גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל תנובה, ליעד כהן, הודיע במפתיע על התפטרותו לאחר שנה וחודשיים בלבד בתפקיד

הרקע להחלטה הוא חילוקי דעות ניהוליים עם יו"ר תנובה ויו"ר אייפקס, זהבית כהן ; לפי שעה לא ברור עדיין מי ימונה כמחליפו של ליעד כהן, שצפוי לסיים את התפקיד רק בנובמבר 2009

מנכ"ל קבוצת תנובה, ליעד כהן, הודיע היום (ב') במפתיע על כוונתו לסיים את תפקידו עד סוף השנה הנוכחית. הרקע להחלטה הוא חילוקי דעות ניהוליים עם יו"ר תנובה ויו"ר אייפקס, זהבית כהן. לפי שעה לא ברור עדיין מי ימונה כמחליפו של כהן, שצפוי לסיים את התפקיד רק בחודש נובמבר 2009. כהן כיהן בתפקיד המנכ"ל שנה וחודשיים בלבד.

תנובה הוא תאגיד המזון הגדול ביותר בשוק הישראלי, ומחזור מכירותיו עומד על קרוב ל-7 מיליארד שקל בשנה.

בהתייחס להחלטה הפתאומית אומר היום ליעד ל"גלובס": "הגעתי למסקנה שאני רוצה לנסות דברים חדשים ולעשות דברים אחרים. אני מרגיש שהאתגר של העברת הבעלות הסתיים".

* לא התמנית לתפקיד כדי להעביר בעלות. את זה עשה קודמך בתפקיד, אריק רייכמן.

"זה נכון. אם כי אריק העביר בעלות על נייר. הוא לא בנה מסגרות ומטות ואני הייתי צריך גם למסור את תשלובת החלב למישהו אחר. זו אוניה גדולה שצריך להסיע. ברור שחשבתי שאשאר ליותר שנים אבל ברגע מסוים הבנתי שלא, וחשבתי שעכשיו זה הזמן הנכון. לפעמים אתה מחליט לקחת את גורלך בידיים ואני לא עושה זאת במריבה. אני אשתף פעולה ואני עדיין פה. אם הייתי נשאר עוד, זה היה לא בסדר מולם".

* למה?

"כי הם רוצים ללכת לדרכים חדשות".

* ההערכות בשוק הן כי בינך לבין זהבית כהן התגלעו חילוקי דעות ניהוליים ואסטרטגיים.

"זו לא הסיבה. ההחלטה היא שלי והיא מהמקום האישי שלי. את הפרשנויות אני משאיר לאחרים".

* אייפקס מוביל שינוי גדול בתמהיל הפעילות של תנובה, שבעיקרו הרצון להתמקד בעסקי הליבה ולצאת למשל מעסקי הביצים והדגים שהם פחות רווחיים. זו היתה גם הגישה שלך?

"שאנחנו צריכים להתרכז בעסקי הליבה? בוודאי. אין לנו חילוקי דעות אסטרטגיים. הייתי שותף לכל המהלכים האלה ואני עומד מאחוריהם. זה גם לא על רקע של תוצאות כי התוצאות מדברות בעד עצמן. אני שותף למהפכה שתנובה עשתה בעשור האחרון. אין מהלך אחד שעשו כאן בעשור האחרון ולא הייתי שותף אליו".

בן-טיפוחים

כהן החל את דרכו בתנובה לפני 14 שנה והיה בן-טיפוחיו של המנכ"ל הקודם, אריק רייכמן. שנתיים לאחר שנכנס לחברה ככלכלן הוא מונה, בגיל 29 בלבד, לסמנכ"ל המכירות וההפצה של תשלובת החלב, תפקיד אותו ביצע 5 שנים. בהמשך מונה כהן למנכ"ל תשלובת החלב.

עם רכישת תנובה על-ידי אייפקס שמיר בתחילת 2007 מונה כהן למנכ"ל קבוצת תנובה, במקומו של רייכמן. כהן ביצע בתקופתו כמה מינויים משמעותיים בקבוצת תנובה ובהם מינויו של אייל מאליס למנכ"ל תשלובת החלב ומינויו של דוד לרון ליו"ר החברות הבנות של תנובה, מינוי שנכנס לתוקף רק בחודש ינואר האחרון.

שינוי אסטרטגי

בתקופתו של כהן רשמה תנובה עלייה בנתח השוק שלה בשוק החלב. כמו כן, כהן הוביל שינוי אסטרטגי שכלל את הפעלת חברת הבשר של תנובה, אדום אדום, באופן שצפוי כעת להעביר את החברה מהפסד לרווח תפעולי.

זהבית כהן, יו"ר תנובה, אמרה היום: "יש לי הערכה רבה לפועלו של ליעד כהן בתנובה לאורך השנים ובמיוחד על התקופה בה עבדנו יחד. ליעד ילווה אותנו בחודשים הקרובים בהם נחליט על מינוי מנכ"ל לקבוצה". כהן ציינה בהודעתה כי ליעד משאיר אחריו מנהלים מוכשרים בקבוצה ובהם מאליס ולרון והוסיפה כי "אני בטוחה כי מנהלים אלה, עובדי תנובה ואני נמשיך בהובלת תנובה להישגים גדולים".

מיליארד סיבות ללחץ של בעלי השליטה / רקע - עירית אבישר

העסקה למכירת תנובה נחשבת לאחת העסקאות המורכבות ביותר שבוצעו במשק הישראלי. מכירת תנובה הושלמה בינואר אשתקד, ובמהלכה רכשו קרן ההשקעות אייפקס, שבניהולה של זהבית כהן ומבטח שמיר שבשליטת מאיר שמיר את החברה מידי נציגי הקיבוצים והמושבים. החברה נמכרה לאייפקס ומבטח שמיר לפי שווי של 1.025 מיליארד דולר.

העסקה לא עברה בקלות וכללה לא מעט התנגדויות, בעיקר מצד הרפתנים. לאחר ביצוע העסקה נותרו הקיבוצים עם אחזקה של כ-23%, כאשר יש ברשותם אופציה למכור את שארית האחזקות לאייפקס ולמבטח שמיר עד לינואר 2011.

לאחר העברת השליטה לאייפקס ולמבטח שמיר עזב המנכ"ל הוותיק של החברה, אריק רייכמן, ובמקומו מונה ליעד כהן, שהודיע היום על התפטרותו.

במהלך העסקה הרעיפו תנובה והרוכשים מחמאות אחד על השני.

בתנובה אמרו כי קיבלו הצעות גבוהות יותר משל קרן אייפקס אולם החליטו לבחור בה שכן האמינו שהיא תפתח בצורה הנכונה ביותר את החברה, במיוחד בכל הקשור לפעילות בחו"ל.

זהבית כהן אמרה מצידה כי אייפקס מאמינה בתנובה ובכך שתמשיך להוביל את שוק המזון בישראל, והגדירה את המנכ"ל היוצא רייכמן כמודל לחיקוי.

ואכן, חברת תנובה נחשבת לאחת מהחברות המובילות בתעשיית המזון הישראלית, אך הסתבר כי אייפקס ומבטח שמיר קיבלו את החברה במצב לא פשוט.

לפי פרסומים בתקשורת, תנובה הפסידה יותר מ-200 מיליון שקל בשנת 2007 לעומת רווח של 10 מיליון שקל בשנת 2006. ההפסדים הגיעו אף שהכנסות החברה דווקא צמחו בקרוב ל-10% לרמה של 6.2 מיליארד שקל.

על-פי פרסומים בתקשורת, המעבר להפסדים נבע מעלייה חדה של יותר מ-80% בהוצאות ההפצה, ועלייה של 60% בהוצאות השכר בעקבות פרישת בכירים בחברה.

עוד נציין כי בעוד עסקי החלב נחשבים לרווחיים וצומחים, הרי שעל תוצאות החברה העיבו בשנת 2007 הפסדים של פעילות המחלבה ברומניה ופעילות הבקר המתבצעת באמצעות חברת אדום אדום. תנובה ביצעה תוכנית התייעלות באדום אדום, שכללה בין השאר פיטורים וצמצום בקווי הייצור.

עוד הכבידו על תוצאות החברה גם הוצאות המימון הכבדות. בשנת 2007 טיפסו הוצאות המימון ביותר מ-50% לרמה של 100 מיליון שקל.

על-פי הערכות, לחברה חובות בהיקף המוערך בכמיליארד שקל.

תנובה היא חברה פרטית, ואף שהיא משתייכת למבטח שמיר הציבורית, החברה אינה מפרסמת את דוחות תנובה. יחד עם זאת אפשר להניח כי גם התקופה הנוכחית אינה פשוטה עבור החברה, על רקע המיתון במשק הישראלי, שצפוי להכביד גם על פעילות החלב, שנכון לשנת 2007 היתה רווחית וצומחת.

מלחמת תרבויות / פרשנות - אילנית חיות

הודעה המפתיעה כביכול שמסר היום מנכ"ל תנובה, ליעד כהן, על החלטתו לסיים את תפקידו, לא ממש הפתיעה את המקורבים לאייפקס-שמיר, בעלי השליטה בתנובה, וגם לא את המקורבים לליעד כהן.

במשך קצת יותר משנה שבה הם צועדים יחד, התגלעו לא מעט חילוקי דעות בין שני הצדדים. עיקר חילוקי הדעות נוגעים לתהליכי העבודה ודרך קבלת ההחלטות בקבוצה, כשהדרך מכאן ועד לחילוקי דעות אסטרטגיים היא קצרה מאוד.

ליעד, בחור מוכשר ובעל קבלות, גדל בתרבות הארגונית של תנובה. היו"ר, זהבית כהן, הגיעה לשם מתרבות שונה לחלוטין, תרבות ארגונית מסודרת הרבה יותר שדומה יותר לתרבות הניהולית של שטראוס. סופו של הפער בגישות הניהוליות השונות היה להתנגש, אם לא עכשיו, אז זמן קצר אחר כך.

בעוד שליעד ציפה שאייפקס שמיר יתנו לו להוביל את תנובה כראות עיניו, הוא גילה מהר מאוד שלבעלי המניות יש דעה מוצקה לא רק על היעד אלא גם על הדרך. מאידך, באייפקס-שמיר ציפו מליעד לעסוק באסטרטגיה ובחזון, ולא בתפעול.

להוציא את תשלובת החלב, שאליה מונה אייל מאליס למחליפו של ליעד כהן, כל יתר החברות הבנות של תנובה עבדו באופן נפרד, ללא סינרגיה. בינואר האחרון מונה דוד לרון כיו"ר החברות הבנות וקיבל למעשה לידיו אחריות על כל החברות הבנות לרבות סנפרוסט, טירת צבי, אדום אדום וכו', מתוך מטרה להקים תשלובת מזון. באייפקס ציפו שהתהליך הזה יתרחש עוד קודם לכן ומרגע שהוא כבר התרחש, ציפו מליעד לתת למאליס מצד אחד וללרון מצד שני, חופש פעולה ניהולי ו"לא להפריע להם יותר מדי".

ליעד התקשה להתנתק מהתפעול השוטף בעוד שבאייפקס ציפו ממנו לא רק לעשות זאת אלא גם להסתכל על עסקי הקבוצה מלמעלה, לדאוג שהמנהלים יעבדו בצורה שיטתית, להושיט להם עזרה במידת הצורך, לדאוג לסינרגיה בכלל עסקי הקבוצה, ולקדם את תנובה מבחינת החזון.

אף שליעד כהן וזהבית כהן הם שני אנשים מוכשרים במיוחד, התפיסה השונה כל כך של שניהם לא יכלה לשרוד יחד וליעד החליט לפעול לפי משפט ששגור בפיו: "קונטרול יור דסטני אור סמבודי אלס וויל".

עוד כתבות

בית זיקוק אשדוד / צילום: רפי קוץ

האסון בבית הזיקוק באשדוד: נעצר חשוד בעבירת רצח באדישות

לאחר מותן של שתי עובדות בית הזיקוק באשדוד ממחסור בחמצן, המשטרה עצרה שותף בחברה המספקת בלוני חמצן בחשד לרצח באדישות ● מנהל הבטיחות במשרד העבודה הזהיר משימוש במכלי החברה, אך כ-15 אלף מהם עדיין נמצאים בשוק

רעיה שטראוס בן דרור / צילום: תומס סולינסקי

שתי ההשקעות שסידרו לרעיה שטראוס 350 מיליון שקל

עסקת הרכישה של קבוצת אקרו והנפקתה הצפויה של ב.ס.ר הנדסה, מניבות ערך נאה עבור המשקיעה הוותיקה בחברות הנדל"ן, שמימשה את מניותיה בקבוצת שטראוס לפני כשני עשורים ● אותן מניות שמכרה שטראוס בן דרור בקבוצת המזון, שוות כיום קרוב ל–2 מיליארד שקל

מלון דן באילת / צילום: באדיבות מלונות דן

האפקט האיראני: הישראלים מזמינים יותר חופשות בארץ, ופחות בחו"ל

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי ● נתוני הפניקס גמא מצביעים על עלייה של 25% בהזמנת חופשות מקומיות - אך ירידה כוללת בענף התיירות

חן גולן, יו''ר נקסט ויז'ן / צילום: שלומי יוסף

ההשקעה החדשה של יו"ר נקסט ויז'ן

לגלובס נודע כי חן גולן, יו"ר נקסט ויז'ן, הופך לשותף בבית ההשקעות פרופאונד והזרים עשרות מיליוני דולרים להשקעה דרך מוצרי החברה ● בית ההשקעות מנהל כ-3.5 מיליארד שקל והוקם על־ידי המנכ"ל עודד שטרנברג ושי אנגל, מנהל ההשקעות הראשי

מתחם ביג גלילות, בשבוע שעבר / צילום: גלית חתן

שנה לביג גלילות, בשוק עדיין מורגשת "רעידת האדמה"

מתחם הענק בגלילות של רשת המרכזים המסחריים ביג עורר עניין עוד לפני הפתיחה, אבל אחרי ההייפ של החודשים הראשונים, הפדיון היומי ירד כצפוי בעשרות אחוזים ● רשימת ההמתנה עדיין קיימת, אך בשוק מספרים גם על תנאים מקלים לשוכרים ● על כמה עומד הפידיון היומי ומה קרה למתחרים?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לא רק הפטור ממע"מ: הסדקים בקואליציה מאיימים על הבטחות האוצר

ההפסד בהצבעה על המע"מ מסמן את הקושי הצפוי לסמוטריץ' בקידום צעדיו הכלכליים ● עתיד רפורמות החלב ומס הרכוש תלוי ביכולתו לגייס רוב בוועדות, בעוד ההתנגדות בקואליציה גוברת

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ניירות ערך בבנק דיסקונט / צילום: ישראל הדרי

המניות שהגיעו ל"תמחורים גבוהים", והאלטרנטיבה

ליאור אלג'ם, מנהל מחלקת מחקר ני"ע בבנק דיסקונט, צופה שהמגמה החיובית בשוקי המניות בת"א ובוול סטריט תימשך השנה, ומסמן את הסקטורים שיובילו את המהלך ● למשקיעי אג"ח הוא ממליץ להתמקד בממשלתיות ובקונצרניות בדירוג גבוה: "סיכון חפשו באפיק המנייתי"

אסדת כריש / צילום: איל יצהר

מכרז נוסף לחיפוש גז יוצא לדרך: זו עשויה להיות המרוויחה הגדולה

במשרד האנרגיה מעריכים כי במים הכלכליים של ישראל, עשויים להימצא עוד מאות BCM של גז טבעי שטרם התגלו ● יחד עם זאת, עם זאת, הזכיות בהליך התחרותי הקודם שתוצאותיו התפרסמו בספטמבר 2023 טרם תורגמו לחיפושים פעילים

לורד פיטר מנדלסון / צילום: ap, Ben Birchall

פרשת אפשטיין בבריטניה מסתעפת: גם השגריר לשעבר בארה"ב נעצר

לורד פיטר מנדלסון, לשעבר שגריר בריטניה בארה"ב, נעצר בחשד שהדליף לג'פרי אפשטיין פרטים על המדיניות הכלכלית של בריטניה ● פיטר מנדלסון הוא אחת הדמויות הבכירות ביותר במפלגת הלייבור ● במסגרת חקירת הפרשה, בשבוע שעבר נעצר בממלכה הנסיך לשעבר אנדרו

קלדנית בבית המשפט / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

האולם הדיגיטלי יוצא לדרך: כלי AI בשירות השופטים וסוף לעידן הקלדנות

מערכת המשפט מתקרבת להשלמת המעבר לדיגיטל, לטובת הפחתת העומס והבירוקרטיה ● לצד כלים המסייעים בכתיבת פסקי דין, מערכת חדשה תאפשר לקיים דיונים בווידאו ללא הגעה פיזית ● במקביל, התמלול האוטומטי מחליף את הקלדניות - שנוצר עבורן תפקיד חדש

הסופרקמפיוטר של חברת סריבראס בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

יצרנית השבבים שרוצה להתחרות באנבידיה לוקחת צעד דרמטי

שלושה חודשים לאחר שדווח כי בכוונתה להגיש תשקיף, יצרנית שבבי ה־AI סריבארס הגישה מסמכים חסויים ל־SEC ומקדמת פגישות עם משקיעים ● במקביל, שווי החברה קפץ דרמטית ל-23 מיליארד דולר, ועסקת ענק עם OpenAI משנה את תמונת הסיכון

הזמר במסכה / צילום: צילום מסך מאתר קשת

המדד שקובע אפקטיביות בפרסום: "הזמר במסכה" וליגת העל במקום הראשון

ניתוח של מאות קמפיינים שעלו בטלוויזיה ב-2025, והתרומה שלהם לחיפושי מותג, שיחות נכנסות, המרות ומכירות, הוביל את חברת אנימו ליצור את מדד אפקטיביות הפרסום ● החלק הראשון לא מתחשב בתקציב שהושקע אלא רק בביצועים, והחלק השני משקלל אותו לתוך הנוסחה

ספינה של צים / צילום: Lior Patel/jצים

הקלה בשביתה בעקבות מכירת צים: ועד העובדים עובר לעיצומים

יו"ר ועד עובדי צים, אורן כספי, אמר לגלובס כי המנכ"ל אלי גליקמן קיבל מהרוכשת הפג-לויד את המנדט לנהל מו"מ עם העובדים: "לא רצינו למוטט את החברה – זו לא המטרה שלנו" ● בוועד פרסמו הבהרה ולפיה בחברת "צים החדשה" שתהיה בבעלות קרן פימי ייקלטו קרוב ל-100 עובדים - "גם הם ללא כל ביטחון תעסוקתי אמיתי"

תעשיות ''מלח הארץ'' / צילום: אתר החברה

הקרקעות ששימשו לרכישת השליטה בבנק הפועלים עברו לידי המדינה: זה הרווח של הבעלים

חברת המזון סוגת מעדכנת כלפי מעלה את הרווח שתרשום מההסכם לפינוי בריכות המלח שלה בעיר הדרומית, מ־70 לעד 105 מיליון שקל ● הקרקע תשמש לבניית דירות, מסחר ומלונאות

דרכונים זרים / צילום: Shutterstock

אלו המדינות שהישראלים העשירים רוצים לקבל בהן אזרחות זרה

עפ"י נתוני חברת הייעוץ הנלי ושות', בשנת 2023 נרשם זינוק של 166% במספר הבקשות לתושבות ואזרחות זרה שהוגשו ע"י אזרחי ישראל "בעלי שווי נקי גבוה" ●  הישראלים כיוונו בעיקר ליוון, לפורטוגל ולספרד ● היעד החדש שמנסה למשוך את העשירים בעולם: איחוד האמירויות

סדרת הדרמה ''הבת'' / צילום: אוהד רומנו

לראשונה: קשת מוכרת סדרת מקור לאפל טיוי

פלטפורמת הסטרימינג אפל טיוי רכשה לשידור את סדרת הדרמה "הבת" של קשת 12, בעסקה שהוגדרה מהגדולות שביצעה זרוע ההפצה של הקבוצה • דורון שליט יעמוד בראש השלוחה הישראלית של חברת התרופות באייר ● ומינויים חדשים בלי קופר וב-PTC ● אירועים ומינויים

אילוסטרציה: shutterstock

הבורסה בת"א ננעלה בירידות; מדד הביטוח צנח ב-7.5%, הבנקים ב-2%

מדד ת"א 35 ירד בכ-1.7% ● הירידה במניות הביטוח והפיננסים באה בעקבות דוח אפוקליפטי של חברת המחקר Citrini Research סביב עתיד ה-AI ● המניה שנמחקת מהבורסה בתל אביב אחרי 25 שנים  ● טרמינל איקס זינקה בעקבות נפילת הצעתו של שר האוצר להעלות את תקרת הפטור ממע"מ

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: מירי שמעונוביץ

סמוטריץ׳ חתם על צו חדש: פטור ממע״מ עד 130 דולר בייבוא אישי

סמוטריץ' חתם על הצו לאחר פקיעתו של הצו הקודם שכלל פטור לחבילות עד 150 דולר בעקבות פסילתו על ידי הצבעה בכנסת אמש ● הכניסה לתוקף: מהלילה בחצות ● סמוטריץ': "לא אתן לקומץ קומוניסטים בליכוד ולאופוזיציה חסרת אחריות שנלחמת באזרחי ישראל - לנצח"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות עקב מכסי טראמפ; מניות התוכנה והבנקים נפלו

וול סטריט הגיבה לראשונה להעלאת המכסים הגלובליים של טראמפ מ-10% ל-15% ● ה-S&P 500 ירד בכ-1% ● מחירי המתכות היקרות עלו, תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו ● נובו נורדיסק צללה במעל 15%, לאחר שדיווחה על תוצאות מאכזבות בניסוי של זריקת הרזיה חדשה שלה ● הביטקוין ירד ונסחר סביב רף ה-64 אלף דולר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: דוברות שר האוצר

מכה לסמוטריץ': הכנסת ביטלה את הצו להרחבת הפטור ממע"מ

רק 25 ח"כים הצביעו בעד הצו של שר האוצר סמוטריץ' הפוטר צרכנים ממע"מ ביבוא אישי עד לסכום של 150 דולר ● 59 ח"כים התנגדו, לאחר שראש הממשלה נתניהו החליט על חופש הצבעה לקואליציה