גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לאחר חשיפת "גלובס": מדטרוניק הודיעה על רכישת ונטור ב-325 מיליון דולר; עסקת ההיי-טק הגדולה ב-2009

(עדכון) בנוסף הודיעה מדטרוניק כי חתמה על הסכם לרכישה של חברה נוספת, CoreValve בתמורה לסכום ראשוני של 700 מיליון דולר ; יהודית גל, מנכ"ל מדטרוניק ישראל: אני גאה שהמפתחת היא ישראלית

עסקת ההיי-טק הגדולה ביותר לשנת 2009, בינתיים, יוצאת לדרך: Medtronic רוכשת את Ventor הישראלית ב-325 מיליון דולר, כפי שפורסם לראשונה ב"גלובס". עתיד העסקה הוכרע, כמתוכנן, בישיבת הדירקטוריון של מדטרוניק ביום שישי בערב.

גם אחרי שפורסמה הידיעה ב"גלובס" והעניין העולמי והישראלי שהתעורר סביב העסקה, המשיכו כל המקורבים לחברה וכן דוברי מדטרוניק לשמור על שתיקה וסירבו לאשר את העסקה או אפילו את עצם קיומו של מו"מ. ביום שישי, מועד הדיון בעסקה, החלו אף להגיע לשוק שמועות כי העסקה בסופו של דבר לא תיסגר, או רק במחיר נמוך משמעותית מן המתוכנן.

ואולם, בסופו של דבר העסקה נסגרה כמתוכנן, וזאת לאחר מו"מ של יותר מחצי שנה, שקדמה לו השקעה של מדטרוניק בוונטור בהיקף של יותר מ-10 מיליון דולר. Ventor הוקמה לפני 5 שנים בסך הכול, כך שמדובר בשווי מרשים לחברה בגילה.

מדטרוניק הצליחה בכל זאת להפתיע, כאשר דיווחה היום גם על רכישתה של חברת CoreValve, המתחרה המובילה בשוק החלפת השסתומים בצנתור, בסכום של 700 מיליון דולר. בכך ממצבת את עצמה מדטרוניק כמובילה בשוק זה.

הטיפול הסטנדרטי המקובל כיום להיצרות של אבי העורקים הוא באמצעות מסתם המושתל בגוף החולה בניתוח לב פתוח. חולים רבים אינם יכולים לעבור את הניתוח עקב מצב בריאותי ירוד. מדטרוניק מסרה היום כי רכישתה של ונטור מוסיפה שתי טכנולוגיות לקו השסתומים: טכנולוגיה זעיר-פולשנית המשלבת ניתוח חזה זעיר פולשני עם צנתור וכן טכנולוגיה חדשנית יותר להחלפת שסתום בצנתור דרך וריד הירך.

"שילוב היכולות של וונטור עם החוזקות שלנו במחקר ופיתוח, תפעול, חינוך רפואי ופיתוח שוק ישפר את מצבם של חולים ויאפשר אימוץ רחב של הטכנולוגיה החדשה על ידי כירורגים והקרדיולוגים ", אמר ביל הוקינס, יו"ר ומנכ"ל מדטרוניק.

ד"ר גיא איזיקיאל, נשיא ומנכ"ל ונטור טכנולוגיות, אמר, "אנו שמחים להצטרף למדטרוניק, במיוחד הודות למומחיות שלנו המשלימה לשלהם ולמחויבות המשותפת לנו ולמדטרוניק לתחום המסתמים המושתלים באמצעות צנתר".

המרוויחים העיקריים מהעסקה הם היזם פרופ' אהוד שוומנטל, מנהל המחלקה לקרדיולוגיה התערבותית בבית החולים שיבא, אשר יקבל בעסקה 52 מיליון דולר (ויקצה 30% מחלקו למדינה במסגרת הסכם עם בית החולים הממשלתי תל השומר) והיזם רפי בן-ארי אשר יקבל 17.8 מיליון דולר.

מרוויחים נוספים הם משקיעים פרטיים וביניהם דניאל שוומנטל, יוסי תובל, אמנון ידין והמשקיעים המאוגדים בקבוצות "מופת נאמנים" ו"In Ventor Investments". חוץ מהמשקיעים הפרטיים ייהנו מפירות האקזיט גם היזם-משקיע ד"ר שמעון אקהויז והקרנות מדיקה-אופל, שתקבל 44 מיליון דולר, ופיטנגו שתקבל 79.3 מיליון דולר.

בת שבע אלרן, שהשקיעה בחברה מטעם קרן אופל-מדיקה, אמרה בעקבות העסקה ל"גלובס" כי: "ונטור הייתה מבחינתי אהבה ממבט ראשון, בצוות מופלא, מאוד מקצועי, מאוד מלוכד המתנהל בצניעות. השילוב הזה אפשר לקבוצה להיות קשובה מאוד לרחשי השוק ולהביא מוצרים העונים במדויק על הצורך הרפואי. אין שום דבר מקרי בהצלחה של ונטור. זו חברה שנבנתה לפי הספר והשוק הישראלי צריך ללמוד אותה. עבורנו זהו אקזיט מדהים, שבו הפכנו 6 מיליון דולר ל-44 מיליון תוך פחות משנה".

ונטור מפתחת שסתום מלאכותי להחלפת מסתם פגום בלב, שהינו בעל צורה ייחודית המאפשרת את החדרתו ללב ללא ניתוח, בצנתור בלבד. בפרסומים שונים בתחום המכשור הרפואי כונתה הטכנולוגיה הזו מהפיכה בתחום הקרדיולוגיה הפולשנית.

המוצר נמצא בשלב הניסויים הקליניים. שתי החברות הפעילות בתחום הן CoreValve, שנרכשה היום גם היא על ידי מדטרוניק ו-Edwards, שהמוצר שלה פותח על-ידי חברת PVT הישראלית ועד היום מיוצר על-ידי מרכז הפיתוח שהותירה Edwards בישראל. מדטרוניק הייתה אחת המשקיעות ב-PVT טרם נרכשה זו על-ידי Edwards. בזמנו, הוצע לה לרכוש את PVT ב-150 מיליון דולר, אך היא סירבה. שתי המתחרות כבר מוכרות באירופה ובמדינות נוספות מחוץ לה, אך עדיין לא בארה"ב.

מדטרוניק היא החברה הגדולה בעולם מבין אלו שעוסקות במכשור רפואי בלבד. היא התחילה את דרכה בתחום קוצבי הלב ומייסדה, ארל בקן, היה ממציא קוצב הלב הנייד הראשון. בשנים האחרונות התפתחה החברה מתחום המכשירים המושתלים והקרדיולוגיה גם לתחומים נוספים. החברה נסחרת לפי שווי של 37 מיליארד דולר לאחר ירידה של 35% במחיר המניה בשנה האחרונה.

לא הרכישה האחרונה

האקזיט הנוכחי הוא השלישי בתחום הביומד בחודשים האחרונים ומסמן תקופה טובה לתחום למרות השפל הכלכלי שמסביב. מאז דצמבר 2008 נמכרו גם Omrix תמורת 438 מיליון דולר לג'ונסון אנד ג'ונסון (J&J) ו-Mediguide ל-St. Jude תמורת 300 מיליון דולר. בכל המקרים מדובר בעסקאות גדולות מאוד יחסית למקובל בתחום זה בישראל בשנים האחרונות.

סביר להניח שזה לא הסוף. בהיעדר הזדמנויות להנפקה וגיוס אל מול חברות ענק שהכיסים שלהן ממשיכים להתמלא במזומנים, שכן הביקוש למוצריהן קשיח יחסית למיתון, מיזוגים ורכישות הפכו להזדמנות עבור הגדולות וצורך הישרדותי עבור הקטנות והבינוניות. ניתן להניח שנראה עוד מספר חברות ביומד נמכרות השנה, אם כי לא ניתן להבטיח שכל העסקאות יהיו במחירים מפתיעים לטובה, כמו במקרים האחרונים, ולא סביר שעוד אחת מהן תתבצע בשלב כה מוקדם של הפעילות כמו זה של עסקת ונטור.

העסקה הנוכחית גם העלתה על פני השטח את סוגיית הבעלות על הקניין הרוחני בבתי החולים הממשלתיים. על-פי חוק, המצאות של אדם המועסק בגוף ממשלתי והינן בתחום עיסוקו, שייכות למדינה. פרופ' שוומנטל, מנהל המחלקה לקרדיולוגיה בבית החולים, טען בפני הנהלת שיבא, כי ההמצאה שלו אינה בדיוק בתחום העיסוק שלו בבית החולים וכי הוקמה ללא כל שימוש בתשתיות של בית החולים. בעקבות המו"מ של החשב הכללי באוצר, שוקי אורן, וסגנו יריב נחמיה, יחד עם מנהל בי"ח שיבא, פרופ' זאב רוטשטיין, הושגה בסופו של דבר הפשרה הנוכחית, במסגרתה תקבל המדינה 30% מרווחי שוומנטל.

בעלות מלאה של המדינה על ההמצאות הללו אינה מעניקה תמריץ משמעותי לחוקרים או למוסדות המחקר לעסוק בהמצאות. ואכן, חברות המסחור של המוסדות הללו לא התפתחו כמו מקבילותיהן באוניברסיטאות, אשר נמצאות רק בבעלות חלקית של המדינה או במוסדות המחקר הפרטיים. בשנים האחרונות נעשו מספר ניסיונות להסדיר את הנושא, אך הסוגיה עדיין בוערת.

יהודית גל, מנכ"ל מדטרוניק ישראל מסרה כי "מהלך זה מחזק את מדטרוניק, המובילה בעולם בתחום הטכנולוגיות הרפואיות, בשאיפה למובילות בתחום מסתם אבי העורקים, המושתל באמצעות צנתר. מוצר חדש זה מתווסף לקו המוצרים של מדטרוניק בתחום מחלות מבנה הלב, ומעמיד היום לרשות הקהילייה הרפואית והחולים בישראל, מגוון פתרונות רפואיים מתקדמים. ובנימה אישית יותר, כישראלית, אני גאה על כך שהיזמית והמפתחת של המסתם החדשני היא ונטור הישראלית".

עוד כתבות

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

"מה שצריך למבצע ממושך": זינוק חד בצבירת הכוחות האמריקאים באזור

אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● "הלכנו להיהרג": מוקד המחאות החדש באיראן והירי על מפגינים ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

קופסאות מזון התינוקות נוטרילון של טבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

צעד אחד צעד: כך פוספס רעלן הצרוליד בנוטרילון

ועדת הכנסת חשפה את השתלשלות האירועים - ממועד זיהוי הרעלן בעולם ועד הריקול בישראל ● המסקנה: משרד הבריאות פעל מהר, אך מדינת ישראל לא הייתה בעדיפות על שולחן הרגולטורים האירופאים, ומערכת המעקב מצריכה חיזוק

פולימרקט על הכוונת של רשות המסים

עד 50% מהרווחים: רשות המסים בדרך למסות את המהמרים בפולימרקט

הרשות נערכת לגבות מס על רווחי פלטפורמת החיזוי, שעלתה לכותרות בפרשת הדלפת מידע צבאי ● על הפרק: מיסוי של 35% על הזכייה, ובנוסף מס רווחי הון על עליית ערך הקריפטו ● המומחים מזהירים: "המהמרים עלולים לשלם מס על עליית ערך המטבע גם אם הפסידו את כספם בהימור"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת התריע: "אנחנו מאבדים את הצפון" וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

רוב סיטורן / צילום: Reuters, REUTERS

מנהל קרן גידור טוען: אלה שני השווקים שיצמחו יותר מוול סטריט

מנהל אחת מקרנות הגידור המוכרות בוול סטריט טען שהשוק האמריקאי נסחר בפרמיה מוגזמת, חשף שהוא מהמר נגדו וגם - מי שני השווקים שיצמחו להערכתו?

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: ap, Alex Kolomoisky

גורם ישראלי: נערכים לאפשרות של קריסת המגעים בין ארה"ב ואיראן

סבב השיחות השני בין ארה"ב ואיראן הסתיים; באיראן הביעו אופטימיות, בארה"ב מצננים את ההתלהבות ● הרמטכ"ל זמיר התריע בפני הדרג המדיני על פוטנציאל לערעור היציבות ביהודה ושומרון בחודש הרמדאן ● מחאות באיראן לקראת השלמת 40 ימי האבל מאז הטבח שביצע המשטר במוחים ● דיווחים שוטפים

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

כנס שמים את הצפון במרכז

שמים את הצפון במרכז: איך אפשר לשקם את הכלכלה?

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית בשיתוף בנק לאומי ושטראוס, עוסק בנושא כלכלת הצפון: תעשייה, עסקים מקומיים, בנייה ותשתיות ● בכירים ברגולציה ובשוק לצד נציגי הקהילות המקומיות דנים בפתרונות האפשריים

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים אקסטנד מתמזגת בנאסד"ק בעסקת מניות לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר

החברה הודיעה על מיזוג בעסקת מניות עם חברת האחזקות JFB הנאסד"קאית לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר ● בין המשקיעים נמנים אריק טראמפ, בנו של נשיא ארה"ב

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

חברות הביטוח מוזילות את הביטוח המקיף לרכב / צילום: Shutterstock

מחירי הביטוח לרכב הוזלו בעיקר בדגמים הללו. האם הם יירדו עוד?

שבוע לדד–ליין של רשות שוק ההון, מרבית החברות צפויות להגיש תעריפים מוזלים על פי דרישתו — אחרת ייאסר עליהן לשווק פוליסות חדשות ● גורם בענף: "מרבית החברות הפנימו את המסר" ● על פי בדיקת גלובס, בשנה האחרונה ירדו מחירי הביטוח המקיף לרכב ב–17%

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה