גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שכחו אותנו מול לשכת האבטלה: מאות אלפי מפוטרים - והצמרת הכלכלית בישראל עסוקה בתוכניות-על, הצהרות סרק, מאבקי אגו ותוספות שכר לאנשי שלומה

כבר חצי שנה שאנחנו נתקלים בפנים הרציניות עד אימה של מקבלי ההחלטות בממשלה, בהסתדרות ובארגונים הכלכליים, רק שהכל דיבורים ; שר האוצר בולם כל שינוי והנגיד פישר? הוא יאשר החודש העלאות בדרגה, קרי: תוספות של אלפי שקלים למשכורות עובדי בנק ישראל

1.

המובטלים הפכו כלי משחק פוליטי. כל צד מושך לכיוון שלו, מחפש טריקים ושטיקים לממש את האינטרסים שלו ונפגעי מכת האבטלה צונחים בין הכיסאות. כבר חצי שנה שאנחנו נתקלים בפטפוטי פנים הרציניות עד אימה של מקבלי ההחלטות בממשלה, בהסתדרות ובארגונים הכלכליים, רק שהכל דיבורים, במציאות לא נעשה דבר.

המשחק הפוליטי מגיע לשיאו בשתי התכניות הממשלתיות: תכנית החל"ת (חופשה ללא תשלום) ותכנית קיצור תקופת האכשרה לדמי אבטלה. על שתיהן מדברים כבר לפחות 4 חודשים.

2.

תכנית החל"ת היתה יוזמה (יבוא מחו"ל) של עופר עיני ושרגא ברוש וזכתה להתנגדות ראשונית באוצר. הרעיון המרכזי: להוציא עובדים לחופשה ללא תשלום במקום לפטר אותם. העובדים יקבלו שכר, שימומן על ידי הביטוח הלאומי בגובה דמי אבטלה, המעסיק ישמור על רמה גבוהה יחסית של הפרשות סוציאליות, והעובד יישלח להכשרה מקצועית. כך זה התחיל, כולל כותרות ענק, וראיונות, וכך זה התפוצץ פעם אחר פעם, בחודשים שלפני הבחירות. אולי עיני וברוש ציפו להקמת ממשלה נוחה יותר, אולי האוצר הכניס כל כך הרבה עיזים לתכנית עד שהם ברחו ממנה.

לפני יומיים, לאור הנתונים המחריפים, חזרו החברים לשולחן המשא ומתן. ביום שני השבוע חתמו, ביום שלישי ביטלו. הסתבר שהתכנית שהחלה כגרנדיוזית הפכה, עם המגבלות והסייגים, למשהו שולי ומוגבל. רק באזורי עדיפות לאומית א', רק לתעשייה, רק לאלה עם יותר מ-25 עובדים, רק לשנה, איסור לפטר עובדים ועוד לא החליטו מי ישלח ומי יממן את ההכשרה המקצועית.

בקיצור, האוצר מסתבר יצר סוג של קבוצת זכאים חלשה, כמעט ריקה. ברוש, גם נשיא התעשיינים וגם נשיא הארגונים הכלכליים, טען שמנסים לשחד אותו בזה שנותנים לתעשייה ואילו הוא מייצג את כולם: קבלנים, סוחרים, חקלאים וגם תעשיינים. ובכלל 150 מיליון שקל שהאוצר הקציב מספיקים בקושי ל-10,000 עובדים. עיני תמך בהתנגדות, משרד האוצר נעלב. עכשיו מחכים שהפתרון יגיע מאוריאל לין, נשיא לשכת המסחר, שהפך לגורם מגשר בין ברוש-עיני לבר און. לין מציע להפעיל את תוכנית החל"ת באזורי פריפריה בהם שיעור האבטלה גבוה, אך ללא כל אבחנה בין ענפי המשק וללא כל התייחסות למספר העובדים בעסק.

3.

במקביל, תחת הדגל הרם של הטיפול באבטלה, מתקיימות שיחות על קיצור תקופת האכשרה לקבלת דמי אבטלה. ישראל מדורגת במקום השלישי לפני אחרון ברשימת 17 מדינות מערביות בכל מה שקשור למדיניות דמי אבטלה. התקופה המרבית לתשלום עומדת כאן על 175 ימים בלבד. תקופת העבודה (תקופת אכשרה) המזכה בדמי אבטלה היום היא שנה, מה שהופך דמי אבטלה לבלתי מושגים עבור עובדים זמניים, יומיים ועובדי כוח אדם. (במקביל נציין כי גם פרמיית ביטוח האבטלה בישראל, מתוך תשלומי הביטוח הלאומי, עומדת על 0.25% בלבד, לעומת אחוזים גבוהים בהרבה במדינות המערב האחרות).

בשיחות, דיונים וויכוחים הציגו משרד הרווחה והביטוח הלאומי דרישות מפליגות. הרעיון המרכזי: נבקש כמה שיותר, נכניס כמה עדרי עיזים למשא ומתן, כדי שנקבל בסוף משהו. לדוגמא: הדרישה התמוהה של הביטוח הלאומי להאריך את תקופת הזכאות לדמי אבטלה רק לבני 28-35. האוצר התקומם וטען: למה לצעירים? אם כבר אז למובטלים מבוגרים. אז הביטוח הלאומי נסוג.

בסופם של דיונים רבים ומתישים "הגיעו" הצדדים להסכמה לקצר את תקופת העבודה המזכה לדמי אבטלה ל-9 חודשים. האוצר התכונן לניסוח "הוראת שעה" התקפה לשנה אחת, בתקווה, כך נאמר, שהמשבר יסתיים אחרי שנה.

אבל משרד הרווחה והביטוח הלאומי הרי התכוונו, מלכתחילה שבהזדמנות הזו יהיה ניתן לשנות את כל חוקי דמי האבטלה של מדינת ישראל.

כך קרה שכשהלכו לקבל אישור ועדת העבודה והרווחה בכנסת צצה הצעה להעביר את העניין בחקיקה ראשית. עכשיו דורשים שר הרווחה בוז'י הרצוג ומנכ"לית הביטוח הלאומי, אסתר דומיניסיני, רק חקיקה ראשית.

האוצר מזדעק: אין זמן לחקיקה, אין כנסת, יש המוני מובטלים, אסור לעכב את התכנית. אלא מה, האוצר עצמו מעכב את התכנית. על פי דרישתו, שהביטוח הלאומי ומשרד הרווחה נענו לה, קיצור תקופת האכשרה, כלומר מימוש התכנית, תחל אך ורק כאשר רמת האבטלה תגיע ל-7.5%.

וזה יקרה, על פי תחזית בנק ישראל, רק בסוף השנה. מכאן שהמהירות שהאוצר חוגג עליה, כלל איננה הסיבה לעיכוב בתכנית. הסיבה היא שבעוד הביטוח הלאומי רוצה לנצל את המשבר הכלכלי כדי לבצע שינויים לעולמי עולמים, משרד האוצר בורח משינויים כאלה ורוצה להגביל את ההטבות לשנה אחת בלבד. רק שבינתיים, כפי שאמרנו, המובטלים נופלים בין הכיסאות.

4.

בינתיים, האבטלה במשק גוברת, ורק השירות הציבורי ממשיך לחגוג. נגיד בנק ישראל סטנלי פישר, לדוגמא. מצד אחד הוא היועץ הכלכלי הבכיר של המדינה. הדמות הכלכלית הבכירה ביותר.

מדבר על איפוק בתקציב המדינה. יוצא מרוני בר-און, עובר לאהוד אולמרט, נכנס אצל בנימין נתניהו, שותף בכיר למהלכי התכנון לצמצום, הקפאה או הפחתה, בעלות הכבדה של המגזר הציבורי שנותר חסין מפני המשבר הכלכלי.

מצד שני, פישר הוא האחראי על בנק ישראל, האיש החזק, על פיו ישק דבר. והנה בדיוק החודש, פישר החליט לשלם לשליש עובדיו מה שמכונה "בונוס הצטיינות". מדובר בתוספת תמוהה (בנוסף למשכורת 13) ובלתי חוקית, הניתנת באופן בכל שנה לשליש מ-700 עובדי הבנק.

יותר מזה, הנגיד חותם כבר החודש על העלאת דרגות לשליש מעובדי הבנק, רטרואקטיבית מינואר. זאת בניגוד לשירות הציבורי בו ניתנות העלאות דרגה, במהלך כל השנה, על פי המועד הייחודי לכל עובד. וכך, ברגע שפישר, המנהל, מאשר את ההעלאות המזכות את העובדים בתוספת שכר של אלפי שקלים, הוא בעצם מבריח את העובדים שלו החוצה, אל מחוץ להקפאת השכר המתוכננת ע"י בנימין נתניהו.

סטנלי פישר מצוי בניגוד עניינים בולט. הוא יודע את זה, ועד העובדים יודע את זה, עובדי בנק ישראל הדשנים והמלאים נהנים מזה והציבור, על מובטליו, משלם את זה.

עוד כתבות

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה ירדה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אוהלי המחאה הפרו־פלסטינית באוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

הקמפוסים בארה"ב רותחים, ובישראל חוששים מגל חרמות

ההפגנות האנטישמיות והאנטי־ציוניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב, ובראשן בקולומביה, הגיעו לשיא עם סגירת שערי האוניברסיטה שבלב מנהטן, וכבר עכשיו הן זולגות מעבר למדשאות והופכות לגל חרמות לא מוצהר על חוקרים ישראלים ● "הממשלה צריכה להתעורר לפני שייווצר פה נזק בלתי הפיך", אומרת פרופ' מלאת שמיר, סגנית נשיא אוניברסיטת ת"א לבינלאומיות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב, אסר על מכירתם במשך 100 שנים ● כעת האוסף מותר למכירה, והוא שווה סכום עתק

מנכ''ל מקורות עמית לנג ומנכ''ל איגודן דודו מחלב / צילום: מקורות

מקורות ואיגודן יקימו מרכז מחקר וחדשנות לאומי לתחומי המים

המרכז יוקם בחממה הטכנולוגית של איגודן שתוקם באזור ראשון לציון על פני שטח של כ-2 דונם ותכלול מעבדות, חדרי הדרכה וחממת מחקר לחוקרים מהאקדמיה ומהשוק הפרטי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה