גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מלאכת רקמה

שרפיקס משלבת בין שתי טכנולוגיות לאיחוי רקמות אחיד ומדויק אחרי ניתוח

אם עברתם לאחרונה ניתוח שהסתיים בתפרים, בוודאי תשמחו לדעת שנעזרתם בטכנולוגיה בת עשרות אלפי שנים. תפירה של בני אדם היא עתיקה כמעט כמו תפירה של בדים, וניתן אף למצוא לכך עדויות ארכיאולוגיות.

בעשורים האחרונים מתפתחות טכנולוגיות חדשות יותר, למשל שידוך רקמות באמצעות סיכות. או שאולי גם אלה אינן כה חדשות. "במצרים ובהודו העתיקות היה נהוג להשתמש בנמלה מיוחדת שיש לה מחושים חזקים ובולטים", מספר עופר פרידמן, מנכ"ל חברת Seraffix. "היו דופקים את הנמלה לתוך הרקמה ומתוך אינסטינקט היא הייתה סוגרת את המחושים, בדיוק כמו סיכה של שדכן. כך בוצעו אפילו ניתוחי מוח ואנשים חיו במשך שנים עם נמלה בראש".

בשנים האחרונות התווסף לאפשרויות הללו גם תחום הדבקים. חברות שונות ניסו לפתח דבק לאיחוי רקמות, אך לא הצליחו ליצור דבק חזק מספיק. "אם כבר הצליחו ליצור דבק חזק, הוא היה רעיל. היום הדבקים הללו מותרים לשימוש רק על פני העור".

שרפיקס רוצה לקדם את עולם איחוי הרקמות אל המאה ה-21, באמצעות טכנולוגיה קצת יותר חדשה - קרן לייזר. "מאז שהובא הלייזר לתחום הניתוחים, נוצרה ההבנה שכמו שהוא יכול לחתוך, הוא יכול גם לאחות", אומר פרידמן.

ובכל זאת, במשך שנים ארוכות התחום לא התפתח מחוץ לאוניברסיטאות וכמה חברות מסחריות שניסו לפתחו, לא הגיעו רחוק. החסם העיקרי היה להשיג מכשיר שינחה את הרופא בדיוק באיזו מידה להפעיל את הלייזר כדי להשיג איחוי בלי לחרוך. לאחר זמן מה הובן שהרופאים, למרות ניסיונם, אינם יכולים להפעיל את הלייזר לבדם, בגלל ההבדלים הגדולים בין מטופלים שונים ורקמות שונות.

"פיתוח השיטה דורש שילוב של מחלקות שונות - ביו רפואה, פיזיקה, אלקטרו-אופטיקה, מכאניקה וביולוגיה של הרקמות. לפעמים הדברים האלה לא אפשריים מבחינה פוליטית", אומר פרידמן.

עוד חסם של התחום היה פטנט שנכתב ב-1993 ועסק בבקרת טמפרטורה בלייזר. כיוון שהשיטה הזו הייתה תחת פטנט, היא מנעה את ההתקדמות בכל התחום. "השיטה שלנו עוקפת אותו", טוען פרידמן.

הגישה של שרפיקס משלבת את הלייזר עם הדבקים, כך שהריתוך אינו של הרקמה עצמה, אלא של חלבון בשם אלבומין, אשר קיים בדם ואמור לחבר בין שני חלקי הרקמה. "החומר הזה דומה לחלבון של הביצה. כשמחממים אותו הוא נקרש", אומר פרידמן. "הלייזר פותח את הקשרים באלבומין ומאפשר לו להיקשר עם הקולגן, אחד מחומרי הבנייה של הרקמה. השילוב בין האלבומין ללייזר הוא התפתחות של 10-12 השנים האחרונות".

ההתפתחות של הטכנולוגיה הייתה קשורה לשליטה על הפרמטרים של האלבומין - באיזה חומר בדיוק להשתמש, באיזה ריכוז, איך למרוח על החתך, איזה לייזר להפעיל, לכמה זמן ובאיזו טמפרטורה. "המכשיר שלנו מאוד מורכב", אומר פרידמן, "אבל העבודה איתו פשוטה".

מגייסים 6-8 מיליון דולר

היישום הראשון של המוצר יהיה לאיחוי חתכים חיצוניים בעור - וכך מתנהל התהליך: המטופל שוכב מתחת למכשיר הרובוטי והרופא מבצע באופן ידני הצמדה של שתי גדות החתך זו לזו באופן הנראה בעיניו כמאחה באופן הטוב ביותר את החתך. בהמשך, מרססים את החתך באלבומין. הלייזר מוקרן על האזור בצורה שונה מן השימוש המוכר בלייזר - דווקא כקרן מפושטת ולא ממוקדת במקום אחד. ההדבקה נעשית על כל העומק של החתך - בהתחלה מאחים את הקו הנמוך ביותר, אחר-כך סוגרים קצת ושוב מאחים, ואז סוגרים עוד קצת עד שמגיעים לאיחוי המלא של החלק הגלוי של החתך.

האחידות של הקרן חשובה כדי ליצור את האיחוי האחיד. "כך אנחנו יוצרים תוך זמן קצר חתך אחיד, שאיננו דולף, מחומר ידוע ומוכר לגוף, שאיננו רעיל ואין צורך להוציא שוב רכיב שנשאר בתוך הגוף לאחר שהוא סיים את ההחלמה הטבעית שלו". בשלב הראשון, כשהמוצר ייועד לשוק החתכים על פני העור. היתרון העיקרי שלו שיודגש בהקשר הזה, הינו היתרון הקוסמטי. פרידמן מסביר כי בטיפול בחתכים בעומק הגוף יודגש יתרון אחר של הטכנולוגיה - התאמה שלה לניתוחים זעיר פולשניים. בניתוחי מוח היתרון העיקרי יהיה, להערכת החברה, במניעת נזילות ודליפות.

לדברי פרידמן, "אנחנו מתחילים חיצונית מאיחוי חתכים בעור, משום ששם הכי קל לקבל אישורים. אם משהו משתבש, תמיד ניתן לעצור את הכל ולתפור כרגיל". בתחום הניתוחים הפלסטיים האסתטיקה של הצלקת היא כמובן חשובה מאוד ויתרון נוסף הוא שאין צורך בשיפוי ביטוחי - התשלום הוא מכיס הלקוח.

החיסרון של המוצר מול טכנולוגיות אחרות כרגע הוא היותו מעט יותר איטי לשימוש. "אבל הפלסטיקאים מוכנים לעבוד לאט כדי להשיג תוצאה יפה", אומר פרידמן.

את שרפיקס הקים ב-2006 פרידמן, אשר היה ממובילי החברות ETView ו-CardioSense. בין הדירקטורים בחברה נמצאים דוד רובנר, יו"ר ומנכ"ל חברת רובנר טכנולוגיה ולשעבר מנכ"ל ECI; ד"ר שאול אתר, המוביל את אחת מיחידות הטילים של רפא"ל וד"ר מילטון סאוטה, מנתח ריאות. בין מייסדי החברה נמצאים גם ישי אתר, זיו אתר וניר בן צבי. החברה הגיעה לשלב הניסויים הראשונים בבני אדם וההערכה היא כי המוצר הראשון יגיע לשוק בשנת 2010. עד היום גייסה החברה כ-2 מיליון דולר ממשקיעים פרטיים. החברה נמצאת בתהליך גיוס של כ-6-8 מיליון דולר נוספים שיביאו אותה, לדעת פרידמן, עד השוק.

עוד כתבות

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

אחרי קריירה בת עשורים בתעשיית השבבים מוריס צ'אנג יכול היה לפרוש ● אבל אז הוא בחר להקים את חברת TSMC – והפך לאדם שתרם יותר מכול לפיתוח הטכנולוגיה החיונית בעולם ● ההצלחה שזכה לה לא הייתה למרות גילו, אלא בזכות גילו ● האם הוא חריג? מחקר מגלה: הסיכוי שמייסדים בני 50 יצליחו גבוה פי שניים מזה של בני 30

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?