גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בדיוק לפני שנה, ה-14 במארס, הנזילות של בר סטרנס, בנק ההשקעות החמישי בגודלו בארה"ב, מתייבשת בן לילה

באותו יום התחיל להתגלגל אפקט דומינו, שהוביל לקריסה והתייבשות של בנקים רבים וגדולים בעולם ושינה את חוקי המשחק במגרש הפיננסי ; האם יהיה בר סטרנס ישראלי?

יום שישי ה-14 במארס 2008. וול סטריט עוברת אירוע היסטורי, שיוצר כדור שלג שממשיך להתגלגל עד היום. אחרי חודשים ארוכים של הכחשות, בר סטרנס, בנק ההשקעות החמישי בגודלו בארה"ב, מתייבש בן לילה, מגיע לסף פשיטת רגל ונרכש על ידי ג'יי.פי מורגן, בעידוד ובגיבוי הפדרל ריזרב. עסקה של 236 מיליון דולר לבנק שהיה שווה פעם 20 מיליארד, חותמת 85 שנות פעילות.

נפילתו של בר סטרנס נראתה אז כסוף העולם, הציתה מפולת בשוקי המניות והפילה את הדולר. החשש מנפילה של גופים נוספים הוביל למשבר בשוק האג"ח הקונצרניות. מרווחי התשואה בין האג"ח הממשלתיות לקונצרניות התרחבו בדרסטיות, והמרווחים הגבוהים נשמרים גם היום.

בר סטרנס היה מסובך במשבר מתחילתו, וצרותיו נחשבות לפתיחה הרשמית של המשבר הפיננסי, שאז עוד כונה משבר הסאב פריים. ביולי 2007, שתי קרנות גידור גדולות של בר סטרנס קרסו. הקרנות השקיעו במינוף גבוה במכשירים מורכבים המתבססים על שוק המשכנתאות, ואלו גרמו לקרנות הפסדי עתק והביאו לקריסתן.

החשיפה הגדולה לשוק המשכנתאות הולידה חשש ליציבות הבנק. השמועות המתמשכות על פשיטת רגל הפילו את מניותיו והפאניקה גרמה למשקיעים לדרוש את כספם. ברקע, טענו בדיעבד בכירי הבנק בעילום שם, קרנות גידור הריחו את הפוטנציאל ופתחו פוזיציות שורט אגרסיביות על הבנק. המהלך האיץ את נפילת מניותיו.

במארס 2008 נגמרים לבר סטרנס הנכסים הנזילים, ואת הלא נזילים הוא לא מצליח למכור. הפד וג'יי. פי מורגן נותנים לו הלוואת חירום, אולם גם זו אינה מספיקה, ובסופו של דבר רוכש ג'יי. פי מורגן את בר סטרנס במחיר הנמוך ב-99% משוויו בשיא.

מה השתנה בשנה החולפת

נפילת בר סטרנס נראתה אז כמו סוף העולם. השמועות הסתובבו זמן רב, אבל כשהוא קרס שוקי העולם הוכו בהלם. התנפץ המיתוס לפיו גוף פיננסי גדול לא יכול להתמוטט.

מארס 2009, שנה מאוחר יותר. נפילת בר סטרנס נראית כמו אירוע עמום, אחד מסדרה, שהגיעה לשיא (זמני?) בספטמבר, עם נפילתם של גופי ענק גלובליים, ובראשם ליהמן ברדרס ו-AIG. עד היום המערכת הפיננסית לא נרגעה, ועתידם של גופי ענק כמו בנק אוף אמריקה וסיטיגרופ, אינו ברור. כל סדרי העולם הפיננסי השתנו מאז נפל בר סטרנס. מה למדנו?

1. אף אחד אינו חסין: אם לפני שנתיים מישהו היה אומר שבר סטרנס יקרוס, היו חושבים שהוא יצא מדעתו. אולם במארס קרס בר סטרנס ובספטמבר התרסקו ליהמן ברדרס (פשיטת רגל) ו-AIG (הולאם). כך הוכח סופית כי מותג חזק וגודלו של גוף אינם ערובה לביטחון, וכי אף אחד אינו חסין מנפילה.

התובנה הזו הגדילה את הפאניקה בשווקים. כולם חיפשו מי יהיה הגוף הבא שיקרוס, וכל שמועה הפילה את מניות הפיננסים בעשרות אחוזים. כפי שניסח זאת וורן באפט: המערכת הפיננסית נפלה מהצוק לתהום.

2. אובדן האמון: ימים ספורים לפני נפילת בר סטרנס עוד ניסה מנכ"ל הבנק, אלן שוורץ (שהחליף את המנכ"ל הוותיק, ג'יימי קיין, שלושה חודשים קודם לכן), להרגיע את המשקיעים. שוורץ אמר שאין לבנק שום בעיית נזילות ושהוא אינו עומד בפני פשיטת רגל. אלא שכמה ימים לאחר מכן התברר שזה לא ממש מדויק, בלשון המעטה.

גם בליהמן ברדרס טענו כמעט עד הרגע האחרון כי השמועות על קריסת הבנק אינן נכונות. בדיעבד התברר שהטענות הללו הן שאינן נכונות. בכך איבד השוק את האמון באמירות מרגיעות של מנהלי בנקים.

השילוב בין פאניקה לאובדן האמון היה קטלני. כל שמועה הייתה חזקה יותר מכל הכחשה גורפת. במקרים רבים השמועות לבדן האיצו את נפילת הגופים, מפני שהן גרמו לנפילת המניה, הובילו לקוחות למשוך את כספם ופגעו בנזילות. כך, למעשה, הפכו השמועות לנבואה שמגשימה את עצמה.

3. הלאמה IN, בנקים להשקעות OUT: בשנה החולפת השתנתה הטרמינולוגיה בשוק הפיננסי. הלאמה והלוואות ממשלתיות, שהיו מילים גסות בארה"ב הקפיטליסטית, הן היום נקודת האור היחידה שנותרה.

התערבות הפד, שמנעה את פשיטת הרגל של בר סטרנס, התקבלה בשוק בחיוב. "הפד לא ייתן לאף בנק לקרוס", האמינו בשוק, עד שהפד נתן לליהמן ברדרס לקרוס - וגם האמונה הזו התנפצה.

בארה"ב אף אחד לא מעז לבקר את ההתערבות המאסיבית של הממשל, הכוללת הלאמת בנקים. כולם מסכימים שמדובר בצעד מבורך והכרחי. באירופה, שם ההלאמה מקובלת יותר, המדינות נוטלות לידיהן גופים פיננסים כושלים. ממשלת איסלנד, למשל, הלאימה את שלושת הבנקים הגדולים במדינה.

בנקי ההשקעות הלכו לעולמם. מחמשת בנקי ההשקעות האמריקניים הגדולים, ליהמן ובר סטרנס התפוגגו. מריל לינץ' הפך לחטיבה בבנק אוף אמריקה. גולדמן זאקס ומורגן סטנלי הפכו לבנקים רגילים. אין יותר יצור כלאיים שאינו בנק רגיל אך גם אינו בית השקעות. היום כולם כפופים לאותה רגולציה מחמירה.

4. הערבים והסינגפורים לא משתלטים על הבנקים: בסוף 2007, כאשר המשבר התמקד בשוק הסאב פריים, נכנסו קרנות השקעה ממשלתיות ממדינות שונות להשקעה במגזר הפיננסי.

קרנות מאבו-דאבי, כוויית וסינגפור השקיעו עשרות מיליארדי דולרים בבנקים בארה"ב ובאירופה, שנזקקו למזומנים. לא מעט אנשים עיקמו את האף וחששו כי "הערבים משתלטים על הבנקים בעולם".

החששות התבדו במהרה. הקרנות חשבו אז שלאחר ירידה של עשרות אחוזים במניות הפיננסים מדובר בהשקעה אטרקטיבית במחיר מציאה. אלא שמאז מניות הבנקים ירדו בעשרות אחוזים.

כך, לדוגמה, השקיעו קרנות השקעה מכוויית, אבו דאבי וסינגפור למעלה מ-20 מיליארד דולר בסיטי גרופ. כיום שווה ההשקעה הזו מיליארדי דולרים בודדים. מלבד הירידה החדה במחירי המניות, חלק מהבנקים הולאמו או ביצעו גיוסי הון, צעדים שדיללו באופן משמעותי את קרנות ההשקעה והשמידו את ערך השקעותיהן.

5. גם מדינות נופלות: זה התחיל באיסלנד, כשלראשונה מאז שנות ה-70 חילצה קרן המטבע מדינה באירופה מפשיטת רגל. זה נמשך באוקראינה ובמדינות הבלטיות, וכעת הגיע תורן של מדינות מזרח אירופה. המשבר גילה לנו אמת כואבת: לפעמים אפילו מדינה לא מסוגלת להציל את המגזר הפיננסי שלה, ומתרסקת איתו ברעש. פתאום גילינו שגם מדינה יכולה לפשוט רגל.

האם יהיה בר סטרנס ישראלי?

התובנה שגם הגופים הגדולים ביותר אינם חסינים מקריסה, חלחלה גם לישראל, והעלתה את השאלה המטרידה, האם תרחיש של נפילת גופים פיננסיים יכול להתרחש גם בישראל. למרות הפסימיות, כרגע נראה שהסיכויים לכך קלושים.

בשנות ה-70 הוחלט בארה"ב על ביטול העמלות הקבועות על מסחר במט"ח. הכנסות הברוקרים נשחקו והם חיפשו מקורות הכנסה חדשים. כך פרח תחום בנקאות ההשקעות. הבנקים להשקעות עסקו בפעילות חיתום ענפה, ומתחילת שנות ה-90 עסקו בהנפקת סטרקצ'רים, CDS ומוצרים נוספים מתחום הנגזרים. זה היה מוקד ההכנסות והרווחים שלהם - שגם הוביל לקריסתם.

מדוע? מפני שאותם בנקים להשקעות, שאינם מפוקחים על ידי רגולציה מחמירה כמו הבנקים המסחריים הרגילים, הרשו לעצמם לעבוד על בסיס הון נמוך ומינוף גבוה. הקוקטייל הזה התגלה כקטלני למדי.

בישראל, לעומת זאת, לא התפתח באופן משמעותי ענף בנקאות ההשקעות, וכמעט אף גוף לא רקח בעצמו מוצרים מורכבים במינוף גבוה כל כך. מהסיבה הזו עיקר הנזק שנגרם לגופים ישראליים נבע מרכישת אותם מוצרים בחו"ל, והמחיקות שהם ביצעו ויבצעו לא יביאו אותם לפשיטת רגל.

לאחרונה עלו שוב חששות לגבי נפילת בנק בישראל: אם בנקי ענק "מסורתיים", כמו גולדמן זאקס ובנק אוף אמריקה, נמצאים במצב קשה, האם הבנקים הישראליים חסינים? אם תחריף המצוקה של הבנקים האמריקניים, הממשל לא ירשה להם לקרוס ובמקרה הגרוע ילאים אותם. כך גם בישראל. אם הגרוע מכל יקרה, אין ספק שהמדינה תיחלץ לעזרת הבנקים.

אמנם החשיפה של שוק ההון הישראלי לתחום הנגזרים מוגבלת, אולם המוסדיים בישראל יצרו לעצמם פצצת זמן משלהם - האג"ח הקונצרניות. בשנה הקרובה צריכות להיפרע אג"ח בהיקף של כ-9 מיליארד שקל, אולם בשל מחנק האשראי גם חברות טובות עלולות להתקשות לפרוע אותן ולמצוא את עצמן בפשיטת רגל.

אם התסריט הזה יתממש הוא עלול ליצור אפקט דומינו שתוצאתו היא החרפת המיתון וגרימת הפסדים כבדים למחזיקי האג"ח ולבנקים. אם לא יימצא פיתרון מהיר למשבר האג"ח הקונצרניות, ההפסדים יפגעו בנוסטרו של הבנקים ובתי ההשקעות, ויחייבו את הממשלה לפעול.

עוד כתבות

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל / אילוסטרציה: Shutterstock

העלות הכלכלית של מתקפות סייבר בישראל: 12 מיליארד שקל בשנה

הטיפול בנזקי מתקפת סייבר ועלויות ההפסד הכספי הישיר מהמתקפה בישראל עומדות על כ-12 מיליארד שקל בשנה - כך לפי דוח של מערך הסייבר הלאומי ● עוד נכתב בדוח כי צעדים בסיסיים להגנת סייבר בארגון יכולים להפחית משמעותית את ההסתברות למתקפות

טנק ישראלי בצד העזתי של מעבר רפיח / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן לשעבר מסביר: למה חמאס מפחד מכניסה ישראלית לרפיח

אלוף (מיל') אהרן זאבי-פרקש סבור כי עיקר הלחימה נגד חמאס הסתיימה: "השמדת שלושה-ארבעה גדודים ברפיח לא תשנה" ● בשיחה עם גלובס הוא אומר שיש לדאוג שארגון הטרור לא יתחמש שוב: "רק אז נוכל לומר שהמלחמה שיפרה את המצב" ● וגם: מה דעתו על סערת המינויים בצה"ל

החזית הבאה נגד ישראל? בארה"ב מחכים לדוח הדרמטי של ביידן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מחר צפוי להתפרסם דוח של ממשל ארה"ב שיקבע אם ישראל הפרה את החוק הבינלאומי בעזה, הלחץ עולה לקראת האירוויזיון והדילמה של האוניברסיטאות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

140 מיליארד שקל, מדד מניות אחד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן, ולמה יש מי שחושב ש"זו קטסטרופה"

מסלולים עוקבי S&P 500 הולכים וצומחים בקצב מסחרר. בכל מוצרי החיסכון וההשקעה בישראל, לטווחים ארוכים בינוניים וקצרים, מוצעים מסלולים שעוקבים אחר מדד הדגל האמריקאי ● בינתיים המדד הניב בעיקר תשואות חיוביות, אבל המומחים מזהירים שיש גם סכנות בתופעה, הן לחוסכים והן למשק הישראלי

רם בלינקוב, מנכ''ל משרד האוצר לשעבר / צילום: שלומי יוסף

ותיקי אגף תקציבים קיימו כנס נגד הממשלה. מי בלטו בהיעדרם?

כ-300 בוגרי אגף התקציבים במשרד האוצר התאספו היום (ג') למחות נגד המדיניות הנוכחית באגף ● גורמים באגף בתגובה: "צריך לתת לנו גב"

קניות בכרטיסי אשראי / צילום: Shutterstock

לפני פסח נרשם זינוק ברכישות בכרטיסי אשראי, אבל בחג עצמו הארנק נשאר בכיס

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי ענף החשמל והאלקטרוניקה רשם את העלייה הגבוהה של השבוע בהיקף ההכנסות

גלעד אלטשולר ומנכלי בתי ההשקעות מנורה מבטחים, כלל, מיטב, מור והראל / עיבוד: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, נטי לוי, כדיה לוי, רמי זרנגר, טל שחר

יפספסו את הריבאונד? מה חושבים בשוק על הצעד המפתיע של אלטשולר שחם

בעקבות חשיפת גלובס על המהלך שמוביל בית ההשקעות הגדול בישראל, בדקנו מה עושים בגופים המתחרים ● אלה, מתברר, עדיין מזהים הזדמנויות ותמחור נוח בשוק המקומי, למרות הקונצנזוס בקרב בתי ההשקעות שרוב התיק מופנה לחו"ל ● איפה שיעור החשיפה הגבוה למניות ישראליות ואילו גופים עשויים לשנות אסטרטגיה?

איתי בן זקן (משמאל) ונמרוד שדות, מייסדי האניקומב / צילום: יוסי זליגר

חברת הביטוח הדיגיטלית האניקומב גייסה 36 מיליון דולר

האניקומב מציעה ביטוח דיגיטלי לבעלי בתים משותפים בארה"ב, שוק שמוערך ב-34 מיליארד דולר ● החברה תשתמש בכספי הגיוס להעמקת היתרון הטכנולוגי המבוסס AI שלה ולהתרחבות לשווקים משיקים

אסף רפפורט, מנכ''ל ומייסד שותף Wiz / צילום: עומר הכהן

וויז מציגה את הגיוס הגדול של חברה ישראלית אי פעם

חברת הסייבר בניהולו של אסף רפפורט מציגה קצב צמיחה מסחרר ושורת צעדים שאפתניים ● ארבע שנים בלבד אחרי הקמתה, הכריזה וויז על גיוס של מיליארד דולר ● בין המשקיעים: הקרן האמריקאית הגדולה אנדריסן הורוביץ ● בשוק תוהים: עד לאן היא יכולה לצמוח?

גיא הדס / צילום: רמי זרנגר

אחרי 16 שנה: סמנכ"ל התקשורת, קשרי ממשל ואחריות תאגידית בבזק, גיא הדס, פורש

עפ"י הודעת בזק, הדס יישאר בתפקידו ככל שיידרש להעברה מסודרת של התפקיד ● עדיין לא ברור מי יהיה מחליפו של הדס, או לאן פניו מיועדות

עו''ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה, מעידה במשפטו של נתניהו, היום

יועמ"שית משרד רה"מ: נתניהו לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר

עו"ד שלומית ברנע-פרגו, היועצת המשפטית של משרד ראש הממשלה מזה 23 שנים, מעידה במשפט נתניהו בנוגע לתיק המתנות ● "מעולם ראש הממשלה לא שוחח איתי על קבלת מתנות מחבר כלשהו עד 2018"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה ירוקה בת"א; מדד הבנקים זינק בכ-3%, הדולר צלל מתחת ל-3.7 שקלים

מדד ת"א 35 עלה בכ-1.4% ● ירידה ביתרות מטבע החוץ של ישראל ● אילו הן המניות שמעניינות את המשקיעים? ● אודיוקודס לא עמדה בציפיות האנליסטים ● דב קוטלר, מנכ"ל בנק הפועלים פורש מתפקידו ● IBI: "חלון ההזדמנות להורדת ריבית בישראל הולך ונסגר" ● יוליוס בר: "מצפים שהפד יתחיל להוריד את הריבית בישיבתו בספטמבר"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

"היום הגדול ביותר לאייפד": אפל חושפת דגמי טאבלט חדשים וממשיכה להתעלם מה-AI

אפל השיקה את דגמי האייפד הראשונים מאז אוקטובר 2022 ● החברה הודיעה כי היא תכניס את המעבד החזק ביותר שלה עד כה, M4, לאייפדים החדשים ● ומה עם בינה מלאכותית? בינתיים זה לא בלקסיקון

משה מזרחי, מנכ''ל אינמוד וממייסדיה, עם מכשיר החברה / צילום: איל יצהר

"לפעמים אני תוהה אם היה נכון להנפיק": מדוע וול סטריט מענישה את כוכבת האסתטיקה מישראל

אינמוד מיקנעם ידעה לספק במשך שנים צמיחה מהירה בהכנסות ורווחיות פנומנלית, אך לאחרונה חתכה את התחזיות נוכח הריבית הגבוהה בארה"ב ועיכובים בייצור, ומחיר המניה נחתך בחצי ● המייסד משה מזרחי, שלאחרונה הוזז מתפקיד היו"ר, אומר כי "מי שאומר שהמלחמה לא משפיעה על עסקיו בחו"ל, משקר בעיקר לעצמו. הרופאים מקבלים מיילים 'החרימו את החברות הישראליות'"

חיילי צה''ל בעזה / צילום: דובר צה''ל

קיבוץ ניר יצחק הודיע על מותו של החטוף ליאור רודאיף

נתניהו: "הצעת חמאס רחוקה מאוד מהדרישות ההכרחיות של ישראל" • גורמים רשמיים בארה"ב: בהצעה שחמאס הסכים לה יש שינויי ניסוח מינוריים בלבד ביחס להצעה של ישראל • המשלחת הישראלית הגיעה לקהיר • דיווח: "הפלישה לרפיח תואמה עם ארה"ב. המטרה - מתן תמונת ניצחון שניתן יהיה לשווק לבן גביר וסמוטריץ'" • עדכונים שוטפים

אורן הולצמן, מנכ''ל ומבעלי אודיטי טק / צילום: יח''צ

באופנהיימר מעריכים שהמניה הזו מישראל תזנק שוב

בבנק ההשקעות החלו לסקר את אודיטי טק, לשעבר איל מקיאג', המייצרת מוצרי טיפוח וקוסמטיקה שנמכרים באינטרנט ישירות לצרכן ● לאחרונה ירדה מנייתה ממחיר ההנפקה

פעילות כוחות צה''ל בשטח רצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

260 מיליון דולר: כל הפרטים על עסקת הנשק שארה״ב מעכבת לישראל

ממשל ביידן מעכב את אספקת התחמושת לתקיפה ישירה משום שהוא לוחץ על בעלת בריתו ישראל לא להיכנס לרפיח

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

חברת הדירוג S&P תפרסם בסוף השבוע את עדכון לדירוג האשראי של ישראל: מה צפוי בו?

אחרי שהורידה בהפתעה את הדירוג של ישראל בחודש אפריל, צפויה S&P לפרסם סקירה נוספת ביום שישי ● באוצר מתוחים, אבל מעריכים שלא חלה הרעה במצב הביטחוני שמצדיקה הפחתה נוספת ● החשב הכללי מעדיף לפי שעה להתמקד בגיוס חוב מהמוסדיים הישראלים

שי אהרונוביץ', מנהל רשות המסים / צילום: איל יצהר

מנהל רשות המסים תומך בהחזרת מס הרכוש על קרקעות פנויות

בכנס שקיים מכון אלרוב לחקר הנדל"ן אמר אהרונוביץ': "אני בעד החזרת מס רכוש בצורה חכמה", והוסיף כי "חלק מעליית מחירי הדיור בשנים האחרונות נבע גם מהעובדה שמי שמחזיק בקרקע שאפשר לבנות עליה, אין לו שום תשלום 'קנס' על קרקע כזו"

מפגינים פרו-פלסטינים באוניברסיטת ''סיינס פו'' בצרפת מסמנים מתוך בניין של המוסד עליו השתלטו / צילום: ap, Jeffrey Schaeffer

העימותים עם מתנגדי ישראל בקמפוסים התפשטו לאירופה

בצרפת, בבריטניה, בברלין, בקופנהגן, באמסטרדם ועוד - מפגינים אנטי-ישראלים ופרו-פלסטינים מתעמתים עם המשטרה, עורכים תהלוכות ומקימים מאהלים מבוצרים ● מנכ"לית ICE, ארגון הקהילות הישראליות באירופה: "האוניברסיטאות לא יכולות להמשיך ולשבת על הגדר, ומדינת ישראל חייבת לפעול כבר היום ובאופן ממושך בקמפוסים"