גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדרך לעסקת ענק נוספת בתחום הציוד הרפואי: שסתום הלב של ונטור שווה 250-300 מיליון דולר

החברה להחלפת מסתמים בלב באופן לא פולשני במו"מ מתקדם עם מדטרוניק, אחת המשקיעות בה, למכירתה במאות מיליוני דולרים ; ההחזר הכולל עבור המשקיעים יהיה בממוצע פי 12 על הכסף, לכל הפחות

בקושי נפתחה השנה וכבר אנחנו מתבשרים על חברה נוספת החותרת במרץ לקראת אקזיט. ל"גלובס" נודע כי חברת המכשור הרפואי ונטור (Ventor) נמצאת במו"מ מתקדם מאוד לרכישתה, ככל הנראה, בסכום של מעל ל-250 מיליון דולר על ידי ענקית המכשור הרפואי האמריקנית מדטרוניק (Medtronic). כל המעורבים בעסקה - ונטור עצמה והמשקיעים - שמעון אקהויז, פיטנגו ומדיקה - מכחישים כי החברה נמצאת במו"מ למכירתה. ממדטרוניק לא התקבלה תגובה.

מדטרוניק כבר השקיעה בחברה מעל ל-10 מיליון דולר בסבב הגיוס האחרון שלה. בסך הכל גייסה ונטור עד היום כ-20 מיליון דולר, כך שההחזר הכולל עבור המשקיעים יהיה בממוצע פי 12 על הכסף לכל הפחות, ועבור המשקיעים הישראלים שנכנסו לחברה בשלב מוקדם יותר הוא עשוי אף להיות גבוה יותר.

ונטור מפתחת שיטה להחלפה של מסתמים בלב. השסתום של ונטור הינו ייחודי הן בצורתו הגיאומטרית, המשפרת את ביצועיו מבחינת ניתוב זרימת הדם, והן מבחינת קלות ההתקנה שלו, כשניתן להתקינו גם בלב פועם, בצנתור ולא רק בניתוח.

רק חמש שנים בשטח

החברה הוקמה לפני כחמש שנים על ידי פרופ' אהוד שוומנטל מבית החולים שיבא ורפי בן-ארי, בסיועו של ד"ר שמעון אקהויז, מייסד סינרון. אקהויז הצטרף לוונטור לפי המודל של אנג'ל-מייסד, כלומר משקיע פרטי מנוסה אשר מצטרף לחברה בניהול במשרה חלקית. משקיעי ההון סיכון בחברה הם הקרנות מדיקה ופיטנגו. מנכ"ל ונטור הוא גיא איזיקיאל.

החברה שמרה מאז הקמתה על פרופיל נמוך ומנהליה ומשקיעיה מיעטו להתראיין בעניינה. השבוע הורד מן האוויר גם אתר האינטרנט של החברה.

מדטרוניק היא הגדולה בעולם מבין החברות העוסקות במכשור רפואי בלבד. היא התחילה את דרכה בתחום קוצבי הלב ומייסדה, ארל בקן, היה ממציא קוצב הלב הנייד הראשון. בשנים האחרונות התפתחה החברה מתחום המכשירים המושתלים והקרדיולוגיה גם לתחומים נוספים. החברה נסחרת לפי שווי של 37 מיליארד דולר לאחר ירידה של 35% במחיר המניה בשנה האחרונה.

בתקופה האחרונה גבר קצב הביקורים של נציגי מדטרוניק בישראל ובכירי החברה הביעו מספר פעמים עניין בביצוע עסקאות רכישה בישראל. לחברה השקעות גם בחברת איתמר מדיקל ובעבר היא הייתה בין המשקיעות ברימון מדיקל, טרם נמכרה זו ל-Boston Scientific.

מדטרוניק הייתה גם מושקעת בחברת PVT המייצרת, בדומה לוונטור, שסתומים מלאכותיים ללב אך המוצר הזה נרכש בשנת 2003 על ידי חברת Edwards והפכה למרכז הפיתוח של החברה בישראל.

החזר שובר שיאים

עבור הקרנות שהשקיעו בחברה מדובר בהחזר השקעה עצום תוך זמן קצר, בתקופה שבה עתיד כל גופי ההשקעה לוט בערפל. שמעון אקהויז, מהתומכים בוונטור, רגיל לאקזיטים גדולים ואף שבר שיאים כשהשתתף בהנפקה של ECS לפי שווי של 85 מיליון דולר ובהנפקה של סינרון לפי 300 מיליון דולר.

בשני המקרים עשה אקזיט של מייסד ונפגש לאורך תקופת הסחירות שלה בחברות עם עשרות מיליוני דולרים. כיוון שהשקיע בחברה בשלב הסיד (Seed) ועסק אף באופן פעיל בניהולה בתחילת הדרך, ייתכן ואקהויז אף שבר את השיא של עצמו. בטוח שהשיא נשבר לפחות מבחינת מהירות הפגישה עם הכסף - עשרות מיליוני דולרים על השקעה של מספר מיליונים בודדים במזומן תוך חמש שנים.

עבור פיטנגו ומדיקה (אשר התפצלה לאחרונה לשתיים - ההשקעה הנוכחית בוצעה על ידי מדיקה-אופל בניהולה של בת שבע אלרן) מדובר בהחזר חשוב ביותר על השקעה בתקופה קשה וקריטית לגיוס הקרנות הבאות של שני הגופים.

האקזיטים הגדולים האחרונים של פיטנגו בתחום מדעי החיים היו Colbar, שנמכרה באמצע 2006 תמורת 159 מיליון דולר ו-Disc-O-Tech שנמכרה לקייפון ב-220 מיליון דולר בסוף 2006. האקזיט האחרון של מדיקה היה רימון מדיקל, שנמכרה באמצע 2007 ב-80 מיליון דולר ואבני דרך בהיקף של עד 300 מיליון דולר לבוסטון סיינטיפיק, כאמור לעיל. *

רשימת הנהנים: תורם של המשקיעים הפרטיים

נדירים הם המקרים שבהם המשקיעים הקטנים והפרטיים שהצטרפו לחברה בהשקעה קטנה בתחילת הדרך זוכים לגרוף רווח של עשרות מיליוני דולרים תוך שנים בודדות. ברוב המקרים, מדוללים המשקיעים הקטנים עד שברי אחוזים עד ביצוע המכירה. בנוסף, נדירים הם המקרים בהם היזם, ממציא הטכנולוגיה, רושם אקזיט משמעותי כמעט כמו זה של קרנות ההון סיכון. ונטור (Ventor) היא אחד המקרים הנדירים האלה.

לפי ההערכות שהגיעו לידי "גלובס", העסקה של ונטור היא חג גם עבור המשקיעים הקטנים. אהוד ודניאל שוומנטל, יוסי תובל, אמנון ידין והמשקיעים המאוגדים בקבוצות "מופת נאמנים" ו"In Ventor Investments" יכולים לחייך היום ולהגיד תודה שחברו לד"ר שמעון אקהויז שהשקיע בחברה.

פרופ' אהוד שוומנטל הוא המשקיע הפרטי הגדול בחברה והוא צפוי להיפגש עם 45 מיליון דולר. שוומנטל הוא מנהל המכון לשיקום הלב בבית החולים שיבא.

הבא בתור הוא אקהויז, מהיזמים המוערכים בתחום הציוד הרפואי, מכהן כיום כיו"ר סינרון, המפתחת מכשירים לטיפולים קוסמטיים שונים בעור, ונסחרת בנאסד"ק לפי שווי של 164 מיליון דולר, אך את דרכו בתחום החל במתחרה לומניס, שנקראה בעבר ESC. אקהויז הקים את ESC, אך לאחר שמיזג אותה עם תעשיות לייזר שהייתה בשליטת אריה גנגר, נאלץ לעזוב את החברה לאחר שהודח מתפקיד המנכ"ל. הוא התאושש במהרה והחל לעבוד על סינרון.

אקהויז לא מפסיק ליזום ובמקביל לעבודתו השוטפת בסינרון המשיך להיות שותף להקמת סטארט-אפים בתחום הביומד. בוונטור יש לו אחזקה של כ-15% , ולכן צפוי לקבל 42 מיליון דולר.

בצד ההון סיכון, המרוויחות הן קרנות פיטנגו ומדיקה. בהנחה שסך כל ההשקעה בוונטור, מלבד ההשקעה של מדטרוניק, עמדה על 10 מיליון דולר בקירוב, הרי שפיטנגו מחזירה למשקיעיה 60 מיליון דולר בקירוב ומדיקה מחזירה 40 מיליון דולר.

מדטרוניק: בת 62 עם מחזור הכנסות של 13 מיליארד דולר

את חברת מדטרוניק ניתן להגדיר כעוסקת בשוק ה"מכשור הרפואי המפחיד". החברה מצטיינת בייצור ושיווק מכשירים המושתלים בתוך הגוף, בעיקר כאלה שיש להם רכיב חשמלי.

מדטרוניק מתעסקת בקוצבי לב מסוגים שונים, משאבות מושתלות למתן תרופות, מכשירים לגירוי חשמלי של המוח לטיפול בדיכאון ובפרקינסון, קוצבי שלפוחית השתן לטיפול בבריחת שתן ועוד.

היום, כ-60 שנה אחרי הקמתה, היא מגלגלת הכנסות של 13 מיליארד דולר. עם השנים החברה התפתחה לתחומים אחרים כמו סוכרת, אורתופדיה, סטנטים ועוד.

"מרוצים מההשקעות שביצענו עד כה בישראל"

בראיון בלעדי שהעניק בעבר ל"גלובס" סיפר מנכ"ל החברה, ביל הוקינס, כי "מינינו בשנים האחרונות סיירים שתפקידם להכיר את הטכנולוגיה הישראלית ולהביא אותה אלינו. אנחנו מרוצים מאוד מההשקעות שביצענו עד היום בישראל - כמובן מרכישת חברת instent, שהייתה חלוצה בתחום הסטנטים ומאודין (Odin) בתחום הניווט התוך-גופי, שמאפשרת לנו לנווט לתוך המוח. בלי המכשירים של החברה לא היינו יכולים לגעת בשוק הזה".

באשר לצרכים העתידיים של החברה אמר אז הוקינס כי "היינו שמחים למוצר בתחום של פרפור העליות (סוג של הפרעת קצב לב - ג.ו.). כמו כן, היינו שמחים לשמוע על פתרונות לשבץ - אחת המחלות הקשות ביותר שעדיין לא טופלו".

לדבריו, "מדטרוניק עוברת מחברת מכשור רפואי טיפולי לחברה לניהול המחלה, כלומר המכשירים שלנו ישתתפו גם באבחון ובניטור התקדמות המחלה ויתנו טיפול בעת הצורך. שינויים אלה מתאפשרים תודות לקשר ההולך וגובר בין תקשורת, מחשוב וביולוגיה".

לפני מספר חודשים ביקר בישראל ד"ר סטיב אוסטרלי, סגן נשיא לרפואה וטכנולוגיה במדטרוניק, והביע התלהבות יוצאת דופן מהמדינה ומהחדשנות בה. "מספר הרעיונות החדשניים כאן אינו פרופורציונלי לגודל האוכלוסייה.

היכולות והיצירתיות של המהנדסים והרופאים אינן בפרופורציה למימון שהם מקבלים. זוהי המדינה השנייה הכי חדשנית אחרי ארה"ב, אז החדשנות לנפש בוודאי גבוהה פי 10. המדינה הזו עלתה על הציפיות שלי בכל מובן". עוד הוסיף אוסטרלי באותה הזדמנות כי ייתכן שבשלב כלשהו מדטרוניק גם תקים בישראל מרכז ייצור.

עוד כתבות

הדרכת לוחמי אש של Civil Squads of Israel בזיקים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

החברים שמסייעים לכיתות הכוננות: מציוד ועד הדרכות כיבוי אש

ניר אלון חיפש דרכים לשיקום עצמי אחרי תשע שעות עם משפחתו בממ"ד בסופה, דניאל בוכן הוא הייטקיסט שעשה עלייה מאוסטרליה ורצה להתנדב ● יחד הם הקימו את Civil Squads of Israel ● ישראל מתגייסת

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

יגאל דמרי מתכנן להקפיץ את שכרם של אשתו ובנו במיליוני שקלים לשנה

חברת הבנייה שבשליטת דמרי מבקשת לאשר מדיניות תגמול חדשה ממנה ייהנו גם חלק מבני משפחתו, שתאפשר להם לקבל תגמול הוני בהיקף של עד 1.5 מיליון שקל בשנה כל אחד

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

מייסדי נו ניים סקיורוטי שי לוי ועוז גולן / צילום: יח''צ יוסי זליגר

אחרי שקיבלה תג מחיר של מיליארד דולר: נו ניים הישראלית נרכשת רק ב-450 מיליון דולר

חברת התקשורת האמריקאית אקמאי הודיעה על סגירת העסקה לרכישת חברת הסייבר ● בדצמבר 2021, גייסה החברה 135 מיליון דולר, לפי שווי של מיליארד דולר אחרי הכסף, והרכישה מהווה ירידה של 55% בערכה של החברה הישראלית

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

מכון בית יעקב. המסלול בפיקוח צמוד של המל''ג / צילום: באדיבות מכון בית יעקב

הסיפור המלא מאחורי ההצלחה הפנומנלית של תלמידות בית יעקב במבחני רואי החשבון

הסטודנטיות של סמינר בית יעקב מככבות שוב בראש טבלת הנבחנים בבחינות רואי החשבון, ולכן החלטנו לקדם מחדש את הכתבה שמתארת את דרכן להצלחה ● איגוד הסמינרים החרדי "בית יעקב" קיבל אישור להכשיר בעצמו רואות חשבון, מה שעד כה התאפשר רק באקדמיה ● הבוגרות הטריות צלחו את המבחנים באחוזים מטורפים והותירו את המוסדות האקדמיים מאחור ● בדרך עוררו שאלות על אופן שילוב החברה החרדית בשוק העבודה, אך גם על עתיד המקצוע

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

אחרי הודעת חמאס: החלה "פעולה ממוקדת" במזרח רפיח

על רקע הודעת חמאס שהוא מקבל את ההצעה המצרית להפסקת אש, הקבינט הצביע הערב להמשיך בפעולה ברפיח ● עוד נמסר כי "ישראל תשלח משלחת למתווכות כדי למצות את ההיתכנות להגעה להסכם"

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

צילום: איל יצהר, איורים: גיל ג'יבלי, עיבוד תמונה: טלי בוגדנובסקי,

דב קוטלר נפרד מהפועלים: רווחי השיא, התחרות הצמודה עם לאומי והיורשים האפשריים

בתום כהונה של חמש שנים, מנכ"ל הפועלים הודיע במפתיע על פרישה ● דב קוטלר הצעיד את הבנק לשווי של כמעט 50 מיליארד שקל וכך הצליח להדביק את הפער מול לאומי, הוביל את ההיפרדות מישראכרט וסגר את פרשת הסיוע בהעלמות המס בארה"ב ● העזיבה שלו מצטרפת לגל גדול של שינויים במערכת הבנקאית

מעבר הגבול בין רוסיה לנארווה, אסטוניה, סגור לכניסת רכבים / צילום: Reuters, Mihkel Maripuu

אוקראינה מאבדת מכוחה, והמדינות הבלטיות שואלות: אנחנו הבאות בתור?

נארווה, עיר הגבול של אסטוניה שסומנה על ידי פוטין כאדמה רוסית היסטורית - היא בין היעדים הפוטנציאליים לערעור היציבות באזור ● מפברואר נרשמת הידרדרות מהירה ביחסים בין המדינות

מתלה עם כביסה בפרוזדור, במלון של מפונים בטבריה / צילום: ap, Ariel Schalit

"חזירות": הצעד החדש של רשות המסים נגד בעלי דירות שהקפיצו מחירים

שכר הדירה שמפוני הצפון מתבקשים לשלם מגיע לעשרות אלפי שקלים בחודש, וברשות המסים תמהים איך אין דיווחים של משכירים שכבר לא עומדים בתקרת הפטור ממס ● מבצע אכיפה ממוקד ינסה לאתר אותם: "חזירות מקוממת"

ליאור וקס, מנכ''ל אינפיניטי ניהול תיקי השקעות / צילום: יח''צ

"יעמדו בתור לקנות את הטילים שלנו": מנהל ההשקעות שמסמן את התחום המבטיח

ליאור וקס מאינפיניטי מעריך שהתנודתיות בשווקים תימשך, וכדי להתמודד איתה יש לשים דגש בתיק על "פיזור גיאוגרפי וסקטוריאלי, עם אקטיביות" ● הוא נלהב ממהפכת ה-AI, מעריך שמניית אנבידיה עדיין מעניינת וטוען כי "המחירים בת"א אטרקטיביים, אבל הסיפור בעייתי"

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

המדינה המפתיעה שבמו"מ מתקדם לרכישת מערכת הגנה אווירית מרפאל

קניה שמזהה צורך עולה וגובר למערכות הגנה אווירית - פנתה לישראל שידועה בעולם בתור המדינה בעלת מערך ההגנה האווירית הטוב מכל ● העסקה, אם תושלם, תהווה שינוי מגמה מעניין מבחינת רפאל, שפילוח המכירות שלה ל־2023 מצביע כי יבשת אפריקה היוותה רק 1% ממנו

חדרה. אין מספיק אוטובוסים / צילום: Shutterstock, Mapic Aerials

בגלל מאבק על כביש בחדרה: במשרד התחבורה מאיימים לבטל נת"צים בכל הארץ

בעקבות סכסוך בין משרד התחבורה למשרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה מאיים לבטל נת"צים ברחבי הארץ ● הסיבה: משרד האוצר לא אישר חתימה על הסכם עם עיריית חדרה לחידוש רחובות והקמת נתיבי העדפה

מוטי שרף / צילום: יהב שרף

היועץ האסטרטגי מוטי שרף הופך לשותף במשרד הפרסום סיטימדיה

שרף ייכנס למשרד שבבעלות דניאל וינר במקום המייסד-שותף שעוזב, ליאור ששון, בהשקעה של כמה מיליוני שקלים ● במהלך נוסף בענף, עידו מינקובסקי מרחיב את פעילות קבוצת התקשורת בבעלותו ומקים את ג'נסיס - מתחם תוכן ומוזיקה חדש

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"