גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיקת "גלובס": אילו ריביות מציעים הבנקים על פק"מ ואיך ניתן להיחלץ מתוכנית לא מניבה

מי שהשקיע את כספו בפיקדונות בבנק, גילה כי הורדות הריבית בחודשים האחרונים הובילו לתשואה נמוכה במיוחד ; לפני שמחליטים מה לעשות עם הכסף שלא זז, כדאי לשקול אם להמשיך ללכת על בטוח או לחפש פתרונות חלופיים

ההורדה המשמעותית של הריבית במשק היא רק חלק אחד מהצעדים הננקטים במסגרת מהמדיניות המוניטרית בעת משבר. מי שוודאי חש בה היטב הם מחזיקי הפיקדונות בבנקים, אלו שבחרו באופציה הסולידית וכעת מגלים שהריבית עבור הכסף שלהם - כאשר היא תלויה בריבית הפריים - נפגעת משמעותית. ריבית הפריים הנמוכה הובילה את לקוחות הבנקים החוסכים בפיקדונות שקליים להשגת תשואה אפסית, או כזו הקרובה לכך: כ-0.1% ריבית שנתית (שלפעמים עלולה הייתה להיות שלילית, אלמלא נעצרה אוטומטית על קו האפס). מנגד, כאשר בודקים את שיעורי ריבית החובה שגובים הבנקים, התמונה אינה משביעת רצון (בלשון המעטה). במקרים לא מעטים הלקוח משלם ריבית גבוהה על חשבון החובה שלו, בעוד שהוא מחזיק כספים בפיקדונות שקליים שאינם מניבים עבורו תשואה.

אין מצב ל"ריבית שלילית"

אלא ששבירת הפיקדונות שנפגעים היא מהלך הכרוך פעמים רבות בקנסות, מה גם שלא ברור איזו אלטרנטיבה עדיפה בימים אלה - כאשר שוק ההון מתנהל בעצבנות. "אנחנו מקבלים הרבה תלונות מלקוחות שרוצים להיחלץ מפיקדונות לא רווחיים", אומר דוד אברון, מנכ"ל חברת מ.א. בקרה וניהול המתמחה בבדיקת חשבונות בנקים, "כאשר אדם המחזיק פיקדון נכנס למינוס זמני צריך היה לאפשר לו, כשהפיקדון אפסי או קרוב לזה, לכסות את המינוס במקום לשלם ריבית גבוהה על האוברדראפט, בלי להרוויח כמעט על הכספים שברשותו. בכל אופן, גם כשקיים קנס שבירה, שווה לפעמים לשאת בו במקום לקחת הלוואה או להישאר במינוס".

האם קיימת חלופה סולידית מועדפת במקרה של שחרור הכסף מפיקדון? "הפתרון הסביר ביותר בעיניי", אומר עידו קאליר, מומחה למימון מביה"ס למנהל עסקים במסלול האקדמי המכללה למינהל, "הוא זה שהבנקים לא אוהבים להציע בגלל שהרווח עבורם קטן יותר: לקנות מק"מ של בנק ישראל. גם באפיק הזה הריבית היום יותר נמוכה", הוא אומר, "אבל עדיין מדובר בקצת יותר מסתם פיקדון. מדובר במכשיר פיננסי שהעמלות עליו קבועות והוא מתאים מאוד למי שאוהב סולידיות מלאה".

מה מציעים כיום הבנקים? אין ספק שביחס לספטמבר האחרון, למשל, אז עמדה ריבית בנק ישראל על כ-4.25% לעומת 0.75% כיום, וריבית הפריים על 5.75% לעומת 2.25%, חלה ירידה חדה במספרים. אם אז עברו הריביות גם את קו ה-4%, היום מועטים הפיקדונות שצולחים את קו האחוז. בבנקים כולם מדגישים כמובן כי הריבית הסופית נקבעת בהתאם לכל לקוח, והנתונים הרשמיים אינם תמיד המילה האחרונה - ומזכירים כי בכל אופן, אין מצב שבו יקבל לקוח "ריבית שלילית" ולמעשה יחויב על ההפקדה.

בבנקים, אגב, טוענים כי אין תנועה של לקוחות המבקשים לשבור פיקדונות ומסבירים שהרצון לעשות זאת קיים דווקא כאשר הריבית עולה ולא יורדת - אז מורע מצבם של בעלי פיקדונות בריבית קבועה.

כך או כך, טרם בחירה בהפקדה נוכחית כדאי לבחון היטב את האלטרנטיבות ואת תקופת ההתחייבות אליה נכנסים. קל וחומר כשמדובר בפיקדון צמוד מדד, העשוי אף הוא להפחית את כדאיותו בתנאי השוק הקיימים: בתקופה הקרובה צפויים מדדים שליליים, ועל מי שמשקיע בתוכנית צמודת מדד לבדוק האם יש הבטחת קרן או לא. אם אין, הוא עלול לגלות שבירידת מדד הקרן תקטן.

אגב, נהוג לחשוב שהפקדת הכסף בבנק היא הפתרון הבטוח ביותר, אך קאליר מזכיר שלא בהכרח זה המצב. "אנשים מפחדים, ובצדק, מנפילה בבורסה או מגנב שייקח את הכסף מתחת לבלטות בבית. אבל צריך לזכור שגם נפילה של בנקים היא לא דבר מופרך לגמרי, הבנקים נחשבים אולי חזקים יותר מארה"ב - אבל אי אפשר לדעת; מה גם שבישראל אין ביטוח פיקדונות רשמי. יש תקדימים משפטיים שאם הם יתפסו, אולי המדינה תחזיר את הכסף במקרים כאלה". המדינה, יש לציין, הודיעה כבר כי תעמוד מאחורי הבנקים כמו שעשתה בזמנו בבנק למסחר.

אילו פיקדונות מציעים הבנקים?

* דיסקונט:

פיקדונות בריבית שקלית קבועה לא צמודה לתקופות של שבוע עד 10 שנים. לאור הורדת הריבית במשק מוצעים פיקדונות בריבית קבועה.

הריביות כיום: מ-0.5% עד 0.8% בהפקדות לשנה (בהתאם לסכום). לתקופה של שנתיים מוצע פיקדון צמוד מדד בריביות הנעות בין 0.9% ל-1.3%. שני פיקדונות חדשים מוצעים היום:

1. פיקדון בריבית עולה: עד 3 שנים בריבית שקלית קבועה ומובטחת העולה משנה לשנה, עם תחנת יציאה בתום כל שנה.

2. פיקדון פלוס הלוואה: מאפשר הלוואה לכל מטרה עד לגובה סכום הפיקדון, בריבית שקלית משתנה בשיעור של פריים פלוס 0.5% ועד פריים. ניתן לקבלה החל מחודשיים לאחר תחילת הפיקדון לתקופה של עד 22 חודשים; תשלומי הקרן והריבית נגבים בסוף התקופה.

תנאי שבירה: ברוב הפיקדונות בריבית הפריים, שבהם תיתכן תשואה קרובה לאפס או אפסית, קיימת אפשרות יציאה יומית, שבועית או חודשית בהתאם לפיקדון. בכל מקרה, כל בקשת שבירה משיכה שלא בתחנת יציאה תיבחן בהתאם.

* בנק לאומי:

בבנק מסבירים כי כאשר מדובר בפיקדונות לטווח קצר (שבוע, חודש), מרבית ההפקדות הן למסלולים בריבית משתנה ואילו בפיקדונות לטווח ארוך - מרבית ההפקדות הן למסלולים בריבית קבועה. מטבע הדברים, מקומם של אלו הראשונות הולך ומצטמצם בימים אלה.

הריביות כיום: מ-0.3% עד 0.6% בהפקדות לשנה (בהתאם לסכום), מ-0.7% עד 1.6% בהפקדות לשנתיים.

תנאי שבירה: לא השתנו בתקופה האחרונה. מהבנק נמסר: "מכיוון שכספי הפיקדונות מושקעים על-ידי הבנק לתקופות קצובות, בלי אפשרות לפירעון מוקדם, יש לבנק עלות כתוצאה מבקשת הלקוח לבצע פירעון מוקדם של הפיקדון שהפקיד בבנק. לכן, לא ניתן לאפשר ללקוחות למשוך הפיקדונות לפני מועד הפירעון, ללא תשלום עלות. כאשר הריבית הופכת לשלילית, מנגנון אוטומטי מאפס את הריבית ונשלחת הודעה ללקוח. הלקוח מוזמן להגיע לסניפו על מנת לשקול השקעות חלופיות הנושאות תשואה גבוהה יותר (במועד נקודת היציאה או הפדיון).

* הבנק הבינלאומי:

הריביות כיום: מ-0.15% ל-0.8% בהפקדה לשנה, כשהריבית לסכומים של 50 אלף שקל ומעלה היא ריבית ברירה - 0.8% או פריים מינוס 2.1% - הגבוה מבין השניים. כלומר: לפחות 0.8% ובמקרה שהפריים יעלה ביותר מ-0.4% אזי הריבית תהיה גבוהה יותר. בפיקדונות לשנתיים הריבית נעה בין 0.8% ל-1.35%, תוך אפשרות לקבל הלוואה שמנזילה את הפיקדון. בבינלאומי נקבע חסם תחתון לפיו הריבית לא תפחת מ-0.05% לשנה. פיקדון בריבית משתנה, מציינים בבינלאומי, הוא אפיק נפוץ פחות מהריבית הקבועה שמהווה את רוב הפיקדונות השקליים בבנק (למעלה משלושה רבעים).

הבנק גם מציע כמה מוצרי השקעה נוספים, יצירתיים מעט יותר - אם כי לא ברור אם ההיצע הרחב משחק לטובת הלקוח או מוציא אותו מבולבל יותר:

פיקדון מרווח משתפר עם מענק - פיקדון שקלי לשנה בריבית משתנה על בסיס הפריים, עם תחנות יציאה כל 3 חודשים ועם מענק של 20% מהריבית בסוף התקופה, כשהמרווח מריבית הפריים משתפר בכל שלושה חודשים עד לפריים מינוס 1.95%;

פיקדון פלוס הלוואה - פיקדון בריבית קבועה המאפשר לקבל הלוואה שתיפרע בתום תקופת הפיקדון. הפיקדון לתקופה של שנה, שנתיים או שלוש לבחירת הלקוח, בריבית של עד 0.85%, 1.5%, 2.1% בהתאמה (שיעור הריבית תלוי, כמובן, בסכום ההפקדה). בכל עת ניתן לקבל הלוואה שתיפרע במועד פירעון הפיקדון. ההלוואה שקלית (לא צמודה למדד) בריבית פריים מינוס 0.5% לשנה. פירעון קרן ההלוואה בתום התקופה והריבית מדי חודש;

פיקדון גם וגם - פיקדון שקלי לשנה בריבית משתנה על בסיס תשואת המק"מ. ממועד ההפקדה ועד סוף מארס 2009 יקבלו המפקידים ריבית קבועה בשיעור של 0.8% ומ-1 באפריל 2009 ועד פירעון הפיקדון תיקבע הריבית לפי תשואת המק"מ בניכוי מרווח, לפי סכום ההפקדה;

פיקדון מעורב ריבית קבועה ומשתנה - פיקדון לשנתיים עם אפשרות יציאה בכל יום בתום שנה. בשנה הראשונה ריבית קבועה של עד 0.8% לשנה, ובשנה השנייה ריבית משתנה של עד פריים פחות 1.6% לשנה.

שבירת פיקדונות: ללא שינוי.

* בנק הפועלים:

הריביות כיום: פיקדונות מוצעים היום בריבית קבועה או משתנה לתקופות לפי בחירת הלקוח - החל משבוע ועד 360 יום, עם חידוש לתקופה של 4 שנים. הריביות נעות מ-0.4% עד 0.55% בהפקדות לשנה (בהתאם לסכום), מ-1% עד 1.4% להפקדות לשנתיים.

תנאי שבירה: אין שינוי.

* מזרחי-טפחות:

הריביות כיום: לבנק הצעות לפיקדונות שקליים לכל התקופות, תוך דגש על פיקדונות שקליים בריבית קבועה לתקופות ארוכות של שנה ומעלה. המגמה היא של האחדת שיעור הריבית - ובין אם מדובר בתקופה של שנה או שנתיים, ללא הבדל בסכום ההפקדה, הריבית עומדת על 0.55%.

תנאי שבירה: ככלל אין שבירות. מהבנק נמסר כי "מי שבכל זאת מתעקש לפרוע פיקדון כאשר הריבית יורדת, עמלת הפירעון שתחול עליו נמוכה".

ריבית

עוד כתבות

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

סגנו של סינוואר: "משלחת חמאס תיפגש היום בקהיר עם המתווכות"

צה"ל תקף הלילה יעדי טרור בדרום לבנון - חמאס שיגר בתגובה מטח רקטות לעבר יישובי הגליל העליון • דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"