גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ללמד את המוח להתלהב

שיטת טיפול הנקראת נוירופידבק מלמדת את המוח להגיב באופן הרצוי ולמקסם ביצועים * השיטה, שיכולה להחליף את כדורי הריטלין למי שסובלים מבעיות קשב וריכוז, אינה חודרנית ומתאימה גם לשיפור היכולות של אנשים בריאים

"האם נוירופידבק הוא טיפול יעיל להפרעות קשב וריכוז? ניסוי קליני מבוקר" - זוהי כותרתו של מאמר שפרסמה זה עתה קבוצת פסיכיאטרים גרמנים משלוש אוניברסיטאות מובילות, בכתב העת המדעי Journal of Child Psychology and Psychiatry, ותשובתם היא "כן".

בניסוי חולקו 102 ילדים הסובלים מהפרעת קשב וריכוז לשתי קבוצות באופן אקראי. קבוצה אחת טופלה בנוירופידבק ואילו השנייה קבלה אימון ריכוז וקשב באמצעות תוכנת מחשב עטורת פרסים. התוצאות שהשיג הטיפול בנוירופידבק היו טובות יותר.

מאמר אחר שהופיע באחד מעיתוני רפואת הילדים החשובים בעולם Pediatrics הוכיח שנוירופידבק השיג תוצאות דומות לריטלין בטיפול בהפרעות ריכוז וקשב, אלא שההישגים לא נעלמו עם הפסקת הטיפול, להבדיל מהשימוש בתרופה.

"בנוירופידבק קושרים בין מצב גלי מוח מסוים לתחושה טובה, כדי שהמוח ינסה לייצר שוב את אותם גלי מוח", אומר הפסיכיאטר ד"ר דורון תודר, מהמרכז לבריאות הנפש בבאר שבע. "המוח לומד את זה די מהר, ורואים שיפור אפילו במהלך פגישה אחת, אם כי צריך כ-40 פגישות כדי לטפל באופן מלא בהפרעת קשב וריכוז. יש לפניך ילד היפראקטיבי, שכל דבר מסיח את דעתו, שיש לו בעיה לתכנן זמן, שקשה לו לעשות דברים משעממים, ובמהלך הפגישות נעשה לו יותר קל לשבת וללמוד או לקרוא. זה תהליך הדרגתי אבל פתאום יותר קל לו לשבת בכיתה. ריטלין עושה דבר דומה, אלא שלא כל אחד מגיב לריטלין, לעתים יש לו גם תופעות לוואי של דכדוך ואף דיכאון".

להלהיב את המוח

רישום EEG (אא"ג) מתאר את הפעילות החשמלית של המוח ונעשה באמצעות חיישנים המוצמדים לקרקפת. הטיפול אינו חודרני - החיישנים אינם מחדירים זרם או חומר כלשהו לראש, אלא רק בודקים את מצב גלי המוח. אם מנתחים באופן כמותי את גלי המוח, אפשר ליצור מפות מוח שניתנות להשוואה עם נבדק נורמלי באותה קבוצת גיל.

"אצל ילדים עם הפרעת קשב וריכוז יש סטייה מן הנורמה בהקשר הזה", אומר ד"ר תודר. "בהפרעה הקלאסית למשל, נראה עלייה של גלי תטא (האיטיים) וירידה של גלי בטא (המהירים) באזורים מסוימים. אפשר לשנות את הדפוס הזה של גלי המוח באמצעות נוירופידבק. במהלך הטיפול צופה המטופל במשחק מחשב, ובכל פעם שיש ירידה בגלי תטא ועלייה בגלי בטא (או כל שינוי אחר שהוגדר מראש באזור המוחי הנכון) המכונית שעל המסך נותנת רייס. הילד מתלהב, המוח מתלהב, ותוך שעה טיפולית אחת כמות גלי התטא יורדת והבטא עולה. אם כי זה לא אומר שבעקבות זה יהיה שינוי מיידי אצל הילד".

ד"ר ענת ברנע, מנהלת מכון ביוקשב, מטפלת באמצעות נוירופידבק מזה עשור במספר תסמונות שמתבטאות בדפוס בלתי תקין של EEG, כמו הפרעות חרדה ופגיעות מוחיות כתוצאה מתאונות. "טיפול בנוירופידבק יכול לשנות את תפקודם של מעגלים במערכות בקרת קשב. נוירופידבק לא מלמד, אלא מכין את הקרקע ללמידה", היא מסבירה. "כשמצמידים לילד מורה פרטי להיסטוריה או לאנגלית, זה מה שהוא לומד. נוירופידבק לא משפר את הידע שלך במקצוע ספציפי, אלא מפעיל מערכות שמאפשרות את הלמידה".

פריצת דרך חתולית

לא מדובר רק על למידה אקדמית, אלא גם על למידה של מיומנויות חדשות, ולכן השיטה משמשת גם בני אדם בריאים. מספר משחקני נבחרת איטליה, שהניפה את הגביע במונדיאל האחרון, קבלו טיפולי נוירופידבק במהלך הטורניר, שנועדו לחדד את מחשבתם ולהביא אותם לשיא הריכוז שלהם. גם שחקני גולף וטייסי קרב בצבא ארה"ב משתמשים בנוירופידבק כדי להגיע לביצועים אופטימליים.

הטיפול התגלה באופן מקרי בתחילת שנות ה-70. חתולים שאומנו "להתנהג באיפוק" כל פעם שהוגש להם מזון, ייצרו יותר גלי מוח בתדר בטא (ללא כוונה וללא תודעה). בצעד לא תקין מבחינה מתודולוגית, אותם חתולים השתלבו מאוחר יותר במחקר אחר, שנועד לבדוק יצירה של התקפים אפילפטיים בתגובה לשאיפת חומר מסוים. מהר מאוד התברר שאותם חתולים שעברו אימוני איפוק ואשר ייצרו את אותם גלי בטא, נעשו עמידים הרבה יותר להתקפים האפילפטיים בתגובה לשאיפת החומר, יחסית לחתולים אחרים.

אחת מעובדות המחקר, שסבלה מהתקפים אפילפטיים על בסיס שבועי החליטה לנסות את אימון המוח שעברו החתולים. בעקבות הטיפול ירדה באופן ניכר תדירות ההתקפים. "שימוש בנוירופידבק לטיפול באפילפסיה נחקר והוכח ופורסם, אבל הוא עדיין לא טיפול נפוץ לאפילפסיה", אומר ד"ר תודר, "מחקרים הראו גם שיפור בפגועי ראש, אוטיסטים, הפרעות חרדה, הפרעה טורדנית-כפייתית, דיכאון, בקרב סובלים מתסמונת פוסט-טראומתית ובמטופלים אחרים. המידע קיים, אבל איכשהו מתעלמים ממנו".

הטיפול ארוך ומחייב

אז אם זה כל-כך טוב, למה השימוש כה מועט? "הסיבות לכך שהממסד הרפואי מתעלם מההצלחות הגדולות של נוירופידבק קשורות בעובדה שהמכשור יקר ומצריך לימוד ממושך. הטיפול ארוך ומצריך התמדה והשתתפות פעילה של המטופל, בניגוד לטיפול תרופתי שמפקיע כל אחריות אישית של המטופל לגבי מצבו", אומרת ד"ר ברנע.

בארץ מטפלים בנוירופידבק במקומות ספורים: היחידה למחקר וטיפול בנוירופידבק, שהוקמה במרכז לבריאות הנפש בבאר שבע לפני שנה וחצי, חברה מסחרית המטפלת בפגועי מוח בבית לוינשטיין, במרפאה לבריאות הנפש שברמת חן מטפלים בחולים אפילפטיים ואחרים, במרפאה לרפואה משלימה בבי"ח שיבא ניתנים טיפולי נוירופידבק וכן במספר מכונים פרטיים.

בעולם יש אלפי קליניקות פרטיות וציבוריות שמשתמשות בשיטה, ונעשים ניסיונות לשפר את הטכנולוגיה וליצור מערכות יותר אטרקטיביות לילדים, כמו מכשיר שמבוסס על משחקי סוני פלייסטשן או על סרטי DVD. "אני לא רוצה להגיד שזו מהפכה. זה עוד טיפול שיכול לעזור לאנשים מסוימים, אבל יש אוכלוסייה שזה שינה לה את החיים", מסכם ד"ר תודר. "ויש אוכלוסיה שגם זה לא עזר לה".

זה סוג של מדיטציה מערבית?

"כן, אבל זה טיפול יותר ספציפי", אומרת ד"ר ברנע. "אתה מעלה את היכולת להיות קשוב, ומקבל פידבק חיובי על יצור תדרי מוח ספציפיים. הרעיון הוא אותו רעיון, אבל הביצוע יותר מדויק. גם אימון מוח על-ידי לומדות ומשחקי מחשב, גורם לשיפור תהליכים קוגניטיביים, אבל העובדה היא שלא באותה מידה כמו שנוירופידבק משפר". *

עוד כתבות

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

נחל שרף / צילום: מולי אינהורן

קריאה אחרונה: מסלולי מים מיוחדים, רגע לפני שהם מתייבשים שוב

מהגבים הנסתרים שדורשים טיפוס אתגרי ועד הבריכות שהגישה אליהן קרובה ונוחה ● לאחר שנה גשומה במיוחד מאגרי המים במדבר חזרו להתמלא ● ארבע המלצות רותחות לטיולים רטובים

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

ספינות במהלך תרגיל ימי משותף של איראן ורוסיה בדרום איראן / צילום: ap, Masoud Nazari Mehrabi/Iranian Army

עם 33 אלף כלי שיט: אם תגיע, המערכה בין איראן וארה"ב לא תתרחש רק באוויר

צי משמרות המהפכה ערך השבוע תרגיל צבאי במצר הורמוז, וסגר חלק מהנתיב שבו עוברים כ־30% מהסחר העולמי בנפט ● למול הנוכחות האמריקאית הגוברת באזור, בטהרן פועלים לחיזוק כוחות מעל ומתחת לפני הים באמצעות משמר מתנדבים, צוללות ננסיות ואוניות סוחר לאיסוף מודיעין

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ / צילום: ap, Evan Vucci

בזמן שהוא מתלבט בנוגע לאיראן, טראמפ חטף מכה בגובה 175 מיליארד דולר. לפחות

175 מיליארד דולר הוא הסכום המוערך שגבה ממשל טראמפ מיבואנים בגין תוכנית המכסים שבוטלה על ידי בית המשפט ● האם הממשל יידרש להחזירם?

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

בנק מזרחי–טפחות יתרום 5 מיליון שקל לבנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי טפחות תורם 5 מיליון שקל לשכונת הצעירים בכפר עזה

בנק מזרחי-טפחות יתרום 5 מיליון שקל לשיקום ובנייה מחדש של שכונת הצעירים בכפר עזה ● תערוכת "אמנות ישראלית" בחסות בנק הפועלים תציג עבודות של אמנים ותיקים וצעירים, וההכנסות יוקדשו לנט"ל ● מרתון Winner ירושלים הבינלאומי ייערך ב-27 במרץ, בהשתתפות אנשי מילואים וכוחות הביטחון, בחסות הטוטו וחברת אזורים ● אירועים ומינויים

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

שלט המכריז על המבצע של גינדי. מה זה יעשה להכנסות המדינה ממסים? / צילום: פרטי

עד מתי נסכים לשלם מס רכישה ומע"מ על מחירי דירות פיקטיביים?

הלמ"ס ספגה ביקורת על הצגת תמונה ורודה מדי של מחירי הדירות, אבל קופת המדינה גורפת הון ממחירים שלא מביאים בחשבון את המבצעים ● צודקת או לא, כשהלמ"ס אומרת שהמחירים חזרו לעלות, יותר מדי אנשים משתכנעים וחוזרים לשוק - והמחירים טסים ממילא

פתיחת שולחן של ניני הא'צי / צילום: אפיק גבאי

המסעדה הכשרה שנותנת תמורה מעולה בפחות ממאה שקלים

ניני האצ'י לא ממוקמת באזור עסקים, וכדי להביא סועדים לצהריים הגיעו שם לפיצוח: פתיחת שולחן נדיבה, ססגונית ומוצלחת ב–39 שקל

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת המיליונים נגד פירמת EY

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל, שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011, נגד רואי החשבון ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר"

דירות להשקעה בכפר סבא שמיועדות להשכרה לסטודנטים לטווח ארוך של קבוצת ברדוגו / צילום: 3DVISION

הדירה נמכרת קומפלט עם הריהוט, אבל האם יהיו שוכרים?

קבוצת ברדוגו בונה מעונות סטודנטים בכפר סבא, ומציעה דירה מרוהטת בהנחה, ופטור מהצמדה למדד תשומות הבנייה. מה הסיכונים ולמי זה מתאים ● מאחורי המבצעים

דודו רייכמן, סגן מנהל מחלקת לקוחות מוסדיים, אי.בי.אי / צילום: יח''צ

שתי המניות שהן "הזדמנות של פעם בכמה שנים"

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● דודו רייכמן, ממחלקת לקוחות מוסדיים בבית ההשקעות אי.בי.אי, מזהה הזדמנות בשתי ענקיות טכנולוגיה, בטוח שישראל תמשיך לתת תשואה עודפת על העולם, ומעדיף כאן את מניות הבנקים והנדל"ן ● עוד הוא מציע להתרחב למניות שבבים בשווקים מתעוררים, ולהתרחק מקמעונאות ותשתיות

הגפנים. המשפחה היא הציר של הסיפור / צילום: ענת אגמון

אורנה לב נותנת שיעור בהתמדה, דיוק ותשוקה לעשייה

הקצינה ב–8200 שיצאה לגמלאות ממש לא פנטזה על ייננות, ורק לפני כעשור נטעה משפחת לב את הגפנים ברמת צבאים ● מדי שנה מייצרת לב ביקב אדם 4,000 בקבוקים בסך הכול, שבהם טמונים הקשר שלה לאדמה, ההיכרות עם הכרם ועבודת הכפיים

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: Shutterstock, Quality Stock Arts

סל הבריאות ל-2026: תרופות נגד השמנה בפנים, ומה בחוץ?

יותר מ־600 תרופות וטכנולוגיות התמודדו על תקציב של 650 מיליון שקל ● תרופות ההרזיה למבוגרים ותרופות חדשות לאלצהיימר נותרו מחוץ לסל ● יותר ממחצית התקציב הוקצה לטיפולי סרטן