גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שירותי האקספרס של בנק הפועלים ומזרחי-טפחות: האם באמת מדובר בפורמט חדש?

גם אם מדובר בשדרוג של פורמטים הקיימים זה שנים בבנקים אחרים - מי שמרוויח הוא הצרכן ; מערכי האקספרס כוללים שעות פתיחה נרחבות וביצוע מגוון פעולות באמצעים וירטואליים, אך העמלות זהות לאלה שבסניף המסורתי

לפני כחודשיים הושקו שני פורמטים של בנקים שבבסיסם ההבנה כי הזמן הוא משאב יקר לצרכן. האחד של בנק הפועלים, "פועלים אקספרס", המיועד בעיקר למשקי בית ומבטיח סניפים מהירים, והשני של מזרחי-טפחות, "מזרחי-טפחות Live", שמוגדר כסניף וירטואלי בבנקאות אישית.

האם הפורמטים האלה מהווים חידוש? כן ולא. מדובר במעין שכלול פורמטים הקיימים בבנקים מתחרים: כשמדובר בפורמט מהיר, הרי שסניפים מהירים קיימים כבר זמן רב בבנק דיסקונט, שמפעיל את סניפי "דיסקונט מהיר" הממוקמים במרכזי ערים ובקניונים, או בבנק לאומי, המפעיל כ-10 דלפקי אקספרס לצד מבואות טכנולוגיות המאפשרות ביצוע מרבית הפעולות השוטפות. ההבדל: סניפי פועלים אקספרס הם סניף לכל דבר ועניין (המבצע את מרבית הפעולות הבנקאיות), בעוד שמרבית הסניפים המהירים האחרים מגבים את הסניף המסורתי.

כשמדובר בסניף וירטואלי, הרי שמזרחי-טפחות Live הוא בעצם שדרוג למהלך החלוצי של הבנק הישיר הראשון השייך ללאומי, שהושק לפני 15 שנה. ההבדל הוא בטכנולוגיה, שכן הוא מציע קשר ישיר וספונטני מול הבנקאי האישי באמצעות האינטרנט והטלפון הסלולרי.

סניפי בנק מהירים

פועלים אקספרס: מכולת מודרנית לעומת סופרמרקט גדול

סניפי האקספרס משדרים אווירה קלילה - אין דלת כניסה, כי אם חלל פתוח המשתרע על 100-120 מ"ר, ודלפקי עמידה מחזקים את אווירת הארעיות. הדגש: נגישות ופשטות. העמלות, אגב זהות לאלה הנגבות בסניפים הרגילים.

כיום פועלים 14 סניפים, האחרון שבהם נפתח היום (ד') בחורה (מגזר בדואי). הבנק מתעתד לפתוח עוד עשרות סניפים במהלך שנתיים הקרובות. "פלח משקי הבית הוזנח על ידי הבנקים האחרים. מדובר בפלח השומר על נתח שוק סטטי של כ-25% מחשבונות העו"ש. אנחנו מצפים לגייס 3%-5% מנתח משקי הבית המנוהלים בבנקים האחרים", אומר אוריאל פז, משנה למנכ"ל והממונה על החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים.

הסניפים ממוקמים במרכזי ערים וברחובות המאופיינים בתנועה. כך למשל, קניון עזריאלי בת"א, רחוב ביאליק ברמת גן, רחוב רוטשילד בפתח תקווה, קניון מודיעין ועוד. 6 מתוכם פועלים במגזר הערבי. הסניפים פתוחים במשך 12 שעות ביום, ובימי שישי עד 14:00.

* שירות: פעולות שוטפות הכוללות הפקדת צ'קים, מזומנים, תשלום שוברים, מידע על החשבון, הלוואת אקספרס וכד'. שירותים מעמיקים (משכנתא למשל) מגובים על ידי סניף רגיל. הפעולות מתבצעות בעיקר באמצעות בנכל, בליווי בנקאי במידת הצורך. העמלות זהות לחשבונות בסניפים הרגילים - אין פרמיה ואין הנחה.

* למי לא מתאים? לחשבונות עסקיים ולמנהלים תיקי השקעות, שלהערכת פז עומדים על כ-20% מחשבונות העו"ש הפרטיים.

* הטבות למצטרפים: בשיחת לקוח סמוי למוקד פועלים אקספרס, כתנאי להמשך השיחה ביקשה המוקדנית לברר האם יש סניף אקספרס קרוב למקום מגורינו. לשאלה אם יש הטבות למצטרפים ענתה כי אין משהו רשמי, אולם "תוכלו לקבל הלוואה ראשונית בתנאים מועדפים בהתאם לגובה המשכורת".

* כדאי או לא? אם סניף אקספרס מצוי "על הדרך" בסמוך לבית או למקום העבודה, וחשבון העו"ש שלכם כולל פעולות בסיסיות, שווה לבדוק - שעות הפתיחה והנגישות יעשו את הביקורים בבנק לענייניים וזריזים.

דיסקונט מהיר: מהיר ומגבה

לבנק כמה פורמטים של סניפי בנק, כאשר הפורמט של "דיסקונט מהיר" הושק כבר לפני שנתיים ומנה כיום 48 סניפים. בניגוד ל"פועלים אקספרס", סניפי "דיסקונט מהיר" סניפים תומכים בלבד המיועדים לכלל לקוחות הבנק, ואינם משמשים בנק לכל דבר ועניין. הלקוחות יכולים לבצע פעולות בנקאיות בסיסיות באמצעות צוות מצומצם ומסופי שירות. העמלות בהתאם ל"עמלת שירות ישיר", עד 2 שקלים לפעולה.

הפורמטים האחרים של דיסקונט - "דיסקונט ביתי" (סניפים קטנים בפורמט עמידה ועם שעות פתיחה מורחבות הממוקמים בשכונות מגורים), ו"דיסקונט קמפוס", דומים יותר לפועלים אקספרס בהיבט של הפעולות הניתנות לביצוע שם, כך שניתן לפתוח חשבונות ייעודיים.

* כדאי או לא? הסניפים הנגישים, ושעות הפתיחה הנוחות כגיבוי לסניף המסורתי הם שירות שיכול רק להקל על הצרכן. למה לא?

סניפי בנק וירטואליים

הישיר הראשון - וירטואליים כבר 15 שנה

הבנק הווירטואלי הראשון בארץ היה חלוצי לפני 15 שנה, אך כיום חלק מההתנהלות בו מיושנת. יתרונו הגדול בשעות הפעילות שלו - 24 שעות ביממה. גם כאן הלקוחות מטופלים על-ידי צוות קבוע, לצד יועצי השקעות לשוק ההון, הזמינים 24 שעות ביממה (יתרון בעיקר לשוהים בחו"ל). בשלב זה אין שירות של שיחת וידיאו ספונטנית, אלא שיחת אינטרנט המתבצעת לאחר תיאום מראש. גם המיילים לא נשלחים ישירות לבנקאי אלא למוקד תמיכה, וגם פונקצית הגלישה הסלולרית תשודרג בקרוב, כך מבטיחים בבנק. שירות השליחים כולל 5 משלוחים בשנה (כולל העברת מזומנים).

* כדאי או לא? גם כאן, אם אתם חסידים של ביצוע פעולות בנקאיות בשלט רחוק, והסניף הפיזי אינו בראש מעייניכם, שווה לבדוק התנאים. למרבים לשהות בחו"ל, 24 שעות פעילות הבנק הם יתרון מובהק.

מזרחי-טפחות Live - היכרות עם הבנקאי דרך המסך

"אין צורך כיום בסניף בנק פיזי", מסבירה ענת שחורי, מנהלת מרחב Live במזרחי-טפחות. "שיעורי השימוש בערוצי התקשורת לפעילות בנקאית במגמת עלייה, ומכאן השקנו פורמט שמסתמך רק על השירותים הללו כמענה לצרכי הלקוחות שמעדיפים את השליטה בחשבונם בשלט רחוק".

הסניפים מיועדים לחשבונות עו"ש פרטיים, כולל ניהול תיק השקעות. הלקוחות מטופלים על-ידי צוות אישי, המונה שלושה בנקאים וראש צוות, אותם ניתן "לפגוש" באמצעות שיחות וידיאו, דרך אתר האינטרנט. העמלות אינן וירטואליות, והתעריפים זהים לעמלות של חשבון רגיל (בשנה הראשונה, 40% הנחה על עמלת פקיד).

* שירותים: דרך אתר האינטרנט של מזרחי-טפחות Live ניתן לקבל את מרבית השירותים הבנקאיים, לרבות פיקדונות וניהול חשבון ותיקי השקעות. את פקודות הביצוע והווידוא ניתן לעשות טלפונית, באמצעות צ'ט (עם או בלי וידאו) או מייל מאובטח. ערוץ תקשורת נוסף מול הבנקאי האישי מתבצע באמצעות sms. באתר האינטרנט נשמר גיבוי להודעות טקסט. הדיוור השוטף אגב, עדיין נשען על טכנולוגיה "ישנה" וכולל שימוש בניירת בדואר הרגיל.

שירותים הדורשים חתימה על טפסים (הנחיית בנק ישראל) מבוצעים בסניפי הבנקים ה"רגילים" המשמשים כגיבוי. שירותים דוגמת הזמנת פנקסי צ'קים או חידוש כרטיס אשראי מתבצעים באמצעות שליח (3 שליחויות חינם בשנה, מעבר לכך: 35 שקל לשליחות). הפקדת צ'קים או מזומנים, נעשים באמצעות בנקומטים בסניפים המסורתיים.

* למי לא מתאים? לחשבונות עסקיים, לצרכנים שחייבים לפקוד את סניף הבנק מעת לעת.

* הטבות למצטרפים: בשיחת לקוח סמוי למוקד מזרחי טפחות Live הצגנו עצמנו כמשפחה המרוויחה כ-17,000 שקל נטו בחודש, וצ'ופרנו עם מענק הצטרפות של 1,500 שקל או הלוואה של עד 30,000 שקל ללא ריבית והצמדה למשך 24 חודשים. הטבה נוספת שהוצגה היא עמלת הפלוס המפצה על עמלת מינוס - במקרה של חריגה במהלך החודש. להמשך התהליך הציעה המוקדנית שהבנקאי האישי ייצור עמנו קשר בהקדם - מה שקרה למחרת היום.

* כדאי או לא? אם ממילא אתם מול מחשב, או שהסלולרי הוא כלי עבודה ממשי עבורכם, שווה לבדוק המעבר.

"כדאי שכל הבנקים יאמצו את המתכונת הזאת"

בישראל פועלים מעט סניפי בנקים ביחס לאוכלוסיה. לדברי אוריאל פז, משנה למנכ"ל הממונה על החטיבה הקמעונאית בבנק הפועלים, כל הבנקים מצויים במגמה של התרבות סניפים: "בתקופה האחרונה נפתחו כ-160 סניפים חדשים ברחבי הארץ. סניף משרת בממוצע 7,000 לקוחות, בעוד שבאירופה על כל סניף נמנים 3,000 לקוחות".

ד"ר אביחי שוב-עמי, ראש תוכנית MB למנהלים במסלול האקדמי של המכללה למנהל, המתמחה גם בתחומי בנקאות וקמעונאות, סבור כי מדובר בשתי הצעות מעניינות לצרכן. "בדומה לשירותים אחרים, על הצרכן לשאול ארבע שאלות בסיסיות ביחס לתועלות האינדיווידואליות: מה אני מקבל, היכן, מתי וכמה עולה השירות. לפי המשוואה הזו ניתן לבחון עד כמה השירות עונה על הצרכים. בשני המקרים, בהשוואה לסניף רגיל, הצרכן מקבל יותר: שעות הפתיחה ארוכות יותר, וכשמדובר בסניפים וירטואליים - הנגישות בלתי מוגבלת - גם מחו"ל".

"בכל מקרה מדובר בפורמטים הבאים להציג תועלת, נוחות ושירות מהיר, שאני סבור שכל הבנקים צריכים לאמץ בסופו של דבר".

גרף

עוד כתבות

רצי מרתון / אילוסטרציה: ap, Michael Sohn

גם מרתון לא יעזור לכם: מקסימום הקלוריות שאפשר לשרוף נחשף

האם הכושר הגופני של אדם וקצב שריפת הקלוריות שלו יכולים להשתפר ללא סוף? מחקר שפורסם בכתב-העת "Current Biology" עונה על השאלה הזו בשלילה

מטוס KLM / צילום: Shutterstock

ריאד כן, תל אביב לא: ההודעה המפתיעה של חברת התעופה

חברת התעופה ההולנדית KLM הודיעה כי הטיסות לתל אביב מבוטלות - יממה בלבד אחרי שהודיעה על חידוש הקו לאמסטרדם ● החברה כבר חידשה טיסות ליעדים אחרים באזור, בהם ריאד ודמאם, ובוחנת אפשרות לחדש את הטיסות לדובאי

שמוליק ארבל, המשנה למנכ''ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: שלומי יוסף

המשנה למנכ"ל בנק הפועלים: "נדרשת הכפלת ההשקעה בתשתיות בעשור הקרוב"

שמוליק ארבל, המשנה למנכ"ל בנק הפועלים והממונה על החטיבה העסקית, ציין בכנס תשתיות לעתיד של גלובס כי מלאי התשתיות בישראל נמוך ביחס למדינות מפותחות, וכי הגידול המהיר באוכלוסייה מחייב האצה בהשקעות

שלטי בחירות 2022 בישראל / צילום: דביר הלוי

בחירות 2026: ישראל כמקרה מבחן עולמי לניצול לרעה של AI

הבחירות בישראל עשויות להיות קו ההגנה הראשון של הדמוקרטיה בעידן הבינה המלאכותית ● אם לא יוקם מנגנון הגנה טכנולוגי, אזרחי ואופרטיבי כבר כעת, ההכרעה לא תהיה ע"י הציבור ● טור דעה

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר, בכנס תשתיות לעתיד / צילום: כדיה לוי

החשב הכללי: "אפשר לצמצם 20 אלף עובדים בשירות המדינה"

בימים האחרונים לכהונתו, בראיון פרישה שנערך בכנס תשתיות לעתיד של גלובס, החשכ"ל יהלי רוטנברג סיפר על הקשיים וההצלחות בגיוסי ההון של המדינה, הגיב על יוזמת הכור הגרעיני האמריקאי בישראל ופרס את האתגרים שצפויים למחליפתו, מיכל עבאדי-בויאג'נו ● לגבי המטרו אמר: "יש בעיה במימון, הוא יעלה הרבה יותר ממה שחושבים"

שוטרים מצדיעים במסע הלוויה של רן גואילי ז''ל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מסע ההלוויה של רס"ר רן גואילי: "החלום שלו היה להגן על מדינת ישראל"

החל מסע הלוויה של רס"ר רן גואילי ז"ל, אביו הצדיע; חברו: "הוא לא היה רוצה שנהיה עצובים" ● טראמפ: "יש צי גדול בדרך לאיראן, מקווה שהם יחתמו על עסקה" ● יועצו של יו"ר הפרלמנט האיראני: "אנחנו ערוכים לעימות ארוך-טווח" ● שר החוץ האיראני: "אם ארה"ב רוצה לנהל מו"מ, היא צריכים לשים בצד את האיומים ● עדכונים שוטפים

רכבת הרים / צילום: Shutterstock

הכי רחוק מפארק שעשועים: מניית פוםוום נפלה בקרוב ל-60% בשל אובדן לקוח מהותי

פוםוום, שכבר סיפקה לא מעט אכזבות מאז הנפקתה בת"א, תפסיק לספק שירותי תיעוד ב-15 פארקי שעשועים של חברת מרלין באירופה ובארה"ב, החל מהרבעון השני של השנה ● הפעילות המופסקת מהווה מעל 40% מההכנסות והרווח הגולמי של חברת הטכנולוגיה

אילוסטרציה: Shutterstock

למרות שרשמו הערת אזהרה במשותף: האישה תקבל את כל הזכויות בשתי דירות

ביהמ"ש לענייני משפחה קבע חלוקה לא שוויונית של נכסי מקרקעין שנרכשו במהלך הנישואים לזוג עם שני ילדים משותפים, לאחר שהוכח כי עיקר המימון הגיע מכספים של האישה, בהם פיצויים שניתנו לה כאלמנת פעולות איבה ● בין היתר נקבע כי רישום הערת אזהרה אינו יוצר זכות קניינית

כוחות חמאס בעזה / צילום: Reuters, Majdi Fathi

ארה"ב מטילה סנקציות על 6 עמותות צדקה בעזה שמזרימות כספים לחמאס

ארה"ב הטילה סנקציות על שש עמותות צדקה, שלפי מידע מודיעיני משמשות ככיסוי אזרחי להעברות כספים ולמימון הזרוע הצבאית של חמאס ● כך ארגון הטרור שומר על זרימת הכסף לרצועה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

מגמה מעורבת בתל אביב; מניות השבבים עולות, מניות הבנקים והבנייה יורדות

מדד ת"א 35 עולה בכ-0.8% ● הדולר נסחר סביב 3.09 שקלים ● קמטק ונובה מזנקות במעל 7% ● הדולר נחלש בעולם לרמתו הנמוכה ביותר מזה ארבע שנים ● ה-S&P 500 עלה אתמול לשיא חדש, בהובלת מניות הטכנולוגיה ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו היום דוחות, הפד יודיע על החלטת הריבית בארה"ב ● וגם: בבנק הפועלים מסמנים ארבע מניות דיפנס אירופיות מומלצות

דורון ארבלי, יו''ר חברת החשמל / צילום: כדיה לוי

יו"ר חברת החשמל: "האינטרס הלאומי והביטחון האנרגטי מחייבים שנמשיך להיות חלק ממערך ייצור החשמל"

דורון ארבלי, יו"ר חברת החשמל, קרא בכנס תשתיות לעתיד של גלובס להסרת המגבלות על פעילות החברה בתחום ייצור החשמל, והציג תוכנית השקעות של כ־50 מיליארד שקל ברשת החשמל עד סוף העשור ● "חברת החשמל היא לא הבעיה של משק האנרגיה, היא הפתרון"

כנס תשתיות לעתיד: הפרויקטים והמיליארדים שיניעו את ישראל קדימה

הכנס, שמתקיים זו השנה השלישית, מנתח את הסוגיות הכלכליות, הרגולטוריות והעסקיות שקשורות לתחומי התחבורה, התעשייה, האנרגיה והחדשנות בישראל ● באירוע מתארחים מומחים ומקבלי ההחלטות מהענף, ובהם החשב הכללי במשרד האוצר יהלי רוטנברג, מנכ"ל משרד התחבורה משה בן זקן ובכירי המגזר העסקי

משרדי ענקית ציוד השבבים ASML / צילום: ap, Peter Dejong

עקפה תחזיות ומפטרת: מה היה בדוחות ענקית השבבים?

ASML דיווחה על צמיחה של כ-29% בהכנסות לעומת הרבעון הקודם, ועקפה את צפי האנליסטים בשורה העליונה והתחתונה ● ההזמנות החדשות שהתקבלו ברבעון הרביעי עקפו בפער גדול את תחזיות האנליסטים ● חברת השבבים דיווחה גם על פיטורים של כ-1,700 עובדים בהולנד ובארה"ב ● המניה קופצת בקרוב ל-7% בבורסה באמסטרדם

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

ירידות באירופה; אמזון תפטר 16 אלף עובדים, ASML קופצת במעל 6%

בורסת פריז נופלת במעל 1% ● מניות השבבים באירופה קופצות ● הקוספי זינק בכ-1.7% לשיא חדש של כל הזמנים ● ה-S&P 500 עלה אתמול לשיא חדש, בהובלת מניות הטכנולוגיה ● הדולר נחלש בעולם לרמתו הנמוכה ביותר מזה כארבע שנים ● מיקרוסופט, מטא וטסלה יפרסמו דוחות היום, הפדרל ריזרב יודיע על החלטת הריבית

ישראל מזין, מייסד ומנכ''ל ממסיקו / צילום: דורון לצטר

היזם הסדרתי חוזר: סטארט-אפ הסייבר ממסיקו גייס 37 מיליון דולר

ממסיקו, המפתחת פתרונות להגנה מפני אתרים מזויפים והונאות השתלטות על חשבונות, הודיעה היום על השלמת סבב גיוס A ● המייסד והמנכ"ל ישראל מזין: "ארגונים השקיעו מיליארדים בהגנה על המערכות הפנימיות שלהם. אנחנו מגנים על החוליה החלשה הזו באמצעות מניעה מוקדמת, ולא תגובה מאוחרת למתקפה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה מעורבת בתל אביב; פוםוום התרסקה בכ-60%, הדולר נסחר סביב 3.10 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.1% ● מדד המניות הביטחוניות קפץ בכ-1.4%, בהובלת נקסט ויז'ן ● פוםוום הודיעה על אובדן לקוח מהותי ● שוב אנרגיה גייסה 240 מיליון שקל במכרז מוסדי ● מדד ת"א 35 ננעל אתמול לראשונה במעל 4,000 נקודות - פי 2.5 מאז השפל באוקטובר 2023

נתב''ג / אילוסטרציה: עידו וכטל, ארקיע

אפשרות הביטול התגמשה: למה חברות התעופה הפכו פתאום לנדיבות יותר?

עונת החורף והמתיחות הביטחונית הורידו את הביקושים ואת המחירים של טיסות, בעיקר לטווח הקצר והבינוני ● בחברות התעופה הישראליות זיהו שהנוסעים זקוקים לביטחון, וכעת הן מספקות שירותי ביטול טיסה גמישים בהרבה ● כך זה יעבוד

סין סימנה את המוסד כמטרה - וזו הסיבה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מדינות המפרץ מתנגדות לתקיפה באיראן, סין עוזרת לטהרן לסכל את פעילות המוסד בשטחה, ובמגזין פורן פוליסי טוענים שמועצת השלום של טראמפ תפגע בחלשים • כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

נעילה מעורבת בוול סטריט; ה-S&P 500 עלה לשיא חדש

ה-S&P 500 עלה בכ-0.4% ● ענקית ביטוחי הבריאות יונייטד הלת' צללה בכ-20%, יחד עם יתר מניות הסקטור ● המשקיעים בוחנים את הסכם הסחר החופשי עליו הודיעו הודו והאיחוד האירופי ● מניות יצרניות הרכבים בדרום קוריאה ירדו ● מדד הדולר צלל לשפל של ארבע שנים ● ביוליוס בר מעריכים כי למרות גורמי סיכון, התשואות הגלובליות נותרו יציבות

ספארי רמת גן / צילום: תמר מצפי

הספארי ברמת גן יעבור דירה. מה ייבנה במקומו?

עיריית רמת גן והממשלה הגיעו להסכם לפיו הספארי ברמת גן יועבר לפארק אריאל שרון בעלות של 500 מיליון שקל ● עפ"י ההסכם, יוקם מחלף נוסף מהעיר רמת גן לכביש 4, ומתוכננת הקמת שכונת מגורים חדשה עם אלפי יחידות דיור