גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"אם יזם צריך להתאמץ לשכנע מדוע המוצר שלו טוב - סימן שהמוצר לא מוצלח"

אייל מגן, ממייסדי גיגיה - ממיזמי האינטרנט הישראלים המוצלחים בשנים האחרונות: "אם אנשים לא הביעו עניין במוצר, זה לא יסייע לשנות את צבע הכפתורים; קשה לי להאמין ש-MySpace הייתה יכולה לקום מישראל"

אין היום הרבה חברות אינטרנט ישראליות מצליחות, וזה הולך ונעשה קשה יותר עם השנים. ההסבר לכך הוא שהאינטרנט התחיל בתור משהו שהחוויה סביבו הייתה דומה בכל העולם, ועם השנים החוויה התרבותית השתנתה. היום, האופן שבו ישראלים חווים את האינטרנט שונה מהאופן שבו היפנים חווים אותו, ובשביל להצליח בסטארט-אפ אינטרנטי, צריך יותר מטכנולוגיה, אלא גם לזהות ולרכוב על איזשהו טרנד חברתי, תרבותי או בידורי. מהבחינה הזו, קשה לי להאמין ש-MySpace הייתה יכולה לקום מישראל", כך אומר אייל מגן, יזם שעומד מאחורי אחת מחברות האינטרנט הישראליות המצליחות, Gigya.

מגן מכהן כסמנכ"ל אסטרטגיה וניהול המוצר בגיגיה, והוא ייקח חלק בפאנל "הכול רייטינג"? שיתקיים בכינוס של איגוד האינטרנט הישראלי בשבוע הבא, ב-2-3 במארס.

את Gigya הקימו ב-2006 מגן, רולי אליעזרוב, שמשמש כנשיא החברה, וערן קוטנר, סמנכ"ל הטכנולוגיות - שלושתם יוצאי חברת הוטבר. Gigya פועלת באחד התחומים היותר חמים בענף האינטרנט - הווידג'טים, מעין תוכנות יישום קטנות, המאפשרות למשוך מהרשת זרם של נתונים לאתרים. החברה מספקת פתרונות לגילוי ומסחור במדיה החברתית, ומקשרת בין מפרסמי מותגים, מפרסמי תוכן וקהל משתמשים שנמצא באתרים החברתיים השונים. במסגרת זו, מציעה החברה מודל שירות מלא של פרסום וידג'טים, הכולל תכנון, פיתוח, אירוח, הפצה, קידום ויראלי ומעקב.

גיוס באוקטובר השחור

Gigya היא אחת מהחברות שעובדות מתחת לרדאר. היזמים שלה לא מרבים להתראיין, ועיקר הרעש התקשורתי סביבה נוצר בפעמים בהם ביצעה גיוסי הון. האחרון שביניהם, של 11 מיליון דולר, הושלם באוקטובר, כך שהתרחש בשיאו של המשבר הפיננסי. את ההצלחה הזו ניתן לזקוף לרקע העשיר של היזמים, אך גם לעובדה שהחברה השכילה להפנים שעל-מנת לצמוח ולהתרחב, היא חייבת נוכחות בשוק האמריקני, ולפעול קרוב לקרנות ההון סיכון האמריקניות ולמותגים הגדולים.

"לחברה ישראלית קשה לפרוץ לשוק האמריקני", מסביר מגן את הרציונל שמאחורי ההחלטה של סטארט-אפ קטן יחסית לפתוח לא פחות מ-3 סניפים בארה"ב. את הגיוס הראשוני, של 3 מיליון דולר מבנצ'מרק קפיטל, השלימה גיגיה בסוף 2006 ובתחילת 2007 היא יצאה עם המוצר הראשוני, שמקשר בין מייל לווידג'טים. "זה היה מסוג הרעיונות שנשמעים טוב, אבל מהר מאוד הבנו שאי-מיילים הם סוג התקשרות שמתאים לעבודה, ואילו האפליקציה מיועדת לתקשורת בין חברים", אומר מגן.

ההבנה הזו הובילה לשינוי הפוקוס של החברה. "זהו לקח חשוב לכל חברת סטארט-אפ - חשוב לעשות להתאים את המוצר שלך במהירות לשינויים במציאות. אם יזם צריך להסביר מדוע המוצר שלו טוב, ומתאמץ לשכנע את הלקוח, סימן שהמוצר לא מוצלח. זה נכון בכל תחום, אבל בעיקר באינטרנט שהוא חינמי במהותו, והגירויים שהגולש נתקל בהם מדי יום הם רבים. המוצר שאתה מפתח צריך להיות 'Must Have' ולא - 'Nice to Have'".

מגן סבור שזה המקום שבו הרבה סטארט-אפים נכשלים. "אם אנשים לא הביעו עניין במוצר, זה לא יסייע לשנות את הצבע של הכפתורים. שינויים מינוריים לא יסייעו". בהתאם לכך, Gigya עשתה שינוי מהיר, משירות B2C לשירות B2B, והחלה להתמקד בפיתוח פלטפורמת הפצה לווידג'טים, שיסייע לבעלי התכנים להגדיל את ערוצי ההפצה וקהל הקוראים שלהם.

לצד ההפצה, Gigya מספקת גם סטטיסטיקות, שמאפשרות ליצרני הווידג'טים לעקוב אחר נתונים חשובים, כגון כמה התקינו את הווידג'ט, מאיפה התקינו אותו, עוצמת הוויראליות שלו ומידת ה"סטיקינס" שהוא מייצר - מדד להישארותו באתר. "זה מעין גוגל אנליטיקס לווידג'טים", אומר מגן. לדבריו, Gigya עוקבת אחר 6 מיליארד צפיות בווידג'טים מדי חודש, ולמעלה מ-80 מיליון משתמשים שונים נחשפים לווידג'טים מדי חודש.

*איך עושים מזה כסף?

"זו מדיה קלאסית לפרסום, שכן צורות הפרסום הקלאסיות פחות מתאימות לרשתות חברתיות. וידג'ט הוא תוכן שהמשתמש בוחר לעצמו. לא מדובר בפרסומת על הווידג'ט, אלא בווידג'ט שמייצר פרסום סביב תוכן, מעין תוכן ממותג. המשתמשים, מצידם, לא חושבים על זה כעל פרסום, וכל עוד שהוא מייצר להם ערך כלשהו, הם ימשיכו להשתמש בווידג'ט ולהיחשף לפרסומת".

יתרה מכך, לאחר ש-Gigya מזהה משתמש שהתקין וידג'ט מסוים, היא יכולה להציע לו להתקין וידג'ט דומה, שעשוי לעניין אף הוא את המשתמש. "את ההכנסות מהווידג'טים אנחנו מחלקים בינינו לבין בעלי האתרים מהם מתקינים הגולשים את הווידג'ט".

בארה"ב החברות הבוגרות סובלות

אליעזרוב, שנמצא בארה"ב, מספר ל"גלובס" כי "להגיד שאנחנו יודעים בדיוק איך נעשה כסף, זה יהיה לא מדויק. חברה יכולה לנקוט ב-2 אסטרטגיות: להתמקד בלהגיע לקהל גדול מאוד של משתמשים ורק אז לחשוב איך עושים כסף מכל משתמש, או לחשוב תחילה כיצד עושים כסף ואז להתמקד בהגדלת הווליום. אנחנו נקטנו באופציה הראשונה, ולמזלנו, הקרנות שתומכות בנו אמרו לנו: 'יש לנו כסף, אל תדאגו, תתמקדו בצמיחה'. לא חסרות חברות ענק שנקטו באסטרטגיה שלנו, כמו פייסבוק, YouTube ומייספייס".

*איך הצלחתם לגייס פעמיים במהלך 2008, שנה שנחשבה קשה במיוחד?

אליעזרוב: "זו לא הייתה חוויית גיוס טיפוסית. הגיוס הראשון התבצע במארס 2008, כשעדיין הייתה בועה מסוימת בתחום הגיוסים. חודשיים לאחר מכן, מייקל אייזנברג, שותף בקרן בבנצ'מרק, אמר לנו שאנחנו יכולים לגייס שוב וכדאי שנעשה זאת עכשיו, כי זה לא הולך להיות קל בעתיד הקרוב".

לדבריו, "2009 תהיה שנה קשה לכולם, אבל לא צמחנו מעבר ליכולתנו ולכן אנחנו לא צריכים לפטר אנשים, וגם יש לנו כסף בבנק. למזלנו, המשקיעים לא מפעילים עלינו לחץ להגיע כמה שיותר מהר לרווחיות, אלא להתמקד בחזון ובהפצה". מגן מוסיף כי "היו לנו הכנסות ב-2008, ואני מאמין שנצליח לשלש אותן ב-2009".

*מה הלך הרוח בעמק הסיליקון?

אליעזרוב: "היזמים פוחדים לגשת לקרנות, אבל דווקא הקרנות פתוחות לשמוע על דברים חדשים או על חברות שצומחות יפה. זה התפקיד שלהן והן לא מקבלות כספים עבור דגירה על ההון. בארץ, המצב קצת אחרת והקרנות האטו באופן משמעותי את קצב ההשקעות. אני ממליץ ליזמים לא לפחד ולא לחכות, פשוט לגשת לקרנות".

*יש נכסים מיוחדים שכדאי שיהיו ליזמים שרוצים לגייס עכשיו?

"80% מההחלטה להשקיע תלויים בגרפים ובצמיחה, וקרנות עדיין הולכות איפה שהבאזז נמצא. זה לא שאני ממליץ לחברות לייצר מוצרי באזז בלבד, אבל קרנות נמשכות לדברים שנמצאים בכותרות". אליעזרוב טוען כי הוא עדיין "מאמין גדול בווב 2.0. זה פשוט לוקח בו יותר זמן לחשוב איך הופכים הייפ למודל מכניס, אבל עדיין לא אבוד לו".

*אתה מצייר תמונה אופטימית למדי, כאילו אין משבר בעמק הסיליקון.

אליעזרוב: "המשבר בא לידי ביטוי בעיקר בגלי הפיטורים, והסובלות העיקריות הן חברות שמצויות בשלבים מתקדמים, שכן אין רכישות ואין הנפקות - שם מורגש המיתון. חברות הסטארט-אפ הצעירות עדיין יכולות לגייס".

אליעזרוב מציין כי יש גם יתרונות במשבר הנוכחי. "בשנתיים האחרונות, אבל בעיקר בצל המשבר, חברות ההיי-טק הגדולות איבדו קצת מהיוהרה שלהן והן הרבה יותר נגישות. אם פעם היית צריך לעבור שבעת מדורי גיהינום על-מנת לקבוע עימן פגישה, היום הדלתות פתוחות".

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים