו שירותים, אבל יצטרכו לשלם עליהם לא מעט. מישהו הרי צריך לממן את כל החידושים הללו.

הכותב הוא אורח חברת מוטורולה בתערוכה

עוד כתבות

סניף של ביטוח לאומי בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

המשבר בביטוח לאומי: "צריך בעיקר להעלות מסים ואת גיל הפרישה"

לראשונה ההכנסות של ביטוח לאומי נמוכות מההוצאות על קצבאות, ודוח שפרסם מזהיר: מועד הקריסה הוקדם ב-8 שנים, לשנת 2036 ● אלא שמומחים סבורים כי הסוגיה פחות חמורה ממה שעושים ממנה: "שאנשים יפסיקו לעבוד מתי שבא להם"

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel / צילום: אלן ציפלסקי

שוקלים לרכוש מכונית חשמלית? את האזהרה הזו אתם חייבים לשמוע

שיחה עם ד"ר אבנר גולוב, סגן נשיא Mind Israel ● על הסדר העולמי החדש, הבחירה בין המחנה האמריקאי לזה הסיני, מה מסוכן במכוניות החשמליות שמגיעות מסין ועתיד יחסי ישראל-ארה"ב ● האזינו

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם רמי שביט / צילום: יונתן לוי, מנחם רייס

רמי שביט: "בדיעבד לא הייתי קונה את המשביר. אבל בסוף הפכתי את הטרגדיה לאסטרטגיה"

כשרמי שביט רכש את המשביר אחרי פשיטת רגל, הוא חשב שעשה את עסקת חייו - אלא שאז הוא הבין שמדובר ב"כאוס מוחלט" • נגד כל הסיכויים הוא הצליח לצאת מהבור, לייצב את החברה וגם להנפיק • כעת הוא מספר לערן גפן על התלאות בדרך, על חשבון הנפש שנשאר איתו ועל התוכניות לכבוש את אירופה עם המותג קנת קול

רון בנימין ז''ל / צילום: דוברות מטה החטופים

החטוף רון בנימין נרצח על ידי חמאס, וגופתו הושבה לישראל

תוך שעות ספורות הופעלו ארבע אזעקות מחשש לחדירת כלי טיס עוין בגליל העליון ובאצבע הגליל • צה"ל: הלחימה בג'באליה, במזרח רפיח ובמרכז הרצועה נמשכת - יותר מ-70 מטרות הותקפו • הלילה: תקיפה אווירית חריגה בג'נין, חוסל המחבל שביצע את הפיגוע בחרמש • עשרות אלפים מפגינים ברחבי הארץ להשבת החטופים ונגד הממשלה ● עדכונים שוטפים

הביטלס / צילום: ap

על אחיזה קטנה נוספת באגדת הביטלס, באיחור של 50 שנה


הסרט Let It Be, שצולם בזמן ההקלטות האחרונות והדרמטיות של הביטלס כלהקה, עלה לאחרונה בדיסני פלוס ● הסרט צולם כבר בשנות ה-70 אך כעת הוא חוזר למסך באיכות צפייה וסאונד נדירות

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

תשבור שיאים? מה צפוי בדוחות החברה הלוהטת בעולם

ביום רביעי הקרוב, ענקית השבבים אנבידיה צפויה לפרסם את תוצאותיה הכספיות לרבעון ● עפ"י ההערכות, החברה צפויה להציג דוחות חזקים שידחפו את מחיר המניה שלה לשיא חדש

השגריר גלעד ארדן. גורס את אמנת האו''ם בעצרת הכללית / צילום: צילום מסך מתוך UNTV

ישראל והאו"ם: מה כדאי לזכור לפני שגורסים

ב–29 בנובמבר 1947 הכריז נציג סוריה באו"ם בעקבות החלטת החלוקה: "היום האו"ם נרצח" ● בזכות היום ההוא הגענו אל השבוע הזה

אפריל האדום של הפנסיה וההשתלמות / צילום: Shutterstock

אחרי שנה בצמרת, בית ההשקעות שמוצא את עצמו בתחתית טבלת התשואות לפנסיה

הירידות בשוקי ההון בעולם הובילו את המסלולים הכלליים לירידות של כ-1.5% ואת מסלולי המניות לירידות חדות יותר של כ-3% • אלטשולר שחם, מור ומנורה מבטחים בלטו לטובה כשמנגד אנליסט עם ירידות חדות • מה עשו המסלולים שעוקבים אחרי ה-S&P 500?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: (AP (Vincent Thian ,Armando Franca ,Steve Helber

"השוק מתפוצץ": 8 מניות מומלצות בזמנים של מלחמה

מסוקים, סימולטורים ומערכות תקשורת: בבנק ההשקעות מורגן סטנלי הצביעו לאחרונה על 8 מניות של יצרניות ביטחוניות בחו"ל שצפויות ליהנות מהעלייה בביקושים בעקבות חוסר היציבות הגאו-פוליטית ● בבית ההשקעות הורייזן טוענים כי המלחמה באוקראינה משפיעה על הביקושים בשוק הביטחוני יותר מאשר המערכה בעזה: "מדינות באירופה מגדילות את תקציבי הביטחון בגלל האיום הרוסי"

הפגנה פרו-פלסטינית באוניברסיטת גנט בבלגיה / צילום: Reuters, JAMES ARTHUR GEKIERE

"קיבלנו כבר עשרות פניות": הפתרון של הטכניון לאנטישמיות בקמפוסים בחו"ל

הטכניון מזמין חוקרים מחו"ל להצטרף למוסד הלימוד, והנשיא מגלה כי "קיבלנו כבר עשרות פניות" ● בתוך כך, מועצת האקדמיה הלאומית למדעים מזהירה מפגיעה במעמד המחקר הישראלי, וקוראת לתקצוב מוגבר כתשובה לחרמות

נשיא מצרים א סיסי וראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו / צילומים: AP, Shutterstock, מארק ישראל סלם (ג'רוזלם פוסט)

קהיר מאיימת על ירושלים, בזמן שהיא זקוקה לגז הישראלי יותר מאי פעם

בעקבות תמרון צה"ל במרחב רפיח בוחנים המצרים מחדש את היחסים עם ישראל, אלא שנראה שבפן האנרגטי, האפשרויות של מצרים מוגבלות ● ישראל אמנם צריכה את צינורות ההולכה המצריים, אבל גם השכנה ממערב זקוקה לנו, נוכח צפי למחסור חמור בגז בקיץ

דואר ישראל - שירות מיון ארצי / צילום: איל יצהר

למה המדינה הסכימה למכור את הדואר בשליש מהשווי שבו העריכה אותו?

לאחר תחרות בין שני מתמודדים בלבד, קבוצת מילגם זכתה במכרז על דואר ישראל במחיר המהווה שליש מזה שבו הוערכה החברה הממשלתית בעבר ● הזוכה מתכוונת להתמקד בשוק הבנקאות ● וגם: המשפחה שעומדת מאחורי חברת מילגם

טנקי Leopard 2 במפעל נשק גרמני. ''מוכנות מיידית'' / צילום: Associated Press, FABIAN BIMMER

ספינות קרב, טילים ונשק לייזר: מי המדינה שמובילה במרוץ החימוש העולמי?

המציאות הגלובלית החדשה שמה קץ לעשורים של שלום - ושלחה מדינות רבות למסע התחמשות ● באירופה מתארגנים לעימות כולל עם רוסיה, איראן מתקדמת לגרעין, ואפילו אוסטרליה הכריזה על חיזוק המערך הצבאי ● בשנה החולפת ההוצאה העולמית על ביטחון רשמה את הזינוק החד ביותר זה 15 שנה ● גלובס מציג את המהלכים הגדולים בדרך למלחמה הבאה

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

דובר צה"ל: מטוסי קרב תקפו מבנה בדרום לבנון, שבו שהו מחבלים

בעזה מדווחים: בכיר במשטרת חמאס חוסל על ידי כטב"ם ● ניסיון פיגוע סמוך לאבו דיס: לוחמי מג"ב נטרלו את המחבל ● הותר לפרסום: נועם בטאן ונחמן מאיר חיים וקנין ז"ל נהרגו בקרב בדרום הרצועה, 4 לוחמים נפצעו ● לראשונה אחרי 4 חודשים: רה"מ נתניהו ייפגש עם ראשי רשויות בצפון ● עדכונים שוטפים

גידול קקאו בשמורה בניגריה. הבצורת הקשה זה 20 שנה / צילום: Associated Press, Sunday Alamba

לשלם הון או להסתפק בתחליף זול? העתיד המריר של תעשיית השוקולד

גל התייקרויות הקקאו, על רקע היבול העגום במערב אפריקה, אולי התחלף בירידות חריפות - אך המחסור צפוי להימשך, והמומחים לא מעריכים שהמחירים ישובו לקדמותם ● בינתיים יצרניות הממתקים הגדולות כבר מקטינות אריזות, משנות מתכונים ומשלבות יותר תוספות בחטיפים

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

נעילה אדומה בתל אביב; נקסט ויז'ן ומג'יק צללו בכ-5%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.2% ות"א 90 השיל מערכו כ-2.1% ● השקל התחזק קלות מול הדולר במהלך השבוע האחרון ● שבוע גדוש בדוחות צפוי בת"א ובוול סטריט, כולל תוצאות ענקית השבבים אנבידיה ● בדיסקונט מעריכים: 2-3 הפחתות ריבית בארה"ב במהלך השנה

ירון מורגנשטרן, מנכ''ל גלאסבוקס / צילום: יח''צ

אחרי הפסד של 60% למשקיעים: גלאסבוקס נמכרת בחצי מיליארד שקל

גלאסבוקס, הפועלת בתחום ניתוח נתונים באינטרנט, תימכר לקרן השקעות, זאת לאחר נפילה חדה במניה ולאחר שדחתה מספר פעמים את יעדי ההכנסות החוזרות שלה ופיטרה כ-20% מכוח-האדם ● בחברה שתהפוך לפרטית, בונים על תחום ה-AI כמנוע לעתיד

תצוגה מקדימה למכירת תיקי בירקין בלונדון. המחיר מגיע למאות אלפי דולרים / צילום: Reuters, Yui Mok

ההשקעה המפתיעה שזינקה יותר מזהב בעשור האחרון

מי חשב שלקוחות נובורישים יסכימו להוכיח שהם ראויים לרכוש תיק, לחכות ברשימה המתנה אינסופית ולשלם עשרות אלפי דולרים? אלא שזה לא תיק, זה בירקין, והוא עשוי להתגלות כהשקעה הכי משתלמת בשוק

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך / אילוסטרציה: Shutterstock

בעסקה מורכבת נדרש המתווך להראות הישגים כדי להיות ראוי לעמלת תיווך

האם יש לשלם דמי תיווך אף שפעולות התיווך הופסקו ביוזמת המוכרים ולאחר זמן התנהל מו"מ ישיר בין המוכרים לקונים?

מפעל המלט נשר. ''אין קשר בין רמות האבק לפעילות המפעל'' / צילום: תמר מצפי

אחרי פחות משנה: מנכ"ל נשר מפעלי מלט מסיים את תפקידו

מנכ"ל נשר מפעלי מלט, יובל לזרוב, מסיים את תפקידו בחברה אחרי כהונה בת פחות משנה ● באוגוסט האחרון הוציא המשרד להגנת הסביבה צו מינהלי לחברה, המורה על מניעה או צמצום של זיהום אוויר לפי סעיף 45 בחוק אוויר נקי